فهرست مطالب

اندیشه های حقوق عمومی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1396)

نشریه اندیشه های حقوق عمومی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1396)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اسدالله زاده صفحات 7-20
    نمودار حقوق بشر بین المللی، اعلامیه جهانی حقوق بشر است. مشخصه عمده ای که برای حقوق بشر در این اعلامیه ذکر شده، جهان شمول بودن آن است. جهان شمولی حقوق بشر، هم از جنبه مقبولیت و پذیرش جهانی آن و هم از جنبه مبانی فکری تاثیر گذار در تدوین این اعلامیه، قابل بحث است. از آنچه در این پژوهش گذشت می توان گفت: حقوق بشر و به طور اخص اعلامیه جهانی حقوق بشر گرفتار قرائت خاصی از بشر و حقوق آن شده است که تحت تاثیر فرهنگ غربی حاکم بر آن بوده و عملا چه در حوزه اجرا و چه در حوزه مفاهیم و موازین، نتوانسته است جهان شمول باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، جهان شمولی، اعلامیه جهانی حقوق بشر، نسبیت گرایی
  • محمدعلی الفت پور، قدرت الله رحمانی صفحات 21-39
    هدف از این نوشتار، تبیین حدود مشروعیت در توقف موقت حدود احکام اسلام توسط حاکم اسلامی است. شناخت از معیارهای اهم و مهم و نظام رتبه بندی مصالح حکومتی می تواند به حاکم اسلامی کمک کند تا از بن بست میان مصالح اجتماعی و مصالح شرعی خارج شود. شناخت مصالح و سازوکارهای تغییر در مرزهای قابل تغییر و غیرقابل تغییر آنها می تواند در تطبیق مشروعیت اسلامی بر یک حکومت دین مدار موثر باشد. خط قرمزهای منحل کننده یا توسعه دهنده معیارهای اولیه و ثانویه در یک حاکمیت دینی، با اهداف و مقاصد اساسی شریعت رابطه تنگاتنگ دارد. سوالات اساسی این پژوهش حول محور اهداف و چارچوب های حکومت ترسیم می شوند؛ از جمله اینکه آیا صرفا حکومت اسلامی موظف به اجرای حدود الهی است یا اهداف دیگری نیز بر وجود آن متصور است که در صورت عدم امکان اجرای حدود الهی نمی توان از آنها صرف نظر کرد؟ سازوکارها و ابزارهای چنین فرایندی چیست؟ حد و مرز توقف حدود الهی توسط حاکم اسلامی تا کجاست؟ این پژوهش به دنبال آن است تا ثابت کند اولویت دهی اهداف حکومت اسلامی بر یکدیگر، تفسیر از مصلحت، منبع و مبنای تحلیل مصلحت، روش، ابزار و متدلوژی کشف و به کارگیری مصلحت، عوامل کشف و اجرای مصلحت، در تحلیل میزان مشروعیت و کارکرد های هر ساختار سیاسی در اسلام موثر است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، مصلحت، احکام حکومتی، حکومت اسلامی
  • عبدالله بهارلویی، میثم نعمتی صفحات 41-57
    حقوق شهروندی همان توجه به کرامت انسانی به عنوان اشرف مخلوقات است که حق حیات، زندگی برابر، رفتار عادلانه و مشارکت در حوزه های مختلف جامعه را دربر می گیرد. حقوق شهروندی، به حقوق و تکالیف مردم در مقابل همدیگر و طریقه آن، اصول، اهداف و روش اداره شهر و نحوه کنترل در رشد هماهنگ آن می پردازد. در این پژوهش، به دو رویکرد مبنایی حقوق شهروندی اشاره شده است که یکی بر اندیشه آرمان خواهی در مفهوم حقوق شهروندی تاکید دارد و تمایل به گام برداشتن در جهت اجرای حقوق دیگر اعضای جامعه سیاسی را بر اساس رضایت و توافق همگانی بر آرمان ها می داند. دیدگاه دیگر، حقوق شهروندی را مجموعه ای از حقوق و تکالیف ملازم یکدیگر می داند که هر کس شهروند جامعه باشد، به طور برابر از آن برخوردار می شود. از این منظر، حقوق شهروندی آمیخته ای از حقوق، وظایف و مسئولیت های شهروندان در قبال یکدیگر است. حقوق شهروندی فقط به روابط همشهریان با یکدیگر خلاصه نمی شود؛ بلکه به روابط دولتمردان و هم میهنان با اتباع نیز گسترش می یابد.
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، مسئولیت شهروندی، تابعیت، دولت
  • فاطمه زند اقطاعی، جعفر زنگنه شهرکی صفحات 59-74
    در حقوق بین الملل اسلامی، معاهده به توافق میان دولت اسلامی با سایر دول و سازمان های بین المللی اطلاق می شود؛ اعم از اینکه معین باشد (صلح، امان و...) یا غیرمعین که بر اساس نیازمندی های دولت اسلامی در شرایط صلح در روابط بین المللی ایجاد می شود. نقش مهم معاهدات در این روابط، انکار ناپذیر است. از طرف دیگر، نقض معاهده اثر نامطلوبی در روابط بین الملل خواهد داشت. منابع اسلامی نقض معاهده را بر نمی تابد. از این رو، در این پژوهش با در نظر گرفتن مجموعه ای از آیات قرآن با موضوعیت نقض معاهده، به اصول مهمی اشاره می شود؛ مانند اصل عدم نقض معاهده، ولو با غیر مسلمان؛ مگر اینکه معاهده از یک طرف نقض شود که مقابله به مثل جایز است. همچنین الغای یک جانبه معاهده با احراز شرایطی مانند ظهور قرائن دال بر نقض، جایز است و اصل بر اعلام لغو معاهده است. از سوی دیگر، اصل عزتمندی مسلمین حاکم بر کلیه معاهدات آنهاست. در کنار این اصول حقوقی، اصول اخلاقی وجود دارند که بر استواری معاهده با تعهد طرفین می افزاید.
    کلیدواژگان: معاهده، نقض معاهده در قرآن، اصول حقوقی نقض، اصول اخلاقی نقض
  • محمدباقر فهیمی، سید ابراهیم حسینی صفحات 75-95
    بر اساس نظریه تفکیک قوا، قوه قضائیه یکی از سه بخش عمده حکومت بوده و وظایف معینی دارد؛ اما در برخی کشورهای اسلامی وظایف دیگری نیز به آن محول شده است. بررسی تطبیقی این قوه در کشورهای اسلامی ایران، افغانستان، پاکستان و مصر می تواند نقاط قوت و ضعف آن را نشان دهد و در نتیجه قوه قضائیه کار آمدی را پیشنهاد نماید. کاستی های قوه قضائیه افغانستان، عدم نهادهایی مانند دادگاه تخلفات اداری و سازمان بازرسی کل کشور و نبودن نهاد نظارتی برقوه قضائیه است. از طرفی وظیفه تفسیر و تطبیق قانون اساسی از صلاحیت وی خارج است. قوه قضائیه مصر ساختار و تشکیلات منظمی دارد و برای نظارت بر قوه قضائیه نهادهای متعددی پیش بینی شده؛ اما چالش عمده آن وابستگی به ریاست جمهوری است. چالش بزرگ قوه قضائیه پاکستان عدم استقلال است که از رئیس تا قضات، همه منصوب رئیس جمهور است. قوه قضائیه ایران مستقل و دارای تشکیلات منظمی است و نقطه قوت آن نظارت فقیه عادل و مجتهد بر آن است.
    کلیدواژگان: قوه قضائیه، افغانستان، مصر، ایران، پاکستان
  • ذبیح الله مرادی، ابراهیم موسی زاده صفحات 97-118
    درعرف سیاسی، جمهوری نوعی حکومت است که در آن مسئولین حکومتی با رای مستقیم یا غیرمستقیم برگزیده شده اند . اندیشمندان حقوق، عناصری مانند اعتبار رای اکثریت، مشارکت و توزیع قدرت را از مهم ترین عناصر جمهوری مطرح کرده اند. عناصر مذکور در تصمیم گیری های شورایی در حقوق معاصر از مسلمات شمرده می شود. نوشتار حاضر تلاش دارد که عناصر جمهوریت را بر اساس رویکرد اسلامی مورد ارزیابی قرار دهد. تحقیق مذکور که با روش کتابخانه ای به سرانجام رسیده، در صدد تبیین این پرسش است که نظر اسلام درباره عناصر جمهوریت چیست؟ نتیجه تحقیق نشان می دهد که مشورت و مشارکت مردم درحکومت اسلامی برای کشف مصلحت و واقع طریقیت دارد. حاکم اسلامی پس از پایان مشاوره بر اساس مصلت جامعه اسلامی تصمیم می گیرد؛ خواه مصلحت اقتضا کند که بر وفق رای اکثریت مردم عمل شود مانند آنچه به هنگام جنگ احد پیش آمد و خواه مقتضای مصلحت، عمل کردن بر خلاف رای اکثریت باشد و چنین نباشد که موافقت با اکثریت، مصلحتی قوی تر از مصلحت خودکار داشته باشد. فقط در آنجایی که ادله طرفین (اکثریت و اقلیت) کاملا مساوی باشد، حاکم اسلامی رای اکثریت را می پذیرد و قانونیت می دهد. پس رای رهبر اسلامی مطاع و متبع است نه رای اکثریت افراد. از طرفی توزیع قدرت و نظارت بر حاکمان طبق قاعده «النصیحه لائمه المسلمین» مورد توجه اسلام قرار می گیرد و می توان آن را به عنوان یکی دیگر از نمونه های عملی مشارکت شهروندان در نظام اسلامی مطرح کرد.
    کلیدواژگان: مشروعیت، جمهوریت، رای اکثریت، مشارکت، توزیع قدرت
|
  • Ali Asadollahzadeh Pages 7-20
    The Universal Declaration of Human Rights is the international charter of human rights. Universality is the key feature mentioned for human rights in this Declaration. The universality of human rights is debatable, both in terms of its global acceptance and in terms of the intellectual foundations effective in the formulation of this declaration. Based on this research, it can be argued that human rights, and in particular the Universal Declaration of Human Rights, has a specific reading of human and human rights which is influenced by Western culture, and in practice, it has failed in being universal both in the field of implementation and in the area of concepts and rules.  
    Keywords: human rights, universality, Universal Declaration of Human Rights, relativism
  • Mohammad Ali Olfatpour, Qodratollah Rahmani Pages 21-39
    The present paper seeks to explain the extent of legitimacy in the temporary ignoring of the limits of Islamic rulings by the Muslim ruler. Knowing the important and more important criteria and the system of prioritizing government’s expediency can help the Islamic ruler to break the deadlock between social and material expediencies. Understanding the expediency and mechanisms of change in their changeable and unchangeable borders can be effective in enforcing Islamic legitimacy on a religious state. The limits for abrogating or developing the primary and secondary criteria in a religious government have a close relationship with the basic goals and intentions of the Shari'a. The main questions of this research pivot around the goals and frameworks of government, including whether the Islamic government is obliged to exercise divine limits, or can other purposes be assumed for them which cannot be ignored in case of the impossibility to implement divine limits. What are the mechanisms and tools of such a process? How far go the borders of ignoring the divine limits by the Muslim ruler? This research seeks to prove that prioritizing the objectives of the Islamic state, interpretation of expediency, the source and the basis of the analysis of expediency, the method, tool and methodology for the discovery and application of expediency, the factors of discovery and implementation of expediency are effective in the analysis of the degree of legitimacy and the functions of any political structure in Islam.
    Keywords: legitimacy, expediency, government rulings, Islamic government
  • Abdullah Baharlooyi, Meysam Ne’mati Pages 41-57
    Citizenship rights include preserving the dignity of human as the noblest creature who has the right to life, equal living, fair treatment and participation in various areas of society. Citizenship rights deals with the rights and duties of people towards each other and its procedure, principles, objectives, methods of city administration, control and harmonious growth. In this research, two basic approaches to citizenship rights are mentioned: one approach emphasizes idealistic thinking in the concept of citizenship rights, and tends to take steps to confer on the rights of other members of the political community based on the public consent and agreement on the ideals. The other approach regards citizenship rights as a set of concomitant rights and duties which all citizens of the community share equally. From this perspective, citizenship rights are the mixture of rights, duties and responsibilities of citizens towards each other. Citizenship rights do not merely relate to the relationships among fellow citizens, but also to the relations of statesmen and fellow countrymen with non-citizens.
    Keywords: citizen, citizenship rights, citizenship responsibility, government
  • Fatemeh Zand Aqta'i, Ja’far Zanganeh Shahraki Pages 59-74
    In Islamic International Law, a treaty refers to an agreement between the Islamic State and other states and international organizations, whether definite (peace, amnesty, etc.) or indefinite, i.e. based on the requirements of the Islamic State during peace in international relations.  The important role of treaties in these relations is indisputable. On the other hand, the violation of treaty will have an adverse effect on international relations. Since Islamic sources never allow violation of treaty, this paper studies some Qur'anic verses on the violation of treaty and points out some important principles such as the principle of non-violation of treaty even with non-Muslims, unless the treaty is violated by one side and retaliation is permissible. Similarly, the abrogation of treaty is subject to conditions such as the emergence of evidence indicating violation, announcement of the abrogation of treaty, and maintenance of Muslims’ honor and dignity that governs all treaties etc. Along with these legal principles, there are also some ethical principles that add to the stability of treaty with the commitment of the parties.
    Keywords: treaty, violation of treaty in the Quran, legal principles of violation, ethical principles of violation
  • Mohammad Baqer Fahimi, Seyyed Ebrahim Hosseini Pages 75-95
    Based on the theory of the separation of powers, the judiciary is considered a part of government’s three main sections with certain functions, but in some Islamic countries, more duties have been assigned to this power. The comparative study of this power in the Islamic countries of Iran, Afghanistan, Pakistan and Egypt can show its strengths and weaknesses and, therefore, propose an effective judicial power. The shortcomings in the Afghan judiciary power include the lack of some organizations such as the Administrative Violations Court and the National Inspectorate aa well as the absence of a supervisory organization in the judicial power. On the other hand, the task of interpreting the constitution and adjusting the laws with it is beyond the competence of this power. The Egyptian judiciary power has a systematic structure, and there are many institutions to oversee the judiciary power in this country, but its main challenge concerns its presidential affiliation. The main challenge for the Pakistani judiciary is the lack of independence; the president of the judiciary and the judges are all appointed by the president. The judiciary power in Iran has a systematic organization. It is independent, and one of its strengths is that it is supervised by a just and mujtahid jurisprudent.  
    Keywords: the judiciary, Afghanistan, Egypt, Iran, Pakistan
  • Zabihullah Moradi, Ibrahim Musa Zadeh Pages 97-118
    In political terms, republic is a kind of government in which government officials are elected directly or indirectly. Law scholars have introduced the validity of the majority vote, participation and distribution of power as the most important elements of a republic. The mentioned elements are considered axiomatic in council decisions of the contemporary law. The present paper seeks to evaluate the elements of republicanism based on the Islamic approach. The research, which has been conducted by using a library method, seeks to clarify the question of Islam's opinion about republic elements. The research results show that the consultation and people's participation in the Islamic government for exploring expediency and reality are of paramount importance. After seeking consultation, the Islamic ruler decides on the basis of the Islamic society's expediency whether the expediency requires any decisions to be made according to people's majority vote, such as what occurred during the Battle of Uhud, or when expediency demands decision making contrary to the majority vote, therefore, agreement with the majority vote does not guarantee better expediency than automatic expediency. Only if the arguments of two sides (the majority and the minority) are completely equal, the Islamic ruler accepts a majority vote and legitimizes it. Therefore, the vote of the Islamic leader should be obeyed and followed not the vote of majority of people. On the other hand, Islam pays attention to the distribution of power and supervision over rulers according to the rule of "Al-Nasihat al-a’emat al- Muslemin", and this can be regarded as another practical example of the participation of citizens in the Islamic system.
    Keywords: legitimacy, republicanism, majority vote, participation, power distribution