فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و پنجم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • سید محمد مقیمی صفحات 5-20
    نبی مکرم اسلام(ص) در تمام عمر پر برکت خویش از کودکی تا هنگامی که به ملکوت اعلی پر کشید، نمونه و مظهر عالیترین اخلاق، رفتار و گفتار بوده است. سنت و سیره آن حضرت برای همه انسانها و بویژه مسلمانان، الگویی کامل است و بر همه ماست، ابعاد وجودی ایشان را بشناسیم و در تمامی ابعاد زندگی اجتماعی و بویژه در عرصه مدیریت به حضرتش اقتدا کنیم. در قرآن کریم آیات بسیاری درباره اخلاق فردی، اجتماعی، خانوادگی و هم چنین آداب زندگی رسول اکرم(ص) وجود دارد که در این مجال کوتاه با استفاده از سه آیه قرآن کریم که شان نزول آنها به غزوات احد، احزاب و تبوک مربوط است ، الگوی سه بعدی مدیریت رحمانی رسول گرامی اسلام(ص) در این ایام، که سالروز میلاد با سعادت پیامبر رحمت(ص) می باشد، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آداب زندگی، جنگ احد
  • حامد نجاران طوسی، محمدعلی برزنونی، مهدی فاتح راد، محمدرضا حسنی آهنگر، ابوالفضل محمدی صفحات 21-52
    از ابتدای شروع نهضت اسلامی در ایران، مسئله دانشگاه و ساختن نظام مطلوب دانشگاهی یکی از اولین و مهمترین دغدغه ها بوده است. با مراجعه بی واسطه به آرا و اندیشه های رهبران انقلاب اسلامی، می توان الگوی دانشگاه تراز انقلاب اسلامی و ویژگی و کارکردهای آن را تعریف کرد؛ بدین منظور بیانات، پیامها و تدابیر امام خمینی(ره) از سال 1340 تا 1368 و آیت الله خامنه ای(دام ظله) از خرداد 1368 تا خرداد 1396، انتخاب، مطالعه و بررسی شد و با استفاده از روش کیفی «تحلیل مضمون»، الگویی جامع شامل 4335 مضمون اولیه (شناسه ) مورد شناسایی قرار گرفت که در قالب 328 مضمون سازماندهنده (شاخص) ترکیب گردید. این مضمونها پس از دسته بندی در سطوح مختلف درنهایت در 17 مضمون فراگیر (مولفه) در پنج بعد «پیامدها»، «نتایج»، «خروجی ها»، «فرایندها» و «سرمایه ها و زیرساختها» ساماندهی شد و الگوی نهایی به دست آمد. یکی از ویژگی منحصربه فرد الگو این است که علاوه بر جامعیت اندیشه های رهبران معظم انقلاب اسلامی به علت تناسب با الگوهای برنامه ریزی، مدیریت و ارزیابی راهبردی، امکان اجرا و رصد پیشرفت آن را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: دانشگاه تراز انقلاب اسلامی، مدیریت راهبردی، آموزش عالی در ایران، منظومه فکری امام خمینی، آیت الله خامنه ای و دانشگاه، رهبران معظم انقلاب اسلامی و دانشگاه
  • حسین حسینی جیردهی، حمید علوی وفا صفحات 53-84
    هدف این پژوهش الگو سازی رهبری امام خامنه ای (مدظله العالی) در مهار فتنه 88، است. این تحقیق با استناد به بیانات معظم له و با استفاده از روش «مفهوم سازی بنیادی» انجام گرفته است. منظور از الگوی رهبری در فتنه 88، رهبری معظم انقلاب در راستای حفظ نظام اسلامی و کاهش آسیبهای جامعه از طریق نفوذ و هدایت انسانهایی است که رهبری برای اجرای ماموریت و وظایف شرعی و دینی و پیش برد جامعه با آنان در تعامل است. چگونگی رفتار با مخاطبین در مسیر انجام وظایف، نیز متاثر از نوع رهبری است. بنابراین در این تحقیق الگوی تعاملی رهبری با گروه های مخاطب مورد بررسی قرار گرفته است. برای یافتن الگو در مرحله شناسهگذاری باز، 65 سخنرانی حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) در رابطه با فتنه 88 در سالهای شهریور 1387 تا بهمن 1389 مورد مطالعه دقیق قرار گرفت و در مجموع 1594 مضمون از آنها استخراج گردید. این مضمونها در قالب 246 مفهوم دسته بندی شد و سپس این مفاهیم، 18 مقوله (فرعی) و نیز 15 مقوله (اصلی) را به وجود آورد. در مرحله شناسهگذاری محوری، مقوله تعامل با بازیگران به عنوان مقوله محوری انتخاب شد. در مرحله شناسهگذاری انتخابی هر یک از الگو های رفتاری با گروه های مورد خطاب رهبری به صورت مشروح تشریح و تبیین شد به طوری که رفتارهای شایسته رهبری معظم انقلاب با هر یک از مخاطبان بیان گردید. در رهبری مورد نظر امام خامنه ای(مدظله العالی) اجرای تکلیف برای جلب رضایت خداوند اصل و مبنا قرار گرفته و متناسب با مخاطب و موضوع، رفتار مدبرانه مشاهده می شود. در این الگو به ویژگی اعتقادی رهبری نیز توجه شده و در واقع این بعد رهبری است که او را در تعامل با دیگران به رعایت رفتار و اخلاق شایسته تشویق و هدایت می کند و در نهایت با این الگوی رفتاری، پیروزی و موفقیت در وظیفه و هم چنین رضایت حق تعالی به دست خواهد آمد. در انتهای پژوهش، پیشنهادهایی برای محققان، مراکز آموزشی و دانشگاهی و نیز مسئولان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: امام خامنه ای، الگوی رهبری، فتنه 88، مهار
  • محمدرضا عرب بافرانی، محمدرحیم عیوضی صفحات 85-113
    نظام مدیریت اسلامی، مانند هر نظام مدیریتی دیگری، نیازمند آینده نگری و پرداختن به موضوع آینده است و تاکید دین مبین اسلام به آینده نگری نیز اهمیت این موضوع را دوچندان می کند. در عموم نظام های مدیریتی برای پرداختن به موضوع آینده از علم آینده پژوهی استفاده می شود. به منظور استفاده از آینده پژوهی در نظام مدیریت اسلامی، باید ابتدا مبانی این علم (از جمله روش شناسی آن) برای امکان سنجی آینده پژوهی اسلامی مورد مداقه قرار گیرد. هدف این مقاله، اجرای بخشی از امکان سنجی آینده پژوهی اسلامی (در نظام مدیریت اسلامی) از طریق بررسی روش شناسی آینده پژوهی (از حیث الزامات روش شناسی) و مطالعه تطبیقی آن با اجتهاد در فقه امامیه است. به منظور پژوهش از روش های فراترکیب، مطالعه تطبیقی و پانل خبرگان استفاده، و در نهایت نتیجه گیری شد که اولا روش شناسی اجتهاد می تواند بخش زیادی از الزامات روش شناسی آینده پژوهی را (حتی بیش از دیگر پارادایمها) پاسخ گوید. در ثانی در مسیر تحقق آینده پژوهی در نظام مدیریت اسلامی، حد مورد نیاز از تناسب و تناظر در لایه روش شناسی بین مطالعات آینده پژوهی و روش اجتهاد در مطالعات اسلامی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، آینده پژوهی، روش شناسی آینده پژوهی، روش شناسی اجتهاد
  • مجید حسنی، ولی الله نقی پور فر صفحات 115-137
    سیره حضرت علی علیه السلام با توجه به آن شخصیت والای عرفانی، انسانی و دلیرانه سرشار از نکات آموزنده و پندآمیز بوده که می تواند سالها بعد نیز با الگوهای نوین علمی مقایسه و به عنوان سرمشق های برتر و سرآمد مورد بررسی قرار گیرد. سیره مدیریت ایشان در جنگ جمل از بعد مدیریت بحران سرشار از آموزه هایی است که با متدلوژی های مدیریت بحران هماهنگ بوده، با این ویژگی که علاوه بر بهره برداری از تمامی ظرفیتها و فن های مدیریت بحران علمی، از ظرفیتهای اسلامی و قرآنی نیز بهره برداری حداکثری صورت پذیرفته است. این پژوهش بر اساس مطالعه ادبیات موضوع و با رویکرد توصیفی و با بهره گیری از نظر خبرگان حوزه و دانشگاه صورت پذیرفته و رویکردهای مدیریت بحران عصر حاضر را مورد توجه و مقایسه قرار داده است و سیر عملی مدیریت بحران حضرت را در جنگ جمل معرفی می کند. در این مقاله با بهره گیری از نگرش پویایی سیستم حلقه های پویایی مدیریت بحران در جنگ جمل شناسایی، و نظریه تعادلی در بحران جمل بررسی شده است. سیره عملی حضرت بر بهره گیری کامل و حداکثری از استعداد و توانمندی های دینی، فرهنگی و اجتماعی تاکید دارد و رویکردی یادگیرنده و آموزشی به منظور پیشگیری از بحرانهای آینده و بازسازی روانی، اجتماعی و زیرساختی را به منظور ارتقای سطح سلامت جامعه مد نظر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حضرت علی علیه السلام، جنگ جمل، مدیریت بحران، تاریخ اسلام، پویایی سیره حضرت علی علیه السلام
  • اباذر ظهرابی صفحات 139-161
    هدف این پژوهش ارائه الگویی در مورد نقش پنج عامل بزرگ شخصیت در پیش بینی سبک های مدیریت با واسطه گری مولفه های صبر بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مدیران واحدهای مختلف سازمانها و ادارات دولتی شهر شیراز بود. از میان این افراد، 258 مدیر به روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و با تکمیل فرم کوتاه پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت، مقیاس صبر و پرسشنامه سبک رهبری رابطه/ وظیفه مدار در این پژوهش شرکت کردند. نتایج این پژوهش نشان داد که این الگو از برازش خوبی برخوردار است. هم چنین نتایج تحلیل بعد از برازش کامل داده های الگوی مورد نظر نشان داد پنج عامل بزرگ شخصیت به طور مستقیم و غیر مستقیم پیش بینی کننده معنادار سبک های مدیریت است. مولفه های رضایت و استقامت صبر نیز در ارتباط میان شخصیت و سبک های مدیریت نقش واسطه ای نشان داد. از یافته های این پژوهش می توان این گونه نتیجه گیری کرد که مولفه های صبر می تواند به عنوان متغیر واسطه ای تاثیر ویژگی های شخصیتی منفی (مانند روان نژندگرایی) بر سبک های مدیریت را تعدیل، و تاثیرات ویژگی های شخصیتی مثبت (مانند توافق پذیری و گشودگی در تجربه) بر این سبکها را تقویت کند. بنابراین پیشنهاد می شود در حوزه مدیریت به منظور بهبود عملکرد مدیران راهبردهای آموزشی صبر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صبر و مولفه های آن، مدیریت اسلامی، پنج عامل بزرگ شخصیت، سبک وظیفه مدار، سبک رابطه مدار
  • مجید زین الدینی صفحات 163-189
    این مقاله در پی آن است که با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک) به تجزیه و تحلیل گفتمان مقام معظم رهبری بپردازد و رهبری نظامی را از دید معظم له تبیین کند. در این تحقیق، تمام بیانات، احکام و مکتوبات حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) از سال 1367 تا 1394به صورت تمام خوانی مورد مطالعه قرار گرفته است. در ادامه به شناسهگذاری اقدام، و 223 مضمون پایه،40 مضمون سازماندهنده و 9 مضمون فراگیر شناسایی شد. نتایج تحقیق نشان می دهد ابعاد مدیریت و فرماندهی در نیروهای مسلح بر اساس گفتمان مقام معظم رهبری عبارت است از: باور به خدا، باور به خود، باور به کارکنان، انقلابیگری، برنامه ریزی، بسیج منابع، هدایت و رهبری، هماهنگی و کنترل و نظارت.
    کلیدواژگان: مدیریت، فرماندهی، رهبری نیروهای مسلح
  • امیرحسین بنایی صفحات 191-223
    هدف این پژوهش، بازمهندسی سازوکار اداره مساجد در سازه ای نظام مند است. برای این منظور از منطق «تحلیل سه لایه ای مسئله» استفاده شده است. این منطق از یک سو به کندوکاو در سه لایه انگاره های معرفتی، ساختارها و قواعد، و رفتار کنشگران می پردازد و از همین رو سازگاری معناداری با مفهوم «بازمهندسی» دارد و از سوی دیگر به سبب ارتباط علی میان لایه ها، متناظر با مفهوم «نگرش سیستمی» است. به علاوه این بازمهندسی به سبب دلالت بر تغییر رویکرد پیشینی در نگاه به مسجد و مدیریت آن، نوعی خط مشی گذاری فرهنگی در حوزه مساجد به شمار می رود که با عنایت به دینی بودن حکومت در ایران، ثمره عملی این پژوهش در دستیابی به حکمرانی مطلوب راهگشا خواهد بود. در این تحقیق برای بازآفرینی انگاره های معرفتی مخاطبان بالقوه و بالفعل نسبت به مسجد از الگوی «سازمان یادگیرنده»، برای گردآوری اطلاعات از روش های مطالعات کتابخانه ای، مشاهده مستقیم و مصاحبه عمیق با خبرگان و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از دو روش تحقیق کیفی تحلیل منطقی و تحلیل محتوا استفاده شده است. یافته های تحقیق نیز به تایید خبرگان رسیده است. در پژوهش برای مدیریت درون مسجدی، ساختار سیستمی مطلوب و الزامات اجرایی آن در قالب ساختاری کاملا منعطف پیشنهاد شده است. این ساختار، کاملا بومی و مردمی، و بر گروه محوری استوار است. برای مدیریت میان مسجدی نیز توسعه سلسله مراتبی منطقی از مساجد در قالب خرده سامانه های همکاری-کننده پیشنهاد شده است. این امر تنها زمانی محقق می شود که هیچ نهاد یا سازمان خارجی میداندار مسجد نباشد.
    کلیدواژگان: اداره مسجد، ساختار سیستمی مساجد، باز مهندسی مساجد، سازمان یادگیرنده، مسجد بالنده
|
  • Hamed Najaran Tusi, Mahdi Fatehrad, Mohammad Ali Barzanooni, Mohammad Reza Hassani Ahangar, Abolfazl Mohammadi Pages 21-52
    Since the beginning of the Islamic Movement in Iran, the issue of university and establishment of a desirable university system has been one of the most essential concerns. With the direct reference to the ideas and thoughts of the leaders of the Islamic Revolution, the model of the University at the level of the Islamic Revolution can be defined, and its characteristics and functions can be identified. For this purpose, the speeches, messages and deeds of Imam Khomeini (RA) from 1340 to 1368 and those Ayatollah Khamenei from 1368 to 1396, were selected, studied and analyzed through a qualitative method of thematic analysis. A comprehensive model including 4335 original themes were identified and grouped into 328 organizer themes (indicators). Having categorized them at different levels, these themes were eventually organized in 17 subject areas, then in 5 aspects including "outcomes", "results", "outputs," "processes," and "capitals and infrastructures", which constructed the final pattern. One of the unique features of the pattern in addition to the comprehensiveness of the ideas of the Supreme Leaders of the Islamic Revolution, is that due to its consistency with planning, management, and strategic planning models, it is possible to monitor its implementation and progress.
    Keywords: the university at the level of the Islamic Revolution, strategic management, higher education in Iran, thinking system of Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, universities, the Islamic Revolution Supreme Leaders, universities
  • Hussein Husseini Jirdehi, Hamid Alavi Vafa Pages 53-84
    This research is aimed at modeling the leadership of Imam Khamenei in controlling the conspiracy of 2009. Based on the speeches of the Supreme Leader, this research employs fundamental conceptualization method. The Supreme Leader’s Model in controlling the conspiracy of 2009 refers to his performance of in the direction of maintaining the Islamic state and reducing the damages of society by the attracting and guiding people with whom the leader interacts in the execution of religious missions and duties for the development of the society. How to behave with the addressees in performing the duties is also influenced by the type of leadership. Hence, the interactive model of leadership with the addressed groups are investigated in this research. To design the model, 65 speeches of Imam Khamenei regarding the conspiracy of 2009, from September 2008 to February 2010 were thoroughly reviewed in the open coding phase. 1594 themes were extracted from them. These themes were grouped into 246 concepts from which 18 sub-categories and 15 main categories were identified. At the axial coding stage, the category of interaction with actors was selected as the axial category. At the stage of selective coding, each of the behavioral patterns with the addressed groups was clearly explained so that the behavior of the Supreme Leader of the Islamic Revolution with each addressee could be clarified. In the leadership of Imam Khamenei, performance of the duties is based on the aim of satisfying Allah. Thoughtful and smart behavior is observed in accordance with each special addressee and subject. The Supreme Leader’s religious characteristic is also considered in this model. Indeed, it is because of this feature that the Supreme Leader is motivated and directed to an excellent morality and behavior. It is by following this type of behavioral pattern that victory and success, as well as satisfaction of God, can be obtained from the fulfillment of duties. Finally, some suggestions are presented for researchers, academic centers, and officials.
    Keywords: Imam Khamenei, leadership model, conspiracy of 2009, control
  • Mohammad Reza Arab Baferani, Mohammad Rahim Eyvazi Pages 85-113
    Like any other management system, the Islamic management system must have a look ahead and consider the issue of future. The emphatic view of the Islamic religion on futhurism adds to the importance of this issue. All management systems address future through the science of futurology. In order to make use of futurology in the Islamic management system, it is necessary to consider the foundations of this science (including its methodology) to test the possibility of using futurology in Islamic future studies. This research is intended to investigate the possibility of Islamic futurology in the Islamic management system by studying its methodology of futurology (in terms of methodological requirements). This is conducted by a comparative study with Ijtihad in Imamieh jurisprudence. This research employs meta-synthesis method, comparative study and the panel of experts. The results indicated that, the methodology of Ijtihad (as a method of deducing religious judgments in Imamieh jurisprudence) can respond to a large part of the requirements of the methodology of futurology (even more than other paradigms). Secondly, on the process realization of futurology in the Islamic management system, a certain level of appropriateness is required for consistency in the methodology between futurology and the method of Ijtihad in the Islamic studies.
    Keywords: Islamic management, futurology, methodology of futurology, methodology of Ijtihad
  • Majid Hassani, Valiullah Naghipourfar Pages 115-137
    Due to the mystical, humane and courageous personality of Imam Ali (AS), his conduct is full of instructive themes that can compete modern scientific models of these days, and can be referred to as superior and excellent patterns for this time. From a crisis management point of view, his management of the battle of Jamal is full of instructions consistent with the crisis management methods of today. Employing all aspect and techniques of crisis management, his method takes the advantages of maximum utilization of Islamic and Quranic doctrines. This research is based on the study of the literature relating to the issue through a descriptive approach and with reference to the experts of religious schools and universities. It encompasses the approaches to management of the crisis of the present day, and presents the practical procedure of crisis management in the battle of Jamal. Using the dynamical approach, dynamical loops approach of crisis management systems in the battle of Jamal was identified, and the equilibrium theory was tested in this research. Imam Ali’s conduct emphasizes on the full application of religious, cultural and social talents and capabilities. It provides a learning and educational approach to prevent future crises and psychological, social and infrastructural restoration to improve the healthiness of the community.
    Keywords: Imam Ali (AS), the battle of Jamal, crisis management, the history of Islamic, dynamics of Imam Ali's conduct
  • Abazar Zohrabi Pages 139-161
    This research is intended at providing a model identifying the role of the five great factors of personality in predicting management styles by considering patience as a mediating component. The statistical population of the study consists of all managers of different official agencies and organizations in Shiraz. 258 managers were selected by cluster sampling as a sample group to participate in this study by completing a short form of the Big Five Personality Test, Patience Scale and Relationship/Task- Orientated Leadership questionnaire. The results indicated that the pattern performed well. The results of the analysis of the complete fitting of the data showed that the five major factors of personality, predict management styles significantly, directly and indirectly. The components of satisfaction and endurance also turned out to have a mediating role in the relationship between personality and management styles. The findings of this study, indicate that the components of patience, as the mediating variable, can modulate the effects of negative personality traits (such as neuroticism) on management styles. Furthermore, it can reinforce the effects of positive personality traits (such as consistency and openness to experience) on them. Consequently, it is suggested that patience training strategies be used in the field of management to improve the performance of managers.
    Keywords: patience, its components, Islamic management, Big Five Personality Traits, Task-Oriented Style, Relationship-Oriented Style
  • Majid Zeinoddini Pages 163-189
    This research is intended to analyze the speeches of the Supreme Leader through the thematic analysis method, and to explain military leadership from his point of view. All of the speeches, decrees and letters of Imam Khamenei from 1367 to 1394 were studied comprehensively. Then, as a result of coding the data, 223 basic themes, 40 organizing themes and 9 inclusive themes were identified. The results indicated that the aspects of management and command in the armed forces, based on the speeches of the Supreme Leader show: belief in God, self-reliance, trust in the employees, revolutionary attitude, planning, resource mobilization, guidance and leadership, coordination, control and supervision.
    Keywords: management, command, armed forces leadership
  • Amir Hussein Banaee Pages 191-223
    This study is aimed at reengineering the mechanism of mosques in systematic construction. Hence, the researcher employed the logic of Triple-Scale Analysis of the problem. On the one hand, this logic, investigate three layers of epistemological prepositions, structures and principles, and the behavior of actors. Therefore, it has a significant agreement with the concept of re-engineering. On the other hand, due to the causal relationship between these layers, it is consistent with concept of system approach. Because of the implications of change in the approaches toward mosques and their management, this reengineering is a kind of cultural policy in this field. Regarding the religious-orientedness of the government in Iran, the practical results of this research and its achievements can lead to good governance. Learning organization model has been employed for this research in order to recreate the epistemic propositions by the potential and actual audience towards the mosque. For collecting data, library methods, direct observation and deep interviewing with experts have been used. Two qualitative research methods, logical analysis and content analysis, were used for data analysis. The findings of the research were confirmed by the experts. For in-site management, a desirable system structure with its implementation requirements are proposed in the form of a fully flexible structure. This structure is completely indigenous and popular based on a grouporiented structure. The development of rational hierarchy for mosques in the form of co-operating retailers are proposed for middle management. This will be implemented only when no outside institution or organization takes the main control of mosques.
    Keywords: administration of mosques, systematic structure of mosques, mosque reengineering, learning organization, flourishing mosques