فهرست مطالب

Journal of Qualitative Research in Health Sciences
Volume:5 Issue: 1, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/03/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهتاب عطارها، زهره کشاورز، مریم بختیاری، مهری جمیلیان صفحات 1-16
    مقدمه
    رابطه ای که بین ماما و مراجع شکل می گیرد، هسته اصلی مراقبت انسانی است، اما دانش اندکی در مورد ویژگی های ارتباطی ماما- مادر در موقعیت ها و محیط های مختلف در دسترس است. در این راستا، تجارب ماماها و مادران در اتاق زایمان می تواند معنای زیربنایی و دانش عملی موجود در کار آن ها را روشن نماید و درک واضح، جامع و دقیق تری از مفهوم و ابعاد پدیده ارتباط ماما- مادر، با توجه به زمینه فرهنگی- اجتماعی موجود ارایه دهد.
    روش
    مطالعه حاضر با رویکرد تحلیل محتوای کیفی، بر روی 32 مشارکت کننده که به شیوه هدفمند انتخاب شده بودند، انجام گرفت. مشارکت کنندگان شامل 16 مامای شاغل در اتاق زایمان و 16 مادر بستری در بخش بعد از زایمان طبیعی یکی از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1393 بودند. داده ها کلمه به کلمه تایپ و به روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی تجزیه و تحلیل گردید. نمونه گیری با اشباع داده ها و طبقات پایان یافت.
    یافته ها
    فرایند تجزیه و تحلیل داده ها منجر به پیدایش دو درون مایه انتزاعی شد که در برگیرنده مفهوم و ابعاد ارتباط ماما- مادر بود. این دو درون مایه تحت عناوین «ارتباط جوهره مراقبت مامایی و بازتاب ارتباط» معرفی شد. هر کدام از این درون مایه ها از طبقات و کدهای اولیه تشکیل گردید.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج، ارتباط ماما- مادر در اتاق زایمان از لحاظ مفهومی معادل اتحاد درمانی تشخیص داده شد. مطالعه حاضر با کشف مفهوم واقعی این ارتباط، درک بهتر و شواهد مستندی را از معنی و ابعاد این پدیده، فراتر از معانی رایج فراهم نمود. ممکن است نتایج به دست آمده از بعضی جهات به سمت ایجاد یک بدنه نوشته شده دانش مامایی پیش رود، اما می تواند ماماها را در ارایه مراقبت با کیفیت جامع به مادران یاری کند و زمینه را برای ایجاد و تقویت پیامدهای مثبت لیبر و زایمان طبیعی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: ارتباط ماما، مادر، اتاق زایمان، تحلیل محتوای کیفی، مفهوم ارتباط ماما، مادر، مفهوم
  • امید براتی، محمد خمرنیا، احمد صادقی، الهام سیاوشی صفحات 17-28
    مقدمه
    بیمارستان به عنوان مهم ترین سازمان ارایه دهنده خدمات بهداشتی- درمانی، بیش از هر سازمان دیگری نیازمند مدیریت کارا و اثربخش می باشد. بنابراین، مهارت ها و توانمندی های مدیران بیمارستان باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی مهارت ها، توانمندی ها و الزامات مورد نیاز مدیران بیمارستان بود.
    روش
    مطالعه کیفی حاضر در سال 94-1393 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. جامعه پژوهش شامل مدیران بیمارستان های آموزشی و درمانی، مدیران ستادی دانشگاه، اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. نمونه گیری به صورت هدفمند آغاز گردید و تا اشباع داده ها ادامه یافت. برای جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه و بحث گروهی متمرکز و جهت تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوا استفاده گردید.
    یافته ها
    مهارت ها و توانمندی های مورد نیاز مدیران بیمارستان در 7 مضمون اصلی (تعامل و ارتباطات، تجربه کاری، دانش مدیریتی، شناخت بیمارستان، انگیزه و علاقه، تفکر سیستمیک و حل مساله، ویژگی های شخصیتی و اخلاق مداری) و 24 مضمون فرعی طبقه بندی گردید. برای ارتقای این مهارت ها و توانمندسازی مدیران نیز 2 مضمون اصلی (توانمندسازی قبل از تصدی پست مدیریتی و پس از تصدی پست مدیریتی) و 8 مضمون فرعی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    مدیریت بیمارستان نیازمند مهارت ها و توانمندی های خاصی می باشد. تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران حوزه سلامت کشور باید انتخاب و انتصاب مدیران بیمارستانی را بر اساس این مهارت ها انجام دهند.
    کلیدواژگان: توانمندی ها، مدیر، بیمارستان، مطالعه کیفی
  • محمود نکویی مقدم، محمدرضا امیر اسماعیلی، آذر ایزدی صفحات 29-45
    مقدمه
    تغییر الگوی بیماری ها و افزایش تقاضا، مشارکت بیمارستان های خصوصی در عرصه نظام سلامت را ضروری نموده است. هدف از انجام این مطالعه، تحلیل صنعت بیمارستان های خصوصی به منظور شناسایی نقاط ضعف و قوت آن ها بود.
    روش
    پژوهش حاضر به روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. 17 نفر از صاحب نظران و مدیران ارشد بیمارستان های خصوصی که به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند، در مطالعه شرکت نمودند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    چالش های صنعت بیمارستان های خصوصی در قالب مدل الماس Porter شامل 4 مفهوم اصلی و 21 مفهوم فرعی بود. «کمبود تجهیزات و امکانات درمانی، فرسوده بودن ساختمان و فضای فیزیکی بیمارستان، کمبود تعداد پرستار، فقدان امنیت شغلی پرسنل و ضعف مهارت های مدیریتی» از مهم ترین چالش ها محسوب می شود. نقاط قوت بیمارستان های خصوصی عبارت از «رضایت بیماران از خدمات هتلینگ، مناسب بودن ارتباط کادر درمانی با بیماران و رعایت منشور حقوق بیمار» بود.
    نتیجه گیری
    حاکم بودن دیدگاه انتفاعی مدیران بخش خصوصی، عدم حمایت مالی دولت، محدودیت انعقاد قرارداد با انواع بیمه های تکمیلی و ضعف نظارت دولت، از علل عمده بروز مشکلات متعدد در بیمارستان های خصوصی به شمار می رود. می توان انتظار داشت که با افزایش حمایت دولت و با ارتقای کمی و کیفی منابع انسانی، اطلاعاتی و فیزیکی به هدف مشارکت بخش خصوصی و دولتی در ارتقای وضعیت سلامت جامعه دست یافت.
    کلیدواژگان: بیمارستان خصوصی، رقابت، مدل الماس Porter
  • محمدرضا توکلی، سعید کریمی، علیرضا جباری، مرضیه جوادی صفحات 46-55
    مقدمه
    دستورالعمل اداره نظام نوین امور بیمارستان ها (کارانه) در سال 1374 ابلاغ گردید. مطابق این طرح، درصدی از درامدهای اختصاصی بیمارستان تحت عنوان کارانه، به کارکنان آن اختصاص می یافت. این طرح به مدت 20 سال در بیمارستان ها اجرا شد. دستورالعمل جدید طرح کارانه با عنوان «طرح مبتنی بر عملکرد» در اوایل ماه مهر سال 1393 و با هدف رفع نواقص طرح قبلی مورد بازبینی قرار گرفت و در مراکز آموزشی درمانی شهر اصفهان به اجرا درآمد. بنابراین، هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقاط قوت طرح مبتنی بر عملکرد در مراکز آموزشی درمانی منتخب شهر اصفهان در سال 1393 بود.
    روش
    این تحقیق به شیوه کیفی انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها، از مصاحبه عمیق استفاده گردید. نمونه های مورد بررسی، 11 نفر از مدیران میانی و ارشد بیمارستان ها و ستاد مرکزی دانشگاه و برخی از اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مسوولان بیمارستان ها بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. تمام مصاحبه ها ضبط و سپس بر روی کاغذ نوشته شد. مصاحبه ها بین 30 تا 60 دقیقه به طول انجامید. روش تحلیل داده ها بر مبنای روش تحلیل موضوعی بود.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر، چهار نقطه قوت اصلی به دست آمد که شامل «تعریف و تدوین صحیح دستورالعمل ها، بهبود و ارتقای سیستم نظارت، بهبود و ارتقای سیستم مدیریت اطلاعات و ساماندهی نظام پرداخت کارانه» بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، نقاط قوت طرح مبتنی بر عملکرد را بیان می کند که شامل تعریف و تدوین صحیح دستورالعمل ها، بهبود و ارتقای سیستم نظارت، بهبود و ارتقای سیستم مدیریت اطلاعات و ساماندهی نظام پرداخت کارانه بود. بر این اساس، به منظور کارآمدتر بودن سیستم سلامت، باید نقاط قوت طرح مبتنی بر عملکرد به خوبی بررسی و به کار گرفته شود تا بتوان کمتر شاهد نارضایتی کارکنان بیمارستان ها بود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، نظام پرداخت، کارانه، مدیران ارشد
  • آذر درویش پور، سودابه جولایی، محمد علی چراغی صفحات 56-70
    مقدمه
    در حال حاضر، در بسیاری از کشورها گروه های خاصی از پرستاران، مجاز به تجویز دارو می باشند. برخلاف توجه فزاینده دنیا به بحث تجویز پرستاری و تاکید سازمان جهانی بهداشت به اجرای آن در کشورهای منطقه، بررسی متون موجود بیانگر آن است که هنوز شواهدی در زمینه تجویز پرستاری در کشور ایران وجود ندارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی ضرورت تجویز پرستاری از دیدگاه سیاست گذاران پرستاری صورت گرفت.
    روش
    طراحی این مطالعه، به صورت یک مطالعه کیفی- توصیفی و با مصاحبه با 14 نفر از سیاست گذاران پرستاری انجام شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. از مصاحبه نیمه ساختارمند برای جمع آوری داده ها بهره گرفته شد. مصاحبه با مشارکت کنندگان، به وسیله تعیین وقت قبلی و در محل خدمت آن ها انجام شد. تمامی مصاحبه ها با استفاده از دستگاه ضبط صوت دیجیتالی ضبط شد و همزمان با پیاده کردن متن، تجزیه و تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل محتوای مرسوم و با استفاده از رویکرد استقرایی انجام گرفت. کدگذاری با نرم افزار MAXQDA انجام شد. برای دستیابی به صحت و پایایی داده ها، از معیارهای موثق بودن لینکلن و گوبا بهره گرفته شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل مصاحبه های مشارکت کنندگان، منجر به استخراج 3 طبقه اصلی تحت عناوین «حق سلامت و نیاز مردم»، «وضعیت جاری در شرایط بالینی» و «پیامدهای تجویز پرستاری» گردید.
    نتیجه گیری
    بررسی دیدگاه ها و نظرات سیاست گذاران پرستاری در کشور نشان داد که با توجه به حق سلامتی افراد جامعه و نیاز مردم به خدمات سیستم مراقبت سلامت و نیز پیامدهای مثبتی که ممکن است از اجرای تجویز پرستاری حاصل گردد، ضرورت اجرای آن احساس می گردد که نیازمند تلاش مسوولان ذی ربط در جهت اجرایی شدن آن می باشد.
    کلیدواژگان: تجویز دارو، سیاست گذاران پرستاری، تحقیق کیفی
  • حکیمه حسین رضایی، مطهره پیله ورزاده، فرحناز امیری، محمدرضا افلاطونیان صفحات 71-82
    مقدمه
    مرگ مغزی یکی از بزرگ ترین بحران های زندگی خانواده بیمارانی است که با درخواست اهدای عضو روبه رو می شوند. خانواده بیماران مرگ مغزی، با مشکلات روحی و روانی زیادی روبه رو هستند. به منظور درک این تجربه، بر آن شدیم که با روش کیفی، تجربه پرستاران بخش مراقبت های ویژه را که تماس و تعامل طولانی با خانواده بیماران مرگ مغزی اهدا کننده عضو دارند، مورد مطالعه قرار دهیم.
    روش
    مطالعه کیفی حاضر با رویکرد پدیدار شناسی در بهار 1394 بر روی 8 پرستار بخش مراقبت ویژه شهر کرمان به روش نمونه گیری هدفمند و تا اشباع داده ها، با رعایت محرمانه بودن اطلاعات و امکان ترک مطالعه در هر زمان که مایل بودند ، ادامه یافت. روش جمع آوری داده ها از طریقه مصاحبه عمیق باز و نیمه ساختار یافته انجام گرفت. تمام مصاحبه ها ضبط و سپس، کلمه به کلمه دست نویس شد و با روش Colaizzi مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با تحلیل و ادغام کدها، 3 کد اصلی شناسایی و با تحلیل کدها، 13 کد فرعی استخراج گردید. کد اصلی ناشناخته ها شامل کدهای فرعی ابهام، نگرانی، ناشناخته ها، برخورد افراد و سایر اعضای خانواده قرار گرفته اند. کد اصلی درک موقعیت بحرانی خانواده شامل کدهای فرعی ترس از پشیمانی، احتمال بهبودی، عدم تایید دیگران، افکار وسواسی و کد اصلی درک جنبه های فرهنگی، اجتماعی و مذهبی شامل کدهای فرعی نوع دوستی، اعتقادات مذهبی، رشد کردن در شرایط سخت، علایق، توقعات و روابط عاطفی بود.
    نتیجه گیری
    مشکلات روحی و روانی خانواده بیماران مرگ مغزی با حذف ناشناخته ها، درک موقعیت بحرانی خانواده و درک موقعیت فرهنگی، اجتماعی و مذهبی در زمان بروز مرگ مغزی در خانواده مدیریت و باعث می شود تا این مراحل سخت با آرامش روحی و روانی بهتری سپری گردد.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، اهدای عضو، پرستار، خانواده
  • مهر علی همتی نژاد، اسماعیل شریفیان، محمد مهدی رحمتی، محسن منوچهری نژاد صفحات 83-95
    مقدمه
    از آن جا که فعالیت بدنی و ورزش، نقش مهمی در سلامت افراد جامعه از جمله کودکان و نوجوانان بر عهده دارد، در این پژوهش نقش عوامل زمینه ای (خانواده و همسالان، مدرسه و رسانه)، در نهادینه سازی فرهنگ ورزش در کودکان و نوجوانان واکاوی شد.
    روش
    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی به شیوه تحلیل محتوا در سال 1394 انجام شد، مشارکت کنندگان پژوهش خبرگان حوزه ورزش کودک و نوجوان که شامل استادان تربیت بدنی دانشگاه (12 نفر)، سرگروه های درس تربیت بدنی مدارس کشور (4 نفر)، استادان علوم تربیتی که حوزه مطالعاتی ورزش داشتند (3 نفر)، استادان جامعه شناسی ورزشی (4 نفر) و استادان حوزه فرهنگ و ورزش (2 نفر) بودند که با آن ها مصاحبه صورت گرفت. برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. اطلاعات به دست آمده از 25 مصاحبه نیمه ساختار یافته با استفاده از روش تحلیل محتوا با رویکرد Graneheim و Lundman مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    داده های حاصل از 3 طبقه اصلی در 10 زیرطبقه شامل خانواده و همسالان (حمایت عاطفی والدین و همسالان، حمایت شناختی والدین و همسالان، حمایت اقتصادی والدین، همراهی و مشارکت والدین و دوستان، رقابت و کری خوانی با همسالان)، مدرسه (فعالیت های درون مدرسه حمایت تسهیلاتی، فعالیت های بیرون از مدرسه) و رسانه (راهکارهای جذب، آموزش ورزش ها، الگوهای حمایتی) قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که خانواده و همسالان، مدرسه و رسانه از عوامل موثر بر نهادینه سازی فرهنگ ورزش در کودکان و نوجوانان بودند، بنابراین، پیشنهاد می شود که این گروه ها با تکیه بر نقش های حمایتی، تسهیلاتی و آموزشی در راستای توسعه این فرهنگ گام بردارند.
    کلیدواژگان: سلامت، کودکان و نوجوانان، نهادینه سازی، فرهنگ ورزش، پژوهش کیفی
  • علی حسن پور دهکری، نورالدین محمدی، علیرضا نیک بخت نصرآبادی صفحات 96-104
    مقدمه
    هپاتیت به دلیل مزمن بودن، بر روی زندگی بیماران مبتلا تاثیر زیادی می گذارد. از آن جا که بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن دارای نیازهای مراقبتی ویژه ای می باشند، از این رو، این بیماران با چالش های زیادی روبه رو می شوند. بنابراین، هدف از انجام مطالعه حاضر، تبیین خودمراقبتی در بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن بود.
    روش
    این مطالعه، یک پژوهش کیفی بود که با روش تحلیل محتوی هدایت شده در بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن در سال 1392 در دانشگاه تهران انجام شد. در این مطالعه، نمونه گیری مبتنی بر هدف بود و برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاری استفاده شد. همچنین، روش تحلیل محتوا برای استخراج داده ها از مصاحبه های مشارکت کنندگان در این مطالعه به کار گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه چهار درون مایه نیازها در ماتریس زمان و مکان، عامل خودمراقبتی، نیاز به تغییر در انجام خودمراقبتی و پیامد بیماری استخراج شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیماران مبتلا به هپاتیت، نیازهای حیاتی، نیازهای پایه، نیازهای جنسی، نیاز به احترام و تعلق، نیازهای فیزیکی، نیازهای اقتصادی، نیازهای روان شناختی- رفتاری ویژه ای دارند که این نیازها بر روی مراقبت از بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن و خودمراقبتی، تاثیر منفی گذاشته است.
    کلیدواژگان: هپاتیت مزمن، تحلیل محتوی، خودمراقبتی
  • مریم ذاکری حمیدی، رباب لطیف نژاد رودسری صفحات 105-115
    مقدمه
    اتنوگرافی متمرکز، نوع متمایزی از اتنوگرافی جامعه شناختی است که به طور خاص، در تحقیقات کاربردی علوم سلامت مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به کاربرد اتنوگرافی متمرکز در تحقیقات بالینی و فقدان منابع فارسی جهت شناخت این روش پژوهش، مطالعه مروری حاضر با هدف معرفی جامع و کامل روش اتنوگرافی متمرکز بر اساس منابع موجود انجام شد.
    روش
    این مطالعه مروری بر 21 مقاله و 17 کتاب منتشر شده در رابطه با اتنوگرافی متمرکز بین سال های 1979 تا 2015 بود. مستندات مذکور با جستجو در پایگاه های ISI Web of Science، Science Direct و Pubmed کتب مرتبط با استفاده از کلمات کلیدی تحقیق کیفی، اتنوگرافی و اتنوگرافی متمرکز بازیابی شد و سپس موضوعات اصلی و مفاهیم مشترک آن مورد تبیین و تحلیل قرار گرفت. در این مرور، مقالاتی که واژه های مورد جستجو در بخش عنوان یا کلمات کلیدی آن ها درج شدند و به زبان انگلیسی بودند، مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    اتنوگرافی متمرکز به بررسی ارتباط باورهای فرهنگی با رفتارهای سلامتی پرداخت و به جای تمرکز بر گروه های بزرگ فرهنگی و قومیت ها، بر روی فعالیت ها و تجارب مشترک گروه های کوچک اجتماعی تمرکز می کند. جمع آوری داده ها در مطالعات اتنوگرافی متمرکز با روش های مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشاهده به همراه یادداشت برداری در طی مشاهدات و تعاملات فرهنگی و شخصی و برگه اطلاعات دموگرافیک صورت می گیرد. تجزیه و تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها انجام شد.
    نتیجه گیری
    اتنوگرافی متمرکز راهی برای به دست آوردن دانش زمینه ای برای انجام اقدامات لازم در طراحی اقدامات درمانی متناسب با فرهنگ جامعه و بنابراین، ارتقای سلامت جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: اتنوگرافی، اتنوگرافی متمرکز، پژوهش کیفی، تحقیقات علوم سلامت
  • اعظم پیله وری صفحات 116-126
    مقدمه
    یکی از دغدغه های اصلی محققان در نظریه پردازی داده محور، زمان و چگونگی استفاده از ادبیات تحقیق می باشد. محققان پیرو Glaser، معتقدند که در نظریه پردازی داده محور، قبل از شروع به تحقیق نباید ادبیات موجود را بررسی نمود؛ چرا که این آگاهی موجب خواهد شد که محقق ناخودآگاه بر تحقیق اثر گذارد و پیروان Strauss، بررسی ادبیات تحقیق را قبل از ورود به میدان تحقیق، مفید می دانند.
    روش
    پژوهش حاضر، از طریق جستجوی منابع الکترونیکی و با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی همچون Sciencedirect، Scopus، Sage، Wiley، Oxford journals، Proquest، Springer و نیز مرور کتب مربوط به روش تحقیق کیفی انجام شد.
    یافته ها
    ادبیات تحقیق در نظریه پردازی داده محور می تواند به عنوان یک دستگاه سنجش برای تئوری در حال ظهور عمل نماید و آن را غنی تر کند و به الزام نباید در انتهای کار مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که آشنایی با این ادبیات می تواند پروسه استقرایی تحقیق را تقویت نماید.
    نتیجه گیری
    خواندن ادبیات تحقیق قبل از ورود به میدان مطالعه و یا در آغاز فرایند تحقیق به تنهایی نمی تواند داده ها را تحت تاثیر قرار دهد، آموخته های قبلی محقق، دانش تخصصی وی در ارتباط با موضوع نیز می تواند بر جریان ظهور تئوری تاثیرگذار باشد. با این حال، بازتاب پذیری محقق، استفاده از یادداشت های کوتاه در جریان انجام تحقیق، حاشیه نویسی و نگارش تجربیات پیشین می تواند از تاثیر محقق بر روند تحقیق بکاهد.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی داده محور، بررسی ادبیات، تحقیق کیفی، بازتاب پذیری
  • فرشته عراقیان مجرد، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحات 127-135
    مقدمه
    سندوم وردینگ هافمن (Spinal muscular atrophy یا SMA) جزء بیماری های تحلیل برنده و پیش رونده عصبی- نخاعی محسوب می شود که به صورت اتوزومی نهفته به ارث می رسد. این مطالعه حاصل یک گزارش موردی و مطالعه ای کیفی با تمرکز بر تجربه زندگی یک مادر دارای دو فرزند مبتلا به SMA بود.
    گزارش مورد : مادر بیوه 37 ساله، دارای دو فرزند با سندرم شناخته شده SMA بود که فرزند اول در 5 سالگی با مشکل تنفسی و بلع فوت شده بود. فرزند دوم 2 ساله و دارای تراکئوستومی می باشد. تجربیات مادر با زندگی با کودکان خود بیانگر «از هم پاشیدگی زندگی خانوادگی، دیدن مرگ تدریجی فرزندان، درک احساست کودک و مراقبت از کودک بیمار» بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مادر، زجر از هم پاشیدگی زندگی، دیدن مرگ فرزند و مراقبت از فرزند بیمار را تجربه نموده است. مشکلات مالی، اعتیاد و مرگ همسر همگی به علت هزینه کمرشکن بیماری و مشکلات بیماری بوده است.
    کلیدواژگان: سندرم وردینگ هافمن، رابطه مادر، کودک، خانواده، مراقبت کننده، گزارش مورد، پدیدارشناسی
|
  • Mahtab Attarha, Dr Zohre Keshavarz, Dr Maryam Bakhtiari, Dr Mehri Jamilian Pages 1-16
    Introduction
    The relationship that develops between the midwife and women is at the core of human care. However, there is a lack of knowledge about the communication features of midwifes and mothers in various situations and settings. Thus, their experience in the delivery room can be the basis for the body of knowledge in their profession and provide a clear and comperhensive concept of their relationship based on the prevailing sociocultural context.
    Method
    The present qualitative content analysis was conducted on 32 participants who were selected through purposive sampling. The participants consisted of 16 midwifes and 16 mothers hospitalized in the postpartum ward of a hospital affiliated to Arak University of Medical Sciences in 2013. Data were gathered through unstructured and semi-structured interviews. Interviews were transcribed verbatim and analyzed using the conventional content analysis approach. Sampling ceased when data saturation was achieved.
    Results
    The data analysis revealed 2 themes that encompassed the midwife-mother relationship. The 2 themes were communication as the essence of midwifery care and reflection of communication. Each theme consisted of clasifications and main codes.
    Conclusion
    According to the results, the concept of the midwife-mother relationship in the delivery room was identified as therapeutic alliance. The findings enhanced understanding of the meaning and dimensions of the midwife-mother relationship beyond the traditional meaning. This study offers evidence of the essence of this relationship and may go some way towards the creation of a written body of midwifery knowledge. The results can assist midwives in providing holistic and high quality care to mothers during labour, and thus, provide positive outcomes in normal child birth.
    Keywords: Midwife, mother relationship, Qualitative content analysis, Delivery room, Concept
  • Omid Barati, Mohammad Khamrniya, Ahmad Sadeghi, Elham Siyavashi Pages 17-28
    Introduction
    The hospital, as the most important organization in the delivery of health care services, requires effective and efficient management more than other organizations. Therefore, the skills and capabilities of hospital managers are important issues. The aim of this study was to determine the skills, capabilities, and requirements of hospital managers.
    Method
    This qualitative study was conducted in Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran, in 2015. The study population was composed of teaching hospital managers, senior managers, faculty members, and postgraduate students of Shiraz University of Medical Sciences. Sampling was conducted through purposive sampling method and continued until data saturation. In this study, interview and focus group discussion were used for data collection, and data analysis was performed using content analysis method.
    Results
    The skills and capabilities of hospital manager were classified into 7 themes (communication, work experience, managerial knowledge, knowledge of the hospital, motivation and interest, systemic thinking and problem solving, individual characteristics and integrity) and 24 sub-themes. For the enhancement of these skills and capabilities, 2 themes (empowerment before and after obtaining the managerial post) and 8 sub-themes were identified.
    Conclusion
    Hospital management requires specific skills and capabilities. Decision makers and policy makers in the health sector should select hospital manager based on these skills.
    Keywords: Capabilities, Manager, Hospital, Qualitative study
  • Mahmood Nekoeimoghadam, Mohammad Reza Amiresmaili, Azar Izadi Pages 29-45
    Introduction
    Changes in diseases pattern and increase in demand have necessitated private hospitals’ involvement in the health system. The purpose of this study was to analyze the private hospital industry in order to identify its strengths and weaknesses.
    Method
    This qualitative study was carried out through phenomenological approach. The study participants consisted of 17 experts and chief managers of private hospitals and were selected through purposive and snowball sampling. Data collection was conducted through semi-structured interviews. The data were analyzed using framework analysis method.
    Results
    The challenges of the private hospital industry, in the format of Porter’s diamond model, included 4 main themes and 21 minor themes. The most important challenges of private hospitals were shortage of medical equipment and facilities, old hospital building and physical environment, nursing shortage, lack of job security, and poor of management skills. The strengths of private hospitals were patient satisfaction with welfare services, good relationship between healthcare personnel and patients, and observance of the patient rights charter.
    Conclusion
    Dominance of profit on the private sector's management viewpoint, lack of state financial support, limitations on signing contracts with a variety of supplemental insurances, and poor government monitoring are the major causes of problems in private hospitals. The realization of private-public cooperation in community health improvement can be expected through increased government support and the improvement of the quality and quantity of human, informational, and physical resources.
    Keywords: Private hospitals, Competition, Porter's diamond model
  • Mohammadreza Tavakkoli, Saeed Karimi, Alireza Jabbari, Marzieh Javadi Pages 46-55
    Introduction
    In the year 1995, the novel hospital administration plan (fee for service) was presented. Based on this plan, a percentage of specific revenues are allocated as a fee to the hospital staff. This plan was implemented in hospitals for 20 years. In early September 2104, the new guideline entitled the performance-based fee was designed with the aim of eliminating the deficiencies in the previous plan and implemented in hospitals in Isfahan, Iran. Therefore, the present study was performed with the aim of studying the strengths of the performance-based scheme in selected teaching hospitals of Isfahan in 2014.
    Method
    This was a qualitative study. In-depth interviews were used to collect data. The study participants consisted of 11 middle managers and executive managers of university hospitals and university headquarters, faculty members, and hospital officials. The subjects were selected through purposive sampling method. All interviews were recorded and transcribed verbatim. The duration of the interviews varied between 30 to 60 minutes. Data analysis in this research was based on thematic analysis.
    Results
    In this research, the 4 main strengths of "defining and developing appropriate guidelines, improving the monitoring system, improving the management information system, and organizing the fee payment system" were obtained.
    Conclusion
    The results of the present study revealed the 4 main strengths of the performance-based scheme. Thus, in order for the health system to be effective, the strengths of the performance-based plan must be evaluated and used to reduce the dissatisfaction of hospital staff.
    Keywords: Hospital, Payment system, Executive managers, Fee for service
  • Dr Azar Darvishpour, Dr Soodabeh Joolaee, Dr Mohammad Ali Cheraghi Pages 56-70
    Introduction
    Presently, in many countries, certain groups of nurses are allowed to prescribe medicine. Despite the increasing attention of the world to nursing prescription and emphasis of the World Health Organization (WHO) on its implementation in regional countries, a review of literature indicated that there is no evidence of nursing prescription in Iran. Thus, this study aimed to assess the necessity of nursing prescription from the perspective of the Iranian nursing policymakers.
    Method
    This descriptive qualitative study was performed through interviews with 14 nursing policymakers. The participants were selected through purposive sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data. Interviews were conducted after coordination with participants and in their workplace. All interviews were recorded using a digital voice recorder. Interviews were simultaneously transcribed verbatim and analyzed using conventional content analysis through inductive approach. The coding was performed using MAXQDA software. To achieve the accuracy and reliability of the data, the Lincoln and Guba authenticity criteria were used.
    Results
    Analysis of the recorded interviews resulted in the extraction of the 3 main categories of "the right to health and individual’s requirements", "the current situation of the clinical setting", and "nursing prescription outcomes".
    Conclusion
    The views and perspectives of nursing policymakers indicated that due individuals’ right to health and need for health care services, and also the positive outcomes that may result from nursing prescription, the necessity of its implementation is felt. However, there are challenges to its implementation that require the relevant authoritie's efforts to resolve them.
    Keywords: Drug prescription, Nursing policymakers, Qualitative research
  • Hakime Hoseiinrezaei, Motahare Pilevarzade, Farahnaz Amiri, Mohamadreza Aflatoniyan Pages 71-82
    Introduction
    Brain death is one of the greatest crises experienced by families who are faced with the decision of organ donation. Families of brain dead patients are faced with many psychological problems. Thus, the experiences of intensive care unit (ICU) nurses regarding the psychosocial status of family members of organ donating patients were studied in the present study.
    Method
    This qualitative study was conducted through phenomenological approach. The study participants consisted of 8 nurses of ICUs in Kerman, Iran, who were selected through purposive sampling. Subjects were assured of confidentiality of data and were able to leave the study any time they wished. Data were collected through open and semi-structured in-depth interviews until data saturation was achieved. All interviews were recorded, transcribed verbatim, and analyzed using Colaizzi's method.
    Results
    Through analysis and integration of codes, 3 main codes and 13 secondary codes were extracted. The main code of unknowns consisted of the secondary codes of ambiguity, anxiety, unknowns, and the reaction of family members. The main code of understanding the family’s critical situation contained the secondary codes of fear of remorse, the chances of recovery, others’ lack of approval, and obsessive thoughts. Moreover, the main code of understanding the cultural, social, and religious aspects consisted of the secondary codes of altruism, religious beliefs, growing up in difficult circumstances, interests and expectations, and emotional relationships.
    Conclusion
    The psychological problems of families of brain dead patients can be managed through the elimination of the unknown, understanding the critical situation of the family, and understanding their cultural, social, and religious status. In this way, these difficult stages can be passed in greater psychological tranquility.
    Keywords: Brain death, Organ donation, Nurses, Family
  • Professor Mehrali Hemmati Nezhad, Dr Esmaeel Sharifiyan, Dr Mohammad Mahdi Rahmati, Mohsen Manocheri Nezhad Pages 83-95
    Introduction
    Physical activity and exercise play an important role in the health of individuals within a society, including children and adolescents. Thus, the aim of this study was the exploration of the role of the background factors of family, peers, school, and media in the internalization of sports culture in children and adolescents.
    Method
    This qualitative study was conducted using content analysis method. The study population included experts in the field of child and adolescent sports (12 university professors of physical education, 4 heads of physical education of Iranian schools, 3 professors of education sciences who had a sport-related field of study, 4 professors of sport sociology, and 2 professors in the field of culture and sport). The subjects were selected using purposive sampling method. Data were collected through interviews. Data from the 25 semi-structured interviews were analyzed through Graneheim and Lundman approach to content analysis.
    Results
    Data from the 3 main categories of family and peers, school, and media were classified into 10 subcategories. The main category of family and peers consisted of the subcategories of emotional support by parents and peers, cognitive support by parents and peers, parents’ economic support, cooperation and participation of parents and friends, and competition with peers. The main category of school contained the subcategories of activities supported by facilities within the school, and out of school activities. The main category of media was classified into the subcategories of techniques used to attract, exercise training, and support models.
    Conclusion
    In the present study, it was found that family and peers, school, and the media have an important role in the internalization of sports culture in children and adolescents. Therefore, it is recommended that these groups attempt to develop this culture through relying on supportive, facility, and educational roles.
    Keywords: Health, Children, Adolescents, Internalization, Sport culture, Qualitative study
  • Ali Hassanpour, Dehkordi, Norodin Mohammadi, Alireza Nikbakht, Nasrabadi Pages 96-104
    Introduction
    Hepatitis is a chronic disease which greatly impacts patients’ lives. Since patients with chronic hepatitis have special care needs, they experience many challenges. Therefore, the purpose of this study was to explore self-care in patients with chronic hepatitis.
    Method
    This qualitative study was conducted through directed content analysis method among patients with chronic hepatitis in 2013 at Tehran University of Medical Sciences, Iran. The study participants were selected through purposive sampling and data was collected through semi-structured interviews. Content analysis was used to extract data from verbatim transcripts of the participants’ interviews.
    Results
    In this study, the 4 themes of requirements in the matrix of time and place, self-care agency, the need for change in self-care, and disease outcome were extracted.
    Conclusion
    The results of this study showed that patients with hepatitis have specific vital, basic, sexual, physical, economical, and psychological-behavioral needs, and need for respect and belonging. These needs had a negative impact on self-care in patients with hepatitis.
    Keywords: Chronic hepatitis, Content analysis, Self, care
  • Dr Maryam Zakeri, Dr Robab Latifnejad Pages 105-115
    Introduction
    Focused ethnography is a distinct type of sociological ethnography which particularly is predominantly used in applied health studies. Considering Due to the application of focused ethnography in clinical research and lack of Persian sources for this research methodology, this study was conducted to provide a comprehensive thorough explanation of focused ethnography based on the available resources.
    Method
    This paper is a traditional review of 21 articles and 17 books in relation toon focused ethnography which have been published between 1979 and 2015. These documents have beenwere retrieved from databases including ISI Web of Science, Science Direct, and PubMed as well as relevant books using keywords of qualitative research, ethnography, and focused ethnography. and Then, they have beenwere analyzedsed in terms of major themes and common concepts. In this review, English articles, which included certain English search terms in their title or keyword section, were evaluated.
    Results
    Focused ethnography investigates the relationship between cultural beliefs and health behaviors and instead of exploring large cultural groups and ethnicities focusesd on the shared behaviours and experiences of small groups. In focused ethnographic methodsstudies, data are collected through semi-structured interviews and observation combined with field notes, cultural and /personal interactions, and the use of demographic data sheets. The analysis of the data started was conducted simultaneously with data collection.
    Conclusion
    Generally, focused ethnography is a methodology to of building background knowledge in order to take the required measures to design therapeutic interventions in line with the culture of a society, and consequently, improveing public health.
    Keywords: Ethnography, Focused ethnography, Qualitative study, Health sciences research
  • Azam Pilevari Pages 116-126
    Introduction
    In the grounded theory research methodology, one of the main concerns of researchers is how and when to use the existing literature. Followers of Glaser believe that, in grounded theory, literature should not be reviewed before the research, because this awareness causes the researcher to unconsciously influence the research. However, the followers of Strauss believe that, in grounded theory, literature review before the beginning of the research is essential.
    Method
    This study was performed by an extensive review of literature in databases, such as Springer, ProQuest, Oxford Journals, Wiley Online Library, SAGE Publications, Scopus, and ScienceDirect, and also books on qualitative research method.
    Results
    Literature review in grounded theory can act as an assessment device for an emerging theory and enrich it, does not necessarily need to be considered at the end of the research because it can enhance the inductive research process.
    Conclusion
    Initial literature review is not the only effective factor on the research process; the researcher's previous experiences and knowledge of the subject can also affect the emerging theory. However, researcher reflexivity, use of short notes during the research, annotation, and writing previous experiences can reduce the impact of the researcher on the study process.
    Keywords: Grounded theory, Literature review, Qualitative research, Reflexivity
  • Fereshteh Araghian Mojarad, Dr Akram Sanagoo, Dr Leila Jouibari Pages 127-135
    Introduction
    Werdnig-Hoffman syndrome is a progressive neurodegenerative disease and an autosomal recessive disorder. This was a qualitative case study focusing on lived experiences of the mother of 2 children with Werdnig-Hoffman syndrome.
    Case Report: The case was a 37-year-old widowed, mother of two children with Werdnig-Hoffman syndrome. The first child had died at age 5 due to breathing and swallowing issues and the second child is now 2 years old and has tracheostomy. The mother's experiences of living with children with Werdnig-Hoffman syndrome were “the disintegration of family life, observing the slow death of a children, understanding the children’s feelings, and caring for an ill child”.
    Conclusion
    The results of the present study suggest that the mother had experienced distress due to the disintegration of life, and observing the death of a child, and caring for a sick child. Financial problems, substance abuse, and the death of the spouse were due to the crippling costs and issues of the disease.
    Keywords: Werdnig, Hoffman syndrome, Mother, child relationship, Family, Care giver, Case report, Phenomenology