فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، بهار 1395)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد بشرپور، حیدر نوری، اکبر عطادخت، محمد نریمانی صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی یادگیری عاطفی و انگیزش معطوف به خطا در دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری، انجام گرفت. روش این پژوهش، علی- مقایسه ای بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان دوره ابتدایی مبتلا به ناتوانی یادگیری شهر اردبیل، در سال 1393 تشکیل دادند. تعداد 30 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده و تعداد 30 نفر نیز از بین دانش آموزان عادی به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ایT به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های یادگیری عاطفی و انگیزش معطوف به خطا استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره و t مستقل تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره های دو گروه در مولفه های عاطفه نسبت به محتوا، عاطفه نسبت به کلاس ، یادگیری معطوف به خطا، نگرانی معطوف به خطا و مخفی کردن خطا وجود دارد. نتیجه ی آزمون t نیز نشان داد که دو گروه در یادگیری عاطفی نیز تفاوت معنی داری با هم دارند (001/0P<). این نتایج مبین وجود نارسایی هایی در یادگیری عاطفی و هم چنین انگیزش برای تصحیح خطاها در کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری است.
    کلیدواژگان: یادگیری عاطفی، انگیزش معطوف به خطا، ناتوانی یادگیری
  • ذبیح پیرانی صفحه 28
    هدف این مطالعه اثربخشی آموزش مهارت های شناختی- هیجانی بر بهبود مهارت های شناختی و هیجانی دانش آموزان نارساخوان بود. این پژوهش به شیوه ی شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پسر 12 تا 16 شهر اراک در سال تحصیلی 95-1394 بودند. نمونه پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر نارساخوان بود که از میان دانش آموزان نارساخوان، بعد از مصاحبه ی بالینی ساختار یافته و گزارش های معلم به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از سیاهه ی مشکل های رفتاری- عاطفی اینفلد و تونگ و مقیاس توانایی های شناختی نجاتی استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) نشان داد که آموزش مهارت های شناختی- هیجانی باعث کاهش مشکل های شناختی و هیجانی دانش آموزان نارساخوان می شود (001/0>P). از آنجا که دانش آموزان نارساخوان، علاوه بر مشکل های تحصیلی، افسردگی و تنهایی را تجربه می کنند و نسبت به دانش آموزان عادی از تعامل های اجتماعی کمتری برخوردارند، مداخله ی فوق می تواند به بهبود مهارت های اجتماعی آنها کمک کند.
    کلیدواژگان: مهارت های شناختی، هیجانی، مهارت های اجتماعی، اضطراب، اختلال ارتباطی، نارساخوان
  • علی رضایی شریف، نادر حاجلو، توحید حق گوی، مسعود مرادی صفحه 54
    در پژوهش حاضر، بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری در بهبود عملکرد ریاضیات و خواندن دانش آموزان دارای حساب نارسایی و نارسا خوانی مورد بررسی قرار گرفت. افراد گروه نمونه به تعداد 40 دانش آموز حساب نارسا و نارسا خوان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. طرح پژوهشی از نوع آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) بود. پس از اجرای پیش آزمون پرسشنامه ی مشکلات یادگیری کلورادو (CLDQ) برای هر دو گروه، گروه آزمایش به مدت 2 هفته، در 8 جلسه ی 45 دقیقه ای تحت آموزش بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری که توسط شاوفر تدوین گردیده است، قرار گرفتند و پس از پایان این مدت، پس آزمون نیز برای هر دو گروه اجرا شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کواریانس (ANCOVA) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده، نشان داد که استفاده از بازی درمانی با رویکرده شناختی- رفتاری موجب بهبود در عملکرد ریاضیات و خواندن دانش آموزان دارای حساب نارسایی در سطح 05/0P< و نارسا خوانی در سطح 01/0P< شده است. نتایج نشان داد که آموزش بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری بر بهبود عملکرد ریاضیات و خواندن دانش آموزان تاثیر مثبت داشته و منجر به کاهش اشکال های ریاضیات و خواندن در دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی، رفتاری، حساب نارسایی، نارسا خوانی
  • ناصر صبحی قراملکی صفحه 71
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش خود آموزی کلامی بر بهبود پردازش هیجانی و مهارت اجتماعی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود. این پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون وپس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری، متشکل از کلی‍ه ی دانش آموزان سال دوم و سوم مقطع راهنمایی بودند که با تشخیص اختلال یادگیری خاص در سال تحصیلی 93-92، در مرکز آموزشی و توانبخشی مشکل های ویژه ی یادگیری شهر اردبیل مشغول دریافت مداخله های لازم بودند. نمونه ی پژوهش شامل 40 دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری خاص شهر اردبیل بودند که به صورت تصادفی ساده از این مرکزها انتخاب و به صورت کامل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (20 نفر برای هر گروه) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس پردازش هیجانی باکر و همکاران و پرسشنامه ی مهارت اجتماعی ماتسون استفاده شد. در فرآیند اجرا، گروه آزمایش به مدت 8 جلسه یک و نیم ساعته تحت آموزش خود آموزی کلامی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس(MANCOVA) نشان داد که برنامه ی آموزشی خودآموزی کلامی بر پردازش هیجانی و مهارت اجتماعی تاثیر دارد؛ به این صورت که منجر به بهبود پردازش هیجانی(افزایش هیجان مثبت و کاهش هیجان منفی) و افزایش مهارت های اجتماعی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص می شود (001/0>P). این نتایج اشاره های مهمی در زمینه ی آسیب شناسی و درمان این اختلال دارد، به طوری که این برنامه ی آموزشی می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در مدارس و مراکز درمانی، قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: خود آموزی کلامی، پردازش هیجانی، مهارت اجتماعی، اختلال یادگیری خاص
  • سوسن علیزاده فرد، طیبه محتشمی، معصومه تدریس تبریزی صفحه 89
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش مادران، بر افزایش مهارت های اجتماعی کودکان دارای ناتوانی یادگیری و کاهش استرس والدگری مادران آنهاست. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. 34 نفر از مادران کودکان دارای ناتوانی یادگیری شهر مشهد با روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پرسشنامه ی استرس والدگری آبدین و مهارت های اجتماعی ماتسون به عنوان پیش آزمون اجرا شد. سپس مادران گروه آزمایش 12 جلسه در برنامه ی آموزش والدین شرکت کردند. بعد از اجرای پس آزمون، اندازه های پیش آزمون و پس آزمون با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها نشان دهنده ی کاهش معنادار استرس والدگری مادران و افزایش معنادار مهارت های اجتماعی کودکان آنها در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل است. این یافته ها اثر بخشی برنامه آموزش والدین در کاهش استرس مادران و افزایش مهارت های اجتماعی کودکان دارای ناتوانی یادگیری را مورد تائید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ی آموزش والدین، استرس والدگری، مهارت های اجتماعی، ناتوانی یادگیری
  • سعیده معظمی گودرزی، نورعلی فرخی، کورش گودرزی، ملیکا نظری صفحه 108
    پژوهش حاضر با هدف، تعیین اثربخشی تقویت حافظه ی فعال با استفاده از رایانه بر عملکرد خواندن و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 94- 1393 اجرا شد. در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را30 دانش آموز از 48 دانش آموز نارساخوانی که به مراکز دولتی مشکلات یادگیری شهر تهران مراجعه کرده بودند، تشکیل می دادند. این دانش آموزان به صورت تصادفی در دوگروه کنترل و آزمایش (هرگروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون نارساخوانی (نما) کرمی نوری و مرادی و نیز مقیاس هوشی تهران-استنفورد-بینه کامکاری بود. از هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. در فرآیند اجرا، گروه آزمایش 12 جلسه 20 دقیقه ای تمرین های تقویت حافظه ی فعال با رایانه دریافت کردند. در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل آماری کوواریانس استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تقویت حافظه ی فعال با استفاده از تمرین های رایانه ای، عملکرد خواندن و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان را بهبود می بخشد (001/0P<). به این ترتیب که پس از بهبود حافظه فعال، خواندن دانش آموزان نارساخوان بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، عملکردخواندن، مشکلات یادگیری، نارسا خوان
  • علی حسن نیا، محمود نجفی، علی محمد رضایی صفحه 122
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی اثر بخشی روش آموزش چند حسی فرنالد و کاربرد تدابیر یادیارها در بهبود مشکلات دیکته نویسی دانش آموزان پایه ی سوم ابتدایی دارای اختلال دیکته می باشد. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان مبتلا به اختلال دیکته، مراجعه کننده به مرکز ناتوانی های یادگیری صدرای شهرستان تربت حیدریه در آذر ماه 1393 بود که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و 36 نفر به عنوان نمونه ی نهایی گزینش و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند (12دانش آموز روش چند حسی فرنالد، 12 دانش آموز روش تدابیر یادیارها و 12 دانش آموز گروه کنترل). ابزارهای مورد استفاده عبارتند از: مقیاس تجدید نظر شده ی هوشی وکسلر برای کودکان و آزمون تشخیصی اختلال بیان نوشتاری (مولفه ی املا) باعزت. گروه آزمایشی اول، روش چند حسی فرنالد را در 8 جلسه ی 45 دقیقه ای و گروه آزمایشی دوم، روش تدابیر یادیارها را در 8 جلسه 45 دقیقه ای دریافت نمودند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از t وابسته، آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون پیگیری LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بعد از ارائه ی روش آموزش چند حسی فرنالد و کاربرد تدابیر یادیارها در بهبود مشکلات دیکته نویسی گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. اما تفاوت معناداری بین روش آموزش چند حسی فرنالد و کاربرد تدابیر یادیارها مشاهده نشد. لذا روش آموزش چند حسی فرنالد و کاربرد تدابیر یادیارها به صورت موثر و مناسب و طبق اصول مدنظر موجب بهبود مشکل های دیکته نویسی می شود.
    کلیدواژگان: روش آموزش چند حسی فرنالد، تدابیر یادیارها، اختلال دیکته نویسی
  • سیدرسول عمادی، منصوره مظفری مکی آبادی صفحه 145
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش چندرسانه ای سبک تبیین بر درماندگی و سازگاری دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی و جامعه آماری آن را دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری در مرکز ناتوانی های یادگیری شهر همدان تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 24 دانش آموز که به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه 12 نفره آزمایش و کنترل همتا شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هنجار شده سازگاری اجتماعی دانش آموزان و پرسشنامه سبک تبیین کودکان استفاده شد. نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس یک راهه نشان داد که دانش آموزان با ناتوانی یادگیری تحت تاثیر چندرسانه آموزشی، در درماندگی آموخته شده (006/0=P، 45/9F=) و سازگاری اجتماعی(005/0=P، 13/10F=) با گروه کنترل تفاوت معنی داری نشان دادند. در نتیجه چندرسانه ای آموزشی سبک تبیین به صورت معنی داری بر درماندگی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: چندرسانه ای آموزشی، درماندگی آموخته شده، سازگاری اجتماعی، ناتوانی یادگیری
|
  • S. Bashrpoor, H. Noori, A. Atadokht, M. Narimani Page 7
    The current research was conducted in order to affective learning and error-orientated motivation in students with and without learning disabilities. The method of this study was causal-comparative. The statistical population of this study was composed of all elementary school students with learning disabilities in Ardabil in 1393. Thirty persons from this society selected by simple random sampling method and 30 persons from normal student selected by multistage clustering random sampling method as the sample. Data were collected using questioners of affective learning and error-orientated motivation. The gatherd data were analyzed by Multivariates analyze variance and independent t tests. Multivariate analysis of variance indicated that there are significant differences between the two groups of students in affect toward content, affect toward classes with these contents, error-oriented learning, error-oriented worry, and Error-Oriented Covering. The results of t test also showed that these two groups have meaningful differences with each other in affective learning (P
    Keywords: affectivelearning, error, orientated motivation error, orientated motivation, learning disabilities
  • Z. Pirani Page 28
    The aim of this study the effectiveness of cognitive skills training on cognitive and emotional skills was dyslexic students. This is a quasi-experimental study with pretest, post-test and control group. The study population included all male students of 12 to 16 years in Arak city at academic year 1394-95. The sample size consisted of 40 male students with dyslexic after structured clinical interview and report teachers were randomly selected and assigned to experimental and control groups. Research instruments were emotional and behavioral problems inventory infeld and tungs and Cognitive Abilities Questionnaire nejati. The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that cognitive- emotional skills training is can be reduced cognitive and emotional problems of dyslexic students (P≤0/001). therefrom dyslexic students, in addition to academic problems, depression and loneliness they experience less than normal students from social interactions, social skills intervention could be of help.
    Keywords: cognitive, emotional skills training, social skills, anxiety, communication disorder, dyslexia
  • A. Rezaei Sharif, N. Hajloo, T. Haghgooy, M. Moradi Page 54
    The purpose of this study is to determine the efficacy of paly therapy with cognitive behavioral approach on the improvment of mathematics and reading ability of students with dyscalculia and dyslexia. Sample selected consist of 40 dyscalculia and dyslexic boys in elementary schools among 380 students in Namin city that selected randomly for sampling.Method experimental and pretest post test design with control group was used. In this study data was collected by Clorado Learning Difficulties Questionarie (CLDQ). After implementing the pre-test, for both groups, experimental group for 2 weeks, in 8 fourty-tive-minute sessions under training the play therapy based on recognizable-behavioral approach which was made by Schaefer (1992), was conducted and after end of this period, post-test for both groups was conducted. The obtained data were analyzied in two levels of descriptive and inferential statics and by use of covariance test (ANCOVA) with SPSS software. The obtained results showed that use of play therapy with cognitive behavioral approach cauced improvement in mathematical and reading performance of students with dyscalculia with level of P
    Keywords: play therapy, improvement, dyscalculia, dyslexia
  • N. Sobhi, Gharamaleki Page 71
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of verbal self instruction method on improving the emotional processing and social skill of students with Specific Learning Disorder. This research was an experimental study including pre-tests and post-tests with a control group. The statistical universe of the study included all second-grade and third-grade high school male students that with Diagnosed specific learning disorder in from Ardabil Learning Disability Center in the 2014-15 school years were engaged receive appropriate interventions. Research samples were consisted of 40 students with learning disability selected from this Center using simple random sampling method. The participants were assigned into two experimental and control groups. To gather data, the Emotional Processing Scale and questionnaires of social skills were used. Subjects of the experimental group attended in 8-session of 1/5 hours verbal self instruction training program. The results covariance (MANCOVA) showed that the treatment program of verbal self instruction influenced emotional processing and social skills, so that it led to a Improve emotional processing (increase positive emotions and decrease negative emotion) and Increase social skills in students with specific learning Disorders(P
    Keywords: verbal self instruction, emotional processing, social skill, specific learning disorder
  • S. Alizadehfard, T. Mohtashami, M. Tadris Tabrizi Page 89
    The present study was to investigate the effectiveness of Parents Training Program on social skills of Children with Learning Disability and Parental Stress of their Mothers. 34 mothers of children with learning disability of Mashhad were selected by accessible sampling and divided into two groups. Abidin's parenting Stress index and Matson's social skills questionnaire were conduct as pre-test. The mothers of experimental group were attending in Parents Training Program for 12 sessions. Both inventories after training period conducted as post-test. These value was compared through covariance analysis. The results showed a significant difference between two groups as reduction of parental stress in mothers and increasing social skills in children with learning disability of experimental group compared with control groups. Thus, the effectiveness of Parents Training Program on decreasing the level of parental stress of mothers and increasing the social skills of children with learning disability was confirmed.
    Keywords: parents training program, parenting stress, social skills, learning disability
  • S. Moazami Goodarzi, N. A. Farokhi, K. Goodarzi, M. Nazari Page 108
    The study is aimed in amplification of working memory by using computer in comprehension the reading function of dyslexic students in the elementary school in the Tehran at academic yaers 2014-2015. in this research the half trial method and pre-test, post- test plot is in used in control group. For this purpose we chose 30 students by chance out of 48 dyslexic students who went to learning disability governmental centers of Tehran and were divided by chance in two groups of control and trial (15 students in each). Research in struments of the dyslexia test of Kormi Noori and Moradi and also Tehran-Stanford-Bine kamkari intelligence scale is used.In the performance process, the experiment group received reinforocement working memory for 12 session of 20 minutes while the control group received no intervention. Multivariate analysis of (ANCOVA) was used to analyze the data ststistically.The results of multivariate analysis of (ANCOVA) showed that analyzed amplifying the working memory using computer exercises of reading function and comprehension of dyslexic students (P
    Keywords: working memory, reading function, learning disability, dyslexia
  • A. Hasan Niyah, M. Najafi, A. Mohammad Rezaei Page 122
    The purpose research is to Comparison the effectiveness of Fernald multi-sensory instruction method and application mnemonics devices in improving dictation problems in elementary school third grade students with dictate disorder.The research is quasi-experimental with post-test and pre-test by control group. Statistical population included dictate disorder students who had referred to Sadra -TorbatHaideriyah city center for learning disabilities in November 2014. The sampling method was through convenience sampling; so from among who referred to this center for learning disabilities, 36 student were selected as final sample and were randomly separated into two experimental and control groups (12 students to Fernald multi-sensory method, 12 students to mnemonics devices method and 12 students to control group). The tools that used included: Wechsler's intelligence scale for children (WISC-IV) and Baezzat's writing expression disorder (component spelling) test. The first experimental group received 45-minutes Fernald multi-sensory method for 8 sessions and second experimental group received 45-minutes Mnemonics devices method for 8 sessions, but contorl group did not receive any intervention. Data were analyzed using dependent statistical t test, ANCOVA and LSD test .results showed that after providing Fernald multi-sensory instruction method and application mnemonics devices in improving dictate problems of the experimental group in comparison with the control group, was significant difference. Although there was no significant difference between multi-sensory instruction method and application mnemonics devices mnemonics devices. Thus, providing effective and appropriate Fernald multisensory instruction method and application mnemonics devices based on the principles improved dictate problems.
    Keywords: fernald multi, sensory instruction method, mnemonics devices, dictate disorder
  • S.R. Emadi, M. Mozafari, Malekabadi Page 145
    The main objective of this study was to the impact of multimedia learning on explaining the helplessness and social adjustment style of students with learning disability. This study was a quasiexperimental that population included all students with learning disabilities. The sample consisted of 24 students were selected horizons are available at the Center for Learning Disabilities and were matched in two control and experimental groups. Two questionnaires were used for data collection, 1-including questions of students social adjustment and explaining the helplessness. The results of the analysis of covariance showed that Students with learning disabilities under the influence of learning multimedia, To learned helplessness (F= 9/45, P =0/006) and social adjustment (F=10/13, P= 0/005) to the control group showed no significant difference. As a result of learning multimedia explanations style had a positive impact significantly on helplessness and social adjustment of students with learning disabilities.
    Keywords: learning multimedia, Learned helplessness, social adjustment, learning disability