فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات علمی - ترویجی
  • حبیب الله سهامی *، ابوذر رمضانی صفحات 1-10
    پهپادها امروزه جایگاه مهمی در مجموعه قدرت نظامی علی الخصوص در حوزه پدافند غیرعامل در کشورهای مختلف دنیا کسب کرده اند. این مجموعه با تکیه بر توان اجرای عملیات در شب و روز در مناطق دور و نزدیک بر ضد اهداف ساکن و متحرک و در تمام شرایط آب و هوایی و امکان پروازهای هدایت شونده از دور و یا تمام خودکار، دستاوردهای نظامی و سیاسی بسیار مهمی را در منازعات نظامی سال های اخیر به دست آورده اند. مهمترین هدف این تحقیق تهیه بهترین مسیر برای پهپاد ها به شکلی که بیشینه پوشش منطقه در حین پرواز حاصل شود. یکی از عملیاتها در سامانه های اطلاعات مکانی محاسبه دید در لایه هایی با ساختار شبکهای است. در این تحقیق سعی شده است الگوریتمی توسعه داده شود که با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی منطقه و مدل های ریاضی، نقشه دید سنجنده های پهپاد به دست آید. سپس نتایج به دست آمده بر روی نقشه مدل رقومی ارتفاعی به صورت گرافیکی نمایش داده شده است. این الگوریتم برای تمامی پیکسل های موجود در نقشه مدل رقومی ارتفاعی اجرا شده و پیکسل هایی که دارای بیشترین نواحی دید هستند بر روی نقشه مشخص می شوند. در انتها مسیری برای این پیکسل های ذخیره شده برازش داده شده و بعد از انجام پردازش های لازم مسیر نهایی پرواز پهپاد مشخص می شود. مشخصه اصلی مسیر نهایی این است که پهپاد با کمترین مسافت پرواز، می تواند بیشترین پوشش را در کسب اطلاعات از دشمن داشته باشند. در نهایت در نرم افزار متلب مسیر نهایی با مسیر اولیه مقایسه شده مشاهده می شود که حدودا 83% مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، پهپاد، بیشتری پوشش، مدل رقومی ارتفاعی
  • محمد پالیزوان *، رضا دشتی صفحات 11-19
    خرابکاری تروریست ها و حمله دشمنان به زیرساخت های حوزه انرژی، علی الخصوص سیستم های انتقال برق که واسط مابین مراکز تولید و مصرف انرژی الکتریکی هستند، یک خطر بالقوه امنیتی به حساب می آید. با توجه به اهمیت و جایگاه انرژی الکتریکی در هنگام مقابله با بحران و لزوم آمادگی برای کاهش آسیب پذیری و بازیابی تاسیسات برقی، ضرورت تقویت پدافند غیرعامل در این حوزه بیش از پیش احساس می شود. در این مقاله ابتدا به شناسایی تهدیدات خرابکارانه در شبکه های انتقال انرژی الکتریکی در سیستم قدرت (اعم از خطوط انتقال و پست های فشار قوی) پرداخته شده، سپس راهبردها و ایده های موثری در جهت کاهش میزان آسیب پذیری این مراکز ارائه گردیده که در مجموع به افزایش پایداری و امنیت شبکه تحت شرایط بحرانی و غیرطبیعی کمک خواهد کرد. همچنین، یک ارزیابی کلی جهت تعیین میزان اثرگذاری سیستم های انتقال انرژی الکتریکی بر امنیت سیستم قدرت انجام شده که در پی آن، با انجام شبیه سازی های آنالیز حوادث در یک شبکه نمونه، تاثیر خروج سیستم های انتقال برق در اثر حملات مخرب مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور، ملاحظه گردیده که خروج ترانسفورماتورهای قدرت بیشترین تاثیر را در امنیت اضافه بار، و خروج خطوط انتقال بیشترین تاثیر را در امنیت ولتاژ داشته، و اختلال در عملکرد این عناصر باعث ایجاد تغییراتی در امنیت دینامیکی شبکه نمونه شده است.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، سیستم های انتقال شبکه برق، حملات مخرب، امنیت سیستم قدرت
  • بیت الله بدرلو * صفحات 21-33
    یکی از مهم ترین مسائلی که در مباحث سازه ای پدافند غیرعامل مطرح می شود، بحث خرابی پیش رونده در سازه ها است. خرابی پیش رونده در یک سازه زمانی رخ می دهد که اعضای سازه ای سیستم باربر اصلی به طور ناگهانی حذف شود و اعضای سازه ای باقی مانده قادر به تحمل وزن سازه نباشند و در نتیجه، سازه دچار خرابی و شکست گردد. هدف اصلی از تحقیق حاضر، ارزیابی ظرفیت خرابی پیش رونده قاب های خمشی بتن مسلح ویژه طراحی شده بر اساس مبحث نهم مقررات ملی ساختمان می باشد. در این مقاله با استفاده از دو روش تحلیل استاتیکی خطی و استاتیکی غیرخطی (پوش عمودی) ظرفیت قاب های خمشی بتن مسلح با تعداد طبقات 3، 5 و 7 در برابر خرابی پیش رونده، تحت دو سناریوی مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. ارزیابی پتانسیل خرابی پیش رونده قاب های مورد مطالعه بر اساس ضوابط آخرین ویرایش استاندارد UFC 4-023-03 صورت گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، نتایج نظیر تحلیل استاتیکی خطی در مقایسه با نتایج تحلیل استاتیکی غیرخطی بسیار محافظه کارانه می باشد. همچنین رفتار المان های تیر در مقایسه با رفتار المان های ستون در برابر خرابی پیش رونده آسیب پذیرتر می باشد.
    کلیدواژگان: خرابی پیش رونده، قاب خمشی بتن مسلح ویژه، پوش عمودی، تحلیل غیر خطی، تحلیل استاتیکی
  • فرشته حاجی کاظمی، اکبر عبدالله زاده طرف * صفحات 35-46
    هدف اصلی این نوشتار تدوین راهنمای طراحی شهری برای مکانیابی پناهگاه های زیر زمینی شهری بر اساس معیارهای به کار رفته در پدافند غیرعامل می باشد. امروزه پدافند غیرعامل در کنار پدافند عامل یکی از سامانه های تامین امنیت سکونتگاه ها است که مورد توجه دست اندرکاران شهری می باشد. پناهگاه های زیرزمینی به عنوان یکی از مصادیق عمده ی پدافند غیرعامل از جمله ی آن هاست. پناهگاه های زیرزمینی زمانی اهمیت خود را بیشتر نشان می دهند که ساختارهای زیر سطحی چون خطوط مترو و فضاهایی چون زیر زمین فروشگاه ها و مراکز خرید به عنوان عناصر موجود شهری در ساختار فضایی شهر تعریف شده باشند. بنابراین، این پژوهش بر اساس معیارهای پدافند غیرعامل تلاش می کند تا به مکان یابی مطلوب پناهگاه های زیرزمینی بر روی ایستگاه های مترو در مرکز شهر تبریز بپردازد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و بر اساس هدف آن یک تحقیق کاربردی است. روش به کار رفته در اولویت بندی و وزن دهی معیارها تکنیک دلفی و در اولویت بندی گزینه های انتخابی جهت استقرار مکان های مطلوب برای پناهگاه ها تکنیک AHP است. بر این اساس 5 معیار اصلی، از اصول پدافند غیرعامل، یعنی معیار دسترسی، معیار جمعیتی، معیار محیطی- طبیعی، معیار کالبدی و معیارعملکردی و مجموع 25 زیر معیار تدوین شد و در نهایت پس از مقایسه ایستگاه ها به عنوان محل پناهگاه ها بر روی ایستگاه های مرکزی خط 1 و 2 متروی تبریز، ایستگاه شماره ی 6 به عنوان ایستگاه مطلوب جهت استقرار پناهگاه بر روی خط 2 متروی تبریز انتخاب شد. در نهایت راهنمای طراحی شهری جهت استقرار مطلوب پناهگاه ها در کنار ساختارهای زیر سطحی تدوین شد.
    کلیدواژگان: راهنمای طراحی شهری، مکان یابی، پناهگاه زیرزمینی، پدافند غیرعامل، خط 2 متروی تبریز
  • علیرضا عرب سعیدی، عباس مالیان * صفحات 47-54
    یکی از مطالعات کاربردی در زمینه تحلیل های شیئ مبنا، استخراج عوارض شهری است. ساختمان ها از مهم ترین عوارض شهری در نقشه-های بزرگ مقیاس می باشند، لذا فرآیند شناسایی و استخراج این عوارض به ویژه در فرآیندهای مکان مبنای مرتبط با پدافند غیرعامل از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل تنوع خصوصیات طیفی و هندسی این دسته از عوارض، شناسایی آن ها در مناطق مطالعاتی مختلف، با مشکلاتی همراه است. در این پژوهش با استفاده از تحلیل شیئ مبنا و ویژگی های استخراج شده از داده های لیزری و عکس های هوایی به شناسایی ساختمان های با سقف شیب دار پرداخته می شود. در گام نخست پس از فرآیند بخش بندی، جدا سازی عوارض مرتفع و غیر مرتفع با استفاده از لایه شیب و جهت شیب انجام می شود. در گام بعدی با استخراج ویژگی های هندسی و مفهومی، تفکیک درختان و ساختمان ها از یکدیگر انجام می گردد. در گام پایانی بازسازی ساختمان های از دست رفته، توسط عملگرهای ریخت شناسی صورت می پذیرد. تلفیق دو دسته داده ورودی در سطح تصمیم گیری منجر به بهره مندی از مزایای ویژگی های هر دو داده می شود و هر کدام از آن ها می تواند مشکلات و کاستی های دیگری را پوشش دهد. در روش پیشنهادی، یک راهبرد قاعده مبنا مبتنی بر تولید ویژگی های هندسی و مفهومی و استفاده از شیوه چند مرحله ای در نظر گرفته شده است. سرانجام دقت کلی شناسایی رده ساختمان، 87% و ضریب کاپا 81/0 به دست آمد. نتایج، نشان دهنده قابلیت بالای روش های شیئ مبنا در شناسایی عوارض شهری نظیر ساختمان ها با تلفیق داده های لایدار و عکس های هوایی با وجود تنوع شکل در محیط های شهری می باشد.
    کلیدواژگان: شناسایی ساختمان، عکس هوایی، لایدار، ویژگی های هندسی و مفهومی، تحلیل شیی مبنا
  • جواد رضاییان *، مرتضی ایرانیان صفحات 55-66
    انجام پروژه های عمرانی بدون شک توام با ریسک های فراوان خواهد بود. اغلب در اجرای پروژه ها ریسک ها نادیده گرفته می شوند یا به بخش هایی که دانش، منابع و ظرفیت های کافی برای مدیریت موثر آن ها را ندارد تخصیص داده می شوند که نتیجه آن افزایش هزینه ها، کاهش کیفیت انجام امور و در نهایت تاخیر در پروژه است. شناسایی ریسک و تخصیص آن دو فاکتور قدرتمند در تصمیمات مدیریت ریسک است. هدف از انجام این تحقیق رتبه بندی ریسک های موجود در پروژه راه سازی ساخت پل کابلی شهرستان ساری تحت استاندارد PMBOK و نیز تعیین ریسک پذیرترین حوزه های این استاندارد می باشد. همچنین این تحقیق با رتبه بندی و تعیین مهم ترین ریسک های پروژه های راه سازی، به تعیین این مهم می پردازد که مهم ترین ریسک ها در کدام یک از حوزه ها قرار دارند. برای این منظور با استفاده از روش دلفی ریسک های پروژه شناسایی و سپس برای رتبه بندی این اطلاعات از فرآیند تحلیل شبکه ای استفاده شده است. پس از پیاده سازی مدل شبکه ای تولید شده در نرم افزار Super Decision، مدیریت هزینه و مدیریت زمان به عنوان ریسک پذیرترین حوزه های استاندارد PMBOK شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، پیکره دانش مدیریت پروژه، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • حسین ذکی دیزجی صفحات 67-75
    انرژی هسته ای در دسته انرژی‎های نیمه پاک و غیرقابل تجدید تقسیم بندی می‎شود. در تمام چرخه تولید انرژی هسته‎ای، دفع ضایعات رادیواکتیو، آزمایشات سلاح های هسته ای و حوادث پیش بینی نشده در مراکز هسته ای، مقادیر متفاوتی پرتو وارد محیط زیست شده و بر آن تاثیر می‎گذارد. این مطالعه با رویکرد تحقیقی، تجمع زیستی رادیونوکلوئیدهای حاصل از حوادث هسته ای را در اکوسیستم های آبی مورد بررسی قرار داده است. در پهنه های آبی آلوده، رادیونوکلوئیدها به سرعت پراکنده شده و در بخش هایی مانند رسوبات بستر، بنتوزها ، گیاهان آبزی و ماهیان تجمع می یابند. سینتیک کلی سیستم، توزیع رادیونوکلوئیدها از نظر تغییر زمانی و حالت پایدار در هر اکوسیستمی را تعیین می کند. براساس گونه، تولیدکنندگان اولیه آبزی می توانند شناور یا ریشه دار بوده و آلاینده ها را از آب و یا رسوبات جذب کنند. سپس آلاینده ها می توانند توسط جانوران گیاهخوار یا همه چیزخوار که از تولیدکنندگان اولیه آبزی تغذیه می کنند، جذب شوند. این پدیده نگرانی عمده ای را از نظر در معرض تابش قرار گرفتن موجودات آبی و انسان های مرتبط با زنجیره های غذایی در اکوسیستم های آبی ایجاد می کند. بنابراین، شناخت صحیح از عملکرد اکوسیستم های طبیعی و مسیرهای انتقال رادیونوکلوئیدهای رها شده در طبیعت، از مراحل بنیادین در تهیه و اجرای طرح های مقابله با شرایط اضطراری نیروگاه ها و تاسیسات هسته ای می باشد.
    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، سزیم -137، چرنوبیل، فوکوشیما، بزرگ نمایی زیستی
  • محمدرضا زیرکی *، حسن سعادتی صفحات 77-86
    بسیاری از شهرهای بزرگ ایران در نواحی با مخاطرات طبیعی بالا قرار گرفته اند که این امر به ویژه در شهر تهران و در صورت وقوع بحران تلفات جانی و مالی فراوانی به جای خواهد گذاشت. یکی از مهم ترین تدابیر بعد از وقوع بحران، گریز از محل حادثه و یافتن مناطق امن جهت ایمنی از خطرات ثانویه می باشد. آنچه در اینجا ضروری به نظر می رسد، بررسی پهنه های فضایی مناسب اردوگاه های اسکان موقت با رویکرد پدافند غیرعامل جهت ایمنی و رفاه آسیب دیدگان بعد از وضعیت اضطراری می باشد. بدیهی است نادیده گرفته شدن رویکرد پدافند غیرعامل و عدم توجه کافی به این متغیرها در انتخاب مکان های مناسب جهت اسکان موقت می تواند نتایج متصور از تصمیم های اتخاذ شده را با شکست مواجه کرده و خسارات سنگینی بر جای گذارد. هدف پژوهش حاضر پهنه بندی فضایی اردوگاه های اسکان موقت منطقه 8 شهر تهران از منظر شاخص های موثر در پدافندغیرعامل است تا در صورت وقوع حادثه، امکان برقراری سریع خدمات رسانی برای آسیب دیدگان را میسر نماید. به لحاظ روش شناسی علمی، این پژوهش را می توان از نوع توصیفی- تحلیلی دانست که داده های توصیفی از طریق مطالعات کتابخانه ای و منابع اسنادی گردآوری و با انجام عملیات میدانی، بخشی دیگر از داده های فضایی مورد نیاز جهت تجزیه و تحلیل به دست آمده است. بدین منظور پهنه بندی و تجزیه و تحلیل فضایی اطلاعات و همچنین ارزیابی این فرایند با توجه به معیارهای تاثیرگذار (دسترسی به راه ها و فضاهای باز، مراکز بهداشتی و درمانی، مراکز نیروی انتظامی، آتش نشانی، مراکز مدیریت بحران، و…) با بهره گیری از روش های تلفیقی GIS و (AHP-FUZZY) MCDM صورت پذیرفته و در نهایت پهنه های فضایی مناسب جهت اسکان موقت آسیب دیدگان در منطقه 8 شهر تهران ارزیابی و پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اسکان موقت، MCDM، GIS، زلزله
  • سلمان صالحی، علی سعیدی * صفحات 87-100
    امروزه مکان یابی فرودگاه ها بر اساس رهیافت های علمی روز دنیا به عنوان یکی از شاخصه های توسعه یافتگی در جوامع بشری همواره مدنظر دستگاه های حاکمیتی و کارشناسی دنیا بوده و خواهد بود. افزایش روزافزون مسافرین و پیشرفت چشم گیر صنعت هوانوردی در ترابری هوایی، مسائلی را در مکان یابی فرودگاه ها ایجاد کرده است. به هرحال احداث فرودگاه با ملاحظات مربوط به آن فضای قابل توجهی را در مجاورت یک شهر نیاز دارد که مستلزم برنامه ریزی دقیق و مطالعه همه جانبه ازنظر اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی هست و محل آن از جهت موقعیت طبیعی، زمین شناسی و هواشناسی باید مناسب باشد. درزمینه مسائل مرتبط با مکان یابی فرودگاه، به کارگیری شاخصه های پدافند غیرعامل مندرج در اسناد بین المللی اعم از توصیه ای و یا استانداردها مانند نشریه 197 آیین نامه طراحی محوطه زمینی فرودگاه ها از اولویت های اولیه برخوردار هست. جنبه دیگر این اقدامات در حوزه های فرودگاهی، مشخص نمودن نوع تهدید و تدوین رویکرد پدافندی متناسب با آن است که در فرودگاه ها به دلیل نوع کارکرد و ساختار، طیف متنوعی از تهدیدات متصور هست. بدین منظور در این پژوهش ضمن ارائه ی شاخص های استاندارد در مکان یابی فرودگاه ها، مشکلات حاکم بر فرودگاه بین المللی بوشهر موجود و در مورد جانمایی محل جدید را نیز موردبررسی قرار می دهیم. در انجام این تحقیق از روش توصیفی _ تحلیلی و منابع کتابخانه ای و اطلاعات حاصل از اداره کل فرودگاه های استان بوشهر استفاده شده است
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، مکان یابی، فرودگاه، بوشهر
  • میترا ترابی، علی شهیدی نژاد * صفحات 101-117
    حملات تزریق SQL، یک تهدید امنیتی جدی برای برنامه های کاربردی تحت وب در فضای سایبری می باشند. حملات تزریق SQL، به مهاجمان اجازه می دهند تا دسترسی نامحدود به پایگاه داده ای که برنامه کاربردی و اطلاعات بالقوه حساس را شامل می شوند به دست آورند. اگرچه محققان و متخصصان، روش های مختلفی برای حل مسئله تزریق SQL، پیشنهاد کرده اند، اما رویکرد های فعلی یا به طور کامل برای حل محدوده ای از مشکل شکست خورده اند، یا محدودیت هایی دارند که از استفاده و پذیرش آن ها جلوگیری می کند. بسیاری از محققان و متخصصان، تنها با یک زیر مجموعه از طیف گسترده ای از روش های موجود برای دفاع در برابر حملات تزریق SQL، آشنا هستند. این مقاله، یک طبقه بندی، بر اساس یک بررسی گسترده از روش های فعلی، برای دفاع در برابر حملات تزریق SQL، ارائه می دهد. این طبقه بندی، به سازمان های نظامی و دولتی، برای درک بهتر روش های دفاع در برابر حملات تزریق SQL، کمک می کند. از این رو، بر اساس این طبقه بندی، سازمان های نظامی و دولتی، می توانند روش های مناسب بسته به منابع و محیط های موجود خود انتخاب کنند. برای مقابله با مشکل حملات تزریق SQL، این پژوهش، یک بررسی از انواع مختلف حملات تزریق SQL، که تا به امروز شناخته می شوند را همراه با نمونه هایی از نحوه حملات ارائه می دهد. روش های مختلف، برای تشخیص آسیب پذیری های تزریق SQL تشریح می شود و همچنین روش های تشخیص و پیشگیری موجود، در برابر حملات تزریق SQL، بررسی می شود. برای هر روش، در مورد ویژگی ها و نقاط قوت و ضعف آن در رسیدگی به حملات تزریق SQL، طبقه بندی ، انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه های کاربردی وب، امنیت پایگاه داده، حملات تزریق SQL، تشخیص، پیشگیری
  • سامان کشوری، مهدی نقوی *، ساناز کشوری صفحات 119-130
    انتخاب بانک اطلاعاتی مناسب با توجه به نیازمندی‏های هر برنامه همواره یکی از دغدغه‏های توسعه دهندگان است. بانک‏های اطلاعاتی انواع مختلفی دارند که مشهورترین آن‏ها بانک اطلاعاتی رابطه‏ای است. با افزایش استفاده از اینترنت که منجر به رشد سریع ایجاد داده‏ها و نیازمندی‏های جدید در حوزه داده های حجیم شد، این نوع بانک‏های اطلاعاتی در مدیریت داده‏های غیر ساخت‏یافته و حجیم عملکرد خوبی نداشتند. جهت مدیریت داده هایی با چنین ویژگی ها، بانک های اطلاعاتی کلید- مقدار، سندگرا، ستون گسترده و مبتنی بر گراف ارائه شده است. این بانک ها هر یک با رویکرد خاصی راه حل هایی را ارائه می کنند. بانک‏های اطلاعاتی چند مدلی با رویکرد چندگانه با این ویژگی ها ارائه شده اند که قادر هستند راه حل های هم زمان برای چندین نیاز را پشتیبانی نمایند. در این مقاله ابتدا با مبنا قرار دادن مدل رابطه ای و با ذکر یک مثال، ضمن تشریح ساختار و امکانات انواع بانک های غیر رابطه ای مذکور، مثال مربوطه با توجه به هر یک از این مدل ها ارائه شده است. سپس از هر نوع، چندین بانک معرفی کرده و یک بانک پرکاربرد را جهت مقایسه ساختار و ویژگی ها با یکدیگر انتخاب و عملکرد آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. معیارهای اصلی مقایسه سرعت ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات بوده و در ارائه نتایج سعی شده معیارهای ارزیابی با توجه به رویکردها و نیازهای مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند. هدف این مقاله ارائه نمونه برتر از بانک های اطلاعاتی غیر رابطه ای نیست، بلکه هدف پیشنهاد بانک غیر رابطه ای مناسب برای کسب کارایی در کاربردهای مختلف بر اساس نیازهای تعریف شده است.
    کلیدواژگان: داده های حجیک، بانک های اطلاعاتی غیر ساخت یافته، بانک اطلاعاتی توزیع شده، NoSQL
  • علیرضا عندلیب * صفحات 131-142
    8 سال جنگ تحمیلی و نهضت دفاع مقدس یکی از نقاط عطف تاریخ معاصر ایران به شمار می آید. آموزه های حاصل از این جنگ به عنوان یک تجربه موفق در مدیریت و یک حرکت ملی در کشور، به قدری مغتم است که شاید بتوان گفت در تاریخ کشور ما، به ویژه در چند قرن اخیر، کم تر پدیده ای را می توان یافت که به مانند آن واجد اهمیت باشد. لذا تجربیات مهندسی جنگ در 8 سال دفاع مقدس و درس های حاصل از آن می تواند تاثیرات و تحولات قابل توجهی در عرصه طرح ریزی و برنامه ریزی مهندسی در کشور به طور عام و مهندسی در جنگ های آینده به طور خاص داشته باشد. واضح است که با بررسی دقیق عناصر و مولفه های اصلی این تجربه موفق به عنوان یک رویکرد علمی- عملی، می توان از آن الگویی قابل تعمیم به سایر حوزه های مهندسی و مدیریتی کشور استخراج نمود و با توجه به شرایط روز جامعه آن را غنا بخشید. یکی از مهم ترین این حوزه ها، مدیریت شهری است که می تواند در بسیاری از اقدامات طرح ریزانه و برنامه ریزانه خود به ویژه در موضوع پدافند غیر عامل، از این الگو تبعیت نماید. در این راستا، این نوشتار با استناد به سابقه میدانی و مطالعات کتابخانه ای انجام شده توسط نگارنده از یک سو و همچنین دسترسی به نظرات فرماندهان و مسئولین رده یک دفاع مقدس، امکان مستند سازی داده های اولیه را فراهم نموده است. سپس نگارنده با بهره گیری از روش تحلیلی- توصیفی، به بررسی و آنالیز دقیق داده ها و در نهایت تولید اطلاعات مقتضی می پردازد. بنابراین، تکمیل مطالعات مرتبط با مهندسی جنگ و غنابخشی به الگوی علمی- عملی منتج از آن، با بهره گیری از تجربیات مهندسی جنگ در 8 سال دفاع مقدس، هدف اصلی تحقیق را تشکیل می دهند. به این ترتیب، یافته های حاصل از مطالعات انجام شده و مهم ترین آموزه های برگرفته از مهندسی دوران دفاع مقدس را می توان در تبیین الگوی علمی- عملی با رویکردی جهادی خلاصه نمود که عناصر و مولفه های اصلی آن عبارتند از: ایمان، اعتقاد و باور نسبت به حرکت جهادی. مهم ترین ویژگی این رویکرد، قابلیت تعمیم پذیری و بسیط بودن است.
    کلیدواژگان: مهندسی جنگ، دفاع مقدس، الگوی جهادی، پدافند غیرعامل، مدیریت شهری
|
  • H. Sahami*, A. Ramezani Pages 1-10
    Nowadays UAVs have gained an important role in the military especially in the passive defence in different countries of the world. These tools are based on the ability to carry out day-and-night operations for near or remote areas, against static or dynamic targets, in all weather conditions, and the possibility of flights in guided or automatic manners which have gained military and political achievements in recent years conflicts. The main objective of this study is providing the optimization path for UAVs in a way that maximizes the coverage of the area during flights. One of the analyses in Geo-Spatial Information Systems is the line-of-sight analysis in the raster data model. In this research, an algorithm is developed to obtain a visibility map of the UAVs’ sensors by using the Digital Elevation Model and mathematical models. Then, the obtained results are displayed graphically on the Digital Elevation Model. This algorithm is implemented for all pixels in the DEM and the pixels with the most visibility areas are pointed in the map. At the end, a path for these stored pixels is fitted and, after performing the necessary procedures, the final flight path of the UAV will be specified. The main characteristic of the final route is that a UAV with the shortest flight can provide the most coverage for information from the enemy. Finally, in the MATLAB software, by comparing the first route and the final map, there is about 83% overlap.
    Keywords: Optimization, UAV, Maximum Coverage, Digital Elevation Model
  • M. Palizvan*, R. Dashti Pages 11-19
    In recent years, concerns over hostile attacks against various infrastructures, especially the power system, have been increased. According to importance and the role of electrical energy in confronting with crisis, the need to rebuild the power grid, provide security conditions, and reduce the vulnerability of electrical installations, and the need to strengthen the passive defense have arisen more and more. In this paper, first, the threats and the vulnerability of the electrical energy transmission systems in the power grid (including transmission lines and high voltage substations) will be identified, then the strategies and Effective ideas will be provided to decrease the vulnerability of these centers, which, in general, will help to increase the stability and security of the power system under abnormal conditions. Also, by performing simulations of contingency analysis in a typical grid, the impact of outage of power transmission systems will be analyzed. Then, it will be observed that the outage of power transformers have the greatest impact on the overload security, and the outage of the transmission lines have the greatest impact on the voltage security, and any disturbance for them may cause changes in the dynamic security of the case study network.
    Keywords: Passive Defense, Power Transmission Systems, Destructive Attacks, Network Security
  • B. Badarloo* Pages 21-33
    One of the important issues in passive defense considerations is progressive collapse. Progressive collapse of the structure occurs when the major structural load carrying members are removed suddenly and the remaining structural elements are not capable of supporting the weight of the building and eventually result in collapse and failure of the structure. The main purpose of this investigation is assessment of the progressive collapse capacity of reinforced concrete special moment frame that is designed according to Iranian National Building Code (part 9). In this paper, two methods of analysis, nonlinear static analysis (pushdown analysis) and linear static analysis, are used for evaluating the progressive collapse capacity of special moment resisting frames with 3, 5 and 7 stories under two different scenarios. The Progressive collapse potential of SMRFs is evaluated based on the acceptance criteria of the last edition of UFC 4-023-03 document. The results show that the linear static analysis procedure has more conservative results compared to the pushdown analysis and the beam elements are also more vulnerable to progressive collapse than column elements.
    Keywords: Progressive Collapse, Special Moment Resisting Reinforced Concrete Frame, PushDown, Nonlinear Analysis, Static Analysis
  • F. Hajikazemi, A. Abdohallahzadeh Taraf * Pages 35-46
    The main purpose of this paper is to develop a design guide for locating underground urban shelters based on the criteria that are used in the passive defense. Today, the passive defense alongside the defense is one of the security systems for residential settlements of interest to urban planners; underground shelters are one of the main examples of the passive defense among them. Underground shelters once more emphasize that sub-surface structures such as subway lines and spaces such as underground shops and shopping centers are defined as urban elements in the urban spatial structure. Therefore, this research is based on passive defense criteria and attempts to find the desirable location of underground shelters on the metro stations of Tabriz Metro Station. The method of this research is descriptive-analytic and based on its purpose, and it is an applied research. The technique used to prioritize and weigh the criteria is the Delphi technique and the technique to prioritize the choices that are made to establish desirable locations is the AHP technology shelters. Accordingly, the five main criteria were developed from non-operational defenses, namely access criteria, demographic criteria, environmental permeability, physical criteria and performance criteria, and a total of 25 sub-criteria. Finally, after comparing the stations as the location of the shelters On the central stations of Tabriz Metro Line 1 and 2, Station 6 was selected as the desirable station for the deployment of a refuge on Tabriz Metro Line 2.
    Keywords: Urban Design Guide_Location_Underground Shelter_Passive Defense_Tabriz Metro Line 2
  • A. Arab Saeidi, A. Malian* Pages 47-54
    One of the applied studies in the field of object-based analyses is the extraction of urban features. Buildings are one of the most important urban features in large scale maps, so the process of identifying and extracting these features is especially important in the location-based processes of the passive defense. Due to the variety of spectral and geometric properties of these types of features, their identification in different study areas is associated with some problems. In this study, using an object-based analysis and extracted features from laser data and aerial photos to identify buildings with a sloping roof are discussed. In the first step, after the segmentation process, the separation of high and non-complicated features is done using the slope and gradient direction. In the next step, by extracting the geometric and conceptual features, the separation of trees and buildings from each other is done. In the final step, the reconstruction of the lost buildings is performed by morphological operators. The combination of two categories of input data at the decision level leads to benefits from the characteristics of both data, and each of them can cover other problems and shortcomings. In the proposed method, a rule-based strategy is based on the production of geometric and conceptual features and the use of a multi-stage approach. Finally, the overall accuracy of the building category identification is 87%, and the kappa coefficient is 81%. The results demonstrate the high capability of object-based methods to identify urban features, such as buildings, by combining Lidar data and aerial photos despite the diversity of urban environments.
    Keywords: Building Identification, Aerial photograph, Lidar, Geometric, conceptual characteristics, Object-based analysis
  • J. Rezaeian*, M. Iranian Pages 55-66
    Large construction projects undoubtedly will be accompanied by many risks. Risks are often ignored in project implementation or allocated to sectors that do not have the knowledge, resources, and capacities to manage risks effectively, and this will lead to additional costs, reduction of the performance, and eventually delays in the project. Risk identification and allocation are the two key factors in risk management decisions. Due to the impact of risk factors, the probability of the risk and Chance of risk detection, each one of the risks can be affected by other risk factors. The purpose of this study is to rank the risk of road construction projects based on the PMBOK standard and determine the most risky areas of this standard. The use of this approach has been studied in a real project and Delphi method has been used to gather information about the conditions of the project. To rank this information, the network analysis process was used, after the implementation of the network model produced in Super Decision software, cost management and time management were identified as the most risky areas of the PMBOK standard.
    Keywords: Risk Management, Project Management Body Of Knowledge, Network Analysis Process
  • H. Zaki Dizaji * Pages 67-75
    Nuclear energy is classified as semi-clean and non-renewable energy. Different amounts of radiation could be exposure to the environment by the nuclear energy production cycle, disposal of radioactive waste, nuclear weapons tests and unplanned incidents at nuclear facilities, that affect it. The study, based on library research method, has surveyed the biological accumulation of radionuclides by nuclear accidents in aquatic ecosystems. In contaminated water bodies, radio-nuclides are quickly redistributed and accumulated in such components as bottom sediments, benthos, aquatic plants, and fish. The kinetics of the overall system will determine the temporally-varying and steady-state distribution of radio-nuclides within any given ecosystem. Depending on the species, aquatic primary producers can be free-floating or rooted, absorbing contaminants from the water and/or the sediments. Contaminants can then be accumulated by herbivorous and omnivorous animals that consume aquatic primary producers. This is of a particular concern from the viewpoint of radiation exposure of aquatic organisms and humans connected by food-chains within the aquatic ecosystems. Therefore, the recognition of natural ecosystem functions and the transmission pathways of radio-nuclides released in nature properly is a fundamental step in the preparation and implementation of plans for nuclear power plant emergencies.
    Keywords: Nuclear Energy, Cesium- 137, Chernobyl, Fukushima, Biological Accumulation
  • M. R. Ziraki, H. Saadati* Pages 77-86
    Many of Iran's major and densely-populated cities are located in areas with high natural hazards. This great city of Tehran, particularly in crisis situations will face irreparable financial and life loss . What seems necessary through this situation is checking the appropriate space area camps for temporary housing after the emergency with respect to the passive defense and the safety and welfare of victims. For this purpose, space zoning, considering the impact assessment process due to effective measures (Access to roads and open spaces, community health centers, police stations, fire stations, disaster management centers, petrol stations and population density) have been done using fusion techniques and GIS (AHP-FUZZY) MCDM analysis of spatial data. Finally, the space areas suitable for temporary housing of disaster victims in Tehran’s district 8 recommendations have been evaluated and suggested.
    Keywords: temporary housing, MCDM, GIS, earthquake, Tehran
  • S. Salehi, A. Saeidi* Pages 87-100
    Today, the site selection of airports based on scientific approaches of the world is always considered as one of the indicators of development in human societies and will be considered by the governing bodies of the world. The increasing passenger traffic and the dramatic advances made by the aeronautical industry in air transportation have raised issues in the airport site selection. However, the construction of an airport needs considerably more space in the vicinity of a city. This issue requires thorough and comprehensive planning in economic, social, political and environmental studies, and it should be appropriate for natural, geological and meteorological conditions. In the area of airport site selection issues, the use of passive defense indicators mentioned in international documents, recommendations or standards, such as the 197’s airport ground design regulations, is one of the primary priorities of any types of intervention. Another aspect of these actions in the airport areas is to identify the type of threat and to develop an approach to the defense that the airports have a variety of threats due to their type of operation and structure. Therefore, in this study, while presenting standard indicators for locating airports, we will also consider the problems affecting the current international Bushehr airport and the site selection of its new location. This is a descriptive-analytical study and the information is used from library resources and administration of Bushehr province airport.
    Keywords: Passive Defence, Site Selection, Bushehr, Airport
  • M. Torabi, A. Shahidinejad* Pages 101-117
    SQL injection attacks are a serious security threat to web applications in cyberspace. SQL injection attacks allow attackers to gain unlimited access to a database that includes applications and potentially sensitive information. Although researchers and practitioners have proposed different methods to solve the SQL injection problem, current approaches either fail to solve the full scope of the problem or have limitations that prevent their use and adoption. Many researchers and practitioners are familiar with only a subset of a wide range of available techniques to defend against SQL injection attacks. This paper provides a classification based on a comprehensive review of current techniques to defend against SQL injection attacks. This classification helps military and government organizations to understand the techniques of defense against SQL injection attacks. Hence, based on this classification, military and government organizations can choose appropriate techniques depending on their resources and environments. To deal with the problem of SQL injection attacks, this study provides a survey on various types of SQL injection attacks that are known today, with examples of how attacks can be made. Various methods are described to diagnose SQL injection vulnerabilities, and also existing detection and prevention techniques against SQL injection attacks are investigated. For each technique, a classification is made about its features, its strengths and weaknesses in dealing with SQL injection attacks.
    Keywords: Web Applications, Database Security, SQL Injection Attacks, Detection, Prevention
  • S. Keshvari, M. Naghavi*, S. Keshvari Pages 119-130
    Selecting the appropriate database according to the requirements of each program is always a concern for developers. There are different types of databases among which the relational database is the most famous one. With the increasing use of the Internet, which led to the rapid growth of data and new requirements in the area of Big Data, this type of databases had a bad practice in the management of unstructured and large data. With such features to manage data, key-value, Document Oriented, Wide Column and graph-based databases are provided. Each of these Databases provides solutions with a specific approach. Multi-modal databases provided multiple approaches to these features that the solutions are able to support multiple requirements. In this paper, at first, emphasizing on the relational model and giving an example, along with describing the structure and features of a variety of NoSQL databases, we offer relevant examples with respect to each of these models. Then, we introduce a common database of any kinds of several banks to compare the structure and feature of each choice and evaluate their performance. The main criteria for comparing are the speed storage and retrieval of information, and in presenting the results of the evaluation criteria of the approach, it has been tried to test and evaluate different needs. The target of this article is not to provide a superior example of NoSQL databases, but to offer high suitable NoSQL database in various applications based on defined needs.
    Keywords: Big Data, NoSQL Databases, Distributed Database
  • A. R. Andalib * Pages 131-142
    The eight years of the imposed war and the Holy Defense Movement are one of the milestones of the contemporary Iranian history. The teachings of this war as a successful experience in management and a national movement in the country are so obscure that it can be said that in our country's history, especially in the last few centuries, there are fewer phenomena that can be regarded as such. Therefore, the experiences of warfare engineering in 8 years of holy defense and the lessons learned from it, in general, can have significant effects in the field of planning and engineering planning in the country and, in particular, engineering in the future wars. It is clear that by carefully examining the elements and components of this successful experiment as a scientificpractical approach, it can be extrapolated from a generalizable model to other engineering and management fields of the country and enriched with the conditions of the day. One of the most important areas is urban management, which can adhere to this pattern in many of its planning and planning measures, especially in the area of the passive defense. In this regard, this paper is, on the one hand,based on the field study and library studies conducted by the author and has the access to the views of commanders and officials of the category of sacred defense, so that it has allowed the documentation of the initial data. Then, using the analytical-descriptive method, the author draws on accurate analysis of the data and ultimately the production of relevant information. Therefore, the completion of studies related to warfare and military engineering to the resulting scientificpractical pattern, is based on the use of warfare engineering experience in 8 years of holy defense, is the main goal of the research. In this way, the findings of the studies and the most important teachings of the Holy Defense Engineering can be summarized in the explanation of the scientificpractical model with a jihadi approach, whose main elements and components are: faith, belief and belief in the jihad movement. The most important feature of this approach is the ability to be generalized and supportive.
    Keywords: Scientific-Practical Pattern, Passive Defense, Urban Management