فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال چهارم شماره 14 (تابستان 1395)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال چهارم شماره 14 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد جهانگیر فیض آبادی، میثم فرخی صفحه 7
    وجود مسائل فرهنگی در دوران امامت حضرت رضا(ع)، لزوم بازنگری در فرهنگ اسلامی به ویژه فرهنگ تشیع را اقتضا می کرد. در این راستا ایشان با روشنگری و استفاده از زمینه های موجود توانسته اند با انجام فعالیت های فرهنگی گسترده به حل این مسائل بپردازند و نظام فرهنگی جامعه شیعه را مدیریت کنند.
    هدف این مقاله پاسخ به این پرسش است که با توجه به رویکرد سیاست گذاری فرهنگی چه مسائل فرهنگی ای در عصر امام رضا(ع) وجود داشته و ایشان چه اقداماتی را برای حل مسائل انجام دادند؟ با بررسی منابع، گردآوری و پردازش اطلاعات به شیوه توصیفی تحلیلی، یافته های پژوهش حاکی از این است که مسائل فرهنگی زمان امامت ایشان شامل موضوعاتی مانند در خطر بودن رهبری شیعی، انحرافات عقیدتی در نهضت ترجمه، ظهور و بروز ادیان و فرقه های گوناگون، شایعات و دروغ پراکنی علیه اهل بیت(ع)، تحریف و جعل احادیث و فریب و نیرنگ حکومت است که ایشان با مجموعه اقدامات سیاستی مانند اعلام صریح و آشکار رهبری شیعه، تربیت شاگردان نخبه، تشکیل جلسات علمی دینی، مناظرات علمی، سفرهای تبلیغی، احیای سنت نبوی، تبیین احادیث صحیح و لعن جاعلان، لعن و تکفیر برخی از فرقه ها، توسعه همه جانبه علوم، گسترش مذهب تشیع، ، خنثی کردن توطئه های فریبکارانه حکومت، به مسائل مذکور پاسخ داده اند و سیاست گذاری فرهنگی ایشان را شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاست، فرهنگ، سیاست گذاری فرهنگی، سیره امام رضا (ع)
  • علی نجف زاده* صفحه 29
    شیراز یکی از شهرهای مهم مذهبی ایران است و این اهمیت به دلیل وجود مقبره شاهچراغ احمد بن موسی(ع) برادر امام رضا(ع) است. این مقبره از لحاظ معماری چند قرن سابقه دارد. طی دو قرن اخیر چند بار گنبد شاهچراغ آسیب دید که مرمت و بازسازی شد و اکنون به یکی از مهم ترین مجموعه های زیارتی شیعیان تبدیل شده است. مرمت گنبد و بارگاه شاهچراغ به شکل کنونی آن در دوره پهلوی و با همکاری آستان قدس انجام گرفت؛ موضوعی که تاکنون در پژوهش ها هنر و معماری به آن توجه نشده است. اسناد و مدارک موجود ابعاد بیشتری از چگونگی شروع همکاری آستان قدس در دوره نیابت تولیت فخرالدین شادمان، سید جلال الدین تهرانی، محمد مهران، امیر عزیزی، باتمانقلیچ و پیرنیا طی سال های 1337 تا 1348هجری شمسی نشان می دهند که در تحقیقات و پژوهش های فارس شناسی به کلی نادیده گرفته شده اند.
    در این مقاله با تکیه بر اسناد منتشر نشده آستان قدس و روزنامه های چاپ مشهد و شیراز در آن دوره، علل و چگونگی همکاری آستان قدس در تعمیرات و بازسازی گنبد شاهچراغ، سیاست ها و فعالیت های هرکدام از نایب التولیه ها، هزینه های صرف شده در تعمیرات، تاثیرات هنری و معماری مشهد و اصفهان بر گنبد و مجموعه شاهچراغ بررسی می شود.
    کلیدواژگان: شاهچراغ، آستان قدس، معماری، کاشی کاری
  • رسول محمد جعفری* صفحه 57
    یکی از فرقه های مهم کلامی در عصر امام رضا(ع) «اهل حدیث» بود. آنان بر ظاهر آیات و روایات جمود داشتند و بر این اساس در مسئله صفات خبریه خداوند یا تصویری جسمانی از خداوند ارائه می کردند یا با اثبات این صفات و بدون تبیین آن ها، سکوت اختیار می کردند. امام رضا(ع) در مواجهه با چنین رویکردی به تبیین عقیده صواب در صفات خبریه پرداختند و آیات و روایات نبوی(ص) را در این باب به شکلی صحیح تفسیر کردند، بنابراین، این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که روش های امام رضا(ع) در مواجهه با برداشت های ناصواب اهل حدیث از صفات خبریه چگونه است؟ بررسی مجموع روایات امام رضا(ع) در این مسئله حکایت از آن دارد که ایشان در تفسیر آیات از دو روش تفسیر قرآن به قرآن(با ارجاع متشابهات به محکمات آیات) و تفسیر عقلی آیات، به تبیین صحیح و غیر جسمانی آیات مربوط به صفات خبریه خداوند همت گماشتند و در مواجهه با روایات اهل حدیث در صفات خبریه، برخی از آن ها را مجعول یا محرف دانستند و برخی دیگر را به شکلی صحیح تبیین کردند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، اهل حدیث، صفات خبریه، قرآن، روایات
  • منصورمیراحمدی، امیر رضایی پناه* صفحه 75
    عصر حضرت رضا(ع) صحنه برآمدن جریان ها و گفتمان های بسیاری در جهان اسلام است. این گفتمان ها در دو سطح درون گفتمانی و برون گفتمانی قابل تشخیص هستند. امام هشتم(ع) به واسطه مواجهه با موج گسترده این فرقه ها و (خرده)گفتمان ها و لزوم روشن کردن افکار مسلمانان، به انجام مناظرات و مقابله های فراوانی مبادرت کردند. این پژوهش به دنبال آن است تا ضمن تحلیل گفتمان مناظرات و کیفیت مجادله ایشان با گفتمان های رقیب، اصول حاکم بر خوشه نشانگان هویت سازانه- دگرسازانه ایشان را فراچنگ آورد و نسبت میان آن با مبانی رهیافت قرآنی را بررسی کند. جستار پیش رو بر آن است تا منطق روش شناختی حاکم بر گفتمان مناظرات و مباحثات امام رضا (ع) در حوزه تعیین مرزهای هویتی را مورد واکاوی و پرسش قرار دهد. برپایه فرضیه مقدماتی، رویکرد گفتمان حضرت مبتنی بر اصول کلامی و استوار بر منطق، مولفه ها و ابزارهای نظری و عملی مندرج در قرآن و سنت نبوی مانند احترام و اخلاق گرایی، جدال احسن (متضاد با مراء)، مولفه القلوب، حکمت و موعظه حسنه، مدارا، اجاره و امان دادن، اصالت برهان، ارجاع به فطرت و سرشت پاک بشری، توسل به ادله و مبادی مشترک، احسان و کرامت و... است. در این نوشتار کوشیده می شود با کاربست چارچوب روش شناختی نظریه تحلیل گفتمان، مبانی و سامانه نشانگانی گفتمان رضوی در مناظره و مقابله با گفتمان های رقیب ارائه و از رهگذر آن مبانی هویتی- دگرسازانه در اندیشه ایشان به دست داده شود.
    کلیدواژگان: ساخت بندی و شالوده شکنی هویت، دگرسازی، مجادله احسن، هویت اسلامی و شیعی، مناظرات حضرت رضا (ع)
  • شکرالله خاکرند* صفحه 97
    “حرم” در فرهنگ اسلامی مکان یا زمانی مقدس است و بسیاری از امور مباح در شرایط دیگر در آن (حرم) ممنوع و حرام است. مفهوم و حکمت این محدودیت ها که در آداب و احکام مربوط به حرم وضع شده ، در چهارچوب انسان شناسی و هستی شناسی دینی قابل درک است. حرم ارائه دهنده الگویی از جامعه آرمانی است که در آن انسان محرم با تمرین در این شرایط و محیط امن به عنوان بارزترین مختصه حرم ، زندگانی خود را به سبک زندگی مطلوب اسلامی نزدیک تر می کند. تجلی این حریم داری در جان انسان محرم است که می تواند وی را در فضایی قدسی به عینیت مفهوم حرم برساند. در این مقاله سعی شده است با تبیین ویژگی انسان به عنوان موجودی دو بعدی در ادیان الهی، فلسفه محدودیت ها بر بعد زمینی و حیوانی برای آزاد کردن بعد ملکوتی و آسمانی و نقش حرم در تعالی معنوی انسان مورد توجه قرار گیرد . روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است و محقق در پی پاسخ به این سوال اصلی است که مفهوم حرم در فرهنگ اسلامی چیست ؟ و فلسفه اتصاف برخی مکان ها و زمان ها و خاندان ها و... به فرهنگ و تمدن سازی دینی چه بوده است؟ آن چه به عنوان نتیجه می توان به آن اشاره کرد این است که حرم نمونه ای از آرمان شهر اسلامی ثمره و محل رویش انسان است که می توان آن را بهشتی زمینی نامید. مختصات بهشت و بهشتیان نقطه متعالی حرم و اهل حرم در آرمان شهر اسلامی است. انسان کامل و خاندان ها و خانه های مقدس که شاخص ترین آن ها اهل بیت پیامبرند (ع)، محور حرم هستند.
    کلیدواژگان: حرم، آرمان شهر، انسان کامل، فرهنگ اسلامی
  • سیدعلی حسینی*، مصطفی احمدی فر صفحه 123
    رفاه اقتصادی همراه با دینداری از مهم ترین دغدغه های زندگی فردی و اجتماعی است. بدین سان که در جوامع اسلامی نوعی تضاد فکری و تلاش عملی وجود دارد که نتیجه سوء فهم از گزاره های دینی است؛ در نتیجه برخی با وجود کشش باطنی از رفاه گریزاند و مال و ثروت را آفت دین می دانند. مقاله حاضر که با روش کتابخانه ای تدوین شده است با استناد به آموزه های رضوی و قرآن کریم این نگرش را نقد ومشخص کرده است که؛ رفاه اقتصادی در زندگی نتیجه ایمان و تقوا ، بهترین یاور انسان برای عبادت و بندگی و رشد فرهنگی فردی و اجتماعی است، بر این اساس نوشتار پیش رو با روش نو در مفهوم شناسی رفاه و واژگان مرتبط، مطلوبیت رفاه اقتصادی از منظر قرآن و آموزه های رضوی را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: رفاه، اقتصاد، فقر، ثروت، امام رضا (ع)
  • مصطفی رفسنجانی مقدم*، محمدرضا علمی سولا، علی محمدیان صفحه 145
    انسان در مسیر رشد و تکامل خود در معرض انتخاب های مختلفی قرار می گیرد که برخی از این انتخاب ها نسبت به برخی دیگر از درجه اهمیت بیشتری برخوردار است. شاید بتوان از انتخاب همسر به عنوان یکی از مهم ترین انتخاب های آدمی در طول حیات خویش نام برد و طلاق و فروپاشی خانواده را یکی از بزرگ ترین آسیب های انتخاب ناصحیح ذکر کرد. جستار حاضر در پی بررسی معیارهای تربیتی انتخاب مطلوب برای تشکیل و استمرار خانواده موفق با تمسک به فرهنگ رضوی است. روش تحقیق در این نوشتارکتابخانه ای بوده و با مطالعه درباره احادیث رضوی سامان یافته است و در پی ارائه مدلی از شیوه زندگی متعالی و تحکیم بنیان خانواده با الهام از روایات آن امام معصوم است. فرهنگ رضوی سرشار از هدایت هایی است که نوشتار حاضر می کوشد آن را در دو بخش مورد مطالعه قرار دهد: معیارهای تربیتی ناظر به قبل از ازدواج که منجر به انتخاب مطلوب و در نتیجه تشکیل خانواده متعالی می شود و معیارهای تربیتی ناظر به بعد از ازدواج که موجب استمرار خانواده متعالی می گردد.
    کلیدواژگان: خانواده متعالی، امام رضا (ع)، معیارهای تربیتی
|
  • Ahmad Jahangir Feizabadi, Meysam Farokhi Page 7
    There are cultural issues in the era of Imam Reza (A.S.) that create review of Islamic culture especially Shia Muslim culture. In this context, he took advantages by Enlightenment and using available fields and could solve these problems by doing extensive cultural activities and manage cultural system of the Shia community. The aim of this article is to answer this question that what cultural problems exist in the era of imam reza According to the cultural policy- making approach and what actions did Imam Reza (A.S.) to solve them? By searching, collection and processing the information with descriptive analytical method, findings show that cultural problems during immate of imam reza include like “shiite leadership peril”, “Ideological deviations in translation movement”, “the emergence of various religions and sects”, “the Rscientific-religious ignorance in the society”, “Rumors and lies against Ahlul Bayt (A.S.)”,”falsification and forghing the hadiths” “government deception“ He responded to these problems by a series of political actions (that his cultural policy making have shaped ) such as “explicit declaration of Shiite leadership”, “training elite students”, “scientific - religious meetings”, “scientific debates”, missionary trips”, “restoration of the prophetic hadiths”, “explaining the true traditions and cursing counterfeiters”, “cursing and excommunicating Some sects”, “developing all aspects of the spread of science”, “spread Shia”, “neutralizing the deceitful plots of government”.
    Keywords: policy, culture, policy making, Imam Reza (A.S.) Sireh
  • Ali Najafzadeh* Page 29
    Shiraz is one of the important Iran’s religious cities and its importance is because of a Shah Cheragh’s shrine (Ahmad ibn Musa’ Imam Reza’s brother). The Shrine has a history of several centuries of architecture. during the last two centuries Shah Cheragh’s dome has been damaged that has been reconstructed and now is one of the most important pilgrimage complex of Shias. The current reconstructing of Shah Cheragh has happened during Pahlavi dynasty with the help of Astan-e Qods. A subject that has not been paid attention in art and architecture researches. The available documents shows more aspects that how Astan-e Qods started its co-operation during the custodianship of Fakhr al-din shade man, Seyyed Jalal al-din Tehrani, Mohammad Mehran, Amir Azize, Butmun Qelich and Pirnia, during the years 1337-1348, that has been neglected in Persianologist researches. In this Article which relies on news-papers published in Mashhad and Shiraz tries to investigate the reasons and the manner of Astan-e Qods co-operations in repairing and reconstructing of Shah Cheragh’s dome, policies and activities of each Nayeb al-tolieah, paid expenses on repairing, artistic and architectural effects on the dome and the complex of Shah Cheragh.
    Keywords: Shah Cheragh, Astan, e Qods, Architecture, tiling
  • Rasul Mohamadjafari* Page 57
    One important theological sects in ege of Imam Reda was Ahlulhadith. they had attended to appearance of verses and narrative and according to issue of predicative attribution , they presented physical imagination for god or by demonstrating attributes without explaning it .in face of such approach , Imam Reda expressed his right oponion about predicative attributions and interpreted verses and narratives of prophet.so ,this research seek to answer this question how is the methods of Imam Reda and his confrontation with Ahlulhadith’s wrong understanding of predicative attributions? study the narrative of Imam Reda in this issue representative that Imam Reda used two ways for interpretation of verses.first is quran to quran (the method of referring allegorical verses todecisive ones) and second is rational interpretion of verses to express none physical verses relate to predicative attributions and in his confrontation Ahlulhadith’s narrative in predicative attributions,some of them were apocryphal and distroted and others explained properly by Imam Reda.
    Keywords: Imam Reda, Ahlulhadith, Predicative attributions, Quran, Narratives
  • Dr. Mansoor Mirahmadi, Amir Rezaeipanah* Page 75
    Imam Reza’s era is the stage of the rise of many streams and discourses in the Muslim World. These discourses are recognizable in two intra discursive and extra-discursive levels. These sects and sub-discourses, and the necessity for clarifying the Muslims’ thoughts, led to many debates and contrasts. This study is about to discursively analyze his debates and the manner of his agonism with the controversial discourses, grasp the dominant principles on his identity-other-making semiotic system and investigate the relation between it and the bases of the qur’anic approach. It is going to examine and question the methodological logic that is prevalent in Imam Reza’s discourse of debates and disputes in the area of identifying the identity borders. According to the primary hypothesis of the study, “the Imam’s discursive approach is based on the verbal principles and the logic, elements and theoretical and practical instruments that are in the Quran and the prophetic tradition; some of which are respect, moralism, proper dialogue, wisdom and preaching the good, tolerance, rent and safeconduct, authenticity of proof, reference to human being’s pure inner nature, appeal to reasons and common bases, beneficence and munificence and so on. This study tries to, through using the methodological framework of the theory of discourse analysis, present the bases and the semiotic system of the Razavi (Imam Reza) discourse in its debate and contrast with the rival discourses and from that give the bases of identity- other-making in his thought.
    Keywords: Identity Formulating, Deconstructing, Other, making, Proper Dialogue, Islamic, Shiite Identity, Imam Reza Debates
  • Shokrollah Khakrand* Page 97
    Sanctuary in Islamic culture is a Holy place or time which many things that is possible in other circumstances are, permissible in it. Sense and wisdom of the imposed restrictions on the etiquette and rules of the Sanctuary, is understandable in the context of religious anthropology and ontology. Sanctuary is a provider of a model of ideal society in which Sanctuarist human practice to be closer to their ideal Islamic lifestyle, in this situation and safe environment and in Sanctuary specifically. manifestation of this Sanctuary in Sanctuarist human, can bring him in sacred space to the objectivity of the Sanctuary concept. In this article we have tried to Consider the Philosophy of restrictions on the Terrestrial and bestial dimension in order to free up the celestial and spiritual dimension and the role of Sanctuary in human spiritual promoting, by the explanation of human characteristics as being two-dimensional in divine religions. Sanctuary as the example of Islamic utopia, is the output and place of Human growth, which can be called an earthly paradise. The Characteristics of paradise and paradisal human, is high point of the Sanctuary and the Sanctuary people in Islamic utopia. Ideal perfect man, dynasties, and Sacred Houses which Prophet (PBUH) household are The index of them , are Axis Sanctuary .This article seeks to answer these questions that what was the Philosophy of the ascription some places, times and families and…. In the course of religious culture building and civilization by descriptive and analytical methods.
    Keywords: Sanctuary, utopia, the perfect man, the Islamic culture
  • Sayed Ali Hussaini *, Mustafa Ahmadi Far Page 123
    Economic welfare alongside devoutness is one of the most important concerns in private and social life. In the Islamic societies there is a kind of intellectual contradiction and practical effort which stem from misunderstanding of religious statements; as a result, some despite their internal desire are getting away welfare and see wealth as plague of religion. The present paper which is prepared by library method, has critiqued this approach by reference to the Qur’an and Razavi (Imam Reza) teachings and has proved that economic welfare in life is an outcome of faith and piety and the best help to mankind for worshiping and serving God and cultural, personal and social development. On this basis, the present writing by using a new method in definition of welfare and related terms, has proved the favorability of economic welfare from the Qur’an and Razavi teachings’ perspective.
    Keywords: welfare, economy, poverty, wealth, Imam Reza
  • Mostafa Rafsanjani Moghaddam*, Mohammadreza Elmi Sola, Ali Mohammadian Page 145
    Every human being is exposed to different choices in the course of his/her evolution and maturity among which some choices are more important. Choosing the spouse, probably, is one of the most important choices every one may make during his/her life, and getting divorce and breaking up the family is considered as one of the largest damages derived from a wrong choice. This paper is going to investigate the educative criteria of a congenial choice for forming and continuity of the successful family based on Razavi culture. It is a library research, and it has been organized by studying Razavi Traditions ( Ahadis-e- Razavi ). Trying to introduce a model of transcendent life style, this study, at the same time, inspired by Imam Reza’s Traditions, aims at strengthening the foundation of the family. The Razavi culture is full of guidance which is studied by this study in two separate sections: educative criteria considering pre-marriage period which may result in a congenial choice and, consequently, forming a transcendent family, and educative criteria in the post-marriage era through which the transcendent family might be continuous.
    Keywords: transcendent family, Imam Reza, educative criteria