فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال چهارم شماره 15 (پاییز 1395)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال چهارم شماره 15 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ولی محمد درینی، محمد تابان، احسان نامدار جویمی*، صید مهدی ویسه، علیرضا احمدی زاده صفحه 7
    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه سرمایه نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی– اسلامی در تحکیم نهاد خانواده از منظر سیره رضوی است. در این زمینه یک فرضیه کلی و چهار فرضیه جزئی شکل گرفته است که رابطه سرمایه نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی - اسلامی با عوامل تحکیم خانواده ازنظر سیره رضوی و ابعاد آن یعنی عوامل اخلاقی، عوامل اقتصادی، عوامل عاطفی و عوامل اجتماعی بررسی شده که ارقام این فرضیات معنادار و برابر با 0.76، 0.64، 0.42، 0.56، 0.43 است. در واقع هر چه سرمایه های نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی– اسلامی مثبت تر و قوی تر باشد، نهاد خانواده محکم تر و از پایداری و استحکام بیشتری در روابط خود برخوردار است. نمادهای اقتصادی، نمادهای اجتماعی و نمادهای فرهنگی می تواند رابطه قوی با تحکیم نهاد خانواده داشته باشد و هر چه خانواده سرمایه های نمادین بیشتری در زمینه اخلاق و دین داشته و بیشتر به این نمادها پایبند باشد، اعضای خانواده بیشتر و بهتر (ازنظر کمی و کیفی) در کنار هم قرار خواهند گرفت و درقبال یکدیگر ازنظر اخلاقی مثبت، ازنظر عاطفی وابسته، ازنظر اقتصادی سازنده،ساز گار و ساده زیست و ازنظر اجتماعی منسجم، مشارکتی و معتمد خواهند بود و در کل موجبات تحکیم نهاد خانواده به عنوان یک کل منسجم را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه نمادین ایرانی، اسلامی، شاخص اخلاقی، شاخص اقتصادی، اجتماعی، شاخص عاطفی، نهاد خانواده
  • علی نصیری* صفحه 47
    از جمله مباحث چالش برانگیز در حوزه خداشناسی مسئله رویت الهی است. از یک سو عادت و انس انسان به باور به وجود هر چیز در پی رویت آن، درخواست پیوسته رویت الهی را سبب شده است و از سوی دیگر، متون دینی بر استحاله این امر تاکید می کنند. شیوع روایات ناسره مبنی بر رویت خداوند توسط پیامبر(ص) در شب معراج یا رویت الهی توسط مومنان در روز قیامت، میان منابع روایی اهل سنت، زمینه باور به رویت را در میان مسلمانان تا عصر امام رضا(ع) گسترش داد و باعث طرح پرسش‏هایی در این زمینه از آن حضرت شد. امام به عنوان سنگربان حقیقی دین با کمک براهین قرآنی و عقلی به نقد این شبهه پرداخت. نگارنده در این مقاله ضمن بررسی دیدگاه امامیه، معتزله و اشاعره درباره رویت خداوند، اهم روایات توحیدی از امام رضا(ع) به ویژه گفت و گوی ابوقره با آن حضرت در نقد این شبهه را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: رویت الهی، امام رضا (ع)، کافی شریف، روایات توحیدی، امامیه، معتزله، اشاعره
  • محمد عبدالحسین زاده *، میثم لطیفی صفحه 73
    در سال های اخیر نقش مشارکت های مردمی مبتنی بر انگیزه های خیرخواهانه یا اعتقادات مذهبی، به عنوان یک حرکت و تلاش موثر در جهت تقویت حمایت های اجتماعی مورد توجه جدی قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش تشریح نقش نهادهای دینی و مردمی در رفع محرومیت و فقر با تاکید بر سیره امام رضا(ع) است. در این پژوهش با روش سیره پژوهی و با بهره گیری از سبک و سیره زندگی امام رضا (ع) و همچنین تدقیق در روایاتی که از ایشان رسیده است، راهکارهای گسترش و تقویت نهادهای دینی و مردمی در جامعه اسلامی ارائه شده است. به وضوح روشن می شود که در اسلام نهادهای دینی و مردمی مهم ترین نقش را در گسترش رفاه در جامعه و رفع محرومیت ها و فقر دارند. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که رفتار معصومین از جمله امام رضا (ع) مانند احترام به فقیر، تشویق به سخاوت و... در صورتی که در جامعه نهادینه شود باعث گسترش نهادهای دینی و مردمی در جامعه اسلامی می شود. به تبع گسترش این نهادها در جامعه، فقر و محرومیت نیز کاهش پیدا می کند. دولت و نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد باید با تکیه بر این ظرفیت جامعه اسلامی، به دنبال رفع فقر و محرومیت در جامعه باشند.
    کلیدواژگان: نهاد، نهادهای دینی و مردمی، سیره امام رضا (ع)، انفاق، صدقات، محرومیت
  • مصطفی اسفندیاری (فقیه)، مصطفی مهدوی آرا، علیرضا نادریان لایین*، صدیقه یوسفی چوبینی صفحه 99
    توجه به کلام و تاثیر آن بر مخاطب از اصلی ترین ویژگی های سیره امامان معصوم(ع) است. کلام در لایه های عمیق ذهن و قلب افراد رسوخ می کند و رفیق همیشگی زندگی وی می گردد. بهترین شاهد مثال بر این گفته معجزه پایه گذار مکتب اسلام یعنی قرآن است که از جنس کلام است. در بیشتر سخنان و نصایح امام رضا(ع) رد پای اصول اخلاقی و آموزه های قرآنی به صورت مستقیم وغیر مستقیم دیده می شود؛ سخنانی در اوج معانی علمی، ادبی و اخلاقی متناسب با نیازهای روز جامعه.
    با سیری در حیات فکری امام رضا(ع) مشخص می شود، ایشان برای هدایت انسان به سعادت حقیقی یا همان آرمان شهر حقیقی بشری تلاش بسیاری به کار بسته اند و زمانی که غرب در قرون وسطی سیر قهقرایی انحطاط فرهنگی را پشت سر می گذاشت و دایم حلقه محاصره فرهنگ و اندیشه آنان تنگ تر می گشت، اندیشه اسلامی و فرهنگ مترقی رضوی با تبلیغ و ترویج آزادگی فکری در پی بنیان نهادن آرمان شهری آرمانی بود و اندیشه ها و ارزش های اخلاقی قدرتمندی به جا گذاشت و در صدد پی ریزی پایه های تمدنی اسلامی، انسانی در حوزه های مختلف فرهنگی، عاطفی بوده است. در حیطه بررسی آرمان شهر اسلامی، انسانی براساس بیانات امام رضا(ع)، ابتدا دیدگاه امام(ع) درباره مبادی آرمان شهر آرمانی مطلوب جامعه انسانی را بر می شماریم، سپس مفهوم آرمان شهر دینی از دیدگاه امام(ع) را بیان می کنیم. این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای نگارش یافته و نمونه هایی از دیدگاه های امام(ع) نیز درباره با اصول بنیادی اخلاقی و انسانی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، آرمان شهر، اصول اخلاقی، مباحث انسانی
  • مرتضی رحیمی* صفحه 133
    اشاره امام رضا(ع) به حقوق دوست ، آداب دوستی و ویژگی های دوست نشانگر توجه آن حضرت به استحکام پایه های دوستی از یک سو و مقابله با آثار سوء همنشین و دوست بد از سوی دیگر است. از آن جا که تهاجم فرهنگی همه وجوه سبک زندگی اسلامی از جمله سبک دوستی اسلامی را نشانه گرفته ، بیان آیین دوست یابی اسلامی در حفظ سبک دوستی مد نظر اسلام مفید است.
    بیان سبک برخورد با برادر مومن و حقوق وی و نیز تشویق به گرفتن برادر (دوست) برای خدا ، ایمان و باور دینی نشانگر اهمیت ایمان در سبک دوستی اسلامی می باشد.
    این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده درباره این که در سخنان امام رضا(ع) به چه شاخص های دوستی اشاره شده پرداخته است تا به ترویج سبک آیین دوست یابی اسلامی کمک کند.
    کلیدواژگان: دوستی، دوست، شاخص ها، حقوق دوست، امام رضا (ع)
  • یاسر اسماعیل زاده امامقلی*، فهیمه شبان زاده صفحه 165
    تقریب مذاهب و مقوله وحدت در دین مبین اسلام اهمیت به سزایی دارد و از همین رو در قرآن کریم و سیره معصومین(ع) از جمله امام رضا(ع) بر آن تاکید شده است. قراین و شواهد حاکی است که امام رضا(ع) در طول حیات مبارک خود به عنوان رهبری شایسته با بینشی برگرفته از قرآن کریم و سنت نبوی، در عرصه بیان، نظر و نیز در عمل بر تقریب مذاهب و وحدت اسلامی اهتمام ورزیده است. بنابراین فرضیه تحقیق عبارت است از این که در زندگی امام رضا(ع) مواردی نظیر محوریت قرآن کریم، بازگشت به سنت پیامبر(ص)، اصلاح اخلاق جامعه اسلامی، برابری انسان ها، آزادی اندیشه و جلوه هایی از توجه به تقریب مذاهب مشاهده می شود. روش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی است؛ به طوریکه ابتدا مطالب فیش برداری و دسته بندی و سپس واکاوی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، تقریب مذاهب، سیره و گفتار، وحدت
  • سید جواد امام جمعه زاده، سید زکریا محمودی رجا، سید علی سراج صفحه 193
    متاثر از آموزه های رنسانس شاهد مبنا قرار گرفتن مولفه هایی چون اومانیسم، سکولاریسم و توجه صرف به عقلانیت در ساحت سیاسی اجتماعی بشر هستیم؛ که این امر مهم تحولات کمی و کیفی ساختاری را در پی داشته است. سیطره نگرش منافع محوری صرف، نسبیت انگاشتن مذهب و معنویت در سطح جهان، رشد روزافزون درگیری های نژادی قومی، استعمار و استثمار منابع انسانی طبیعی، از بین رفتن استقلال و اراده بشریت به تبع توجه صرف به عقلانیت ابزاری، از نتایج آموزه های فوق و مهم ترین مصداق آن، یعنی جهانی شدن فرهنگ است. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که کدام یک از جهان بینی های لیبرال دموکراسی و معارف رضوی توان و قابلیت تاثیرگذاری بیشتری در جهان مادی گرا و ایدئولوژی زده امروزی را دارند؟ یافته های پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و ابزار تحلیل گفتمان به دست آمده حاکی از آن است که مشکلات روحی روانی، متزلزل شدن بنیادهای خانواده و سایر ناهنجاری های اجتماعی سیاسی از مهم ترین پیامدهای حاکم شدن گفتمان جهانی شدن فرهنگ و دال مرکزی آن یعنی اومانیسم است. همچنین نگرش هایی نظیر مارکسیسم، نئومارکسیسم و... نتوانسته اند این خلا اساسی را پر کنند. به همین منظور به دنبال تزلزل معنایی و حمایتی سایر گفتمان ها، معارف رضوی به عنوان فرهنگ فرابشری و دال های مرکزی آن چون: محبت، رافت، اخلاق مداری، عدالت و آزادی به عنوان مولفه های فطری الهی که امروزه از گمشده ها و نواقص زندگی بشریت اند، می توانند راهگشای معضلات کنونی و تحقق بخش خواسته های مادی و معنوی افراد و شکوفایی قابلیت های وجودی آنان شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، جهانی شدن فرهنگ، نظام سرمایه داری، معارف رضوی، اخلاق مداری، بحران هویت
  • محسن سیفی، نجمه فتحعلی زاده صفحه 229
    سیره امام رضا(ع)، همواره موضوع مدح و ستایش شاعران دوره های مختلف قرار گرفته است. شاعران متعهد معاصر عرب و ایران نیز قصایدی دروصف و مدح، بیان مکارم اخلاقی، تقوا و دینداری و علم ایشان به مسائل و زبان های گوناگون سروده اند. نگارندگان این پژوهش می کوشند تا نگاه دو شاعر عربی سرا و پارسی گوی معاصر یعنی عبدالمنعم فرطوسی و محمدحسین بهجتی را نسبت به امام رضا(ع) تحلیل کنند و با تطبیق اشعار آنان، به وجوه شباهت و تفاوت این اشعار دست یابند. اشعار عبدالمنعم فرطوسی دارای اسلوب روایی و داستانی است؛ زیرا شاعر تحث تاثیر روایات و احادیث نقل شده درباره امام رضا(ع) بوده است و زبان شعری سروده هایش بسیار ساده و روان است؛ همچنین او در اشعار خود به جزئیات بیشتری تکیه کرده؛ در حالی که اشعار محمدحسین بهجتی اسلوب خطابی و ادبی پیچیده تری دارد و غالبا کلیات را مورد توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، عبدالمنعم فرطوسی، محمدحسین بهجتی، بخشش امام رضا (ع)
|
  • Vali Mohammad Darini, Mohammad Taban, Ehsan Namdar Joyami *, Said Mahdi Visah, Ali Reza Ahmadizadeh Page 7
    The aim of this study was to investigate the relationship between symbolic capital, based on the model Iranian - Islamic is to strengthen the family in terms of Razavi lifestyle. In this context, a question formed part of the four questions that related to the symbolic capital based on the Iranian model - Islamic lifestyle factors, family strengthening Razavi and its dimensions (moral factors , economic factors, Emotional factors, social factors) studied these questions were significant and equal to is 0.76, 0.64, 0.42, 0.56, 0.43. The symbolic capital, based on the Iranian model Islam is positive and stronger, stiffer, and the stability and strength of family ties is more. Symbols of economic, social icons and cultural symbols can have a strong relationship with the strengthening of the family institution and the more symbolic capital of the moral and religious family, and adhere to these symbols, better (in terms of quantity and quality) will be together.
    Keywords: symbolic capital of Iranian, Islamic, moral factors, socio, economic factors, emotional factors, family
  • Ali Nasiri * Page 47
    One of the controversial topics in Theology is the issue of visibility of God. At one side human being habitude and familiarity is believing a matter after observing it, which has caused continuously demands for seeing God, and on the other side religious scripts has emphasized the inconceivability of this issue. Infiltration of false narrations which quoted the eyesight of Prophet Mohammad in the night of Meraj and seeing the Divinity by the believers in the day of resurrection in Sunni hadith references, created a context for Muslims to have credence on this issue until the era of Imam Reza and led to asking Imam about this issue. Imam as the true guardian of the Islam criticized this doubt by Quranic and rational logics. The author of this article in addition to discussing the opinions of Imami, Mu’tazilite and Ash’arites about the visibility of God, surveys about the principle narrations of Imam Reza on monotheism, including the conversation between Abu-Ghorah and Imam Reza on criticizing this issue.
    Keywords: Visibility of God, Imam Reza, The book of Kafi, Monotheistic narrations, Imami, Mutazilite, Asharites (AS)
  • Mohammad Abdolhosseinzadeh *, Meisam Latifi Page 73
    In recent years, the role of public participation based on incentives for charitable or religious beliefs, is considered as an effective efforts to strengthen social protection. The main goal of this research is to explain the role of religious and the public institutions for Privation elimination with emphasis on the Sirah of Imam Reza (PBUH). In this article, with Sirah research method Investigate Sirah of Imam Reza (PBUH) and presented ways to strengthening and expanding religious and the public institutions in the Islamic Society. In Islam, religious and the public institutions most important role in the development of social welfare and Privation and poverty elimination. Result of This research show that the behavior of Imams such as Imam Reza (PBUH) as respect for the poor, encouraging the generosity and etc. if Institutionalization in society cause spread religious and the public institutions in the Islamic Society. As a result of Extension these institutions in society are also reduced poverty and deprivation. Government and supporting institutions such as Islamic Relief Committee must rely on this capacity of the Islamic society, to elimination of poverty and Privation in our society.
    Keywords: Institution, religious, the public institutions, Sirah of Imam Reza (PBUH), charity Donations, Privation
  • Mustafa Esfandiari (Faqih), Mastafa Mahdavy, Ali Reza Naderian Laeen *, Sedeqeh Yosefy Page 99
    According to the words of its impact on the audience of the main angle of biography of the Holy Imams (AS) is, the word of the deep layers of the mind penetrated the hearts of people, life is a constant companion, the best example, according to the founder of Islam, the Quran is the miracle of the Word is, the more words Vnsayh Imam Reza (AS) teachings of the Koran as direct and indirect footprint ethical principles can be seen at the peak of the meanings of words, literary and moral tailored to the needs of the community.
    With Search in the intellectual life of Imam Reza (AS) is determined, to lead them to true happiness of man, the true utopia of human effort applied, and when the West in the Middle Ages regression was cutting through cultural decay, and the siege of the culture of their thoughts constantly circle became tighter, progressive Islamic thought and culture Razavi promoting intellectual freedom in the founding utopian ideals, thoughts and left a strong moral values, which seeks to lay the foundations of Islamic civilization, people in various fields cultural, emotional, respectively. This article is a descriptive, analytical, written using library resources for, and examples of the views of Imam (AS) in relation to human and fundamental moral principles is examined. This article is a descriptive, analytical, written using library resources for, and examples of the views of Imam (AS) in relation to human and fundamental moral principles is examined.
    Keywords: Imam Reza (AS), utopia, ethics, human issues
  • Morteza Rahimi * Page 133
    Imam Reza’s hint to the rights related to friends, rules of friendship and features of a friend shows that Holinesse’s attention to the sturdiness of friendship bases from one hand and confronting against bad effects of a bad friend and favorite person on the other hand since, cultural invasion has aimed all aspects of Islamic life style such as Islamic friendship style, expressing the rules of Islamic way of making friends is useful for keeping friendship style considered by Islam. Expressing a style for facing a faithful person and his rights and also encouraging to take a brother (friend) for God, religious faith and idea shows the significance of faith in the Islamic friendship style. In the present research which has been done through the descriptive-analytic method, the response to the question Have the features of Islamic friendship pointed out in the words of Imam Reza (peace be upon him) has been investigated in order to help the style of Islamic friendship rules be promoted.
    Keywords: Friendship, Friend, Features, Friend's rights
  • Yaser Esmailzadeh Emamgholi *, Fahihme Shabanzadeh Page 165
    The concept of unity and approximation of religions is very important in Islam. Therefore, it has been emphasized in the Holy Quran and Imams’ conduct including Imam Reza’s (AS) conduct. The basic question is how approximation of religions is demonstrated in in Imam Reza’s (AS) conduct and speech. Evidence suggests that Imam Reza (AS), as an efficient leader whose insights are taken from the holy Quran and prophetic tradition, made an effort during his blessed life to emphasize the importance of approximation of religions and Islamic unity in theory and in practice. Therefore, the study hypothesis is as follows: “In Imam Reza’s (AS) life, examples such as the centrality of the Holy Quran, return to the Sunnah of the Prophet (PBUH), the correction of social morality, human equality, scientific and educational activities, and freedom of thought are demonstrations of approximation of religions and Imam’s attention to this issue. This is a descriptive analytic study. To carry out the study, notes were taken and they were categorized. Afterwards, data was analyzed and finally, the results were presented.
    Keywords: Imam Reza (AS), approximation of religions, conduct, speech, unity
  • Seyed Javad Emamjomehzadeh, Seyed Zakaria Mohmoodi Raja, Seyed Ali Seraj Page 193
    Concerning the renaissance educations we see humanism and secularism emphasizing on rationality in political and social arena which carry on structural qualitative and quantitative changes. Interest oriented outlook, relative view to religion and spirituality in the world, increasing racial and ethnical conflicts, colonization and exploitation of human and natural resources, and diminishing independence and will of human resulted by instrumental rationality are products of such educations, i.e., cultural globalization. The question in this research rests on which of the liberal democracy and razavi epistemologies are able to affect more on current material and ideological world? The findings in this descriptive –analytical and discourse analytic research show that psychic difficulties, weakening family bases, and social and political normlessness remain the significant consequences of cultural globalization discourse and its central signifier, i.e., humanism. Marxism and neo Marxism could not also solve these problems. Razavi epistemologies as a comprehensive culture with its central signifiers such as friendship, kindness, morality, justice and freedom can find good solutions for the problems.
    Keywords: discourse analytic, cultural globalization, capitalist system, razavi epistemologies, morality, identification crisis
  • Mohsen Seifi, Najmeh Fathalizadeh Page 229
    Life of Imam Reza (AS), has always eulogized by poets of various periods. Contemporary Arab and Iranian poets committed and praise poetry, expression of moral virtues Piety and their knowledge of various languages and Different issues. The authors of this study to analyze the Point of view of two contemporary poet Abdul monem –al-fartusi and Mohammed Hussein Behjati to Imam Reza (AS) and analysis by comparing their poems, the similarities and differences of these poems reach. Lyrics Abdul monem –al-fartusi have a style of narration and plot because the poet was under the influence of traditions and narratives about Imam Reza (AS) and poetic language is very simple and clear, and he relied on his poems details while the lyrics Mohammed Hussein Behjati addressed and literary style is complicated.
    Keywords: Imam Reza (AS), Abdulmonem, al, fartusi, Mohammad hosein Behjati, Arabic, Persian contemporary poems