فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال دوم شماره 6 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد مرتضوی صفحه 7
    یکی از نعمت های منحصر به فرد خداوند، عقل است. این نعمت در میان انسان ها از چنان جایگاهی برخوردار است که بار ارزشی یافته و هیچ کس حاضر نیست خود را فاقد این نعمت بداند، بلکه خود را دارای عقل و رفتار و گفتار خود را بر اساس عقلانیت ارزیابی می کند. از طرفی، رفتار و گفتار انسان ها بسیار متفاوت و متضاد است که نمی توان همه آنها را عقلانی دانست. سوال اساسی نوشته پیش رو این است که آیا در معارف رضوی شاخصه هایی برای عقلانیت اجتماعی وجود دارد که بتوان بر اساس آنها رفتار و گفتار اجتماعی مسلمانان را ارزیابی کرد؟ با بررسی انجام گرفته در لغت، متون دینی و... درباره عقل و عقلانیت و تعریفی که از عقلانیت بر اساس متون دینی ارائه شده است، در معارف رضوی شاخصه های ده گانه از قبیل: امید داشتن به خیر شخص، در امان بودن از شر او، برجسته کردن تلاش خیر دیگران، برجسته نکردن کار خیر خود، خسته نشدن از تلاش برای مشکل گشایی از کار دیگران، خسته نشدن از تلاش علمی و... در روابط اجتماعی معرفی شده اند. نتیجه بررسی حاضر این است که در معارف رضوی نه تنها به عقلانیت و عقل بی اعتنایی نشده، بلکه عقل و عقلانیت از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند که با توجه به هدف خلقت و ضرورت سیر تکاملی انسان که باید در این دنیا اتفاق بیفتد عقلانیت تعریف خاص دارد و بر اساس همین تعریف در جامعه اسلامی شاخصه هایی مطرح است که اعمال این شاخصه ها باید با دقت، ظرافت و بدون افراط و تفریط انجام گیرد. مشروح مستندات را باید در متن مقاله جستجو کرد.
    کلیدواژگان: عقل، عقلانیت، شاخصه ها، روابط اجتماعی، معارف رضوی
  • هادی رستگار مقدم گوهری صفحه 33
    حدیث سلسله الذهب، از زبان حضرت علی بن موسی الرضا(ع) در سفر اجباری به سوی مامون، در نیشابور و به درخواست جمع کثیری از راویان و محدثان بیان شده است. چون در سلسله سند این حدیث تا رسول خدا(ص)، همه از اولاد آن حضرت و ائمه معصوم(ع) قرار هستند، در نزد اهل سنت به حدیث «المسلسل بالاشراف» شهرت یافته است. این حدیث دو مطلب را بیان می دارد: یکی اینکه توحید الهی، دژ استواری است که هر کس در آن وارد شود از هر نوع عذابی ایمن خواهد بود. دیگر اینکه شرط لازم برای ورود به آن دژ، مقام ولایت و معرفت به امامت است. این نوشتار علاوه بر آن، به اهمیت و حقیقت کلمه توحیدیه و بررسی سندی آن می پردازد و همچنین کلمه توحید را از لحاظ ادبی بررسی می کند. با توجه به اینکه راویان، آن حضرت را می شناختند، این سوال مطرح می شود که چرا حضرت رضا(ع) حدیث را با سند متصل به رسول خدا(ص) نقل فرمودند؟ و اصولا بین شرط و مشروط چه تناسبی می تواند وجود داشته باشد؟ این همان مسئله اساسی است که نوشتار حاضر درصدد بیان آن است تا با روش کاملا توصیفی و تحلیلی به این پرسش ها پاسخ داده شود. حائز اهمیت ترین مسئله، عبارت است از اینکه برای درک توحید حق تعالی راهی جز امام معصوم(ع) وجود ندارد، پس راز بیان این روایت در آن جمع، همین است که باید بین امام و خلیفه یا حاکم تفاوت قائل شد.
    کلیدواژگان: کلمه توحیدیه، مقام امامت، توحید عوام، توحید خواص، ولایت کلیه
  • رضا وطن دوست صفحه 59
    شناخت منطق نظری و عملی امام رضا(ع) نه تنها ما را با شخصیت کم نظیر آن امام همام آشنا می سازد، بلکه در عرصه زندگی فردی و اجتماعی ما کاربرد عملی می یابد که ضرورتی بایسته است. یکی از عرصه های قابل توجه در زندگی اجتماعی ما، موضوع مهمانی و میزبانی است، از این رو باید با سیره و رهنمودهای آن حضرت در این عرصه آشنا شد تا بتوان زندگی خود را با زندگی آن حضرت تطبیق داد. این مقاله که در پاسخ به فراخوان «همایش علمی، پژوهشی جاده ولایت» سامان یافته، بر آن است تا با هدف بهره گیری از سیره و تعالیم امام رضا(ع) در خصوص آداب مهمانی و میزبانی و تاسی از آن حضرت در این بخش از زندگی اجتماعی، برخی از آداب و سنت های مهمانی و الگوهای رفتاری آن حضرت را در این باره به نمایش بگذارد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، آموزه های اسلامی، سیره و تعالیم رضوی، مهمانی و میزبانی
  • حجت الاسلام و المسلمین سید محمد کاظم طباطبایی، نجمه رشیدی کیا* صفحه 75

    فرایند درک و تفسیر احادیث معصومین با زمینه های فکری، اجتماعی، تاریخی و فرهنگی که معصوم را احاطه کرده و سخن ایشان در آن جغرافیای خاص ایراد شده است، در ارتباط تنگاتنگ بوده و آشنایی با زمان، مکان، افراد و سایر اوضاع و شرایط، تاثیر بسزایی در کشف مراد و مقصود ایشان دارد. این مقاله به منظور فهم بهتر معارف رضوی در عرصه باور توحید بر آن است تا با معرفی مهم ترین آسیب های اعتقادی در این زمینه، به عنوان یکی از مولفه ها و قرائن صدور روایت های رضوی که در لایه های فرهنگی جامعه نفوذ کرده و فضایی چالشی در آن زمان ایجاد کرده بود، تاثیر غیر قابل انکار این چالش ها را در میراث احادیث رضوی گوشزد کرده و از این رهگذر زمینه درک بهتر معارف توحیدی امام علی بن موسی الرضا(ع) فراهم شود. بدین منظور با استفاده از روش توصیفی کتابخانه ای به استخراج آسیب های اعتقادی از متن روایت ها پرداخته شد. یافته های این بررسی نشان می دهد که انکار وجود صانع و ایجاد تردید در وجود او، تشبیه، تجسیم و... ازجمله مهم ترین آسیب هایی هستند که فضای چالشی را در حوزه اعتقاد اسلامی و به خصوص معارف توحیدی به وجود آورده بود.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، توحید، آسیب های اعتقادی، معارف رضوی
  • محمدرضا جواهری صفحه 109
    آیا حیاء همیشه خوب است یا بد؟ حیاء در کجا خوب است و باید باحیاء بود و در کجا بد است و باید بی حیاء شد؟ برخی تصور می کنند حیاء همه جا زیبا، خوب و لازم است و هیچ جا نباید بی حیاء بود! این تصور غلط در بین برخی از متدینان مطرح است. در این نوشتار، جایگاه حیاء و بی حیایی و مفهوم و مصادیق آن بر اساس معارف رضوی (ع) تبیین می شود. مسئله بنیادین در این بررسی، استنباط پاسخ همین پرسش از احادیث امام رضا(ع) است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است که با مطالعات و بررسی و واکاوی در کتاب های معتبر حدیثی انجام شده است. هدف، تبیین موضع جامع در ارتباط با موضوع «حیاء» است. تامل در احادیث رضوی در مسئله حیاء، حاکی از گستره کاربرد این واژه است. حیاء در آن بخش از احادیث رضوی که مرتبط با اخلاق بوده، پهناور و دارای توسعه مفهومی است، ضرورت یا ممنوعیت حیاء بستگی به ریشه ها، کارکرد و آثار آن دارد. حیایی که ریشه آن ایمان به خدا و دستاورد آن مصونیت از گناه، دوری از وقاحت، دریدگی و پلیدی هاست و آنجا که انسان در پرتو ایمان به خدا، جهان را در محضر خدا می بیند و بر اساس آگاهی و خشیت الهی، حیاء می کند و از نافرمانی خدا پاک می شود، حیا مقدس، زیبا و مثبت است که آراستگی به آن ضرورت دارد؛ اما حیایی که مبتنی بر جهالت است و اثر آن بازماندن از دانش و رشد اجتماعی و ناتوانی در انجام و رعایت حقوق الهی بوده، زشت و منفی است که باید از آن پیراسته شد.
    کلیدواژگان: حیاء، امام رضا (ع)، انواع حیاء، حیای زشت، حیای زیبا
  • حمید حسن نژاد محمدآبادی صفحه 133
    «آیات الاحکام» آیاتی از قرآن است که به تنهایی یا به کمک آیات دیگر، حکم یا احکامی از مسائل فقهی را به عنوان یکی از مهم ترین مباحث اسلامی در طول قرن ها، مورد گفتگو قرار داده است. بر اساس فرموده خداوند، پیامبر(ص) نخستین مفسر قرآن به شمار می رود که وظیفه دارد آیات قرآن ازجمله آیات فقهی را برای مسلمانان تفسیر کند. پس از پیامبر اکرم(ص)، اهل بیت(ع) نیز به تفسیر آیات فقهی قرآن پرداختند. ایشان توجهی خاص به بیان احکام الهی داشتند، فراوانی روایت های رسیده از آن بزرگواران، گواه این مدعاست. از سوی دیگر ایشان عنایت ویژه بر مرجعیت قرآن و لزوم استفاده از آن داشته اند. نتیجه طبیعی این دو آن است که «آیات الاحکام» مورد توجه ویژه اهل بیت(ع) قرار بگیرد.
    این مقاله می کوشد تا به منظور توجه دادن محققان به میراث گران قدر تفسیری امام رضا(ع)، بخش هایی از این میراث تفسیری را که در ذیل آیات الاحکام آمده است، از منظر تفسیر و نه فقه بررسی کند.
    کلیدواژگان: آیات الاحکام، امام رضا (ع)، طهارت، نماز، خمس، مکاسب، نکاح
|
  • Seyyed Mohammad Mortazavi Page 7
    ‘Reason’ is one the unique bounties of Allah (SWT) to the humankind. This bounty is of so high status among human beings that everybody claims that they use it in the best way and consider their own speech and behaviour as reasonable and rational. Nevertheless, humans’ speeches and behaviours are so different and contradictory that cannot be considered as rational at the same time. The main question of this article is whether there are criteria for social rationality in Imam Reza’s teachings based on which one can evaluate Muslims’ social behaviour. Research in semantics, religious resources, etc. on reason and rationality shows 10 criteria for rationality in Imam Reza’s teachings. The criteria, among others, include hoping one’s doing good, being safe from one’s evil, aggrandising other people’s good efforts, not aggrandising one’s own good efforts, not giving up efforts to solve other people’s problems and not giving up scientific efforts. This article concludes that reason and rationality are not only neglected, but also are of high status in Imam Reza’s teachings. Considering the purpose of creation and the necessity of human’s development which should be fulfilled in this world, rationality has a certain definition. According to this definition, there are criteria in an Islamic society that should be applied carefully and without going to any extremes.
    Keywords: Reason, Rationality, Criteria, Social Relationships, Imam Reza's Teachings
  • Hadi Rastegar Moqaddam Gowhari Page 33
    Silsilat-uz-Zahab Hadith is quoted from Imam Reza (AS), requested by agreat number of narrators while in Neyshabour on his way to Merv in a forced trip by Ma’moun. Since the chain of narrators in this hadith - from Imam Reza (AS) to the Prophet Muhammad (SAWA) - fully consists of infallible Imams, it is known as ‘Al-Musalsal Bi-l-Ashraf’ (narrated by a chain of the noble) among Sunnis. The hadith includes two points: first, it talks about Tawheed (God’s unity) as a MOSTAHKAM castle, which everyone enters will be safe against any divine punishment; second, entering the castle requires a condition that is the position of Wilayah and recognizing the Imamate. This article discusses the importance and truth about Kalimah Tawhidiyyah (La Ilaha Illa Allah) as well as the chain of narrators for the hadith. It also discusses the Kalimah Tawhidiyyah in terms of literary importance. Considering that the narrators in Neyshabour knew who Imam Reza (AS) was, it is worth of asking why Imam Reza (AS) narrated the hadith in a full chain of narrators ending to the Prophet Muhammad (SAWA). It is also worth of asking how the ‘condition’ and the ‘conditioned’ can be related. This is the very main question that this article is going to discuss. The article answers the questions in a descriptive, analytical method. The main answer to these questions is that there is no way to understand Tawheed other than through an infallible Imam. Therefore, the reason behind narrating this hadith for those people in Neyshabour is that one should differentiate between an infallible Imam and a caliph or a governor.
    Keywords: Kalimah Tawhidiyyah, the Status of Imamate, Tawheed of Common People, Tawheed of the Elite, Wilayah Kulliyyah (Full Divine Authority)
  • Reza Vatandoust Page 59
    Knowing Imam Reza’s theoretical as well as practical logic not only will make us familiar with the Imam’s unique character, but also is necessary to be applied in our individual as well as social areas of life. Among these considerable areas in our social life is being and hosting a guest. Therefore, we are required to know about Imam Reza’s lifestyle and advices in this regard in order to adapt our lifestyle to the Imam’s. This article is to elaborate on some of Imam Reza’s etiquette of being and hosting a guest in order to benefit from his teachings with this regard.
    Keywords: Imam Reza (AS)_Islamic teachings_Imam Reza's Teachings_Lifestyle_being_hosting a guest
  • Najmeh Rashidi, Kia, Seyyed Mohammad Kazem Tabatabayi Page 75

    The process of understanding and interpreting the hadiths of infallible Imams (AS) has a close relationship with knowing about intellectual, historical and cultural contexts surrounding the Imam. This article is to introduce the main belief deficiencies as one of the contexts of narrating hadiths on Tawheed (God’s unity) by Imam Reza (AS). Having penetrated to cultural layers of the society and creating challenges in the Age of Imam Reza (AS), these deficiencies had an undeniable influence on the heritage of Imam Reza’s hadiths. Knowing the deficiencies can help us to better understand Imam Reza’s teachings on Tawheed. In order to do this, we derived belief deficiencies of the age in a descriptive, library method. Results of this research show that denying the existence of God and doubting in His existence, Tashbih (likening anything to God), Tajsim (incarnation), etc. are among the main belief deficiencies in the age of Imam Reza (AS).

    Keywords: Imam Reza (AS), Tawheed, Belief Deficiencies
  • Mohammad Reza Javaheri Page 109
    Is modesty always good or always bad? Where is modesty good and where is it bad? Some imagine that modesty is always good, beautiful and necessary and one should never be immodest! This is a wrong attitude some religious people have. This article discusses the status, meaning and examples of modesty and shamelessness according to Imam Reza’s teachings. The fundamental issue in thisresearch is deducing answers to the above questions from Imam Reza’s hadiths. The research method is descriptive-analytical, using a thorough study in authentic collections of hadiths. Reflecting on Imam Reza’s hadiths shows that the word ‘modesty’ has a very broad usage. Necessity or avoiding modesty depends on its roots, belongings, application and influences. The modesty which is rooted in deep faith in Allah and results in safety form committing sins is sacred and beautiful that one should obtain. However, the modesty which is based on ignorance and results in failure in knowledge and social development and failure in considering divine rights is ugly and condemned that one should avoid.
    Keywords: Modesty, Imam Reza (AS), kinds of Modesty, Condemned Modesty, Praised Modesty
  • Hamid Hosseinnejad Mohahammadabadi Page 133
    ‘Ayat-ul-Ahkam’ is applied to verses of the Holy Quran upon which, or with the help of other verses, Islamic rulings can be deduced. As one of the main Islamic issues, these verses have been subject to many debates throughout centuries. According to Allah’s saying, the Prophet Muhammad (SAWA) is the first ever exegete of the Holy Quran who has a duty to interpret verses of the Quran, including Ayat-ul-Ahkam, for the people. After the Prophet Muhammad (SAWA), the Ahl-ul-Bayt (AS) also made exegesis on Ayat-ul-Ahkam. The great number of hadiths by the Ahl-ul-Bayt (AS) shows that they had a big concern for explaining Islamic rulings. Furthermore, they had a big concern for the authority of the Quran and the necessity to benefit from its teachings. These two conclude that Ayat-ul-Ahkam has been of high importance in the view of the Ahlul- Bayt (AS). In order to attract the attention of researchers to Imam Reza’s valuable heritage of exegesis, this article tries to discuss parts of this heritage on Ayat-ul-Ahkam in terms of the Quran exegesis not Islamic jurisprudence.
    Keywords: Ayat_ul_Ahkam_Imam Reza (AS)_Taharah (Islamic Rulings of Purity)_Salat (Islamic Prayers)_Khums (Contributing one_Fifth of a Certain Type of Income to Charity)_Makasib (Islamic Rulings of Business)_Nikah (Islamic Rulings of Marriage)