فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، بهار 1394)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نورا آقاجانی، عباسعلی حسین خانزاده، سید موسی کافی صفحات 7-21
    نارساخوانی بیشترین درصد دانش آموزان ناتوان یادگیری را به خود اختصاص می دهد؛ حافظه ی فعال نیز یکی از عوامل مهم در امر یادگیری است که این دانش آموزان در آن ضعف شدید دارند. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش نرم افزار ان بک بر حافظه ی فعال دانش آموزان نارساخوان انجام شد. بدین منظور از بین دانش آموزان پسر دوم تا پنجم ابتدایی شهر رشت در سال تحصیلی 92-1391، ابتدا به طور تصادفی 18 نفر انتخاب وسپس در دو گروه 9 نفره آزمایش و کنترل جای دهی شدند. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون خواندن و نارساخوانی نما، نرم افزار سنجش حافظه کاری دانیمن و کارپنتر و نرم افزار ان بک استفاده شد. طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از تاثیر مثبت آموزش نرم افزار ان بک بر بهبود حافظه ی فعال و مولفه های آن در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بود. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که نرم افزار ان بک این مزیت را دارا است که می توان از آن در بهبود حافظه ی فعال کودکان نارساخوان و در نتیجه در حل مشکلات تحصیلی آنها بهره گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش نرم افزار ان بک، حافطه ی فعال، نارساخوانی
  • سعید پورعبدل، ناصر صبحی قراملکی، مسلم عباسی صفحات 22-38
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی اهمال کاری تحصیلی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص بود. این پژوهشاز نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر کلاس پنجم ابتدایی مدارس شهر اردبیل در سال تحصیلی 1393 می باشد. آزمودنی های پژوهش شامل 60 نفر از دانش آموزان این مدارس بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازمقیاس سرزندگی تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نشان داد که بین دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص در اهمال کاری تحصیلی و سرزندگی تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<). این نتایج نشان می دهد که وجود اهمال کاری تحصیلی بالا و همچنینسرزندگی تحصیلی پایین در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص، با ایجاد تعلل در تکالیف تحصیلی و عدم ایجاد انگیزه مثبت، نقش موثری در افت تحصیلی وبالطبع تداوم این اختلال در این دانش آموزان می شود. لذا می توان از طریق آموزش و اعمال روش های مناسب تربیتی، موجبات عملکرد تحصیلی بهتر و سلامت روانی این دانش آموزان را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، اختلال یادگیری خاص
  • زهرا رستم اوغلی، مسعود طالبی جویباری، پرویز پرزور صفحات 39-55
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی سبک های اسنادی و تاب آوری در دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص، نابینا و عادی می باشد. روش پژوهش از نوع عل‍ی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی دارای ناتوانی یادگیری، نابینا و عادی شهرستان ساری بود. نمونه مورد پژوهش شامل 90 دانش آموز (30 دانش آموز با ناتوانی یادگیری،30 دانش آموز نابینا و 30 دانش آموز عادی) بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد که پرسشنامه سبک های اسنادی (ASQ) و مقیاس تاب آوری کونرو و دیویدسون((CD-RTS9 را تکمیل کنند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری و نابینا، در اسناد درونی- بیرونی،اسنادکلی- اختصاصی و تاب آوری با دانش آموزان عادی تفاوت معناداری دارند (001/0P<)،بدین ترتیب که این دانش آموزان سبک اسناد بدبینانه ی بیشتر و تاب آوری روان شناختی پایین تری نسبت به دانش آموزان عادی دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک های اسنادی می تواند تغییرات مربوط به تاب آوری را پیش بینی کند. درمجموع یافته های پژوهش نشان داد که دانش آموزان با ناتوانی یادگیری و نابینا از نظر مسائل شخصیتی و قدرت سازگاری شرایط نگران کننده تری نسبت به دانش آموزان عادی دارا بوده و نیازمند توجه و خدمات روان شناختی بیشتری می باشند.
    کلیدواژگان: سبک های اسنادی، تاب آوری، اختلال یادگیری خاص، نابینا
  • اسماعیل سلیمانی صفحات 56-73
    مشکل در ریاضیات، ناتوانی در انجام مهارت های مربوط به حساب است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی عملکرد دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری ریاضی در آزمون برج لندن و مقیاس عملکرد پیوسته بود. به این منظور از بین جامعه آماری که شامل کلیه دانش آموزانپایهچهارم، پنجم و ششمابتداییمدرسه ویژه اختلال های یادگیری و مدارس عادی شهرستان بیله سواردرسالتحصیلی 94-1393 بود، 40 دانش آموز با اختلال ریاضی و عادی از میان جامعه آماری به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه محقق ساخته، آزمون هوشی ریون، آزمون ریاضی کی مت، آزمون برج لندنو آزمون عملکرد پیوسته بودند. روش پژوهش حاضر عل‍ی- مقایسه ای از نوع مقطعی انجام شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه دانش آموزان با اختلال ریاضیو گروه عادی در آزمون برج لندن و مقیاس عملکرد پیوسته تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین معنی که بین توانایی برنامه ریزی- حل مسئله و نگهداری توجه دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضیو گروه عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. بنابریافته هایاینپژوهش می توان نتیجه گیری نمود توانایی برنامه ریزی- حل مسئله و نگهداری توجه دانش آموزان با اختلال ریاضی ضعیف بوده و نیازمند توجه هر چه بیشتر دست اندرکاران تعلیم و تربیت می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون برج لندن، مقیاس عملکرد پیوسته، اختلال یادگیری ریاضی
  • احمد علی پور، مجید برادران، حمیدرضا ایمانی فر صفحات 74-89
    هدف اساسی مطالعه حاضر بررسی تطبیقی آزمون هوشی وکسلر در کودکان مبتلا به بیش فعالی/ نارسایی توجه، ناتوانی یادگیری (ناتوانی خواندن و ناتوانی ریاضی) و کودکان بهنجار می باشد. نمونه پژوهش متشکل از سه گروه 30 نفری (کودکان مبتلا به بیش فعالی/ نارسایی توجه، ناتوانی یادگیری و کودکان بهنجار) بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از شهرستان رشت انتخاب شدند. جهت تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی استفاده گردید. نتایج نشان داد که کودکان بهنجار در تمامی زیر مقیاس های این آزمون (درک کلامی، استدلال ادراکی، حافظه ی فعال و سرعت پردازش) از دو گروه کودکان مبتلا به بیش فعالی/ نارسایی توجه و ناتوانی یادگیری عملکرد مطلوب تری داشتند. همچنین نتایج نشان داد که کودکان دچار ناتوانی یادگیری در زیر مقیاس حافظه ی فعال نسبت به کودکان مبتلا به بیش فعالی/ نارسایی توجه، وضعیت مطلوب تری داشتند. نتایج مطالعه ی حاضر مبتنی بر پیشینه مطالعاتی و نیز بر اساس اختلال در کارکرد اجرایی عصب شناختی در دو اختلال مذکور قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: آزمون هوشی وکسلر، بیش فعالی، نارسایی توجه، ناتوانی یادگیری، کودکان بهنجار
  • علیرضا نبیدوست، احمد برجعلی، مهناز استکی صفحات 90-103
    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش دونیمکره مغز بر خودپنداره و مهارت های اجتماعی دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی بود. این پژوهش، آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی پسر سال چهارم و پنجم مقطع ابتدایی نسیم شهر استان تهران در سال تحصیلی 93-92 تشکیل دادند. نمونه پژوهش حاضر، شامل 20 دانش آموز مبتلا به نارساخوانی بود که از میان مدارس ابتدایی نسیم شهر و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (10 نفر برای هر گروه) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون خواندن و تشخیص نارساخوانی کرمی نوری و مرادی، پرسشنامه های خودپنداره برای کودکان پی یرز-هریس و مهارت های اجتماعی ماتسون استفاده شد.گروه آزمایش به مدت 16 جلسه تحت آموزش دونیمکره مغز قرار گرفته و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. نتایج تحلیل کواریانسنشان داد آموزش دونیمکره مغز بر خودپنداره و مهارت های اجتماعی تاثیر داشت، به این صورت که منجر به افزایش خودپنداره و مهارت های اجتماعی دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی شد. با توجه به این نتایج، می توان گفت کهآموزش دو نیمکره مغز می تواند در جهت آموزش و درمان مبتلایان به اختلال نارساخوانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: دونیمکره مغز، خودپنداره، مهارت های اجتماعی، نارساخوانی
  • محمد نریمانی، رویا نوری، عباس ابوالقاسمی صفحات 104-120
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی راهبردهای آگاهی واج شناختی و چندحسی فرنالد بر پیشرفت مهارتهای خواندن و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان بود. این پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر و دختر پایه دوم تا پنجم نارساخوان مراجعه کننده به مرکزمشکلات ویژه یادگیری در سال تحصیلی 91-90 در شهرستان اردبیل تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل 45 نفر از دانش آموزان نارساخوان بودند که به صورت دسترس انتخاب و درد و گروه آزمایش ویک گروه گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تجدیدنظر شده هوش وکسلر کودکان و آزمون اختلال در خواندن استفاده شد. برای تحلیل داده های این پژوهش از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری(MANCOVA) استفاده شد. یافته ها نشان داد که آموزش های راهبردهای آگاهی واج شناختی و چندحسی فرنالد نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بر بهبود پیشرفت مهارت های خواندن و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان اثر بخش بوده اند. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیری بهبود معناداری را در مهارت خواندن و درک مطلب گروه آگاهی واج شناختی نسبت به گروه چند حسی فرنالد در طی جلسات آموزش نشان داد. بنابراین توجه به اثربخشی آموزش های راهبردهای آگاهی واج شناختی وچند حسی فرنالد بر متغیرهای مرتبط با مهارت های خواندن و درک مطلب در دانش آموزان دارای نارساخوان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، چند حسی فرنالد، خواندن، درک مطلب، نارساخوانی
|
  • Pages 7-21
    Dyslexia has allocated the most percentage of learning disability (LD) students; also working memory is another important factor in learning that dyslexia students have severe weakness in it. Thus، the aim of this study was to determine the effectiveness of N-back training software on promoting working memory of students with dyslexia. For this purpose، amongst the male students of grades 2 to 5 in elementary schools of Rasht (2013-2014)، at first eighteen students were selected and then were distributed randomly to two experimental (n=9) and control groups (n=9). Instruments that were used for data collecting were reading and dyslexia test، Daneman and Carpenter’s working memory test and N-back Training software. Research design was pretest-posttest randomized group design. Analysis of data using covariance analysis (ANCOVA) revealed significant differences between experimental and control groups after N-back Training of experimental group. Therefore، it was included that using the N-back software helps to improve the working memory and it’s components in the students with dyslexia.
    Keywords: N, Back Training, Working Memory, dyslexia
  • Pages 22-38
    The purpose of present study was to investigate the academic procrastination and academic vitality in students with and without specific learning disorders. This is a comparative case-control study. The participants of this study include all male students in the fifth grade of elementary schools in Ardabil city in the academic year of 2014. The participants consisting of 60 students in the schools were selected through multistage cluster sampling. To collect the data، academic procrastination and academic vitality scales were used. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there is a significant difference between the students with and without specific learning disorders in term of academic procrastination and academic vitality (P<0/001). These results indicate that high academic procrastination and lower academic vitality in students with specific learning disorder، with a delay in doing academic assignments and lack of positive motivation، have an effective role in the academic failure and the continuation of this disorder in children. So، regarding these two variables as related to the academic performance، it is possible to apply the training and appropriate programs which result in better academic performance and mental health in these students.
    Keywords: academic procrastination, academic vitality, specific learning disorder
  • Pages 39-55
    The aim of this study was to investigate and compare attributional and resiliency style in students suffering from specific learning disorders، blindness and normal students. Ninety male and female students (30 students with learning disabilities، 30 blind students and 30 normal students) participated in the study are from Sari city. All participants were asked to complete the attributive style questionnaire and resiliency questionnaire. Data Analysis involved both descriptive and inferential statistics including means، standard deviations، multivariate analysis of variance، Pearson’s correlation coefficient and regression analysis. The result of the data analysis showed that regarding inner – outer attributions، temporary – stable attribution، total - special attribution، and resiliency، students suffering from learning disabilities and blindness are significantly different from the normal students. In this regard، students have more pessimistic attributional style and less resiliency in comparison to the normal students. Moreover، the multivariate regression analysis demonstrated that attributive styles can predict changes in the resiliency. The overall findings of the study showed that students with learning disabilities and blind students have more worrying conditions in terms of personality and compatibility issues than has normal students. So they need more Psychological services and attention.
    Keywords: Attributional style, resiliency, specific learning disorder, blindness
  • Pages 56-73
    The main objective of the study is to compare the performance of students with and without math learning disorder in Tower of London (TOL) and scale continuous operation (CPT). To achieve this goal، the target population includes students of fourth، fifth and sixth grade with math learning disability were selected from specific learning disabilities School and normal students School in academic years of 1393-94 in Bilesavar. Forty students with math learning disability in the population were selected through simple random sampling. Tools used in this study include: researcher-made questionnaire، Raven''s IQ test، Key- Matt math test، continuous performance test and Tower of London scale. This study is a cross sectional and causal-comparative one. Collected data were analyzed using multivariate variance analysis. The results showed that there is a significant difference between two groups of students with mathematics disorders and normal considering Tower of London and scale continuous performance test. This means that students with mathematical problems and normal ones had a significant difference in terms of the ability to plan، solve problems and catch the students’ attention. Based on the findings of this research، it can be concluded that the ability to plan، solve problems and catch the attention of students with mathematical problems were weak and it requires further attention on the part of authorities.
    Keywords: Tower of London, scale continuous operation, math learning disability
  • Pages 74-89
    The main purpose of the present study is to investigate Wechsler intelligence scale among children with attention deficit، hyperactivity disorder، learning disability (reading disability and mathematical disability) and normal children. The sample consists of three groups of 30 people (children with hyperactivity / attention deficit، learning disabilities and normal children) who were selected using multi-stage cluster sampling in Rasht city and then it was compared based on the fourth edition of the Wechsler intelligence test. Data analysis was used based on multivariate analysis of variance and post hoc test. The results showed that normal children outperformed two groups of children with hyperactivity / attention deficit and learning disabilities regarding all factors of the test including verbal comprehension، perceptual reasoning، working memory and processing speed. The results showed that children with learning disabilities in the working memory were in a more favorable condition than children with hyperactivity / attention deficit. The findings established upon studies and literature on the basis of executive dysfunction in neurological disorders can be explained within these two disorders.
    Keywords: WISC, Attention deficit, hyperactivity disorder, Learning disability, Normal children
  • Pages 90-103
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of bilateral training on self-concept and social skills of the students with dyslexia. This experimental research method was a pretest-posttest with control group. The population of the study is all students in fourth and fifth years of primary school in Nasim-shahr in Tehran in 1392-93. The study sample consisted of 20 students with dyslexia disorder. They were randomly selected from primary schools and assigned to both experimental and control groups (n=10per group). To collect data and diagnose dyslexia، Karami-noori and Moradi reading test، self-concept scale for children (CSCS) of Pierz – Harris and social skills Matson were used. Experimental group was trained for 16 sessions for bilateral training and the control group received no treatment. The results of analysis of covariance showed that the brain bilateral training had an impact on self-concept and social skills. In this regard، it led to increased self-concept and social skills of students with dyslexia. According to these results، it can be said that the bilateral training can be used for the education and treatment of people with dyslexia.
    Keywords: Bilateral, Self, concept, Social skills, dyslexia
  • Pages 104-120
    This study compared the effectiveness of phonological awareness strategies and Fernald multi-sensory to improve reading skill and comprehension of Dyslexia students. This study enjoyed an experimental design with pretest، posttest and a control group. The study included all students in second through fifth grade including boys and girls who attended dyslexic learning center in 2011-2012 educational year in Ardabil. The sample consisted of 45 dyslexic students who were selected through available sampling and were assigned to two experimental and a control group. To collect data، Wechsler Intelligence Revised Scale for children and a reading impairment test were used. Multivariate covariance (MANOVA) was used to analyze the data. The findings indicated that compared with the control group phonological awareness strategies and Fernald multi-sensory groups were effective on the improvement of reading skills and comprehension of students with dyslexia. MANCOVA results also showed a significant improvement in reading comprehension and phonological awareness groups compared to the Frnald multi-sensory during the training sessions. Thus، considering the effectiveness of phonological awareness strategies and Fernald multi-sensory to improve reading skill and comprehension of Dyslexia students is of particular importance.
    Keywords: phonological awareness, Frnald multi, sensory, reading comprehension, dyslexia