فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید محمدرضا رضازاده* صفحات 1-6
    آمار طلاق در سالهای اخر در کشور ما افزایش یافته است، و این در حالی است که همه ازدواج های ناموفق منجر به طلاق نمی شوند. واقعه طلاق دارای عوامل متعدد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و روان شناختی است. یافته ها نشان می دهند که از بین علل مختلف روان شناختی، نداشتن مهارتهای لازم برای زندگی مشترک- که رابطه ای کاملا مشروط است- یک عامل بسیار مهم و تاثیرگذار است که می تواند در قالب آموزش های پیش از ازدواج به زوج ها ارائه شود. از جمله مهارتهای بسیار مهم در زندگی مشترک، مهارت برقراری ارتباط است. تحقیقات متعدد داخلی و خارجی نشان داده اند که ضعف در این مهارت، موجب مشکلات ارتباطی می شود که فراوان ترین و آسیب زا ترین عامل در ایجاد مشکلات زناشویی به حساب می آید. خوشبختانه این مهارتها قابل آموزش ویادگیری اند؛ و حتی زوج هایی که سالها از ازدواجشان می گذرد، نیز می توانند این مهارتها را به کار برده و از این طریق بر رضایت زناشویی شان بیفزایند
    کلیدواژگان: طلاق، زناشویی، خانواده، مهارتهای زندگی مشترک
  • فواد خیرآبادی، خبات خیرآبادی صفحات 7-18
    شرایط محیطی و زیستی بشر طی سالیان متمادی سبب ایجاد تغییراتی در رفتار و ادراک انسان ها، همانند تغییرات جسمی شان، در راستای سازگاری بیشتر آن ها با محیط پیرامونشان گشته است. این سازگاری های رفتاری و ادراکی که حاصل رسوب تجارب انسان های گذشته بوده مانند الگوهای از پیش تعین شده بر ادراک و رفتار ما تاثیرگذارند، الگوهایی که از طریق عمل وراثت به نسل های آینده منتقل شده و در صورت اشتراک بین همه انسان ها کهن الگو خوانده می شوند. درواقع ضمیر ناخودآگاه جمعی به عنوان بخشی از ذهن، محل ذخیره و انباشته شدن تجارب و خاطرات نسل های گذشته بشر می باشد که حاوی این صفات سازگار یافته روح و روان است. آنچه تاکنون در پژوهش های روانشناسی به آن پرداخته شده، الگوهای مشترک میان همه انسان ها است؛ اما ازآنجاکه ایجاد این سازگاری ها بسته به شرایط زیستی بشر بوده و این شرایط برای جوامع مختلف به شدت متفاوت است، لذا آیا نمی توان از الگوهایی که مختص به جوامع مختلف بشری هستند نیز گفته شود؟ جهت بررسی این سوال در پژوهش حاضر از روش قیاسی و مطالعات کتابخانه ای بهره گرفته شده است. یافته های ما فرضیه پژوهش را مبنی بر وجود الگوهای مختص به جوامع مختلف در کنار الگوهای جمعی موجود در ضمیر ناخودآگاه بشر است را تائید می کند؛ یعنی الگوهایی در ضمیر ناخودآگاه جمعی ذهن افراد هر نژاد وجود دارند که خاص همان نژاد بوده و عام همه انسان ها نیستند. لذا توصیه می گردد در بهره گیری از ضمیر ناخودآگاه به این الگوها به عنوان ذخایر تجارب بشر در یک محیط خاص نیز بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: الگوهای نژادی، ضمیر ناخودآگاه جمعی، کهن الگو، تکامل، رفتار
  • فاطمه ابراهیمی *، بهناز ارتضایی، ناهید اکرمی صفحات 19-36
    هدف پژوهش حاضر مقایسه پنج عامل بزرگ شخصیت و شیوه های کنار آمدن لازاروس در هنرمندان رشته های شعر، موسیقی، تئاتر و نقاشی با افراد عادی می باشد. برای انجام نمونه گیری گروه هنرمند از هنرمندان مشغول به فعالیت در موزه هنرهای معاصر شهر، فرهنگسرای خورشید و اعضای انجمن های شعر و ادب اصفهان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای افراد غیرهنرمند نیز از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه ی ویژگی های شخصیتی نئو فرم کوتاه 60 سوال و پرسشنامه شیوه های کنارآمدن لازاروس استفاده شد. در بین ویژگی های شخصیتی، بازبودن به تجربه و توافق پذیری و دربین سبک های کنارآمدن، خویشتنداری و حل مدبرانه مسئله در افراد هنرمند و عادی تفاوت دارد. با توجه به میانگین نمرات در این متغیرها، در تمامی این متغیرها، هنرمندان میانگین بالاتری از افراد عادی داشته اند.
    کلیدواژگان: هنر، هنرمند، صفات شخصیت، سبک های مقابله
  • الهه شمس نجف آبادی، افسانه ناظری * صفحات 37-62
    امروزه دیددرمانی در حوزه درمان نقص توجه/ بیش فعالی با تمرین های ویژه در جهت بهبود توانایی مغز در کنترل همگرایی چشم، تمرکز چشمی، حرکات چشم موثر عمل می نماید. این شیوه درمانی بیشتر با استفاده از برنامه های رایانه ای اجرا می شود بدین صورت که ترکیب خاصی از محرک های دیداری را در الگوهای ویژه ارائه می کند . هدف از این پژوهش بررسی شیوه های نقاشی درمانی مبتنی بر بازی های رایانه ای طراحی شده در جهت اهداف دیددرمانی بوده است. پژوهش حاضر با رویکرد روانشناسی شناختی- رفتاری و هنردرمانی گروهی موضوع محور، صورت گرفته است. نتایج پژوهش، تاثیر شیوه های نقاشی درمانی مبتنی بر تداوم و تغییر توجه در طی مراحل چندگانه هدفمند، که براساس اهداف دیددرمانی طراحی شده اند؛ را نشان می دهد. شیوه مذکور از طریق افزایش هماهنگی چشم و دست، افزایش درک تناسبات و دقت در جزئیات، افزایش تعقیب و تمرکز چشمی و جلوگیری از جابه جایی زیاد چشم افزایش تمرکز چشمی و در نتیجه بهبود نقص توجه کودک را منجر می شود.
    کلیدواژگان: دیددرمانی، اختلال نقص توجه- بیش فعالی، شیوه های نقاشی درمانی، کودکان دبستانی
  • سیده فاطمه حسینی*، باقر ثنایی ذاکر، رضا پورحسین، آدیس کراسکیان صفحات 63-94
    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به شناختی کیفی پیرامون آن دسته از مقالات علمی سامان یافته است که طی حدود دو دهه اخیر به طور مستقیم یا غیرمستقیم به مسئله «تعامل والد-نوجوان» در جامعه ایرانی پرداخته اند. در این راستا، فراتحلیل کیفی مقالات این حوزه در دو بعد روش شناختی و محتوایی بر روی 56 مقاله اجرا شد که از بانک های مقالات علمی استخراج گردیده بودند. طبق نتایج این پژوهش، بیش از 93% از پژوهش ها با هدف تبیین و تنها 7% با هدف توصیف پدیده ای به نام «تعامل والد-نوجوان» به پژوهش پرداخته اند. هم چنین بیش از 50% از مقالات یادشده، جامعه آماری مورد پژوهش خود را شهرهای تهران، مشهد، شیراز و اصفهان اعلام کرده و نیز تعداد مقالاتی که تنها بر روی دختران نوجوان کار کرده اند تقریبا پنج برابر آن هایی است که بر روی پسران نوجوان کار کرده اند. درنتیجه به نظر می رسد شاهد نوعی سوگیری این مطالعات به سوی نوجوانان دختر در شهرهای بزرگ ایران هستیم. همچنین تحلیل محتوای کلیدواژه های مقالات، در بعد محتوایی، حاکی از این است که تنها 6% از پژوهش ها به ابعاد اجتماعی تاثیرگذار بر «تعامل والد-نوجوان» پرداخته اند و حدود 40% از پژوهش ها نیز نوجوانی را وضعیتی آسیب شناختی در نظر گرفته اند که توسط مداخله تربیتی والدین بایستی مرتفع گردد. در نهایت ضمن بحث درباره ی پیش آیندها و پس آیندهای «تعامل والد-نوجوان»، انتقاداتی به رویه حاکم بر مقالات این حوزه صورت گرفت و پیشنهاداتی جهت رفع این مشکلات ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فراتحلیل کیفی، تعامل والد-نوجوان، روش شناسی، تحلیل محتوا
  • منیژه فیروزی * صفحات 95-114
    داستانها به عنوان اولین ابزار تاثیرگذاری در نگرش و سبک زندگی افراد مورد استفاده قرار گرفته اند اما ساز و کارهایی که داستان از طریق آن نقش اثر گذار خود را ایفا می کند خود داستان جالبی است. هدف این پژوهش، مطالعه اثرات نوروپسیکولویک داستان در مغز انسان بود. با به کارگیری ابزارهای سنجش مدرن، پژوهشگران قسمتهای فعال مغز هنگام شنیدن داستان ها را بررسی می کنند. در پژوهش حاضر، از چندین سایت اینترنتی مانند google scholar PsychINFO، Web of Science بین سالهای 2013 تا 2017 برای استخراج منابع استفاده شد. نتیجه حاصل از این مطالعه در دو بخش ارائه گردید: ابتدا الگوی یکپارچه ای از پژوهش های گوناگون برای توصیف عملکرد داستان ارائه شد. در بخش دوم به کمک نمونه پژوهی، در مورد تکنیکی که شهرزاد داستان گو برای درمان شهریار به کار گرفت تحلیل به عمل آمد. در بحث و نتیجه گیری علاوه بر بررسی چگونگی کاربری داستان ها در عصر مدرن، بر اساس یافته های پژوهش به دو پرسش پاسخ داده شد: چرا داستان ها جذاب هستند و کدام عامل شناختی مسبب تغییر ذهن افراد است.
    کلیدواژگان: داستان، نوروپسیکولوژی، ذهن، شهرزاد داستان گو
  • سپیده دهقانی*، رضا رستمی، سعید اصلانی صفحات 115-134
    با وجود پیشرفت های زیادی که در فهم عوامل زیستی و عصب شناختی دخیل در اعتیاد صورت گرفته، این اختلال همچنان یک مشکل سلامت عمومی عمده است که با رنج فردی و اجتماعی همراه است و بار زیادی برای فرد، خانواده و جامعه در پی دارد. احتمال شروع رفتارهای اعتیادی در طول دوره نوجوانی بیشتر از هر دوره سنی دیگر است. مسیرهای تحولی متفاوت مغزی در دوره نوجوانی که شامل مناطق قشری و زیر قشری است از جمله عواملی است که می تواند نوجوانان را نسبت به سایر گروه های سنی مستعد رفتارهای پر خطر از جمله رفتار های اعتیادی کند. بنابراین مطالعات بیشتر در زمینه فهم و شناسایی عوامل زیستی و عصب شناختی دخیل در اعتیاد نوجوانان که منجر به ایجاد راهبردهای پیشگیری و درمانی می شود، ضروری است. در مقاله حاضر، مروری بر مدل های زیستی اعتیاد، تحولات مغزی مربوط به دوره نوجوانی و تاثیرات مصرف مواد بر مغز با هدف یکپارچه سازی فهم و درک اعتیاد در نوجوانان صورت گرفته است. مرور ادبیات پژوهش نشان دهنده آن است که عدم توازن بین سرعت تحول مناطق مغزی قشری پیش پیشانی و مناطق زیر قشری مربوط به پاداش از عوامل دخیل در افزایش آمادگی نوجوانان برای ابتلا به رفتارهای اعتیادی است و مصرف مواد در نوجوانی، خود می تواند منجر به تغییرات مغزی شود که احتمال بروز اعتیاد و سوء مصرف مواد در سال های بعدی زندگی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، نوجوانی، عصب شناسی، مغز
  • علی محمدی *، حکیم سحاقی، مریم نیسی، زهرا رضایی نیا صفحات 135-162
    پژوهش حاضر با به کارگیری رویکرد بر ساختی- تفسیری سعی بر این داشته است، که از منظر افراد به درک معنای ازدواج خوشبخت دست یابد. روش پژوهش حاضر، روش کیفی است. برای جمع آوری داده ها از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق استفاده شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش، با به کارگیری روش گلوله برفی از میان مردان متاهل شهرستان عسلویه که ازدواج خود را خوشبخت می دانستند، انتخاب شده اند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه نظریه نهایی از روش نظریه زمینه ای استفاده شد. یافته های به دست آمده شامل شش مقوله اصلی که خود در بر دارنده مقوله های فرعی هستند: شرایط ازدواج خوشبخت، خوشبختی در معنای احساس، عوامل معنوی و احساسی، رفتارهای منتج خوشبختی، حضور دیگران، و همسان بودن. مقوله هسته پژوهش تحت عنوان «ازدواج خوشبخت تر نتیجه متناسب بودن مبادله زوجین و همسانی هر چه بیشتر در ازدواج است» که سایر مقولات را در برمی گیرد. بر همین اساس، می توان گفت زوجینی که یک یا هر دو آن ها سطح بالای ارتباط را نشان دهند، و همچنین ازدواج آنان با توجه به ارزش ها و ویژگی های شخصیتی، خانوادگی و فرهنگی همسانی صورت گرفته باشد، زوجین می توانند احساس خوشبختی بیشتری را تجربه نمایند.
    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، ازدواج خوشبخت، مطالعه کیفی
  • محمدحسین مهدی، سید عباس حقایق * صفحات 163-190
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی آموزش گروهی حل مسئله بر تاب آوری، رضایت زندگی و راهبردهای مقابله ای خانواده افراد مبتلا به سوء مصرف مواد انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. به شیوه نمونه گیری در دسترس از کلیه افراد مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد بهاران اصفهان تعداد 32نفر انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی (16نفر)و گواه (16نفر)قرار گرفتند. گروه آزمایش 7 جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی حل مسئله دریافت کرد و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. همه آزمودنی ها در ابتدا و انتهای پژوهش پرسشنامه های (تاب آوری کونور دیوید سون و رضایت زندگی دینر و لارسن گریفن و مقابله با موقعیتهای استرس زا اندلر و پارکر) را تکمیل کردند.داده های جمع آوری شده با نرم افزار spss.16 و با روش تحلیل کوواریانس (به منظور کنترل نمرات پیش آزمون)مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش گروهی حل مسئله بر همه متغیرهای وابسته به جز تاب آوری تاثیر معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی حل مسئله مداخله موثری در بهبود رضایت زندگی وراهبردهای مقابله ای خانواده سوءمصرف کنندگان مواد موثر است.
    کلیدواژگان: اموزش گروهی حل مسئله، تاب آوری، رضایت زندگی، راهبردهای مقابله ای، خانواده سوءمصرف کنندگان مواد
  • رضا پورحسین، جمیله زارعی*، اعظم طرفداری، مجتبی حبیبی عسکرآباد صفحات 191-204
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه طرحواره های جنسیتی و سلامت جنسی در زنان یائسه انجام شد. به این منظور، 307 نفر از زنان متاهل ساکن تهران که به سن یائسگی رسیده بودند وارد مطالعه شدند. میانگین سنی افراد شرکت کننده در پژوهش 58/55 (32/7= SD) بود. جهت اجرای پژوهش از پرسشنامه طرحواره های جنسیتی بم، چک لیست علائم یائسگی و مقیاس عملکرد جنسی زنان استفاده شد.
    نتایج پژوهش نشان دهنده این بود که بین طرحواره های جنسیتی افراد و میزان سلامت جنسی رابطه معنادار وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده طرحواره مردانگی و طرحواره خنثی با سلامت جنسی رابطه مثبت و معناداری دارد ، به این معنا که با افزایش طرحواره مردانگی و طرحواره خنثی، سلامت جنسی نیز افزایش می یابد. رابطه طرحواره زنانگی با سلامت جنسی منفی و معنادار است، یعنی با افزایش طرحواره زنانگی سلامت جنسی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: طرحواره های جنسیتی، سلامت جنسی، یائسگی
  • علی محمدی*، فاطمه علی نژاد صفحات 205-224
    یکی از مشکلات عمده ای که افراد جامعه امروزی را تهدید می کند، عدم برقراری ارتباط صحیح و درک همدلانه است. آموزش در سال های نخست زندگی به عنوان دوران اساسی پی ریزی شخصیت، نقشی مهم و وافر در یادگیری و تثبیت رفتار دارد. بدون شک کودکان برای مقابله با تنش های زندگی و حفظ سلامت روانی خود به مهارت هایی نیاز دارند. آموزش مهارت های ارتباطی ضمن اینکه یک مولفه ی اصلی زمینه ساز توسعه صلح و دوستی در بین افراد است. همواره می تواند بستر مناسبی برای آماده سازی کودکان برای غلبه بر تنش های زندگی را فراهم کند. حال با توجه به اینکه در نظام آموزش و پرورش، دوره ابتدایی یکی از مهم ترین دوره ی تحصیلی افراد به شمار می آید. تحقیق حاضر، با هدف بررسی مولفه های مهارت های ارتباطی در کتب تعلیمات اجتماعی دوره دبستان در سال تحصیلی 1395-1394 انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری کتب مطالعات اجتماعی کلاس چهارم، پنجم و ششم ابتدایی، بخش مدنی است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بیشترین فراوانی مربوط به مولفه های رفتن به سوی جمع، استفاده از مهارت های کلامی و غیرکلامی است. و به سه مولفه ی معرفی خود، نحوه ی انتخاب دوست و ضرورت دوست یابی توجه گردیده است. در پایان به مولفه های نامه نویسی، سلام کردن و آموزش عیادت نیز توجه شده است. حال آنکه در کتاب ششم ابتدایی مولفه معرفی خود، نسبت به 2 کتاب چهارم و پنجم کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بر همین اساس و با توجه به تغییرات اخیر در مواد درسی و ادغام این درس با دروس جغرافیا و تاریخ، اهمیت این مساله چندین برابر می گردد و به مسئولان و متولیان نهاد آموزش و پرورش به عنوان موثرترین نهاد در اجتماعی کردن افراد جامعه پیشنهاد می شود که ضمن بازنگری کارشناسی شده، در این درس مفاهیم اجتماعی بیشتری را بر مبنای آموزش مهارت زندگی کردن به فرد و با در نظر گرفتن زمینه های فرهنگی و اجتماعی بگنجاند. چرا که عملکرد اشتباه این نهاد تاثیر مستقیم بر روی سایر نهادهای جامعه خواهد داشت. اگر مدارس کار کرد اجتماعی کردن افراد را به درستی انجام ندهند، افرادی به جامعه تحویل می دهند که نه تنها یک شهروند وظیفه شناس برای جامعه نخواهد بود بلکه به وظائف خود در آینده به عنوان پدر و مادر آگاه نیست و موجبات نابسامانی اجتماعی را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، صلح و دوستی، مطالعات اجتماعی تحلیل محتوا
  • سعید قنبری، فاطمه کلانتری *، ایرج مختارنیا صفحات 225-238
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ادراک بین فردی در تحلیل روابط اجتماعی است. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی از نوع مروری-تحلیلی است. در سال های اخیر توجه به روابط اجتماعی به طور گسترده ای افزایش پیدا کرده است به طوری که موفقیت فرد را در گرو موفقیت او در روابطش با دیگران می دانند. ادراک بین فردی به عنوان یکی از متغیرهای روان شناسی اجتماعی برای بهبود روابط اجتماعی مورد توجه قرار گرفت. اعتقادات مردم در مورد دیگران آن ها را به سوی پیش بینی رفتار افراد دیگر هدایت می کند. ادراک بین فردی نحوه تفسیر فرد از رویدادها را نشان می دهد؛ که این تفسیر از عوامل متنوعی نشات می گیرد ازجمله: نگرش فرد، ادراک کارآمدی اش، شخصیت او و نیازها و خواسته هایش؛ بنابراین افراد بسته به تفاوت در این زمینه ها، ادراکات متنوعی دارند، به طوری که افراد ممکن است از یک چیز واحد ادراکات مختلف و از چند چیز مختلف ادراکات واحدی داشته باشند که همه در روابطشان موثر است؛ بنابراین با استفاده از ادراک بین فردی مثبت می توان در روابط اجتماعی کارآمد بود و درنتیجه سطح کارایی فرد را افزایش داد.
    کلیدواژگان: ادراک بین فردی، روابط اجتماعی، روابط بین فردی، ادراک کارآمدی
  • فرهاد غدیری*، کریم عبدالمحمدی، باقر یوسف زاده صفحات 239-254
    اعتیاد یکی از مهمترین آسیب های اجتماعی است که جامعه و به خصوص نسل جوان را به صورت جدی تهدید می کند. به طوری که سوءمصرف مواد و اعتیاد، امروزه به یکی از دغدغه های بزرگ جوامع بشری تبدیل شده است. با توجه به مشکلات زیاد و گسترده حاصل از اعتیاد و هزینه های بسیار بالای مبارزه با مواد مخدر، به نظر می رسد پیشگیری از سوء مصرف مواد بسیار مقرون به صرفه و کارآمدتر باشد. در طی سالهای گذشته، پژوهش های متعددی در ایران در زمینه سبب شناسی و پیشگیری از مصرف مواد انجام شده است. به منظور برنامه ریزی برای ارتقای فعالیت های پژوهشی آینده، ارزیابی و دسته بندی نتایج تولید شده علمی در دهه های گذشته ضروری است. در این مقاله مروری سعی شده است تا عوامل روانشناختی مرتبط با اعتیاد که در 20 سال اخیر در پژوهش های ایران به دست آمده است، جمع آوری شود. این مطالعه به متخصصان و درمانگران چشم اندازی جهت شناسایی عوامل تهدیدکننده و مستعدکننده اعتیاد و در صورت لزوم انجام مداخلات متناسب را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، عوامل روانشناختی، گرایش به اعتیاد
|
  • Seyyed Mohammadreza Rezazadeh* Pages 1-6
  • Fouad Kheurabadi, Khabat Kheirabadi Pages 7-18
    Environmental and life conditions of human, over years, have caused changes in human behavior and perception, like their physical changes, in line with more consistency with the environment. The behavioral and perceptional adaptations that is the result of sedimentation of past human experiences like predefined patterns affect our perception and behavior, patterns that are transferred through inheritance to future generations and if shared among all human beings, they are called Jungian archetypes. In fact, the collective subconscious, as part of mind, is the place of storage and accumulation of experiences and memories of past generations that contains these adapted traits. What has been addressed in psychological research, is common patterns among human beings, but since the creation of the adaptations depends on the human life circumstances and the condition is sharply different for different countries, so cannot we speak about patterns that are unique to human societies as well? To investigate this question in this research, inductive method and desk studies are taken advantage. Our findings confirm the research hypotheses that is presence of specific patterns of various communities in the collective patterns in human unconscious mind; that is there are patterns in the collective subconscious mind of people of the any race that are not specific to the same race and are not general to all human beings. Therefore, we recommend to use the patterns as resources of human experience in a particular environment in using unconscious mind.
    Keywords: ethnic patterns, collective unconscious, archetype, evolution, behavior
  • Fateme Ebrahimi *, Behnaz Ertezaee, Nahid Akrami Dr Pages 19-36
    The aim of this study was to compare five-factor model of personality and coping style in artists whom work in the fields of poetry, music, theater and painting with ordinary people. For sampling, groups of artists from artists working in the city's Museum of Contemporary Art, Cultural Center of the Sun and the members of poetry and literature were selected.
    For ordinary people the simple random sampling was used. Two questionnaires were used to collect information. Which contains short form of NEO personality questionnaire (60 questions) and Lazaru's coping styles questionnaire. Results showed that among personality traits, openness to experience, agreeableness and among coping styles, self-control and problem solving tough on artists and ordinary people is different. According to the scores on these variables, in all these variables, artists scores are higher than normal.
    Keywords: Art, artist, personality traits, coping styles
  • Afsaneh Nazeri Dr *, Elahe Shams Najafabad Pages 37-62
    Nowadays, therapies in the field of treatment of hyperactivity / hyperactivity with special exercises to improve the brain's ability to control eye convergence, eye focus, and eye movement are effective. This treatment is most often done using computer programs. It provides a special combination of visual stimuli in specific patterns. The aim of this study was to investigate the methods of painting based on computer games designed for the purpose of vision- therapy. The present study was carried out with a cognitive-behavioral psychology approach and group oriented art therapy based on the subject. The results of this study show the effect of continuous and attention-based paintingbased methods in the course of multi-purposeful stages, which are designed based on the goal of vision- therapy therapy. The method leads to enhanced eye focus and increased attention deficit control by improving eye and hand coordination, increasing understanding of proportions and accuracy in detail, increasing eye tracking and focus, and preventing excessive eye movement.
    Keywords: vision therapy, hyperactivity disorder, painting techniques, primary school children
  • Fatemeh Hoseini Dr*, Bagher Sanaei Dr, Reza Pourhosein Dr, Adis Kraskian Dr Pages 63-94
    This study has aimed to achieve a qualitative knowledge about Persian articles on “Parent-Adolescent Interaction” over two decays ago. Meta-analysis of these 56 articles, selected from scientific, electronic databases, disclosed that although %93 of all articles was explanatory research, only %7 was exploratory and descriptive one. Also, population of %50 of articles were in big cities, Tehran, Mashhad, Shiraz, and Esfahan, and the number of articles generalized on females were five times more than males. As a result, there was a bias toward studying female adolescents in four large cities, methodologically. The content analysis of keywords of selected articles represented that only %6 of these studies attend the social dimensions, and about %40 of one consider adolescence as a pathological phenomenon that dissolve by parents. Finally, factors and consequences of “Parent-Adolescent Interaction”, critical points, and suggestion for future researches are discussed.
    Keywords: Qualitative Meta-analysis, Parent-Adolescent Interaction, Methodology, Content Analysis
  • Manijeh Firoozi Dr * Pages 95-114
    Stories have been used as the first tools to influence on people's attitudes and lifestyles, but the mechanisms which the story plays its role plays is an attractive story. The purpose of this study was to study the neuropsychologic effects of the story in the human brain. With the use of modern measurement tools, researchers investigate the parts of the brain when become active they hear stories. In the present study, several sources such as google scholar Psych-Info, Web of Science between 2013 and 2017 were used. The results of this study were presented in two parts: first, an integrated pattern of various studies was presented to describe the story's performance. In the second part, Shahrzade as a storyteller (case study) was. In the discussion and conclusion, in addition to examining how the stories used in the modern world, based on the findings of the research, answered two questions: why stories are attractive and which cognitive factors are responsible for changing the minds of audiences.
    Keywords: Story_Neuropsychology_Mind_Shahrzad a storyteller
  • Sepideh Dehghani *, Reza Rostami Dr, Saeid Aslani Pages 115-134
    In spite of all improvements in understanding of biological and neurological factors of addiction, it is still a general health problem which is followed by personal and social sufferings and imposes a huge burden on individual, family, and society. Addiction (behavior) is likely to begin in adolescence more than any other age group. Brain different developmental pathways including cortical and subcortical regions in adolescents are one of the factors which may result in risky behaviors such as addiction (behaviors) in this age group more than other age groups. Therefore, more studies in order to understand biological and neurological factors in adolescents addiction are necessary since they lead to preventive and therapeutic strategies. This article presents a review of biological models of addiction, brain developments in adolescence, and substance use impact on brain in order to integrate understandings of this age group addiction. Review on literature suggests that lack of balance between development pace of forefront cortical regions and subcortical reward regions is one of the factors which increases disposition to addiction. Also substance use in adolescents may in turn lead to brain changes which increase likelihood of addiction and substance abuse in next years.
    Keywords: Addiction, Adolescence, Neurology, Brain
  • Ali Mohammadi *, Hakim Sahaghi, Maryam Neysi, Zahra Rezaee Nia Pages 135-162
    The present study using the interpretive approach has been attempts to, from the perspective of the people to understand the meaning of marriage is happiness. The research, qualitative methods. Data were collected using deep interviews were used. The participants of this study, using the sowball method among the Happily men who knew their marriage, have been selected. Data analysis and presentation to the final theory grounded theory method is used.
    The result of six categories which are the subcategories are: a happy marriage, happiness in the sense of feeling, spiritual and emotional factors, productive behaviors happiness, of others, and matches. The core concept study "happier marriages result relevance and consistency as much swapping couples in marriage". Which covers other issues. Accordingly, we can say couples where one or both of them show a high level of communication, as well as their marriage according to the values and personality traits, family and cultural identity for the week, the couples can feel more happiness experience.
    Keywords: Grounded Theory, Happily marriage, Qualitative Study
  • Mohammad Hosein Mahdi, Sayed Abbas Haghayegh* Pages 163-190
    Aim:The purpose of this research was the efficacy of group problem solving training on resiliency, life satisfaction, stress coping strategy, in families of substance abuse disorder.
    Method
    The research method was semi experimental with Pre and Post – Test method with control group. The consisted 32 person selected from refer to Baharan Methadone Maintenance Therapy Center in Esfahan on Autumn 2014 and randomly divided two groups, Experimental (16 person) and Control(16 person) group. Pre-test stage was conducted from two group with resiliency, life satisfaction, stress coping strategy questionnaires. The experimental group received seven 90 minute Group Problem Solving Training. Then Post-Test filled out from two group again .
    Findings: The Results showed Group Problem Solving training is effective to decrease avoidance coping skill and emotional coping skills and increase problem-oriented coping strategies and life satisfaction (p
    Conclusion
    The results of the present study indicate that long-term programs designed to teach problem-solving skills to individuals with substance abuse can be recover psychological parameter.
    Keywords: Problem Solving Group Training, resiliency, life satisfaction, coping Strategies, family of substance abuse disorder
  • Reza Pourhosein Dr, Jamileh Zarei Dr *, Azam Tarafdari Dr, Mojtaba Habibi Askar Abad Dr Pages 191-204
    The aim of this study was the investigation of relationship between sexual schemas and sexual health in menopausal women. For this purpose 307 menopausal women whom living in Tehran were under investigation. The mean of participants was 55/58 (SD= 7/32). The study tools were Bem's sexual schemas questionnaire, menopausal symptoms checklist and women sexual function scale.
    The finding suggest that there is a relationship between sexual schemas and sexual health.
    Masculine and androgenic schemas had a positive relationship with sexual health, and feminine schema had a negative relationship with sexual health.
    Keywords: sexual schemas, sexual health, menopause
  • Ali Mohammadi *, Fatemeh Alinejad Pages 205-224
    One major problem that threatens people in today’s society is lack of proper communication and empathetic understanding. Education in the early years of life as the basic periods of character building has an important and great role in learning and stabilizing behavior. Undoubtly children need some skills in order to cope with life stresses and maintain their mental health. Communication skills training, moreover of being a basic element in the development of peace and friendship among people, it’s also suitable for preparing children to deal with life stresses. However in the education system, primary school considered as one of the most important educational period. The current study investigates the components of communication skills in social science books of the primary school in 1394-1395. The descriptive method used in this study was content analysis. The textbooks under consideration were fourth, fifth and sixth grade social science books specifically the civic section. The results showed that the most frequent component were going with the population and using verbal and nonverbal skills. Also have been given attentions to other components such as self-introduction, way of choosing friends, necessity of making friends and finally, writing letters, greeting and visitation training. However self-introduction is less considered in sixth grade books than fourth and fifth grade books. According to this, beside other recent changes in textbooks and integrating social science course with geography and history courses, the importance of this issue became several times greater. Therefore it is suggested that officials and administrators of education institution as the most effective institution in socializing individuals, to include more social concepts based on learning life skills with taking into account the social and cultural backgrounds. Cause incorrect performance of this institution will have a direct impact on the other society institutions. If schools do not function properly in socializing people, they won’t educate responsible citizens who are also unaware of their duty as parents which it leads to social disorders.
    Keywords: Communication skills, Peace, Friendship, Social studies, Content analysis
  • Saeed Ghanbari Dr, Fateme Kalantari *, Iraj Mokhtarnia Pages 225-238
    The purpose of this study was to review the role of interpersonal perception in the analysis of social relations. The method used in this research is descriptive-analytic review. In recent years, due largely to increased social relations, so that believe a person's success depends on relations with other people. The social psychology of interpersonal perception as one of the variables taken into consideration to improve social relations. Interpersonal perception shows person's interpretations of events. that this interpretation is derived of a variety of factors including the person's attitude, perception of his efficacy, his character and the needs and demands; so people depending on the difference in these areas, they have different perceptions, so that people may have different perceptions of one thing and have the same perceptions of a few different things that all effective in their relationships. So using positive interpersonal perception can be effective in social relationships and therefore an increased performance level.
    Keywords: interpersonal perception, social relations, interpersonal relations, perceived efficacy
  • Farhad Ghadiri *, Karim Abdolmohammadi, Bagher Yoosefzadeh Pages 239-254
    Addiction is one of the most vulnerable so­cial issues that threatens the community, especially the younger generation in earnest. So today, substance abuse and addiction has become a major concern for human being. According to the most widespread problems of addiction and the high cost of the fight against drugs, It seems the prevention of drug abuse is a very cost-effective and efficient. In recent years, numerous studies have been carried out in Iran in the etiology and prevention of drug use. In order to improve planning for future research activities, assessment and classification of scientific results in the past decade is essential. In this review we have tried to collect psychological factors associated with addiction that has been achieved in the last 20 years in research of Iran. This study gives insight to professionals and therapists to identify the threat and risk of addiction factors and, if necessary, proposes appropriate interventions.
    Keywords: Addiction, Psychological Factors, Tendency to addiction