فهرست مطالب

آموزه های فقه مدنی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه آموزه های فقه مدنی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا حق پناه، سیدعلی دلبری صفحه 3
    تصرفات و داد و ستد کودکان، هم در فقه معاملات مورد بحث است و هم در مبحث حقوقی روز. به نظر مشهور آیه «وابتلوا الیتامی» دو صفت رشد و بلوغ را در دادن مال به ایتام و کودکان متذکر شده است؛ اما اینکه هردو وصف باید با هم محقق شوند یا بودن یکی از آنها کفایت می کند محل اختلاف فقها و مفسران است؛ با بررسی آراء فقی هان و مفسران، به نظر می رسد، دخالت متغیر رشد در داد وستد کودکان، صرفنظر از مقارن بودن آن با بلوغ یا عدم آن درخور تامل جدی تر است. این نوشتار با بررسی آیه مزبور با روش توصیفی-تحلیلی به این نتیجه می رسد که عنصر رشد برای جواز تصرفات مالی صبی ممیز کافی است.
    کلیدواژگان: تصرفات صبی، داد و ستد کودکان، و ابتلوا الیتامی
  • استاد راهنما: محسن جهانگیری، غلامرضا یزدانی صفحه 23
    حق خودداری از انجام تعهد تا اجرای تعهد طرف دیگر، حق حبس نامیده می شود. حق حبس از دیرباز مورد پذیرش فقهای اسلامی بوده است. در فقه امامیه، تا زمان محقق اردبیلی، کسی در صحت حق حبس تردید نکرده بود و بعد از اینکه ایشان، آن را نامشروع دانست و برخی از محققین از این ایشان تبعیت کردند، سید عاملی در مفتاح الکرامه مجددا تردیدهای محقق اردبیلی و دیگران با پاسخ داد و سایر محققین از ایشان تبعیت کردند. منشا حق حبس را باید در اراده ضمنی طرفین جستجو کرد. از این رو، حق حبس نه تنها به تمامی عقود و معاملات تعمیم دارد بلکه بعد از انحلال قرارداد نیز حق حبس جاری می شود.
    کلیدواژگان: حق حبس، انحلال قرارداد، حق عینی، حق دینی
  • مجید رضا شیخی نصرآبادی، محمد تقی فخلعی، عباسعلی سلطانی صفحه 47
    از جمله مسائلی که از دیر باز در فقه امامیه مطرح بوده و هم زمان با تکامل فقه، رشد کرده، مساله حرمت اخذ اجرت بر واجبات است؛ آن‎گونه که به مثابه قاعده‎ای فقهی مورد تسالم فقها واقع شده است. این قاعده از سویی فاقد پشتوانه ی روایی محکم است و از سویی تکیه بر شهرت زده است، برخی فقهای متاخر به روش‎های گوناگون در صدد برآمده اند تا شالوده‎ی این قاعده را بر حکم عقل بنیان نهند. این نوشتار سه نظریه‎ی1.خارج از مالکیت بودن اعمال واجب(مقهوریت)، 2.تنافی بین وجوب عمل و ملکیت موجر در واجبات، 3.نظریه دین بودن واجبات را مورد نقد و تحلیل قرار داده و با خدشه بر آ‎ن‎ها، عقلی بودن مستند این قاعده را در معرض تردید جدی قرار داده است.
    کلیدواژگان: حرمت اخذ اجرت، ذمه و عهده، مالکیت خدا بر عمل مکلف، دین بودن عمل، مقهوریت واجبات
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، داود اسماعیلی صفحه 65
    ازدواج موقت در قانون مدنی ایران مورد پذیرش واقع شده و مختص فقه شیعه است از قرآن و روایات استفاده می شود که این نوع ازدواج جایز و دلیلی بر تحریم آن وجود ندارد دلایلی هم که اهل سنت در تحریم آن آورده مبتنی بر دیدگاه خاص خلیفه دوم است. نگاه ابتدایی به این موضوع حاکی از آن است که این حکم بنابر ضرورت تشریع شده تا از ارتکاب به گناه کاسته شود زیرا ترویج این نوع ازدواج دارای پیامدهایی است که به غیر از ضرورت و در غیر جایگاه خود، پسندیده نیست. در این نوشتار ابتدا مفهوم ازدواج موقت و مستندات قرآنی و روایی آن بررسی، سپس پیامدهای آن مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ازدواج موقت، تحریم، متعه، خلیفه دوم، پیامدهای مثبت و منفی
  • دکتربابک درویشی، روح الله فیاضی صفحه 89
    موضوع معامله در قرارداد بیع متقابل، تجهیزات، دانش فنی و فراهم آوردن تسهیلاتی برای تولید در کشور واردکننده است. طرف های معامله در این قرارداد، توافق می کنند تا فروشنده متعاقبا محصولاتی را که به وسیله ی این تسهیلات تولید شده، خریداری و هزینه های خود را مستهلک نماید. اوصاف قرارداد بیع متقابل عبارتند از: عقد بودن، لازم بودن، منجز بودن، معوض بودن، ارتباط بین کالاها و تجهیزات صادراتی با کالاهای بازخرید شده و بلند مدت بودن. مهمترین مساله در معاملات بیع متقابل، توصیف ماهیت حقوقی قراردادی است که در این زمینه منعقد می شود. بیع متقابل با نهادهای حقوقی همچون بیع، معاوضه، شرکت، جعاله، مضاربه، اجاره به شرط تملیک و صلح تشابهاتی دارد. اما فی الواقع بیع متقابل، هیچیک از این نهادها نیست. این پژوهش به بررسی فقهی حقوقی ماهیت قرارداد بیع متقابل پرداخته و می کوشد مشروعیت این قرارداد بین المللی را از دیدگاه فقه پویای اسلام و حقوق ایران به اثبات برساند.
    کلیدواژگان: تجارت متقابل، بیع متقابل، مشروعیت، اصل حاکمیت اراده، ماهیت ویژه
  • احمد باقری، زهره نیک عمل صفحه 115
    طبق نظر مشهور فقی هان امامیه، ضامن میتواند بیآنکه به میزان دین مضمونعنه(بدهکار) آگاهی داشته باشد از آن ضمانت کند، حتی اگر مقدار آن فراتر از حد تصور او باشد. قانون مدنی نیز به تبعیت از نظر مشهور فقی هان امامیه در ماده 694 به عدم اشتراط علم ضامن به مقدار و اوصاف و شرایط دینی که ضمانت آن را مینماید، تصریح کرده است. در مقابل مخالفان به ادلهای چون نفی غرر و عدم صحت التزام به مال در صورت جهل استناد کردهاند. در این نوشتار ادله قایلین به بطلان مورد بررسی قرار گرفته و رد شده و قول به صحت ضمان از دین مجهول اثبات شده است.
    فقی هان قایل به صحت ضمان از دین مجهول، آن را مشروط به امکان معلوم ساختن دین پس از عقد ضمان دانستهاند و در فرضی که آگاهی به میزان دین ممکن نباشد، به بطلان ضمان از دین مجهول حکم کردهاند. در این جستار ضمن پذیرش اصل این شرط، نظر فقی هان و قانونگذار مبنی بر بطلان ضمان از دین مردد و مبهم مورد نقد واقع شده است. از این رو پیشنهاد حذف فراز دوم از ماده 694 قانون مدنی داده شده است.
    کلیدواژگان: ضامن، مضمونله، مضمونعنه، مضمونبه، دین مجهول، ضمان
  • سید احمد سجادی نژاد صفحه 139
    «شهادت» همواره در نظامهای حقوقی به عنوان دلیل اثبات دعوا مطرح بوده و هست در عین حال در کشور ما، به دلیل عدم الزام شاهد بر ادای شهادت از یک سو و ملاحظه این حقیقت که اصل اولیه برائت منکر است، شهادت به عنوان دلیل اثبات تا حد زیادی کار آیی خود را از دست داده است. این مقاله بر آن است تا الزام شاهد بر شهادت را در فقه و حقوق ایران و تعدادی از کشورهای غربی و عربی بررسی کند.
    در فصل اول، نویسنده پس از بحث و بررسی روایات، آیات و اقوال فقها به این نتیجه رسیده است که تحمل شهادت (شاهد شدن) واجب نیست اما وجوب ادای شهادت، با شرایطی که برای آن بر شمرده شده مورد اتفاق مسلمین و امتناع از آن گناه کبیره می است.
    در فصل دوم ادای شهادت در قوانین ایران و تعدادی از کشورهای غربی و عربی را به صورت مستند بررسی و به این نتیجه رسیده است که قوانین ایران بر خلاف فقه اسلامی الزام شاهد بر ادای شهادت را نپذیرفته اما قوانین کشورهای غربی و عربی موافق با فقه اسلامی و امتناع از شهادت را جرم دانسته و برای آن مجازات در نظر گرفته اند.
    کلیدواژگان: شهادت، ادای شهادت، وجوب، امتناع از شهادت، کبیره
  • عبدالرضا اصغری*، فرزاد بهشتی توندری صفحه 159

    یکی از موضوعات بسیار مهم از جهت نظری و عملی باب وقف در فقه و حقوق،حق تقدیمی یا پذیره می باشد. که در ازای اولویتی که برای فرد در این ملک و تمدید اجاره آن ایجاد می شود،مبلغی تحت عنوان حق تقدیمی یا پذیره در یافت می شود. در این نوشتار ما به ریشه یابی این بحث از نگاه فقه و حقوق پرداخته ایم و اثبات کرده ایم که برای حق تقدیمی نمی توان سابقه فقهی در نظر گرفت و آن را منطبق با حق الارض در فقه دانست؛ وهمین طورمنطبق دانستن ان باحق کسب وپیشه و تجارت یاحق سرقفلی چه درمعنای حقوقی یا فقهی آن خالی از اشکال نمی باشد.بنابراین برای اثبات مشروعیت آن باید به ماده 10 ق.م استناد شود.

    کلیدواژگان: وقف، موقوفه، حق تقدیمی، حق الارض، پذیره، حق سرقفلی، حق کسب پیشه وتجارت
|
  • Reza Haq Panah, Seyyed Ali Delbari Page 3
    Possessions and trading of the children are discussed both in jurisprudence of transactions and today’s law. In view of majority, this verse has mentioned the two characteristic of growth and maturity for delivering of property to the orphans and children; but there is disagreement among jurists and commentators that both of them must be accomplished or one of them will be adequate. Considering the opinions of jurists and commentators, it seems that the variable interference of the growth in trade of children, regardless of whether or not it coincides with the maturity, to be worthy of more serious reelection. Examining the mentioned verse in a descriptive-analytic way, this paper concludes that the element of growth is adequate for the permissibility of the intelligent minor in financial possessions.
    Keywords: Possessions of the minor, Bargaining of the children, Examining the orphans
  • Mohsen Jahangiri, Gholam Reza Yazdani Page 23
    The right of refraining from carrying out the commitment in order to implement the commitment of the other party, is called right of Lien. The right of Lien has been accepted by Islamic jurists for a long time. No one has doubted about its accuracy in Shia’s jurisprudence until Mohaghegh Ardabil. And after it was understood illegitimate by him and was followed by some researchers, seyyed Ameli again replied the doubts of Mohaghegh Ardabili and his followers. The origin of the right of lien should be investigated in the implicit will of the parties. Therefore, the right of line is extended not only to all contracts and transactions, but also after the dissolution of the contract.
    Keywords: Right of lien, Dissolution of the contract, Objective right, Religious right
  • Fakhlaee, Sultani, M.R. Sheikhi Page 47
    Among the issues that have long been raised in Shia’s jurisprudence and has grown alongside of the evolution of jurisprudence is the issue of the prohibition of receiving Fee on obligations in a way that it is accepted as a juridical rule by jurisprudents. This rule has no evidence from narratives, in one hand, and it is based on the fame, on the other. Some recent jurisprudents have attempted to lay the foundation of this rule on the reason in different ways. There are three approaches in this respect: 1- obligations are outside of ownership (overpower); 2- there is contradictory between the necessity of operation and ownership of the lessor on obligations; 3- obligations are regarded as debt. This paper has criticized and analyzed these three approaches and has doubted seriously about the intellectual authority of the evidence of this rule.
    Keywords: Prohibition of receiving fee, Obligation, responsibility, Ownership of God to the act of obliged, Being debt of act, Overpowered of obligations
  • Muhammad Reza Haji Ismaeli, Dawood Ismaeli Page 65
    Temporary marriage has been adopted in Iran Civil Code and it is special to Shiite jurisprudence. It is used from the Quran and Hadith that this type of marriage is permissible and there is no reason for its banning. The reasons that have been advance for its banning by Sunnis are based on a particular view of the second caliph. A first look at the subject suggests that this decree is commanded on the base of necessity in order to reduce committing sin; since promoting this type of marriage has implications that are not good in the case of there is no necessity or is not in its place. In this paper, at first the concept of the temporary marriage and its Quranic-narrative documentations have been studied and then its consequences have been evaluated
    Keywords: Temporary marriage, Prohibition, Concubine, The second caliph, Positive, negative implications
  • Muhammad Reza Haji Ismaeli, Dawood Ismaeli Page 89
    Temporary marriage has been adopted in Iran Civil Code and it is special to Shiite jurisprudence. It is used from the Quran and Hadith that this type of marriage is permissible and there is no reason for its banning. The reasons that have been advance for its banning by Sunnis are based on a particular view of the second caliph. A first look at the subject suggests that this decree is commanded on the base of necessity in order to reduce committing sin; since promoting this type of marriage has implications that are not good in the case of there is no necessity or is not in its place. In this paper, at first the concept of the temporary marriage and its Quranic-narrative documentations have been studied and then its consequences have been evaluated.
    Keywords: Temporary marriage, Prohibition, Concubine, The second caliph, Positive, negative implications
  • Ahmad Baqeri, Nik Amal Page 115
    According to almost majority of Shia’s jurists, guarantor can guarantee the debt of a debtor without being aware of his debt, even if its amount is higher than he thought. Following Shia’s jurists, the Civil Law in Article 694 has also expressed clearly that it is not necessary to know the quantity, qualities and circumstances of the debt that he warrants. In contrary, the opponents have referred to the evidences such as negation of the risk, inaccuracy of commitment to the financial health in the case of ignorance. In this paper we have considered the reasons of those who believe in invalidation of this claim and it has been rejected, but the view of those who believe in its validity has been proven. Jurisprudents, who believe in accuracy of liability of the unknown debt, have provided it to the possibility of knowing it after contract of liability and if it is not possible to know the amount of the debt, it will be invalid. Acknowledging this condition, this paper has criticized the idea of jurists and legislators that the liability of unknown debt is invalid. Thus, it has been suggested that the second part of the Article 694 of the Civil Code be removed.
    Keywords: Guarantor, Creditor, Debtor, Thing pawned, Unknown debt, Liability
  • Seyyed Ahmad Sajjadi Nejad Page 139
    “Testifying” has always been proposed as the reason for proving the claim in legal systems, yet in our country due to lack of requirement of the witness to testify on the one hand, and considering the fact that the basic principle is the exemption of denier, testimony as the reason of proving has to some extent lost its efficiency. This article attempts to consider the requirement of the witness to testify in the jurisprudence and the law of Iran and a number of Western and Arabic countries. In the first chapter, after discussing and studying the narratives, verses and views of jurisprudents, the writer has come to the conclusion that bearing witness (to witness) is not obligatory, but obligatory of testifying in terms of its conditions is accepted by Muslims unanimously and refusing from bearing it is considered as a great sin. Studying the testifying in the law of Iran and in a number of western and Arabic countries in accordance with the documents, the second chapter has reached to this conclusion that the Laws of Iran, in contrary to the Islamic jurisprudence, have not accepted the requirement of the witness to testify, but the Laws of western and Arabic countries, in agreement with the Islamic jurisprudence, have regarded the refusing to testify as a crime and considered punishment for it.
    Keywords: Testifying_Refusing_Jurisprudence_Law of Iran_Laws of a number of western_Arabic countries
  • Abd Al Reza Asghari, Farzad Beheshti Toundari Page 159

    One of the very important subjects of the endowment in jurisprudence and law, in regarding to its theoretical and practical aspect, is the right of underwriting or the precession that the person receives an amount as the right of underwriting in exchange of the priority which is created for him in this property and renewing of the lease. In this article we have dealt with the roots of this issue in view of the jurisprudence and law and we have proven that we cannot consider a legal history for the precession and consist it with the land-right in jurisprudence; likewise, consisting it with the right of business and trading or the right of fee for unlocking, whether legal or juridical, is not without difficulty. Thus, to prove its legitimacy we should refer to the Article 10.

    Keywords: Endowment, Pious foundation, The precession, Land, right, Subscription, The right of fee for unlocking, The right of businessing