فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال ششم شماره 23 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مرتضی غیور باغبانی ، امید بهبودی، مهدی رمضانی، علی پورنگ صفحات 9-42
    رفتار شهروندی سازمانی و نتایج مطلوب آن در سازمان‎ها امری مهم و حیاتی است. اهمیت این موضوع در سازمان‎های معنوی و مذهبی مانند آستان قدس رضوی دوچندان است. از این‎رو، در پژوهش حاضر رابطه بین هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی با نقش تعدیل‎گری سابقه خدمت، در حرم مطهر امام‎رضا (علیه‎السلام) بررسی شده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی است. روش پژوهش نیز توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شاغل در حوزه اماکن متبرکه تشکیل داده‎اند که تعداد آنها 705 نفر است و بر اساس جدول مورگان، 247 نفر به‏صورت تصادفی طبقه‏بندی و به‎عنوان نمونه آماری برای پاسخگویی به پرسش‎نامه پژوهش انتخاب شده‏اند. ابزار جمع‏آوری داده‏ها، پرسش‎نامه‏های استاندارد رفتار شهروندی سازمانی «بویل و همکاران» (2016) و پرسش‎نامه استاندارد هوش معنوی «عبدالرحمن و مدی‏شاه» (2015) ، بوده است. برای تجزیه‎وتحلیل داده‏ها از روش مدل‎یابی معادلات ساختاری و نرم‏افزارهای SPSS و LISREL استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد هوش معنوی موجب افزایش رفتارهای شهروندی سازمانی می‎شود. همچنین نقش تعدیل‎گری مثبت سابقه خدمت در رابطه بین هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی تایید شد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، رفتار شهروندی سازمانی، سابقه خدمت، آستان قدس رضوی، حرم مطهر امام‎رضا (علیه‎السلام)
  • اکبر طالب پور ، سیدعلی نقی ایازی صفحات 43-72
    بی‎تفاوتی اجتماعی نوعی آسیب اجتماعی و مانع مشارکت اجتماعی است و عوامل متعددی از جمله سبک زندگی، باورهای مذهبی و… بر آن تاثیر می‎گذارد. مطالعه حاضر تاثیر زیارت مشهدالرضا (علیه‎السلام) بر بی‎تفاوتی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آیت‎ الله العظمی بروجردی را مطالعه و بی‎تفاوتی دانشجویان را در دو بازه زمانی قبل و بعد از زیارت مشهدالرضا (علیه‎السلام) بررسی کرده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه بودند که در سال تحصیلی 94-95 به حرم امام‎رضا (علیه‎السلام) مشرف شده‎اند که 200 نفر به‎طور تصادفی انتخاب شدند. روش تحقیق پیمایش با ابزار جمع‎آوری اطلاعات، پرسش‎نامه بود. برای اندازه‎گیری اعتبار، از روایی محتوایی و برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج آزمون تفاوت میانگین‎ها نشان داد بی‎تفاوتی اجتماعی افراد در دو بازه زمانی قبل و بعد از زیارت، در حد قابل ملاحظه‎ای تغییر یافته است. همچنین، نتایج نشان داد بین زیارت مشهدالرضا (علیه‎السلام) و میزان بی‎تفاوتی اجتماعی رابطه معکوس، بین آنومی و بی‎تفاوتی اجتماعی رابطه معنادار مثبت و بین بی‎تفاوتی اجتماعی و اثربخشی اجتماعی، رابطه معکوس وجود دارد. متغیرهای مستقل تحقیق توانستند 49درصد از تغییرات متغیر وابسته تحقیق را تبیین کنند. نمایند.
    کلیدواژگان: زیارت، مشهدالرضا (علیه‎السلام)، بی‎تفاوتی اجتماعی، احساس آنومی، مشارکت اجتماعی
  • علی اکبر ذاکری صفحات 73-102
    هدف پژوهش حاضر بیان دقیق یکی از مفاهیم دینی تاثیرگذار در ایجاد فرهنگ و تعهد اجتماعی است. پژوهش با روش اسنادی و کتابخانه ای به تحلیل و واکاوی موضوع پرداخته و با پی گیری معنای تعرب و هجرت و با تکیه بر گزارش های تاریخی و حدیثی در سیره علوی و رضوی، تلاش کرده است تا به این مهم دست یابد. از یافته های پژوهش، تقسیم مسلمانان به مهاجر و اعرابی پس از فتح مکه است. مسلمانان خود را ملزم می دانستند برای جهاد به مرکز حکومت اسلامی هجرت کنند. تخلف از این وظیفه، حکم مرد اعرابی را داشت که به‎جهت بی تفاوتی، از یکسری حقوق اجتماعی و اقتصادی محروم می شد. یافته اصلی و نوآوری پژوهش، اثبات فرضیه پژوهش در ترادف تعرب بعدالهجره، با بی تفاوتی سیاسی اجتماعی است. به فرموده امام‎رضا (علیه‎السلام) تعرب رفتن به بادیه نیست بلکه علت حرمت تعرب بعدالهجره، بی تفاوتی در حمایت امام بحق و دیگر پیامدهای منفی آن است، اگرچه شخص در مرکز اسلام باشد.
    کلیدواژگان: تعرب بعدالهجره، هجرت، عصر غیبت، مهاجر، گناه کبیره
  • محمدرضا جباران صفحات 103-125
    نظام اخلاقی اسلام با مشخصه های خود دارای مبانی ویژه ای است. امام‎رضا (علیه‎السلام) نظام اخلاقی قرآن را بر محور توحید مطرح کرده است. استخراج و معرفی مبانی اخلاق اسلامی از دیدگاه نظری و سیره عملی آن حضرت دستمایه ای است که با استناد به آن می توان جامعیت نظام اخلاق اسلامی را بر محور توحید تبیین کرد. این مقاله با استفاده از روش تحلیل مفهومی ایزوتسو به این مهم پرداخته است. برای رسیدن به این هدف، چهار مرحله طی شده است. نخست، شناسایی ایمان از دیدگاه امام رضا (علیه‎السلام). دوم، نقل سخنانی از آن حضرت که واژه ایمان در آنها به‎کار رفته است و ارجاع نشانه های پراکنده به این مفهوم کانونی. سوم، ارجاع ایمان به توحید با استفاده از روش تحلیل مفهومی. چهارم، در حرکتی تفصیل‎گرا با بررسی هویت انسان و جهان در مدار توحید، دو مفهوم واسطه «انسان دوبعدی» و «جهان دوساحتی» شناسایی شده و در چیدمانی جدید بر محور مفهوم مرکزی توحید، سایر مفاهیمی که می توانند مبنای اخلاق باشند، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: نظام اخلاقي، مباني اخلاق، ايمان، توحيد، امام‎رضا (عليه‎السلام)
  • فاطمه معتمدلنگرودی ، محمدرضا بارانی صفحات 127-152
    دستیابی به بینش وحدت اسلامی و تشکیل امت واحده که مبنایی قرآنی دارد، از دیرباز مورد توجه پیامبر اکرم (صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) و امامان معصوم (علیهم‎السلام) بوده است. از این رو، در عصر امام‎رضا (علیه‎السلام) و در پی گسترش بحث‎های کلامی، موقعیتی پیش آمد که امام توانست با استفاده از شرایط موجود با بزرگان ادیان و مذاهب اسلامی مباحثه و مناظره کند و گامی در جهت اتحاد میان مسلمانان بردارد. این مقاله با انگیزه یافتن راهبردهای دستیابی به وحدت اسلامی با توجه به کلام رضوی به نگارش درآمده است. از این منظر، پرسش این پژوهش آن است که راهبردهای دستیابی به وحدت اسلامی در کلام امام‎رضا (علیه‎السلام) چیست و چگونه می‎توان به آن نائل شد؟ روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع بنیادی است که با مطالعه کلام رضوی، راهبردهای رسیدن به وحدت اسلامی آشکار خواهد شد. مطالعات و بررسی کلام امام‎رضا (علیه‎السلام) به انگیزه شناسایی راهبردهای وحدت اسلامی نشان داد عالم آل محمد (صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) در برابر خلافت عباسی در شرایط مختلف با سخنان بجا و اقدام صحیح خود، میان مسلمانان برابری و یکدلی برقرار و بر فرهنگ همدلی، اتحاد و وحدت اسلامی میان تمام مسلمانان تاکید کرده اند. مهم‎ترین راهبردهایی که امام‎رضا (علیه‎السلام) در احادیث خود در زمینه وحدت اسلامی بیان داشته اند، عبارت است از: بینش توحیدی، تاکید بر قرآن، تمسک به سیره نبوی، توجه به آرمان مهدویت‎گرایی، مداومت بر ذکر صلوات بر محمد (صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) و خاندان مطهرش (علیهم السلام) ، توجه‎دادن به اصول و مبانی وحدت در مناظره‎ها و اخوت ایمانی.
    کلیدواژگان: امام‎رضا (علیه‎السلام)، مامون، سیره، وحدت اسلامی، امت اسلامی
  • رسول محمدجعفری صفحات 153-180
    حفظ و تبیین اخبار پیامبر (صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) و امامان پیشین، از جمله وظایف اهل بیت (علیهم‎السلام) بوده است. این مهم در سیره امام‎رضا (علیه‎السلام) به اقتضای فضای سیاسی فرهنگی حاکم بر روزگار ایشان فراوان دیده می‎شود به‎طوری‎که از آن حضرت سوال‎های متعددی نسبت به روایات معصومان پیشین شده است. از این‎رو، این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، در پی پاسخ به این پرسش است که رویکردهای ایجابی امام‎رضا (علیه‎السلام) در مواجهه با روایات عرضه‎شده به ایشان کدام است؟ یافته‎های تحقیق نشان از آن دارد که حضرت در مواجهه ایجابی با روایت‎های عرضه‎شده، چهار رویکرد را برگزیده‎اند: 1. تایید روایات 2. تبیین روایات 3. جری و تطبیق روایات 4. تصحیح برداشت‎های سطحی از روایات. در این بین، تبیین و تایید روایات به ترتیب با 10 و 9 مورد، بیشترین فراوانی را داشته است. روایات عرضه‎شده در موضوعات مختلف اعتقادی، اخلاقی و فقهی بوده‎اند و بیشترین سهم را روایات اعتقادی با موضوع امام‎شناسی به خود اختصاص داده است. گاه روایات از زبان پیامبر (صلی‎ الله ‎علیه‎وآله) ، امام باقر و امام صادق (علیهما‎السلام) به امام‎رضا (علیه‎السلام) عرضه شده‎اند و گاه راویان در هنگام عرضه روایت، یا به معصوم خاص اشاره نکرده و یا عبارت «روی عن آبائک» را به‎کار برده‎اند. روایات توسط راویان مختلفی عرضه شده است که سهم حسین‎بن خالد و ابوصلت هروی بیش از دیگران بوده است.
    کلیدواژگان: امام‎رضا (علیه‎السلام)، عرضه روایات، مواجهه ایجابی، گونه‎های مواجهه، راویان
  • عنایت شریفی ، مهرعلی لطفی قادیکلایی صفحات 181-211
    سبک تربیتی امام‎رضا (علیه‎السلام) در تربیت کودکان یکی از ابعاد سبک زندگی اسلامی است. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخگویی به این سوال اساسی است که سبک تربیتی امام‎رضا (علیه‎السلام) در تربیت کودکان چگونه بوده است؟سبک تربیتی امام‎رضا (علیه‎السلام) قبل از تولد کودکان به‎گونه‎ای بوده است که به اموری همانند انتخاب همسر و مادر شایسته، رعایت آداب مباشرت، مراقبت‎های بارداری و… توجه داشته و پس از تولد و در روزهای آغازین تولد به آداب و سننی همانند گفتن اذان و اقامه در گوش چپ و راست، انتخاب نام نیکو، عقیقه کردن، کام‎برداشتن و… اهتمام می‎ورزیدند. همچنین به اموری چون محبت و مهرورزی، رعایت عدالت و مساوات، گسترش مراسم عبادی و معنویت‎گرایی در خانه و جامعه، ایجاد فضای مساعد تربیتی، تکریم شخصیت، احترام، آموزش احکام و معارف دین، نظارت و مراقبت بر وضعیت فرزندان و… توجه داشتند.
    کلیدواژگان: امام‎رضا (علیه‎السلام)، سبک زندگی، سبک تربیتی، تربیت، کودکان
  • زهره شریعت ناصری ، زینب طیبی صفحات 212-240
    هر ارتباطی لزوما بر اصولی استوار است. از این میان، روابط همسران به اولویت، چنین است. قرآن به‎عنوان کتاب جامع زندگی، در این‎باره به همسران پیشنهادهایی دارد که از دلالت‎یابی آیات به‎دست می‎آید. کشف مدالیل و مقاصد آیات و ارائه راهکار قرآنی در سطح خانواده و اجتماع، بدون بهره‎گیری از کلام معصومان (علیهم‎السلام) ناقص و کم‎فایده است. از این‎رو، نوشتار حاضر اهم اصول مورد نظر را مطابق با روایات تفسیری و غیرتفسیری امام‎رضا (علیه‎السلام) تبیین و تفسیر کرده است. بنابراین، منابع مهم مقاله را تفسیرهای روایی و منابع حدیثی تشکیل می‎دهد؛ متونی که دیدگاه امام‎رضا (علیه‎السلام) را ذیل آیات یا فارغ از آن، بازتاب داده است. سوره نساء حاوی اصول روابط همسران است. این سوره مهم‎ترین اصول روابط همسران را به‎طور کلی بر محور تساوی خلقی بین زن و مرد و بر اساس خویشاوندی تکوینی تعریف کرده و بر دوطرفه‎بودن رابطه حق و تکلیف بین همسران تاکید دارد. همچنین، مسئولیت مالی و مدیریتی میان همسران را به‎مقتضای شرایط فردی و اجتماع خانوادگی به‎رسمیت می‎شناسد به‎گونه ای که با درنظرگرفتن تمام این امور، مطابق مصالح فردی و اجتماعی قانون‎گذاری کرده است. شیوه تحقیق،کتابخانه‎ای و توصیفی‎‎تحلیلی است و محدوده پژوهش تنها آیات حاوی اصولی است که روابط همسران را در سوره نساء سامان می‎بخشد.
    کلیدواژگان: روابط همسران، سوره نساء، امام‎رضا (علیه‎السلام)، قوامیت، مهریه، حق و تکلیف
|
  • Seyed Morteza Ghayour Baghbani , omid behboodi, mahdi ramezani, ali pourang Pages 9-42
    Organizational citizenship behavior and its desired results are vital and critical in organizations. This issue is more important in spiritual and religious organizations such as Astan Quds Razavi. Therefore, this study investigates the relationship between spiritual intelligence, organizational citizenship behavior and moderating role of duty background in the Imam Reza (AS) holy shrine. With regard to the goal, this research is of applied model. Also, the research method is descriptive correlational. The population of this study consists of 705 employees working in the religious places. According to the Morgan’s table, 247 people were classified through random sampling and selected as the sample of this study to complete the questionnaire. Data collection tools were organizational citizenship behavior standard questionnaires of Buil et al. (2016) and spiritual intelligence standard questionnaire of Abdul Rahman and Medi Shah (2015). In order to analyze the data, structural equation modeling method was used along with LISREL and SPSS softwares. The result shows that the spiritual intelligence enhances the organizational citizenship behaviors. Also, the positive moderating role of duty background in the relationship between spiritual intelligence and organizational citizenship behavior was confirmed.
    Keywords: Spiritual intelligence, Organizational citizenship behavior, Duty background, Astan Quds Razavi, Imam Reza Holy Shrine (AS)
  • Akbar Talebpour , Alinaghi Ayazi Pages 43-72
    Social apathy is a social disorder which prevents individuals from social participation and it is affected by a number of factors, including lifestyle, religious beliefs and so on. The present study investigates the role of going on a pilgrimage to Mashhad in social apathy of students of Ayatollah Ozma Borujerdi University, and it considers students’ apathy in two time periods, before and after going on a pilgrimage to Mashhad. Statistical population of research were all students of the university who went on a pilgrimage to Imam Reza’s Holy Shrine in 2015-2016 academic year, 200 of which were selected randomly. The survey research method was employed and data was collected through questionnaires. For validity measurement, content validity and for measuring reliability, Cronbach's alpha method was used. The test results of mean differences showed that social apathy has changed significantly before and after the pilgrimage period. The results also showed that there is an inverse relationship between the pilgrimage to Mashhad Al-Ridha and social apathy as well as between social apathy and social effectiveness. Research data confirmed that there is a positive significant relationship between anomie perception and social apathy. The independent variables could explain 49 percent of dependent variable changes.
    Keywords: Pilgrimage, Mashhad Al-Ridha, Social Apathy, Anomie Perception, Social Participation
  • Ali Akbar Zakeri Pages 73-102
    There are concepts which own a significant position in Islam, but what are expressed on them do not indicate their greatness. Taarob after Alhijra, one of the mortal sins is from this category of concepts. It literally means moving from city (the place of Hijrat) to desert and there are many specific commentaries about it. In order to clarify the state of being taboo (prohibited) about this mortal sin, we present it through Razavi's tradition (Hadith) and we find out that there are many precious points said by Imam Reza (a.s) concerning this issue which can be considered the synonym of political- social indifference. The article tries to illustrate the precise meaning of this term considering the narrated traditions, the evolution of Hijrat and Taarob, the duties and rights which all immigrants and Arabs have and in order to perceive the term, it is inspired by Imam Reza's speeches which he states the heresy from religion, giving up supporting the holy prophet and imams, the reason for the philosophy of its being taboo (prohibited) and he considers corruption and revocation of rights as its consequence which demonstrates the greatness of this sin and its ignored precise meaning.
    Keywords: Hijrat, the Occultation age, immigrant, Arabic, land of infidels
  • mohammd veza jabbaran Pages 103-125
    Islamic ethical system with its unique features has special foundations. Imam Reza (AS) believed that the ethical system of Quran is based around monotheism. Extracting and introducing the foundations of Islamic ethics from theoretical point of view and the practical life of Imam Reza (AS) is an asset that can be used to explain the comprehensiveness of Islamic ethical system on the basis of monotheism.
    Using Izutsu’s conceptual analysis approach, we research about this important issue. To achieve this goal, four stages have been taken. First, recognizing faith in the view of Imam Reza (AS); second, quoting some sayings of Imam Reza (AS) in which the word “faith” was used and referring scattered symbols to this central concept; third, referring faith to monotheism by using conceptual analysis approach; fourth, in a detailed explanation, the two concepts of "two-dimensional man" and "two-dimensional universe" are identified by examining the identity of man and the world in the view of monotheism, and on the basis of central concept of monotheism, other concepts that can be the basis of morality are introduced in a new classification
    Keywords: Ethical system, Ethical foundations, Faith, Monotheism, Imam Reza (AS)
  • fateme motamed langarodi , mohammadreza barani Pages 127-152
    The achievement of the insight of Islamic unity and the formation of a united nation, which is based on the Qur'an, has long been considered by the Prophet (PBUH) and the infallible Imams (A.S). accordingly, in Imam Reza's era and after development of debates, Imam Reza found an opportunity to debate with leaders of Islamic religions and take a s step towards unity among Muslims. This article has been written to find strategies to achieve Islamic unity based on the Razavi words. From this perspective, the question of this research is: What are the strategies to achieve Islamic unity based on the words of Imam Reza (AS) and how can we achieve it? The method of research is descriptive-analytical and of a fundamental type and by the study of Razavi words (AS), the strategies for achieving Islamic unity will be revealed. The study of the words of Imam Reza (AS), for the purpose of identifying the strategies of Islamic unity, showed that he established equality and unity among Muslims by appropriate words and actions in different situation against Abbasid caliphate, and he emphasized the culture of Islamic unity among all Muslims. Among the most important strategies that Imam Reza has expressed in his hadiths on Islamic unity are: monotheistic insight, emphasis on the Qur'an, alignment with the Prophet's traditions, attention to the ambition of Mahdiism, continuance with Salavat (Peace be upon Mohammad and his family), paying attention to the principles of unity in the debates and faithful brotherhood.
    Keywords: Imam Reza (A.S), Ma'moun, Tradition, Islamic Unity, Islamic nation
  • rasulmo mohamadjafari Pages 153-180
    One of the duties of Ahl al-Bayt (P.B.U.H.) was to maintain and explain the matters of the Prophet (P.B.U.H.) and his previous Imams. This has been well demonstrated in the life of Imam Reza (P.B.U.H.) due to the cultural and political atmosphere of his time; in the way that He has been asked many questions about the narrations of previous Imams. Therefore, this research with the descriptive-analytic method, is to answer the question “what are Imam Reza's (P.B.U.H.) affirmative approaches in confronting narrations presented to Him?” Findings of the research indicated that, first, he has designated four approaches in confronting the alleged narrations: 1. Confirmation of narrations 2. Explanation of narrations 3. Adaptation of narrations, and 4. Correction of superficial impressions about narrations. Meanwhile, the explanation and confirmation of narrations had the highest frequency with 10 and 9 items respectively. Second, narrations have been presented on different topics on religious, morals and juridical and the largest contribution has been allocated to religious narrations, with the subject of Imamism. Third, some of the narrations have been presented to Imam Reza (P.B.U.H.) by the Prophet (P.B.U.H.), Imam Baqir (P.B.U.H.) and Imam Sadiq (P.B.U.H.). And sometimes the narrators did not refer to the particular Imam when they presented narrations, or they did not use the phrase "narrated from your fathers". Fourth, narrations have been delivered through various narrators, particularly, Hossein Bin Khalid and Abu Salat Heravi.
    Keywords: Imam Reza (P.B.U.H.), Delivering Narrations, Affirmative Confronting, Types of Confrontation, Narrators
  • Enayatollah Sharifi , Mehr Ali Lotfi Ghadikolaei Pages 181-211
    Imam Reza (A.S)’s style in educating children is one of the aspects of Islamic life style. The current study is an attempt to answer the following question with a descriptive-analytical approach: What style Imam Reza (A.S) used to employ to educate children?
    With regard to the time before a child is born, Imam Reza’s educating style looks at such affairs as selecting a suitable spouse who will be the mother of children, observing the etiquette, pregnancy care, etc. With regard to the first days of birth, some points are considered in his style as some traditions like reciting Adhan and Iqamah in the child’s left and right ears, selecting a suitable name for the child, Aqiqah (to sacrifice an animal on the occasion of a child birth), pouring some sweet material in the palate of the child. He also used to pay attention to some affaires like being compassionate, observing equity and justice, developing rituals and spirituality at homes and in society, creating an appropriate environment for bringing up children, respecting the personality of children, training religious law and knowledge, supervising and caring about the conditions of children, etc
    Keywords: Imam Reza (A.S), Life Style, Education Style, Bringing up, Children
  • zohreh shariatnaseri , Zeinab Tayyebi Pages 212-240
    Every relation is based on some principles, and the relationship between spouses is not an exception. As a comprehensive book of life, the Holy Quran has some suggestions for the spouses which are implied in its verses. Finding out reasons and intentions of the Quranic verses and presenting Quranic strategies in family and society level without utilizing Infallibles’ speech is something imperfect and less useful. Accordingly, the principles of couple’s relations in surah Nisa have been extracted and explained in accordance with Imam Reza (A.S)'s interpretive and non-interpretive traditions, in this paper. The most important references are narrative commentaries and Hadith references, i.e. the texts in which Imam Reza (A.S)'s viewpoints have been reflected with or without the verses. Surah Nisa contains the principles of couples' relations. In this surah, the most important principles of couple’s relations have been defined in general by virtue of the equality between man and woman and genetic kinship and it emphasizes mutual rights and obligations existing between the husband and the wife. Also, it recognizes financial and management responsibility between the husband and the wife in accordance with each individual's situation and family community so that by considering all this situation, it determines regulations based on individual and social interests. The research method is library-based and analytic-descriptive. The scope of the present study is the verses including the principles of couple’s relations in surah Nisa.
    Keywords: Couple’s relations, Surah Nisa, Imam Reza (A.S), Dominance, Marriage portion, Rights, obligations