فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال دوم شماره 5 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید جواد امام جمعه زاده، رضا محمود اوغلی صفحه 7
    این نوشتار می کوشد، با توجه به روایت های نقل شده از امام رضا(ع) و با روش توصیفی و تاریخی، دیدگاه حضرت را در مورد مسائل مهم جامعه و حکومت در دوره بحرانی (203-183 ق) بررسی کند. مقوله ولایتعهدی و حضور امام(ع) در خراسان به همراه عوامل تاثیرگذار دیگر مانند ظهور و بروز ادیان و فرقه های انحرافی، تقسیم خلافت عباسی و خیزش علویان باعث شده بود در این دوره سوا ل ها و پرسش های جدیدی مطرح شود که متناسب با این دوره پاسخ های خود را می طلبید. پاسخ ها و راهکارهایی که می بایست برخاسته از بینش و منطق عقلانی باشد. برای این منظور توجه به نصوص اسلامی، دفاع از حقانیت ولایت امامان، تشکیل مناظره های علمی، استفاده از زبان عقل و استدلال، توجه به رویکرد علمی در مباحثه ها و مناظره ها و توجه به سطح فهم مخاطب، از مواردی بودند که امام رضا(ع) برای اثبات حقانیت اعتقادهای شیعی به کار گرفتند.
    کلیدواژگان: سیره رضوی، علویان، واقفیه، زیدیه، ولایت سیاسی
  • علی جانفزا، علی خیاط صفحه 33
    معصومان(ع) به عنوان تبیین کنندگان کلام وحی، در گفتار و رفتار خود با مخاطبان، به شیوه ای اثر بخش ارتباط برقرار می کردند. با بررسی احادیث ایشان، این شیوه ها را در شرایط گوناگون انتقال پیام می توان استخراج و دسته بندی کرد. هدف از تدوین این نوشتار استخراج و دسته بندی بعضی از عوامل و زیرساخت های درونی ارتباط موثر در گفتار و رفتار امام رضا(ع) است. این عوامل در ابواب مختلف حدیثی امام(ع) و نه صرفا ابواب تربیتی وجود دارد. این نکته مورد تاکید است که دوران امامت آن حضرت به خصوص تنوع سه دوره مختلف و به تبع آن مخاطبان مختلف این دوران می تواند الگویی برای شیوه رفتاری مدیران در عصر حاضر باشد. در این مقاله که به شیوه کتابخانه ای نگاشته شده، در چند عنوان به زیرساخت هایی چون ایمان و توکل به خدا، ایجاد آمادگی روحی و قلبی برای ارتباط با مخاطب و نیت اشاره شده و سپس به کسب دانش و اطلاعات قبلی که خود مشتمل بر چند بخش است پرداخته شد. بخشی، درونی و از خصوصیات فردی ناشی شده و بخشی، منبعث از کسب مهارت هایی چون مثبت نگری، توجه به رعایت ارزش ها، اعتمادآفرینی، سخن نیکو گفتن، گوش دادن پویا و استفاده به جا از سرزنش و غضب بوده که به آن نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: ارتباط موثر، زیرساخت های درونی، مخاطب، امام رضا (ع)
  • علی سروری مجد صفحه 65
    عنصر محبت در دنیای امروز یکی از گمشده های بشر و نواقص جوامع بشری است. با توسعه زندگی صنعتی و اشتغال های روزافزون مادی انسان، جنبه های معنوی و فطری به فراموشی سپرده شده است. فرهنگ حیات بخش رضوی که همان فرهنگ قرآن و عترت بوده، به دلیل فرابشری بودن و اتصال به وحی، هماهنگ با فطرت آدمیان نیز است. متفکران اسلامی در کتاب های اخلاقی و آموزه های رضوی به بحث های کلی و تا حدی دسته بندی موضوع ها پرداخته اند؛ اما تمرکز این مقاله بر تحلیل ابعاد یک موضوع خاص و ضروری بشر معاصر یعنی «محبت» استوار است. لذا به این پرسش اصلی پرداخته می شود که «ابعاد محبت در فرهنگ رضوی چیست؟» بدیهی است تاکید اصلی در این مقاله بر حکمت نظری و عملی مستفاد از آموزه های رضوی است تا رابطه توحیدی و محبانه انسان با پروردگار و در راستای آن با سایر مخلوقات ترسیم شود. لذا با مراجعه مسئله محورانه به منابع دینی (قرآن و روایت های معتبر) در پی کشف و تحلیل ابعاد مسئله بوده، برای نیل به این هدف، داده های لازم از منابع کتابخانه ای گردآوری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش، تحلیلی توصیفی و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای اسنادی است.
    کلیدواژگان: محبت، قرآن، عترت، فرهنگ، امام رضا (ع)
  • احمد علی قانع صفحه 87
    از اساسی ترین و ریشه ای ترین اعتقادهای یک مسلمان، توحید است که پیامبران الهی و اوصیاء آنها برای تقویت آن در میان مردمان تلاش می کردند و هدف آنها رساندن انسان ها به توحید نظری و عملی بوده است. نوشتار حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، به چند روایت از امام رضا(ع) (و نیز معصومان (ع) دیگر) استناد می کند که در آن، عالم آل محمد(ص) کج فهمی برخی فرقه های اسلامی از توحید را اصلاح کرده اند. اگر انسان، به خوبی توحید را در نظر و فکر بفهمد و مطابق آن عمل کند به یقین، به اصول دیگر نیز معتقد است و به تمامی بایدها و نبایدهای شریعت پای بند خواهد بود. مشکل بسیاری از ناهنجاری های فردی و اجتماعی بشر، نادانی یا ضعف در دانایی نسبت به خداوند و صفت های اوست که این مسئله منشا دیگر اشکال ها و آفت های جهان بینی و ایدئولوژی، یعنی نداشتن شناخت یا شناخت ناقص هست ها و نیست ها و بایدها و نبایدها می شود. سوال اصلی مقاله حاضر این است که مهم ترین اوصاف خداوند متعال یعنی ذات حضرت حق چیست؟ و آیا پاره ای از اوصاف نقل شده از فرقه های مسلمانان نسبت به خداوند متعال صحیح است؟
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، خداشناسی، حدیث، روایت، فرق غیرشیعه، صفت های خداوند
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 111
    شخصیت ابراهیم(ع) در قرآن با ابعادی همچون «پدر و تبار عالی»، «پدر ذریه و امت بسیار» و «صاحب دعا و دعوت های سرنوشت ساز» معرفی شده است. او پیامبر احتجاج های برهانی و پیشوای خردمند و محترم نزد ملل و نحل مختلف است و از جمله دعاهای حضرت ابراهیم(ع)، داشتن ذریه ای مومن و مسلم و باقی ماندن زبانی گویا و صادق پس از اوست.
    از نگاه قرآن و روایت ها، نسل حضرت ابراهیم(ع) تا پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت ایشان امتداد یافته و در نهایت به امام رضا(ع) و البته چهار امام بعد رسیده است. اما موقعیت امام رضا(ع) در این بین، بارز و میان او و حضرت ابراهیم شباهت های متعددی مشهود است: امام رضا(ع) دارای مقامی شاخص در زمینه احتجاج ها و براهین فطری است و مناظره ها و جدال احسن او با دانشمندان ادیان، فصلی شاخص در تاریخ امامت است. دو امام مذکور همچنین در دو نقطه و موقعیت تمدنی زاده شده اند و دعوتشان، جنبه های سیاسی و تمدنی یافته است. این مقاله در پی بررسی تطبیقی سیره این دو پیشوای بزرگ و بیان ابعادی از حساب و حکمتی است که در کار آن دو در تاریخ نبوت و امامت تعبیه شده است.
    کلیدواژگان: حضرت ابراهیم (ع)، تاریخ امامت، امام رضا (ع)، اهل بیت (ع)، ذریه ابراهیم، تمدن اسلامی
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، معصومه حمیدی پور صفحه 141
    کودکان سرمایه های انسانی هر جامعه هستند که تربیت و حمایت از آنان ضرورت دارد. از این رو شارع و به تبع آن قانون گذار ایران سازوکارهای حمایتی ویژه ای به منظور حمایت از حیات، حقوق اساسی و نحوه تربیت آنان در قالب ولایت قهری، حضانت و قیمومت پیش بینی کرده است. در این مقاله پرسش اصلی این است که تربیت را بر چه اساسی باید تبیین کرد و چه ابعادی را دربر می گیرد؟ در سازوکارهای شرعی و قانونی برای حمایت از تربیت مورد نظر چه تدابیری اندیشیده شده است؟ و در آموزه های دینی به ویژه سیره امام رضا(ع) چه شاخصی برای تبیین مفهوم تربیت در جامعه ارائه می شود؟ در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی تهیه شده در تمام سازوکارهای حمایتی از کودک، کفر و فسق متقاضی سرپرستی کودک، مانع از برخورداری از سرپرستی می شود زیرا دین و اخلاق کودک در معرض خطر قرار می-گیرد. همچنین توصیه های متعددی در آموزه های دینی و به طور خاص سیره رضوی در رابطه با عوامل موثر بر تربیت کودک ارائه شده و بیانگر این است که شارع مقدس به تاثیر این عوامل ازجمله وراثت، رضاع و تغذیه، سنن ولادت و... نه تنها بر جسم کودک بلکه بر فطرت و اخلاق او اهتمام داشته است. روش های نیز در سیره معصومین به ویژه امام رضا(ع) برای تربیت دینی کودک و نهادینه کردن ارزش های اسلامی در روح و جان کودک ارائه شده است که عبارت اند از: محبت-مداری و تکریم، ارائه الگو و تربیت عملی، تشویق و موعظه کردن.
    کلیدواژگان: کودک، سازوکارهای حمایتی، تربیت، آموزه های دینی، سیره رضوی
|
  • Seyyed Javad Emam, Jomeh, Zadeh, Reza Mahmoud, Oghli Page 7
    Using descriptive, historical method and with a look at hadiths narrated from Imam Reza (AS), this article tries to discuss Imam Reza’s views towards important issues of the society and government during the critical period of 183-203 A.H./799-818.The issue of Imam Reza’s successorship along with other influential factors such as the outbreak of deviant sects, the division of Abbasid caliphate and uprising by Alavis (the descendants of Imam Ali) led to modern questions, requiring answers arisen from an intellectual view. For this purpose, Imam Reza (AS) made use of several means to prove the truth of Shi’ite beliefs, including consideration of Islamic texts, defending the legitimacy of the Imams’ authority (wilayah), forming intellectual debates, making use of the language of intellect and reasoning, taking a scientific approach in debates and considering the level of the audiences’ understanding.
    Keywords: Imam Reza's lifestyle (seerah), Alavis, Waqifis, Zaydis, political authority (wilayah)
  • Ali Janfaza, Ali Khayyat Page 33
    As those clarifying the divine revelation, Infallible Imams (AS) have been tending to communicate to the audience in an influential manner, both in sayings and doings. The communication methods can be deduced and categorized by studying their hadiths. This article aims to deduce and categorize some of the factors and internal infrastructures for effective communication in Imam Reza’s sayings and deeds. The factors can be found in his various hadith subjects, not merely in hadiths on manners. It is noted that the age of Imam Reza’s Imamate, especially being in three different situations with their own different audiences, can be an example for leaders’ behavior in our age. Under a few subtitles, the article takes elements such as faith and trust in God, creating spiritual and inner preparedness to communicate with the audience, and intention as infrastructures for communication. Then we dealt with getting previous knowledge and information which includes sub-categories. Some infrastructures are internal, arising from each person’s characteristics, while some others can be obtained through positive thinking, considering values, creating confidence, saying good words, active listening and appropriate use of blame and anger.
    Keywords: effective communication, internal infrastructures, audience, Imam Reza (AS)
  • Ali Soroori Majd Page 65
    The element of love is one of the lost things to the modern man, a loss to human societies. With developing the industrial life and human’s increasing preoccupations, spiritual and innate aspects of life are being neglected. The Razavi culture, which is the same culture of Quran and Itrat (Ahllul-Bayt), can fill in the gaps. This article deals with the question that ‘what the dimensions of love in Razavi culture is’. Obviously, our main emphasis is on Theoretical and Practical Wisdom (hikmah) acquired from Razavi teachings, so that we can portray a monotheistic and loving relationship between human being and God, then with other creatures. With an analytical-descriptive method and library referencing way of collecting information, the article has a problem-centred approach to the issue.
    Keywords: love, Quran, Itrat (Ahlul, Bayt), culture, Imam Reza (AS)
  • Ahmad, Ali Ghane Page 87
    God’s unity (Tawheed) is one of the most fundamental beliefs of a Muslim. All prophets and their divine successors made any efforts to strengthen this creed among people, whose their first and last purpose being taking human beings to theoretical as well as practical divine unity. In this article, we seek help from hadiths by Imam Reza (AS) in order to remind part of misunderstandings of some Islamic sects in this regard as well as correct them by referring to hadiths by holy Imams especially Imam Reza (AS).
    Keywords: Imam Reza (AS), hadith, narration (riwayah), non, Shia sects, God's attributes
  • Abolfazl Khoshmanesh Page 111
    the Prophet Ibrahim (AS) is described in the Quran by various characteristics, including an ‘ascendant father and forefather’, ‘father of many descendants and nations’ and ‘having crucial invocations and invitations’. He is the prophet of several arguments and an intellectual leader, revered by many nations and religions. The Quran quotes the Prophet Ibrahim (AS) as invoking to God to bestow him with a believing seed and a truthful tongue in his generation. Surely his request is accepted. According to the Quran and hadiths, the Prophet Ibrahim’s generation continued into the Prophet Muhammad (SAWA) and his Ahlul-Bayt (AS), including Imam Reza (AS) and the following four Imams. However, the situation of Imam Reza (AS) is unique among other Imams and his Imamate is very critical in terms of time, place and status. Same as the Prophet Ibrahim (AS), Imam Reza (AS) carries a high status in religious debates and reasoning based on innate knowledge. Both figures are born in two cradles of civilizations and thus, their invitations gained political and civilizational aspects. Thus article is going to have a comparative analysis of the lifestyle (seerah) of these two figures and talk about the logic and wisdom seen in their work in the history of prophethood and Imamate.
    Keywords: Prophet Ibrahim (AS), Imam Reza (AS), history of Imamate, Ahlul, Bayt (AS), descendants of Ibrahiam (AS), Islamic civilization
  • Faezeh Azimzadeh Ardabili, Masoumeh Hamidipour Page 141
    Children are the most valuable human assets in every society whose upbringing and support is of very crucial importance. Thus the Islamic as well as Iranian legislation have set supporting mechanisms in order to preserve and support their life and fundamental rights and guarantee their upbringing. These mechanisms appear in forms including forcible authority, child custody and guardianship. Our main question is that ‘on what base upbringing should be defined’. What is the definition of upbringing and what aspects does it cover? What measures are taken in the supporting mechanisms to support the favourable upbringing? And which standards does the religious teachings, especially Imam Reza’s lifestyle, introduce to clarify the concept of upbringing in Islamic society? This descriptive-analytic article shows that in all children’s supporting mechanisms, disbelief and immorality of an applicant for child custody precludes him form custody, since the child’s faith and manners will be in danger. Moreover, there are numerous pieces of religious advice, especially in Imam Reza’s teachings, with regards to upbringing children. These advices show that Islam puts much emphasis on factors like genetics, lactation and feeding, etiquettes of child birth and educating children. Islam describes these as influential not only on children’s body but also on their innate and manners. There are methods in Imam Reza’s lifestyle for children’s religious upbringing and institutionalizing Islamic values and society norms in their mind and heart, including love-based behavior, respect, giving examples, practical upbringing, encouraging and advising.
    Keywords: children, supporting mechanisms, upbringing, religious teachings, Imam Reza's lifestyle