فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال ششم شماره 21 (بهار 1397)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال ششم شماره 21 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیب الله حلیمی جلودار، سمیه کلیجی کردکلایی *، محمد جواد هراتی صفحات 7-32
    منازعات مذهبی امری است مورد اهتمام صاحبان اندیشه و حکمت تا جایی که تلاش آنان را در جهت حل وفصل مسالمت آمیز آن برمی انگیزد. در این راستا، انسان‏های بزرگ با رفتار عدالت گونه خود و به دور از هرگونه افراط و تفریط، به واسطه رعایت حقوق دیگران و برخورد منصفانه، جامعه انسانی را در مسیر ترقی و تکامل مادی و معنوی، هدایت خواهند کرد. پژوهش حاضر با بهره گیری از منابع معتبر تاریخی و به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده و به این پرسش پاسخ داده است که «امام رضا (علیه ا لسلام) از چه روشی برای حل منازعات مذهبی استفاده می کرده اند؟». حضرت برای حل منازعات مذهبی و فرقه ای، رویکرد تکثرگرایی (پلورالیسمی) نداشته اند که باعث شود جامعه انسانی در سردرگمی فکری و اعتقادی رها شود، بلکه ایشان در عین اثبات حقانیت اعتقادات صحیح و نیز تبیین و تشریح اشکال های وارده بر غیر آن، با تاکید بر اصل مخاطب شناسی و موضوع شناسی و با رعایت عدالت، انصاف و احترام نسبت به همگان و بدون ایجاد اختلاف، با آگاهی کامل از تمام جوانب امور و مباحث، در گفتگوهایی هدفمند و هدایت کننده در قالب مناظرات، بحث های علمی و منازعات مذهبی را پاسخ داده و آن ها را حل وفصل می کرده اند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، منازعات مذهبی، آموزه هایرضوی، گفتگو، مناظرات
  • سیدعلی دلبری * صفحات 33-60
    سخنان نورانی پیشوایان دینی راهگشای زندگی و آشنایی با آن مایه رشد و تکامل حقیقی آدمی است. حدیث «محاسن کلام» یا احیای امر، از سخنان گهربار عالم آل محمد، امام‏ رضا (علیه السلام) و دو منبع اصلی آن عیون و معانی ‏الاخبار شیخ صدوق است. این پرسش که «در این حدیث مراد از احیای امر و محاسن کلام چیست؟» محل بحث این جستار است. این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی ضمن بررسی سندی و دلالی روایت یادشده، نشان می دهد که این روایت از نظر سند و محتوا صحیح و احیای امر ائمه (علیهم ‏السلام) به شناخت معارف آنان است. این روایت امر ائمه را علوم و فرهنگ اهل بیت (علیهم‏ السلام) و روش احیای آن را برگزاری مجالس و تشکیل کلاس‏های معرفت‏ افزایی معرفی می‏ کند. در این حدیث شریف امام (علیه ‏السلام) تعلم و تعلیم سخنان زیبای اهل بیت (علیهم ‏السلام) را از آن رو که همسو با فطرت انسان‏هاست، موجب زنده نگه داشتن نظام ولایی دانسته است.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه السلام)، محاسن کلام، احیای امر ائمه، بررسی سندی و دلالی، اهل بیت (علیهم السلام)
  • مهیار خانی مقدم*، محبوبه غلامی، معصومه غلامی صفحات 61-88
    از برجسته ترین جنبه های زندگی انسان، چگونگی ارتباط با خالق هستی، سختن گفتن، نحوه دعا کردن و مسالت کردن از بارگاه الهی و تنظیم روابط خود با او و سایر انسان ها بوده و متون دینی، بهترین عرصه دستیابی وی به این موارد است. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر تلازم قرآن و عترت (علیهم السلام) ، برجسته ترین بایسته های خواهانی از خداوند در زیارت نامه های امام رضا (علیه السلام) را بر اساس آموزه های قرآنی، تحلیل نماید. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که بخش قابل توجهی از زیارت نامه های امام رضا (علیه السلام) ، مناجات و عرض حاجت به درگاه خداوند است که تعالیم عظیم و لطیف آن- شامل بر درخواست استغفار و رجوع به خداوند، گشایش رزق، متخلق شدن به اخلاق الهی، قرار گرفتن در زمره شکرگزاران نعمت، فدا شدن در راه امام، حضور در میان اولیای الهی، محبت ورزی به اهل بیت (علیهم السلام) ، در صف گواهان قرار گرفتن، رهایی از سختی و غم، شفیع شدن اهل بیت (علیهم السلام) و محروم نشدن از عطایای الهی- انعکاسی از مفاهیم والای آموزه های قرآنی است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، دعا، زیارت، زیارتنامه، قرآن
  • مجید محمدی*، عاطفه بازیار صفحات 89-110
    دعبل شاعر برجسته شیعی است که عشقش به امامان معصوم (علیهم السلام) قطعی و انکارناپذیر است. وی سراسر دیوان خویش را مزین به نام ائمه اطهار (علیهم السلام) به ویژه امام رضا (علیه السلام) نموده و با ابزار شعر، درصدد آن است که با بیان ویژگی های ظاهری و معنوی امام رضا (علیه السلام) و شناساندن حاکمان مستبد آن دوران، ظلم و ستم به اهل بیت (علیهم السلام) و مظلومیت آنان را در آیینه اشعارش به تصویر بکشد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی کوشیده است جلوه های پایداری سروده های رضوی در دیوان دعبل را استخراج، بررسی و تحلیل کند. بررسی ها نشان داد دعوت به مبارزه، ترسیم چهره رنج کشیده و مظلوم امامان (علیهم السلام) ، بیان ظلم و ستم به امام رضا (علیه السلام) امید به آینده و گریه در سوگ او، از جمله مولفه های مهم ادب پایداری است که دعبل در اشعار رضوی خویش به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، ائمه اطهار (علیهم السلام)، امام رضا (علیه السلام)، دعبل خزاعی، شعر رضوی
  • سیاوش یاری، مهدی اکبرنژاد، پیمان صالحی * صفحات 111-146
    در آیین اسلام تبلیغ جایگاه برجسته و ممتازی دارد. علاوه بر قرآن کریم، سیره ائمه اطهار (علیهم السلام) نیز به عنوان تکیه گاه جبهه توحید، مشحون از روش ها و تجربه های دعوت و ترویج دین الهی است. در همین راستا و با نظرداشت این واقعیت که مخاطب روایات اهل بیت (علیهم السلام) تمام مردمان در همه اعصار هستند، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع متعدد و معتبر روایی، مهم ترین ابزارها، آداب، زمینه ها و تکنیک های تبلیغ را در فرهنگ رضوی بررسی کرده است. نتایج بیانگر آن است که حضرت رضا (علیه السلام) از اهرم ولایتعهدی و شرکت در جلسات مناظره ای، بیشترین بهره را برای ترویج و نشر فرهنگ اصیل اسلامی برده اند. از جمله ویژگی های برجسته پارادایم تبلیغ رضوی این بود که همواره به سطح استعداد و میزان عقل مخاطب توجه داشت و متناسب با حال و درک او، پیام های خویش را تعدیل و مبلغان خود را نیز به این امر سفارش می فرمود. علاوه بر تبلیغ تشیع اعتقادی و تلاش برای بیداری اسلامی، در بخش فرهنگی، تبلیغ آن حضرت بر روی پرورش نخبگان فرهنگی، مقابله با اصطکاک فرهنگی میان جهان اسلام و غرب و نیز ترویج سبک زندگی اسلامی متمرکز بود.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه السلام)، مناظره، توحید، امامت، تبلیغ
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، میثم دوستی پور صفحات 147-169
    درباره سهم ارث زوجه درصورتی که تنها وارث زوج باشد، در میان فقها سه نظریه و در مورد سهم ارث زوج درصورتی که تنها وارث زوجه باشد، دو نظریه وجود دارد. منشا اختلاف نظر میان فقها در این زمینه اختلاف روایات و احادیث است. بنابراین، بررسی روایات مورد استناد جهت تبیین صحت وسقم هر یک از نظریات اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش نخست نظریات فقها ارائه می شود. سپس روایات مورد استناد با روش توصیفی تحلیلی بررسی و نظریه مختار نویسندگان که همان مفاد حدیث امام رضا (علیه السلام) است اثبات می شود. در این نظر هریک از زوجه و زوج علاوه بر سهم و فرض خود که در قرآن کریم مشخص شده، مازاد ترکه بر فرض را نیز به ارث می برد؛ خواه در زمان حضور امام باشد یا در عصر غیبت. این مسئله یکی از مسائل مورد ابتلای جامعه است که در قانون مدنی نصی در مورد آن وجود ندارد ولی با توجه به اصل 167 قانون اساسی، قاضی ملزم است در صورت نیافتن نص مواد قانونی درباره دعاوی، به منابع معتبر اسلامی و فتاوای معتبر رجوع کند. بنابراین، بررسی موضوع با ادله، مستندات و ارائه نظریه مختار اهمیت بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: انحصار وراثت زوجه، انحصار وراثت زوج، احادیث، امام رضا (علیه السلام)
  • امید ابراهیمی*، دل آرام محمدی صفحات 171-196
    مناظره گفتگویی برای ایجاد فهم مشترک و درک متقابل توام و یکی از شیوه های مطلوب و موثر برای تبیین و نشر معارف الهی است که انبیا و ائمه معصومین (علیهم السلام) در مواجهه با آرا و اندیشه های مخالفان ادیان الهی از آن بهره می جستند. به دلیل شرایط فرهنگی سیاسی و تضارب آراء که در دوران ولایتعهدی امام رضا (علیه السلام) روی داد، ایشان برای جلوگیری از تحریف اسلام، مناظره هایی با دانشمندان و بزرگان فرقه های مختلف داشتند. حضرت در این مناظره ها با رعایت اصول و دوری جستن از آفت ها و آسیب هایی که مانع اثرگذاری و ثمربخش بودن مناظره می شود، گفتگو را تا روشن شدن حقایق و حصول نتیجه ادامه داده اند. هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی مناظره بر اساس الگوی مناظرات امام رضا (علیه السلام) است. پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بررسی منابع کتابخانه ای و اطلاعاتی، آسیب های مناظره را با استناد و تحلیل فرایند و محتوای مناظرات امام رضا (علیه السلام) شناسایی کرده است. آسیب های مناظره به دو صورت کلی است: آسیب های علمی (شامل مغالطه در بحث، تکیه بر اصول غیرمشترک، نداشتن نظم و ساختار در بحث و...) و آسیب های اخلاقی (شامل عدول از انصاف، تعصب و تقلید، ارزیابی شخصیت طرف و...). نتایج پژوهش نشان داد امام رضا (علیه السلام) با رعایت اصول مناظره و دوری جستن از آسیب های آن، روند مناظره را طی کرده و سعی در هدایت و روشنگری مخاطب داشته اند و همیشه نیز در میدان مناظرات پیروز می شدند.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه السلام)، آسیب شناسی، مناظره، ائمه معصومین (علیهم السلام)، ولایتعهدی امام رضا (علیه السلام)
  • ابراهیم رحیمی زنگنه، خلیل بیگ زاده * صفحات 197-220
    دین اسلام مهم ترین عامل وحدت ملی و اقتدار فرهنگ اسلامی ایرانی است. آموزه های دینی، سیمای معصومین (علیهم السلام) ، سخنان و روایات سازنده و شجاعانه آنان برای روشنگری و استبدادستیزی از مبانی مهم ادبیات پایداری در زبان و ادب فارسی است، چنان‏که مناظره های امام رضا (علیه السلام) با بزرگان و دانشمندان ادیان گوناگون در شمار این مبانی نظری است. بر این اساس، مناظره های امام رضا (علیه السلام) مبتنی بر فرهنگ پایداری، تاثیر شگرفی در ادب فارسی داشته و جلوه هایی از پایداری را در شعر رضوی معاصر پدید آورده است. پژوهش پیش رو با هدف تبیین جلوه های پایداری در مناظره های امام رضا (علیه السلام) و بازنمایی آن در سروده های رضوی صفارزاده و موسوی گرمارودی است که با رویکردی توصیفی تحلیلی انجام شده و نشان داده است که امام رضا (علیه السلام) بهترین و کارآمدترین استراتژی فرهنگی را در پاسداری از حریم آموزه های دینی و عقاید مذهبی خویش در برابر ناآگاهی مدعیان فرقه های گوناگون برگزیده است. نتیجه بررسی ها حاکی است، جلوه هایی مانند نهضت فکری علیه ناآگاهی، شجاعت در رویارویی با منکران، آزاداندیشی، دادگری، شکیبایی و پایداری، پناه دادن به مظلومان، شهادت طلبی مبتنی بر آگاهی بخشی از موضوعات مناظره های امام رضا (علیه السلام) است که در اشعار رضوی شاعران مورد نظر بازنمایی گردیده و این پژوهش آنها را تحلیل کرده و نشان داده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه السلام)، مناظره، صفارزاده، موسوی گرمارودی، ادبیات پایداری
  • خدیجه سپهری * صفحات 221-242
    در نظام معرفتی اسلام، اساسی ترین شناخت، شناخت خداوند و مهم ترین مبحث در شناخت خدا، توحید است. بنیان عقیده توحیدی انسان، توحید ذاتی است. این عقیده، بر اساس وحدت ذاتی خداوند شکل می گیرد. برای درک واقعیت وحدت ذاتی خداوند، بهترین منبع، سخنان اهل بیت (علیهم السلام) است. پژوهش هایی که با عنوان توحید در کلام اهل بیت (علیهم السلام) انجام شده، یا ناظر به معنای عام آن یعنی خداشناسی است یا اینکه دقت فلسفی لازم را ندارد. پژوهش دقیق فلسفی درباره تبیین وحدت ذاتی خداوند در بیانات حضرت رضا (علیه السلام) صورت نگرفته است. در این مقاله به این پرسش که «از کلمات امام هشتم (علیه السلام) چه مطالب و دلایلی درباره وحدت ذاتی خداوند می توان استنباط کرد؟» پاسخ داده شده است و با کمک تقسیم های فلسفی و به روش توصیفی تحلیلی، دو بخش اصلی وحدت ذاتی یعنی بساطت مطلق ذات الهی و وحدانیتش از کلمات امام رضا (علیه السلام) استخراج شده است. در بخش بساطت ذات خدا در کلام حضرت، به سلب جزء و بعض و حد و نیز دلایلی بر نامحدودبودن خداوند دست یافتیم. علاوه بر آن، از صمدیت خدا، امتناع تصور حقیقت ذات خدا و عدم قابلیت اشاره ذات او نیز نامتناهی بودن وجود خداوند را تبیین کردیم. سپس با معرفی خداوند به عنوان تنها موجود نامحدود، یکتایی خدا در بساطت مطلقه اش نیز ثابت شد. در بخش دوم نیز به تبیین و اثبات یکتایی ذات الهی، با نفی وحدت عددی و با دلایلی چون «عدم اجماع بر شرک» ، «مخلوق بودن ضدیت و مقارنت» و «برهان بسیط الحقیقه» با استفاده از کلام حضرت پرداختیم.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه السلام)، بساطت ذات، وحدانیت ذات، نامحدود بودن ذات، شناخت خدا
|
  • Habibullah Halimi Jelodar, Somayeh Kalligi Kard Kalaei *, Mohammad Javad Harati Pages 7-32
    Religious disputes have always been a challenge for thinkers and theologians to the extent that they have had an attempt to settle them peacefully. In this regard, by fair behavior, avoiding the extremes of excess and deficiency and observing human rights conventions, great men will lead human society toward progress, materially and spiritually.
    Using a descriptive -analytical method and authentic historical sources, the present study attempts to investigate what strategies were used by Imam Reza (A.S) to settle the religious disputes. Imam Reza avoided to use pluralistic approaches for settling religious and sectarian disputes, since they result in confusion of human faith and intellectuality. Rather, in the form of guiding and purposeful debates, he used to provide answers to scientific questions and settle religious disputes by proving the legitimacy of valid beliefs and explaining false ones, emphasizing the principles of audience analysis and thematic analysis, observing justice, fairness and respecting others without any bias, as well as being fully aware of all aspects of discussions.
    Keywords: Methodology, religious conflicts, Imam Reza (A.S)'s doctrine, discussion, debates, coexistence
  • Seyed Ali Delbari * Pages 33-60
    Brilliant narrations of the religious leaders are the guide to life and Familiarity with it cause to true development.
    Narration of "beauty of the word" or "revival of the matter" is one of the glorious words of the scientist of the prophet's household, Imam Reza (peace be upon him) and The two main sourcesof it are Sheikh Sadukh’s Oyoun Akhbar Al-Ridha and Maani al-Akhbar.
    The subject of discussion in this research is the question of what is the meaning of "beauty of the word" or "revival of the matter" in this narration. This article by descriptive-analytic method, In addition to the documentary and Conceptual study of the above narration, shows that this narration is correct in terms of the document and content and the revival of the Imams’ matter (peace be upon them) depens on the knowledge of their education. This narration says the Imams’ matter is the science and culture of them (peace be upon them) and the way of it’s revival is holding the meetings and forming the knowledge-raising classes.
    In this narration, Imam (peace be upon him) believes that studing and teaching of The beautiful words of the Imams (peace be upon them), will keep alive the system that based on the rule of the Imams (peace be uponthem) because Because it is according to the human nature.
    Keywords: Imam Reza (peace be upon him), beauty of our word, revival of the Imam's matter, Documentary, conceptual research
  • Mahyar Khani Moghaddam *, Mahboobeh Gholami, Maasoomeh I. Gholam Pages 61-88
    Of the most prominent aspects of human life is how to make connections with the Creator of the existence, manner of speaking, manner of praying and pray before Divine court, and adjusting our relationships with God and other humans. Religious texts are the best platform to achieve these aspects. The present study aims to investigate the most important demands from God in Imam Reza's pilgrimage books based on Quranic teachings, with an analytical- descriptive approach and with emphasis on the correlation between Quran and Etrat. The results of this research show that a significant portion of Imam Reza (A.S)'s pilgrimage books includes fervent prayers and presenting needs to God. They contain enormous and subtle teachings, including asking for forgiveness and referring to God, increasing the aliment, getting accustomed to Divine ethics, standing among the ones grateful to Divine blessings, getting sacrificed for Imam's objectives, being present among Divine saints, loving Ahl al-Bayt (A.S), standing in the line of the witnesses (on Doomsday), salvation from difficulties and sadness, being defended by Ahl al-Bayt (A.S) (on Doomsday) and not being deprived of Divine endowment, all of which are a reflection of grand concepts of Quranic teachings.
    Keywords: Pilgrimage book, Request, Prayer, Imam Reza (A.S), the Quran
  • Majid Mohammadi *, Atefeh Baziyar Pages 89-110
    Debal is one of the most prominent Shiite poets whose love for the infallible Imams (PBUT) is decisive and indisputable. He emblazoned his entire Divan with the name of Imams, especially Imam Reza (A.S). With the help of poetry, he intended to portray the oppressions that the Ahl al-Bayt endured and their innocence by expressing the apparent and spiritual qualities of Imam Reza (A.S) and introducing the tyrant rulers of that era. This descriptive-analytical study attempts to extract and analyze the resistance effects in Dabal’s Razavi poems. Results demonstrated that inviting to challenge, portraying the suffers the oppressed Imams endured, expressing the oppressions against Imam Reza (A.S), hoping for the future, and weeping in Imam Reza’s grief were among the important components of Resistance Literature that Dabal had portrayed in his Razavi poems.
    Keywords: Resistance Literature, Imam Reza (A.S), Dabal Khuzai, Razavi Poem
  • Siavash Yari, Mehdi Akbarnejad, Payman Salehi * Pages 111-146
    Propagation has a prominent place in Islam. In addition to the Holy Quran, the way of Imams lives is also considered as a backrest of monotheism front and filled with methods, call experiences and promotion of divine religion. In this way and with considering the fact that Ahl –Albait narrations addresses all people during all periods, this research studies the most important instruments, grounds and propagation technics in Razavi culture with a descriptive – analytical approach and with referring to several valid narrative sources. In this research we concluded that Imam Reza used the vicegerent lever and participating in debate meetings the most, to promote the Islamic culture. One of the most prominent features of Razavi propagation paradigm was paying attention to audience's talent and wisdom level. Regulating the massages proportional to their situation and understanding and recommended this to his propagandists. In addition to propagating ideological Shia and trying for Islamic wakefulness in cultural part, his propagation concentrated on training cultural elites, confronting cultural clash between Islamic world and west and also promoting Islamic life style.
    Keywords: Ali Ibn Mosa? Al Reza, debate, monotheism, Imamat, cultural, propaganda
  • Abdolgabar Zargoosh Nasab *, Meysam Doosti Pour Pages 147-169
    There are three notions among jurists about the wife’s share in inheritance if she is the only heir of her husband, and there are two notions about the husband’s share in inheritance if he is the only heir of his wife. The disagreement among jurists in this area originates from differences among narrations and hadiths. So studying documented narrations for determining the accuracy of every notion is inevitable. This study presents notions of jurists, in the first place. Then the documented narrations are studied within a descriptive-analytical method and the adopted notion of writers i.e. the content of Imam Reza’s hadith. Based on this notion, either wife or the husband inherits the residue of the estate of fixed shares from the other party, in addition to the share and fixed share specified in holy Quran, whether in the era of Imam Zaman’s presence or in his absence. This issue is one of the social concerns about which there is no text in Civil Code, but according to principle 167 of Iranian Constitution, the judge is bound to refer to reliable Islamic sources and valid juristic notions if he does not find any text containing articles regarding relevant lawsuits. So it is crucial to study the issue by examining evidences, documentations and presenting the adopted notion of writers.
    Keywords: Entailing the inheritance of the wife, entailing the inheritance of the husband, hadiths, Imam Reza (A.S)
  • Omid Ebrahimi *, Delaram Mohammadi Pages 171-196
    The debate is a dialogue for common understanding and is one of the ffecivemthods­ to explain and educate celestial teachings. It was used by Prophets and Imams(PBUH) while facing with controversial opinions. Because of the political-cultural situation and dictation ov votes happened at the time of Imam Reza, he performed debates with scientists and elders of several sects to prevent distortion of Islam. He avoided the damages of debate and continued dialogue to clarify the facts, a method that approached considerable results. The aim of this study was the damage assessment of debate based onImam Reza,s debate schemes. The research has identified the damages of debate based on Imam Reza,s debates using descriptive – analytical methods and extensive literature review. The results showedthe debate damages would be divided to two major types: the scientific damages (e.g. fallacy in the argument, relying on the non-shared principles, lacking of order and structure in argument, etc) and moral damages (e.g. violation of fairness, prejudice and emulate, personality assessments, etc).The results demonstrated he continued his debates using the rules and avoiding the damages, tried to guide and enlighten the audience and always won all of debates.
    Keywords: Imam Reza, pathology, debate
  • Ebrahim Rahimi Zangeneh, Khalil Baygzade* Pages 197-220
    Islam is the most important factor of national unity and the power of Islamic-Iranian culture. Religious teachings, the portrait of the Innocents, their brave and constructive speeches and narratives are considered as the important theoretical foundations for enlightenment and opposing oppression in Persian stability literature.
    In fact, Imam Reza’s debates with the great persons and scientists of various religions are among these theoretical themes. Accordingly, Imam Reza’s debates, which are based on stability culture, have had an influential impact on Persian literature creating reflections of stability in contemporary Razavi poetry.
    The present study has been conducted in order to delineate stability reflections in Imam Reza’s debates and their representation in Safar Zadeh and Mousavi Garmaroudi’s poetry with a descriptive-analytic approach. The results show that Imam Reza has taken the best and most efficient strategy to preserve the religious teachings and beliefs against the ignorance of the pretenders of different sects. Moreover, the findings indicate that reflections such as: intellectual movement against ignorance, bravery against deniers, free-thinking, justice, patience, protecting the underdog, martyrdom based on awareness-raising are among Imam Reza’s debate topics which have been represented in Razavi poetry of the above-mentioned poets.
    Keywords: Imam Reza's Debates, Safar Zadeh, Mousavi Garmaroudi, Stability Literature
  • Khadijeh Sepehri * Pages 221-242
    In the epistemic system of Islam, the recognition of God serves as the most important type of recognition, and the Oneness of God is the most important issue when it comes to the recognition of God. The base of the human's monotheistic belief has been the inherent Oneness of God, and the belief is shaped based on the inherent unity of God. To understand the reality of the inherent unity of Him, the best source is surely Ahl al-Bayt (Family of the Prophet)'s speech. Researches done in the area of the Oneness of God, based on Ahl Al-Bayt (A.S)'s speeches, are either restricted to the general meaning of it, i.e. theology, or they lack philosophical precision. Accordingly, there seems to exist no exact philosophical study on God's inherent unity as explained by Imam Reza (A.S). The current study attempts to answer this question: What can be inferred from Imam Reza (A.S)'s speech regarding the reasons or issues behind the inherent unity of God? To answer the preceding question, by the philosophical divisions of the discussion and the employment of a descriptive-analytical method, the two main parts of His inherent unity, namely the absolute simplicity of divine nature and His unity, were inferred from Imam Reza (A.S)' speeches. Regarding the simplicity of divine nature, some points, by deleting some parts and limiting the scope, were presented and some reasons on the infiniteness of God were inferred from Imam Reza's speeches. The infiniteness of God was explained by referring to the eternal nature of God, refusal to imagine the truth of the essence of God and the inability of us to refer His essence, as well. Then by introducing God as the only infinite existence, the Oneness of God was also proved based on His absolute simplicity. In the second section, the Oneness of divine nature was proved through the rejection of numerical unity and such reasons as the lack of consensus on polytheism, the being created nature of opposition and connection, and the argument of "Basit al-haqiqah", according to Imam Reza's speeches
    Keywords: Simplicity of the Essence, Unity of the Essence, Infiniteness of the Essence