فهرست مطالب

اندیشه های حقوق عمومی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

نشریه اندیشه های حقوق عمومی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامحسین الهام*، مهدی نورایی صفحات 7-22
    در هر کشوری، نهاد یا نهادهایی را به امر قانون گذاری اختصاص داده اند. در جمهوری اسلامی ایران، به مقتضای نوع نظام و اهداف متفاوت آن نهادهای متعدد مقرره گذاری وجود دارند که دارای حق مقرره گذاری در حدود متفاوت قانونی هستند، از جمله آنها، می توان به مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان رهبری، شورای عالی امنیت ملی، شوراهای عالی فرا قوه ای و مقام رهبری اشاره کرد. اما وظیفه ذاتی و اصلی و اولیه مقرره گذاری، به معنایی که در این پژوهش دنبال می شود، در بیشتر موضوعات، بر عهده مجلس است. البته همه این نهادها به یک شکل به وجود نیامده و از کارکرد مشابه و یکسانی برخوردار نیستند. این نهادها، با توجه به وظایفی که برای ایفای آنها ایجاد شده اند، در موضوعات خاصی که قانون اساسی برای آنها مقرر کرده است، دارای حق قاعده گذاری هستند. تفاوت عمده این نهادها با قوه مقننه، در کارویژه اصلی آن قوه در بحث قانون گذاری است؛ به همین دلیل، در برخی نهادهای مذکور، به ندرت اقدام به مقرره گذاری صورت گرفته است. مقرره گذاری این نهادها آثاری از جمله لزوم رعایت قواعد مصوب این مراجع از سوی مراجع اداری، در نظام حقوق اداری داشته است.
    کلیدواژگان: مقرره گذار، مراجع مقرره گذار، وحدت یا تعدد مراجع مقرره گذار، قانون
  • عبدالحکیم سلیمی*، عباسعلی کدخدایی صفحات 23-38
    از بایستگی های نظام سیاسی مبتنی بر اصل تفکیک قوا، نظارت بر اجرای قانون اساسی و لزوم پایش قوانین در فرایند نظام تقنینی است. این بایستگی، در برخی قوانین اساسی پیشین افغانستان نیز مورد توجه قرار گرفته است. اما قانون اساسی 1382ش، با عنایتی بیشتر به مسئله پایش قانون، در ماده سوم چنین مقرر می دارد: «در افغانستان هیچ قانونی نمی تواند مخالف معتقدات و احکام دین مقدس اسلام باشد». تصریح به لزوم پایش قانون عادی بر اساس این ماده قانون اساسی، از اقدامات مهم قوه موسس در حقوق اساسی افغانستان است.
    برایند تحقیق نشان می دهد، قانون اساسی به رغم تاکید بر ضرورت و موازین پایش، در خصوص مرجعی صالح برای پایشگری دچار کاستی است. صلاحیت ستره محکمه (دیوان عالی) و کمیسیون مستقل نظارت بر تطبیق قانون اساسی در پایش قانون، کافی نیست. برای انجام این مهم، بایسته است یک نهاد سیاسی مستقل دارای ساختار، وظایف و صلاحیت های متناسب با نظام جمهوری اسلامی افغانستان، در متن قانون اساسی تعریف شود. البته، این اقدامی است مهم که فقط با تعدیل قانون اساسی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: افغانستان، پایش قانون، نظارت، ستره محکمه، کمیسیون مستقل نظارت بر تطبیق قانون اساسی
  • ابراهیم موسی زاده*، رزیتا کهریزی صفحات 39-56
    حقوق پناهندگی در اسلام با داشتن صبغه مثبت، از زمان جاهلیت (مفهوم جوار)، حمایتی حداکثری و نظام مند را به پناهندگان و پناه جویان ارائه می دهد. در این زمینه، منابع اسلامی، اعم از آیات قرآن کریم، روایات، سیره پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام و خلفای اسلامی و نیز آراء فقها و حقوق دانان بر این حمایت با حداقل مستثنیات تاکید دارند. عقد «استیمان یا امان»، پناهندگی به افراد مسلمان و غیرمسلمان در عصر غیبت، و حقوق و تکالیف پناهندگان و دولت های اسلامی در قبال یکدیگر از جمله موضوعات بررسی شده است. با توجه به آیات، روایات و سیره معصومان علیهم السلام مشاهده می شود که پناهندگان در حمایت آحاد جامعه اسلامی و دولت اسلامی قرار دارند، مگر اینکه هدف فرار از عدالت و قانون باشد که در این حالت، مشابه کنوانسیون ژنو، حمایتی در کار نخواهد بود. با توجه به گسسته بودن حمایت های ارائه شده تحت حقوق بین الملل، پناهندگی کنونی و عدم کفایت آنها، دین مبین اسلام می تواند به عنوان منبع حقوقی، اخلاقی و بشری به ارتقا و توسعه بیش از پیش حقوق بین الملل پناهندگی یاری رساند.
    کلیدواژگان: پناهنده، اسلام، فقه، حقوق بین الملل پناهندگی، عقد استیمان، امان
  • حمیدرضا گردشتی*، حسین داورزنی صفحات 57-72
    مسئله امامت و زعامت جامعه و ضرورت وجود حکومت اسلامی، یکی از بنیادی ترین اصول در اندیشه سیاسی شیعه قلمداد می شود. در نگاه شیعی، امامت و ولایت از جمله مقولاتی است که به حسب عناصر و مولفه هایی چون کلیت، ذاتیت، دوام و ضرورت، گرچه به دو شکل متغایر، اما هر دو در یک راستا و اعم از عصر حضور معصوم علیه السلام و دوران غیبت ایشان متجلی می گردد. در دوره ای با حضور امام معصوم علیه السلام به شکل امامت و ولایت بالاصاله ایشان در امامت نبی اسلام و پس از ایشان، امیر مومنان و ائمه اطهار علیهم السلام و در دوران غیبت معصوم، به شکل نیابت فقیه جامع الشرایط ساختاربندی نظری می گردد.
    این مفروض اساسی حائز اهمیت است که مسئله ولایت فقیه بر سامانه زیست اجتماعی مسلمانان، از همان دوران اولیه عصر غیبت به صورت نظامی متعین در منظومه معرفتی فقهای شیعه شکل گرفته، اما در هر برهه، به تناسب نحوه تعامل و ارتباط دستگاه فقاهت و سلطنت حاکمه، به صورتی بروز و ظهور یافته است. چنان که در عصر امام خمینی ره و با فراهم شدن کلیه مقدمات موصله دیگر مانند وحدت کلمه مردم در حمایت از گفتمان سیاسی ایشان، تئوری ولایت فقیه در سعه حداکثری این گفتمان، که همان ولایت مطلقه انتصابی فقیه جامع الشرایط بود، تجلی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: امامت، ولایت مطلقه، حاکم جائر، نیابت، شیعه، مراتب ولایت، جلوه های ولایت
  • مجتبی همتی*، علیرضا کیان پور صفحات 73-82
    قانون گذاری وظیفه و رسالت اصلی همه مجالس دنیاست. در این خصوص، یکی از مسائل اصلی این است که حدود صلاحیت قانونگذار در امر تقنین از حیث موضوعی تا کجاست: مطلق است یا مقید؟ و آیا قانونگذار می تواند وارد هر قلمرو موضوعی بشود و راجع به هر چیز قانون وضع کند؟ و یا دامنه حقوق و آزادی ها را به هر شکل تضییق کند یا گسترش دهد؟ با بررسی نظام های حقوقی گوناگون، درمی یابیم که حتی در آن دسته از قوانین اساسی که در آنها بر عام بودن صلاحیت قانونگذار تصریح شده است، محدودیت هایی در این زمینه وجود دارد؛ محدودیت هایی که گاه بر مبنای خطوط قرمز ایدئولوژیک قانون اساسی، گاه بر مبنای حقوق و آزادی های مصرح برای شهروندان و الزامات حقوق بشری و گاه بر اساس تعهد به برخی پیمان ها و سازمان های خاص منطقه ای مانند اتحادیه اروپا و پذیرش برتری نظام های حقوقی آنها بر حقوق داخلی است.
    کلیدواژگان: پارلمان، قانون گذاری، موضوعات قانون گذاری، صلاحیت عام، صلاحیت محدود
  • سجاد شهباز قهفرخی* صفحات 93-110
    حریم خصوصی معنوی افراد، آن بخش از اعمال و ویژگی های هر شخص است که ناظر بر شخصیت و هویت اوست که برای عموم آشکار نبوده، وی نیز تمایل به افشای آن نداشته و در صورت افشا، شخصیت او آسیب می بیند. اشخاص هیچ گونه ورود و نظارت دیگران بر این قلمرو را برنمی تابند و نسبت به آن واکنش نشان می دهند. این مفهوم، تاکنون در حقوق اسلامی و حقوق ایران به صورت مستقل مورد بحث قرار نگرفته است. قانونگذار ایرانی، با عنایت به بی سابقه بودن این سازه در فقه و حقوق ایران، به صورت ناقصی صرفا به حمایت از برخی مصادیق این حق در قانون اساسی و برخی قوانین عادی پرداخته است. این مقاله، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر فقهی و حقوقی ایران، به بررسی چگونگی حمایت از حریم خصوصی معنوی اشخاص در فقه امامیه و حقوق اساسی ایران و طرح حمایت از حریم خصوصی می پردازد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حریم خصوصی معنوی، شخصیت، حریم خصوصی جنسی، حیثیت و آبرو
|
  • Gholam Hossein Elham*, Mahdi Nouraei Pages 7-22
    In each country, there is an institution or institutions set up for legislation. Considering the type of system of the Islamic Republic of Iran and its various objectives, there are different legislative institutions which have the right of legislation within different legal limits. Among these institutions are the Expediency Council, the Assembly of Experts, the Supreme National Security Council, the supreme councils and the Supreme Leader. But, the main, essential and primary task of legislation regarding most subjects is undertaken by the parliament. Taking into account the duties and responsibilities of these institutions, they have the right to legislate regarding certain issues determined by the constitution. The main difference between these institutions and the legislative power is in the main duty of legislation. Therefore, in some of these institutions actions are rarely taken on legislation. Among the effects which the legislation of these institutions bring to the system of administrative law is the necessity of observing the rules ratified by administrative authorities.
    Keywords: legislator, legislating authorities, unity or multiplicity of legislating authorities, the system of constitutional law of the Islamic Republic, law
  • Abdolhakim Salimi*, Abbas Ali Kadkhodaie Pages 23-38
    One of the requirements of the political system based on the principle of separation of powers is observation of the implementation of the constitution and the law in the legislative process. This necessity has also been considered by the former constitution of Afghanistan. Focusing the attention on this issue in Article III, the constitution approved in 1382 stipulates that in Afghanistan, no law can be enacted unless it corresponds to the beliefs and provisions of the sacred religion of Islam. Stipulating the need to observe the law in this article is one of the important measures taken by the constituent assembly in the constitutional law in Afghanistan.The study shows that, despite the emphasis of the constitution on the necessity and standards of observation, it suffers from lack of a competent authority for observation. The prerogative of the Supreme Court and the Independent Commission to observe the implementation of the constitution is not enough. To this end, the constitution needs to have an independent political organization with a structure, duties and qualifications which accord with the Islamic Republic of Afghanistan. Of course, the accomplishment of this important task demands amending its constitution.
    Keywords: Afghanistan, observation of the law, supervision, supreme court, independent commission for observing the implementation of the constitution
  • Ibrahim Mousazadeh*, Rozita Kahrizi Pages 39-56
    The refuge law in Islam, with its positive character, known in the pre-Islam period as concept proximity, presents a maximum and systematic support to asylum seekers and refugee. Islamic sources, including Quranic verses, narrations, the lifestyle of the prophet(pbuh), the pure Imams(pbut) and Muslims caliphs and also the views of jurists emphasize on this support with the least exceptions. The paper examines the contract of ‘’ seeking a refugee’’ which grants a haven to Muslims and non-Muslims in the period of occultation of the Twelfth Imam(pbuh) and the right and duties of refuges and Islamic government towards each other. An inquiry into Quranic verses, narrations and the lifestyle of the infallibles (pbut) shows that the refugee enjoy the support of the individuals of Islamic community and Islamic government, but if they seek to break the law, they are deprived of any support, a position which is established by case like Geneva Convention, as well. Considering the lukewarm support and current inadequate refuge offered by the international law the true religion of Islam, can be a legal, moral and human source, which contributes to the enhancement and development of international refuge law.
    Keywords: refugee, Islam, fiqh, international law of refuge, contract of seeking refuge, safe
  • Hamid Reza Goadashti*, Hossein Davar Zani Pages 57-72
    The issue of Imamate and leadership in society and the necessity for establishing an Islamic government is considered as one of the most fundamental principles of the Shiite political thought. In the view of the Shiite, Imamate and leadership are among the issues which, in terms of some elements and components such as totality, essentiality, permanence and necessity, are presented in contradictory forms, but both share the same orientation in the time of the infallible's presence or during his occultation. The theory of Velayat-e Faqih is theoretically structured in the form of Imamate and his true guardianship for Imamate of the Muslim's prophet in the time of the presence of the infalliable Imam (AS); after him, it is structured as Imam Ali and the other Imams (AS), and in the absence of the infalliable Imam, in the form of vicariate of a fully qualified Faqih.The basic assumption that matters is that, from the early days of the occultation, the issue of the Velayat-e Faqih in organizing Muslim's social life took root in the Shia scholars’ epistemology as a determined system, but in different periods of time, it has emerged differently in proportion to the interactions and relations of jurisprudential system with the ruling monarchy. In the era of Imam Khomeini, with all preliminary stages provided, such as people’s unity of word in supporting Imam Khomeini's political discourse, the theory of Velayat-e Faqih manifested in its full sense, i.e. the appointed and absolute guardianship of the fully qualified Faqih.
    Keywords: Imamate, absolute Velayat, oppressive ruler, vicariate
  • Mojtaba Hemmati*, Ali Reza Kianpour Pages 73-82
    Lawmaking is the main duty of the parliaments of the world. One of the main questions that arises here is, whether the lawmaker’s jurisdiction in lawmaking from the thematic point of view is absolute or limited. Can a lawmaker tackle any thematic scope and making a law about every issue? Can he restrict or extend the scope of right and freedoms the way he likes? An inquiry into the different legal systems shows that even in the constitutional law in which the generality of lawmaker’s jurisdiction is made explicit, there are limitations in this field; limitations which are sometimes based on red ideological lines of constitutional law, sometimes on the right, freedoms allowed for citizens and human rights obligation, and sometimes on the commitment to some local covenants and specific organizations such as European Union and acceptance of the superiority of their legal systems over the domestic law.
    Keywords: the parliament, lawmaking, lawmaking topics, general jurisdiction, limited jurisdiction
  • Sajjad Shahbaz Ghahfarokhi* Pages 93-110
    Spiritual privacy of individuals constitutes one's actions and characteristics which oversee his character and identity. It is unknown to the public and a person is not willing to disclose it because if it is disclosed, his/her social prestige will be damaged. People do not stand other's intrusion on their privacy and they react to it. This concept has not been dealt with independently in Islamic law and Iranian law. Given the unprecedented nature of this construct in Iranian law and in Fiqh, Iranian legislator has inadequately supported some instances of this right shown in the constitution and some ordinary rules. Using a descriptive-analytical method and referring to the reliable sources of Fiqh and law in Iran, this paper investigates the of protecting the spiritual privacy of individuals in Imamyyah Fiqh and in the constitutional law in Iran and provides a plan for protecting privacy.
    Keywords: privacy, spiritual privacy, personality, privacy of one's sexual life, prestige