فهرست مطالب

Future of Medical Education Journal - Volume:9 Issue: 2, Jun 2019

Future of Medical Education Journal
Volume:9 Issue: 2, Jun 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شیوا قادری فر صفحات 5-9
    زمینه و هدف
    آموزش والدین یک روش مناسب برای افزایش آگاهی آنها در برخوردبا کودک دا رای بیماری است. ابتلای کودکان به بیماری باعث نگرانی و استرس والدین می شود و کمبود اطلاعات در زمینه آن، نگرانی آنها را دو چندان می کند. برنامه های آموزشی می تواند استرس والدین و عوارض بعد از عمل را کاهش دهد.
    روش
    در این مطالعه مادران بیماران دارای هیرشپرونگ جهت بررسی آموزش بیماری انتخاب شده اند. این مطالعه از سال 1393 شروع شده و نمونه گیری به روش سرشماری تا سال 1396 ادامه داشت. جامعه آماری شامل 2 گروه 30 نفره از مادران کودکان زیر 6 ماه بود. در یک گروه، آموزش با پزشک و فرد آموزش دیده بود (گروه A) و در گروه دیگر مادر کودک درمان شده نیز تحت کنترل کادر آموزشی به گروه آموزشی اضافه شده بود(گروه B)سوالات طراحی شده قبل و بعد از آموزش از مادران در هر دو گروه پرسیده شد. همچنین میزان رضایت از آموزش نیز در هر دو گروه بررسی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار SPSS 23 مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    آموزش های ارائه شده در هر دو گروه موثر بوده است به طوریکه درصد پاسخ دهی به سوالات بعد از مداخله به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. نتایج نشان داد که گروه B رضایت بیشتری از آموزش داشته اند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که حضور مادر کودک دارای بیماری مشابه که فرزند او بهبود یافته و وارد اجتماع شده است، باعث ایجاد تاثیرات مثبت در آموزش و فهم مطالب در والدین بیماران می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، والدین، بیماری هیشپرونگ، تیم درمانگر
  • امین بیگ زاده صفحات 10-17
    زمینه و هدف
    مشارکت به عنوان یک مفهوم محوری در درک آموزشهای کلاس درس و توسعه مهارتهای تفکر انتقادی برای فراگیران محسوب میشود. فراگیرانی که به طور فعال در کلاس درس مشارکت میکنند، به مراتب بیشتر از کسانی که مشارکتی ندارند، یاد میگیرند. بنابراین، لازم است که دیدگاه اعضای هیات علمی در مورد دلایل اساسی عدم مشارکت دانشجویان در فعالیت های کلاسی بررسی شود.
    روش
    از تکنیک دلفی در سه مرحله برای به دست آوردن دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در مورد دلایل عدم حضور دانشجویان در فعالیت های کلاسی در سال 2014 استفاده شد. در مجموع 13 متخصص از رشته های مختلف با استفاده از نمونه گیری هدفمند به مطالعه دعوت شدند. آنالیز داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد.
    یافته ها
    در اولین راند، 78 دلیل شناسایی شد. بعد از حذف موارد تکراری و مشابهت ها، 52 دلیل شناسایی شد که در 14 طبقه فرعی قرار گرفتند. در راند دوم، موافقت اولیه در رابطه با طبقات استخراجی کسب شد و 14 عامل شناسایی شده با استفاده از مقیاس لیکرت 5 درجه ای نمره گذاری شدند. در راند سوم، موافقت نهایی از مشارکت کنندگان کسب گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا آنالیز شدند. میانگین داده ها، 7فاکتور اصلی مرتبط با دلایل عدم مشارکت دانشجویان در فعالیت های کلاسی را مشخص ساخت. این فاکتورها عبارت بودند از: انگیزش (80،(4/ 4)،نمره دهی 4/72، تاثیر همکلاسی ها (13 / 4)، تاثیر رشته تحصیلی4/27، یاددهی معنادار 4/50 ، تاثیر جو آموزشی ،4/00تکالیف چالش انگیز 4/03
    نتیجه گیری
    یادگیری فراگیران به میزان زیادی وابسته به مشارکت آنها در کلاس درس است. شناسایی دلایل عدم مشارکت دانشجویان در کلاس میتواند به مدرسین کمک کند که محیطی را فراهم آورند تا یادگیری پویا برای هر فرد بوجود آید و فراگیرانبا اشتیاق در فعالیت های کلاسی شرکت کند.
    کلیدواژگان: مشارکت در کلاس، یاددهی، یادگیری، تکنیک دلفی
  • جمشید جمالی صفحات 18-23
    زمینه و هدف
    ارزشیابی اساتید از دیدگاه دانشجویان، از مهمترین شیوه های ارزشیابی اساتید محسوب می گردد که هدف آن تقویت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف اساتید و در نهایت ارتقاء سیستم آموزشی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ساختار مناسب فرم ارزشیابی اساتید از دیدگاه دانشجویان دانشکده بهداشت مشهد در سال 1397 انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که جامعه ی آماری آن را دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نیمسال اول تشکیل میدهند. فرم ارزشیابی مورد استفاده برای ارزشیابی - سال تحصیلی 98 1397-اساتید توسط دانشجویان دانشکده بهداشت مشهد، مشتمل بر 12 سوال با طیف لیکرت ده امتیازی و چهار حیطه است. برای ارزیابی ساختار مناسب فرم ارزشیابی، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کل فرم ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان1/30±7/8
    از 10 بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی بیانگر عدم تایید فرم چهار حیطه ای ارزشیابی و تایید ساختار سه حیطه ای بود.
    نتیجه گیری
    فرم کنونی ارزشیابی اساتید از دیدگاه دانشجویان دانشکده بهداشت مشهد، دارای ساختاری نامناسب می باشد و نیاز به بازنگری دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، ارزشیابی، اعضاء هیات علمی، دانشجو، دانشگاه علومپزشکی مشهد، تکرارپذیری نتایج
  • حمیدرضا خوش نژاد صفحات 24-27
    زمینه و هدف
    آموزش روش های مختلف آموزشی مانند روش های سخنرانی و رسانه ای در دوره کارورزی مورد برای آموزش تمرین متمرکز با تکنیک سونوگرافی برای تروما FAST استفاده قرار می گیرد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رویکردهای مبتنی بر سخنرانی و مبتنی بر لوح فشرده در بین کارورزان پزشکی در بخش اورژانس انجام شده است
    روش
    در این مطالعه مقطعی، 128 نفر از کارورزان به صورت تصادفی در دو گروه آموزشی قرار گرفتند. گروه اول (64 نفر) از طریق یک برنامه آموزشی یک ساعته بر اساس لوح فشرده در یک جلسه آموزش دیده و گروه دیگری (64 نفر) از طریق یک جلسه مبتنی بر اسلاید رو در رو. قبل و بلافاصله پس از جلسات آموزشی، از شرکت کنندگان خواسته شد تا در مورد تکنیکFAST  پاسخ دهند. همچنین، پرسشنامه ها یک ماه بعد برای شرکت کنندگان ارسال شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ارزیابی در گروه آموزش داده شده از طریق روش مبتنی بر سخنرانی به طور معناداری بیشتر از گروه آموزش دیده با روش مبتنی بر لوح فشرده بلافاصله p<1000 و یک ماه بعد p=0/003پس از آموزش بود
    پس از آموزش بود. با توجه به آموزش عملی، افراد تحت آموزش مبتنی بر سخنرانی، نمرات ارزیابی بیشتری را نسبت به کسانیکه از طریق روش مبتنی بر لوح فشرده آموزش دیده بودندp=0/042 افزایش معناداری در میانگین نمره ارزیابی بلافاصله بعد از آموزش p=0/023 و در هر دوگروه یک ماه پس از آموزش معنادار بودp=0/015
    نتیجه گیری
    استفاده از رویکرد مبتنی بر سخنرانی برای آموزش سونوگرافی FAST موثرتر از رویکرد مبتنی بر لوح فشرده در بین کارورزان اورژانس بود
    کلیدواژگان: کارورز، لوح فشرده، سخنرانی، سونوگرافیFAST
  • راضیه نشاط آور صفحات 28-32
    زمینه و هدف
    تحقیقات متعددی در زمینه روش های ارزیابی دستیاران انجام گردیده است که از بین همه آنها بازخورد 360 درجه یا بازخورد چند منبعی رایج ترین منبع ارزیابی و بهبود عملکرد محسوب شده واطلاعات اضافی برای بازخورد مستقیم و آموزش فراهم می گردد. هدف مطالعه اندازه گیری قابلیت عمومی شامل مهارت ارتباطی و بین فردی، حرفه ای گری و مراقبت بالینی دستیاران از دیدگاه خود دستیار، اساتید، پرستاران (کارکنان اتاق عمل، کاردان بیهوشی، و پرستار اتاق بهبودی)، همتای دستیار و بیمار می باشد و اولین بار در ایران تدوین شد.
    روش
    این مطالعه مقطعی با همکاری دفتر توسعه آموزش وگروه بیهوشی دانشکده پزشکی می باشد. جامعه پژوهش دستیاران تخصصی بیهوشی سال دوم و سوم بودند. از چهار عدد پرسش نامه های روا و پایای دانشگاه کال گری کانادا استفاده شد. ارزیابان شامل اعضای هیات علمی، کارکنان اتاق عمل ، همتای دستیار، بیمار و خودسنجی بود که از هر ارزیاب 5 نفر انتخاب گردید. جهت ارزیابی روایی ابزار از روایی صوری، محتوی و سازه و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ بالای 90 درصد استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد 31 نفر 5 ،88 %از دستیاران در طرح شرکت نمودند که در هر حیطه 5 نفر ارزیاب انتخاب شد. ضریب همبستگی پیرسون در مورد عامل حرفه ای گری بین نظر همتا و بیمار تفاوت معنی دار آماری وجود دارد. در عامل مراقبت بالینی نیز تفاوت بین نظر اعضای هیات علمی و بیمار از لحاظ آماری معنی دار است. در حیطه مهارت ارتباطی هیچ تفاوت و ارتباط خطی معنی داری بین نظر ارزیابان مشاهده نشد. جهت
    آزمون اختلاف میانگین نمرات کل ارزیابان با آزمون اندازه گیری مکرر به تفکیک حیطه ها مشخص شد اختلاف بین چهار گروه ارزیاب ازلحاظ آماری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد این روش ابزار مناسبی برای پیاده سازی و ارزیابی عملکرد دستیاران می باشد. پیشنهاد می گردد که در چند رشته تخصصی دیگر پیاده سازی شود تا نتایج قطعی تر بدست آید. با توجه به ماهیت هر رشته و هر گروه ارزیاب، ضریب مناسبی به هر ارزیاب تعلق گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی 360 درجه، روایی، پایایی، بیهوشی
  • ترانه عنایتی صفحات 33-39
    زمینه و هدف
    اعتباربخشی یکی از مهم ترین روش های ارتقاء و تضمین کیفیت در آموزش علوم پزشکی محسوب می شود. در حال حاضر استاندارد مدون و مکتوبی برای دانشگاه های علوم پزشکی
    کشور در دسترس نمی باشد. بنابراین این پژوهش، با هدف طراحی یک مدل اعتباربخشی برای دانشگاه های علوم پزشکی خراسان شمالی با رویکرد آینده پژوهی انجام شد.
    روش
    روش تحقیق از نوع ترکیبی (کیفی-کمی) و از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و معاونین گروه های آموزشی و پژوهشی و ارکان اجرایی دانشگاه های علوم پزشکی خراسان شمالی تشکیل دادند. در بخش کیفی بر اساس روش نمونه گیری هدفمند طی 10 مصاحبه به اشباع رسید و در بخش کمی نیز تعداد 259 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت سنجش و دستیابی به داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 75 سوالی حاصل از مصاحبه استفاده گردید. روایی صوری و محتوی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید و روایی سازه نیز بر اساس تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای 0 گزارش گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر استفاده از تحلیل محتوی از / کرونباخ 825آزمون توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آزمون استنباطی (فریدمن، تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی) با استفاده از نرم افزارspss و AMOS نسخه 24 استفاده شد بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی 12 عامل1-:مدیریت سازمانی(5/21) 2- تدوین استراتژی ها (4/90)3- پژوهش (4/39)4- فلسفه وجودی و اهداف (4/13)5- دانشجویان (3/04)6-فناوری اطلاعات (3/74) 7-نیروی انسانی(3/57)8- برنامه ریزی (3/36)9- خدمات مربوط به اعضای هیئت علمی (3/11)10 - امکانات آموزشی (2/86)11-عوامل مالی (2/48)12- آموزش (2/26) شناسایی شدند که توان پیشگوئی این عوامل بر اساس مجموع درصد واریانس تجمعی عاملها برابر با 58/47
    درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    مدل تاییدی اعتباربخشی دانشگاه های علوم پزشکی خراسان شمالی با رویکرد آینده پژوهی از برازش لازم برخودار بوده است. از این رو پیشنهاد می شود که از این مدل در جهت اعتباربخشی دانشگاه های علوم پزشکی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، آینده پژوهی، دانشگاه علوم پزشکی، مدل
  • وحید صالحی صفحات 40-45
    زمینه و هدف
    یکی از راه های برقراری ارتباط موثر میان یادگیرنده و محتوای چند رسانه ای های آموزشی در آموزش سیار، بهره گیری از شخصیت ها یا عوامل آموزشی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سطوح واقعگرایی عوامل آموزشی مبتنی بر آموزش سیار بر یادگیری الکترونیکی سلامت بود.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با سه گروه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش را افراد بیمار دارای اختلالات دستگاه گوارش و یا یکی از اعضای خانواده شان تشکیل می دادند. نمونه آماری شامل 48 شرکت کننده بزرگسال بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی گمارده شدند. ابزار و مواد پژوهش شامل چند رسانه ای های آموزشی و آزمون های یادگیری (پیش آزمون و پس آزمون) بود. محتوای چند رسانه ای آموزشی را مطالب مربوط به آشنایی با دستگاه گوارش، عملکرد و انواع اختلالات آن تشکیل می داد. آزمودنی های هر گروه در معرض محتوای آموزشی یکسان اما با سطح متفاوتی از واقع گرایی عامل آموزشی (نمادین، نیمه نمادین و شبیه واقعی) قرار گرفتند. چند رسانه ای های آموزشی در بستر سیستم مدیریت یادگیری سلامت مبتنی بر یادگیری سیار ارائه شدند. برای تحلیل داده
    ها از آزمون آماری تحلیل کواریانس (آنکوا) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه دارای عامل آموزشی واقعی (SD=4/20,M = 29/29 ) نسبت به گروه دارای عامل آموزشی نمادین (M = 25/53 , SD=2/99) عملکرد بهتری در آزمون یادگیری داشتP=0/20
    نتیجه گیری
    استفاده از عوامل آموزشی به عنوان یکی از عناصر تاثیر گذار بر میزان یادگیری و انگیزش یادگیرندگان، باید در طراحی و تولید چند رسانه ای های آموزشی به ویژه در حوزه آموزش سلامت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عامل آموزشی، آموزش سیار، سطح واقع گرایی، یادگیری
  • مانیشا آرورا صفحات 46-51
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی برای تدریس وجود دارد که توسط اساتید در دانشکده های پزشکی به دانشجویان ارائه می شود. در مطالعه حاضر، هدف بررسی تاثیر چند رسانه ای به عنوان ابزار آموزشی بر عملکرد دانشجویان سال اول پزشکی عمومی (MBBS) جهت سنجش میزان پیشرفت تحصیلی بود .
    روش
    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی است که طی سه ماه)آوریل تا ژوئن 2016) در دانشکده پزشکی مظفرنگر کشور هند انجام شده است. در مجموع 150 دانشجوی سال اول پزشکی عمومی MBBS برای این مطالعه انتخاب شدند و در دو گروه قرار گرفتند گروه 1 و گروه 2. هر گروه شامل 75 دانشجو بود. به گروه اول با روش های سنتی آموزش، تدریس شد و به گروه دوم با استفاده از چند رسانه ای آموزش داده شد. دو ابزار پیش آزمون و پس آزمون براساس آزمون چند گزینه ای برای سنجش تاثیر چندرسانه ای بر موفقیت تحصیلی دانشجویان استفاده شد. پس از انجام تست پس آزمون، دو گروه جابه جا شدند، یعنی در گروه اول، تدریس با استفاده از چندرسانه ای ارائه شد و در گروه دوم، تدریس به روش سنتی انجام گرفت تا بازخورد همه 150 دانشجوی شرکت کننده در طرح برای شناسایی بهتر روش مناسب تدریس مورد بررسی قرار گیرد .
    یافته ها
    میانگین نمرات دانشجویان گروه اول (% 39 / 3 ± 73 / 18) و گروه دوم (% 76 / 3 ± 8 / 18) قبل از ارائه تدریس به آنها اختلاف معنی داری نداشت. اما پس از ارائه روش های مختلف تدریس، میانگین نمره بدست آمده از دانشجویان گروه دوم به طور قابل توجهی بالاتر از گروه اول بود (% 01 / 12 ± 78 / 70 در برابر % 75 / 9 ± 33 / 49) .
    نتیجه گیری
    استفاده از ابزار چند رسانه ای، تعاملی موثرتر برای ارائه اطلاعات نسبت به روش سنتی آموزش است .

    کلیدواژگان: چند رسانه ای، روش سنتی آموزش، پیشرفت تحصیلی، پیش آزمون، پس آزمون
|
  • Reza Afshari * Pages 3-4

    This editorial aims at exploring the centrifugal and centripetal forces in the process of effective medical education within the preceding, performing and following up the standard medical and health training. It advocates for magnifying the educators’ enthusiasm and energy in teaching. In this proactive school of thinking, educators more than students should keep themselves eager and disciplined!
    As an example, recall one of many TED (Technology, Entertainment, Design) Talks. Presenters are highly successful academics and non-academics (1) disseminators of science. The fact is that people who present TED talks have never been told what to talk about or how. Within each talk, passion plays an important role. The presenters are natural speakers that first communicate a love for science before they discuss the content.
    Do your current lectures reach that level of efficacy? (2). Do we put in enough time to work on our presentations? The fact is that beyond a reasonable or even baseline level of adequacy in teaching, no credential incentives supports excellence (3-5). As a result a big subset of lecturers do not feel the need to play a wider role in the scientific discourse. Even if they do, how much do others hear about ‘down to business’ medical lecturers in the classroom in order to acknowledge them? --- Any publication in a highly prestigious medical journal receives general applause, doesn’t it? (6). The same professional recognition should be provided to educators who use their lectures to inspire the next generation of medical professionals.
    The fact is that while some part of the knowledge of the educationist currently disseminates, there is no plan in place to support their urges in more efficient teaching. --- I would like to advocate for the adoption of a perspective anchored in passion; an educator as a militant person, who is simultaneously an activist, enthusiast and a devotee to the cause of medical education. How do you actively involve yourself in a resuscitation process for a near death person? --- Every second counts! The same should be applied to teaching time.
    How does militant medical education work?
    Suggested militant medical education is a step towards an evolutionary perspective in teaching which promotes the sharing of the educators’ passion. It is a call to mentorship for more engagement and action, and to ignite enthusiasm among the students. --- Do not be passive in education, or so called “passion killers”.
    Why not encourage talking dissent to seek opening up students’ participation? If one can apply strategies to intensify health concerns for vulnerable populations such as the elderly, children, and the disadvantaged, they would encourage students to take responsibility in the process of education.
    Through a militant education, embolden students to picture the pain and suffering of the sick, and escalate controversies to mobilize students’ attitudes. Inspire proficiency and offer meaningful mechanisms for navigating the students’ rage against illnesses and health injustices among less privileged populations as a part of your teaching (7).
    Judiciously integrate passion into your teaching. Let students come out of the panopticon and feel and see the problems. Militant education is outreach, is caring, and is perseverance and resilience. It is having a fire in your heart. Medical education in this school is a holy art!
    Popularizing the history of medicine can help to inspire trainees (read 8). It provides attractive evidence and veracity of the postulate “caring is sharing the passion”! (9-23). Create an excited atmosphere in the classroom, discuss ethical dilemmas, provide pearls for the bedside and questions on the fly (24). These will unleash the craving as well as the potential of the students.
    Heads up! The “lecturerosphere” is expanding rapidly, and is likely to do so for years to come. State-of-the-art trainee teaching activities including - what I would like to call it - militant education with their scholastic, scientific, and popularizing benefits will gain momentum soon in medial faculties. It has already done so in the case of public education and in the popularisation of science such as TED talks. --- Be inspiring, generate passion among the students, create opportunities for developing the hitherto neglected medial educational potentials. Do not fall behind the academic and non-academic militant educators!
  • Marjan Joodi, Mehdi Fathi, Zahra Abbasi, Hossein Mohsenzadeh, Reza Nazarzade, Mohammad Mahdi Khazravi, Saeedeh Majidi, Mahdi Parvizi, Shiva Ghaderifar * Pages 5-9
    Background
    Parent training is an appropriate way to increase their awareness in dealing with a sick child. Childhood illness causes parents to be worried and stressed. Lack of information about disease will increase their concern. Educational programs can reduce parental stress and postoperative complications.
    Methods
    In this study, the mothers of Hirschsprung Disease (HD) patients were selected to examine the disease training. The sampling was started by the census method from 2014 and continued until 2017. The statistical population included 2 groups of 30 mothers whose children were less than 6 months old. In one group, disease training was with a doctor and a trained person (group A). In another group, the mother of the treated child was also added to the training group, she was under the control of the educational staff (group B). The designed questions were asked from mothers in both groups before and after the training. The satisfaction level of training was also examined. Finally, the SPSS 23 software was used to analyze the data.
    Results
    The provided training was effective in both groups because the percentage of the responses to questions has significantly increased after the intervention. The results indicated that group B was more satisfied with training.
    Conclusion
    The results showed that the mother’s presence of a child with HD while her child is treated and entered the community had a positive effect on the training and comprehension of the disease in patients’ parents.
    Keywords: Training, Parent, Hirschsprung Disease, Health service staff
  • Bahareh Bahmanbijar, Mehrdad Nazarieh, Nahid Toufan, Mahmoud Reza Dehghani, Amin Beigzadeh * Pages 10-17
    Background
    Participation is considered as a pivotal concept in understanding classroom instruction and development of critical thinking skills necessary for students. Students who actively participate in classroom settings will perform far more than those who do not. Therefore, it is important to establish a consensus about the underlying reasons for students' lack of participation in classroom activities as interpreted by faculty members.
    Methods
    A Delphi technique was used in three rounds to obtain the perspectives of faculty members of Kerman University of Medical Sciences (KMU) concerning students’ lack of participation in class activities in 2014. A total of 13 expert panelists from diverse disciplines were invited to the study using purposive sampling. Content analysis ensured consensus on the identified reasons. 
    Results
    In the first round, 78 reasons were identified by the panelists. After removing duplicates and similarities 52 reasons were obtained and categorized into 14 condensed units. In the second round, preliminary consensus was obtained and the included 14 factors were scored on a Likert scale from 1 to 5 to rank order them. In round three, final consensus was granted from all participants. Data were analyzed using content analysis and by obtaining the sum of answers, seven factors were highlighted as the most important. These included factors related to motivation (4.80), grading system (4.72), meaningful teaching (4.50), major influence (4.27), peers influence (4.13), challenging assignment (4.03), and environmental influence (4.00).
    Conclusion
    Students' learning to a large extent is dependent upon their participation in the classroom. The identification of the reasons concerning students’ lack of participation in this study may help teachers arrange an environment to enrich dynamic learning for every learner to enthusiastically take part in classroom activities.
    Keywords: Class participation, Teaching, Learning, Delphi technique
  • Vahid Ghavami, Jamshid Jamali *, Maryam Sarkhosh Pages 18-23
    Background
    From the students’ viewpoint the evaluation of teachers is one of the most important tasks of faculty evaluation aiming to strengthen the abilities, modify teachers’ weaknesses, and improve the quality of teaching system. The present study aimed to determine the suitable structure to evaluate faculty members by the students’ questionnaire, at the Health School of Mashhad University of Medical Sciences (MUMS), in the first semester of 2018-2019.
    Methods
    The present research is a descriptive-analytic cross-sectional study. The statistical population consisted of students from the School of Health of MUMS, in the first semester of 2018-2019. The Evaluation of Faculty Members by the Students Questionnaire (EFSQ) used at the School of Health of MUMS consisted of 12 questions with a 10-point Likert scale and 4 dimensions. This study used the exploratory and confirmatory factor analysis to assess the suitable structure of the EFSQ.
    Results
    The mean of the total score of the EFSQ was 8.77±1.30 out of 10. The four-dimensional structure was not respectable, and the three-dimensional structure was appropriate.
    Conclusion
    The current EFSQ used in MUMS is inadequate, and it is necessary to be revised.
    Keywords: Education, Evaluation, Faculty members, Student, Mashhad University of Medical Sciences, Reproducibility of Results
  • Peyman Hafezimoghadam, Hamidreza Khoshnezhad Ebrahimi *, Shabahang Jafarnejad, Davood Farsi Pages 24-27
    Background
    Various training methods such as lecture-based and media-aided methods are employed to train focused assessment with sonography for trauma (FAST) technique during internship period. The current study aimed at comparing the efficacy of lecture-based and CD-based approaches among medical interns in emergency wards.
    Methods
    The current comparative study was conducted on 128 interns randomly assigned into two training groups. The first group (n = 64) was trained through a one-hour training program based on CD in a single session, and the other group (n = 64) was trained through a one-hour face-to-face slide-based session. Before and immediately after the training sessions, the participants were asked to answer the questions about the FAST technique. Also, the questionnaires were emailed to the participants one month later.
    Results
    The mean assessment score was significantly higher in the group trained through the lecture-based method compared with the ones trained with the CD-based method immediately (P <0.001) and one month (P = 0.003) after training. With regard to practical training, the subjects trained through the lecture-based method achieved higher assessment scores than the ones trained through the CD-based method (P = 0.042). A significant increase in the mean assessment score was noted immediately after training (P = 0.023), while a significant reduction in the mean score was found one month after training (P = 0.015) in both groups.
    Conclusion
    The use of the lecture-based approach for FAST training was more effective than the CD-based approach among emergency ward interns.
    Keywords: FAST Exam sonography, Intern, CD, Presentation
  • Mansoor Masjedi, Razieh Neshatavar *, Ali Mahboudi, Leila Moeini Pages 28-32
    Background
    In the recent decades, worldwide attentions were increased in many countries for example North America and Europe to evaluate physician’s performance and become a necessity. The purpose of this study was to translate and determine the validity and reliability of the Persian version of the 360-degree assessment for anesthesiology residents. It consists of different domains to measure the general capabilities including communication and interpersonal skills, professionalism and residents’ clinical care skills.
    Methods
    In this study, we used the questionnaire developed by Calgary University in Canada for the psychometric features. All second and third year residents who were actively engaged in anesthetic induction and were in close contact with their professors were chosen. The raters included five groups of faculty members, operation room staff (senior anesthetic technicians and recovery room nurses), residents’ colleagues, patients and residents themselves (self-assessment).
    Results
    Cronbach's alpha coefficient for each questionnaire was over 0.80. Regarding the construct validity, the correlation between the items constituting each domain and the domain itself was over 0.40. We found a statistically significant difference between the colleagues and patients’ viewpoints. Considering clinical care, we also found a statistically significant difference between the faculty members and patients’ viewpoints. No statistically significant difference was found between the raters’ viewpoints.
    Conclusion
    The present study showed that the Persian version of 360-degree scale is a practical and effective assessment tool with proper reliability and validity to measure the residents’ competence. It is suggested to be applied in other specialties to get more definite results.
    Keywords: 360 degree assessment, Anesthesiology, Validity, Reliability
  • Jamileh Ramazani, Taraneh Enayati *, Kioumars Niazazari Pages 33-39
    Background
    Accreditation process has notable effects on quality assurance in medical education and faculty development. This process determine if an institution meets or exceeds minimum standards of quality. At present, there is a lack of a standardized model of accreditation for medical University in Iran. Therefore, this study aimed to design an accreditation model for North Khorasan University of Medical Sciences with a futuristic approach.
    Methods
    This was an exploratory sequential Mixed- methods study. The sample consisted of all vice chancellors, departments' managers, administrators and executive bodies of North Khorasan University of Medical Sciences. In the qualitative phase, based on the purposeful sampling method, 10 in-depth semi-structured interviews were performed. After data saturation and identifying key concepts, the literature review was performed to elucidate the theoretical foundations of University Accreditation. In the second phase, based on purposeful sampling method, 259 participants were selected to complete the 75 questions using a researcher made questionnaire. 10 professors evaluated the face and content validity of the questionnaire. An exploratory analysis of content undertaken to identify the 12 main factors of accreditation model and a confirmatory factor analysis was employed to verify the construct validity. A Cronbach alpha coefficient of 0.825 indicated the excellent reliability of the questionnaire. SPSS software and AMOS version 24 were used to analyze the data.
    Results
    Based on the results of exploratory factor analysis, 12 factors were identified as model's main factors, including 1) organizational management (5.21), 2) strategy formulation (4.90), 3) research (4.39), 4) mission and goals (4.13), 5) students (3.84), 6) Informatics' Technology (3.74), 7) Human Resources (3.57), 8) Planning (3.36), 9) Faculty Services (3.11), 10) educational facilities (2.86), 11) financial factors (2.48), and 12) education (2.26). The sum of factors' variance percentages showed that the predictive power of the model is equal to 58.47%.
    Conclusion
    The model has been fitted to measure the accreditation of North Khorasan University of Medical Sciences with a futuristic approach. Therefore, it is suggested that this model can be evaluated for accreditation of similar medical University.
    Keywords: Accreditation, Future Studies, University of medical sciences, Model
  • Vahid Salehi *, Fatemeh Teymouri Nia Pages 40-45
    Background
    One of the ways for effective communication between learners and instructional multimedia content in mobile learning systems is taking advantage of characters or pedagogical agents. The present study aimed to investigate the effect of the levels of realism in mobile-based pedagogical agents on health e-learning.
    Methods
    The study was quasi-experimental with a pretest-posttest design involving three experimental groups. The target population included those participants who themselves or one of their relatives suffered from digestive disorders. The sample consisted of 48 participants selected through a convenience sampling procedure and were randomly assigned to either of the groups. The instruments and materials included instructional multimedia lessons and learning tests (pretest and posttest). The instructional multimedia content consisted of instructional materials related to familiarity with the human digestive system, its function, and relevant disorders. The participants in each group were exposed to the same instructional content but with a different level of realism related to the pedagogical agent (i.e., iconic, semi-iconic, and realistic). The instructional multimedia lessons were delivered through a mobile-based health leaning management system. For the data analysis, an analysis of covariance (ANCOVA) was applied.
    Results
    The results showed that the group with the realistic pedagogical agent (M = 29.29, SD = 4.20), compared with the iconic pedagogical agent (M = 25.53, SD = 2.99), performed better on learning measurement (p = 0.20).
    Conclusion
    The employment of pedagogical agents, as one of the influential tools in improving learners' motivation and learning, should receive greater attention in designing and developing instructional multimedia, especially in the field of health learning services.
    Keywords: Pedagogical agent, Mobile learning, Level of realism, Learning
  • Manisha Arora *, Imran Mustafa, Roshan Mahat, Sudeep Kumar, Khursheed Muzammil, Saurabh Arora, Sumesh Sah Pages 46-51
    Background
    There are various methods of teaching adopted by teachers/professors in medical colleges to deliver the lectures to the students. The present study aimed to find out the impact of multimedia as a teaching tool on the performance of the 1st year Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery (MBBS) students for academic achievements.
    Methods
    This was a Quasi-experimental study, conducted for three months (April to June 2016) at Muzaffarnagar Medical College, Muzaffarnagar, India.Total of 150 students of the 1st year MBBS were recruited for this study and two groups were formed (i.e. Group I and Group II). Each group included 75 students. Group I were taught by a traditional way of teaching and Group II were taught by using multimedia. Two tools were used viz, pre and posttest based on MCQs to assess the impact of multimedia on students’ academic achievement. After taking the post-academic test, both groups were rotated i.e. in group I, lectures were delivered by using multimedia and in group II, lectures were delivered by the traditional way of teaching in order to get feedback from all 150 students to know the better way of teaching method.  
    Results
    There was no significant difference in the average marks obtained by students between Group I and II (18.73±3.39 % vs. 18.8±3.76 %) before delivering lectures to them. However, after delivering the lectures, the average mark obtained by the students of Group II was found to be significantly higher as compared to Group I (70.78±12.01 % vs. 49.33±9.75 %).
    Conclusion
    The use of interactive multimedia tool found to be more effective for presenting the information than the traditional way of teaching.
    Keywords: Multimedia, Traditional way, Academic achievement, Pre-test, Post-test