فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • سید محمد مقیمی صفحات 5-11
  • بهارک منصوری، محمد عبدالحسین زاده، میثم لطیفی صفحات 13-41
    هدف و سوال اصلی پژوهش، شناسایی و تبیین اصول مدیریت در سیره امام حسین(ع) و دلالتهای آن برای دانش مدیریت است. این پژوهش درصدد است تا خلا پژوهشها درباره عاشورا را بررسی، و بعد مدیریتی و رهبری امام حسین علیه السلام را در سیره و زندگی آن حضرت تا لحظه شهادت بازبینی کند. پژوهش بر اساس هدف، بنیادی و به لحاظ روش، کیفی، و دارای رویکردی استقرایی است که با بهره گیری از روش تحلیل مضمون به دنبال پاسخگویی به سوال اصلی پژوهش است. با مطالعه منابع معتبر و مورد تایید خبرگان در حوزه عاشورا ابتدا 207 شناسه اولیه استخراج شد. در گام بعدی 80 مضمون پایه شناسایی شد که از بررسی و جمعبندی این مضامین پایه، 41 مضمون سازمان دهنده استخراج گردید. سرانجام تمام مضمونهای سازمان دهنده ذیل چهار مضمون فراگیر قرار گرفت: اصول ناظر به ویژگی های مدیر و رهبر، اصول ناظر به مدیریت افراد و همکاری، اصول ناظر به هدف، راهبرد و برنامه ریزی و اصول ناظر به رویارویی با محیط، مضامین فراگیر و اصول کلانی است که از سیره امام حسین (ع) استخراج شد که می توان از آنها دلالتهایی برای طراحی اصول علم مدیریت بر اساس منابع دینی استخراج کرد.
    کلیدواژگان: اصول مدیریت، مدیریت اسلامی، سیره امام حسین علیه السلام، تحلیل مضمون بیانات امام حسین (ع)
  • عقیل انبارداران، اردشیر احمدی صفحات 43-72
    این مقاله ضمن مطالعه کتابخانه ای درباره پروژه های موفق دفاع مقدس بویژه «پروژه احداث پل بعثت» روی رودخانه اروندرود در عملیات والفجر 8 با بهره گیری از ابزار مصاحبه با دست اندرکاران این پروژه ها، عوامل موفقیت آنها را استخراج، و سپس با کمک خبرگان، عوامل را تجزیه و در پنج گروه دسته بندی کرده است. پنج گروه عوامل عبارت است از: عوامل انگیزشی ناشی از اعتقاد، عوامل انگیزشی ناشی از انقلاب، عوامل فردی کارکنان، عوامل مدیریتی در برنامه ریزی پروژه و عوامل مدیریتی در اجرای آن. در گام بعدی، این عوامل به کمک پرسشنامه بسته و ابزارهای آماری سنجیده، وزن دهی و رتبه بندی، و چارچوب نظری پیشنهادی با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد آزمون واقع شد که مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد، گروه عوامل انگیزشی ناشی از مسائل اعتقادی و انقلاب اسلامی جزء موثرترین عوامل موفقیت پروژه های دفاع مقدس به شمار می رود و اولویت عوامل انگیزشی اعتقادی و انقلابی بیش از عوامل دانش مدیریتی پروژه بوده است.
    کلیدواژگان: موفقیت، عوامل موفقیت پروژه های دفاع مقدس، پروژه پل بعثت، ابتکارات در دفاع مقدس، پروژه های دفاع مقدس
  • حمید حاجی ملا میرزایی، حسین خنیفر صفحات 73-92
    این پژوهش به دنبال ارائه الگوی اسلامی ایرانی اجرای خط مشی های فرهنگی کشور است. با تحقیق درباره فرهنگ و خط مشی گذاری فرهنگی به شناسایی موضوع پرداخته و ضمن استفاده از نظریه پردازی داده بنیاد با 20 نفر از خبرگان مصاحبه شده است که الگوی پیشنهادی با 49 مقوله اصلی ارائه می شود. این الگو شامل سه بعد کلی فضای ذهنی و ارزشی، شبکه ذی نفعان و اجرا پژوهی است به گونه ای که بعد اول، فضای ذهنی و ارزشی شامل فضای ذهنی جامعه و فضای ارزش جامعه، بعد دوم، شبکه ذی نفعان شامل مردم، سازمانها، دستگاه ها و موسسات و ویژگی های مجریان و بعد سوم اجرا پژوهی شامل بسیج منابع، ابزارهای اجرا و رویکردها و روش های اجرا در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: اجرای خط مشی های فرهنگی، اجرا پژوهی، رویکردهای اجرا، الگوی اسلامی ایرانی
  • الهه شیعه زاده، سعید مرتضوی، محمدعلی انصاری صفحات 93-127
    هدف این پژوهش، مشخص کردن شاخصهای رفتاری توکل و تعیین میزان تناسب آن با سبک غالب تصمیم‎گیری مدیران است؛ بدین منظور شاخصهای رفتاری توکل از طریق مصاحبه با ده تن از صاحبنظران مدیریت اسلامی به روش گلوله برفی استخراج، و به‎منظور کسب اطمینان از یافته های مصاحبه و ماهیت نگرشی رفتاری شاخصها، روش دلفی نیز به کار گرفته، و نهایتا سیزده شاخص رفتاری توکل شناسایی شد. در ادامه، سطح توکل مدیران و سبک تصمیم‎گیری 115 تن از مدیران سازمان های فرهنگی مستقر در شهرستان مشهد با استفاده از ابزار پرسشنامه از طریق روش نمونه‎گیری در دسترس مورد سنجش واقع شد. یافته های پژوهش کمی ‎بیان می کند که سطح توکل مدیران سازمان های فرهنگی مورد مطالعه متوسط به بالا است؛ هم چنین بین میزان توکل مدیران و سبک عقلایی (به عنوان سبک غالب تصمیم‎گیری آنها) ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تصمیم‎گیری و توکل، سبک تصمیم‎گیری، سازمان های فرهنگی، شاخصهای رفتاری توکل
  • ابراهیم کتابی، محمدحسین رحمتی، حسین خنیفر صفحات 129-145
    این پژوهش به استخراج «الگوی رهبری امام حسین(ع) در قیام عاشورا» می پردازد. پژوهش بر اساس نوع هدف، بنیادی و به لحاظ روش، توصیفی کیفی است. شیوه گردآوری داده ها بررسی اسناد و مدارک و دارای رویکرد استقرایی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و شناسایی الگو از شیوه تحلیل مضمون استفاده شده است. در این پژوهش به کمک نرم افزار تحلیل داده های کیفی(NVivo)، مقاتل و تواریخ دوازده گانه، مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت به مشخص شدن 26 مضمون پایه منجر شد. 26 مضمون پایه در یازده مضمون سازمان دهنده طبقه بندی شد و در پایان نیز به منظور ارائه الگوی رهبری امام حسین(ع) در قیام عاشورا، یازده مضمون یاد شده در سه مضمون فراگیر هدف، اصول و روش ها قرار گرفت. در میان مضمونهای سازمان دهنده، هفت مضمون ظلم ستیزی، خدامحوری، اخلاق مداری، احکام محوری، عقل گرایی، تکلیف محوری و بصیرت محوری به اصول رهبری امام حسین(ع) اشاره دارد
    کلیدواژگان: الگوی رهبری در قیام عاشورا، قیام عاشورا، تحلیل مضمون مقاتل و تواریخ، سیره امام حسین(ع)
  • سید علیرضا قاضی میرسعید، حسین تاج آبادی صفحات 147-169
    این پژوهش با هدف تبیین مفهوم توسعه و پیشرفت از دیدگاه رهبر معظم انقلاب انجام شده است. داده های پژوهشی از بیانات و سخنرانی های ایشان از سال 1368 تا 1394 انتخاب شده است. هم چنین برای جلوگیری از روی آوردن به تفسیر از بیاناتی استفاده شد که در آنها به طور صریح و مشخص، کلمه توسعه یا پیشرفت بیان شده است. پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش شبکه مضامین از روش های تحلیل مضمون، سه مضمون قدرت درونزا، اقتصاد دانشی عدالت محور و اسلامی بودن پیشرفت را به عنوان مضامین فراگیر پیشرفت و نتایج این پژوهش ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: توسعه و الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، اندیشه های مقام معظم رهبری، پیشرفت در اندیشه رهبری
  • علی فرهی، محمد ابراهیم سنجقی، هادی فقیه علی آبادی، داوود سلیمانی صفحات 171-189
    این پژوهش با هدف شناسایی و استخراج آسیبهای نظام کارگزاری حج به صورت کاربردی تدوین شده است. برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه عمیق و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از راهبرد تحلیل محتوا بهره برده شد. جامعه آماری پژوهش، مسئولان عالی، خبرگان و صاحبنظران حوزه حج و زیارت هستند که با توجه به اصل اشباع نظری داده ها با 30 نفر از ایشان به عنوان مشارکت کننده مصاحبه صورت گرفت. نتیجه بررسی داده ها به شناسایی 43 آسیب منجر شد. بر این اساس «اطلاع رسانی نامناسب به زائران و آگاهی زائر نسبت به حقوق خود و سازمان» با 99/2 درصد و «ضعف نظارت راهبردی» با 8/2 درصد فراوانی، دارای بیشترین تاکید در آسیبهای محتوایی، «استانداردسازی نامطلوب خدمات و فعالیتهای نظام» با 27/3 درصد و «نداشتن ثبات لازم در سیاستهای حاکم بر نظام کارگزاری» با 18/3 درصد فراوانی، دارای بیشترین تاکید در آسیبهای ساختاری، هم چنین «نبود دیپلماسی مطلوب حج و زیارت» با 96/1 درصد و «وجود تعارض بین سیاستهای کشور سعودی با سیاستهای جمهوری اسلامی» با 78/1 درصد فراوانی، مورد تاکیدترین آسیبهای محیطی مشخص شده است.
    کلیدواژگان: واکاوی برگزاری آسیب حج، نظام کارگزاری در حج، نظریه های کارگزاری در حج، حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا سلطانی، امیر رضا خوشبین صفحات 191-215
    هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی شکلی و محتوایی مقالات مجله مدیریت اسلامی است. پژوهش از حیث نوع تحقیق، کاربردی و از جهت ماهیت، کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا است که از رویکرد توصیفی تحلیلی برای توصیف و ارزیابی محتوای مقالات جامعه هدف استفاده کرده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمام مقالات چاپ شده در 14 شماره این مجله از بهار و تابستان 1389 تا زمستان 1394 به تعداد 112 مقاله است. نتایج نشان می دهد که بیشتر پژوهشها بر تحقیق کاربردی و با استفاده از ابزار پرسشنامه مبتنی است. از بین 112 مقاله بررسی شده، 17/40 درصد آنها به روش تحقیقات کمی انجام شده است. 35/55 درصد به روش کیفی، 46/4 درصد روش تحقیق آمیخته یعنی ترکیبی از روش های کمی و کیفی را به کار گرفته اند. هم چنین یافته ها نشان می دهد که صنعت/موضوع با 53/45 درصد بیشترین میزان سطح تحلیل در مطالعات بوده است. 78/26 درصد مطالعات در سطح تحلیل فرد/افراد است که رتبه بعدی را به خود اختصاص داده است. سطح تحلیل 32/22 درصد مقالات به سازمان و شرکت اختصاص دارد و تنها سطح تحلیل 35/5 درصد مقاله ها در مقیاس ملی است.
    کلیدواژگان: مقاله های علمی، پژوهشی، مجله های علمی پژوهشی، فصلنامه مدیریت اسلامی، روش تحلیل محتوای مقاله های علمی
|
  • Meisam Latifi, Baharak Mansouri, Mohammad Abdolhosseinzadeh Pages 13-41
    This research is mainly intended to identify and explain the principles of management in the Sirah of Imam Hussein and their implications for management. It also aims at reviewing research deficiency in the field of Ashura and investigates managerial and leadership aspects of Imam Hussein’s uprising throughout his lifetime until the very moment of his martyrdom. This basic research follows a qualitative method and an inductive approach. It tries to answer the main research question by thematic analysis. At the beginning 207 indicators were identified from incredible sources confirmed by the experts from which 41 organizing themes were derived. The themes were then classified under four main themes. They included principles related to the purpose, strategy and programing, as well as the principles related to the facing environment. They were general themes derived from the Sirah of Imam Hussein which can have indications for designing the principles of managerial science on the basis of religious sources.
    Keywords: managerial principles, Islamic management, Sirah of Imam Hussein, thematic analysis of Imam Hussein's speeches
  • Ardshir Ahmadi, Aghil Anbardaran Pages 43-72
    Following a library method, the researchers studied successful projects conducted in the holy war, especially B’esat Bridge on the Arvandrood in Valfajr 8 operation. Factors of their successful fulfilment were discovered by Interviews with the experts. The identified factors were classified into five groups including 1) motivational factors deriving from faith, motivational factors deriving from the Islamic revolution, individual factors relating to the employees, managerial factors relating to planning, and managerial factors relating to administration. The factors were graded according to the interviews and statistics. LISREL software was employed for testing the proposed framework. It was confirmed by them.. The results indicated that motivational factors deriving from faith, and those derived from the Islamic revolution were the most effective factors of success in the holy defense. They gained more priority over managerial knowledge.
    Keywords: success, factors of successful fulfilment of the holy defense plans, the plan for Besat Bridge, innovations in the holy defense
  • Hamid Haji Mullamirzaee Pages 73-92
    This research is intended to propose a model for the exestuation of cultural policies of the Islamic Republic of Iran (IRI). The issue was identified by investigating culture and cultural policy making in Iran. Using grounded theory, the researcher had interviews with 20 experts. The proposed model included 49 categories. The model contained three aspects: 1) mental and value aspects of the society, 2) stakeholders network including people, organizations, institutions and administrators, and 3) administrative investigations including mobilization of resources, as well as administrative instruments, approaches, and methods.
    Keywords: administrating cultural policies, administrative investigation, administrative approaches, Islamic, Iranian model
  • Elaheh Shiehzadeh, Saeed Mortazavi, Mohammad Ali Ansari Pages 93-127
    This research is aimed at identifying the behavioral indicators of trust in God and their relevance to the most dominant method of decision making of managers. The indicators of trust in God were identifies by interviewing ten scholars of the Islamic management through snowball style. Delphi method was also applied in order to confirm the findings of the interviews and the attitudinal and behavioral nature. 13 behavioral indicators were identified for trust in God. Then, the amount of trust in God by cultural organizations managers of Mashhad were measured by interviews and questionnaires. The results indicated that the quantitative level of trust in God was high. Trust in God and the ritual decision making, the most dominant methods, are directly and significantly related.
    Keywords: decision making, trust in God, methods of decision making, cultural organizations, behavioral indicators of trust in God
  • Mohammad Hussein Rahmati, Hussein Khanifar, Ebrahim Ketabi Pages 129-145
    This study is intended to induce Imam Husain’s leadership model in Ashura upraising. This basic research follows a descriptive-qualitative method. Data is collected by reviewing the related documents through an inductive approach. Thematic content analysis is applied for data analysis. Using NVivo qualitative data analysis software, the researchers investigated all 12 scene historical writings which resulted in 26 themes. They were classified into 11 organizing themes. Finally, they were put in three main themes of purposes, principles, and methods in the model. Seven organizing themes including “anti-aggressiveness”, “God-orientedness”, “ethics-orientedness”, creed-orientedness, “ritualism”, “responsibility-orientedness”, and “intuition-orientedness” refer to the principles of Imam Hussein’s leadership.
    Keywords: leadership model in Ashura uprising, Ashura uprising, thematic content analysis of scene history writings, the Sirah of Imam Hussein
  • Sayyed Alireza Ghazi Mirsaeed, Hussein Tajabadi Pages 147-169
    This research is intended to explain concepts of development and progress in the viewpoints of the supreme leader. Research data includes all the speeches of the supreme leader from 1989 to 2015. In order to exclude interpretations, only the speeches in which the words development or progress were explicitly mentioned, were selected. The research followed a qualitative approach. Using themes network of thematic analysis, the researchers identified three comprehensive themes including endogenous power, justice-oriented knowledge economics, and Islamic features of progress.
    Keywords: development, Islamic, Iranian model of progress, the viewpoints of the supreme leader, progress
  • Ali Farrahi, Muhammad Ebrahim Sanjaghi, Hadi Faghih Aliabadi, Davood Soleimani Pages 171-189
    This research is intended to identify the problems in the administrative system of Haj and pilgrimage through an applied approach. Data is collected by interviews and content analysis is employed for data analysis. Research population includes high ranking authorities, experts, and experienced people in the field from whom 30 people, according to theoretical saturation, were interviewed. The researcher proposed 43 problems which included “inappropriate notification about the rights of the pilgrims and the organization” (2.99 percent), “weak strategic supervision” (2.8 percent) as the most emphatic problems in content problems. Important structural problems included “lack of appropriate standardization of services and activities of the system” (3.27 percent), “instability of the dominating administrative policies” (3.18). Furthermore, “Lack of appropriate diplomacy for Haj” (1.96 percent), “conflict between the policies of Saudi Arabia with those of IRI” (1.78 percent), were identifies as the most frequent environmental problems.
    Keywords: investigation of the problem of holding Haj, administrative system of Haj, administrative theories of Haj, Haj, Pilgrimage in IRI
  • Muhammad Reza Sultani, Amir Reza Khoshbin Pages 191-215
    This research is intended to have a surface and content evaluation of the articles in Islamic Management Quarterly. This is an applied qualitative research which employs content analysis through a descriptive-analytic method. Research population includes all 112 articles published in 14 issues of the journal from the spring of 2010 to the winter of 2015. The results indicated that most of the articles were based on applied method using questionnaires for data collection. 40.17 percent of the articles were based on quantitative method. 55.35 percent used qualitative method, and 4.46 percent employed combined method. The results also indicated that industry/subject had the highest analytic level (45.53 percent). 26.78 percent of the articles related to individual/individuals analytic level. The analytic level of 22.32 percent of the articles related to organizations and companies. National analytic level included only 5.35 percent of the articles.
    Keywords: scientific, investigative articles, scientific, investigative journals, Islamic Management Quarterly, content analysis method for scientific articles