فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 21 (زمستان 1395)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 21 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین کریمی فرد صفحات 1-22
    بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نخبگان اجرایی با تاکید بر ارزش های ایدئولوژیگ و انگیزه های سیاسی به برجسته سازی /حاشیه سازی عناصر هویت ملی پرداخته و مولفه های ارزشی و هویتی مدنظر خویش را به جامعه تحمیل نموده اند. ،نخبگان سیاسی حاکم در ایران از 1357 تا 1392دارای مولفه های ارزشی و هویتی متفاوتی بوده اند. در یک سر طیف نخبگانی با شاخص های فکری و هویتی ابتناء یافته بر اسلام لیبرال و در سر دیگر طیف نخبگانی با مولفه های فکری و هویتی مبتنی بر ایدئولوژی شیعی قرار می گیرند. تاثیرپذیری حوزه های فرهنگ،سیاست،اقتصاد و اجتماع از ساختار ارزشی و هویتی نخبگان حاکم در این مقطع زمانی باعث جهت گیری مختلفی در نهادهای دولتی شده است.دراین پژوهش تلاش می شود به این پرسش پاسخ داده شود که:حاکمیت نخبگان سیاسی با عناصر هویتی متضاد( از سال 1357 تا 1392) چه تاثیری بر جامعه ایرانی داشته است؟فرضیه این پژوهش که با روش تحقیق توصیفی _ تحلیلی به نگارش درآمده است عبارتست: حاکمیت نخبگان سیاسی ( از سال 1357 تا 1392) با چارچوب ارزشی و هویتی متفاوت واتخاذ سیاست های ابتناء یافته بر انگاره های هویتی متضاد به انشقاق جامعه منجر شده است.
    کلیدواژگان: هویت، نخبگان سیاسی، پساانقلابی، ایران، غرب
  • اکبر اشرفی، قدسی علیزاده سیلاب صفحات 23-50
    ولایت فقیه از جمله مباحث و مفاهیم مهم فقه سیاسی شیعه است؛ که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به عنوان یکی از پایه های اصلی نظام اسلامی مطرح شده است. در حقیقت، بحث درباره ی اختیارات فقیهی است که ولایت امر را به عهده گرفته است. این مفهوم و ساختار سیاسی متکی بر آن، دشمنان سرسختی دارد؛ به گونه ای که با ایجاد شبهه در بحث حدود اختیارات ولایت فقیه چهره‏ای غیر منطقی و مستبدانه از آن ارائه می دهند. همچنین از آن جا که آیت الله خامنه ای به عنوان ولی فقیه در جایگاه رهبری نظام جمهوری اسلامی قرار دارند؛ شناخت و آشنایی نظرات ایشان در رابطه با حدود و اختیارات ولی فقیه از اهمیت به سزایی برخوردار است. بر اساس اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای ولایت، ادامه بحث نبوت است؛ و معانی چون به هم پیوستگی، وحدت فکری و عملی، ارتباط معنوی، محبت افرادی که یک عقیده را پذیرفته اند.ایشان ولایت را تنها از آن خداوند می دانند و ولایت غیر خدا را طاغوت می نامند. ایشان با اشاره به یک نظم ولایی، ولایت را از آن خدا و کسانی که از سوی خداوند منصوب شده اند؛ می دانند. بر این اساس بین ولایت الهی و حکومت های مادی تمایز وجود دارد. لذا این مقاله بر آن است تا به این سوال اصلی پاسخ دهد که جایگاه ولایت مطلقه فقیه در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای چیست؟ برای پاسخ به سوال مذکور از روش تحلیل اسنادی که از جمله روش های کیفی است استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ولایت مطلقه فقیه، آیت الله خامنه ای، مردم سالاری دینی، حکومت اسلامی، امامت
  • اکبر عروتی موفق صفحات 51-67
    اندیشه سیاسی مجموعه ای از آرا و عقاید است که به شیوه ای عقلانی، منطقی و مستدل، فراتر از آرا و ترجی هات شخصی، درباره چگونگی سازمان دادن به زندگی سیاسی مطرح می گردد. امام خمینی (ره) به حوزه های گوناگون علمی نظیر فلسفه، عرفان، اصول، فقه و... اشراف داشت، به گونه ای که این ویژگی از ایشان شخصیتی جامع الاطراف ساخته و اندیشه هایشان را از عمق، غنا و ماندگاری شگرفی برخوردار کرده است. با بررسی آثار علمی و سیره نظری و عملی ایشان می توان به نوعی نظام اندیشه ای منسجم، جامع و منطقی دست یافت که اجزای گوناگون آن با هم دارای ارتباط وثیقی هستند. مبانی فلسفی اندیشه سیاسی امام خمینی متاثر از « معرفت شناسی»، « هستی شناسی» و « انسان شناسی» خاص ایشان است. این مبانی چارچوب، محدوده و غایت های اندیشه سیاسی ایشان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. هرچند بین معرفت شناسی، هستی شناسی و انسان شناسی ایشان هم ارتباط و پیوستگی وجود دارد . ولی در این مقاله مبانی هستی شناسی اندیشه سیاسی امام خمینی مورد بررسی قرار گرفته و به این سوال پاسخ داده می شود : مبانی هستی شناسی فلسفی امام خمینی چیست ؟ این مبانی چه تاثیری در شکل گیری اندیشه سیاسی ایشان داشته است؟ در نگاه امام هستی دارای مراتب گوناگونی است و اندیشه سیاسی ایشان بر اساس جهان بینی الهی، توحید مدار است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، مبانی، فلسفه، امام خمینی (ره)، هستی شناسی
  • الهام رسولی ثانی آبادی، حامد بیات مختاری صفحات 69-86
    از بدو تکوین انقلاب اسلامی، ضرورت صدور آموزه های برخاسته از متن نظری و عملی انقلاب به خارج از مرزهای جغرافیایی، با هدف تداوم حیات انقلاب اسلامی در داخل کشور و بسط آن در دستور کار فکری و عملی اندیشمندان و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی قرار گرفت. با این ملاحظات، هدف اساسی از ارائه این پژوهش، واکاوی مقوله صدور انقلاب اسلامی، مبتنی بر نظریه انتقادی روابط بین الملل بوده است. لذا، ابتدا، به تبیین مکتب فرانکفورت و نظریه انتقادی روابط بین الملل پرداخته شده است و مآلا در راستای تعیین دال های مشترک مبانی فکری صدور انقلاب اسلامی ایران و نظریه انتقادی روابط بین الملل، نتیجه گیری می شود که مشخصتا می توان این وجوه اشتراکی را شامل رهایی بخشی به نوع بشری؛ دگردیسی در سازوکار حاکم بر نظام جهانی؛ عدالت گستری در نظام جهانی و نفی هژمونی بین المللی در نظر گرفت که اجمالا بررسی گردیده اند. این نوشتار، مبتنی بر روش انطباق نظریه با مورد، از نظر محتوا توصیفی- تحلیلی؛ با رهیافت اسنادی- تاریخی؛ از لحاظ متغیر مورد بررسی کیفی؛ از نظر هدف و نتیجه کار بنیادین است. جمع آوری داده ها به صورت اسنادی-کتابخانه ای صورت گرفته است. این نوشتار، مبتنی بر روش انطباق نظریه با مورد، از نظر محتوا توصیفی- تحلیلی؛ با رهیافت اسنادی- تاریخی؛ از لحاظ متغیر مورد بررسی کیفی؛ از نظر هدف و نتیجه کار بنیادین است. جمع آوری داده ها به صورت اسنادی-کتابخانه ای صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: صدورانقلاب، نظریه انتقادی، مکتب فرانکفورت، هژمونی، روابط بین الملل
  • صدیقه لک زایی، ابراهیم برزگر صفحات 87-106
    محور مباحث مقاله حاضر را این پرسش تشکیل می دهد که: پیشرفت مطلوب برای جمهوری اسلامی ایران بر اساس حکمت متعالیه چیست؟ برای پاسخ پرسش مذکور از الگوی علل اربعه و نیز روش استنادی، استنباطی، بر اساس آنچه که در دانش اصول فقه آمده است، بهره می‏بریم. بر اساس این الگو، پیشرفت امر حادثی است و هر امر حادثی نیازمند چهار علت است. علت مادی یا منابع و امکانات؛ علت صوری یا شکل و ساختار؛ علت فاعلی به عنوان کننده کار و علت غایی. مدعا این است که بطور کلی و با توجه به جنس علل از دو نوع پیشرفت می توانیم صحبت کنیم؛ اول، پیشرفت متعالی که بقای ابدی انسان در کانون توجه آن است و در قرب الهی تحقق پیدا میکند و تک تک انسانها در تعیین سرنوشت دنیوی و اخروی خود مشارکت جدی و عادلانه دارند. و دوم، پیشرفت متدانی، که بقا و لذت دنیوی انسان در کانون توجه آن قرار دارد. پیشرفت متعالی به عنوان الگوی پیشرفت در جمهوری اسلامی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پیشرفت متعالی، پیشرفت متدانی، علل اربعه، حکمت متعالیه و سیاست متعالیه
  • محمد جواد هراتی صفحات 107-120
    ایدئولوژی یکی از عوامل انقلاب است که نقش قابل توجهی در پیدایش اوضاع انقلابی و چگونگی وقوع بسیج انقلابی دارد و اهمیت آن از این جهت است که هم پل ارتباطی میان نارضایتی و بسیج سیاسی است و هم رهبری با استفاده از ایدئولوژی می تواند به بسیج سیاسی دست بزند. ازچه نقش ایدئولوژی در انقلاب های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد اما نقش آن در شکل گیری و تداوم انقلاب و نظام سازی بعد از آن تاثیر گذار است.مقاله حاضر در تلاش است تا از رهگذر مطالعه تطبیقی میان نقش ایدئولوژی در انقلاب ایران و مصر به این سئوال پاسخ دهد که چه تفاوتی میان ایدئولوژی جایگزین در انقلاب اسلامی ایران و تحولات انقلابی 2011 مصر ، قابل احصاء است و این تفاوت در نظام سازی نقلاب چه انقشی ایفا نموده است. نگارنده بر این باور است که اولا تفاوت ایدئولوژی در انقلاب ایرن و مصر در نظام سازی انقلاب در دوکشور تاثیر مستقیم داشته است.
    مطالعه تطبیقی میان نقش ایدئولوژی در انقلاب ایران و مصر به این سئوال پاسخ دهد که چه تفاوتی میان ایدئولوژی جایگزین در انقلاب اسلامی ایران و تحولات انقلابی 2011 مصر ، قابل احصاء است و این تفاوت در نظام سازی نقلاب چه انقشی ایفا نموده است. نگارنده بر این باور است که اولا تفاوت ایدئولوژی در انقلاب ایرن و مصر در نظام سازی انقلاب در دوکشور تاثیر مستقیم داشته است.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، انقلاب، ایران، مصر
|
  • Hossein Karimifard Pages 1-22
    After the Islamic Revolution in Iran, the political elites with political motivations have highlighted/marginalized the elements of national identity and they have injected their favorable elements into society imposingly. After the victory of Islamic Revolution, Political elites in Iran have a different component values and identity from 1979 to 2013. At one end of the spectrum are the foundations of identity elite index on liberal Islam, and at the other end are the types of identity-based elite Shiite ideology. Cultural s, economic, political and social strategy Influenced by the values and identity of the ruling elite.After dominating different institutions and organizations of Iran, the political elites of the Islamic wing called for a cultural revolution and the elimination of symbols of modernism and Westernism in society. This political wing was subdivided into various branches which were in sharp contrast with each other in terms of identity and idealization. These political elites were inclined to diverge from each other due to their contradictory interpretations of the key concepts of Islamic Revolution, government, politics, and religion. The dominance of these political elites of contradictory identity factors on educational and cultural institutions and organizations and also imposing their identity elements on society caused identity ripping, division, and separateness among parties and weakness of consolidation and unity in society. In this study, therefore, it is attempted to answer the following question: What was the effect of the governance of the political elites of contradictory identity factors (1979-2013) on Iranian society? The present study using a descriptive-analytic approach formulated this hypothesis: The governance of political elites (1979-2013) of diverse identity and idealization framework and taking policies based on contradictory identity factors have led to the division in Iranian society.
    Keywords: Identity, political elite, Iran, post-revolutionary
  • Akbar Ashrafi Pages 23-50
    The concept of “supreme leader” has been the most important concepts and issues in the Shiite political jurisprudence after the victory of the Islamic Revolution in Iran. It has been proposed as one of the main pillars of the Islamic system in the Islamic republic of Iran. In fact, the main issue has assumed powers of the supreme leader, as head of the community. This concept and its political structure, have bitter enemies that create doubt about jurisdiction of the supreme leader Pretending it as unreasonable and arbitrary ruling. According to Political Thought of Ayatollah Ali Khamenei “supreme leader” is the discussion of prophecy and it means the unity, unity of thought and action, spiritual connection, sodality of the people who have embraced a creed.The concept of “supreme leader” in the political thought of Ayatollah Khamenei has Positive and negative aspects of the internal link cutting external links. In this political thought only God has the Right to rule and in the political thought of Ayatollah Khamenei other rulers called idolatrous. The concept of “supreme leader” in the political thought of Ayatollah Khamenei features jurisprudence, justice, and wisdom in this approach are counting on the continuation of velayat-e faqih, divine, and divine rulings of the faqih run.In the political thought of Ayatollah Khamenei Strict implementation of Islamic laws and practices rests with the Supreme Leader himself has to respect.On the other hand, in the political thought of Ayatollah Ali Khamenei with the principle of religious democracy, people have insisted on the role. The people in the office, determined to establish a government and ruling and regulations involved. In addition, the Islamic government in the service of the people and of ideas in the escalation of the country should benefit the people. The aim of this article is to answer the main question about the position of “supreme leader”, in the political thought of Ayatollah Ali Khamenei by analyzing documents, including qualitative methods.
    Keywords: Supreme Leader, Ayatollah Khamenei, religious democracy, Islamic state, the Imamate
  • Akbar Orvati Movafagh Pages 51-67
    Political thought is a collection of ideas and beliefs which are related to how one organizes the political life in a rational, logical and reasonable manner, beyond personal opinions and preferences. Imam Khomeini as a philosopher, mystic, scholar and political scientist in the contemporary era succeeded to establish the first Islamic state according to a religious theory. In this regard, addressing his political thought and studying his ideas in the field of politics and government are seriously and basically important. Being aware of various scientific areas such as philosophy, mysticism, principles, jurisprudence, etc. has made it a comprehensive personality and his thoughts have depth, richness and great durability due to strength of fundamentals. Through studying his scientific works and theoretical and practical way, a coherent, comprehensive and logical thought system can be found that its various components are related consistently. Philosophical principles of Imam Khomeini’s political thoughts are affected by his special “ontology”,“epistemology” and “anthropology”. These principles have strongly affected scope and limits of his political thoughts. In this paper, ontological principles of Imam Khomeini’s political thoughts have been studied and this question is answered that: what are ontological principles of Imam Khomeini’s philosophy and what are the effects of theseprinciples on formation of his political thoughts.Monotheism-orientation, trust in God,effectsof unseen worlds and belief in it are fundamental pillars in political thoughts of Imam Khomeini and all of political affairs such as power, etc. find a certain sense under their shelter.
    Keywords: political thoughts, principles, philosophy, Imam Khomeini, ontology
  • Elham Rasooli Saniabadi, Hamed Bayat Mokhtari Pages 69-86
    The Islamic Republic Of Iran and it’s export in the region and the world, as the last and the most marvolous revolution in the second millennium, has always been scrutinized by the Iranian and foreign scholars. Thus, from the beginning the Islamic Revolution, the necessity of the export of the Islamic Revolution’s theoretical basics, out of the national territory, has been taken into account and has been persued by the thinkers and the government, notwithstanding it’s ups and downs.
    Regarding these points, the major purpose in this article is to study the export of The Islamic Revolution Of Iran based on the Critical International Relations Theory. Therefore, at first, The Frankfurt School and Critical Theory were been analyzed and then for determining the common dimensions between The Islamic Revolution and Critical Theory, it was been deducted that these commons are: emancipation the human; transforming the world machanisms, diffusion the justice in the universe and refusing the international hegemony. Hence, these topics were been studied summarily.
    This paper is fundamental; historical- analytic; documentary and theory_ infirming study.Revolution Of Iran based on the Critical International Relations Theory. Therefore, at first, The Frankfurt School and Critical Theory were been analyzed and then for determining the common dimensions between The Islamic Revolution and Critical Theory, it was been deducted that these commons are: emancipation the human; transforming the world machanisms, diffusion the justice in the universe and refusing the international hegemony. Hence, these topics were been studied summarily.
    This paper is fundamental; historical- analytic; documentary and theory_ infirming study.Revolution Of Iran based on the Critical International Relations Theory. Therefore, at first, The Frankfurt School and Critical Theory were been analyzed and then for determining the common dimensions between The Islamic Revolution and Critical Theory, it was been deducted that these commons are: emancipation the human; transforming the world machanisms, diffusion the justice in the universe and refusing the international hegemony. Hence, these topics were been studied summarily.
    This paper is fundamental; historical- analytic; documentary and theory_ infirming study.
    Keywords: Revolution Export, Critical Theory, Frankfurt School, Hegemony, International Relations