فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 28 (پاییز 1397)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 28 (پاییز 1397)

  • 224 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/08/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهزاد قاسمی صفحات 1-22
    افراط‏گرایی و تروریسم سابقه دیرینه در جهان دارد. به خصوص در دوره معاصر در سراسر جهان اسلام فعالیت دارند (تاریخچه) ، با این وصف تروریسم و افراط‏گرایی یکی از دغدغه‏های ملت‏ها و دولت‏ها در دنیا تبدیل شده است (مسئله) از این‏رو با وجود نگرش ایران و امریکا در متون مختلف، بازخوانی رویکرد «انقلاب اسلامی ایران» و «ایالات متحده» دارای ضرورت پژوهشی هست (پیشینه) که سوالات مهمی را در خود جای داده است، این مقاله تنها در صدد پاسخ به سوال «جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده چه رویکردی را در قبال افراط‏گرایی دنبال می‏کنند؟ در صورت تفاوت در نوع استراتژی هر یک چگونه ایفای نقش می‏کنند؟» است (سوال) در نگاه نخست به نظر می‏رسد؛ هر دو کشور در صدد خشکاندن ریشه تروریسم هستند؛ درحالیکه چنین نیست. ایران استراتژی منسجم و بدون تضاد در تقابل با تکفیر و تروریسم دارد، ایالات متحده در قبال افراط‏گرایی و تروریسم رویکرد واحد و یکسانی نداشته (فرضیه) ارائه تصویری واقع‏بینانه از نقش هر یک و مقایسه مواضع از پدیده «افراطی‏گری» و «تروریسم» و نتایج حاصل از آن مقصود مقاله است (هدف) که نیل به آن در پرتو توصیف و تحلیل صورت می‏گیرد (روش) پیامد آن نشان می‏دهد، جمهوری اسلامی سیاست و رویکر روشنی دارد؛ ولی سیاست‏های اعلانی و اعمالی آمریکا متفاوت و متناقض بوده است (یافته).
    کلیدواژگان: افراط گرایی، تروریسم، انقلاب اسلامی، آمریکا
  • مجید زین الدینی، حمیدرضا محمدی سیاهبومی صفحات 23-49
    این پژوهش با هدف ارائه الگوی مطلوب مدیریت جهادی در انقلاب اسلامی، براساس رهنمودهای رهبر انقلاب اسلامی، که در طی سالیان متمادی گذشته، به عنوان نظریه پرداز این موضوع بوده اند، صورت پذیرفت؛ از آنجائیکه تحقیقات علمی که در این این زمینه انجام شده یا قابلیت اجرائی نداشته و یا دارای نقص هائی بوده اند، تصمیم به پژوهش در این زمینه گرفته شد. روش شناسی موردنظر در این پژوهش، روش داده بنیاد می باشد؛ که در ابتدا با استفاده از این روش به تحلیل داده ها و استخراج مدل پرداخته و سپس با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی و نظرسنجی 15 نفر از نخبگان و خبرگان، در راستای تائید پایائی و روائی پژوهش و اعتبارسنجی نتایج، از نظرات آنان استفاده شد؛ جامعه آماری شامل کلیه سخنان مقام معظم رهبری، از سال 68 تا به امروز بوده که شامل 1540 سخنرانی می باشد و از این بین به صورت هدفمند، سخنرانی هائی که با کلیدواژه جهاد، مدیریت جهادی، و یا در بر دارنده نکات کلیدی در باب مدیریت بوده (دیدار با مدیران و کارگزاران نظام) ، انتخاب شدند، که یک نمونه، شامل 134 سخنرانی را شامل شد. تجزیه و تحلیل داده ها و طراحی مدل، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت، که بر اساس آن در پاسخ به سوال اصلی: «الگوی مطلوب مدیریت جهادی براساس رهنمودهای رهبر انقلاب اسلامی کدام است؟» ، مدل کیفی پژوهش طراحی، و نتایج شامل: 2128 شناسه، 136 مفهوم، 19 زیرمقوله و 32 مقوله، می باشد.
    کلیدواژگان: جهاد، رهنمود، مدل، مقوله محوری، داده بنیاد
  • حسن رحیمی(روشن)، فاطمه حسینی صفحات 51-72
    وقوع پدیده انقلاب اسلامی در ایران بر اساس تجارب تاریخی گذشته مانند جنبش های مشروطه و ملی شدن نفت، موجب طرح مفاهیم جدید در قالب گفتمان انقلابی در ایران گردید. دراین راستا، نسبت سنجی میان مفاهیم این گفتمان انقلابی، که در مقابل گفتمان مدرنیته غربی به شمار می رود، می تواند یکی از ماموریت های مطالعات انقلاب تلقی گردد؛خصوصا این که با توجه به برداشت های دوگانه از مفاهیمی مانند ملی گرایی درچارچوب ادبیات سیاسی ایران پسا انقلابی نمی توان به حکمی قطعی درباره همپوشانی یا تباین میان گفتمان عقیدتی (فرامرزی) انقلاب اسلامی و گفتمان ناسیونالیستی غربی دست یازید. ازاین رو، طرح پرسش های هدفمند با محوریت این نسبت سنجی می تواند مفید باشد. پرسش اصلی مقاله آن است که قرائت ویژه و جدید انقلاب اسلامی از مفهوم ملی گرایی چه تحولی در فهم این مفهوم با خاستگاه غربی ایجاد کرده است؟رفتارشناسی ایران پس از انقلاب خصوصا با لحاظ برخی تحولات سیاسی تاثیرگذار و اسناد بالادستی ،نشان دهنده توفیق آن درروند تلفیق سازنده میان دو منبع هویت ساز ایرانیت و اسلامیت در راستای تحقق اهداف انقلابی در یک طرف وحفظ نظام جمهوری اسلامی ایران درطرف دیگر است روش تحقیق در مقاله براساس هدف و ماهیت آن،کتابخانه ای و اسنادی است و می کوشد باگردآوری برخی اسناد تاریخی وکتابخانه ای، به رمزگشایی از ملی گرایی جدید ازمنظرگاه تفکر وآرمان انقلاب اسلامی اهتمام ورزد.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، انقلاب اسلامی، هویت ملی، جنگ، زبان فارسی
  • مهدی امینیان، مسعود غفاری صفحات 73-96
    اقشار کم درآمد یکی از نیروهای فداکار در انقلاب اسلامی ایران بوده اند. نماینده اصلی این اقشار در تهران، حاشیه نشینان و آلونک نشینان بودند که عمده آنها را گروه هایی از دهقانان ناراضی از اصلاحات ارضی دولتی تشکیل می دادند؛ گروه هایی که به شهرهای بزرگ مانند پایتخت مهاجرت کرده بودند اما یا اجبارا در مشاغل غیررسمی امرار معاش می کردند یا کارگر ساده کارخانه هایی شده بودند که برخی از آنان در آستانه انقلاب اسلامی تعطیل شدند. برجستگی حضور این اقشار و مطالبات شان در هر انقلابی می تواند آن را درگیر «مساله اجتماعی» کرده، به تغییر جهت سیاست نهادهای حاکم پس از انقلاب به سمت رفع فقر و تبعیض به جای اصلاح ساختار حکومت و شکل حکمرانی بیانجامد؛ امری که با توجه به عدم امکان برآورده ساختن سریع این نیازها از سوی مدیران اداری نوپا، به نوبه خود مقدمه ناآرامی های جدی در عرصه سیاسی و حتی ناکامی انقلاب خواهد شد. بر این مبنا پژوهش حاضر پس از بررسی وضعیت زندگی و اقدامات مطالبه گرانه حاشیه نشینان و آلونک نشینان تهران در دوره زمانی 1357-1360 شمسی به این پرسش پاسخ می دهد که «مواجهه نهادهای حاکم پس از انقلاب اسلامی ایران با "مساله اجتماعی" به ویژه در مورد حاشیه نشینان و آلونک نشینان پایتخت چگونه بود؟» تا دریابد آیا اقشار یادشده سرکوب شدند یا به روشی نیازهایشان برآورده شد. روش این پژوهش، تحلیل تاریخی-تبیینی در حوزه جامعه شناسی سیاسی است و از چهارچوب نظری ترکیبی بر مبنای نظریه انقلاب آرنت و نظریه نورث و همکارانش پیرامون نظام های دسترسی محدود بهره می گیرد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، فقر، تهران، حاشیه نشینی، آلونک نشینی
  • میثم غلامی، سید مصطفی ابطحی، ابوالقاسم طاهری، علی اصغر کاظمی زند صفحات 97-117
    ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه ای، از دیرباز به عنوان دو رقیب اصلی در منطقه خاورمیانه شناخته می شوند، اما طی سال های اخیر روابط میان این دو کشور بسیار پیچیده تر شده و ابعاد جدیدی به خود گرفته است. در این میان، یکی از مسائلی که در سال های اخیر روابط تیره میان این دو کشور را پیچیده تر ساخته است بحران و جنگ داخلی در یمن می باشد. از همین رو، هدف نوشتار حاضر، تبیین تقابل جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در قبال بحران یمن براساس رویکرد هویتی و نظریه امنیت هستی شناختی می باشد. نویسنده با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی بوده است که هویت چه نقشی در تقابل جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در بحران‏ یمن داشته است؟ فرضیه ای که در پاسخ به سئوال مذکور مطرح می‏شود این است که تضاد بین هویت انقلابی شیعی ایران و هویت وهابی عربستان ، علت اصلی تقابل بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در بحران‏ یمن می باشد. با توجه به هویت سنی و وهابی عربستان سعودی و نگرانی این کشور از گسترش تشیع و تقویت نفوذ ایران در خلیج فارس و در نتیجه در کل خاورمیانه، می‏توان تقابل ایران و عربستان در یمن را بر اساس رویکرد امنیت هویت محور تبیین کرد. به واقع این بدان معناست که تقابل های ایران و عربستان در خاورمیانه بیشتر تحت تاثیر هویت شیعی و انقلابی و هویت سنی و وهابی دو کشور قرار دارد
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، تقابل، یمن، امنیت هویت محور
  • بهنام رشیدی زاده، علیرضا گلشنی، مرتضی شیرودی صفحات 119-134
    مقاله حاضر در پاسخ به این سوال که وجه تمایز و تشابه جریان های تروریستی ج. ا. ایران در دهه 60 و 90 بر پایه دیدگاه آیت الله خمینی و آیت الله خامنه ای چیست؟ در چارچوب روش تحلیل گفتمان این فرضیه را مطرح می کند که با وجود تفاوت در روش و ماهیت جریان های تروریستی دهه 60 و 90 در مقابله با ج. ا. ایران، آنها دارای هدف و اشتراک نظر در براندازی نظام می باشند (فرضیه). هدف پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی جریان های تروریستی ج. ا. ایران در دهه 60 و 90 بر اساس دیدگاه های آیت… خمینی و آیت… خامنه ای است. در همین راستا یافته های این پژوهش که بر پایه روش تحلیل گفتمان سامان یافته (روش) ، حاکی از آن است که در بررسی دو گفتمان تروریستی دهه 60 و 90 بایستی گفت جریان تروریستی دهه 60 بیشتر دارای منشاء داخلی بود، اگرچه این جریان ابتدا اساسی، اسلامی داشت، اما ضعف تئوریک رهبران اولیه آن به تدریج زمینه انحرافی عقیدتی این جریان را به سمت یک اسلام التقاطی فراهم ساخت و از اسلام به عنوان ابزاری در راستای اهداف خود استفاده نمود. این در حالی است که، جریان های تروریستی دهه 90 بیشتر با برنامه ریزی و طراحی در خارج از مرزها و در راستای منافع قدرت های جهانی با بهره گیری از گروه های افراطی به دنبال تحقق دولت اسلامی و احیای خلافت اسلامی بودند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، جریان های تروریستی، دهه 60 و 90، آیت الله خمینی، آیت الله خامنه ای
  • محمدرضا حاتمی، علیرضا بیگی صفحات 135-153
    نظریه «نسل چهارم گلدستون» به عنوان یکی از نظریه های متاخری که پیرامون علل رویداد انقلاب ها ارائه گردیده، از سوی برخی پژوهشگران حوزه انقلاب اسلامی مورد ارزیابی قرارگرفته است. در پژوهش پیش رو تلاش شده است تا از رهگذر تحلیل تطبیقی انقلاب ایران با جنبش 14 فوریه بحرین به وسیله نظریه نسل چهارم جک گلدستون، شباهت ها و تفاوت های این دو رخداد را مورد ارزیابی قرار داده و این فرضیه را تبیین ساخت که تشابهات قابل توجهی میان جنبش بحرین و انقلاب ایران وجود دارد. این امر به سبب تاثیرپذیری جنبش های مردمی این کشور از انقلاب اسلامی ایران بوده است، و نه دخالت جمهوری اسلامی ایران در بحرین. سوال پژوهش به صورت مشخص ازاین قرار است که چه تفاوت ها و شباهت هایی میان انقلاب اسلامی ایران و جنبش 14 فوریه بحرین وجود دارد؟ یافته های این پژوهش که به روش مقایسه تطبیقی و گردآوری منابع مبتنی بر روش کتابخانه ای و مصاحبه نخبگانی به دست آمده، حاکی از این است که جنبش های مردمی بحرین به ویژه جنبش 14 فوریه، به سبب تاثیرپذیری از انقلاب های معاصر منطقه غرب آسیا به ویژه انقلاب اسلامی ایران، به سبب برخورداری از ماهیت مردمی و روحیه استکبار و استبداد ستیزی مشابهی که بر آنان حاکم بوده، جهت نیل به پیروزی، در مسیرهای یکسانی گام نهاده اند که موجب شباهت های میان آنان شده است. نظام بحرین جهت نفی تشابهات جنبش 14 فوریه و انقلاب اسلامی ایران، درصدد نفی تاثیرپذیری جنبش های بحرین از انقلاب ایران برآمده و علل آن را دخالت میدانی ایران در بحرین می داند، درحالی که یافته های این پژوهش صحت ادعای مذکور نگارندگان را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، خیزش مردمی، بحرین، نظام بحرین، گلدستون
  • جلیل دارا صفحات 155-174
    چنانچه تحولات سال 1979 میلادی در ایران را مرور کنیم به خوبی در می یابیم که جریان های مختلف سیاسی در ایران در مخالفت با نظام سیاسی حاکم (حکومت پهلوی) فعالیت می کردند که هر کدام بدنبال ایجاد تغییرات اساسی بر مبنای عقاید و دیدگاه سیاسی خویش بودند. اما در این میان نقش شبکه های مختلف اجتماعی نظیر احزاب، انجمن ها، مساجد، هیات های مذهبی و مدارس اسلامی که هرکدام ضمن تعلق به جریان های مذکور، در ایجاد همگرایی بین انقلابیون و اعتمادسازی نسبت به جریان انقلابی اسلامی، انکار ناپذیر است. در این پژوهش قرار است با نگاهی متفاوت یعنی از منظر سرمایه اجتماعی به چگونگی نقش شبکه مدارس اسلامی در شکل گیری انقلاب اسلامی بپردازیم. فرضیه ما در این تحقیق این است که شبکه مدارس اسلامی به عنوان یک سرمایه اجتماعی در اختیار انقلابیون اسلام گرا، زمینه ایجاد همکاری بین گروهی را فراهم نموده و با اتکاء به هنجارهای قوی همیاری و ایجاد اعتمادسازی، اقدام موثری را در زمینه فراگیرشدن مخالفت ها با رژیم حاکم صورت داد. در این پژوهش، دو مطالعه موردی "مدارس اسلامی جامعه تعلیمات" و "مدرسه اسلامی رفاه" مورد بررسی قرار می گیرد. روش بکارفته در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر داده های اسنادی است
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه، مدارس اسلامی، انقلاب اسلامی ایران
  • یداالله هنری لطیفپور، سید جواد فاضلیان صفحات 175-193
    به دلیل نقش پر اهمیت نقد اجتماعی در تعالی و ارتقاء زندگی جمعی و ایجاد یک سامان اجتماعی مطلوب و هم با توجه به موقعیت امام خمینی(ره) به مثابه یک اندیشمند دینی و مصلح اجتماعی، در جستار حاضر با بهره گیری از روش متن کرا و با رجوع و استناد به آثار و بیانات امام خمینی مقوله نقد اجتماعی در اندیشه این متفکر تحلیل و بررسی می شود. هدف این مقاله تحلیل و ارزیابی اندیشه امام خمینی درباره نقد اجتماعی و سنجش نسبت اندیشه ایشان با تفکر انتقادی و در نهایت بررسی امکان کشف و استنباط چهارچوبی روشمند و منسجم برای نقد اجتماعی با بهره گیری از اندیشه ایشان به ویژه در دوران حاکمیت است. مدعا و دستاورد مقاله این است که از نگاه امام خمینی نقد اجتماعی با تکیه بر درک ویژه ای از انسان و در چهارچوب معیارهایی چون حفظ کرامت انسانی، مصلحت عمومی، و رعایت مبانی شریعت، به عنوان یک حق و وظیفه و مسئولیت فراگیر اجتماعی به رسمیت شناخته شده است. معنای این سخن این است که نقد اجتماعی از منظر امام خمینی مقوله ای درون فرهنگی است که در چارچوب ارزشهای مشترک جامعه امکان پذیر است و در درون سنت اسلامی معنا پیدا می کند.
    کلیدواژگان: نقد، نقد اجتماعی، امام خمینی، حق، وظیفه
  • سمیه حمیدی ، فاطمه کامرانی صفحات 195-214
    امروزه مباحث مربوط به حقوق بشر، نه تنها یکی از موضوعات بسیار مهم در جوامع علمی دنیا به شمار می رود، بلکه اهمیت فراوانی در جوامع بشری به لحاظ فرهنگی، اجتماعی، حقوقی، اخلاقی و مخصوصا سیاسی دارد. با توجه به جامعیت دین اسلام در تدوین قواعد زندگی انسان، به مولفه حقوق بشر به عنوان یک اصل مهم توجه شده است. جریان نواندیشی دینی در جهان اسلام، توجه ویژه ای به ارائه قرائت جدید از اسلام مبتنی بر مقتضیات امروزی جوامع اسلامی هم در حوزه تشیع و هم تسنن دارد. از جمله متفکرین این جریان، امام خمینی و ابوالعلی مودودی هستند که به مساله حقوق بشر در آثار خود پرداخته-اند. مساله نوشتار حاضر واکاوی مبانی و مصادیق حقوق بشر در اندیشه این دو متفکر می باشد. علی رغم تعلق این دو اندیشمند به دو جریان متفاوت اسلام گرایی یعنی شیعه و اهل سنت، صورت بندی نظریاتشان در باب حقوق بشر، در برخی موارد هم چون آزادی، کرامت انسانی، حقوق بشر، عدالت و... همسو می-باشد؛ هرچند توجه به زنان و کرامت آنان به عنوان یکی از مصادیق حقوق بشر، تنها در اندیشه امام خمینی مورد توجه قرار گرفته است. مساله نوشتار حاضر واکاوی مبانی و مصادیق حقوق بشر در اندیشه این دو متفکر می باشد. علی رغم تعلق این دو اندیشمند به دو جریان متفاوت اسلام گرایی یعنی شیعه و اهل سنت، صورت بندی نظریاتشان در باب حقوق بشر، در برخی موارد هم چون آزادی، کرامت انسانی، حقوق بشر، عدالت و... همسو می-باشد؛ هرچند توجه به زنان و کرامت آنان به عنوان یکی از مصادیق حقوق بشر، تنها در اندیشه امام خمینی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اسلام، حقوق بشر، کرامت انسانی، امام خمینی، مودودی
|
  • Behzad Ghasemi Pages 1-22
    Extremism and terrorism have a long history in the world. Especially in the contemporary era throughout the Islamic world (History In this regard, terrorism and extremism have become one of the concerns of nations and governments in the world (the issue). Hence, despite Iran's and the US's views on various texts, revising the approach of the Islamic Revolution of Iran and The United States has a research need (background Which has important questions, this article only seeks to answer the question "What is the Islamic Republic of Iran and the United States pursuing with regard to extremism? How do they play a role if they differ in the type of strategy? "(Question At first glance, it seems that both countries are about to dry out the roots of terrorism, while this is not the case. Iran has a coherent and uncontroversial strategy in opposition to Takfir and terrorism, the United States has not had the same approach to extremism and terrorism (hypothesis Providing a realistic picture of each role and comparing the positions of the phenomenon of "extremism" and "terrorism" and the results of that article's purpose (goal), which is achieved in the light of description and analysis (methodology The outcome implies that the Islamic Republic has a clear policy and approach, but the policies of declarations and actions of the United States have been different and contradictory.m" and the results of that article's purpose (goal), which is achieved in the light of description and analysis (methodology The outcome implies that the Islamic Republic has a clear policy and approach, but the policies of declarations and actions of the United States have bm" and the results of that article's purpose (goal), which is achieved in the light of description and analysis (methodology The outcome implies that the Islamic Republic has a clear policy and approach, but the policies of declarations and actions of the United States have b
    Keywords: extremism, terrorism, Islamic Revolution, America
  • Majid Zeineddini, Hamid Reza Mohammadi Siahboomi Pages 23-49
    This study was aimed at presenting a desirable model of Jihadi management in the Islamic Revolution, which was put forward by the Leader of the Islamic Revolution. Because previously conducted studies were not applicable or had some shortages, the current study did an attempt to bridge the gap. The methodology in this research is based on Grounded Theory. Initially, using this method, data analysis and model extraction were used and then, using a Snowball sampling and a survey of 15 elites and experts, elites were used to confirm the reliability and validity of the research and validate the results. The statistical population consists of all the speeches of the Supreme Leader, from 68 to today, including 1540 lectures, among which targeted speeches, with the words Jihad, Jihadist management, or key management points ( Meeting with managers and system administrators), which included an example of 134 lectures. Data analysis and design of the model were carried out in three stages: open coding, axial coding and selective coding. Based on this, a qualitative research model was designed to answer the question “ What is a desirable Jihadi management model due to the guidelines of the Islamic Revolution Leader?” and the results of the present study showed 2128 identities, 136 concepts, 19 subcategories and 32 categories.Key Words: Jihad, Guideline,Model, Axial Category, Grounded Theory.The statistical population consists of all the speeches of the Supreme Leader, from 68 to today, including 1540 lectures, among which targeted speeches, with the words Jihad, Jihadist management, or key management points ( Meeting with managers and system administrators), which included an example of 134 lectures. Data analysis and design of the model were carried out in three stages: open coding, axial coding and selective coding. Based on this, a qualitative research model was designed to answer the question “ What is a desirable Jihadi management model due to the guidelines of the Islamic Revolution Leader?” and the results of the present study showed 2128 identities, 136 concepts, 19 subcategories and 32 categories.Key Words: Jihad, Guideline,Model, Axial Category, Grounded Theory.
    Keywords: Jihad, Guideline, Model, Axial Category, Grounded Theory
  • Hasan Rahimi(roushan), fatemeh hosseini Pages 51-72
    Occurrence of Islamic revolution in Iran, based on historical experiences such as constitutionalist and oil nationalization movements, created some new concepts within revolutionary discourse. Hence, with regarding dual interpretations of some concepts such as “nationalism” in the frame work of revolution, understanding the relation between these revolutionary concepts, which is identified in contrast with western modernism, could be seen as a duty of Revolution studies. Therefore, study of relationship between these two issues is useful. The main question is, with the special and new interpretation of “Nationalism”, what transformation for meaning of this western –oriented concept would be imaginable? I.R.I behavioral elements in some political &social events and changes; and supreme documents such as:The Constitutional Law, ‎20-Year Perspective Document and National Identity Document; and the approach to Persian Language, indicates a kind of fruitful incorporation of Iran-ism and Islamism, as two main sources of identity-making, on the way of revolutionary goals and survival of I.R.I. Theoretical framework of this writing is Om Al Qura theory which is an attempt for presentation of a new understanding of “Nationalism” in the frame work of I.R without any contradiction with basic ideals of Revolution. The research method is of library & documentary method and tries to, with gathering some historical and library documents, decode from new Nationalism in the view of thought and idea of Islamic Revolution.
    Keywords: Nationalism, Islamic revolution, national identity, Territory, war, Persian language
  • Mahdi Aminian, Masoud Ghaffari Pages 73-96
    Low income groups are among most sacrificing in Islamic revolution of Iran. Suburbanites and squatters are Their main representatives in Tehran, many of them are bankrupt peasants dissatisfied of governmental land reforms who migrated to large cities like the capital, but forced to work at informal sector or turned into blue-collar workers of factories shut down on the verge of the revolution. Outstanding presence of these groups in every revolution could engage it in “social question”, change in the course of events, give priority to coping with poverty and discrimination instead of government formation and it is the beginning of political unrest and even failure of revolution, because it is impossible for beginner bureaucrats to meet those urgent needs. Beginning with description of Tehran suburbanites and squatters’ life, livelihood and demanding acts in 1979-1982, This research responds to “How was the encounter of the ruling establishment with “social question” in Iran post-revolutionary events specially in relation with suburbanites and squatters?” to probe if they were suppressed or satisfied by the establishment in any way. Method of this inquiry is Historical explanatory analysis in the field of political sociology based on theories of Hannah Arendt (in her work “On Revolution”) and Douglass North and his colleagues (Limited Access Orders) as combinatorial theoretical framework.
    Keywords: Islamic revolution of Iran, Poverty, Tehran, Suburb, Squatter Settlement
  • meysam Gholami, seyedmostafa abtahi, abulghasem taheri, aliasghar kazemizand Pages 97-117
    The Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, as two regional powers, have long been recognized as two main rivals in the Middle East, but in recent years, relations between the two countries have become more complex and new dimensions. Meanwhile, one of the issues that has complicated the dark ties between the two countries in recent years is the crisis and civil war in Yemen. Therefore, the purpose of this paper is to explain the opposition of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia to the Yemen crisis based on the identity approach and the ontological security theory. In this regard, the author, using a descriptive-analytical method, has sought to answer the fundamental question of how the identity played a role in the opposition between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia in the Yemeni crisis. The hypothesis raised in response to the question is that the contradiction between the Shiite revolutionary identity of Iran and Saudi Arabia's Wahhabi identity is the main reason for the opposition between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia in the Yemeni crisis. Given the Sunni and Wahhabi identity of Saudi Arabia and its concern about the expansion of Shi'a and the strengthening of Iran's influence in the Persian Gulf, and consequently throughout the Middle East, Iran-Saudi Arabia's opposition to Yemen can be explained based on an identity-based security approach. In fact, this means that Iran-Saudi opposition in the Middle East is more influenced by the Shi'ite and revolutionary identities and Sunni-Wahhabi identity of both countries.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Confrontation, Yemen, identity security
  • Mohammad reza Hatami, Alireza Beygi Pages 135-153
    The "fourth generation" theory of Goldeston`s theories has been evaluated by some scholars in the field of ​​the Islamic Revolution study as one of the overarching theories on the causes of the revolutionary events. In this study, it has been attempted to assess the similarities and differences between the two events through the comparative analysis of Iran's revolution with the February 14 Bahrain Movement by the fourth-generation theory of Jack Goldstone, which illustrated the notion of significant similarities between the movement Bahrain and the Iranian Revolution. This has been due to the influence of its popular movements from the Islamic Revolution of Iran, and not on the interference of the Islamic Republic of Iran in Bahrain. The research question specifically describes the differences and similarities between the Islamic Revolution of Iran and the February 14 Bahraini Movement? The findings of this study, which are based on the comparative comparison method and the collection of resources based on the library method and the elite interview, suggest that the popular movements of Bahrain, in particular the February 14th movement, due to the influence of contemporary revolutions in the West Asia region, especially the Islamic Revolution of Iran, They have enjoyed the nature of the people and the spirit of arrogance and the same tyranny that they ruled to achieve victory in the same paths that led to similarities between them. The Bahraini system seeks to negate the impact of the Bahraini movements on Iran's revolution in rejecting the similarities of the February 14th Islamic Revolutionary Movement and its causes as Iran's interference in Bahrain, while the findings of this study prove the validity of the allegations made by the authors.
    Keywords: Islamic Revolution, Popular uprising, Bahrain, Goldstone
  • Jalil Dara* Pages 155-174
    In the islamic Revolution in Iran, we can refer to the functions of various individuals, leaders, groups, and factions, each of which played a very determining role in creating this magnificent 20th-century phenomenon. Nevertheless, the presence of the people and the role of trends that mobilize the masses are vitally important in this regard. In other word, we can, according to social capital theories, highlight the role played by mobilizing networks. In the present article we intend to make assessment of the role played by one of these networks, i.e. the network of Islamic schools. We are actually trying to elaborate on "cooperation norms" as one of the components of social capital. In other words, we are raising this question: what was the mobilizing function of "cooperation norms" prevalent in the network of Islamic schools in revolutionizing the Iranian people during the Pahlavi period? Based on the social capital theory, we can hypothesize that norms established in the network of Islamic schools developed the context for political mobilization against the ruling system (Pahlavi regime) through creating political confidence. The present research deals with two case studies of Islamic schools of Jame'e Ta'limat and Refah. the present article has been deduced from Ph.D. dissertation and its research methodology is descriptive-analytic methodology. Its data include interviews with some teachers and students of such schools and also analyses and assessments of some 6000 historical documents (from different document centers).
    Keywords: social capital, network, Islamic schools, Islamic revolution of Iran
  • Yadollah Honari Latif Pour, seyyed javad fazelian Pages 175-193
    The critique is one of the inevitable means of organizing society. Hence, in various intellectual traditions of human thought, there have been significant attempts to establish and consolidate theoretical foundations of critique and the theory of social critique as a form of critique. Due to the important role of social critique in excellence and promotion of collective life and the establishment of a desirable social system and in view of the position of Imam Khomeini as a religious scholar and social reformer, the subject of social criticism in the thought of this thinker was investigated. The purpose of this paper is to analyze and evaluate Imam Khomeini's thoughts on social critique and to measure their attitude toward critical thinking and ultimately to explore the possibility of discovering and deducing a systematic and coherent framework for social critique using their thinking and practical experience during the period of sovereignty. The hypothesis is that from the perspective of Imam Khomeini, social critique, relying on a special understanding of man and within the framework of criteria such as maintaining human dignity, public interest, and observance of the principles of the Shari'a, are recognized as a universal right and duty and social responsibility. The meaning of this is that social critique from Imam Khomeini's point of view is an intracultural category that is possible within the framework of common values of the community and within the meaning of the tradition.
    Keywords: Critique, Social critique, Imam Khomeini, Right, Duty
  • somayyeh hamidi, Fateme kamrani Pages 195-214
    Nowadays issues related to human rights are not only considered the most important problems in the scientific communities of the world, but also they have great importance in human communities in cultural, social, legal, ethical and particularly political terms. Regarding Islam Religion universality in formulating rules of human life, human rights have been considered as an important principle. The trend of religious new thought in Islamic World has special attention to presenting new reading of Islam based on contemporary requirements of Islamic Communities both shia and sunni. Imam Khomeini and Abul A'la Maududi are among the thinkers of this trend discussing human being rights in their works. The problem in this paper is examination of basics and examples of humn rights in thoughts of these two thinkers. Despite that the thinkers belong to two different trends of Ismalism i.e. shia and sunni, formulation of their theories on human rights in some cases like freedom, human dignity, human rights, equity and … is the same; though considering women and their dignity as one example of human rights, has been only considered in Imam Khomeini’s thought. Nowadays issues related to human rights are not only considered the most important problems in the scientific communities of the world, but also they have great importance in human communities in cultural, social, legal, ethical and particularly political terms. Regarding Islam Religion universality in formulating rules of human life, human rights have been considered as an important principle. The trend of religious new thought in Islamic World has special attention to presenting new reading of Islam based on contemporary requirements of Islamic Communities both shia and sunni. Imam Khomeini and Abul A'la Maududi are among the thinkers of this trend discussing human being rights in their works. T
    Keywords: Islam, Human Rights, Human Dignity, Imam Khomeini, Abul A'la Maududi