فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - پیاپی 2 (بهار 1391)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
پیاپی 2 (بهار 1391)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملاحت امانی، اوشا برهمند، محمد نریمانی صفحه 6

    هدف این مطالعه تعیین اثربخشی روش های نوروسایکولوژیک همراه با تعلیم محتوا در اصلاح اختلال ریاضی دانش آموزان دوم تا پنجم ابتدایی شهر اردبیل بود. تعداد 16 نفر از دانش آموزانی که از طریق مصاحبه ی بالینی، آزمون هوش و آزمون استاندارد شده تشخیص اختلال ریاضی را دریافت کرده بودند، تکالیف نوروسایکولوژیکی را در 15 جلسه و تعلیم محتوا را در 10 جلسه به صورت انفرادی دریافت کردند. آزمون استاندارد شده ی حساب و فرم موازی آن برای ارزیابی عملکرد ریاضی دانش آموزان در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. نتایج نشان داد که دانش آموزان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در آزمون ریاضی بهتر عمل کرده اند. نتایج حاضر اهمیت کار با تکالیف نوروسایکولوژیکی را مورد تاکید قرار می دهد که تقویت حافظه و توجه می تواند یادگیری ریاضی را در افراد مبتلا به اختلال ریاضی اصلاح کند.

    کلیدواژگان: اختلال ریاضی، روش نوروسایکولوژی، تعلیم محتوا
  • اسحق رحیمیان بوگر صفحه 22
    هدف پژوهش حاضر بررسی پیش بینی کننده های جمعیت شناختی اختلالات یادگیری در دانش آموزان ابتدایی استان گلستان بود. در یک مطالعه ی مقطعی واپس نگر، 702 نفر از دانش آموزان پایه های دوم تا پنجم ابتدایی استان گلستان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه ی اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس تجدیدنظر شده ی هوشی وکسلر کودکان (WISC-R)، مقیاس درجه بندی مایکل بام جهت سنجش ناتوانی های کلی یادگیری به همراه مصاحبه بالینی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون خی دو و رگرسیون لوجستیک دو مقوله ای به روش ورود هم زمان با نرم افزارPASW تحلیل گردید. نتایج نشان داد که وضعیت اجتماعی- اقتصادی و محل سکونت قادر بودند به طور معناداری دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری را از دانش آموزان فاقد اختلالات یادگیری تفکیک نمایند. مدل کامل رگرسیون نشان داد که 9/96% موارد به طور صحیح طبقه بندی شدند. وضعیت اجتماعی- اقتصادی پایین و سکونت در نواحی روستایی در پیدایش طبقه کلی اختلالات یادگیری سهیم هستند و میزان بالایی از احتمال ابتلا به اختلالات یادگیری را پیش بینی می نمایند. این یافته ها دارای پیامدهای کاربردی در طراحی مداخلات و آموزش های ترمیمی در اختلالات یادگیری است.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، استان گلستان، دانش آموزان ابتدایی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی
  • عادل زاهد، سعید رجبی، مسعود امیدی صفحه 43
    هدف این مطالعه مقایسه ی سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی و یادگیری خودتنظیمی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری بود. این پژوهش یک مطالعه مقایسه ای و از نوع مورد- شاهدی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر 14 تا 16 ساله با و بدون ناتوانی یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 91-90 می-باشد. آزمودنی های پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر 14- 16 ساله مبتلا به ناتوانی یادگیری شهر اردبیل بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. و 40نفر از دانش آموزان عادی نیز به شیوه همتاسازی (براساس سن، رتبه فرزندی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سازگاری دانش آموزان و خودتنظیمی در یادگیری دانش آموزان استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین دو گروه از دانش آموزان در سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی و یادگیری خود تنظیمی تفاوت معناداری وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که کودکان دارای ناتوانی یادگیری نرخ چکیده: هدف این مطالعه مقایسه ی سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی و یادگیری خودتنظیمی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری بود. این پژوهش یک مطالعه مقایسه ای و از نوع مورد- شاهدی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر 14 تا 16 ساله با و بدون ناتوانی یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 91-90 می باشد. آزمودنی های پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر 14- 16 ساله مبتلا به ناتوانی یادگیری شهر اردبیل بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. و 40نفر از دانش آموزان عادی نیز به شیوه همتاسازی (براساس سن، رتبه فرزندی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سازگاری دانش آموزان و خودتنظیمی در یادگیری دانش آموزان استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین دو گروه از دانش آموزان در سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی و یادگیری خود تنظیمی تفاوت معناداری وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که کودکان دارای ناتوانی یادگیری نرخ بالاتری از مشکلات و سازگاری های اجتماعی، هیجانی و تحصیلی را دارند که اغلب در مدرسه نادیده گرفته می شود. از سوی دیگر مدیریت خودتنظیمی به عنوان یک عامل کلیدی در موفقیت تحصیلی کودکان، نوجوانان و بزرگسالان نقش دارد.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، سازگاری هیجانی، سازگاری تحصیلی، یادگیری خودتنظیمی، دانش آموز و ناتوان یادگیری
  • علی اکبر شریفی، رقیه داوری صفحه 63
    مطالعه حاضر، با هدف بررسی میزان شیوع ناتوانی های یادگیری در دانش آموزان پایه ی اول و دوم استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. روش این پژوهش، توصیفی است. 415 نفر دانش آموز (209 پسر و 206 دختر) پایه ی اول و دوم ابتدایی با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و با استفاده از سه آزمون ریاضی کی مت، آگاهی واج شناختی و اختلال نگارش مورد سنجش قرار گرفتند. داده های این پژوهش از طریق روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو تحلیل گردید. نتایج نشان داد که 42/5 درصد دانش آموزان پایه اول و 55/7 درصد دانش آموزان پایه ی دوم دارای اختلال خواندن می باشند. همچنین میزان شیوع اختلال ریاضی در بین دانش آموزان پایه اول 9/6 درصد و در بین دانش آموزان پایه دوم 5/7 درصد می باشد. بر اساس نتایج این پژوهش 69/7 درصد از دانش آموزان پسر و 06/6 درصد از دانش آموزان دختر پایه اول و 57/8 درصد دانش آموزان پسر و 54/6 درصد از دختران پایه دوم اختلال نگارش دارند. تفاوت بین میزان شیوع اختلال خواندن در دانش آموزان دختر و پسر از نظر آماری معنادار بود، و تعداد بیشتری از دانش آموزان پسر اختلال خواندن دارند؛ اما تفاوت بین شیوع اختلال ریاضی و اختلال نگارش در دانش آموزان دختر و پسر از نظر آماری معنادار نبود. شیوع ناتوانی یادگیری در میان دانش آموزان پایه ی اول و دوم دبستان های استان چهارمحال و بختیاری نسبتا بالاست و شیوع اختلال خواندن در دانش آموزان پسر بیش از دانش آموزان دختر است.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، ناتوانی های یادگیری، دانش آموزان ابتدایی
  • باقر غباری بناب، غلامعلی افروز، سعید حسن زاده، جعفر بخشی، حجت پیرزادی صفحه 77
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ترکیبی روش های فراشناختی فعال تفکرمدارانه و خود نظارتی بر درک مطلب دانش آموزان با مشکلات خواندن بود. بدین منظور از بین دانش آموزان پسر پایه ی پنجم ابتدایی با اختلال خواندن30 نفر با روش نمونه-گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای، آموزش درک مطلب را با استفاده از روش های فعال تفکرمدارانه و خود نظارتی دریافت کردند. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون ماتریس های پیشرونده ریون رنگی کودکان، آزمون خواندن و نارساخوانی و آزمون درک مطلب محقق ساخته استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از تاثیر مثبت آموزش راهبردهای فراشناختی فعال تفکرمدارانه و خودنظارتی بر درک مطلب آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه بود. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که روش های فعال تفکرمدارانه و خودنظارتی دارای ویژگی های مثبتی هستند که کاربرد آن ها منجر به افزایش میزان درک مطلب دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی می شود و مهارت خواندن آن ها را بهبود می-بخشد.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، SQP4R، خود نظارتی، فعال تفکر مدارانه، درک مطلب خواندن، مشکلات
  • حسین قمری گیوی، محمد نریمانی، هیوا محمودی صفحه 98
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی نرم افزار پیشبرد شناختی بر بازداری پاسخ و حافظه کاری کودکان دچار نارساخوانی و نقص توجه- بیش فعالی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان پسر دچار اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی و نارساخوانی بین سنین 9 تا 12ساله شهر اردبیل می باشد که در سال 91-90 تحصیل کرده اند. نمونه ی پژوهش شامل 30 نفر کودک دچار اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی و 30 نفر کودک دچار نارساخوانی و 30 نفر گروه کنترل است که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزارهای پژوهش آزمون ماتریس های رنگی ریون، پرسشنامه کونرز، آزمون تشخیص اختلالات خواندن، نرم افزار رایانه ای پیشبرد شناختی، آزمون قلب ها و گل ها و آزمون جستجوی دیداری می باشند. نتایج پژوهش نشان دادکه نرم افزار پیشبرد شناختی بر روی افزایش مهارت حافظه کاری و بازداری پاسخ کودکان نقص توجه/ بیش فعال و کودکان دچار نارساخوانی تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بازداری پاسخ، حافظه کاری، نقص توجه، بیش فعالی، نارساخوانی
  • کامران گنجی، رزیتا ذبیحی، روشنک خدابخش صفحه 116
    پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی ترسیم ساعت در کودکان با و بدون نارساخوانی تحولی و ارزیابی آزمون ترسیم ساعت به عنوان ابزاری برای غربالگری در جمعیت کودکان ایرانی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی با گروه همتا است که در آن 53 دانش آموز نارساخوان 9 تا 11 ساله با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و 53 دانش آموز عادی که از نظر سن، جنسیت، دست برتری، پایه ی تحصیلی و هوش بهر با آن ها همتا بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از این رو حجم کل نمونه مورد بررسی 106 نفر بود. شرکت کنندگان، پس از تکمیل فرم معلمان و والدین فهرست نشانه ی مرضی کودک، مقیاس هوشی وکسلر کودکان، آزمون تشخیص خواندن و مصاحبه با ساختار براساس ملاک های چاپ چهارم راهنمای تشخیصی و آماری انجمن روان پزشکی آمریکا انتخاب شدند. مفهوم سازی زمان و ترسیم ساعت، به طور جداگانه و با استفاده از سامانه نمره گذاری کوهن، ریکی،کیبی و ادموندز که بر روی کودکان مدرسه رو هنجار شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که عملکرد کودکان با نارساخوانی تحولی، در ترسیم ساعت و جایگزینی عقربه ها به طور معناداری از کودکان عادی ضعیف تر است. تحلیل کیفی عملکرد، خطاهایی را آشکار ساخت که ناشی از برنامه ریزی ضعیف در انجام تکلیف های نیازمند هماهنگی است. با توجه به تحلیل های کمی و کیفی و تفاوت های بین الگوی ترسیم ساعت در کودکان با و بدون نارساخوانی تحولی، آزمون ترسیم ساعت ابزار غربالگری مناسب و بخش سودمندی از ارزیابی جامع عصب روان شناختی در کودکان با نارساخوانی تحولی است.
    کلیدواژگان: آزمون ترسیم ساعت، نارساخوانی تحولی، ارزیابی عصب، روان شناختی، کارکردهای اجرایی
|
  • M.Amani, U.Barahmand, M.Narimani Page 6

    The goal of this study was to determine the effectiveness of a neuropsychological method and content-based training in the remediation of mathematics disorder in students of grades 2 to 5 in elementary schools of Ardabil. Sixteen students who had received a diagnosis of arithmetic disorder based on a clinical interview, an intelligence test and a standardized arithmetic battery were, At the first received individually administered neuropsychological tasks in 15 sessions and content-based instruction in 10 sessions. A Sstandardized arithmetic battery and its parallel form were used for the evaluation of mathematics performance of the students in pre and post test evaluation. Results showed that students performed better on in the post-test sstandardized arithmetic battery in post test better than on the pre test battery. The obtained findings underscore the importance of practice with neuropsychological tasks that strengthening memory and attention can in the remedy of arithmetic learning in children with mathematics disorders.

  • I. Rahimian Boogar Page 22
    The purpose of this study was to investigate the demographical predictors of learning disorders for in elemenentary students in of Golestan Stateprovince. In a retrospective cross-sectional study, numbers of 702 elementary students from two grades two to five grade of in gGolestan province were selected by multistage clustering sampling method responded to and completed a Ddemographical information questionnaire, Tthe Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised (WISC-R), and Tthe Myklebust Rating Scale to assess overall learning disabilities along with a clinical interview to assess overall learning disabilities. Data were analyzed by Cchi- square and enter binary Llogistic Rregression methods with PASW software. Results showed that socio-economic Sstatus and location of residiencye location significantly able to differentiate students with learning disorders from those without learning disorders. The total regression model showed that 96.9% of this sample was were classified correctly. lLower socio-economic status and residiencey in rural areas have contributeion in to the overall incidence of total learning disorders and predicted the greater variation in probability likelihood of having a the learning disorders. These results have applied iimplications for programming interventions programming and remedial training for learning disabled childrenorders
  • A. Zahed, S. Rajabi, M. Omidi Page 43
    The purpose of this study was to compare the social, emotional, and educational adjustment as well as self-regulation of learning in students with and without learning disabilities. This is a comparative case-control study. The statistical universe of this research includes all 14-16 year-old male students with and without learning disabilities in Ardabil city during the academic year of 1390-1391 (A.H.). The research subjects sample consisted of 40 male students (aged 14 to 16 years) with learning disabilities selected by simple random sampling and 40 normal students (matched on age, birth order, socioeconomic status). To collect data, questionnaires regarding students’ adjustment and self-regulation in students’ learning were used. The results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between the two groups of students in terms of social, emotional, and educational adjustment as well as self-regulation of learning. It can be concluded that children with learning disabilities, have higher rates of social, emotional and academic problems and conflicts, which are usually ignored in schools. Furthermore, managing self-regulation plays a key role in the academic achievement of children, adolescents and adults.
  • A. A. Sharifi, R. Davari Page 63
    TThis study has aimed to investigate the Pprevalence of learning disabilities among in first and second grade students at of elementary schools in cChaharmahal va bBakhtiari province (Iran). Using a descriptive research, Method of this research is descriptive. 415 students (209 boys and 206 girls) were selected by a cluster sampling procedure. Subjects were assessed measured with through three tests, KeyMath Diagnostic Arithmetic Test, pPhonological aAwareness test and wWriting dDisorder test. Data analysis was carried out using descriptive statistical methods, and chi- square test. rResults indicated that 5.42 percent of first grade students and 7.55 percent of second grade students suffered from reading disorder. Also the prevalence of dyscalculia among first grade and second-grade students was 6.9% and 7.5% respectively. According to thisese results, 7.69% of males and 6.06 % of females in the first grade students and 8.57% of males, and 6.54% of females in the second grade students have writing disorder. The Ddifference between the prevalence of reading disorder in the female and male students was statistically significant, with and a greater number of male students having a reading disorder, But the differences between the prevalence of dyscalculia and dysgraphia in female and male students was were not statistically significant. Findings indicate that Tthe prevalence of learning disabilities among first and second grade students in cChaharmahal va Bakhtiari Province is relatively high., Aand reading disorder is more prevalent in male students than in female students.
  • B. Ghobari-Bonab, Gh.A. Afrooz, S. Hasanzadeh, J. Bakhshi, H. Pirzadi Page 77
    Metacognitive strategies including SQP4R and self monitoring are used to improve reading comprehension in students with reading difficulties. The aim of the current study was to study the combined effects of SQP4R and self monitoring on the reading comprehension of students with reading problems. To fulfill the stated goal, thirty students with reading problems were selected on the basis of multistage sampling procedure and divided randomly into experimental and control groups. The intervention program consisting of self monitoring and SQP4R procedure was implemented during eight “sixty minute” sessions. Instruments that were used for data collection were Raven's Coloured Progressive Matrices Test, Reading and Dyslexia Test and Reading Comprehension Test. Analysis of data using Multivariate Analysis of Covariance (Mancova) revealed significant differences between experimental and control groups after removing the effect of pretests as covariates. Therefore, it was concluded that a combination of SQP4R and self monitoring can improve the reading comprehension of students with reading difficulties.
  • H. Ghamari Givi, M. Narimani, H. Mahmoodi Page 98
    The present study is examined the effectiveness of the software to promote understanding of response inhibition and working memory in children with dyslexia and attention deficit/-hyperactivity disorder. The study population consisted of all male children, with attention deficit/ hyperactivity disorder and dyslexia are between the ages of 9 toand 12 years, Who are educated in the city of Ardabil. AThe study Ssample consisted of 30 male children with attention disorders deficit/ hyperactivity disorder, and 30 children with dyslexia and 30 controls, who were randomly selected. Raven’s Colored Progressive Matrices test, instruments, Kurnz questionnaire,s Kvnrz, Test of reading disorders, cognitiveon promoting advance of computer software, test the hearts and flowers test and are a visual search test were used to collect data. The results showed that advance the application of cognition promoting software ve skills, has a positive effect on working memory and inhibitory response inhibition on in children with the children's attention deficit/ hyperactive children with disorder and dyslexia. and has had a positive effect.
  • K. Ganji, R. Zabihi, R. Khodabakhsh Page 116
    The purpose of this research was to determine of clock drawing pattern in children with and without developmental dyslexia, and to assess the usage of clock drawing test as a screening measure in Iranian children. population. The method of this research was exposet facto with matched groups which included 53 children with developmental dyslexia and 53 normal controls agesd 9 to -11 years, matched for age, gender, handedness, grades and IQ. They were selected through a accessconvenience sampling method. Participants were selected after On completion ed of the teacher’s and parent's forms of the Child Symptom Inventory-4 (CSI-4),Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised (WISC--RR) and a structured interview based on according to DSM-IV-TR, the study sample was selected. Conceptualization of time and construction of the clock face drawing were assessed separately using the scoring system of Cohen, Ricci, Kibby & Edmonds scoring system normed on school-aged children. Data were analyzed sesby using multivariate analysis of variance (MANOVA). The rResults showed that children with developmental dyslexia, performed significantly poorer worse than controls in clock construction drawing and placements of hands. The qualitative analysis of performance revealed errors that were subsequent to poor planning during task execution. According to quantitative and qualitative analyses of the differences between clock drawing patterns in children with and without developmental dyslexia, the clock drawing test is a useful screening measure, as well as a valuable addition to a comprehensive neuropsychological evaluation in children with developmental dyslexia