فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال دوم شماره 8 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل بیک زاده، رضا کیانی صفحه 7
    ادبیات شیعی با پرداختن به مضامین مذهبی و برخورداری از جایگاهی ویژه در نزد محبان خاندان عصمت و طهارت(ع) به جریانی پویا و پرشور مبدل شده است تا آموزه های آیینی ولایی را با نگاهی اخلاقی تربیتی و با زبانی هنری و موثر به نسل های نیازمند به آبشخور علم و اخلاق معصومین(ع) انتقال دهند و باورهای اهالی شیعه را به سوی آرمان های اصیل و متعالی این راهنمایان به کمال انسانی، بهتر و بیشتر رهنمون سازند. از این منظر، در غربت قرنی که فریاد رسای فغان از رنجوری، گنگ ترین آواز آدمی است و خوشه های امید در سکوتی تلخ، دم از ناباروری می زنند و تبخالی از پژمردگی بر لبانشان منقش است، احمد عزیزی دل به امامی بسته است که بارگاه مقدس او مامن بی پناهانی است که آهوی دل دردمند خویش را در جلوه های بی خار ادراکش، رها کرده اند و از پس ابرهای نیایش، چشم به باران اجابتی دوخته اند که خشکسالی لبخند آنان را طراوت بخشد. این نوشتار با نگاهی توصیفی تحلیلی به مثنوی «مادر آهوان» احمد عزیزی، به این پرسش پاسخ داده که سیمای امام رضا(ع) در آیینه اندیشه این شاعر متعهد چگونه بازتاب یافته است؟ بر اساس یافته های بررسی حاضر، این مثنوی نمادین، آوای سرگشتگی بی پناهانی است که هستی خویش را در تنگنای تنهایی و غربت به ضریح کرامت امام رضا(ع) دخیل بسته اند تا سوز دل دردمند خویش را از ستم پیشگی خودکامگان روزگار، با آن حضرت در میان نهند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، کفش های مکاشفه، احمد عزیزی، شعر رضوی، شعر معاصر
  • حسین خاکپور، مرضیه محمودی، منصوره سعیدی گراغانی صفحه 31
    مدیریت فرهنگی اسلامی به معنای تربیت انسان ها بر اساس آرمان های قرآن و اهل بیت(ع) است. در بینش شیعه، ضرورت و اهمیت مدیریت را باید در اصل استوار امامت جستجو کرد. در عصر امام رضا(ع) با توجه به جریان ولایتعهدی فرصتی فراهم آمد تا ایشان با مدیریت فرهنگی، جان تازه ای به کالبد نیمه جان شیعه بخشیده و اسلام ناب محمدی را احیا کنند.
    بر این اساس، نوشته حاضر با روش توصیفی تحلیلی با رویکرد روایی تاریخی به بررسی نقش و تاثیر مدیریت فرهنگی امام رضا(ع) بر جامعه شیعه پرداخته و نتایج را در قالب موارد ذیل بیان می دارد: نقش تعالی بخشی به جایگاه قرآن و اهل بیت(ع) در جامعه، احیاکنندگی سنت رسول خدا(ص) و ائمه اطهار(ع)، تبیین و تثبیت به ویژه در اصل مهم امامت، بالندگی و توسعه بخشی، نخبه پروری، ساماندهی، حفاظت و هدایت، روشنگری، بصیرت افزایی و....
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مدیریت فرهنگی، شیعه
  • مصطفی احمدی فر، حمید حسین نژاد صفحه 57
    روایت های امام رضا(ع) که در قالب احادیث، مناظره ها و مباحث علمی سامان یافته، در منابع حدیثی از اهمیت و امتیاز خاصی برخوردار است. امام(ع) علاوه بر اینکه برای پرسش های مختلف عالمان ادیان و مکاتب، پاسخی درخور داشتند، بر مبنای اعتقادی شخص مخاطب سخن می گفتند و استدلال می کردند و این مهم، یکی از مظاهر توانمندی علمی معرفتی ایشان بود.
    در این مقاله به فراوانی و گستردگی موضوعی روایت های امام(ع) در منابع فریقین پرداخته شده است. با مقایسه آماری در منابع، در اغلب منابع اهل سنت، با وجود اینکه از راویان معاصر امام(ع) روایت های زیادی نقل شده است، اما در مورد روایت های امام(ع) خلا روایی دیده می شود.
    با بررسی حاضر مشخص شد که موضوع های فقهی و اخلاقی، گستره وسیعی از روایت های امام(ع) را در منابع حدیثی شیعه دربر می گیرد.
  • غلامرضا خواجه سروی، سید جواد حسینی صفحه 79
    امروزه آزاداندیشی به عنوان مطالبه ای عمومی مطرح است. از این رو برای ترویج آن در نظام جمهوری اسلامی ایران نیازمند الگو و تباری معین و مشخص هستیم. سوال اصلی این است که آیا در سیره اهل بیت(ع) که به نوعی الگوی مبنا برای نظام جمهوری اسلامی ایران است می توان به شیوه و تبار معینی از آزاداندیشی رسید؟ سیره رضوی به دو دلیل این الگو را در اختیار ما قرار می دهد. حیات فکری و سیاسی امام رضا(ع) باعث شده تا ایشان از روش و الگوی آزاداندیشی برای ترویج معارف اهل بیت(ع) بهره گیرند. از طرف دیگر روش مناظره ها به عنوان متن الگوی آزاداندیشی، خود زمینه ساز ترویج و نشر معارف اسلام شده است. به نظر می رسد تشابه وضعیت جامعه امروز با جامعه معاصر امام رضا(ع) نیز می تواند دلیل دیگری بر کاربردی بودن نوشتار حاضر باشد. در این مقاله با استفاده از روش مطالعات درون دینی و بررسی کتابخانه ای و همچنین با مراجعه به متون اصلی تلاش شده تا به سوال مطرح شده پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: آزاداندیشی، مناظره ها، حیات فکری و سیاسی، سیره رضوی
  • کریم خان محمدی، محدثه یوسفی صفحه 105
    امروزه عصر ارتباطات انسانی است و ریشه بسیاری از مسائل و مشکلات فرهنگی اجتماعی جامعه، بی توجهی به ارتباط صحیح با دیگران است. دقت در سیره زندگی اهل بیت (ع) و تاسی به شیوه رفتاری و سبک زندگی آن بزرگواران همواره می تواند ما را در رسیدن به الگوی مطلوب و اتخاذ روش صحیح زندگی و ارتباط صحیح با دیگران رهنمون سازد. از میان تاریخ تحولات شیعه، بدون شک سفر امام رضا(ع) به ایران از مهم ترین حوادث محسوب می شود. هرچند این سفر با اصرارهای مامون، خلیفه وقت عباسی، صورت پذیرفت؛ اما در عمل دارای آثار و پیامدهای درخشانی برای ایران بود.
    در مقاله حاضر تلاش شده است با نگاهی تحلیلی بر مدل ارتباطات انسانی «برلو» به عنوان نظریه پرداز حوزه ارتباطات، سیره ارتباطی امام رضا(ع) در سفر مدینه تا مرو بررسی شود. مطابق این مدل، چهار ویژگی اصلی ارتباط گر یعنی مهارت ارتباطی، نگرش ها، سطح دانش و موقعیت فرهنگی و اجتماعی فرد، در سیره رفتاری ایشان در این سفر قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: سیره ارتباطی، امام رضا (ع)، از مدینه تا مرو، مدل برلو، ارتباطات انسانی
  • محمد علی طاهری نژاد صفحه 137
    موضوع سرمایه و انباشتن آن در جامعه بشری ازجمله مشکلات ویرانگر در همه اعصار بوده است. امروزه به واسطه ابزارهای جدید، محاسبه های رایانه ای، ماشینی شدن ابزارهای تولید و مصرف، دامنه تخریب و تاثیرگذاری این بیماری بزرگ اجتماعی، بسیار عمیق تر شده است. از رهاوردهای شوم آن می توان به جنگ ها و نابسامانی های گسترده در ابعاد اجتماعی که از طریق انباشتن سرمایه و ایجاد نظام سرمایه داری است، اشاره کرد. در این نوشتار که به روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، سعی شده تا نظام سرمایه داری و تکاثرگرایی که از جهت مفهومی، مصداقی و کاربرد قرآنی، همان فزون طلبی، برتری جویی و پیشی گرفتن از دیگران در اندوحتن مال است، در سیره قولی و فعلی امام رضا(ع)، با معیارها و ملاک های تکاثر به طور عام و تکاثرگرایی و آثار مادی و معنوی آن بررسی شود. واکاوی سیره و روایت های رضوی نشان می دهد اصالت دادن به مالکیت انسان، انحصار و احتکار و بینش غلط در کسب مال، از مهم ترین معیار و ملاک های تکاثر در آموزه های دینی است. از سوی دیگر، رباخواری، کم فروشی، استثمار و تجمل گرایی، از آثار مادی و ترک کارهای خیر و گرایش به سودجویی، بی مسئولیتی و فراموش کردن آخرت نیز در شمار آثار معنوی تکاثر بر زندگی شمرده می شود.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، سیره رضوی، تکاثر، آثار مادی و معنوی، نظام سرمایه داری
  • علی خیاط، علی جانفزا صفحه 161
    معصومان(ع) به عنوان تبیین کنندگان کلام وحی، در گفتار و رفتار خود با مخاطبان، به شیوه ای اثر بخش ارتباط برقرار می کردند. با بررسی احادیث ایشان، این شیوه ها را در شرایط گوناگون انتقال پیام می توان استخراج و دسته بندی کرد. هدف از تدوین این نوشتار استخراج و دسته بندی بعضی از عوامل رفتاری ارتباط موثر در گفتار و رفتار امام رضا(ع) است. این عوامل در باب های مختلف حدیثی امام(ع) و نه صرفا باب های تربیتی وجود دارد. این نکته مورد تاکید است که دوران امامت آن حضرت به خصوص تنوع سه دوره مختلف و به تبع آن مخاطبان مختلف این دوران می تواند الگویی برای شیوه رفتاری مدیران در عصر حاضر باشد. در این مقاله که به شیوه کتابخانه ای نگاشته شده، در چند عنوان به عواملی چون بهره گیری از نشانه های غیرکلامی، انتقال غیرمستقیم پیام، ادب و احترام متقابل، همگامی، هماهنگی قول و عمل، موقعیت شناسی در سخن گفتن و سکوت و ارتباط نزدیک اشاره شده است.
    معاشرت، زمینه سازی برای پیام اصلی، اولویت شناسی و موقعیت شناسی و بالاخره سطح بندی ارتباط از دیگر عوامل رفتاری دارای شاهد مثال در احادیث رضوی است.
    کلیدواژگان: ارتباط موثر، عوامل رفتاری، امام رضا(ع)، مخاطب
|
  • Khalil Baygzade, Reza Kiani Page 7
    Delving into religious themes, the Shia literature has gained a unique status as viewed by lovers of immaculate Ahl al-Bayt family (AS), thus it has turned into a lively mainstream where religious teachings were passed through an effective moral/educational approach and artistic language onto the next generations, those who need the knowledge wellspring and ethics from the Immaculate and Infallible Masumin (AS), therefore it ultimately leads the Shia beliefs of ancestors toward sublime ideals pursued by these leaders to human perfection. From this perspective,it is necessary to consider the distant centuries when the blatant cry from a wretched sounds resembled to the dimmest human voice as the grapes of hope in a bitter silence flushed with infertility and the wilting spot overlaying their lips, it was while Ahmad Azizi set his heart on an Imam whose holy shrine provided a resort for those shelterless people who have released the "deer" of their aching heart before the thornless effects of his perception and they have fixed eyes beyond the cloud of invocation toward a rainfall that could revive their drought-stricken smile. This essay intends to examine, "Mother of the Deers" a masnavi poem composed by Ahmad Azizi in a descriptive-analytical method, in order to answer the question how the Imam Reza's complexion reflected in the ideology of this highly committed poet. The findings show that the symbolic masnavi portrays the call of perplexity in those shelterless peoplewho have, in their desperate loneliness, bound their plea to Imam Reza's sacred burial chamber where they could get away with the heartfelt pains from the oppressive dictators of day.
    Keywords: Imam Reza (AS), Kafahueye Mokashefeh (Shoes of Revelation), Ahmad Azizi, Razavi Poetry, Contemporary Poems
  • Hussein Khakpour, Marzieh Mahmoudi, Mansureh Saeedi Garaqani Page 31
    Islamic cultural management means training people based on the ideals set by either Holy Quran or household. According to the Shiism doctrine, both the necessity and importance of management need to be found in the firm principle of Imamah. An opportunity was gained during Imam Reza’s (AS) era, regarding his chance to be crown prince of the time Abbasid Caliph, by which he succeeded to revitalize the half-dead body of Shia and to revive the real Islam, proclaimed by the Holy Prophet (PBUH), through cultural management. Accordingly, using the descriptive-analytical method, which is based on the narrative-historical approach, this study analyzes the role and impact of Imam Reza’s cultural management on the Shia society. It summarizes the results as follows: the role of elevating the stance of Quran and household in the society, revitalizing the Holy Prophet (PBUH) and infallible Imams’ (AS) sunnah (tradition), explanation and confirmation of, especially, the important principle of Imamah, growth and development, elite training, organizing, protecting and directing, illuminating, developing insight, etc.
    Keywords: Imam Reza (AS), Cultural Management, Shia
  • Mostafa Ahmadifar, Hamid Hussein, Nejad Page 57
    The narratives from Imam Reza (AS) organized in the form of hadiths, debates and scientific discussions are particularly important. In addition to delivering appropriate answers to various questions raised by scholars from other religions and schools, Imam Reza (AS) spoke and reasoned with his audience based on personal ideology, which contributed to one of his key manifestations of cognitive ability. This paper attempts to examine the frequency and extent to which the Imam Reza's narratives can be found in sources from the two sects. Statistically compared, the majority of Sunni resources, despite numerous narrators from Imam in those days, demonstrate a lack of narrative. This study revealed that juridical and ethical subjects cover a wide spectrum of Imam Reza (AS) narratives in Shia hadith resources.
    Keywords: Hadiths, Imam Reza (AS), Compilation of Hadiths, Sunni Resources, Kotob Arbae (Four Books)
  • Gholamreza Khajehsarvi, Seyed Javad Husseini Page 79
    Nowadays, democracy is discussed as a public demand. Therefore, it requires to be promoted in the Islamic Republic of Iran through a crystal-clear model and genealogy. The main question to be answered in this study involves whether the Ahl-al-Bayt Sireh (conduct), which is somewhat a basic model underlying the Islamic Republic of Iran, provide a certain practice or genealogy about democracy? The Razavi Sireh (conduct) brings us such a model for two important reasons. The intellectual and political life of Imam Reza (AS) helped him promote the Ahl-al-Bayt teachings through democratic practices. On the other hand, debates as the context of democratic model, has set the ground for dissemination of Islamic teachings. It seems that the similarity of today’s society to that of Imam Reza's era can also be another reason why this research can be useful. This paper intends to answer the proposed question through inter-religious studies, library studies, and with referring to original scripts.
    Keywords: Democracy, Debates, Intellectual, Political Life, Razavi Sireh (Conduct)
  • Karim Khanmohammadi, Mohaddese Yousefi Page 105
    Today is the era of human communication, and lack of attention to proper communication with others is the root of many cultural-social problems in the society. Paying attention to life style of Ahl al-bayt (PBUH) and following their behaviors and life styles can always guide us to a desired pattern, right life style and proper communication with others. Among the history of Shia’s changes, Imam Reza’s (PBUH) journey to Iran is undoubtedly one of the most important events. Although this journey took place due to Al-Mamun’s (Abbasid caliph) insistence, it actually led to good effects and consequences for Iran. The present study tries to investigate the communication approach of Imam Reza (PBUH) from Medina to Marw through the analytical study of Berlo's model of human communication as a theorist in the field of communication. According to this model, four main characteristics of the communicator, i.e. communication skill, attitudes, knowledge, and cultural-social status are obvious in his behavior during this journey.
    Keywords: Communication Approach, Imam Reza (AS) from Medina to Marv, Berlo's Model, Human Communication
  • Mohammad Ali Taherinejad Page 137
    The capital and accumulation in the human community have led to destructive issues in every era. The impact and extent of the damage caused by such immense social disease have become further profound today by means of modern instruments, computational calculations, mechanization of production/consumption equipment. One instance of ominous achievement can be the widespread wars and instabilities at every social aspect through capital accumulation and establishment of a capitalist system. This essay intends to examine, in a descriptiveanalytical method, the capitalist system and multiplication from a conceptual perspective depicting Quranic examples, i.e. greediness, sense of superiority and outdoing others in accumulation of wealth, as well as oral and practical Sireh of Imam Reza (AS) generally taking into account the criteria of multiplication and its materialistic/spiritual effects. Scrutiny into the Razavi Sireh and narratives demonstrate that excessive valuation of human ownership, monopoly, hoarding and wrong approach to acquiring wealth are among the key criteria of multiplication mentioned in religious teachings. On the other hand, committing usury, using short weights for sale, exploitation and luxury are deemed as materialistic consequences, while quitting good conduct for gaining higher profits, irresponsibility and neglecting the Doom's Day are regarded as the spiritual consequences of the multiplication in human life.
    Keywords: Imam Reza (AS), Razavi Sireh (Conduct), Multiplication, Materialistic, Spiritual Effects, Capitalist System
  • Ali Khayyat, Ali Janfaza Page 161
    Impeccable Imams (AS) as those who are in charge of explaining revelation, have communicated in an effective way in speech and behavior with their audiences. Surveying their traditions, we can inferand classify these methods in different situations of communicating messages. The purpose of this paper is to extract and classify some behavioral factors of effective communications in the speech and conduct of Imam Reza (AS). These factors not only can be found in moral chapters of traditions of Imam Reza(AS) but also in all other chapters. It is emphasized that the era of leadership of Imam Reza (AS) especially with the variety of the three different eras and variety of audiences can be as an example for the behavior of authorities. In this article which is written in the library style, several factors such as the use of non-verbal cues, transfer the indirect message, courtesy and mutual respect, company, harmony of word and deed, tactfulness in deed, speaking and silence and close communication can be noted. Company, preparing background for main message, the priority of the situation and classifying communication are other Behavioral factors in Razavi traditions.
    Keywords: Effective Communication, Behavioral Factors, Imam Reza, the Respondent