فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال سوم شماره 12 (زمستان 1394)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال سوم شماره 12 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلال درخشه، سید محمد مهدی حسینی فائق صفحه 7
    اصل امامت یکی از اصیل ترین مبانی اعتقادی شیعه به شمار می آید که از نقطه نظر سیاسی پایه اندیشه سیاسی شیعه را شکل می دهد. از این رو است که راهبری جامعه براساس دیدگاه ها و نقطه نظرات ائمه معصومان (ع) برای وصول به سعادتمندی فرد و جامعه همواره در ادبیات اعتقادی شیعه مورد تاکید قرار گرفته است. اما در این میان استخراج مولفه های سیاست ورزی از الزامات بنیادینی است که برای وصول به چنین سعادتمندی باید مدنظر قرار گیرد. مقاله حاضر می کوشد با جستجو در سیره امام رضا (ع)،مولفه های سیاست ورزی ایشان را که برگرفته از مبانی وحیانی است و باید مبنایی برای تنظیم مناسبات سیاسی و اجتماعی یک جامعه اسلامی قرار گیرد، به روش توصیفی _تحلیلی بررسی و تجزیه و تحلیل نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد سیاست ورزی در سیره امام رضا (ع) ذیل اصل امامت، در بردارنده اصولی نظیر نفی حاکمیت طاغوت و نهی همکاری با آن، تقیه، مصلحت، مبارزه منفی –در کنار سایر ملاحظات عملی سیاسی- می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست ورزی، امام رضا (ع)، اندیشه سیاسی، امامت، شیعه
  • ابراهیم ابراهیمی، اصغر طهماسبی بلداجی، سید ابراهیم مرتضوی، لیلا قنبری صفحه 35
    فرهنگ رضوی مجموعه ای از باورها و ارزش ها و باید ها و نبایدهایی است که از سیره علمی و عملی امام رضا(ع) و آموزه های دینی سرچشمه می گیرد. از منظر فرهنگ رضوی نماز از جمله عبادات واجبی است که معنای اسلامی بودن را به زندگی می دهد؛ لذا از یک نظر می توان نماز را یک مولفه عملی در سبک زندگی محسوب کرد و از منظری دیگر خود نماز شاخصه ای است که با جهت دادن به تمامی جوانب زندگی، در تمامی حیطه های زندگی معنای اسلامی بودن را متجلی می کند؛ زیرا از یک سو در هر شبانه روز نمازگزار بر اعتقادات مهم خود شهادت می دهد و این گونه اعتقادات خود را نهادینه می سازد واز سوی دیگر با ایجاد نقش ارتباطی بین خالق و مخلوق و با ارائه رویکردهای رفتاری، نمازگزار را در مقابل مشکلات مقاوم می کند و در سخت ترین شرایط زندگی به فریاد وی می رسد. علاوه براین نماز نقش بی بدیلی در ارائه رویکردهای عملی و اجتماعی در زندگی دارد که در مجموع می توان گفت ، کلیت و فرعیت زندگی اسلامی به معنای واقعی در پرتو نماز شکل می گیرد. جستار پیش رو مبانی نماز مطلوب و تاثیر گذاررا در زندگی از منظر فرهنگ رضوی در سه محور: اهتمام به نماز اول وقت، حضور قلب و نماز جماعت، مورد بررسی قرار داده و نیز شاخصه های نمازرا در سبک زندگی اسلامی در ابعاد فردی و اجتماعی بیان داشته است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، نماز، سبک زندگی، زندگی فردی، زندگی اجتماعی
  • امیر اکبری صفحه 61
    خراسان در سه قرن اول هجری با تحولات سیاسی، اجتماعی و مذهبی همراه بود. در میان تحولات مذهبی این سرزمین، گرایش مردم به اندیشه های علوی بیشتر نمود پیدا کرد. دلبستگی و علاقه مردم خراسان به اهل بیت پیامبر(ص) با ضرورت های سیاسی حضور امام رضا(ع) در مرو بیشتر شد. ولایت عهدی امام فرصت مغتنمی در رواج اندیشه های شیعی و تریبون خلافت امکان آشنایی گسترده مردم با معارف شیعه را فراهم ساخت. به واقع اهمیت حضور امام در خراسان را بیشتر می توان به عنوان مقوله مهم تحقیق در همسویی اجتماعی مردم با علویان جستجو کرد. مردمانی که در سایه درک بیشتر سیره امام، خود سبب جلب حمایت طاهریان از شیعه شدند. طاهریان که دو سال پس از شهادت امام (ع) امارت خراسان را بر عهده گرفتند بی-شک تحت تاثیر این دلبستگی بودند. رویکرد طاهریان به تشیع علاوه بر زمینه های قبلی خود بیشتر متاثر از ارتباط و آشنایی با امام رضا(ع) در خراسان بود. در این راستا شاید اقدام طاهر بن حسین در تمرد از خلافت و دعوت به سوی علویان به دلگرمی از حمایت مردم مرو باز می گشت که پشتیبان علویان بودند. سوال اصلی تحقیق بررسی تاثیر حضور امام رضا(ع) بر گرایش حاکمان و اعضای مهم خاندان طاهری به تشیع است. دلایل مستند در این خصوص اهمیت تاثیرگذاری در جلب توجه خراسانیان به اهل بیت پیامبر (ص) را بیشتر نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، خراسان، تشیع، طاهریان، علویان
  • رضا کشاورز صفحه 83
    امام رضا (ع) در مجموعه گفتارهای خود، از جمله؛ در حدیث سلسله الذهب در حالی که با ذکر کلمه «لا اله الا الله » به توحید و ولایت الله اشاره دارد،در عین حال با بیان جمله «بشرطها و شروطها و انا من شروطها» مسلمانان را به ولایت امامان معصوم توجه می دهد و بدین طریق اصل توحید را به امامت پیوند می زند و بین آن دو التزام معرفتی و عملی ایجاد می نماید.سخن امام بیانگر این معناست که رسیدن به مقام توحید و وارد شدن در حصن الهی، برای انسان مصونیت و امنیت ایجاد می کند و ورود به این پایگاه محکم، تنها از مسیر اعتقاد به حجت خدا و پذیرفتن ولایت آنان میسور می باشد؛ زیرا آنان آیینه تمام نمای صفات الهی و ارکان و پایه های توحید و تجلی بخش ولایت خداوند هستند.
    رضایت آنها رضایت خداوند و رجوع به آنها، رجوع الی الله است.علاوه از مفاد حدیث دیگری استفاده می شود که ولایت امیر مومنان پایگاه امن الهی است و پذیرفتن حکومت و ولایت آن حضرت،مایه عزت امت اسلامی و باعث برطرف شدن ناراحتی ها و نابسامانی های بشریت می شود.
    در این نوشتار با الهام از آیات قرآنی و استفاده از متون روایی و عرفانی به تبیین ارتباط مسئله توحید با امامت و ولایت و نقش آن در امنیت و نجات بشریت از گمراهی و انحرافات عقیدتی و رفتاری خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: امنیت، جهان بینی توحیدی، ولایت، سلسله الذهب، روایات رضوی
  • محمود نیک آیین، حسنعلی بختیار نصرآبادی، حمزه علی بهرامی، کمال نصرتی هشی، نفیسه عباسپور صفحه 97
    هدف از نگارش مقاله، توصیف و بررسی تاثیر تربیتی امام رضا (ع) در تعالی باورهای معنوی مردم ایران است. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام و با استفاده از منابع موجود و در دسترس به توصیف و تحلیل پیامدهای حضور امام رضا (ع) در ایران در دوران حیات و بعد از شهادت پرداخته شد. برای رسیدن به هدف فوق، ابتدا شناختی از وضع معنوی ایرانیان قبل از حضور امام رضا (ع) به ویژه در دوران ساسانیان لازم بود که بصورت گذرا و اجمالی به آن پرداخته شد و مشخص گردید؛ بخاطر وجود ظلم و ستم حاکمان، مردم ایران به دنبال آئینی می گشتند که عدالت و مساوات جزء مولفه های آن باشد. اما با ورود اسلام و با شناخت ابتدایی از آن، مردم ایران در می یابند؛ راه نجات همین دین و مجریان آن است. لذا مردم ایران به خاطر عملکرد ناصحیح حاکمان غاصب و دنیا خواه بنی امیه و بنی عباس بر ممالک اسلامی من جمله ایران نه تنها عطش معنویشان لبریز و بهره مند نمی گردد که مورد ظلم وتحقیر هم واقع می شود. در نهایت باحضور امام رضا (ع) در ایران و فرصت ولایت عهدی ایشان و اقدامات موثر آن بزرگوار ، مردم به سمت معنویت واقعی هدایت شدند و بعد از شهادت ایشان نیز با ترویج فرهنگ زیارت و حضور سادات دعوت شده توسط این امام عزیز، مردم ایران در معنویت رشد فزاینده ای پیدا کردند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، معنویت، تربیت معنوی، ایران
  • علی جلاییان اکبرنیا، محمدرضا محمدی صفحه 119
    مکاتب مختلف تلاش دارند نوعی از سبک زندگی را بر اساس مبانی و ایدئولوژی خویش ارائه کنند. اسلام نیز با محوریت قرآن و عترت، سبک زندگی اثر بخشی را عرضه می کند. در نسخه ارائه شده از سوی اسلام زن جایگاه ویژه و اثر بخشی دارد و حفظ کرامت وی در ایفای این نقش بسیار موثر است.
    امامان معصوم (ع) و از آن میان امام رضا (ع) حرمت و کرامت بانوی مسلمان را در منظومه فکری اسلام به روشنی ترسیم کرده اند. این پژوهش در پی آن است که تصویر ارائه شده از سوی امام رضا (ع) برای یک بانوی مسلمان را از لحاظ حرمت و کرامت واکاوی کند. شناخت کرامت و جایگاه زن در جامعه اسلامی از آن روی ضرورت دارد که باعث هویت بخشی به زن مسلمان و دوری از سرسپردگی به فرهنگ های غیر دینی می شود.
    جستار حاضر کرامت واقعی زن را در سر سپردن و عملی نمودن دستورات دین نسبت به خود، خانواده و جامعه می داند و معتقد است زن و مرد در خلقت مساوی اند، اما روحیه لطیف و حساس زن حراستی ویژه می طلبد. کرامت زن توسط خودش و اجتماع حفظ می شود و چگونگی تعامل فردی و اجتماعی با وی در این امر بسیار موثر است. زن با توجه به ساختار روحی و جسمی خاص از شخصیتی ویژه برخوردار می باشد. نوع نگرش به زن، حضور وی در جامعه، ازدواج، روابط با همسر، شغل و تامین مالی از مسائل مهمی هستند که چگونگی حفظ کرامت زن در هر یک از آن ها از سوی امام هشتم ارایه شده است.
    کلیدواژگان: زن، کرامت، خانواده، سبک زندگی، امام رضا (ع)
  • الهه هادیان رسنانی صفحه 138
    قرآن کریم به تبیین روش های گفتمان پرداخته و سه روش برهان حکمی، موعظه حسنه و جدل احسن را به عنوان شیوه های دعوت رسول خدا(ص) معرفی کرده است. از سویی در علم منطق، پنج فن استدلال یا گفتمان متناسب با اهداف گفت وگو مطرح است که عبارتند از: برهان، جدل، خطابه، شعر و مغالطه.
    روش های گفتمان قرآنی در اصول و غایت ، تفاوت های بنیادین با روش های گفتمان منطقی و صناعات خمس دارد که در این مقاله کوشش شده است تا این تفاوت ها واکاوی شود و به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که آیا می توان شیوه های گفتمان قرآنی را با فنون استدلال منطقی منطبق دانست؟
    با بررسی دقیق ویژگی های هر یک از این دو روش و دقت در احتجاجات معصومین(ع) مانند احتجاجات امام رضا(ع) که بر اساس شیوه های گفتمان قرآن صورت گرفته است، روشن می شود که مهم ترین تفاوت این دو شیوه در اهداف است؛ یعنی هدف از شیوه گفتمان قرآنی، هدایت مخاطب است؛ برخلاف شیوه صناعات خمس منطقی که هدف از آن، تنها اسکات مخاطب می باشد.
    دقت در احتجاجات امام رضا(ع)، و ابتنای آن ها بر مبانی مستحکم و خردپذیر با بهره گیری از روش های گفتمان قرآنی نشان می دهد که بیانات امام(ع) همانند پدران بزگوار ایشان، در دو جنبه روش و محتوا ، نه تنها در آن دوره تاریخی، که در همه روزگاران می تواند مورد استفاده در پاسخ گویی به سوالات و شبهات قرار گیرد
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، احتجاجات، مناظرات، روش های استدلال قرآن، صناعات خمس
|
  • Jalal Dorakhshah, Seyyed Mohammad Mahdi Hoseini Faegh Page 7
    imamat is one of the important principles of Shia, and from political point of view, it forms the basis of political thoughts in this sect. Accordingly, leading the society based on the infallible imams’ viewpoints has always been emphasized in Shia’s literature in order to gain prosperity for individuals and community. Meanwhile, derivation of components of politics is one of the primary necessities which has to be taken in to account to gain the happiness. This article takes an attempt to investigate imam-Reza’s components of politics through searching in his sira, for it was driven from divine principles and should be a basis for arranging the political and social occasions in an Islamic country. The results of the descriptive-analytical method indicate that politics in sira of imam Reza contains principles such as negation of tyrant sovereignty and prohibition of cooperation with them, dissimulation (taqia), expediency, and nonviolence – besides the other political considerations.
    Keywords: Politics, imam Reza(a.s), Political Thought, Pontificate, Shia
  • Ebrahim Ebrahimi, Asghar Tahmasebi Boldaji, Sayed Ebrahim Mortazavi, Leila Ghanbari Page 35
    Razavi Culture deriving from the theoretical, practical life of Imam Reza (peace be upon him) and also religious doctrines includes a group of beliefs, values and all the things are true or false. Related to this culture, prayer is considered a commandment or a divine order making humans’ life with the Islamic concept. On the one hand, this command is taken into account as a practical component in life style, on the other hand, it is an indicator for the different dimensions of life to be formed and directed in the Islamic way. Moreover, institutionalizing worshippers’ beliefs, it causes them to testify their important faith per day and night. Through making an actual relationship between the creator and creatures as well as preparing some behavioral approaches, prayer keeps worshippers and their life steadfast under the most tension-filled conditions, too. This religious order not only presents or describes socio-practical approaches effectively in life but also changes the generalities and specifics of Islamic life style to a real structure.
    In the recent article, emphasized in the Razavi Culture, impressive and favorable prayer principles have been analyzed in 3 aspects:1- The importance of performing prayer foremost
    2- Presence of heart
    3- Congregational prayer
    Which role prayer characteristics play in individual and social life has been discussed here, as well.
    As shown by the results reported in this research, since prayer consists of special components in the Razavi Culture, it is a religious element guiding both personal and social life. In other words, this concept can provide useful features for each person and even the whole society to be blissful and matured.
    Keywords: Imam Reza (peace be upon him), prayer, life style, individual life, social life
  • Amir Akbari Page 61
    Khorasan was dealt with religious, social and political evolutions in Hegira first three centuries. Among the religious revolutions of this realm, the people’s tendencis to Alavi’s thoughts was more appeared. The interest and fondness of Khorasan’s people to the Prophet’s family increased through Imam Reza’s political needs in Marv. Imam’s position of crown prince obtained suitable opportunity in developing Shiism thoughts and khalifate rostrum supplied the possibility of people’s vast familiarity to the Shiism culture. in fact the importance of Imam Reza’s in khorasan can be more searched as an important researching subject in people’s social similarity with the Alavis. The people who themselves became the cause of the Taheries support toward Shiism, because of their more understanding of Imam’s view. The Taheries who undertook Khorasan’s governship after two years of Imam’s martirity, undoubtedly were under the influence of this interest. the taheries performance toward the shiism apart from its previous fields, was more influenced through community and familiarity with imam Reza in Khorasan. In this regard it may be said that the Taheribn-al-Hossein’s action in disobediance form khalifate and being invited to the Alavies was one of the reason that he was assured of the Marve people’s support who were the Alavies supportess. The main question is the research of the searchong of the importance of imam Reza’s presence in the governors and important members of the Taheries dynasty’s inclinations to the Shiism. The documentary reasons in this case make more known the importance of effectiveness in attracting the Khorasanian's attention to the prophet's family.
    Keywords: Imam Reza (p), Khorasan, Shiism, the Taheries, the Alavis
  • Reza Keshavarz Page 83
    Although, Imam Reza (AS) implies Tawhid (Oneness) and Vellaya in ”Çááå áÇÇ åáÇ áÇ / (Guardianship) OF Allah in “There is no god except Allah and ”ÈÔÑØåÇ æ ÔÑæØåÇ æ ÇäÇ ãä ÔÑæØåǓ his sayings, he expresses the sentence directs Muslims’ attention to the Velaya of Innocence Imams and in this way he links Tawhid to Imamah and creates an epistemic and practical commitment. The saying of Imam means that reaching to Tawhid position and entering the territory of God results in security and immunity for human and such an entry is only possible through belief in God’s Hojja (Proof of God) and accepting their Velaya; they are all mirrors of God’s characters, principles and fundamentals of Tawhid, and represent God’s Velaya. Their satisfaction is equal to God’s satisfaction and referring to them means referring to God. Moreover, another Hadith is used which says Velaya of The commander of the Faith is the secure shelter of God and accepting his Velaya and his government is the source of the dignity of the Muslim Ummah and relieves discomfort and confusion of human being. Using Quranic verses and mystical texts, this articles strives to explain relationship between Tawhid with Imamah and Velaya, as well as its role in immunizing and saving human being from deviations in behavior and belief.
    Keywords: Security, Monotheistic world view, Velaya, Gold chain (Selsela, al, Zahab), Razavi Narration
  • Mahmood Nikayin, Hassanali Bakhtiyar Nasrabadi, Hamze Ali Bahrami, Kamal Nosrati Heshi, Nafiseh Abaspour Page 97
    The present paper aims to investigate and describe educational impacts of Imam Reza (PBUH) in elevation of spiritual beliefs in Iranian people. This study applied a qualitative approach and was conducted through analytical and descriptive research methods using available literature in order to analyze and explain the outcomes of his presence in Iran while living and after his martyrdom. This could be done with an understanding of spiritual condition of Iranians before Imam Reza’s arrival and especially in the time of the Sassanid. Oppressed People at that era were looking for a religion that would have justice and equality as the main indices. This new religion of Islam could be their savior. However, improper rule of the Omayyad and Abbasid rulers in Islamic world including Iran not only could not quench their thirst for justice but also increased oppressions and degradations. The arrival of Imam Reza in Iran and his position in the Caliph’s court along with proper effective measures he took [6] for promotion of true spirituality and the pilgrimage couture initiated by his martyrdom and the Sayids invited by him to Iran elevated Iranian people’s spirituality significantly.
    Keywords: Imam Reza (PBUH), Spirituality, Spiritual education, Iran
  • Ali Jalaeyan Akbarniya, Mohammad Reza Mohammadi Page 119
    Different schools have tried to offer a kind of life style on their bases and their ideology. Islam, also offer an effective lifestyle on the basis of the Quran and the household of the prophet. In the version presented by Islam, a woman has a special effective status protecting her dignity in playing this role is effective.
    Infallible Imams (AS) and among them Imam Reza (PBUH) have delineated the sanctity and dignity of Muslim women in Islamic intellectual system. This study attempts to consider that image which has been provided for a Muslim woman by Imam Reza (PBUH) in respect of sanctity and dignity. Recognition the dignity and status of women in Islamic society is essential due to providing an identity for the Muslim woman and being far away from subservience to secular culture.
    The present article believes that the women's true dignity is in obeying and executing the commands of their religion in their life, family and society and thinks that man and woman are equal in creation, but the tender and sensitive spirit of woman needs special protection. The dignity of a woman is protected by herself and society and how social and personal interaction with her is very effective in this regard. Woman has a special personality with regard to her specific physical and psychological structure. Type of attitude toward women, her presence in the community, marriage, relationships with husbands and financing are important issues that the Eighth Imam has presented the way of protecting the dignity of women in each of them.
    Keywords: Woman, Dignity, Family, Lifestyle, Imam Reza (AS(
  • Elahe Hadian Rasanani Page 138
    The Holy Quran describes different discourse techniques and introduces 3 techniques namely wise reasoning, good preaching and the best contention as the Prophet’s (PBUH) techniques for invitation to Islam. Meanwhile, in logics, five reasoning or discourse techniques have been proposed in accordance with the purposes of discussions, the techniques include contention, demonstration, rhetoric, fallacy and poem. The Qur’anic discourse techniques are different from the logical discourse techniques and the five techniques of reasoning in terms of principles and ends. In the present article, attempts are made to investigate these differences and to answer this fundamental question: Is it possible to consider the Qur’anic discourse techniques consistent with the techniques of logical reasoning? With careful consideration of the two techniques’ characteristics and the close investigation of the Imams (AS) debates including the debates of Imam Reza (AS) which are based on the Qur’anic discourse techniques, it becomes clear that the most important difference between the two techniques is associated with their goals, in other words, The Qur’anic discourse techniques aim to guiding the audience, on the contrary, the Five Techniques of reasoning aim to pacify the audience. Careful study of the Imam Reza (AS) debates, and their reliance on solid and logical foundations as well as Qur’anic discourse techniques suggest that the statements of Imam Reza (AS) just like the statements of his fathers, can be used, in terms of method and content, to answer the corresponding questions and doubts not only in that historical period, but at all times.
    Keywords: Imam Reza (AS), arguments, debates, Quranic reasoning techniques, the Five Techniques of reasoning