فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال هفتم شماره 25 (بهار 1398)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال هفتم شماره 25 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسین توکلی* صفحات 9-40
    هدف این پژوهش، تبیین مبانی اساسی کرامت انسان و ارائه مدل مفهومی آن از منظر آموزه های دینی با تاکید بر فرهنگ رضوی است. پژوهش از نوع کیفی است و در آن برای بررسی مبانی کرامت انسانی از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. مضامین پژوهش در سه سطح استخراج و تحلیل شده است: «مضامین کلان (فراگیر)، مضامین یکپارچه‎کننده (سازمان‎دهنده) و مضامین اصلی و پایه». برای گردآوری و شناسایی مضامین مرتبط با مبانی دینی و فرهنگ رضوی، ابتدا مبانی نظری و دیدگاه های اندیشمندان اسلامی بررسی و سپس مضامین مربوط استخراج و کدگذاری شده است. یافته های پژوهش نشان می‎دهد مضمون کلان (فراگیر) مبانی کرامت انسانی بر اساس مبانی نظری و پیشینه تحقیق به سه مضمون یکپارچه‎کننده (سازمان دهنده) «مبانی اعتقادی»، «مبانی معرفتی» و «مبانی ارزشی» تحلیل یافته است. مضمون یکپارچه‎کننده مبانی اعتقادی خود به 7 مضمون کلیدی (خلیفهاللهی، حامل اسماء الهی، روح الهی، امانتداری الهی، هدایت الهی، اشرف مخلوقات و عبد الهی) تحلیل یافته است. مضمون یکپارچه‎کننده مبانی معرفتی به 3 مضمون کلیدی (عقلانیت، کسب دانش و درک و فهم) تحلیل یافته است و در نهایت مضمون یکپارچه‎کننده مبانی ارزشی به 12 مضمون کلیدی (تقوا، عدالت، آزادی، رعایت حقوق، عزتمندی، صبر و اسقامت، احسان، احترام، محبت، گذشت و ایثار، صداقت و دوستی) تجزیه شده است. این یافته ها می‎تواند به‎عنوان الگوی مفهومی کرامت انسانی مبتنی بر آموزه های دینی و فرهنگ رضوی، بهره‎برداری شود.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، فرهنگ رضوی، آموزه‎های دینی، مبانی معرفتی، مبانی اعتقادی
  • فضه ابراهیمی*، مظفر چشمه سهرابی، مهدیه اسلام منش صفحات 41-58
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی وب‎سایت‎های امامزادگان استان‎های خراسان شمالی، رضوی، جنوبی و یزد بر اساس هفت شاخص وب‎سنجی  رتبه عملکرد، زمان بارگذاری، حجم صفحه، تعداد سایت‎های لینک داده شده، رتبه جهانی میزان بازدید، میزان جذابیت سایت و رتبه سایت در گوگل است. پژوهش از نوع ارزیابانه است. جامعه پژوهش حاضر، وب‎سایت‎های امامزادگان استان‎های خراسان شمالی، رضوی، جنوبی و یزد است که در مجموع 15 وب‎سایت را شامل می‎شود. برای تجزیه‎وتحلیل داده‎ها از شاخص‎های آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و از روش وب‎سنجی استفاده شد.  بر اساس یافته‎های پژوهش، وب‎سایت امامزاده حسین‎بن‎موسی الکاظم (علیهماالسلام) طبس دارای بالاترین میزان بازدید و میزان لینک دریافتی است. از نظر پیج رنک و رتبه‎بندی در گوگل، وب‎سایت امامزاده سیدحمزه (علیه‎السلام) کاشمر دارای بالاترین رتبه است. بالاترین سرعت بارگذاری مربوط به وب‎سایت امامزادگان سیداحمد و سیدمحمود (علیهماالسلام) مهردشت ابرکوه است.
    کلیدواژگان: امامزادگان، رتبه‎بندی وب‎سایت، وب‎سنجی، امامزادگان خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و یزد
  • ابراهیم فیاض*، موسی الرضا غربی، رمضانعلی رازقی صفحات 59-91
    در رویکرد انسان شناختی به فولکلور، ادبیات شفاهی بازتابی از فرهنگ و استلزام‎های آن در نظر گرفته شده و به‎مثابه بستری برای پژوهش و تحقیق درباره جامعه به آن نگریسته می‎شود. مقاله حاضر به بررسی ابیات و اشعار مربوط به دو آیین روایی در ششتمد سبزوار با عنوان چاووشی‎خوانی و رباعی‎خوانی می‎پردازد. در بررسی این ابیات محوریت با ابیات و اشعاری است که با مضمون امام رضا (علی هالسلام) ساخته و پرداخته‎ شده‎اند. پژوهش حاضر با روش مردم‎نگاری و الهام از بحث نظری «ویکتور ترنر» درباره نمادهای آیینی سامان یافته است. ابیات مربوط به این آیین‎ها به‎مثابه نمادهای آیینی عمل کرده، تراکمی معنایی را نشان می‎دهند. تراکمی که به صورت یک طیف معنایی عمل می‎کند، از یک‎سو به عواطف و احساسات انسانی ارجاع دارد و سوی دیگر آن به هنجارها و نظم‎های بالقوه و بالفعل جامعه مرتبط است. آنچه در فهم این طیف معنایی مهم است، توجه به عدم تفکیک‎پذیری این دو قطب است.
    کلیدواژگان: نمادهای آیینی، امام رضا (علیه‎السلام)، ویکتور ترنر، چاووشی‎خوانی، رباعی‎خوانی
  • مصطفی اسفندیاری(فقیه)* صفحات 93-120
    پیامبر(صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) قرآن را جهت هدایت جامعه انسانی به‎سوی آرمان‎شهر بشری از طریق وحی دریافت و آن را برای مردم تبیین کردند. پس از درگذشت پیامبر(صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) اهل بیت (علیهم‎السلام)وظیفه تبلیغ و تفسیر این کتاب آسمانی را عهده‎دار گشتند. امامان معصوم (علیهم‎السلام)نیز اهتمام خاصی در مسیر جهت‎دهی اصول زندگی بشری بر اساس آیات قرآنی داشتند. در این میان، نقش امام رضا (علی هالسلام)با توجه به داشتن مقام ولایتعهدی و امامت شیعیان بسیار حایز اهمیت است. آن‎ حضرت وظیفه تفسیر قرآن و هدایت جامعه اسلامی را بعد از پدر بزرگوارشان عهده‎دار شدند و توجه خاصی به آموزه های قرآنی داشتند و آن را مرجع کاملی برای حل مسائل می‎دانستند.     از نکات مهمی که در سخنان امام رضا (علی هالسلام)پیاپی به چشم می‎خورد، اقتباس حضرت از آیات قرآنی به‎صورت مستقیم یا غیرمستقیم جهت توضیح و تاثیرگذاری بیشتر کلام بر مخاطب است. در پژوهش حاضر نگارندگان با روش توصیفی تحلیلی و با مطالعه در کتاب صحیفه‎الرضا (علی هالسلام)تاثیر آیات قرآنی را بر مخاطب از منظر بلاغت عربی در قالب‎هایی بدیعی چون اقتباس، تضمین، احتجاج و... بررسی خواهند کرد.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه‎السلام)، صحیفه‎الرضا، اقتباس، تضمین، احتجاج
  • احسان نامدار جویمی*، سیدعلی قلی روشن، نور محمد یعقوبی صفحات 121-148
    امام‎ رضا (علی هالسلام) در مدت کوتاه سه سال ولایتعهدی، شبکه وسیعی از ارتباطات را بر اساس فرهنگ امامت و ولایت بنا نهادند. حضرت به عنوان حجت خدا بر اهل زمین، از تمامی روش های موثر ارتباطی برای ابلاغ پیام الهی و هدایت بندگان بهره گرفتند تا دیگران را به دین الهی دعوت و افراد را به پیروی نظری و عملی از دستورهای الهی ملزم کنند. این پژوهش نقش این مهارت های ارتباطی را با التزام عملی به آموزه ها و باورهای اسلامی در بین کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان بررسی کرده است. در این راستا، یک فرضیه کلی و ده فرضیه جزئی شکل گرفته است که رابطه بین مهارت های ارتباطی بر مبنای سیره رضوی (هم زبانی با مردم، همدلی با مردم، توجه به حق و حقوق مردم، نفوذ بر مخاطب به وسیله علم و دانش، بازخورد نفوذ در دیگران، نقش بافت و زمینه در ارتباط با مردم، مبارزه با شرک، انحراف و خرافه، مبارزه با تفکر ماکیاولیست، اجتناب از تقید، خودگشودگی) را با متغیر التزام عملی به باورهای اسلامی بررسی می کند. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از پرسش نامه محقق‎ساخته استفاده و روایی و پایایی آن بررسی و تایید شده است. پرسش نامه مهارت های ارتباطی بر اساس الگوی «علم‎الهدی و شریفی» (1394) تهیه و برای پرسش نامه التزام عملی به اعتقادات اسلامی از الگوی «نویدی» (1376) استفاده شده است. تمامی فرضیه ها تایید و پذیرش شده اند و این نشان دهنده آن است که مهارت های ارتباطی مبتنی بر سیره رضوی، با التزام عملی به اعتقادات اسلامی رابطه معنادار، مثبت و سازنده دارد و هر چه فرد نسبت به اعتقادات اسلامی التزام بیشتری داشته باشد، دارای مهارت های ارتباطی بیشتری از نوع همدلی و هم زبانی و...   با دیگران است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، التزام‎های عملی، باورهای اسلامی، سیره رضوی، الگوی اسلامی
  • موسی نجفی، امیر اعتمادی بزرگ* صفحات 149-181
    خاستگاه تمدن اسلامی شیعی، وحی و از جمله اهداف آن تن دادن جامعه به سرپرستی انسان کامل و ایجاد حیات طیبه است. یکی از مراحل دستیابی به چنین هدفی برقراری حاکمیت سیاسی اسلام است. رهبری سیاسی و رهبری فکری در تفکر شیعی با یکدیگر ممزوج است. تبلور این وحدت را در تمدن رضوی می‎توان مشاهده کرد. تاریخ اسلام دچار انحراف دوگانه است؛ انحراف از امامت به خلافت در ماجرای سقیفه و پس از آن به سلطنت در سال 61 ه.ق (سلطنت یزید). سال ها پس از زعامت امیرالمومنین (علیه السلام) رهبری فکری و سیاسی در زمان امام رضا (علیه السلام) توام می شود. بنی عباس مشروعیتی نداشت. این خلا مشروعیت در دوره امام رضا (علیه السلام) نمایان شد.  سوالی که در این مقاله مطرح می شود این است که با توجه به این انحراف چگونه امام رضا (علیه السلام) توانستند از این خلا مشروعیت استفاده کنند و دست به اصلاح نظام سیاسی بزنند؟ یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد امام رضا (علیه السلام) از این خلا  بیشترین استفاده را کردند و نه‎تنها حقانیت حضرت علی(علیه السلام) و ائمه اطهار(علیهم السلام) را به اثبات رساندند، بلکه به درستی نظام علوی و نهضت حسینی را به مهدویت متصل کردند. بنابراین در این مقاله اصلاحات سیاسی امام رضا (علیه السلام) در بازگشت به حقیقت امامت و ولایت به روشی توصیفی‎ تحلیلی بررسی شده است؛ اصلاحاتی که توانست انحراف خلافت را برجسته کند. باوجود این، مسئله این پژوهش برجسته کردن خط سیر و خطوط کمتر برجسته شده تمدن اسلامی در بازگشت به سیره ائمه (علیهم السلام) در دوران امام رضا (علیه السلام) از دریچه فلسفه سیاسی است.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه السلام)، تمدن اسلامی، تمدن شیعی، بنی عباس، مکتب سیاسی
  • ولی الله نقی پورفر، عبد الرضا زاهدی*، یعقوب فتحی صفحات 183-213
    از شیوه های تبیین معارف دینی در مکتب اهل بیت (علیهم‎السلام) در مواجهه با مخالفان، مناظره ها و احتجاج هایی بوده که از سوی آنان در طول تاریخ مدیریت شده است. در این بین، بررسی سیره تعلیمی تربیتی امام رضا (علیه‎السلام) در  مناظره با اصحاب ادیان و مذاهب مختلف، علاوه برنشان‎دادن جایگاه علمیامام (علیه‎السلام) وشناساندن ایشان به عنوان یک شخصیت کامل انسانی، می تواند الگویی برای تدوین سند چگونگی یک مناظره صحیح و اخلاق‎محور و گامی در راستای تعلیم‎وتربیت انسان‎ها در طول تاریخ باشد. پژوهشحاضربهروشتوصیفی تحلیلی، به‎دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که محورهای مهم سیره تعلیمی تربیتی امام رضا (علیه‎السلام) در مناظره با اصحاب ادیان و مذاهب کدام موارد است؟ بر اساس یافته‎های پژوهش، هدف آموزشی، تاکید بر مبانی اساسی اسلام، استناد به متون مقدس و تسلط به زبان‎ها و لهجه‎های مختلف، جدال احسن، حفظ کرامت انسان، انصاف و عدالت در بحث و... از محورهای مهم سیره تعلیمی تربیتی امام (علیه‎السلام) در مناظرات با اصحاب ادیان و مذاهب مختلف است.
    کلیدواژگان: امام رضا (علیه‎السلام)، مناظره، اصحاب ادیان، مذاهب، سیره تعلیمی تربیتی
|
  • Yasien Tavakoli * Pages 9-40
    The purpose of the current study is explaining the key principles of human dignity and presenting the conceptual model of that based on the religious teachings, with an emphasis on Imam Reza (A.S)'s culture. This is a qualitative study, and the thematic analysis method is employed to consider the principles of human dignity. The themes of the study are extracted and analyzed in three levels: Macro themes (Universal), Integrator (Organizer) and the main and basic themes. In order to identify and collect the themes relevant to religious principles and Imam Reza (A.S)'s culture, first, the theoretical principles and the attitudes of Islamic scholars are considered. And then the relevant themes are extracted and coded. The findings of the study show that the macro theme of the principles of human dignity is analyzed into three integrator themes, namely, 'belief principles', 'epistemic principles' and 'value principles', based on the theoretical principles and the literature reviewed. The integrator theme of belief principles is analyzed into seven key themes: Caliph of Allah, bearing Allah's names, the spirit of Allah, divine trusteeship, divine guidance, the greatest of all creation, and the servant of Allah. The integrator theme of epistemic principles is analyzed into three key themes: rationality, gaining knowledge and understanding. Finally, the integrator theme of value principles is analyzed into twelve key themes: Piety, justice, freedom, observing others rights, honor, patience and perseverance, kindness, respect, love, forgiveness, honesty and friendship. The findings can be employed as the conceptual model of human dignity based on the religious teachings and Imam Reza (A.S)'s culture.
    Keywords: Human dignity, Imam Reza's culture, religious teachings, Epistemic Principles, belief principles
  • Fezzeh Ebrahimi, Mozafar Cheshmeh Sohrabi, Mahdieh Eslammanesh Pages 41-58
    Attempt is made here to assess the North, Razavi and South Khorasan and Yazd provinces' shrines websites through of Rank performance, Loading time, Page size, Total sites linking in, Daily Page views per Visitor, the attractiveness of the site and the site's ranking in Google. The adopted study method is evaluative. Here, 15 websites of the above locations are selected. To analyze the data, the descriptive statistics (frequency, percentage and mean) and Web survey method are adopted. The findings reveal that the website of Hussein- ebn- Musa Alkazm Shrine has the highest volume of visitors and received links. According  Ranking in the Google Web site indicators, Seyed Hamzeh shrine website in Kashmar ranks the top. The highest loading speed of the website belongs to Seyed Ahmad and Sayed Mahmoud shrine websites in Mehrdasht Abarkouh.
    Keywords: Webometrics, Ranking, North Khorasan provinces' shrines, Razavi Khorasan provinces' shrines, South Khorasan provinces' shrines, Yazd provinces' shrines
  • Ebrahim Fayaz *, Mosareza Gharbi, Ramezanali Razeghi Pages 59-91
    In the anthropological account to folklore, oral literature is considered as a reflection of culture and its implications and is seen as a context for research on society. This article examines the poems related to two oral rituals in Sheshtamad, Sabzevar, as Chavoshikhani and robayikhani.In the study of these poems, emphasis is placed on the poems of Imam Reza.The present research is based on the ethnographic method and inspired of the theoretical discussion of Victor Turner on ritual symbols. The poems of these rituals acts as ritual symbols, representing a semantic condensation. Congestion, which acts as a semantic spectrum, refers, on the one hand, to human emotions, and on the other hand, it is related to the potential and actual norms and orders of society. What is important in understanding this semantic spectrum is the attention to the non-separability of these two poles.
    Keywords: ritual symbol, Imam Reza, Victor Turner, Chavoshikhani, robayikhani
  • Mostafa Esfandyari * Pages 93-120
    The Holy Quran is the scripture that the Prophet of Islam (pbuh) has received through revelation to lead the human society towards human Utopia. After the Prophet passed away, ahl al-Bayt (AS) have taken the task of propagation and interpretation of this heavenly Book. Imams (pbuh) also had particular efforts to guide the principles of human life based on Quranic verses. In the meantime, based on having the political authority and the position of the Imamate the Shiites, the role of Imam Reza (PBUH) is very important. After his father, the Imam has taken the task of interpreting the Quran and guiding the Islamic community and paid special attention to the Quranic teachings, and considered it a complete reference to solving problems. Among the important points that we find in succession in the words of Imam Reza (pbuh) is his adaptation directly or indirectly from Quranic verses for explaining and having more influence on the audience. In the present study, the writers, using a descriptive-analytical method and studying Sahifat al-Reza (pbuh), will examine the influence of the Qur'anic verses on the audience from the perspective of Arabic rhetoric forms such as adaptation, quotation, argumentation, and… .
    Keywords: Imam Reza (PBUH), Sahifeh Al-reza, adaptation, quotation, Argumentation
  • Ehsan Namdar Joyami *, Seyed Aligholi Rowshan, Noor Mohammad Yaghoubi Pages 121-148
    Imam Reza (PBUH), in the short time of three years in the province, established a network of communications in the clouds of the culture of Imamate and Provinces. As the proof of God for the people of the earth, he used all effective communication methods for communicating the divine message and guidance of the servants to invite others to the divine religion and to make the people follow the theological and practical followings of divine orders. This research studies the role of these communication skills with practical commitment to Islamic teachings and beliefs among staff of the University of Sistan and Baluchestan. In this regard, a general hypothesis and ten hypotheses have been formed that the relationship between communication skills based on Rizavi's style (coexistence with people, empathy with the people, attention to the rights and rights of the people, influence on the audience by science and knowledge, feedback feedback on others, role The context and context of people, the struggle against polytheism, deviance and superstition, the struggle against Machiavellian thinking, the avoidance of selflessness, self-discovery) with a variable of practical commitment to Islamic beliefs. To measure the variables of the research, a researcher-made questionnaire has been used and its validity and reliability have been verified and confirmed. A communication skill questionnaire was prepared based on the "Alam al-Hoda and Sharifi" model (1394) and the "Promise" model (1376) was used for the practical application of the Islamic Beliefs Questionnaire. All hypotheses have been accepted and accepted, indicating that Razavi-based communication skills, with practical commitment to Islamic beliefs, have a meaningful, positive and constructive relationship, and the one who is more committed to Islamic beliefs has more communication skills than Kind of sympathy and sympathetic and ... with others.
    Keywords: Communication skills, practical obligations, Islamic Beliefs, Razavi Siri, Islamic Model
  • Mousa Najafi, Amir Etemadi Bozorg * Pages 149-181
    The origin of Islamic Shiite civilization is revelation, some of the goals of which are the maintenance of the perfect man and the creation of the life of Tayyabah (pure) by the society. One of the steps to achieve such goals is to establish the political rule of Islam. Based on Shi’i attitude, political leadership and intellectual leadership are interconnected. One can see the manifestation of such unity within Razavi civilization. The History of Islam is subject to a dual deviation: deviation from Imamate to the caliphate in the case of Saqifah, and then to the monarchy in the year 61 (AH) (Yazid monarchy). Years after the Leadership of Amir al-Mu'minin (A.S), the intellectual and political leaderships connected to each other at Imam Reza’s (A.S) era. Abbasid Caliphate was not legitimate. This lack of legitimacy became manifested at the time of Imam Reza (A.S). The current study seeks to answer this question: Given such deviations, how Imam Reza (A.S) could benefit from the lack of legitimacy and started to reform the political system? The results of the current study indicate that Imam Reza (A.S) made benefit from this lack of legitimacy to the most, and not only he proved the legitimacy of Imam Ali (A.S) and Aeme Athar (A.S), but also truly connected Imam Ali’s (A.S) system of ruling and Imam Hossein’s (A.S) movement to Mahdism. Therefore, in the current study, the political reforms made by Imam Reza (A.S) to return to the truth of Imamate and guardianship were considered by a descriptive-analytical approach. Such reforms could highlight the deviation of the caliphate. However, the goal addressed in this study is to highlight the development and the less prominent lines of Islamic civilization regarding the return to the path of the Imams at the time of Imam Reza (A.S), from the political philosophy point of view.
    Keywords: Imam Reza (A.S), Islamic Civilization, Shiite civilization, Bani-al-Abbas, political school
  • Valiollah Naghipoorfar, Abdolreza Zahedi *, Yaghoob Fathi Pages 183-213
    In Ahl Al-Bayt (A.S)'s school, debates and arguments, which were managed during the history by them, were employed to explain religious studies while facing with the opponents of Islam. Meanwhile, considering the educational style of Imam Reza (A.S) while debating with the followers of other different religions and schools of thought reflects the scientific position of Imam Reza, introduces him as a perfect human personality, can be a model to compile a document on how to do an accurate and ethics-driven debate, and can be a step towards the educating of humans during the history. The current descriptive-analytical study seeks to answer this main question: What are the main pivots of Imam Reza's educational style while debating with the followers of other religions and schools of thought? Based on the findings of the study, following educational goals, emphasizing key principles of Islam, referring to sacred texts, being dominant on different languages and accents, carrying out best debates, maintaining the human dignity, observing fairness and justice in debates and so on are the main pivots of Imam Reza's educational style while debating with the followers of other religions and schools of thought.
    Keywords: Imam Reza (A.S), debate, followers of different religions, School of Thought, Educational Style