فهرست مطالب

آموزه های فقه مدنی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

نشریه آموزه های فقه مدنی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدمصطفی محقق داماد، جمشید شیری، فروغ قاسمی صفحه 3
    خرید دین که امروزه یکی از منابع تامین اعتبار در حقوق بانکی به شمار می رود، بعد از ورود در ادبیات قانونی نظام بانکی از اهمیت خاصی برخوردار شده است. بر پایه عقد خرید دین، دین بدهکار به بیشتر یا کمتر از میزان اسمی از طلبکار توسط مدیون یا ثالث خریداری می شود. در ادبیات فقهی شیعه، اختلاف عمیقی در مورد وضعیت حقوقی آن وجود دارد که می توان گفت نظر مشهور که ماخذ و منبع قانون گذار هم بوده است، صحت عقد خرید دین در اکثر موارد و اقسام آن است. عقد خرید دین را در عملیات بانکی بدون ربا در موارد زیادی می توان به کار برد: قراردادهای اعتباری که امروزه یکی از عمده ترین فعالیت های بانکی محسوب می شود و در قالب خرید دین به طور کامل قابل انعقاد است، کارت های بانکی و همچنین سپرده ها و وام های بانکی است که با استفاده از عقد خرید دین در بانکداری بدون ربا قابل تحقق است، به نحوی که هیچ مشکل حقوقی و شرعی بر آن مترتب نباشد. تنزیل اعتبارات اسنادی و اوراق و اسناد تجاری است که یکی از منابع تامین اعتبار تجار است و در قالب خرید دین قابل تحقق است.
    کلیدواژگان: حقوق بانکی، قراردادهای اعتباری، وام بانکی، کارت بانکی، خرید دین
  • سیف الله احدی، محمدحسن حائری یزدی صفحه 29
    بسیاری از فقها به عدم جواز جریان خیار شرط در ایقاعات معتقدند و در اثبات مقصود خود به وجوهی استدلال می کنند که تمامی آن ها قابل خدشه اند. عمده دلیل این دسته، اجماع بوده که ثبوت و تعمیم آن به تمام ایقاعات محل تردید است. لذا این ادله نمی توانند مانع از تاثیر اقتضای عموم ادله شروط، جواز آنچه فاقد منع شرعی و عقلی است، اصاله الاباحه، اصاله الصحه و حاکمیت اصل آزادی اراده که جواز دخول شرط خیار در ایقاعات است، در برخی از ایقاعات باشند، از این رو، قابلیت آن ها برای انحلال عقلا و عرفا و شرعا ثابت است. البته در برخی از ایقاعات به سبب وجود مانع، خیار شرط جاری نیست. بنابراین کلیت قضیه جریان خیار شرط در ایقاعات، نه از جهت ثبوت و نه از جهت عدم آن صحیح نیست؛ بلکه معیار در مسئله، سازگاری حقیقت ایقاع و آثار آن با جریان خیار شرط در آن می باشد.
    کلیدواژگان: خیار شرط، ایقاعات، عموم ادله شروط، مشروعیت فسخ
  • محمدحسن صادقی مقدم، محمد صادقی، سید رضاامیری سرارودی صفحه 53
    عقود در یک تقسیم بندی، به عقود «معاوضی» و «غیر معاوضی» تقسیم می شوند و هر کدام آثاری ویژه خود دارند که لزوما نمی توان آن را بر دیگری حمل نمود. با این حال، برخی عقود خصایص و ابعاد منحصر به فردی دارند که نقش آن ها را در بین عقود معاوضی و غیر معاوضی با ابهام روبه رو می سازد. نوشتار حاضر با نظر به جایگاه ویژه «عقد نکاح»، بر آن است تا ماهیت و آثار این عقد را در دایره شمول عقود معاوضی و غیر معاوضی بررسی نماید. آنچه بیان این ماهیت را با تردید مواجه می کند، حمل برخی نهادهای حقوقی از جمله مهریه، نفقه، حق حبس و تمایز نکاح دائم از موقت، بر ارتباط عقد نکاح با عقود معاوضی است. با تردیدهایی که در این باره ایجاد می شود، نمی توان به طور کامل به معاوضی بودن عقد نکاح استناد نمود. برای تحلیل ماهیت و آثار مترتب بر آن باید به تحلیل دقیقی پرداخت و ابعاد مهم آن را موشکافی نمود؛ چه اینکه با این تردیدها در بیان ماهیت عقد نکاح از حیث معاوضی بودن یا نبودن، شاید بتوان به شق سوم نیز دست یافت که در این مقاله بدان خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: عقد معاوضی، عقد غیر معاوضی، نکاح، مهریه، نفقه، حق حبس، مواد 1082 و 1092 قانون مدنی
  • محمدتقی فخلعی، احسان علی اکبری بابوکانی، میثم شعیب صفحه 79
    نوشته پیش رو پس از اشاره به اهمیت صنعت ترانزیت کالا در تجارت بین الملل و سودآوری آن برای کشورها، دو قاعده کلامی و فقهی «تکلیف کفار به فروع» و «حرمت اعانه بر اثم» را به عنوان مانعی مهم بر سر راه تجارت و ترانزیت کالاهای حرام به کفار بررسی می کند. بر فرض تمامیت قاعده نخست، ترانزیت کالای حرام به کفار می تواند مصداق اعانه بر حرام و در نتیجه حرام باشد. در این پژوهه، ابتدا تمامیت قاعده نخست مورد تردید قرار گرفته و نظریه عدم تکلیف کفار به فروع از خلال نقد و تحلیل ادله اقوال تقویت شده است و آنگاه بر فرض پذیرش مبنای مشهور در تکلیف کافران، تنجز احکام و تکالیف درباره آنان عادتا نامحتمل شمرده شده و در ادامه با ملاحظه نصوص موید، موضوع اعانه بر حرام در ترانزیت کالا منتفی دانسته شده است. نتیجه اینکه حرمت اعانه بر اثم نمی تواند مانع ترانزیت کالاهای حرام به کفار باشد.
    کلیدواژگان: تجارت، ترانزیت، کالاهای حرام، تکلیف کفار، اعانه بر اثم
  • میثم خزایی، جواد ایروانی، علی خاکسار حقانی دهکردی صفحه 103
    قرار تامین که از جمله قرارهای موقتی است، یکی از تدابیر احتیاطی برای جلوگیری از تضییع حقوق اصحاب دعواست. در آیین دادرسی مدنی، به موجب قرار تامین و جهت حفظ حقوق احتمالی خواهان، عین خواسته یا معادل آن از اموال خوانده تا پایان دادرسی به حیطه توقیف درآمده، از نقل و انتقال آن جلوگیری می شود. در آیین دادرسی کیفری، پس از تفهیم اتهام و وجود دلایل کافی به منظور حفظ حقوق احتمالی یکی از اصحاب دعوی، قرار تامین در جریان دادرسی صادر می گردد. گرفتن وجه التزام، وثیقه، تکفیل یا حبس مدعی علیه نیز از مصادیق آن است. در متون فقهی کتاب القضاء نیز به مسئله الزام به کفیل یا حبس مدعی علیه در فرض وجود بینه اشاره شده است که می توان از آن به مبانی فقهی قرار تامین یاد کرد. در قانون آیین دادرسی مدنی، یکی از شروط صدور قرار تامین، منجز و قطعی بودن خواسته است. بر این اساس، این سوال مطرح می گردد که در فاصله اقامه دعوی تا حاضر کردن بینه و در فاصله حاضر شدن بینه مسلمان تا زمان تعدیل آن ها، صدور قرار تامین توسط قاضی جایز است یا خیر؟ در این پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی پس از بیان نظرات فقی هان و دلایل آن ها، این نظریه مطرح گردیده است که حکم اولی در صورت غیبت بینه، عدم جواز صدور قرار است؛ لکن در صورت خوف ضرر عقلایی علیه مدعی، حکم اولی برداشته شده و صدور قرار، جایز بلکه لازم می گردد. همچنین در صورت جهل به عدالت بینه، مسئله از باب تزاحم حقوق بوده، باید قرار تامینی صادر شود که در آن ضرر کمتر نسبت به هر دو طرف دعوی لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: قرار تامین، الزام به کفیل، غیبت بینه، تعدیل بینه
  • رضا سکوتی نسیمی صفحه 129
    شروط ضمن عقد در قراردادها یکی از مهم ترین موضوع های حقوق قراردادها و در واقع تبلور اصل حاکمیت اراده در قراردادهاست. یکی از شروط ضمن عقد شرط فعل می باشد که به دو صورت مثبت و منفی از یک طرف و فعل مادی و حقوقی از طرف دیگر در قراردادها درج می شود که اثر آن بر حسب مورد، تعهد و التزام به انجام یک فعل یا خودداری از انجام آن می باشد. قانون گذار در قانون مدنی به شرط فعل مثبت و منفی در مواد 234 و 237 تصریح نموده ولی به شرط فعل مادی و حقوقی تصریح نکرده است. همچنین در مواد 237 تا 239 ق.م. ضمانت اجرای تخلف از شرط فعل مثبت و منفی را بیان نموده است که ظاهر آن حکایت از عدم فرق ضمانت اجرای آن دو دارد. در این مقاله سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود که آیا ضمانت اجرای تخلف از شرط ترک فعل حقوقی (شرط فعل حقوقی منفی) همان ضمانت اجرای تخلف از شرط فعل مثبت می باشد که قانون گذار در مواد 237 تا 239 مقرر نموده است یا باید در پی ضمانت اجرای دیگری بود. برای پاسخ به مسئله فوق ابتدا سعی شده است موضوع از دیدگاه قانون گذار با توجه به مصداق های شرط ترک فعل حقوقی در قانون مدنی، و سپس از دیدگاه فقهای امامیه و حقوق دانان و رویه قضایی مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت به نظریه مورد نظر و دلایل آن که عبارت از حق فسخ مشروط له و حق مطالبه خسارت است، اشاره شده که متفاوت از ضمانت اجرای تخلف از شرط فعل مثبت است.
    کلیدواژگان: باطل، شرط فعل، التزام، حق فسخ، مطالبه خسارت
  • محمد صالحی مازندرانی، حسینعلی عبدالمجیدی صفحه 157
    پس از وقوع طلاق رجعی تا زمانی که شوهر حق رجوع به زن را دارد، زن و شوهر از لحاظ حقوقی در وضعیت حقوقی خاصی قرار دارند. از سویی طلاق واقع شده است، لیکن به نظر می رسد که این طلاق تاثیری در روابط زوجین ندارد و زن و شوهر همچنان نسبت به یکدیگر حقوق و تکالیفی دارند. از سوی دیگر، اگر مرد از حق رجوع خود استفاده نکند و مدت آن تمام شود، طلاق تاثیر خود را گذاشته و موجب جدایی آن ها از یکدیگر می شود. در شرع مقدس اسلام و به تبع آن در حقوق موضوعه ایران، در مدتی که مرد حق رجوع دارد، برای وی و مطلقه رجعیه حقوق و تکالیفی تعیین گردیده است. وجود این حقوق و تکالیف تا حدی است که برخی نظر بر این داده اند که مطلقه رجعیه زوجه محسوب می شود و هیچ تفاوتی با زوجه ندارد و لذا تمام آثار و احکام زوجه بر وی نیز بار می شود. برخی نیز وی را در حکم زوجه می دانند و تنها برخی از حقوق و تکالیف زوجه را بر وی نیز جاری و ساری می دانند. هر یک از این نظرات دارای آثار خاص خود بر مطلقه رجعیه می باشد. مآلا پس از مطالعه و تحقیق و تامل در نظرات و ادله و مستندات هر دو گروه و با توجه به ایرادهایی که بر هر نظر وارد است به نظر می رسد به رغم اینکه در قانون ایران، با عنایت به ماده 1120 قانون مدنی، بند 2 ماده 8 قانون امور حسبی و ماده 38 قانون حمایت از خانواده مصوب 1392، مقنن دیدگاه زوجیت حکمی مطلقه رجعیه را پذیرفته است، لیکن زوجه حقیقی بودن مطلقه رجعیه هم از لحاظ آثار و هم از لحاظ فلسفه چنین حکمی از نظر شارع مقدس که همانا منسجم ماندن و عدم انحلال نظام خانواده است هم به واقعیت و هم به مصلحت نزدیک تر می باشد.
    کلیدواژگان: احکام، آثار، وضعیت حقوقی، مطلقه رجعیه، زوجه حقیقی، زوجه حکمی
  • غلامرضا یزدانی، محسن محبی، محمد امامی صفحه 185
    معیار ارزیابی خسارت و غرامت، نقش مهمی در ارزیابی خسارت ها و غرامت ها در قراردادهای سرمایه گذاری بین المللی بازی می کند. سوٴال اساسی در مواردی که نقض تعهدات بین المللی یا قراردادی از سوی کشور میزبان سرمایه مطرح می شود، این است که آیا دولت میزبان مکلف به پرداخت «غرامت کامل» است یا «غرامت جزئی»؟ به دیگر سخن، پرداخت خسارت آیا باید به گونه ای باشد که سرمایه گذار خارجی در موقعیتی قرار گیرد که اگر نقض تعهد صورت نمی گرفت، در آن موقعیت قرار می گرفت یا اینکه تکلیف دولت صرفا جبران خساراتی است که واقعا و بالفعل بر سرمایه گذار وارد شده است. دیوان های داوری تا کنون معیار یکسانی را برای ارزیابی خسارت ها اتخاذ نکرده اند و بسیاری از آن ها همان معیار پرداخت غرامت در موارد سلب مالکیت را ملاک عمل قرار می دهند. یعنی در موارد نقض تعهدات سرمایه گذاری، از غرامت کامل و در موارد نقض قرارداد سرمایه گذاری، از معیار غرامت جزئی تبعیت می کنند. به نظر می رسد در فقه اسلامی همین معیار دوم یعنی غرامت جزئی بیشتر مورد توجه فقهای معاصر قرار گرفته باشد.
    کلیدواژگان: غرامت، خسارت، معیار ارزیابی، داوری، سرمایه گذاری
  • محمد سلامی صفحه 217
|
  • Sayyed Mustafa Muhaqqiq Damad, Jamshid Shiri, Forough Ghasemi Page 3
    Today, factoring is one of the sources for financing in banking law. After entering in the legal literature of banking system, it has had a special importance. Factoring is a contract which the debt is bought less or more than its nominal value from creditors by the debtor or third party. There is a great disagreement about its legal status in Shia jurisprudential literature which the attitudes of the well-known Shia jurists which have been considered by the legislator as a source is the validity of the factoring contract in most cases and types. The factoring contract can be applied in many cases in banking operations without usury: credit contracts which contain the most majority banking operation in these days and in the form of factoring, they can be made completely. Bank cards, bank deposits and bank loans can be realized by factoring in banking operations without usury as it does not face any legal and divine law (shariah) problems. Letter of credit discounting and forfaiting are those of are those of sources for financing for business men which they can be realized.
    Keywords: Banking law, regulation, Credit contracts, Bank loans, Bank cards, Factoring
  • Seifollah Ahadi, Muhammad Hassan Haeri Yazdi Page 29
    Many of Islamic jurists (fuqahā’) think the lack of lawfulness in the process of khiyar al
    shart or stipulated option in unilateral contracts and for proving this, they have established aspects which all of them contain blemish (weaknesses). Their most important reason is ijmae (consensus) which proving and extending it to all unilateral contracts faces doubt. Therefore, these reasons cannot prevent the impact of the general exigency of stipulated option; the lawfulness of what it is not prohibited by the intellect and Islamic law. The principle of ibaha (permissibility), the principle of validity of contracts (the presumption of law is that all contracts are valid unless proved otherwise) and autonomy which are the lawfulness (authorization) of inclusion Khiyar al-Shart or Stipulated Option in Unilateral (One Sided) Contracts. Therefore, it is proved to leave these reasons rationally, conventionally and Islamic jurisprudence law (Islamic religious beliefs). Of course, khiyar al-shart or stipulated option does not proceed in some unilateral contracts because of the obstacles. Therefore, neither from the point of proving or absence of it, the universality of the process of khiyar al-shart or stipulated option in unilateral contracts is not valid (true). But the criterion in this issue is the harmony of the reality of unilateral contracts and its effects with the process of khiyar al-shart on it.
    Keywords: Khiyar al shart or stipulated option, Unilateral contracts, The generality of stipulated evidences, The legality of avoidance.
  • Muhammad Hasan Sadeqi Moqadam, Muhammad Sadeqi, Sayyed Reza Amiri Sararoudi Page 53
    Contracts divide in to onerous contracts and gratuitous contracts from one aspect. Every of them have its specific effects which it cannot be necessarily extended to other one. However, some contracts have exclusive and unique characteristics and aspects which make their role in onerous and gratuitous contracts face ambiguity. The present paper with regarding the special position of nikah (marriage) contract is going to study the nature and effects of this contract in circle of inclusion of onerous and gratuitous contracts. What cause doubtfulness on relationship between marriage contracts with onerous contracts are the extension of some legal acts such as dowry, alimony, lien in marriage and the separation of the temporary marriage and permanent marriage. The doubts which are established about this, it cannot be completely adduced to be the marriage contract onerous. To analyze the nature and effects of it, it should be surveyed scrupulously and its important aspects should be studied. Because of these doubts about the quiddity of the marriage contract from the point of being onerous and gratuitous, it is possible to explore another type which has been discussed in this note.
    Keywords: Onerous contracts, Gratuitous contracts, Nikah (marriage), Dowry, Alimony, Lien in marriage, Article 1082, 1092 of Civil Code of Iran
  • Muhammad Taqi Fakhlaei, Ehsan Ali Akbari Babukani, Meysam Shoaib Page 79
    After presenting the importance of the transit industry in international business and its profits for countries, this paper has paid attention to two Islamic jurisprudential and scholastic (theological) principles; the liability of infidels to the ten Ancillaries of the Faith (furū ad-dīn) and the prohibition of help in sin as the important problems for business and transit of the prohibited items to non-Muslims. In the belief of the integrity of the first principle, the transit of the prohibited commodities (items) in Islam to non-Muslims can be a proof of help in sin and it is prohibition consequently. Firstly, in this paper, it has been in doubt and uncertainty the integrity of the first principle and has been reinforced the theory of the absence of taklif (a legal charge or obligation) to perform the ten Ancillaries of the Faith (furū ad-dīn) and secondly, if the acceptance of the attitude of the well-known jurists about non-Muslims’ taklif (a legal charge or obligation), it is thought that the effectiveness of Islamic ordinances and duties is impossible to them. Then with adding the approved texts, the issue of help in sin in transiting prohibited commodities is invalid. Consequently, help in sin cannot be counted as a problem for transit of prohibited commodities.
    Keywords: Business, Transit, Prohibited commodities, Non, Muslim's taklif (A legal charge or obligation), Help in sin
  • Meysam Khazaei, Javad Irvani, Ali Khaksar Haqani Dehkord Page 103
    One of the provisional remedies is writ which is one of precautious policies to avoid infringing on the rights of quarreling parties. In the civil procedure of Iran, based on writ and for guaranteeing the right of Plaintiffs, the defendants’ property itself or equal to it has been seized and avoided to transfer. In the criminal procedure, after informing the accused and the enough evidences for protecting the possibility rights of one of quarreling parties, the writ is issued during the procedure. Forfeiture of recognizance, bail and imprisonment of defendant are those of its cases. In the texts of Islamic jurisprudence of Kitab al-Qada’ (the Book of Judgment), it has been pointed to the obligation of surety and imprisonment of defendant in the condition of evidences which it should be stated as the Islamic jurisprudential principle of writ. In the civil procedure, one of the provisions for issuing writ is that the claim (a legal demand) should be definite and absolute. According to this, the question is asked if it is lawful (permitted) or not for judge to issue writ during lawsuits and preparing witness and during presenting Muslim witness till the righteousness of them. This research with analytic and descriptive way has presented this theory that if the witness is absence, the primary law is lawlessness of issuing writ. But in the rational fear of plaintiff’s loss, the primary law is set aside and the issuance of writ is lawful and perhaps necessary. In the condition of the ignorance to the justice of witnesses, the issue is the case of interference of rights and should be issued writ to be considered less loss for both quarreling parties.
    Keywords: Writ, The obligation of surety, The absence of evidence, The righteousness of evidence
  • Reza Sokouti Nasimi Page 129
    Clauses in contracts is one of the most important issue of the law of the contracts and in reality, it is an emergence (form) of autonomy (the ability of the person to make his or her
    own decisions) in the contracts. One of these clauses is the condition about performance of an act which is determined in two forms: from one side, positive and negative and from the other side, material and legal in the contracts. In the Civil Code of Iran, the legislator has specified on the condition of positive and negative act in Articles 234 and 237 but it has not specified on the condition of material and legal act. It has also stated the violation of the negative and positive condition in the Civil Code of Iran in Articles 237 and 239 which determines that there are no differences between the executive guarantee of them in apparent. This article is going to answer this question that if the executive guarantee of the violation of negative condition is the same as the executive guarantee of the violation of positive condition which has determined in Articles 237-239 or it should be looked in the other executive guarantee. For answering to the mentioned question, it has tried to see the issue from the view of the legislator with considering the instances of the violation of the negative condition in the civil code of Iran and it has been studied from the point of the Islamic jurists and law scholars and Precedent (judicial precedent) and lastly, the intended idea and its reasons which are the right of the revocation of the person to him the promise is to be made and the legal right to claim compensation has been implied which it differs from the executive guarantee of the violation of positive condition.
    Keywords: Null (Invalid), Condition about performance of an act, Positive condition, Obligation, The right of the revocation, To claim compensation
  • Muhammad Salehi Mazandarani, Hussein Ali Abdul Majidi Page 157
    After the revocable divorce (raj’i), until the husband has the right to take back the wife, the woman and man have a special legal status from the legal point. From one side, the divorce has established but it seems that this divorce has no effect in the relationship between husband and wife and both have rights and duties toward each other. From the other side, if man does not use his right to take back the wife and the period of it comes to end, the divorce has put its impact and results separation. In Islamic holy law and consequently in the positive law of Iran, during this time which man can take back to his wife, man and
    woman have rights and duties toward each other. Because of these duties and rights, some Islamic jurists think that the divorced woman is considered as the wife for the man and there are no differences between the divorced woman and wife. Therefore, all effects and ordinances related to the wife are for her. Some other jurists believe that she is his wife but some rights and duties of wife extend to her. Each of these attitudes has its special consequences for the divorced woman. After studying, investigating and thinking and with regarding faults for each ideas, in spite of being accepted by the law of Iran and with paying attention to articles 1120, Article 8, clause 2 of the non-litigious jurisdiction act and Article 38 of Iran’s Family Protection Law codified 1392, it seems that the legislator has accepted the attitude of the divorced woman being the real wife based on ruling. But the divorced woman being the real wife is close to reality and expediency in both effects and the reasoning of such ordinance from the view of the holy law giver which are the coherence and disruption family system.
    Keywords: The religious ordinances, Effects, Legal status, The divorced woman who the man can take back to, The real wife, Wife based on ruling.
  • Gholamreza Yazdani, Mohsen Mohebi, Muhammad Imami Page 185
    The standard of compensation of damages has an important role in the evaluation of damages and its remedy in the field of international capital investment contracts. An important question in the case of the breach of international obligations or breach of contracts from the part of country in which the investment is done, is whether it should pay the damages thoroughly or partially? In another word, for the evaluation of the damages there are two methods. One is that the foreign country should be supposed in the situation that the contract was not broken and the benefit which would be obtained is counted. The other way is that only the losses that really it faces is regarded? Up to now, courts of arbitration have not accepted a single standard to asses the losses and many accepted the
    same norm which is the standard to evaluate the damages in the case of dispossession. That is in the case of breach of the investment obligations perfect compensation and in the case of breach of the investment contract partial one should be done. It looks as if Muslim Jurists mainly accepted payment of partial damages.
    Keywords: Compensation, Damages, Standard of evaluation, Arbitration, Investment