فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، پاییز 1394)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی ابراهیمی، جهانگیر کرمی، سمیه برازنده چقایی، محمد جواد بگیان کوله مرز صفحات 7-31
    پژوهش حاضر با هدف، مداخله ای در سازگاری اجتماعی و کاهش رفتارهای تکانشی دانش آموزان پسر مبتلا به ناتوانی های یادگیری ریاضی: اثربخشی و کارآمدی آموزش والدین با رویکرد آدلری اجرا شد. این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی والدین دانش آموزان 10 تا 12 سال شهرستان نورآباد (دلفان) در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل می دادند که مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی بودند. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از والدین دانش آموزان پسر مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی بود. که از میان والدین دانش آموزان بعد از شناسایی به وسیله آزمون ریاضی کی مت و انجام مصاحبه بالینی ساختاریافته به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل، مصاحبه بالینی ساختاریافته، آزمون ریاضی کی مت، مقیاس تکانشوری بارات و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بود. از هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون به عمل آمد. در فرآیند اجرا، گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 75 دقیقه ای آموزش والدین با رویکرد آدلری دریافت کردند در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نشان داد برنامه آموزش والدین با رویکرد آدلری بر کاهش تکانشوری و بهبود سازگاری اجتماعی فرزندان آنها موثر است (001/0≥P). به این صورت که منجر به کاهش تکانشوری و سازگاری اجتماعی، عاطفی و آموزشی دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضی می شود. می توان نتیجه گرفت درمان آدلری روش کارآمدی در بهبود علائم رفتاری دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضی است و لازم است تفاوت آن در سایر متغیرهای مربوط به دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضی بررسی شود.
    کلیدواژگان: آموزش والدین، رویکرد آدلری، تکانشوری، سازگاری اجتماعی، اختلال ریاضی
  • سعیده خوش روش، مهناز خسروجاوید، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 32-46
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر افزایش پذیرش اجتماعی و همدلی دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان نارساخوان پایه سوم تا پنجم ابتدایی شهر رشت در سال تحصیلی 94- 1393 بود. افراد نمونه در مرحله اول به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از تکمیل آزمون تشخیص نارساخوانی، آزمون هوشی وکسلر، پرسشنامه مقبولیت اجتماعی و مقیاس همدلی و کسب نمره لازم برای ورود به پژوهش، با استفاده از نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (15 دانش آموز نفر برای هر گروه) گمارده شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه در معرض آموزش مبتنی بر تنظیم هیجان قرار گرفتند، اما گروه کنترل چنین مداخله ای دریافت نکردند. داده های گردآوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون پذیرش اجتماعی و همدلی در گروه آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین می توان گفت آموزش تنظیم هیجان در سطح معناداری 01/0 موجب افزایش پذیرش اجتماعی و همدلی دانش آموزان مبتلا به اختلال نارساخوانی شده است. با توجه به اثربخشی آموزش مهارت های تنظیم هیجانی می توان جهت افزایش پذیرش اجتماعی و همدلی و در نتیجه بهبود روابط بین فردی دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی از این شیوه آموزشی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، پذیرش اجتماعی، همدلی، نارساخوانی
  • جواد دری پارسا صفحات 47-68
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تحریک های زیرآستانه ای بر بازشناسی تظاهرات هیجانی چهره و همچنین مقایسه ی دو گروه کودکان با ناتوانی یادگیری و عادی در بازشناسی ابرازات هیجانی چهره صورت گرفت. نمونه ی پژوهش شامل 45 دانش آموز عادی و 45 دانش آموز با ناتوانی یادگیری می شد. آزمودنی ها برای مقایسه ی تاثیرات پیام های زیرآستانه ای در سه گروه (الف. گروه کنترل: بازشناسی ابراز هیجان های چهره بدون پیام زیرآستانه ای، ب. گروه آزمایش اول: بازشناسی ابراز هیجان های چهره با پیام زیرآستانه ای مثبت، ج. گروه آزمایش دوم: بازشناسی ابرازات هیجانی چهره ای با پیام زیرآستانه ای منفی، قرار گرفتند.در این پژوهش الگوی تحریک زیرآستانه ای به همراه تحریک های مختلفی از حالات هیجانی چهره به کار گرفته شد: هیجان مثبت(شادی) و هیجان منفی(غمگینی)، تصاویر زیرآستانه ای در طول اجرای آزمون بازشناسی مکررا و به سرعت (حدود 30هزارم ثانیه)ارائه می شدند. نتایج، تاثیر قوی تحریک زیرآستانه ای با هیجان مثبت را بر پاسخ دهی بیشتر به ابرازات چهره ای شادی نشان داد. با این وجود، تاثیر تحریک زیرآستانه ای هیجان منفی برای بازشناسی تظاهرات چهره ای غم، تنها در گروه دانش آموزان با ناتوانی یادگیری بدست آمد. علاوه بر این، پژوهش اخیر نشان داد که، دانش آموزان گروه عادی ابراز هیجانی غم را بهتر از سایر همتایان با ناتوانی یادگیری شان تشخیص می دهند، این در حالی است که دو گروه تفاوت معناداری در بازشناسی سایر هیجان ها نداشتند. در مجموع نتایج پژوهش نشان داد که واکنش های هیجانی مثبت و منفی می توانند به صورت ناخودآگاه فراخوانده شوند.
    کلیدواژگان: بازشناسی ابرازات هیجانی چهره، تحریک زیرآستانه ای هیجانی، ناتوانی یادگیری
  • محمدرضا ربیعی نژاد، محمدباقر کجباف، محمد مهدی مظاهری، هوشنگ طالبی، احمد عابدی صفحات 69-85
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل هوش چندگانه بر خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر نارساخوان بود. روش تحقیق آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر نارساخوان پایه چهارم و پنجم شهر قزوین در سال تحصیلی 93- 1392 که به مراکز ویژه ی اختلالات یادگیری معرفی شدند، می باشد که تعداد 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری تصادفی ساده، از جامعه آماری مورد نظر انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه خودپنداره تنسی استفاده گردید. همچنین معیار پیشرفت تحصیلی از میانگین نمرات دروس دانش آموزان بدست آمد. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و کنترل و اجرای پیش آزمون، آموزش بر روی گروه آزمایشی به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای به صورت 2 جلسه در هفته اجرا گردید (جمعا 6 هفته). پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بررسی دو گروه از نظر میانگین خودپنداره و پیشرفت تحصیلی با استفاده از ابزارهای به کار رفته در مرحله پس آزمون و پیگیری، حاکی از افزایش خودپنداره و پیشرفت تحصیلی در گروه آموزش مبتنی بر مدل هوش چندگانه بعد از مداخله بوده است(001/0> (P. مطابق با نتایج این پژوهش، با استفاده از مدل آموزشی مبتنی بر هوش چندگانه می توان خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نارساخوان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: هوش چندگانه، خودپنداره، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان نارساخوان
  • اکبر عطادخت، گلاویژ محمدی، مینا طاهری فرد، انوشیروان شربتی صفحات 86-100
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی سبک های شناختی مستقل و وابسته به زمینه و حل مساله اجتماعی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز آموزشی و بالینی شهرستان رضوان شهر در سال تحصیلی 93-1392 و دانش آموزان عادی (فاقد اختلال یادگیری) همان شهرستان بودند که از بین آنها 80 نفر (40 نفر مبتلا به ناتوانی و 40 نفر بدون ناتوانی) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون اشکال نهفته و مقیاس حل مسئله اجتماعی استفاده شد و داده ها با تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین نمرات سبک های شناختی مستقل و وابسته به زمینه در دانش آموزان عادی بیشتر از دانش آموزان مبتلا به اختلال است. هم چنین میانگین نمرات سبک های غیرسازنده حل مسئله اجتماعی (درماندگی، مهارگری و اجتناب) در دانش آموزان مبتلا به اختلال بیشتر از افراد عادی بوده و برعکس میانگین نمرات سبک های سازنده حل مسئله اجتماعی (خلاقیت، اعتماد و گرایش) در دانش آموزان عادی بیشتر است. این یافته ها تلویحاتی را برای استفاده متخصصان بالینی و تعلیم و تربیت کودکان از تقویت مهارت حل مسئله اجتماعی و اصلاح سبک های شناختی افراد مبتلا به اختلال یادگیری خاص به منظور کنترل و درمان علایم و پیامدهای مخرب مبتلایان به این اختلال را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: سبک های شناختی مستقل و وابسته به زمینه، حل مسئله اجتماعی، اختلال یادگیری خاص
  • فاطمه معین الغربایی، معصومه اسلامی، مهدی فدایی صفحات 101-124
    به منظور تعیین میزان شیوع ناتوانی های یادگیری خواندن، نوشتن و ریاضی در میان دانش آموزان مقطع ابتدایی، در یک طرح زمینه یابی، تعداد 2120 نفر از دانش آموزان پایه های دوم تا پنجم مناطق 9 گانه استان خراسان شمالی به روش نمونه-گیری طبقه ای انتخاب شدند. پس از تکمیل فهرست نشانگان ناتوانی های یادگیری توسط معلمان، دانش آموزانی که بیشتر از 3 نشانه داشتند، به آزمون های تشخیصی اختلال ریاضی، خواندن و نوشتن محقق ساخته برای پایه دوم تا پنجم و آزمون اختلال ریاضی ملک پور برای پایه های سوم و چهارم و آزمون اختلال ریاضی فرامرزی برای پایه ی پنجم پاسخ دادند. یافته ها نشان دهنده ی شیوع 22/6، 47/5 و 13/1 درصدی اختلالات خواندن، نوشتن و ریاضی برای پایه دوم و 39/3، 71/4 و 09/6 درصدی برای پایه های سوم تا پنجم بود. اختلال نوشتن در پسران و نیز در دانش آموزان روستایی به صورت معناداری شایع تر بود. با توجه به یافته های پژوهش، ضرورت اقدامات پیشگیرانه و درمانی از سوی اداره آموزش و پرورش این استان آشکار می گردد.
    کلیدواژگان: ناتوانی های یادگیری، ناتوانی خواندن، ناتوانی نوشتن، ناتوانی ریاضی، دانش آموزان
  • محمد نریمانی، پرویز پرزور، سجاد بشرپور صفحات 125-141
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی حساسیت بین فردی و تعادل عاطفی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص بود. روش این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای است. نمونه ی این پژوهش شامل 90 دانش آموز (45 دانش آموز با ناتوانی یادگیری و 45 دانش آموز عادی به شیوه همتاسازی) بود که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حساسیت بین فردی(IPSM) بویس و پاپکر و تعادل عاطفی(ABS) برادبورن استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیری(مانوا) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که بین دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری و عادی در حساسیت بین فردی و تعادل عاطفی تفاوت معناداری وجود دارد. یافته های پژوهش حاضر حاکی از مشکلات دانش آموزان ناتوان در یادگیری در زمینه ی مهارت های بین فردی- ارتباطی و کاستی هایی در رشد عاطفی است. از آنجایی که عملکرد تحصیلی و مهارت های بین فردی و عاطفی دانش آموزان ممکن است به طور متقابل بر هم تاثیر بگذارند، لذا شناخت ویژگی های اجتماعی و عاطفی مبتلایان به ناتوانی های یادگیری از جمله گام های اساسی در فرآیند تشخیص و بازپروری این دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: حساسیت بین فردی، تعادل عاطفی، اختلال یادگیری خاص
|
  • M. Ebrahimi, J. Karami, S. Barazandeh Choghaee, M. J. Bagiyan Kulehmarz Pages 7-31
    This study is done with the aim of intervening the social adjustment and reducing impulsive behaviors of male students with mathematical learning disabilities: Efficiency and effectiveness of parents with Adlerian approach. This is a quasi-experimental study with pretest, post-test and control group. The study population included all parents of 10 to 12 years students with mathematics learning disabilities in Noorabad (Delfan) city at academic year 2012-2013. The sample consisted of 40 parents of male students with mathematics learning disabilities. Parents, after being identified by Key Math Test and structured clinical interview, were randomly selected and assigned to experimental and control groups. Research instruments were Structured Clinical Interview, Key Math Test, Barratt Impulsivity Scale, and social adjustment questionnaire. For both groups, the pre-test and post-test were executed. In the implementation process, the experimental group received Adlerian parent training for 12 sessions of 75 minutes while the control group received no intervention. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data statistically. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that the plan of parent training with Adlerian approach is effective on reducing impulsivity and improving social adjustment of their children (P≤0/001). That leads to decreasing impulsivity and improving social, emotional and educational adjustment of students with dyscalculia. It can be concluded that Adlerian treatment is an efficient method to improve the behavioral symptoms in students with disorders and their differences in other factors in students with dyscalculia need to be examined.
    Keywords: Parent training, Adlerian approach, impulsivity, Social adjustment, Mathematical disorder
  • S. Khoshravesh, M. Khosrojavid, A. Hoseyn Khanzade Pages 32-46
    The aim of current research was to investigate the effectiveness of emotion regulation based training on increasing of social acceptance and empathy of students with dyslexia. The research method is quasi- experimental and a pre-test and post-test design with control group was used. Statistical population consists of third to fifth grade students with dyslexia of Rasht City in the 2014-2015 academic years. Samples were selected at first by convenient sampling method and after completing Dyslexia Diagnostic Test, Intelligence Test, Social Acceptance Questionnaire and Empathy Scale and obtaining score for enter to research, it was placement using random sampling method in two experimental and control groups (15 students per group). The experimental group participated in 10 sessions of training based on emoting regulation and the control group didn’t receive such intervention. The gathered data were analyzed using ANCOVA. Results show that there are significant differences between the pre-test and post-test scores of social acceptance and empathy in the experimental group. Thus, it can be said that emotion regulation based training increased social acceptance and empathy of students with dyslexia at the significance level of 0.01. According to the effectiveness of emotion regulation based skills training, this educational method can be used In order to increase social acceptance and empathy and as a result improving the interpersonal relationship of students with dyslexia.
    Keywords: Emotion Regulation, Social Acceptance, Empathy, Dyslexia.
  • J. Dorri Parsa Pages 47-68
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of subliminal primes on recognition of emotional facial expression and also comparing facial emotion recognition abilities in subjects with learning disabilities and without learning disabilities. Ninety subjects participated in the current study; including 45 student with learning disability(LD) ad 45 without LD. The subjects were compared for effectiveness of subliminal message in three groups: (a. control of group: recognition of emotional facial expressions without subliminal message b. first experimental group: recognition of emotional facial expressions with subliminal positive message c. second experimental groups: recognition of emotional facial expressions with subliminal negative message. also, compared recognition of emotional facial expression in normal children and (LD). In this study, a subliminal masked priming paradigm with varying faces as primes were used, and they were presented for duration of 30 ms and had two levels of emotion: positive emotion (happiness) and negative emotion (sadness). The results revealed a strong effect of emotional priming for positive emotion pictures. Participants both in normal group and LD tended to choose more target faces preceded by positive prime, when, subliminal prime was a positive emotion, but, the emotion priming for negative emotion pictures was only significant in LD group. Moreover, the current study demonstrated that normal group shows better recognition of sad facial expressions than the LD group, while the two groups do not differ in the recognition of other emotions. In other words, results show that both positive and negative emotional reactions can be unconsciously evoked.
    Keywords: Recognition of emotional facial expressions, Subliminal emotional priming, learning disability
  • M. Rabiee Nezhad, M. B. Kajbaf, M. M. Mazaheri, H. Talebi, A. Abedi Pages 69-85
    The purpose of this research is to study the effectiveness of instruction based on multiple intelligence model on the self-concept and academic achievement of male Students with dyslexia. Research method was quasi-experimental with pretest-posttest and a control group. The population of this research inc;uded all dyslexic male students in the fourth grade and fifth grade schools at Qazvin city in Academic year 2013-2014. Forty students (20 in the experimental group and 20 in control group) were selected through a simple random sampling method. For Data collection, the Tennessee's Self-Concept Scale was used. Also academic achievement of student's mean scores was obtained. After the random selection and the control and experimental groups pre-test, training on the experimental group during 12 60-minute sessions was conducted for 2 sessions per week (a total of 6 weeks). To analyze the data, ANOVA was used. Analyzing thr two groups in terms of mean increases in self-concept and academic achievement through the methods used in the post-test and follow-up showed an increase in self-concept and academic achievement in the group based on multiple intelligences model after the intervention was provided (P<0.001). Based on results of this study, using a model based on multiple intelligences can enhance self-concept and academic achievement of students with dyslexia.
    Keywords: Multiple intelligence, Self, concept, Academic chievement, Student With Dyslexia
  • A. Atadokht, G. Mohammadi, M. Taheri Fard, A. Sharbati Pages 86-100
    This study aimed to compare the independent and context-dependent cognitive styles and social problem solving in students with and without specific learning disorder. The design is descriptive and causal-comparative. The population of this study consisted of all students with and without learning disorder referred to clinical and education centers in the Rezwanshahr city in the 2013-2014 years. Eighty people (40 with disorder and 40 without disorder) were selected by purposive sampling method. Data were collected with Latent Forms Test and Social Problem Solving Questionnaire and were analyzed with univariate analysis of variance (ANOVA). The results showed that the mean scores of cognitive style in normal students are higher than students with learning. Also, the unconstructive styles of social problem solving (helplessness, inhibition and avoidance) in students with disorder are higher than normal students and vice versa, the score means of constructive styles of social problem solving (creativity, trust and interest) in normal students are higher than students with disorder. These findings have implications for clinicians and the education of children to use social problem solving skills training and cognitive styles to control and treat symptoms and damaging consequences in students with specific learning disorder.
    Keywords: Independent, Context, Dependent Cognitive Styles, Social Problem Solving, Specific Learning Disorder
  • F. Moinalghorabaie, M. Islami, M. Fadaee Pages 101-124
    In order to determine the prevalence of learning disabilities among primary school students, in a survey model, 2120 students from second-fifth grades were selected from nine educational districts of North Khorasan Province through stratified sampling. After completing the Learning Disabilities Symptom Checklist (Fawcett, & Lowe, 1995) by teachers, students who had more than three symptoms, completed the researcher-devised math, reading and writing tests for second grade, researcher-devised reading and writing tests for third to fifth grade, math disability test (Malek Poor, 1994) for third and fourth grade and math disability test (Faramarzi, 1996) for fifth grade. Findings indicate that the prevalence of reading, writing and math disabilities in second grade were 6.22, 5.47 and 1.13 respectively; and in third to fifth grade they were 3.39, 4.71 and 6.09 respectively. Writing disability was significantly prevalent in boys and village students. These findings suggest that preventive and remedial actions by North Khorasan education department are essential.
    Keywords: Learning disabilities, Reading disability, Writing disability, Math disability, Student
  • M. Narimani, P. Porzoor, S. Basharpour Pages 125-141
    The purpose of this study is to compare Interpersonal Sensitivity and Emotional Balance in students with and without Specific learning disability. This is a causal-comparative study. The Sample this study includes 90 students (45 students with learning disabilities and 45 normal students by matched method) who were selected through simple random sampling. Data were collected using interpersonal sensitivity measure (IPSM) Boyce & Parker and Emotional Balance scale (ABS) Bradburn. The collected data were analyzed by Descriptive indicators and multivariate analysis of variance (MANOVA) test. Results showed that there was significant difference between the two groups of students in Interpersonal Sensitivity and Emotional Balance. The findings of this study indicate that learning disabled students face difficulties in the context of skills Interpersonal-communication and shortcomings in emotions. Since the school performance and interpersonal and emotional skills Students may reciprocally influence each other, understanding the social and emotional characteristics of Sufferers learning disabilities are essential steps in the diagnostic and rehabilitation process of this students.
    Keywords: Interpersonal Sensitivity, Emotional Balance, Specific learning disability