فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، تابستان 1396)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه اسماعیل پور، علی شاکر دولق صفحات 7-23
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش نقاشی بر عملکرد ریاضی و حافظه غیر کلامی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی صورت گرفت. این پژوهش آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون به همراه گروه کنترل می باشد. در این مطالعه تجربی تعداد 24 دانش آموز دختر پایه سوم دبستان شهر ارومیه که در آزمون ریاضیات کی- مت نمره پایین تر از نقطه برش گرفتند به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. پس از انجام پیش آزمون، آزمودنی های گروه آزمایش در 12 جلسه آموزش نقاشی درمانی دریافت کردند و سپس پس آزمون اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از آزمون های کی- مت، ماتریس های پیشرونده ریون، عملکرد ریاضی و حافظه غیر کلامی ری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری (MANCOVA) به کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان داد در عملکرد ریاضی و حافظه غیر کلامی بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد. در نهایت نتیجه گرفته می شود که آموزش مبتنی بر نقاشی بر میزان عملکرد ریاضی و حافظه غیر کلامی دانش آموزان مبتنی بر ناتوانی یادگیری ریاضی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش نقاشی، عملکرد ریاضی، حافظه غیر کلامی، ناتوانی یادگیری
  • سیف الله آقاجانی، نسیم مباحات، حمیدرضا صمدی فرد صفحات 24-39
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نگهداری ذهنی دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص (نارسایی در ریاضی) صورت پذیرفت. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری مطالعه شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 1395-1394 بودند. نمونه آماری پژوهش شامل 60 نفر بود (30 دانش آموز با اختلال یادگیری و 30 نفر بدون اختلال یادگیری) که انتخاب آنان به روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. گردآوری داده ها از طریق آزمون های نگهداری ذهنی (عددی، حجم و وزن) صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد نگهداری ذهنی (عددی، حجم و وزن) در بین دانش آموزان بدون اختلال یادگیری بیشتر از دانش آموزان دارای یادگیری خاص (نارسایی در ریاضی) است. با توجه به این نتایج می توان بیان کرد دانش آموزان دارای یادگیری خاص (نارسایی در ریاضی) نیازمند برنامه های برای آموزش نگهداری ذهنی می باشند.
    کلیدواژگان: نگهداری ذهنی عددی، حجم، وزن، اختلال یادگیری خاص، نارسایی در ریاضی
  • زیبا برقی ایرانی، حسنا وفاپور، آزاده مرادی چقا مارانی، محمد جواد بگیان کوله مرز، مسلم رجبی صفحات 40-66
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش گروهی مهارتهای اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی بر بهبود سازگاری اجتماعی، هیجانی و تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضی انجام شد. این پژوهش آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری آن را کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهرستان نورآباد (دلفان) در سال تحصیلی 93-1392 تشکیل می دادند که مبتلا به اختلال ریاضی بودند. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از دانش آموزان پسر مبتلا به اختلال ریاضی بود. که بعد از شناسایی به وسیله آزمون ریاضی کی مت و انجام مصاحبه بالینی ساختاریافته به صورت خوشه ایچند مرحله ای از میان دانش آموزان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل، مصاحبه بالینی ساختاریافته، آزمون ریاضی کی مت و مقیاس سازگاری اجتماعی، هیجانی و تحصیلی سینها و سینگ بود. از هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه به عمل آمد. در فرآیند اجرا، گروه آزمایش به مدت دو ماه تحت آموزش گروهی مهارتهای اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی قرار گرفتند (هشت جلسه ی یک ساعتی) در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که آموزش مهارتهای اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی بر سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی و عملکرد ریاضی دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضی موثر بوده است (001/0>P). هم چنین نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون و پیگیری، بین دو گروه آزمایش و گواه، در میزان سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی و عملکرد ریاضی تفاوت معنادار وجود دارد. بنابر یافته های این مطالعه، آموزش مهارتهای اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی منجر به افزایش سازگاری اجتماعی، هیجانی و تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به این اختلال می شود و می توان از این آموزش به عنوان یک روش مداخله ای مناسب سود جست.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، پردازش شناختی، اختلال ریاضی، سازگاری
  • سعید رضایی صفحات 67-82
    پژوهش با هدف تدوین و بررسی اثربخشی مهارتهای اجتماعی بر کفایت اجتماعی کودکان با اختلال های اتیسم و اختلال یادگیری غیرکلامی انجام شده است. این پژوهش از لحاظ گردآوری داده ها، از نوع نیمه آزمایشی و به لحاظ هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری، شامل کلیه کودکان با اختلال های اتیسم و یادگیری که در مراکز توانبخشی شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 آموزش دریافت می کنند. 20 دانش آموزی (10کودک با اختلال اتیسم از مرکز اتیسم دوم آوریل و 10 کودک با اختلال یادگیری غیرکلامی از مرکز یادگیری توحید) به عنوان نمونه آماری به تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از نیمرخ اجتماعی بلینی استفاده شد. برنامه مهارت های اجتماعی شامل؛ مهارت های رفتاری، شناختی، هیجانی، ارتباطی و آمایه های انگیزشی، داستان های اجتماعی و اظهارات هیجانی، در 12 جلسه آموزشی و هرجلسه به مدت 90 دقیقه، برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که فرضیه های پژوهش در سطح 1/000 معنی دار است و آموزش مهارت های اجتماعی برای هر دو گروه موثر بوده ولی عملکرد دانش آموزان با اختلال یادگیری نسبت به دانش آموزان با اختلال اتیسم، در همه مولفه های کفایت اجتماعی بهتر است.
    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، کفایت اجتماعی، اختلال یادگیری غیر کلامی، اختلال اتیسم
  • اسماعیل سلیمانی صفحات 83-103
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش بازسازی شناختی بر پردازشهیجان و آلکسی تایمیا دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بود. این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعهآماریپژوهشحاضر را دانش آموزانمبتلا به اختلالیادگیری خاص پایه چهارم، پنجمو ششم ابتداییمدرسه اختلالات یادگیری ویژه شهرستان ارومیه درسالتحصیلی 94-1393 تشکیل می دادند. نمونه این پژوهش شامل 32 دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود که از میان جامعه آماری به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون هوشی ریون مقیاس پردازش هیجانی و مقیاس آلکسی تایمیا تورنتو استفاده گردید. شیوه مداخله بازسازی شناختی مایکنبام بود که در شش جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد بین دانش آموزان گروه آزمایش و گروه کنترل در مولفه های پردازش هیجانی و آلکسی تایمیا تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر بازسازی شناختی بر روی مولفه های پردازش هیجانی و آلکسی تایمیا به طور معناداری موثر بوده است. این نتایج حاکی است که بازسازی شناختی می تواند پردازش هیجانی و آلکسی تایمیا دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: پردازش هیجانی، آلکسی تایمیا، بازسازی شناختی، اختلال یادگیری
  • احمدرضا کیانی، مسعود اسدی، علی محمدی صفحات 104-125
    پ‍ژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر اختلالات یادگیری در بین دانش آموزان دوره ابتدایی استان قزوین انجام شد. کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر پایه های سوم و چهارم ابتدایی استان قزوین جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. تعداد 120 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش آزمون های بندر گشتالت، هوش کتل، آندره ری، آزمون های خواندن، نوشتن و ریاضی و پرسشنامه محقق ساخته ی تاریخچه رشدی بود. نتایج آزمون خی دو نشان داد که رابطه ی معنادار بین آسیب مغزی و ابتلا به اختلال یادگیری وجود دارد. هم چنین آزمون خی دو نشان داد که بین ابتلاء مادر به بیماری های عفونی در دوران بارداری، سطح تحصیلات والدین، نسبت فامیلی والدین آزمودنی ها و ابتلاء به اختلال یادگیری رابطه ی معناداری وجود ندارد. آزمون tگروه های مستقل نشان داد که بین آسیب مغزی، برتری جانبی، ادراک بینایی و حافظه دیداری دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری و عادی تفاوت معنا داری وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام مشخص کرد که آسیب مغزی، ادراک دیداری، تاخیر در تنفس و استفاده از فورسپس توانستند در 4 گام حدود 57 درصد واریانس مربوط به اختلال یادگیری را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، دانش آموزان مقطع ابتدایی، استان قزوین
  • رحیم مرادی، آذر خزایی، امینه احمدی صفحات 126-156
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های ریاضی در محیط چند رسانه ای آموزشی بر خودپنداره و یادگیری دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی انجام گرفته است. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان پسر با ناتوانی یادگیری ریاضی پایه ی پنجم مرکز آموزشی مشکلات ویژه یادگیری شهر نورآباد در سال تحصیلی94-1393 است که از بین آنها 30 نفر که در آزمون ریاضیات کی – مت نمره پایین تر از نقطه برش گرفتند با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب و به روش تصادفی در دوگروه 15 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند.گروه آزمایش 8 جلسه 30 دقیقه ای آموزش مهارت های ریاضی (مهارت های جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) در محیط چندرسانه ای را دریافت کردند. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون ریاضی کی مت، پرسشنامه ی خودپنداره ی مربوط به مدرسه یسن چین (2004) و آزمون یادگیری محقق استفاده شد. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش مهارت های ریاضی در محیط چندرسانه ای بر افزایش خودپنداره و یادگیری دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری ریاضی موثر بوده است (001/0 >P). بنابراین با توجه به پیشرفت فناوری های نوین آموزشی و رایانه ها در مراکز ویژه یادگیری و محتوای چندرسانه ای تهیه شده در این حوزه، استفاده از این شیوه نوین در جهت آموزش به دانش آموزان با ناتوانی یادگیری می تواند افق جدیدی را در فرایند آموزشی کشورمان تلقی شود.
    کلیدواژگان: چندرسانه ای آموزشی، خودپنداره، یادگیری، ناتوانی یادگیری، ریاضی
  • محمد نریمانی، سید جواد دریادل، ناصر صبحی قراملکی، نیلوفر میکائیلی صفحات 153-168
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نارسایی های شناختی، پردازش هیجانی و توجه انتخابی در دانش آموزان با و بدون نارسایی در حساب انجام گرفت. روش این پژوهش، علی- مقایسه ای بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر مقطع سوم راهنمایی با و بدون نارسایی در حساب شهر اردبیل در سال تحصیلی 93-92 تشکیل دادند. آزمودنی های پژوهش شامل 20 دانش آموز پسر مبتلا به نارسایی حساب بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و از طریق آزمون ریاضی کی مت تشخیص و انتخاب شدند و20نفر از دانش آموزان بهنجار نیز به شیوه همتاسازی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نارسایی های شناختی، پردازش هیجانی و آزمون رنگ-کلمه استروپ استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دو گروه از دانش آموزان نارسایی حساب و بهنجار در زمینه نارسایی های شناختی، پردازش هیجانی و توجه انتخابی تفاوت معنی داری وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان نارسایی حساب کندتر از همسالان خود محرک های محیطی را جذب می کنند و شبیه کودکان کوچکتر عمل می کنند و همواره مشکلاتی را در زمینه نارسایی های شناختی و پردازش هیجانی دارند. بنابراین مدیران و معلمان بایستی از راهبردهایی جهت تقویت نارسایی های شناختی، پردازش هیجانی و افزایش توجه استفاده کنند تا کمبودهای یادگیری ریاضی را در این دانش آموزان جبران کنند.
    کلیدواژگان: نارسایی شناختی، پردازش هیجانی، توجه انتخابی، نارسایی حساب، دانش آموزان
|
  • M. Esmail Poor, A. Shaker Dioulagh Pages 7-23
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of painting teaching on math and non-verbal memory performance of students with mathematic learning disabilities. The research was an experimental one with pre-test and post-test. Forty four female students from elementary school in Mashhad City participated in this study. These students were randomly selected from those who have taken lower score than average in Q-Mat math test. The students were randomly divided into two control and experimental groups. After doing the pre-test, experimental group was exposed to painting teaching method during 12 sessions and then post-test was given to both control and experimental groups. In order to gather data, Q-Mat, Raven's progressive matrices, match performance and Ray’s non-verbal memory tests were used. Data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANCOVA) and SPSSv22. Results showed that there is a significant difference between the control group and the experimental group with regard to math and non-verbal performance. It was concluded that painting teaching has positive impact on performance of math and non-verbal memory of students with learning disabilities.
    Keywords: math performance, non-verbal memory, Learning Disabilities
  • S. Aghajani, N. Mobahat, H. Samadifard Pages 24-39
    The aim of this study was to compare mental maintenance in students with and without learning specific disorder (deficiencies in math). The method of the study is causal-comparative. The statistical population included all students with learning disorders who referred to learning disorders centers in Ardabil in the academic year 2015-2016. The sample consisted of 60 subjects (30 students with learning disabilities and 30 students without learning disorder) who were selected through available sampling procedure. Data were collected through tests of mental maintenance (number, volume and weight). To analyze the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. The results showed that mental maintenance (number, volume and weight) among the students without learning disorders is more than students with specific learning disorders (deficiencies in math). Based on these results, it can be stated the students with special learning (deficiencies in math) need programs to train mental maintenance.
    Keywords: numeric mental maintenance, volume, weight, specific learning disability, deficiencies in math
  • Z. Barghi Irani, H. Vafapour, A. Moradi Choghamarani, M. J. Bagian Kolehmarz, M. Rajabi Pages 40-66
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group training of social skills based on cognitive processing on the improvement of social, emotional, and educational adjustment in students with math disorder. This research was experimental and used pre-test-post-test design and follow-up including a control group. The statistical population of this research consisted of all male students with math disorders of guidance school in Noorabad city (Delfan) in the academic year 2013-2014. The research sample consisted of 40 male students with math disorder. After being identified by KMAT math test and interviewed through structured clinical, they were selected using multi-stage cluster among the students and randomly assigned to two experimental and control groups. The research tools included a structured clinical interview, a KMAT math test, and Sinnah and Singh's social, emotional and educational adjustment scale. For both groups, pre-test, post-test and a two-month follow-up were performed. In the implementation process, the experimental group was subjected to a group training of social skills based on cognitive processing for two months (eight sessions per hour), while the control group received no training. Covariance analysis was used to analyze the data. The results of mixed variance analysis showed that the training of social skills based on cognitive processing was effective on social, emotional, academic and math function in students with math disorders (P
    Keywords: social skills, cognitive processing, math disorder, adjustment
  • Saeed Rezayi Pages 67-82
    The purpose of the present research was to designing social skills training program and to study its effectiveness on social competence of students with high function Autistic (HFA) and non-verbal learning disorder (NLD). The research method was experimental. The statistical population consisted of all 7 to 14 students with HFA and NLD disorder who study in Tehran autism and learning disorders centers in 2016-2017 academic years. Twenty students (10 HFA children from April 2 center and also 10 NLD students form Tohid center) were randomly select as a sample by simple sampling from target population. Belini Social profile was used as an instrument for data collection. Social skills training program including behavioral, cognitive, emotional, communication, motivation, social stories, facial expiration were implemented in 12 sessions each for 90 minutes for the experimental group. The results of Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that both of the groups were affected by social skill program but NLD students were better than HFA Students in all components of Social competence.
    Keywords: social skills, social competence, high function autistic, non-verbal learning disorder
  • E. Soleymani Pages 83-103
    This study examined the effectiveness of cognitive remediation on emotional processing and alexithymia students with specific learning disorder. This research was the pre-test and post-test study with a control group.The study population included specific learning disability students with specific learning disabilities in fifth and sixth grades of elementary schools in Urmia city during the academic years 2015-2016.The sample consisted of 32 students with specific learning disabilities who were randomly selected from the population .To collect data, the Raven's Progressive Matrices, processing of emotional and Toronto Alexithymia Scale were used. Mayknbam cognitive restructuring interventions were implemented in six sessions on the experimental group. The results of multivariate analysis of covariance showed that there is a significant difference in the experimental group and the control group in components of emotional processing and alexithymia. In other words, cognitive restructuring therapy on the components of emotional processing and alexithymia was significantly effective.These results suggest that cognitive restructuring can amend emotional processing and alexithymia students with learning disabilities.
    Keywords: emotional processing, alexithymia, cognitive restructuring, learning disorder
  • A. Kiani, M. Asadi, A. Mohammadi Pages 104-125
    The present study investigated factors affecting learning disability among students of elementary school in Qazvin. The population of this study is all male and female students in third and fourth grades of elementary school in Qazvin. One hundred and twenty students were randomly selected by multistage cluster sampling. The instrument of this research included the Bender Gestalt Test, Cattell Intelligence Test, Andre Rey test, Test of reading, writing, mathematics and researcher-made questionnaire of Developmental history. The results of chi square test showed a significant relationship between brain damage and learning disability. Also the chi-square test showed that there is not a significant relationship between learning disability and infectious disease of mother during pregnancy, parental education level and parent's family relationship. Results of the T- test for independent group showed there is a significant difference between brain damage, lateralization, visual perception and visual memory of students with learning disability and normal student. The results of Stepwise regression indicated that brain damage, visual perception, delayed breathing and the use of forceps justifies about 57% of the variance associated with learning disabilities in 4 Steps.
    Keywords: Learning disability, Elementary students, Qazvin
  • A.Khazai, R. Moradi, A. Ahmadi Pages 126-156
    The aim of the current study was to investigate the impact of math skills education in educational multimedia environment on self-concept and learning of students with disabilities in learning mathematics. The research method was experimental with pretest - posttest design and a control group. The statistical population was composed of boy students with math learning disabilities of fifth grade of elementary school in Training centers for specific learning difficulties is Noorabad in academic year of 2014-2015, among them thirty students who received scores below the cut-off point in mathematics test of Key Math were selected by means of multi-stage cluster sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups (n=15). The experimental group received eight 30-minutes sessions of math skills training (skills of addition, subtraction, multiplication and division) in multimedia environment. In order to collect data, Key Math test, questionnaire of self-concept of Jessen School in China (2004) and researcher-made learning test were used. The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that math skills education in educational multimedia environment influences self-concept improvement and learning of students with disabilities in learning Mathematics. (P
    Keywords: Educational Multimedia, Self-concept, Learning, Learning Disabilities, Mathematical
  • M. Narimani, S.J. Daryadel, N. Sobhi, N. Mikayili Pages 153-168
    The current research was conducted in order to compare the cognitive impairment, emotional processing and selective attention in students with and without disability dyscalculia. The method of this study was causal-comparative. The statistical population of this study was composed of all secondary school students with and without dyscalculia in Ardabil in the 2013-14 school years. The subjects of the study included 20 male students with dyscalculia who were selected through multistage cluster sampling and using Keymath Test and 20 normal students were selected through stratified random sampling method. To collect data, scale of cognitive impairment, emotional processing and color-word Stroop test were used. Results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between the two groups of students with and without dyscalculia in terms of cognitive deficits, emotional processing and selective attention. Students suffering from dyscalculia attract environmental stimuli more slowly than their peers and act like younger children and always have problems in the field of cognitive failures and emotional processing. Therefore, teachers should strengthen strategies for cognitive impairment, emotional processing and increase their attention to compensate student's math learning deficits
    Keywords: Cognitive impairment, emotional processing, selective attention, dyscalculia