فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، فروردین 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نیما قربانی*، فاطمه ربیعی صفحات 3-22
    آموزش عملی روان درمانی از طریق سوپرویژن (نظارت) صورت می گیرد. این آموزش به سه شکل سنتی، زنده، و ویدئویی و در قالب مدل های نظریه محور، تحولی، و انسجامی اعمال می شود. به طور معمول این آموزش هم در دانشگاه ها و هم در مراکز خصوصی ارائه می گردد. در ایران به لحاظ تاریخی می توان خدمات و آموزش روان درمانی را پیش و پس از تشکیل سازمان نظام روان شناسی وارسی نمود. رقابت های صنفی بین روان شناسان و روان پزشکان و همچنین میان روان شناسان وزارت علوم و بهداشت، فقدان ضوابط روشن و استانداردهای مناسب سازمان نظام روان شناسی جهت ارزیابی کیفیت آموزش و صلاحیت افراد، محدودیت های آموزشی دانشگاه ها، و آموزش های غیر نظام دار در مراکز خصوصی از معضلات آموزش روان درمانی است. طرح پرسش مناسب درباره ضوابط و نه مکان آموزش روان درمانی، تعیین سازمان های غیر دانشگاهی جهت اعتبارسنجی آموزش روان درمانی، و گسترش مراکز خصوصی وابسته به نهادهای بین المللی آموزشی مواردی اند که به ارتقای کیفیت و رشد علم و فن روان درمانی در ایران کمک می کنند.
    کلیدواژگان: روان درمانی، سوپرویژن، ایران
  • مجتبی دلیر، فرزانه رسانه * صفحات 23-44
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان باور به جهان عادل قبل و بعد از جراحی تغییر جنسیت در مبتلایان به اختلال هویت جنسیتی بود. بدین منظور 140 فرد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی مراجعه کننده به دو مطب جراح عمومی در تهران، به صورت در دسترس انتخاب شدند. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل افرادی بود که برای انجام عمل جراحی تغییر جنسیت با مجوز از طریق پزشکی قانونی به مطب جراحان عمومی در تهران مراجعه می کردند، یا اینکه قبلا تحت عمل جراحی تغییر جنسیت قرار گرفته و اکنون برای معاینات تکمیلی و اعمال جراحی ترمیمی و زیبایی مراجعه کرده بودند. بنابراین برخی از شرکت کنندگان پرسشنامه باورهای دنیای عادلانه را پیش از جراحی و برخی پس از جراحی تکمیل نمودند. بررسی داده ها با استفاده ازt تک نمونه ای و t گروه های مستقل نشان داد که باور به جهان عادل در بین افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی پیش از جراحی وجود نداشته است و جراحی تغییر جنسیت به عنوان درمان موثر، هیچ تاثیری بر باور افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، نداشته است (01/0>p). با توجه به نتایج پژوهش حاضر و عوارض جسمانی و روانی جراحی بی بازگشت تغییر جنسیت و با در نظر داشتن این امر که باور افراد دارای اختلال هویت جنسیتی نسبت به هویت و جنسیتشان دارای مشکل است، با تقویت باور به عادلانه بودن دنیا در این افراد می توان زندگی فردی و اجتماعی آنها را به لحاظ کمی و کیفی ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: باور به جهان عادل، جراحی تغییر جنسیت، اختلال هویت جنسیتی
  • سمیه تکلوی*، ربابه دادبخش، اکبر عطادخت صفحات 45-64
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سرسختی روانشناختی و سبک زندگی اسلامی در پیش بینی میزان افسردگی پس از زایمان بود. پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اردبیل در سال 1394 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 70 نفر انتخاب شدند. نمونه تحقیق پرسشنامه های افسردگی پس از زایمان (1987) ، سرسختی روانشناختی (2003) و سبک زندگی اسلامی (1390) تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد بین سرسختی روانشناختی و سبک زندگی اسلامی با افسردگی پس از زایمان رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین متغیرهای سرسختی روانشناختی و سبک زندگی اسلامی 38 و 69 درصد واریانس افسردگی پس از زایمان را تبیین می کنند. بنابراین این متغیرها می توانند نرخ افسردگی پس از زایمان را در زنان پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، سبک زندگی اسلامی، افسردگی پس از زایمان
  • سهراب امیری * صفحات 65-92
    اختلال اعتیاد به اینترنت به واسطه استفاده بیش از حد اینترنت همراه با فقدان کنترل، اشتیاق یا رفتارهایی مشخص می گردد که منجر به آشفتگی می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی ویژگی های روان سنجی نسخه کوتاه پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ در جامعه دانشجویی بود. به منظور بررسی ویژگی های پرسش نامه مذکور ابتدا پرسش نامه اعتیاد به اینترنت با تکنیک ترجمه مضاعف ترجمه شده و سپس به منظور بررسی شاخص های روان سنجی آن، این پر سش نامه همراه با مقیاس تکانشگری بارت، نسخه کوتاه پنج عامل بزرگ شخصیت و فرم اصلی 20 سوالی پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ اجرا گردید. تحلیل داده های گردآوری شده نشان داد که این پرسش نامه از نظر اعتبار دارای ضرایب آلفای 87/0 و 88/0 به ترتیب برای دو زیر مقیاس فقدان کنترل/مدیریت زمان و اشتیاق/مشکلات اجتماعی است، همچنین روایی همزمان آن با فرم بلند اعتیاد به اینترنت یانگ 89/. (01.0P<)، با خرده مقیاس های مقیاس تکانشگری بارت دارای همبستگی مثبت معنادار (01.0P<) و با زیرمقیاس های گشودگی به تجربه و توافق پذیری پنج عامل بزرگ شخصیتی همبستگی منفی معنادری بدست داد (01.0P<). نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی از از ساختار عاملی پرسش نامه حمایت کرده و اینکه پرسش نامه فرم کوتاه اعتیاد به اینترنت یانگ دارای ویژگی های روان سنجی مطلوبی در جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، تکانشگری، تحلیل عاملی
  • سیده فاطمه موسوی * صفحات 93-110
    تعهد زناشویی به معنای جهت گیری بلندمدت نسبت به رابطه مشترک پیش بینی کننده برآیندهای زناشویی به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد سه گانه تعهد زناشویی (شخصی، اخلاقی و ساختاری) در پیش بینی توافق، رضایت و انسجام زناشویی است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل 286 نفر از زنان و مردان متاهل ساکن شهر قزوین بودند که به شیوه تصادفی از نقاط پنج گانه شهر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس توافق، رضایت و انسجام زناشویی، پرسشنامه تعهد زناشویی کلی و پرسشنامه ابعاد سه گانه تعهد زناشویی است. نتایج نشان داد که بین تعهد زناشویی کلی، تعهد شخصی و تعهد اخلاقی با توافق زناشویی، رضایت زناشویی و انسجام زناشویی رابطه مثبت و معنادار و بین تعهد ساختاری با توافق زناشویی، رضایت زناشویی و انسجام زناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که تعهد زناشویی کلی و تعهد شخصی قادرند به میزان متوسطی متغیر رضایت، توافق و انسجام زناشویی را پیش بینی کنند. تعهد شخصی عاری از اجبار و محدودیت های محیطی و ناشی از تمایلات زوجین به وفادارماندن به رابطه زوجی نقش تعیین کننده ای در انسجام زناشویی و افزایش رضایت و توافق بر موضوعات مشترک زناشویی دارد.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، توافق زناشویی، رضایت زناشویی، انسجام زناشویی
  • مرضیه شمشیرگران، رضوان همایی * صفحات 111-134
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان مهارت های ارتباطی (توانایی دریافت و ارسال پیام، کنترل عواطف، گوش دادن، بینش نسبت به فرآیند ارتباط و ارتباط توام با قاطعیت) با دلزدگی زناشویی در کارکنان متاهل شرکت ملی حفاری خوزستان بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود، جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان متاهل شرکت ملی حفاری خوزستان و نمونه پژوهش 353 نفر که به روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های دلزدگی زناشویی پایینز و نانز (CBM-2004) و مهارت های ارتباطی کوئین دام (SCTR-2004) جمع آوری شد. علاوه بر روش های توصیفی برای بررسی فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شد. (p> 0/0001) نتایج نشان داد که بین مهارت های ارتباطی و مولفه های (کنترل عواطف، گوش دادن، بینش نسبت به فرآیند ارتباط و ارتباط توام با قاطعیت) با دلزدگی زناشویی رابطه منفی و معنادار و بین مولفه توانایی ارسال و دریافت پیام با دلزدگی زناشویی رابطه ای وجود ندارد. نهایتا نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که مهارت های ارتباطی، کنترل عواطف و گوش دادن بهترین پیش بینی کننده های دلزدگی زناشویی کارکنان متاهل می باشند.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، توانایی ارسال و دریافت پیام، کنترل عواطف، گوش دادن، بینش به فرایند ارتباط، قاطعیت، دلزدگی زناشویی، کارکنان متاهل
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی *، مهدی قدرتی میرکوهی صفحات 135-150
    هدف ازپژوهش حاضربررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی-نارسایی توجه می باشد،جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان 9تا12 سال بیش فعال – نارسایی توجه مراجعه کننده به مرکزتوانبخشی امید عصردرسال 93 است که باروش نمونه گیری درسترس 24 کودک بیش فعال – نارسایی توجه با اختلال همراه پرخاشگری به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی 12 کودک درگروه آزمایش و 12 کودک درگروه کنترل جایگزین شدند.طرح پژوهش حاضرنیمه آزمایشی ازنوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل می باشد که دراین طرح به گروه آزمایش مهارت های ارتباطی در10جلسه آموزش داده شد و گروه کنترل آموزشی را دراین زمینه دریافت نکردند. جهت تشخیص اختلال بیش فعالی-نارسایی توجه ازپرسشنامه CSI.4 وتشخیص پرخاشگری ازمقیاس سنجش پرخاشگری آخنباخ فرم والدین (CBCL) استفاده شد.یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی درکاهش پرخاشگری کودکان ADHD موثراست. بنابراین، آموزش مهارت های ارتباطی می تواند مداخله مناسبی برای کاهش مشکلات همبود با نارسایی توجه/بیش فعالی باشد.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، پرخاشگری، کودکان، بیش فعال، نارسایی توجه
  • کیومرث ارجمند قجور *، علی اقبالی صفحات 151-178
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو رویکرد طرحواره درمانی و روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران وابسته به مت آمفتامین انجام شد. این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (سه ماهه) با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمامی بیماران وابسته به مت آمفتامین شهرستان های تکاب و شاهین دژ در سال 1393 بود که از بین آنها تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و به صورت نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه اول آموزش طرحواره درمانی و گروه دوم روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کرده و گروه کنترل هیچ نوع آموزشی دریافت نکردند. افراد هردو گروه آزمایش تحت 12 جلسه مداخلات درمانی به صورت جداگانه و هرهفته دوجلسه به مدت یک و نیم ساعت قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ- SF) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آماره های توصیفی از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که طرحواره درمانی و روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری در تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران وابسته به مت آمفتامین موثر است (P<0/001). با توجه به این که طرحواره های ناسازگار اولیه در سبب شناسی سوء مصرف مواد در بیماران وابسته به مت آمفتامین نقش عمده ای دارد، پیشنهاد می شود در مراکز پیشگیری و درمان وابستگی به مواد، طرحواره های ناسازگار اولیه مورد توجه قرار گرفته و مداخلاتی بر اساس آن انجام گیرد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره های ناسازگار اولیه، مت آمفتامین
  • سید جواد دریادل *، نیلوفر شریفی، حدیث حیدری راد، علیرضا نبی دوست صفحات 179-198
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه باورهای خودکارآمدی، راهبردهای تنظیم هیجان و تحمل ابهام در دانش آموزان دختر و پسر دارای اضطراب امتحان انجام گرفت. این مطالعه به روش علی-مقایسه ای می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 92-1391 می باشد. آزمودنی های پژوهش شامل 150 دانش آموز (75 دختر و 75 پسر) دارای اضطراب امتحان می باشد که به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب امتحان، خودکارآمدی، تنظیم هیجان و تحمل ابهام استفاده شد. داده های بدست آمده نیز با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره MANOVA با استفاده از نرم افزار SPSS18 تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه از دانش آموزان دختر و پسر دارای اضطراب امتحان تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین دانش آموزان دختر و پسر دارای اضطراب امتحان در زمینه تنظیم هیجان و تحمل ابهام تفاوت معنی داری وجود دارد. این در حالی است که این تفاوت در خودکارآمدی معنی دار نبود. نتایج نشان می دهد تنظیم هیجان و تحمل ابهام در دانش آموزان دختر دارای اضطراب امتحان بیشتر از پسر می باشد. لذا برای پیشگیری از اضطراب امتحان می توان راهبردهای تنظیم هیجان را به دانش آموزان دختر یاد داد و با آموزش های لازم تحمل ابهام را در آنها افزایش داد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تنظیم هیجان، تحمل ابهام، اضطراب امتحان
  • مسعود باقری، مریم پورمیرزایی*، مسعود فضیلت پور صفحات 199-222
    انسان موجودی اجتماعی است که خواه ناخواه با دیگران در ارتباط است و با استفاده از مهارت های ارتباطی می تواند عملکرد موثرتری در اجتماع داشته باشد. اگرچه تاکنون در این زمینه، ابزارهای خارجی و ایرانی گوناگونی ساخته شده ولی سنجش مهارت های ارتباطی بر اساس منابع ادبی غنی ایران نادیده گرفته شده است؛ با توجه به این که مولوی از جمله شاعران توانایی است که در اثار خود به جنبه های مختلف ارتباط توجه نموده هدف پژوهش حاضر؛ ساخت و اعتباریابی مقیاسی برای سنجش مهارت های ارتباطی بر اساس دیدگاه مولوی (MCSS) با استفاده از نرم افزار SPSS 20 از هشت عامل تاثیرگذاری، غیرکلامی، کلامی، ابراز هیجان، پذیرا بودن، آگاهی کلامی و انگیختگی مثبت درونی و گرایش درونی که با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس استخراج شدند، حمایت می کند. برای سنجش روایی پرسش نامه از روایی محتوا و ملاک استفاده شد که در سطح مطلوبی هستند و پایایی آن، از طریق محاسبه ضریب الفای کرونباخ 64/0 به دست آمد؛ بنابراین می توان به نتایج به دست آمده از این ابزار برای سنجش جنبه های مختلف مهارت های ارتباطی اعتماد کرد و با توجه به کمبود ابزارهای روان سنجی ساخته شده بر اساس منابع ادبی ایران، می توان از ان به عنوان ابزاری مناسب برای سنجش این مهارت ها در افراد ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مولوی، کوئین دام، دانشجویان
  • فاطمه عباسی، سیدعلی کیمیایی*، محمدرضا صفاریان طوسی، محمدرضا عابدی صفحات 223-236
    سه موج رفتار درمانی با اهداف و روش های مختلف منتشر شده اند که در شکل گیری هر یک از آنها عوامل متعددی نقش داشته اند. این پژوهش با نگاهی به این عوامل و توجه بر چالش های کنونی موج سوم رفتار درمانی، به چگونگی ظهور موج چهارم رفتار درمانی اشاره می کند.از جمله چالش های موج سوم رفتار درمانی می توان به تاکید بر تحلیل کارکرد و بی توجهی به محدودیت های آن، ازدیاد درمان ها و نبود درمان متمرکز بر شفقت اشاره کرد. همین عوامل ظهور موج چهارم رفتار درمانی را به همراه خواهد داشت. موجی
    کلیدواژگان: موج چهارم رفتار درمانی، سنجش کارکرد، یکپارچه سازی درمان ها، درمان متمرکز بر شفقت
  • مجید رئیسی*، مریم کاکایی، صدیقه رئیسی صفحات 237-257
    در این پژوهش، رابطه ی بین هوش معنوی و امیدواری با کیفیت زندگی دانشجویان مورد بررسی قرار گرفت. متغیر های هوش معنوی وامیدواری به عنوان متغیر های پیش بین ومتغیر کیفیت زندگی به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شده است.هوش معنوی به عنوان زیر بنای باورهای فرد، نقش اساسی در زمینه های گوناگون به ویژه در ارتقاء میزان کیفیت زندگی افراد دارد. همچنین داشتن امید به آینده باعث می شودکه افراد بتوانند در بالا بردن کیفیت زندگیشان در تمامی ابعاد آن موفق تر باشند.روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر اردل بود که به نسبت جمعیت دانشگاه وبا در نظر گرفتن نسبت جنسیت، تعداد 240 نفر (64 پسر و 176 دختر) از بین رشته های مختلف علوم انسانی، علوم ریاضی و فنی به عنوان نمونه ی این پژوهش و به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند.نمونه ی منتخب از بین دانشجویان مقطع کارشناسی و افراد زیر 25 سال برای انجام پژوهش انتخاب گردیدند.جهت انجام این پژوهش از پرسش نامه های هوش معنوی ساخته ی کینگ، پرسش نامه امیدواری اشنایدر و پرسش نامه ی کیفیت زندگی ساخته ی فتاح استفاده شده است.
    نتایج این پژوهش حاکی از ارتباط بین متغیر های هوش معنوی و امیدواری با کیفیت زندگی بوده است. ضریب همبستگی بین هوش معنوی و امیدواری برابر 41/0r= بوده که این همبستگی در سطح 0001/0p< بوده است. همچنین بین هر دو متغیر های پیش بین پژوهش یعنی هوش معنوی وامید واری نیز رابطه ی معناداری وجود داشته است که ضریب همبستگی بین این دو متغیر برابر با 38/0r= بوده و در سطح 0001/0p< معنادار بوده است. نتایج حاصل از این پژوهش همچنین از ارتباط بین هوش معنوی و کیفیت زندگی حکایت دارد و این که تفاوت معناداری بین دانشجویان دختر و پسر در رشته های علوم انسانی و علوم ریاضی(پایه) از نظر میزان این 3 متغیر وجود دارد.
    کلیدواژگان: معنویت، هوش معنوی، امید، امیدواری، کیفیت زندگی
|
  • Nima Ghorbani Dr *, Fatemeh Rabiee Pages 3-22
    Psychotherapy training is carried out through supervision. This training occurs in three ways of traditional, on-line, and video-taped, in the forms of theory-based, developmental, and integrative models. Universities and private institutes both provide psychotherapy training. The establishment of Iran Psychology Organization is a time that historically separate different movement of psychotherapy training and services. Competitions between psychologists and psychiatrists, as well as between psychologists from two different ministries back ground, lack of clear criteria and appropriate standards of the Iran Psychology Organization for quality and training evaluation of individual, limitation of psychotherapy training in universities, and non-systematic psychotherapy training in the private centers all are some of the problems that Iran psychotherapy is facing. Considering the standards, not the place of psychotherapy training, establishing independent and non-profit organizations for the accreditation of psychotherapy training, and the development of private centers affiliated with international psychotherapy training institutions can be potential solution to promote the quality and development of psychotherapy in Iran.
    Keywords: Psychotherapy, Supervision, Iran
  • Mojtaba Dalir, Farzaneh Rasaneh * Pages 23-44
    The aim of this study was examined the belief in the world just before and after gender reassignment surgery in patients with gender identity disorder. For this purpose 140 patients with gender identity disorder were selected as in available that referred to the surgeon general's office in Tehran. Participants in the study were included the persons that refer to Surgeon General's office in Tehran with licensed by the Forensic Medicine for reassignment surgery. So just world beliefs questionnaires before surgery and some participants was completed that after surgery. Analysis of data from one sample T Test and independent samples T Test showed that the gender reassignment surgery as an effective treatment there is no effect on belief in a just world in people with this disorder (p
    Keywords: belief in a just world_gender reassignment surgery_gender identity disorder
  • Somayyeh Taklavi Dr * Pages 45-64
    The aim of the present study was to review the role of psychological hardiness and Islamic life style in predicting the rate of postpartum depression. The method of research was descriptive - correlation. Statistical community of research were included to all of the women who were referred to the health centers in the city of Ardabil in the year 2015 that the number of 70 women were selected by available sampling method. The subjects completed of The postpartum depression (1987), psychological hardiness (2003), Islamic life style (1390) questionnaires. To analyze the data, the Pearson correlation coefficient and multiple regressions were used. Results showed that there were significant relationship between psychological hardiness and Islamic life style with postpartum depression. As well as psychological hardiness and Islamic life style were explanted to 38% and 69% of variance of postpartum depression. So these variables could were predict to the rate of postpartum depression in women.
    Keywords: psychological hardiness, Islamic life style, postpartum depression
  • Sohrsb Amiri * Pages 65-92
    Internet addiction disorder is identified due to overuse of Internet accompanied with lack of control, desire or behaviors which lead to disruption. This research aimed to evaluate the psychometric properties of the short version of the Young's Internet Addiction questionnaire in the student community. To investigate the features of this questionnaire, first Internet Addiction questionnaire was translated using double-translation technique, then, to evaluate its psychometric indicators, this questionnaire was implemented with Barratt Impulsiveness Scale, short version of the Big Five personality And original 20-item Yang Internet addiction questionnaire. Analysis of the collected data showed the validity of this questionnaire, alpha coefficients 0/87 and 0/88 respectively for the two subscales of the lack of control / management time and desire / social problems. Also, concurrent validity with the long form of Yang Internet addiction was 0/89 (p
    Keywords: Internet addiction, Impulsivity, Factor Analysis
  • Fateme Mousavi * Pages 93-110
    Marital commitment as a long-term orientation to marital relationship is a predictor of marital outcomes. This research administrated with the goal of studying the triple nature of commitment to marriage in prediction of marital agreement, marital ýsatisfaction and marital cohesion. The method of research was descriptive and correlation. So, 286 married people from five regions of Qazvin City were selected using voluntary sampling. For collecting data, the scale agreement, satisfaction and marital cohesion, general marriage commitment questionnaire and the triple dimensions of marital commitment questionnaire were employed. Results showed that there was significant positive correlation between general marital commitment, personal and moral commitment with marital agreement, marital satisfaction and marital cohesion, there was significant negative correlation between structural commitment with marital agreement, marital satisfaction and marital cohesion. The results also showed that general marital commitment and personal commitment are able to predict marital variables. Personal commitment free of requirements and environmental constraints and as a desire of couples to continue marital relations play a determinant role in cohesion of marriage, increasing of marital satisfaction and agreement on shared issues.
    Keywords: marital commitment, marital agreement, marital ?satisfaction, marital cohesion
  • Marziyeh Shamshirgaran, Rezvan Homaei Dr * Pages 111-134
    The aim of the present study was to investigate the relationship between of relationship akills (understanding verbal and nonverbal message, emotional regulation, listening, being aware of communication process and assertiveness) with couple Burnout of Marriage in married Employees NIDC ahvaz. Present research was from correlation type. The statistical population in this research were all of the married employees NIDC ahvaz. The sampel of research included 353 subject who were select based on Simple Random Sampling Method sampling. For the measurement of the variable, Couple Burnout In Married (CBM) Pines & Nunes (2003) and Communication Skills Test-Revised (CSTR) Queendom (2004) were used. To analyze data pearson Correlation coefficient and Multivariable regression (p
    Keywords: Relationship skills, understanding verbal, nonverbal message, emotional regulation, listening, being aware of communication process, assertiveness, couple burnout, married employees
  • Ghsem Abdollahi Boghrabadi *, Mehdi Ghodrati Mirkoohi Pages 135-150
    The Purpose of the present research was to examine the effectiveness of communication skills training on aggression in children with ADHD. The study population consisted of all children 9 to 12 years with ADHD from Omid Asr Rehabilitationat 2014. Sampling method was purposeful and 24 children with ADHD that have aggression selected (12 children experimental group and 12 control group). This is a quasi– experimental study with a pretest /post-test experimental and control group. In this study to experimental group communication skills training administered in 10 sessions and the control group not received training in this field. Instrument for the diagnosis of attention deficit hyperactivity disorder was CSI.4 questionnaire and for aggression measured by parent form (CBCL) Achenbach were used. Results showed that Communication skills training were effective in reducing aggression in children with ADHD.Then, Communication skills’ training is a useful intervention for reduction of comorbidities with ADHD.
    Keywords: Communication skills, aggressive, children, attention deficit -hyperactivity
  • K. Arjmand * Pages 151-178
    This research carried out with the aim of two schema therapy and acceptance and commitment therapy (ACT) effectiveness comparing on early maladaptive schema in metamphetamine addicts. type of this research is clinical trial pretest- posttest and follow up (3 months) with control group. Statistical society included all of metamphetamine addicts in Takab and shahindejh town ship on 1393 that between them, 60 selected on snowball sampling method and settled on two experimental groups and one control group. First group learned schema therapy and the second one received acceptance and commitment therapy (ACT) and the control group had no learning. Members of two groups had separated 12 sessions of treatment intervention, every week two sessions on 1/30 hours. Research tools included demographic information questionnaire and Young scale questionnaire short form. In order to analysis data in addition to descriptive statistics used form analysis of variance with repeated measures. results showed that schema therapy and acceptance and commitment therapy in comparing control group was meaningful effective on regulating of early maladaptive schema in metamphetamine addicts. according to that early maladaptive schema have a main role in etiology on metamphetamine addicts, we offer to pay attention to early maladaptive schema in addiction prevention therapy centers and do some interventions up on it.
    Keywords: schema therapy, acceptance, commitment therapy, early maladaptive schema, metamphetamine
  • Javad Daryadel Seyed *, Nilofar Sharifi, Hadees Heidarirad, Alireza Nabidost Pages 179-198
    This study aimed to Comparison of self-efficacy beliefs, emotion regulation strategies and tolerance of ambiguity in male and female students with test anxiety. This study was causal-comparative method. The statistical population of this study includes all male and female students of Ardabil secondary school in the academic year 2012-2013. The participants of the study included 150 students (75 girls and 75 boys) who had an anxiety test, selected randomly in a multi-stage cluster sampling and participated in the study. To collect data, the test anxiety questionnaire, self-efficacy, emotion regulation and tolerance of ambiguity were used. The obtained data were analyzed by MANOVA multivariate analysis of variance using SPSS18 software. The results showed that there is a significant difference between two groups of male and female students with test anxiety. The results also showed that there is a significant difference between male and female students with anxiety tests in the setting of excitement and tolerance of ambiguity. However, this difference was not significant in self-efficacy. The results show that emotional regulation and tolerance of ambiguity in female students have anxiety tests more than boys. Therefore, in order to prevent the test anxiety, it is possible to teach emotional adjustment strategies to female students and increase their ambiguity with necessary training.
    Keywords: self-efficacy, emotion regulation, tolerance of ambiguity, test anxiety
  • Maryame Poormirzaei * Pages 199-222
    Humans are social beings that communicate with others inevitably and by using communication skills can fuction more effectively in society. However a variety of external and Iranian tools are constructed but assessment of communication skills based on the Iran's rich literary sources has been ignored;. Due to Molavi is one of the great poets that attentioned to various aspects of communication; the aim of this study is to construct and validate a scale to assess communication skills based on Molavi’s view. The studied sample consisted of 385 students of Shahid Bahonar University of Kerman who were selected using random sampling and data were collected using Molavi’s Communication Skills Scale (MCSS) and Queendom communication skills test. Factor analysis of MCSS revealed support for construct validity of MCSS in a eight factors solution whereby Influencing, Non-verbal, Verbal, Emotional expression, Openness, Awareness of verbal, Internal positive motivation and Inner orientation were extracted as using principal components analysis method and Varimax rotation. Content validity and criterion validity was used to assess validity of the questionnaire that are desirable and its reliability that calculate through Cronbach's alpha coefficients was 0/64. So we can trust on its results to assess various aspects of communication skills and according to lack of psychometric instruments built on the Iran's literary sources , this questionnaire can be used as a suitable instrument for assessing these skills in Iranian people.
    Keywords: Communication skills, Molavi, Queendom, Colleague students
  • Dr Ali Kimiyaei * Pages 223-236
    Three waves of behavior therapy with different objectives and methods have been published that in the formation of each of them, several factors have had impact. This study look at these factors and attention the current challenges of the third wave of behavioral therapy, points to the emergence of a fourth wave of behavioral therapy. Including the challenges of the third wave behavioral therapy can be pointed to the emphasis on functional analysis and inattention to its limits, increase treatment and the lack of compassion focused therapy. These factors will lead to the emergence of a fourth wave of behavior therapy. A wave that according to Callaghan and Darrow (2015), looking for an approach to understand and treat suffering of humans and based on behavioral principles, driven by functional assessment, and Uses different methods of behavioral therapy .On the other hand, in this wave, Compassion-focused therapy is considered and more data is collected about its value.
    Keywords: Fourth wave of behavior therapy, functional assessment, integrating treatments, Compassion Focused Therapy
  • Majid Reisi *, Maryam Kakaee, Sedigheh Reisi Pages 237-257
    In this research, the relation between spiritual intelligence and hopefulness and the life quality of students examined. The spiritual intelligence and hopefulness variables regarded as foresighted variables and quality of life variable as scale variable. The spiritual intelligence as the basis of individual wills plays an excellent role in different ways especially in improving quality of life in its all aspects. Also, hopefulness toward future makes people to be more successful in improving quality of life in all aspects.
    The used method is descriptive of the correlation type. The statistical sample consisted of all students of Payam Noor university of Ardal town, in proportion to university population and gender ratio, 240 people (64 males, 176 females) selected among different courses of human sciences, mathematical and technical sciences as a research sample by multi- stages random sampling. The selected sample includes students of bachelor’s degree under 25. To do this, spiritual questionnaire by king, hopefulness questionnaire by Schneider and life quality questionnaire by Fattah were used. Results of this research show the relation between spiritual intelligence and hopefulness and life quality. The correlation coefficient between spiritual intelligence and hopefulness was r = 0.41 and this correlation has been on p
    Keywords: spiritual intelligence, hope, hopefulness, quality of life