فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1397)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1397)

  • 138 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/07/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد افشار *، عاطفه ترمه چی، عارفه گلشن، آزاده آقاییان، حمیدرضا شهریاری، ساجده سلیمانی صفحات 1-9
    امروزه توسعه اقتصادی و سیاسی یک جامعه در گرو کارآمدی زیرساخت های حیاتی نظیر انرژی، آب، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، بانکداری، آموزش و پژوهش، حمل و نقل، بهداشت و درمان و... است. کنترل و پایش در زیرساخت های حیاتی و واحدهای صنعتی، توسط یک سیستم کنترل تحت شبکه و هوشمند انجام می گیرد. بزرگترین تهدید برای این سیستم ها، حملات هدف دار مانند حملات سایبری است که در آن مهاجم، راه برد حمله خود را با هدف آسیب رساندن به سیستم تحت کنترل متناسب می کند. به منظور دست یابی به جامعه ای امن، توسعه زیرساخت های حفاظت شده، امن سازی اطلاعات حیاتی و تولید سیستم های کنترل مقاوم در برابر حملات سایبری بسیار حائز اهمیت است. راه برد کلان بیشتر اسناد مهم و پرکاربرد در زمینه امنیت سیستم های کنترل صنعتی برمبنای "راه برد دفاع در عمق" استوار است. به منظور اجرای راه برد کلان دفاع در عمق، راه کارهای گسترده ای پیشنهاد شده است. بنابراین، هدف این مقاله، بحث و توضیح این راه کارها در قالب دو دسته پایه ای و ساختاری و با بررسی استانداردهای بین المللی و مستندات معتبر از جمله مقاله های علمی است. توجه به اشتباهات رایج در اتخاذ تدابیر امنیتی و اجتناب از آن ها به منظور دست یابی به یک سیستم امن، بسیار حائز اهمیت است. از این رو در بخش انتهایی مقاله، به برخی از آن ها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: سیستم کنترل صنعتی و زیرساخت حیاتی، مقابله با حملات سایبری، دفاع در عمق، راهکارهای پایه ای، راهکارهای ساختاری
  • فرضعلی سالاری سردری *، اکبر کیانی صفحات 11-24
    پدافند غیرعامل بستر مناسب امنیت و توسعه پایدار کشور و یکی از مؤثرترین و پایدارترین روش های دفاعی در مقابل تهدیدات می باشد. کشور ایران به دلیل ویژگی های جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی، طبیعی و سیاسی همواره در معرض بحران های زیادی قرار گرفته و به تبع آن خسارات مالی و جانی فراوانی به کشور تحمیل می شود. پدافند غیرعامل به عنوان روشی جهت مقابله با حوادث طبیعی یا انسان ساخت در تمامی حوزه های زندگی بشری قابل تعریف است. یکی از راه کارهای مقابله با دشمن، به کار بستن اصول پدافند غیرعامل در تاسیسات حساس، حیاتی و سکونت گاه های انسانی می باشد. تجارب گذشته و خسارات مختلف در طی صد سال اخیر به دلایل بلایای طبیعی (سیل،زلزله، برف و غیره) و غیرطبیعی (طرح های نامناسب شهری و برنامه ریزی، جنگ، شورش،تروریسم، جاسوسی و موارد دیگر) و به هم خوردن تعادل محیط زیستی و محیط اجتماعی اصول دفاعی غیرعامل در رویکردهای استفاده از اراضی شهری ضروری می سازد. برنامه ریزان شهری و امنینی- نظامی، شهرهای بزرگ را به عنوان مراکز ثقل قدرت، جمعیت، مراکز ارتباطات و حمل و نقل، گره های کلیدی مالی صنعتی و سیستم های اطلاعاتی، کرسی های اداری و حکومتی، مخازن ثروت و منابع ملی محسوب و درنظر می گیرند. بر این اساس، در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی (رویکرد ساختاری- راه بردی) از طریق مطالعه تجربیات مناطق شهری کشورهای مختلف (کتابخانه ای- اسنادی) ، به اجرایی نمودن اصول پدافند غیرعامل و کاربردی نمودن راه بردهای آن در مناطق شهری (هدف اصلی پژوهش) پرداخته شده است. تعیین راه کارهایی برای حفاظت از شهروندان قبل از وقوع تهدیدها با توجه به مداخلات انسانی در محیط طبیعی و افزایش خطرات طبیعی و انسانی در شهرها، بایستی از مراکز حیاتی انسانی و ساختمان های حیاتی محافظت شوند. با در نظر گرفتن اصول و روش های پدافند غیرعامل در راستای کاهش مناطق آسیب پذیر، مکان های امن و استاندارد ایجاد شود. معیارهای استفاده از زمین مانند سازگاری، کارایی، ایمنی و موارد مرتبط با استفاده از دیدگاه علمی در طرح های شهری مدنظر قرار گیرد. در ادامه تحقیق، انواع راه حل ها براساس اصول پدافند غیرعامل در مناطق شهری در راستای توسعه پایدار و راه بردهای ایمنی- امنیتی غیرعامل متناسب با ساختارهای جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مناطق شهری بیان شده است که مهم ترین آن، توجه به رویکردهای پدافندی در تهیه طر های جامع و تفصیلی شهرها، مکان یابی، استقرار فعالیت ها، کاربری ها و دسترسی به آنان مبتنی بر تامین امنیت شهروندان و شهر در زمان بروز حادثه و حملات احتمالی می باشد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، امنیت، اراضی شهری، مکانیابی کاربری اراضی، برنامه ریزی شهری
  • احسان اصلانی *، فتح الله شمسایی ظفرقندی صفحات 25-36
    امروزه یکی از چالش هایی که محیط های مصنوع و عرصه های عمومی شهر با آن مواجه اند تروریسم است. ساختمان های مهم و اماکن شلوغ به دلیل سهولت دسترسی، حفاظت امنیتی کم، پیش بینی بالای نرخ تلفات و داشتن تاثیر سیاسی در صورت یک حمله موفقیت آمیز؛ هدفی جذاب برای تروریست ها به حساب می آیند. از این رو، آشنایی با روش های متداول مبارزه با اقدامات تروریستی و چگونگی مقابله با تهدیدات مستمر تروریسم جهانی و داخلی اهمیت دارد. مدیران و طراحان شهری، ملزم به درنظرگرفتن اقدامات کاهنده خطر خودروی متخاصم به هنگام طراحی ساختمان های در دسترس عموم و فضاهای باز عمومی هستند. یکی از این اقدامات، بهره گیری از راه بندهای استوانه ای است که با ایجاد فاصله گریز از انفجار، نقش به سزایی در کاهش تلفات مالی و جانی ایفا می کند. هدف از این پژوهش، تدوین الزامات طراحی و چیدمان راه بندهای استوانه ای برای حفاظت از عابرین پیاده در برابر تهدیدات خودروی حامل مواد منفجره است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی است و مطالب مورد نظر با بهره گیری از شیوه های مرور متن در بستر مطالعات کتابخانه ای با تاکید بر اسناد و مراجع دولتی بریتانیا گردآوری شده است. درنهایت، یافته ها مؤید آن است که راه بندهای استوانه ای علاوه بر کارکرد ذاتی خود که مقابله با ورود خودروهای متخاصم است بر نحوه حرکت و رفتار عابرین پیاده، اثر گذارند؛ بنابراین، باید پس از تحلیل سایت و نیز بررسی رفتار عابرین پیاده، آن هم بر اساس استانداردهای فنی معین، نسبت به چیدمان و طراحی راه بندهای استوانه ای اقدام نمود.
    کلیدواژگان: طراحی و چیدمان، راهبندهای استوانهای، حفاظت از عابرین پیاده، تهدیدات خودروی حامل مواد منفجره
  • بهزاد دوستی سبزی *، شهاب الدین عیسی لو، یعقوب ابدالی صفحات 37-48
    رعایت اصول پدافند غیرعامل در شهرسازی به ویژه بافت های مسکونی نه فقط به سبب کاهش تلفات و هزینه های ناشی از وقوع هرگونه مخاطره جنگی بلکه به سبب حفظ اقتدار ملی و خنثی نمودن هرگونه توطئه از ناحیه دشمنان امری الزامی است. در این راستا، پایش و ارزیابی نظام کالبدی- فضایی به جهت آسیب پذیری با تکیه بر اصول پدافند غیرعامل می تواند ضمن شناسایی کاستی های موجود به تعیین اولویت ها و ارائه راه کارهایی در این زمینه مؤثر باشد. در حال حاضر، سازه های ناایمن و فرسوده و همچنین، هم جواری نامناسب بسیاری از کاربری ها با کاربری مسکونی میزان آسیب پذیری را به شدت افزایش می دهد. بر این اساس، هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تحلیل فضایی آسیب پذیری سازه ای- کالبدی کاربری مسکونی از نظر پدافند غیرعامل در منطقه 6 شهر اهواز است. نظام چندنقشی کلان شهر اهواز در کنار موقعیت ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک، ژئوکالچر و بافت اجتماعی و فرهنگی این شهر، ضرورت بررسی این پژوهش را تشکیل می دهد. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ فرآیند توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی انجام گرفته است. بر این اساس، ابتدا شاخص های تعیین کننده کیفیت دسترسی ساکنان مناطق مسکونی به عوامل حیاتی در زمان بحران استخراج شد و با توجه به ضریب متفاوت هریک از شاخص های منتخب، از روش وزن بخشی چندمتغیره برای وزن دهی به شاخص ها استفاده گردید و در نهایت، با استفاده از سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی (Arc Gis) و از طریق توابع همپوشانی فازی (Fuzzy) ، لایه نهایی کیفیت دسترسی تهیه و در گام آخر با استفاده از آمار فضایی چگونگی پراکنش پهنه های آسیب پذیر مشخص شد. نتایج حاصل از تحلیل فضایی نشان می دهد که از بین 553 هکتار کاربری مسکونی حدود 48. 5 % دارای آسیب پذیری متوسط به بالا بوده و بیشترین تمرکز آن ها در بخش های شرق و حواشی منطقه 6 شهر اهواز است. چنین واقعیتی از یکسو ضرورت تدوین دستور کار جامع جهت اقدام جدی درخصوص ایمن سازی مساکن شهری در محدوده مورد بررسی و از سوی دیگر، اولویت ها و راه بردهای چنین برنامه ای را طلب می کند که در انتهای این مقاله بدان پرداخته شد. همچنین، نتایج حاصل از این بررسی موکد دقت استفاده از توابع فازی در سیستم اطلاعات جغرافیایی به منظور تحلیل آسیب پذیری بافت های شهری است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری سازهایکالبدی پدافند غیرعامل آمار فضایی شهر اهواز
  • پدرام موسوی مبارکه، صفا خزایی * صفحات 49-60
    در سیستم حمل و نقل شهری از طریق مترو، ایستگاه های متروی زیرزمینی به عنوان یکی از اجزای اصلی پیوند دهنده فضای زیرزمین و روی زمین به شمار می آیند. این جزء مهم به دلایل مختلف، به ویژه تجمیع مسافران در آن، همواره در معرض مخاطرات طبیعی و تهدیدات انسان ساخت قرار دارد. کاربری های چندگانه ایستگاه های مترو نیز چه در زمان صلح و چه در زمان بحران باعث افزایش درجه اهمیت کارکردی آنها گردیده است. بنابراین، یکی از اقدامات اساسی و عمده پدافند غیرعامل، انتخاب محل مناسب ایستگاه های مترو می باشد. در پژوهش حاضر با استفاده از مطالعات اسنادی و تحقیقات کتابخانه ای، بازدیدهای میدانی و با انجام مصاحبه با 35 کارشناس خبره، 21 معیار و شاخص تاثیرگذار در مکان یابی ایستگاه های مترو شناسایی و دسته بندی شده است. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن نسبی شاخص های شناسایی شده تعیین شده است. نمونه مطالعاتی در این پژوهش، ایستگاه های خط 3 مترو در منطقه 13 اصفهان می باشد. برای تولید و تحلیل نقشه همپوشانی وزن دار لایه های اطلاعات مکانی مربوط به شاخص های تاثیرگذار از سامانه ArcGIS استفاده گردیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مکانیابی ایستگاه های تعیین شده بر اساس ملاحظات پدافند غیرعامل با مکان های تعییین شده ازنظر فنی منطبق است. همچنین، در این پژوهش مسیرهای دیگری برای مترو در منطقه 13 براساس ملاحظات پدافند غیرعامل پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ایستگاه مترو، پدافند غیرعامل، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد درویشی، مهدی نقوی * صفحات 61-68
    در سال های اخیر، شاهد افزایش چشم گیر تولید داده بوده ایم. به گفته IBM تقریبا، 90 % کل داده های ذخیره شده موجود در دنیا، در دو سال اخیر تولید شده اند و برای اولین بار در تاریخ، در سال 2007 میلادی بود که حجم داده های تولیدی فراتر از فضای موجود برای ذخیره سازی آن ها رفت. همچنین، طیف گسترده ای از برنامه های کاربردی مانند موتورهای جستجو، تحقیقات پزشکی، پیش بینی آب وهوا و برنامه های علمی برای پردازش و تجزیه وتحلیل مقادیر داده ای بزرگ نیازمند محیط های توزیع شده هستند. داده های عظیم همانند سایر فن آوری ها، فرصت ها و چالش های متعددی را پیشروی استفاده کنندگان قرار داده است، استفاده از فرصت ها و مزایای آن در کسب وکار و مدیریت صحیح چالش ها به یکی از موضوعات داغ در عرصه فن آوری اطلاعات تبدیل شده است. بنابراین، وجود راه حلی برای پردازش اطلاعات عظیم با هزینه ای مقرون به صرفه بسیار اهمیت دارد، لذا یکی از بهترین راه حل ها برای رفع مشکل پردازش اطلاعات عظیم استفاده از چارچوب آپاچی هدوپ است. تعریف گارتنر از هدوپ این است که «هدوپ یک چارچوب مدیریت داده است که حجم زیادی از داده های دارای ساختار و بدون ساختار را که تقریبا در تمامی لایه های سازمانی اثر می گذارد، در کنار هم می آورد که موجب قرارگیری آن در بطن مراکز داده می شود». هدوپ بخشی از پروژه آپاچی است که بنیاد نرم افزار آپاچی آن را حمایت می کند. در واقع، هدوپ یک چارچوب برنامه نویسی رایگان و مبتنی بر جاوا است که ما را در پردازش مجموعه های عظیمی از داده ها در یک محیط پردازش توزیعی پشتیبانی می کند. لذا در این مقاله قصد داریم مقایسه ای بین پایگاه داده های ساخت یافته و نیافته داشته باشیم و سپس به بررسی معماری آپاچی هدوپ و کاربردهای وسیع آن در داده های عظیم امروزی و همچنین چالش های پیشروی این فناوری نوپا مثل پردازش دسته ای، گلوگاه و پردازش های بلادرنگ بپردازیم.
    کلیدواژگان: پردازش دسته ای، پردازش بلادرنگ، آپاچی هدو، سیستم های توزیعی، مقیاس پذیری، داده های عظیم
  • پرویز رفعتی *، بهنام قبادی صفحات 69-81
    امروزه فضاهای زیرزمینی به واسطه افزایش جمعیت، توسعه فناوری، افزایش تهدیدات نظامی و صرفه جویی های اقتصادی روز به روز در حال افزایش می باشد. میزان تاثیرپذیری فضاهای زیرزمینی در برابر بارهای انفجاری ناشی از تهاجم دشمن، به طور مستقیم به موفقیت و کارآیی پدافند غیرعامل بستگی دارد. از طرف دیگر، پایداری فضاهای امن زیرزمینی در محیط های مختلف زمین شناسی بسیار حائز اهمیت می باشد. با توجه به افزایش نیاز برای اجرای این سازه ها، ممکن است بسیاری از این پروژه ها در شرایط نامطلوب زمین شناسی اجراء شوند. بنابراین، لازم است پایداری این فضاها برای محیط های با واحدهای زمین شناسی متفاوت مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. در این مقاله با استفاده از روش عددی المان مجزای یک کد عددی توسط نرم افزار UDEC توسعه داده شده است. در کد عددی توسعه داده شده، تاثیر سطح آب بر روی لاینینگ تونل بررسی شده است. برای بررسی تاثیر سطح آب بر روی پایداری تونل، فشار 10 تن ماده منفجره به صورت نمایی به بالای تونل اعمال شده است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که با افزایش سطح آب، صدمات ناشی از انفجار به پوشش تونل بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: بار انفجاری، پایداری تونل، سطح ایستابی آب، روش عددی المان مجزا
  • محمد ذوالقدر، محمد جواد غلامی * صفحات 83-94
    بررسی عوامل و تشخیص نوع تهدید و مخاطرات احتمالی دارایی های مهم در زمان بروز حوادث از کلیدی ترین اقدامات کاهش آسیب پذیری با رویکرد پدافند غیرعامل است. از این رو، جهت تدوین محتمل ترین سناریو به منظور پیشگیری و یا کاهش آسیب پذیری و پیامد نیازمند تدوین شاخص های جامع و تکنیک تحلیل ریسک هستیم. در مدل های ارایه شده کنونی، کلیه مراحل تحلیل ریسک به صورت خطی بوده درحالی که می تواند نقطه ضعف عمده ای در فرآیند ارزیابی به شمار آید بدین صورت که به عنوان مثال در مرحله غربالگری دارایی ها، دارایی که فاقد ارزش بالایی به لحاظ دارایی شناسی باشد، حذف شده اما درحالی که پتانسیل بالایی برای آسیب پذیری بزرگی در سامانه می باشد در واقع با توجه به ماهیت خطی بودن مدل ها، دارایی در مرحله اول حذف شده و مانع ارزیابی در مراحل بعدی (ارزیابی آسیب پذیری) می شود. با توجه به ضعف مدل های خطی جهت تعیین الویت در آسیب پذیری سه سایت هسته ای از مدل فرآیند تحلیل شبکه استفاده شده است. روش تحقیق پژوهش حاضر برمبنای هدف از نوع توسعه ای بوده و از بعد ماهیت، توصیفی که از منابع کتابخانه ای و نقطه نظرات نخبگان جهت بررسی مدل های ارایه شده استفاده شده است. در نهایت، ضمن تبیین شاخص، به تشریح مدل فرایند تحلیل شبکه به منظور ارزیابی نهایی ریسک پرداخته شده است که بیشترین ریسک به ترتیب مربوط به سایت های A, B, C می باشد.
    کلیدواژگان: اهداف آسیب پذیری، پدافند غیرعامل، اهواز، کالبدی- اجتماعی، گاما (Gamma)
  • هادی رنجی، سعید پارسا * صفحات 95-101
    در این مقاله استفاده از راه کاری مبتنی بر پردازش تصویر جهت شناسایی بدافزارهای چندریختی مطرح شده است. بدافزارنویسان با ایجاد نسخه های مختلف از یک بدافزار در عمل راه کار تشخیص ایستای بدافزار براساس امضاء را با مشکل مواجه کرده اند. بررسی های ما بر روی شباهت تصویرهای تولیدشده از فایل بدافزارهای چندریختی و در جهت ایجاد امکان تفکیک بین بدافزارها و فایل های معمولی انجام گرفته است. با توجه به نتایج حاصل شده، امکان شناسایی بدافزارها با استفاده از تصاویر آن ها میسر شده است. با درنظرگرفتن کد دودویی در قالب یک تصویر، می توان ویژگی های زیادی جهت تعیین میزان تشایه بین نسخه های محتلف یک بدافزار استخراج نمود. براساس این ویژگی ها در عمل نشان داده شد که با دقت بی سابقه ای می توان بدافزارهای چندریختی را شناسایی نمود. کد دودویی اغلب بدافزارها به صورت بسته بندی شده یا در اصطلاح پک شده می باشد. می توان با استفاده از روش پیشنهادی خود تشابه بین فایل هایی که توسط یک ابزار بسته بندی یا در اصطلاح پک شده اند را استخراج نمود.
    کلیدواژگان: بدافزار، ویروس، تصویرسازی، چندریختی، پردازش تصویر
  • امید پورعلی، محمد حمزه قدیری نژادیان، رضا کلهر * صفحات 103-113
    پدافند غیرعامل و اقتصاد مقاومتی ازجمله مفاهیم مهم و اساسی در ادبیات اقتصاد ایران هستند. این دو مقوله در سال های اخیر سهم زیادی از پژوهش های اقتصادی را به خود اختصاص داده اند و تبیین رابطه بین این دو مفهوم پژوهشی است که تا به حال صورت نگرفته است. در سال های گذشته، پدافند غیرعامل پیش از اقتصاد مقاومتی مطرح شده بود و در دستور کار دستگاه های اجرایی و نظامی قرار داشت. بعد از آن، مفهومی نزدیک به پدافند غیرعامل از جانب رهبر معظم انقلاب مطرح گردید و این سؤال را در اذهان محققین و پژوهشگران متبادر نمود که رابطه بین این دو موضوع مهم و حیاتی چیست؟ این پژوهش به این سؤال اساسی پاسخ می دهد که پدافند غیرعامل اقتصادی یا پدافند اقتصادی چه نسبت و رابطه ای با اقتصاد مقاومتی دارد؟ برای نشان دادن رابطه بین پدافند اقتصادی و اقتصاد مقاومتی، اصول پدافند غیرعامل با سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی تطبیق داده شد و سپس در قالب پرسشنامه نظر خبرگان اخذ و نتایج پرسشنامه‎ها تحلیل گردید و معنی‎داری به جز یک مورد از ارتباط ها از سوی خبرگان تایید گردید. همچنین، با کمک اصول و ویژگی‎های اصلی پدافند غیرعامل و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی این ارتباط اثبات گردید و نشان داده شد که اقتصاد مقاومتی و پدافند اقتصادی رابطه‎ لازم و ملزومی با یکدیگر دارند. پس اگر اقتصاد مقاومتی الگویی برای تمام دوران‎های جنگ و صلح است درنتیجه پدافند غیرعامل با رویکرد اقتصادی نیز الگویی برای همه زمان‎ها است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، پدافند غیرعامل، پدافند اقتصادی، امنیت اقتصادی
  • جعفر بازی، سید رضا هاشمی، عباس خاشعی سیوکی * صفحات 115-121
    پس از بروز بلایا و حوادث غیرمترقبه، یکی از مهم ترین مسائلی که در زمینه حفظ سلامت عمومی مورد توجه قرار می گیرد، تامین آب آشامیدنی سالم است. بنابراین، قبل از وقوع بحران باید تمهیداتی جهت تامین آب شرب اضطراری در موقع بحران اندیشیده شود. شهر بیرجند دومین شهر در ایران است که از لوله کشی آب شهری برخوردار گردیده است. به علت موقعیت سیاسی و استراتژیک شهر بیرجند، با توجه به فاصله بسیار کم این شهر و مرز با کشور افغانستان و نیز واقع شدن به عنوان مرکز استان که در آن نهادها و مراکز مهم درجه دو کشوری استقرار دارند، هر دو نوع تهاجم زمینی و هوایی محتمل است. در این تحقیق پارامترهای موثر بر بهینه سازی محل استقرار ایستگاه های تامین آب در شرایط اضطراری و بحران شناسایی و مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت که عبارتند از: چاه های آب شرب، ایستگاه های پمپاژ آب، خطوط گسل واقع در محدوده شهری، خطوط ارتباطی اصلی، مشترکین خاص و کاربری اراضی. جهت تعیین وزن و ضریب موثر در روابط نهایی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مقایسه دوبه دو بین پارامترها صورت گرفته تا وزن هرکدام در تابع هدف تعیین گردید. سپس با ضرایب به دست آمده از AHP، با روی هم اندازی لایه ها و اعمال فرمول جمع بندی لایه ها براساس وزن هر معیار در محیط نرم افزار GIS محدوده بهینه تعیین شد. در انتها برای بهبود نقاط ناسازگار حاصل از GIS با اتخاذ تدابیر مدیریتی، نقاطی در نزدیکی این نقاط و با درنظرگرفتن نوع کاربری اراضی انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: ایستگاه تممین آب شرب، اضطراری، بهینه سازی، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • A. Afshar *, A. Termechi, A. Golshan, A. Aghaeian, H. R. Shahriari, S. Soleymani Pages 1-9
    Nowadays, economic and political development of a society depends on the performance of critical infrastructure such as energy, water, ICT, banking, research and education, transportation, health and treatment, etc. Control and monitoring of critical infrastructure and industrial systems are performed by intelligent network control systems. Major threats to critical infrastructure and industrial control systems are targeted attacks such as cyber ones in which the attacker tailors its strategy for industrial control systems. In order to achieve a secure community, development of protected infrastructure, securing the critical information, and construction of intrinsically secure control systems are absolutely essential. There are a vast number of solutions to security of industrial control systems. The aim of this paper is to classify the solutions into two categories, namely basic strategies and structural strategies. Moreover, some of the common pitfalls and mistakes in the employment of security solutions are addressed.
    Keywords: Industrial Control System, Critical Infrastructure, Cyber Attack, Defense in Depth- Basic Strategies, Structural Strategies
  • F. Salari Sardari *, A. Kiani Pages 11-24
    Passive defense is a perfect support for national sovereignty and appropriate sustainable development of the country and is one of the most effective and sustainable methods of defense against potential human, natural and cultural, political and economic threats. This is also a great way to impose. passive defense is as a stable and the cheapest way for the National Defense to deal with abnormal or man-made disasters in all areas of human life. One of the ways of dealing with the enemy other than military confrontation is to implement the principles of passive defense in critical infrastructure and human settlements of the country. Throughout history, urban planners and planners of Security-military matters consider big cities as centers of power, population centers and transport communications, intelligence systems, industrial and financial node keys, administrative and governmental positions, wealth and national resources . On the basis of this research, using descriptive and analytical (structural approach strategy) through the study of urban areas experience different countries (library documentation), the implementation of passive defense principles and practicality of strategies in urban areas (the main objective of the research) have been done. To continue the research, a variety of solutions are given based on principles of passive defense in the urban areas in line withsustainable development and passive security-safety strategies related to geographical, economic, social and cultural structures whose most important is the attention to defense approaches in the preparation of detailed plans of cities, location and deployment of activities and uses and access to them based on providing security of citizens and the city during the incident and possible attacks.
    Keywords: Passive Defense, Security, Safety, Locating , Use, Urban Planning
  • E. Aslani *, F. Shamsaei Zafarghandi Pages 25-36
    Nowadays, terrorism is one of the challenges that the built environments and public realm are faced with. Due to their ease of access, little protective security, the prospect for high casualty rates and political impact in the event of a successful attack, highly-important buildings and crowded places are considered attractive targets for terrorists. Therefore, how to deal with the ongoing threat of global and domestic terrorism are important. Urban managers and designers need to consider the hostile vehicle mitigation when designing buildings accessible to the public and public open spaces. One of these measures is the use of bollards, which plays a significant role in reducing property and human losses by creating a stand-off distance. The aim of this research is acquaintance with requirements of the bollards design and layout in order to protect pedestrians against the vehicleborne improvised explosive device threats. The research method of the study is descriptive and the contents have been collected by using the approach of review in the context of documentary studies, based on the documents and references provided by the UK government. Finally, the findings confirm that the bollards affect the movement and behavior of pedestrians. So, after site analysis and also studying the behavior of pedestrians based on the certain technical standards, the bollards design and layout should be implemented.
    Keywords: Design, Layout, Bollards, Protect Pedestrians, Vehicle-Borne Improvised Explosive Device
  • B. Doosti Sabzi *, Sh. Isaloo, Y. Abdali Pages 37-48
    Principles of civil defense, in particular urban residential context, not only reduce the losses and costs arising from any risk of war but also maintain national sovereignty and thwart all conspiracies of the enemies. With this regard, monitoring and evaluation of imperative physical-space systems based on the principles of passive defense can Identify existing shortcomings and be effective in defining priorities and presenting solutions. Now the Insecure and worn out structures and also poor neighborhood with many users severely increase the residential vulnerability. Accordingly, the aim of this study is to investigate the spatial analysis of structural vulnerability of E-frame residential use of passive defense in the 6th zone of Ahvaz. A metropolis role of Ahvaz in the position of geostrategic, geo-economic, geo-culture and social and cultural fabric of the city, shows the need to examine the research. The research regarding the purpose is of the cross - sectional type and relies on the library studies and field surveys. At first, indicators of determining the quality of residential access to vital factors in times of crisis were extracted. Then, Regarding the different coefficients of each of the selected indices, the multivariate weighting method was used to weigh the indicators and finally, using Geographic information system (ArcGis) and through fuzzy overlapping functions (fuzzy), the final layer of quality access was provided and in the final step, using spatial statistics, distribution of vulnerable zones were shown. The results of the spatial analysis showed that about 48.5 percent of the 553 hectares of residential users had the vulnerability of medium to high. the largest concentration was also in the East and the margins of 6the zone of Ahvaz. Such a reality, on the one hand, requires a comprehensive agenda for serious action retrofitting of urban housing in the area under review priorities and strategies and, On the other hand, it calls for the priorities and strategies of such a program, which is mentioned at the end of this paper. The results of this study also confirmed the accuracy of the use of fuzzy functions in the GIS to analyze the vulnerability of urban housing.
    Keywords: Structural vulnerability, physical, passive defense, Spatial Statistics, Ahvaz
  • P. Mousavi Mobarake, S. Khazaei * Pages 49-60
    Underground metro stations in the metro transport system are considered as one of the main components linking the underground and ground spaces. This important component is always exposed to natural hazards and human-made threats for various reasons, especially the aggregation of passengers in it. The multiple uses of metro stations, both during peacetime and in times of crisis, have also increased the degree of their functional significance. Therefore, one of the basic measures of passive defense is the selection of suitable metro stations. In the present study, using library studies, field visits, and interviews with 35 experts, 21 criteria for site selection of metro stations have been identified and categorized. Then, using the Analytical Hierarchy Process (AHP), the relative weights of the identified indices is determined. The sample of this study is Metro station 3 in Isfahan zone 13. The ArcGIS system has been used to generate and analyze the overlay map of the spatial information layers related to the effective criteria. The results of this study indicate that the location of the stations determined according to the passive defense principles corresponds to the places determined by the technical viewpoint. Moreover, in this study, other routes for subway in zone 13 are proposed based on passive defense principles.
    Keywords: Site Selection, Metro Stations, Passive Defense, Analytical Hierarchy Process
  • M. Darvishi, M. Naghavi * Pages 61-68
    In recent years, an ever-increasing trend in mass data production is observed over the recent years. According to IBM, interestingly, around 90% of the existing data in the world is produced only in the last two years. It was in 2007, when the size of data exceeded the available storage resource for the first time. Also a wide range of applications such as search engines, medical research, weather forecasting and scientific programs needed distributed data for the processing and analysis ofbig amounts of data , Big Data, as in other technologies, has numerous opportunities and challenges in front users. The use of opportunities and benefits in the business and proper management challenges is converted into one of the hot topics in the field of IT, So there is a very important mechanism for processing mass at a cost effective, Therefore, one of the best ways to solve the problem of massive information processing is the use of the Apache Hadoop. Gartner's definition of the Hadoop is “Hadoop is a data management system that brings together large volumes of structured and unstructured data that affects almost all organizational layers. this causes the positioning in the heart of data centers”. Hadoop is part of the Apache Software Foundation supported byApache projects , in fact Hadoop is a free Java-based programming framework that allows us to process massive sets of data in a distributed processing environment supports. Therefore, in this article, we have a comparison of structured and unstructured Database and then, we investigate the Apache Hadoop architecture and its wide range of applications in today's Big Data as well as challenges facing this emerging technology, such as batch processing, real-time processes and bottlenecks.
    Keywords: Batch Process, Real-Time Process, Apache Hadoop, Distributed Systems, Big Data, Scalability
  • P. Rafaati *, B. Ghobadi Pages 69-81
    Nowadays, underground structures are increasing day by day due to the population increase, technology development, increasing of military threat and economic saving. The impact rate of underground spaces against explosive loads caused by enemy invasion depends directly on the success and effectiveness of passive defense. On the other hand, stability of the underground spaces is very crucial in various lithological conditions. Due to the increased need for the implementation of these structures, many of these projects may be carried out in unfavorable geological conditions. Therefore, it is necessary to analyze the stability of these spaces for different lithology conditions. In the present study, by means of numerical methods of discrete element, a code has been developed by UDEC software. In the numerical developed code, the influence of water level on the tunnel final support has been investigated. To investigate the effect of water level on the tunnel stability, the pressure of 10 tons of explosives has been exponentially applied to the top of the tunnel. Research indicates that as the water level rises, the damage caused by the explosion increases to the tunnel support.
    Keywords: Explosive Load, Tunnel Stability, Water Table, Numerical Method of Discrete Element
  • M. Zolghadr, M. J. Gholami * Pages 83-94
    Investigating the factors and identifying the type of potential threats and risks of important assets at the time of incidents are of the key measures in reducing vulnerability with the passive approach. Therefore, in order to develop the most likely scenario to prevent or reduce vulnerability and the consequences, we need to develop comprehensive indicators and risk analysis techniques. In the present models, all stages of risk analysis are linear, while it can be a major weakness in the evaluation process. For example, in the asset screening stage, an asset that does not have a high value in terms of assets is eliminated, but with high potential for large system vulnerabilities. In fact, due to the nature of the linearity of the models, the asset is eliminated in the first stage and prevents evaluation in the next steps (vulnerability assessment). Due to the weakness of linear models for determining the priority of the vulnerability of the three nuclear sites, the network analysis process model has been used. The research method of the present study is based on the purpose of the developmental type. From the nature of the subject, a description of the library resources and the views of the elites to examine the proposed models have been used. Finally, while explaining the indicator, the model of the network analysis process is described in order to evaluate the final risk, which is the most risk related to sites A, B, C.
    Keywords: Indices, risk analysis Assessment methods, Network analysis process
  • H. Ranji, S. Parsa * Pages 95-101
    In this article a new technique is proposed for detection of polymorphic malware based on image processing. With the proliferation of polymorphic malware, the efficacy of signature-based static analysis systems is greatly reduced. This survey is based on the comparison of the images developed from malware samples binary code. With the advent of image processing applications for binary code analysis, numerous features could be extracted for comparing malware isomorphs. Based on these features, we have been capable of detecting malware isomporphs with an unprecedented accuracy. Most often, malware samples binaries are packed. Using our proposed method, we have been capable of detecting the unique similarity between executables packed with a same packer.
    Keywords: Malware, Viruses, Visualizing, Polymorphic, Image Proccessing
  • R. Kalhor*, O. PourAli, M. H. GhadiriNezhadian Pages 103-113
    Passive defense and resistance economy are among the most important concepts in Iran's economic literature. These two categories have contributed a lot to economic research in recent years, and there is a relationship between the two concepts of research which have not yet been taken place. In the past years, passive defense had been set before the resistance economy, in order to establish the agenda of executive and military apparatuses. However , a concept of passive defense was raised by the Ayatollah Khmenei, leader of Iran ,therefore it raised the question in the scholars’ mind about the relationship between these two crucial issues?. This research responds to this fundamental question; how non-economic defense or economic defense relates to a resistance economy. In order to illustrate the relationship between economic defense and resistance economy, the principles of passive defense were applied to the general policies of resistance, then they were analyzed through a questionnaire. After analyzing the questionnaire by experts , they confirmed all the cases except one of them . Also, the basic principles and characteristics of passive defense and the general policies of the resistance economy were applied in order to prove the issue . the present study has shown that there is a positive and significant relationship between the resistance economy and economic defenseresults.
    Keywords: Resistance Economy, Passive Defense, Economic Defense, Economic Security
  • J. Bazi, S. R. Hashemi, A. Khashei Sivaki * Pages 115-121
    After disasters and unexpected incidents, one of the most important issues in the field of public health concern is maintaining the provision of safe drinking water. So before occurring the crisis, measures should be taken to provide emergency drinking water for the crisis. Birjand is the second city in Iran to have the urban water plumbing . Due to political and strategic position of the city of Birjand, and the proximity to the border of Afghanistan, as well as being the capital of the province in where the second-level institutions and centers of the country are located, both the air and ground attacks are possible. In this study, the effective parameters to optimize the location of water supply stations in emergency and crisis are identified and compared and evaluated. The optimization parameters include: drinking water wells, water pumping stations, fault lines in the metropolitan area, the main communication lines, special subscribers and land use. To determine the weight and effective coefficient in the final relations,using Analytical Hierarchy Process (AHP) pairwise comparison between the parameters is made in order to finally determine the weight of each function. Then with a layer of intelligence and the coefficients obtained from the AHP, by overlaying layers and applying layer summation formula based on the weight of each criterion in GIS software, the optimized range was calculated. Finally, to improve the inconsistent areas resulting from GIS with management measures, areas near these locations were selected by considering the type of land use.
    Keywords: Drinking Water Supply Station, Emergency, Optimization, Hierarchical Analysis