فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن مجیدی صفحه 9
    از ویژگی ها و نقاط بارز سیره امام رضا(ع) مواجهه ایشان با نمایندگان ادیان و مذاهب گوناگون در قالب مناظره هایی است که برخلاف اهداف مامون خلیفه عباسی از برگزاری آنها، به عرصه ای برای دفاع از مرزهای اعتقادی اسلام، امامت و عقاید به حق شیعه و به ویژه اثبات صلاحیت و حقانیت امام برای امامت و خلافت تبدیل شد. استحکام در استدلال، استناد امام به منابع دست اول ادیان ابراهیمی و احاطه ایشان بر زبان، تفاسیر و دقایق کتاب های مقدس این ادیان از شگفتی های این مناظره هاست که کاملا با موفقیت امام و شکست طرف های مناظره همراه بود.
    در این مقاله به این پرسش های مشخص پاسخ داده می شود که از منظر تحلیل گفتمان، مناظره های امام رضا(ع) با دیگران چگونه تحلیل می شود؟ بهره گیری از این روش چه زوایایی از منظر زبانی و موقعیت طرف های گفتگو می گشاید؟ ویژگی ها و ظرفیت های مناظره های امام رضا(ع) به منزله شکلی از ارتباط کلامی و تبلیغ دینی چیست؟
    هدف این است که با پاسخ به این پرسش ها از منظری متفاوت به این مناظره ها نگریسته شود و با بهره گیری از توانایی های تحلیل گفتمان انتقادی در قالب متغیرها و مقوله های عملیاتی، این مناظره ها موشکافانه بررسی شود. دقت در مناظره های امام با نمایندگان ادیان و فرق دیگر با تمرکز بر مقوله واژگان، چشم انداز، استعاره، انسجام تاریخی، نقل قول و تاکید ساختاری نشان دهنده این واقعیت است که امام با وجود اثبات حقانیت و ابطال ادعاهای طرف های مناظره، از منازعه اخلاق گریز گفتمانی، برحذر مانده و در کمال صراحت، دقت، ادب و احترام، نفس این مناظره ها را به عرصه ای برای اثبات امامت و خاتمیت پیامبر اسلام تبدیل کرده اند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مناظره، امامت، تحلیل گفتمان
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 41
    بعثت پیامبران و جانشینان ایشان در شرایط زمانی و مکانی گوناگونی روی داده و از جمله علل آن، تعلیم شرایط گوناگون زندگی به انسان های پیرو دعوت انبیاست. دعوت و مجاهدت یک پیامبر به موضوع طغیان سیاسی پیوند می خورد و دعوت پیامبر دیگری به فساد اقتصادی و دیگری به انحطاط اخلاقی. در میان انبیا و اوصیای الهی، نام دو امام را با موضوع تمدن، سیاست و فرهنگ امت اسلامی و بشری می توان قرین یافت: حضرت ابراهیم(ع) و حضرت رضا(ع).
    در میان این دو شخصیت الهی که در دو منتهی الیه زمانی و مکانی نیز ایستاده اند، جدا از ارتباط نسبی، شباهت های درخور توجهی می توان یافت که از جمله آنها، حضور در دو حوزه مهم تمدنی، سروکار داشتن با دو دستگاه سیاسی زیرک و طغیانگر، سیر گسترده جغرافیایی و بین المللی، سروکار داشتن ادیان و مذاهب گوناگون با ایشان و موضوع مناظره ها و احتجاجات است.
    مقاله حاضر مقایسه ای میان سیره این دو امام با نگاه فرهنگی و تمدنی است. در این مقاله امام رضا(ع) را امامی می یابیم که با توجه به اقتضائات زمان، میراث دار برتر سیره و سنت پدر و پیشوای امم، یعنی ابراهیم حنیف، است. روشن است که بازخوانی فرهنگی و تمدنی سیره پیشوایان، از نیازهای اساسی امت اسلامی در مقطع حساس و سرنوشت ساز کنونی است.
    کلیدواژگان: حضرت ابراهیم (ع)، امام رضا (ع)، تمدن و فرهنگ، بعثت انبیا، وصایت الهی
  • علی سروری مجد صفحه 77
    یکی از اهداف مهم پیامبران الهی و جانشینان آنان برقراری زندگی نیکو یا جامعه آرمانی بوده است. گرچه اصطلاح «مدینه فاضله» یا «جامعه آرمانی» در قرآن یا متون روایی نیست، این موضوع ریشه در تعالیم انبیا داشته و مجموعه آیه ها و روایت هایی که درباره هدف و کیفیت زندگی مطلوب یا حیات طیبه سخن می گوید، ما را به این سمت و سو هدایت می کند. از نظر قرآن کریم و روایت های معصومان نه تنها دست یافتن به جامعه آرمانی امکان پذیر است، بلکه هدف بعثت انبیا همین بوده است.
    پرسش اصلی مقاله حاضر این است که ویژگی های جامعه آرمانی در فرهنگ رضوی چیست؟ قرآن و عترت دو یادگار بی نظیر پیامبر اکرم(ص) هستند و امام رضا(ع) پاره تن رسول الله (ص)، وارث انبیای بزرگ الهی و امامان پیش از خود است؛ اینان، هم در حکمت نظری و هم در حکمت عملی به تلاش و مجاهدت برای تبیین و تحقق این هدف دیرینه پرداخته اند. در این مقاله به مهم ترین ویژگی های جامعه آرمانی در فرهنگ رضوی اشاره می شود که عبارت اند از: عقل گرایی، برپایی عدل، احسان، حاکمیت امام، گسترش دانش و شکوفایی اقتصادی.
    کلیدواژگان: قرآن، عترت، ولایت، فرهنگ رضوی، جامعه آرمانی
  • سید عبدالکریم حسن پور صفحه 105
    ماجرای ولایتعهدی امام رضا(ع) در دربار عباسیان مهم ترین رخداد سیاسی است که برای اولین و آخرین بار در تاریخ سیاسی ائمه(ع) رقم خورد. مامون، خلافتی را که حاصل سال ها تلاش و مبارزه آبا و اجدادش بوده و خود نیز برای دستیابی به آن از ریختن خون برادرش دریغ نکرده بود، با کمترین هزینه به اصرار و تهدید، تقدیم بزرگ ترین رقیب خاندانی اش ساخت. او نیز که سال ها آبا و اجدادش برای دستیابی به این خلافت از هیچ تلاش مشروعی فروگذار نبودند، از پذیرش آن استنکاف می ورزد.
    این رخداد فرضیه های مختلفی را در ذهن بسیاری از پژوهشگران ایجاد نمود. مقاله حاضر پس از تبیین فرضیه سیاسی و بررسی اقوالی که اندیشه اعتزالی یا شیعی به مامون نسبت داده اند، با تبیینی اجمالی از مسئله امامت در دو دیدگاه تشیع و اعتزال، جریان ولایتعهدی را از انحصار انگیزه های سیاسی خارج ساخته و باورهای اعتقادی طرفین را در کنار مواضع سیاسی آنان، به عنوان عاملی تاثیرگذار در اصرار و انکار آنها معرفی می سازد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مامون، ولایتعهدی، امامت، خلافت
  • مرتضی رحیمی صفحه 125
    در سخنان و سیره امام رضا(ع) از رزق حلال و عناوین مرتبط با آن سخن به میان آمده و مفهوم رزق حلال ترسیم شده است. از سویی خانواده با عناوین چندی مورد اشاره قرار گرفته و از استحکام آن سخن به میان آمده و به توسعه و رفاه آن تشویق شده است. در مقاله حاضر ضمن بیان مواردی که به رزق حلال اشاره دارند رابطه رزق حلال و استحکام بنیان خانواده تبیین شده است، زیرا نظر به اهمیت خانواده، اسلام راهکارهای زیادی برای استحکام آن بیان داشته همچنین از عوامل سست کننده آن نهی نموده است، لذا متونی که به استحکام نهاد خانواده تشویق می کنند، به مراتب بیشتر از متون، مشوق تشکیل خانواده هستند. در سخنان و سیره امام رضا(ع) برای استحکام بنیان خانواده، بر روزی حلال تاکید شده که از طرق عناوینی، همچون صله رحم، رعایت حقوق متقابل، محبت به دیگران و خوشحال نمودن ایشان، پرهیز از حسد، رضایتمندی، قناعت، ساده زیستی و پرهیز از تکلف و..در استحکام بنیان خانواده نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: خانواده، استحکام، روزی حلال، مال، تقدیر معیشت، درآمد
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، عاطفه ذبیحی صفحه 155
    مفهوم بهداشت روان که با ایجاد آگاهی درباره عوامل معنوی و مادی موثر در سلامت فکر و اعتدال رفتار و کردار، تحرک و پیشرفت معنوی و مادی انسان را در همه زمینه ها فراهم می کند، از مفاهیمی است که در حوزه تعامل اعضای خانواده اهمیت خاصی دارد. مقاله حاضر در راستای تبیین الگوی رفتاری رضوی در تامین سلامت روان خانواده، روایت-های منتسب به امام رضا (ع) را بررسی نموده است.
    راهکارهای رفتاری در روایت های رضوی که در زمره عناصر تامین کننده سلامت روانی خانواده قرار می گیرد، به ابعاد مختلف تعامل های خانوادگی توجه دارد. در زمینه انتخاب همسر به عنوان زیربنای بهداشت خانواده، امام رضا(ع) بر معیارهایی چون: توجه به زمان ازدواج، مشورت و ایمان تاکید کرده است.
    پس از شکل گیری کانون خانواده نیز رعایت توصیه های حضرت در زمینه موضوع هایی از قبیل: تامین نیاز جنسی، توسعه اقتصادی، تقویت گرایش های اخلاقی در تعامل میان زوجین، بهداشت روانی خانواده را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خانواده، بهداشت روان، روایات رضوی، تربیت، اخلاق
|
  • Hasan Majidi Page 9
    One of the main characteristics of Imam Reza's menology was his encounters with the representatives of other religions in the context of debates which turned into an arena for protecting Islamic ideologies, Imamate, Shia's legitimate beliefs and especially his rightfulness and competency to Imamate and Caliphate while al-Mamun –the Abbasid Caliph- sought to benefit from such debates otherwise. His solid arguments, citation to first-hand sources of Abrahamic religions and full knowledge over the languages and interpretations of Holy Scriptures are among the most amazing features of these debates which led to Imam Reza's victory and the other party's failure at the end of each debate This article answers questions including: Discourse-analysis speaking, how are Imam Reza's debates analyzed? What aspects of the both parties of such debates are revealed during these analyses? What are the characteristics and capacities of Imam Reza's debates in terms of verbal communication and religious propagation By answering these questions, this paper seeks to view these debates differently and examine them critically by applying critical discourse analysis in form of variables and functional items. Exploring Imam Reza's debates with the representatives of other religions and sects with an eye on words, perspective, metaphor, historical coherence, citation and structural emphasis indicates that though proving his rightfulness and rejecting the other party's claims, Imam Reza avoided unethical dispute and used such debates as a platform to prove Imamate and the Holy Prophet's Seal of Prophecy through precision, accuracy, politeness and respect.
    Keywords: Imam Reza (PBUH), debates, Imamate, discourse analysis
  • Abolfazl Khoshmanesh Page 41
    Prophets and their successors are chosen in different times and places. A reason to this is to teach various life conditions to the followers. One prophet's invitation and endeavor became connected to political turmoil and another's to economic corruption while one's to moral decline. Among divine Prophets and Imams, two are deeply connected to issues of civilization, politics and culture of both Islam and humanity: Abraham and Imam Reza In these two divine characters, though standing in two time and place extremes, remarkable similarities can be found besides their relativeness including their presence in two important civilizations, dealing with two rebellious political systems, broad geographical and international courses, dealing with various religions and the issue of debates and arguments This article is a comparison between the menology of these two characters from cultural and civilization points of view. In this article, we see Imam Reza as a rightful heir to the father and leader of all Imams, Abraham (PBUH) given the requirements of time. Obviously, cultural and civilization review of Imam's menologies is a fundamental need for Islamic nations in the current critical and decisive period.
    Keywords: Prophet Abraham, Imam Reza, civilization, culture, Besat, divine characters
  • Ali Soroorimajd Page 77
    An important goal sought by holy prophets and their successors was to establish good life or ideal society. Although the term "Utopia" meaning the Idealized City is not mentioned in the Holy Quran or any other narrative texts, this issue is deeply rooted in the prophet's teachings and many verses and narratives regarding the objective and quality of ideal life or Hayat-e- Tayeba lead us towards it. From Holy Quran's point of view and as mentioned in many narratives by the Infallibles (Masoumin), achieving an Ideal Society is not only possible, but the main goal sought by the prophets The main question proposed by this article is what the features of the Ideal Society in Razavi Culture are. Quran and Ahl-al-Bayt are the two legacies left by the Holy Prophet and Imam Reza (PBUH), as a member of the Prophet's family, inherits from holy prophets and previous Imams. Both theoretically and practically, they struggled to realize this goal. This article examines the most important features of the Ideal Society as expected in Razavi Culture which include: objectivity, justice, beneficence, rule of Imam, development of knowledge and economic growth.
    Keywords: Quran, Ahl, al, Bayt, Razavi Culture, Ideal Society
  • Seyyed Abdolkarim Hasanpour Page 105
    The issue of Imam Reza's succession to Caliphate in Abbasid Court was the most important political matter ever happened during the political history of the Imams. Al-Mamun offered the caliphate seat, for which his ancestors fought and struggled for many years and he willingly killed his own brother to have, to his family's rival through insist and threats and without any price to pay. Despite his ancestor's legitimate struggle to take back this seat, Imam Reza refused to accept the succession This event brought up different assumptions for many researchers. With a political hypothesis and exploring some opinions that attribute Mutazilites or Shiite notions to al-Mamun, an with a brief eye on the issue of Imamate from the Shiite and Mutazilites points of view, this paper examines the succession issue outside the boundaries of political motivations and introduces the religious beliefs of the both parties involved as well as their political stands as effective factors in their insists and denials over the issue.
    Keywords: Imam Reza, al, Mamun, succession, imamate, caliphate
  • Morteza Rahimi Page 125
    In his remarks, Imam Reza repeatedly speaks about Halal aliment and issues regarding it. Meanwhile, family is a subject addressed by the Imam precisely and he emphasizes on strengthening its institution and securing its welfare. This article, while naming the cases in which Halal aliment is mentioned, examines the relation between Halal aliment and solidity of family because due to its importance, Islam offers numerous approaches to strengthening families as well as ways to avoid enfeeblement of families. The importance of family in Islam is so much that the number of scriptures that emphasize on family solidity is more than those regarding establishing a family. For strengthening family institution, Imam Reza emphasizes on Halal aliment through issues including bonding with relatives (Seleye Rahem), respecting mutual rights, making others happy and being kind to them, avoiding jealousy, satisfaction, contentment and simple life.
    Keywords: family, strengthening, Halal aliment, wealth, livelihood, income
  • Faezeh Azimzadeh Ardebili, Atefeh Zabihi Page 155
    Mental health is an important concept in interactions between family members which provides moral and material development and stimulus in all fields through generating awareness about moral and material factors effecting mental health and moderation in action and behavior. This article examines narratives attributed to Imam Reza (PBUH) regarding this issue in order to set a Razavi behavioral pattern for securing family's mental health Behavioral approaches in Razavi narratives, which are considered among the factors that secure mental health in families, take into account various aspects of family interactions. In regard to marriage as the basis of mental health in family, Imam Reza emphasizes on criteria such as time, consultation and faith After a family is established, he has recommendations for maintaining family's mental health regarding sexual needs, economic development and improving ethical attitudes in the interactions between the couple.
    Keywords: family, mental health, Razavi narratives, upbringing, ethics