فهرست مطالب

مدیریت منابع انسانی در ورزش - سال چهارم شماره 2 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مدیریت منابع انسانی در ورزش
سال چهارم شماره 2 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی احمدی، بهرام یوسفی*، حسین عیدی، شیرین زردشتیان صفحات 147-162
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر برنامه ریزی راهبردی بر اثربخشی سازمانی با نقش میانجی انعطاف پذیری سازمانی با ارایه یک مدل در وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون های ورزشی انجام گرفت.
    روش شناسی: روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران ارشد، میانی و عملیاتی شاغل در وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون های ورزشی در سال 1395 تشکیل دادند. با توجه به تعداد کم جامعه آماری، تعداد نمونه برابر با تعداد جامعه در نظر گرفته شد. تعداد 60 پرسشنامه توزیع گردید و در مجموع 46 پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. از پرسشنامه اصلاح شده برنامه ریزی راهبردی و انعطاف پذیری سازمانی یزدان پناه و سلطانی (1393) و پرسشنامه 20 سوالی اثربخشی سازمانی هسو (2002) استفاده شدکه پایایی آنها با روش آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزارهای spss نسخه 20 و pls نسخه 3 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد برنامه ریزی راهبردی بر انعطاف پذیری سازمانی و انعطاف پذیری سازمانی نیز بر اثربخشی سازمانی اثر مثبت و معنادار داشت و نقش واسطه ای انعطاف پذیری در ارتباط میان برنامه ریزی راهبردی و اثربخشی تایید شد. همچنین از بین متغیرهای انعطاف پذیری سازمانی، انعطاف پذیری تکنولوژی و پژوهشی اثر معناداری بر اثربخشی سازمانی نداشتند. اما به ترتیب متغیرهای انعطاف پذیری آموزشی، انعطاف پذیری ساختاری و انعطاف پذیری مالی بیشترین تاثیر را بر اثربخشی سازمانی داشتند.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود به منظور تقویت عوامل انعطاف پذیری آموزشی، انعطاف پذیری ساختاری و انعطاف پذیری مالی در سازمان های ورزشی بکار بست تا اثربخشی برنامه های راهبردی تقویت گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، اثربخشی سازمانی، انعطاف پذیری، وزارت ورزش
  • شهرزاد نیری*، مرجان صفاری صفحات 163-177
    هدف
    اگر چه ارتباطات میان فردی بهتر به منزله کسب نتایج بهتر برای تیم است؛ اما متاسفانه موانع متعددی بر سر راه ارتباطات اثربخش در تیم های ورزشی وجود دارد. هدف این پژوهش که با تمرکز بر «جفت مربی - ورزشکار» صورت گرفته شناسایی بخشی از این موانع در تیم های ورزشی است.
    روش شناسی: گردآوری داده ها در این پژوهش در دو مرحله صورت گرفته است. در مرحله اول، فهرستی از موانع فراروی ارتباطات اثربخش از طریق جست و جو در مبانی نظری در قالب هفت دسته موانع زبانی، نگرشی، ادراکی، فیزیکی، محیطی، معنائی و فرهنگی استخراج شد. در مرحله دوم با استفاده از تکنیک دلفی؛ آرای خبرگان پانل دلفی در مورد این گزاره ها کسب شد. تعداد خبرگان در این پژوهش 20 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند از بین اعضای هیات علمی رشته های ارتباطات، رسانه و مدیریت ورزشی و مربیان هیات علمی دانشگاه ها که سابقه مربیگری یا ورزشی در سطح باشگاهی داشتند؛ انتخاب شدند. فرایند دلفی در این پژوهش در دو راند صورت گرفت.
    یافته ها
    تعداد دوازده گزاره توانستند اجماع مورد نظر خبرگان را کسب کنند و هشت گزاره حداقل اجماع را به دست نیاورند.
    نتیجه گیری
    غلبه بر موانع زبانی، نگرشی، ادراکی، فیزیکی، محیطی، معنائی و فرهنگی؛ منجر به برقراری ارتباطات اثربخش و بالتبع منطبق شدن معنای مورد نظر مربیان و ورزشکاران بر یکدیگر و بهبود عملکرد و موفقیت تیم می شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات میان فردی، تیم ورزشی، روش دلفی، مربی، ورزشکار
  • زین العابدین فلاح*، فریده بهشتی، محمد بهشتی، محمدحسین رضوانی صفحات 179-188
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق، مقایسه وضع موجود و مطلوب فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان رشته علوم ورزشی (مورد مطالعه استان گلستان) بود.
    روش شناسی: روش تحقیق علی- مقایسه ای بود که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه نخبگان و کارشناسان دخیل در امر ورزش در بخش دولتی و خصوصی استان گلستان که فارغ التحصیل علوم ورزشی باشند (اساتید دانشگاه، معلمین ورزش، کارشناسان ادارات ورزش و جوانان و مربیان فعال ورزشی) بودند(420=N). نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد (200=n). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اصلاح شده فرصت های موثر بر اشتغال برومند (1390) استفاده شد که روایی آن توسط اساتید ورزشی مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 0/87به دست آمد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان دادند که بین وضع موجود و مطلوب تاثیر تمام فرصت های شغلی (آموزشی، خدماتی، مرتبط با تندرستی، مربیگری و رسانه ای) در اشتغال فارغ التحصیلان علوم ورزشی از دیدگاه آزمودنی ها تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تفاوت بین وضع موجود و مطلوب تاثیر فرصت های شغلی در اشتغال فارغ التحصیلان نشان می دهد که در حال حاضر از تمام این فرصت ها برای اشتغال فارغ التحصیلان علوم ورزشی کمتر استفاده شده است و با برنامه ریزی و توجه ویژه می توان از آن ها حداکثر استفاده را برای اشتغال و کارآفرینی در بخش ورزش انجام داد.
    کلیدواژگان: فرصت شغلی، آموزشی، خدمات ورزشی، مرتبط با تندرستی، مربیگری و رسانه ای
  • ناصر بای * صفحات 189-199
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین حمایت سازمانی درک شده با عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی استان گلستان بود.
    روش شناسی: جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه معلمان تربیت بدنی استان گلستان به تعداد 650 نفر بود که بر حسب فرمول کوکران، 242 نفر به شیوه انتخاب تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق از پرسش نامه های حمایت سازمانی درک شده یاواس و باباکوس (2009) و عملکرد شغلی بابین و بالس (2004) استفاده شد. همچنین برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق رابطه ی معنی داری را بین پنج بعد حمایت سازمانی درک شده با عملکرد شغلی نشان داد. در تحلیل رگرسیونی نیز نتایج نشان داد آموزش و توانمندسازی توان پیش بینی عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی را دارند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود مسئولان و مدیران آموزش و پرورش و مدارس استان گلستان با حمایت سازمانی مناسب از معلمان تربیت بدنی، به بهبود عملکرد شغلی این معلمان کمک نمایند.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، حمایت مدیریت، آموزش، توانمندسازی، عملکرد شغلی
  • حسین زارعیان*، مهرعلی باران چشمه، محمود فاضل بخششی، نازنین راسخ صفحات 201-217
    هدف
    هدف تحقیق حاضر تدوین منشور اخلاقی مدیران تربیت بدنی نیروهای مسلح بود.
    روش شناسی: پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت، اکتشافی و به لحاظ روش جمع آوری داده ها، میدانی بود. جامعه آماری شامل مدیران تربیت بدنی سازمان های نیروهای مسلح به تعداد (560=N) نفر بوده که با توجه به جدول مورگان تعداد (234=n) نفر و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری تعیین گردید. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه از طریق آزمون لاوشه (84/0=CVR) و پایایی آن از طریق آزمون آلفا کرونباخ (83/0= α) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل آماری یافته ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که منشور اخلاقی در قالب 6 عامل رفتار مبتنی بر قانون محوری، کار گروهی، صداقت گفتاری و عدالت رفتاری، مسئولیت مالی، رفتار حرفه ای و وظیفه شناسی قابل برازش و تبیین می باشد. همچنین تمامی عامل ها با مفهوم منشور اخلاقی مدیران تربیت بدنی نیروهای مسلح، دارای رابطه مثبت و معنی داری بالاتر از سطح (96/1T-value=) بودند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود مدیران تربیت بدنی نیروهای مسلح با توجه به شاخص های اخلاقی تدوین شده، در برخورد و رفتار حرفه ای با زیردستان و ارباب رجوع های سازمان ورزشی مربوطه کوشا باشند.
    کلیدواژگان: منشور اخلاقی، رفتار حرفه ای، وظیفه شناسی، مدیران تربیت بدنی، نیروهای مسلح
  • حسین پورسلطانی زرندی *، محمد غلی قره، سیده طاهره موسوی راد صفحات 221-231
    هدف
    هدف از این پژوهش تعیین روایی و پایایی پرسشنامه بی تعهدی اخلاقی در ورزش بود.
    روش شناسی: جامعه آماری این پژوهش را ورزشکاران رشته های ورزشی مختلف در سطح ایران تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 422 پرسشنامه جمع آوری شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه بی تعهدی اخلاقی باردلی و ماریا (2007) که مشتمل بر 32 سوال بوده و شامل مولفه های «بازسازی رفتار»، «مقایسه سودمند»، «عدم مسئولیت پذیری»، «عواقب تحریف»، «از دست دادن صفات انسانی» و «سرزنش» می باشد استفاده شد. روش پژوهش از نوع توصیفی بوده که به صورت میدانی به اجرا درآمده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید مدیریت ورزشی به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری ضریب آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی و تحلیل عاملی تاییدی برای تعیین روایی سازه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پایایی پرسشنامه بی تعهدی اخلاقی (87/0) می باشد. در خصوص روایی سازه و بر اساس میزان روابط و T-value، تمامی سوالات رابطه معناداری با عامل ها داشتند و توانستند پیشگوی خوبی برای عامل خود باشند. شاخص های نسبت x2 به df (89/1)، 067/0=RMSEA و همچنین 99/0=NFI، 98/0=CFI، 99/0=IFI، 98/0= AGFI و 97/0=GFI، برازش مدل را تایید کردند. همچنین در خصوص روابط عامل ها با مفهوم بی تعهدی اخلاقی نتایج نشان داد که تمامی عامل ها توانستند پیشگوی خوبی برای مفهوم بی تعهدی اخلاقی باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق، بی تعهدی، ورزشکار، پرسشنامه
  • جبار سیف پناهی شعبانی*، شاهو رضایی صفحات 233-245
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه رهبری معنوی و کیفیت زندگی کاری با توانمندسازی روانشناختی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کردستان بود.
    روش شناسی: روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کردستان مشتمل بر 84 نفر بود. با توجه به تعداد کم افراد جامعه از روش سرشماری استفاده گردید و پرسشنامه بین همه کارکنان توزیع گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های رهبری معنوی فرای و همکاران، کیفیت زندگی کاری والتون و توانمندسازی روانشناختی وتن و کمرون بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها بوسیله ده نفر از اساتید دانشگاهی تایید شد. همچنین جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آلفا برای پرسشنامه رهبری معنوی، 945/0، برای پرسشنامه کیفیت زندگی کاری، 910/0 و برای پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی، 922/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین رهبری معنوی و کیفیت زندگی کاری با توانمندسازی روانشناختی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش به مدیران سازمان ها، از جمله اداره کل ورزش و جوانان استان کردستان پیشنهاد می شود، با ایجاد فضای رهبری معنوی و کیفیت زندگی کاری مطلوب، توانمندی روانشناختی کارکنان را تقویت کنند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روانشناختی، اداره کل ورزش و جوانان استان کردستان
  • مریم مختاری دینانی * صفحات 247-263
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین سبک تفکر و خودکارآمدی مدیران ورزشی بود.
    روش شناسی: جامعه آماری این پژوهش شامل 114 نفر از مدیران ادارات ورزش و جوانان شهرستان های استان تهران بود. نمونه آماری تحقیق برابر با جامعه (تمام شمار) درنظر گرفته شد. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های سبک تفکر استرنبرگ (1991) و خودکارآمدی نظامی، شوارتزر و جروسلم (1996) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب ضرایب 82/0 و 74/0 بدست آمد. روش تحلیل داده های تحقیق در ارتباط سنجی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و در مقایسه سنجی، t مستقل بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد وضعیت خودکارآمدی مدیران ورزشی متوسط است. به علاوه، بین همه سبک های تفکر با خودکارآمدی رابطه مثبت معنا داری وجود داشت (05/0p≤). همچنین، بر اساس ضرایب بدست آمده در تحلیل رگرسیون، در بین سبک های تفکر مدیران ورزشی، سبک های تفکر قانون گذار، کلی نگر، آزاداندیش، برون گرا و سلسله مراتبی پیش بینی کننده های قویتری برای خودکارآمدی مدیران ورزشی هستند (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    با توجه به متوسط بودن میانگین خودکارآمدی مدیران ادارات ورزشی و ارتباط سبک تفکر با خودکارآمدی مدیران ورزشی، لازم است مسئولان بالادستی سازمان نسبت به فراهم کردن زمینه های آموزش سبک تفکر برای مدیران ورزش و کل سازمان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، خودکارآمدی، مدیر، ورزش
  • عابد حقدادی، عزت الله شاه منصوری، اسفندیار خسروی زاده * صفحات 265-276
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین اقدامات مدیریت منابع انسانی و حفظ و نگهداری داوطلبان هیات های ورزشی استان مرکزی بود.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی روسا، نایب روسا و دبیران هیات های ورزشی استان مرکزی (146 نفر) بودند. نمونه گیری به صورت تمام شمار انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها از طریق رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین اقدامات مدیریت منابع انسانی و حفظ و نگهداری داوطلبان هیات های ورزشی استان مرکزی ارتباط آماری معناداری وجود دارد. در این خصوص، واگذاری کار، آشناسازی و آموزش، جذب و همچنین قدردانی و ایجاد انگیزش به ترتیب به میزان 492/0، 269/0، 236/0 و 180/0 توانستند حفظ و نگهداری داوطلبان هیات های ورزشی استان مرکزی را پیش بینی نمایند.
    نتیجه گیری
    اقدامات مدیریت منابع انسانی بر حفظ و نگهداری داوطلبان هیات های ورزشی موثر است. بنابراین، پیشنهاد می شود مسولین ذیربط از این اقدامات بویژه واگذاری کار، آشناسازی و آموزش، جذب و قدردانی و ایجاد انگیزش برای حفظ و نگهداری داوطلبان هیات های ورزشی استان مرکزی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: اقدامات مدیریت منابع انسانی، حفظ و نگهداری، داوطلبان، هیات های ورزشی
  • رحیم رمضانی نژاد*، مهرعلی همتی نژاد، محمدحسن قلی زاده، محمد رحیم رمضانیان، میثاق حسینی کشتان صفحات 277-289
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تغییرات مربیگری بر عملکرد باشگاه های فوتبال لیگ برتر ایران بود.
    روش شناسی: جامعه آماری پژوهش، تمامی باشگاه های 12 دوره لیگ برتر فوتبال ایران (1380 تا 1392) بودند و نمونه آماری نیز شامل باشگاه هایی می شد که بیش از 3 فصل در لیگ برتر حضور داشتند. داده های پژوهش از بایگانی سازمان لیگ برتر و باشگاه فولاد مبارکه سپاهان استخراج و بهبود یا تنزل رتبه باشگاه های فوتبال در هر فصل نسبت به فصل گذشته بر اساس تغییر یا عدم تغییر سرمربی باشگاه ها بررسی شدند. از آزمون های تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی گابریل و آزمون t مستقل برای تحلیل داده ها در سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که ثبات مربیگری تاثیر معنی داری بر بهبود عملکرد و تغییرات پیاپی سرمربیان باشگاه نیز تاثیر معنی داری بر کاهش عملکرد باشگاه داشت. همچنین نتایج نشان داد تغییر سرمربی سبب 48/1 کاهش رتبه در جدول رده بندی لیگ برتر و ثبات سرمربی سبب 19/1 رتبه بهبود در رده بندی تیم شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، تحلیل یافته های پژوهش از این فرضیه حمایت کرد که ثبات مربیگری با ایجاد زمان کافی برای سرمربیان جهت جذب بازیکنان مورد نظر و پیاده کردن تاکتیک ها و فلسفه کاری خود، در نهایت سبب بهبود عملکرد باشگاه خواهد شد.
    کلیدواژگان: تغییرات مربیگری، ثبات مربیگری، سرمربیان، عملکرد باشگاه
|
  • Ali Ahmadi, Bahram Yousefi *, Hossein Eydi, Shirin Zardoshtian Pages 147-162
    Objective
    This work was performed to investigate the effect of strategic planning on the organizational effectiveness via mediation of organizational flexibility by providing a model of the Youth and Sports Ministry and Sports Federations.
    Methodology
    This research work was descriptive and a correlation analysis based on the structural equation model. The research population was composed of all the senior managers, middle and operational, employed in the Ministry of Youth and Sports and Sports Federations in 2016 .Due to the small number of participants, the number of the sample were considered equal to the number of population statistics. A total of 60 questionnaires were distributed, and a total of 46 questionnaires were received. The questionnaire-revised strategic planning and organizational flexibility Yazdan-panah and Soltani (2016), and the 20-item Hesou organizational effectiveness (2002) were used, the reliabilities of which were confirmed by Cronbach's alpha .The descriptive and inferential statistics and the structural equation model were used.
    Results
    The results obtained show that the structural equation modeling, strategic planning, organizational flexibility, and organizational flexibility have positive and significant effects on the organizational effectiveness, and a flexibility mediating role on the relationship between strategic planning and effectiveness. Among the variables involved, organizational flexibility, flexibility, technology, and research had significant impacts on the organizational effectiveness. However, the variables educational flexibility, structural flexibility, and financial flexibility had the greatest impacts on the organizational effectiveness.
    Conclusion
    In order to achieve these objectives, the program should be used to strengthen the educational flexibility, structural flexibility, and financial flexibility in sports organizations to strengthen the effectiveness of strategic plans.
    Keywords: Strategic planning, Organizational effectiveness, Flexibility, Sport ministry
  • Shahrzad Nayyeri *, Marjan Saffari Pages 163-177
    Objective
    Although strong inter-personal communication can produce better results for teams, there are many obstacles in the way of an effective communication in sport teams. The present study aimed to identify some of the obstacles facing sport teams by focusing on the 'coach-athlete dyad'.
    Methodology
    This work was a descriptive survey, which was conducted using the Delphi technique. The data was collected in two stages, as what follow. In the first stage, the theoretical sources were studied, and seven categories of factors hindering effective communications including lingual, attitudinal, conceptual, physical, environmental, semantic, and cultural barriers were extracted. In the second stage, the Delphi method was used to obtain the views of the experts regarding these factors. The studied population included two groups. The first group included the faculty members of the universities active in the fields related to this study including human resource management, communication, media, and sport management. The second one included the faculty members of physical education departments who were certified instructors and had been a national coach or athlete. The Delphi group was selected through a targeted non-random sampling, and included 20 members.
    Results
    Twelve factors received the most agreement among the experts, and eight factors yielded the least consensus. The expert's highest agreement was on the lack of trust between the couch and the athletes, and the least was on the limited time during the tournaments for communication. The highest average score (2.73) was for the conceptual barrier with a standard deviation of 0.11, and the lowest average score (1.86) was related to the physical barriers with a standard deviation of 0.86.
    Conclusion
    Overcoming lingual, attitudinal, cognitive, physical, environmental, semantic, and cultural barriers will lead to an effective communication and conformity of the coach-athlete views, and consequently, improvement and success of teams.
    Keywords: Interpersonal communication, Sport team, Delphi technique, Coach, Athlete
  • Zynalabedin Fallah *, Farideh Beheshti, Mohammad Beheshti, Mohammad Hosein Rezvani Pages 179-188
    Objective
    The aim of this research work was to compare the existing and desirable situations of employment opportunities for graduates of Sports Science in the Golestan Province.
    Methodology
    The research method used was a causal comparative one, and it was carried out as a field study. The studied population included the elites and experts of Sports Science graduates involved in the public and private sport sectors in the Golestan Province (professors, teachers, and experts of youth, sports, and coaches) (N = 420). The sample was selected using the Cochran formula and simple random sampling (n = 200). To gather the data, the modified questionnaire affecting employment opportunities Bromand (2010) was used, whose validity was confirmed by the sports management professors. The reliability of the questionnaire was obtained by the Cronbach's alpha coefficient (α = 0.87). For data analysis, the descriptive and inferential statistics methods were used.
    Results
    The results obtained showed that there was a significant difference between the current and desired conditions of all the employment opportunities (education, sports services, health-related, coaching, and media) for the Sports Science graduates.
    Conclusion
    The difference between the current and desired conditions of all the employment opportunities shows less use of all the opportunities for employment of the graduates of Sports Science. Planning and special attention can be used for maximum employment and entrepreneurship in sports.
    Keywords: Employment opportunity, Sports services, Coaching
  • Nasser Bai * Pages 189-199
    Objective
    The purpose of this research work was to study the relationship between the perceived organizational support and job performance of Golestan province Physical Education teachers.
    Methodology
    The present work was a descriptive research of correlational type, and it was done as a field study. The population of the study consisted of all the Physical Education teachers of the Golestan province (N = 650) whose sample size was determined by the Cochran formula and the random simple sampling method (n = 242). To collect data, questionnaires of perceived organizational support (Yavas & Babakus, 2009) and job performance (Bobbin & Boles, 2004) were used. Also to test the research hypotheses, the Pearson correlation and the multiple regression methods were used.
    Results
    The findings showed that there were significant and positive correlations among the five dimensions of perceived organizational support and job performance. Also in the regression analyses, the results obtained showed that training and empowerment had the ability to predict the Physical Education teachers’ job performance.
    Conclusion
    It is recommended to the Golestan province director of education and school principals with proper organizational support of Physical Education teachers’ help to improve the job performance of these teachers.
    Keywords: Organizational support, Management support, Teachers, Empowerment, Job performance
  • Hossein Zareian *, Mehr Ali Baran Cheshmeh, Mahmoud Fazel Bakhsheshi, Nazanin Rasekh Pages 201-217
    Objective
    The aim of this study was to design codes of ethics for the physical education managers of Iran’s armed forces.
    Methodology
    This was an applied research work based on goal, exploratory by type and field study by the data gathering method. The statistical population included the physical education managers of Iran’s armed forces (N = 560) according to the Morgan statistical samples estimated (n = 234) using the stratified random sampling method. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used. The content validity was approved by the Lawshe test (CVR = 0.84) using Cronbach's alpha, the reliability of which was approved (α = 0.83). For statistical analysis, the exploratory and confirmatory factor analyses were used.
    Results
    The results of the exploratory and confirmatory analyses revealed that codes of ethics could be explained and fitted in six categories including the behavior toward law, team work, honesty in speech and justice in behavior, financial responsibility, and professional behavior and deontology. Also all factors had significant positive relations with the concept of code of ethics of managers of armed forces.
    Conclusion
    According to the findings, it is recommended to the physical education managers of Iran’s armed forces to behave their subordinates and clients according to the developed codes of ethics.
    Keywords: Code of ethics, Professional behavior, Deontology, Physical education managers, Armed force
  • Hossein Poursoltani Zarandi *, Mohammad Ali Gharah, Seyedeh Tahereh Mousavi Rad Pages 221-231
    Objective
    The aim of this study was to determine the validity and reliability of the moral disengagement questionnaire in sport.
    Methodology
    The research method was descriptive, which was done through the field method. The statistical population of this study was the athletes in Iran, out of which 422 questionnaires were collected. The measurement instrument used was a questionnaire of 32item moral ddisengagements qquestionnaires in sport (Boardley & Kavussanu, 2007) with six sub-scales (conduct reconstrual, advantageous comparison, non-responsibility, distorting consequences, dehumanization, and attribution of blame). The validity of the questionnaire was accepted after translation by professors of sport management specialists. The statistical methods used were descriptive indices for describing data, Cronbach`s alpha for determining validity and confirmatory factor analysis to determine the structural validity.
    Results
    The analytical results obtained showed (α = 0.87) the reliability of the moral disengagement questionnaire. All questions had a significant relationship with their agent in the reliability of structure, amount of relationship, and T-value, and they could be good predictors for their agent. X2/df = 1.89, RMSEA = 0.067, NFI = 0.99, CFI = 0.98, IFI = 0.99, AGFI = 0.98, and GFI = 0.97 also confirmed the goodness of models. Also the results about the relations of factors with the meaning of moral disengagement showed that all factors could be good predictors for the concept of moral disengagement.
    Conclusion
    Questionnaire moral disengages a reliable and valid measure that can be used to evaluate moral disengagement in the field of sports, and reliable and consistent results are achieved.
    Keywords: Moral, Disengagement, Athlete, Questionnaire
  • Jabar Seifpanahi Shabani *, Shaho Rezaei Pages 233-245
    Objective
    The aim of this research work was to study the relation between the spiritual leadership and the quality of work life with psychological empowerment among staff of Sport and Youth Organization of the Kurdistan Province.
    Methodology
    The method of research was descriptive–correlation. The population including all the employees of Sport and Youth Organization of the Kurdistan Province consisted of 84 individuals. As the population was limited, the census method was used, and the questionnaires were distributed among all staff. The data collection instruments were questionnaires of Fry’s spiritual leadership (2005), Walton’s quality of working life (1973), and Whetten and Cameron’s psychological empowerment (1998). The apparent and content validity of the questionnaires were confirmed by ten experts. The Cronbach's alpha coefficient was used to test the reliability. The alpha coefficient for the questionnaire of spiritual leadership was 0.94, for the questionnaire of quality of working life was 0.91, and for the questionnaire of psychological empowerment was 0.92. The data analysis was done by the Pearson correlation and the multiple regression test.
    Results
    Data analysis indicated that there was a significant positive relationship between the spiritual leadership and the quality of work life with psychological empowerment.
    Conclusion
    According to the results obtained, it is highly recommended to the managers of organizations, private managers of Sport and Youth Organization of Kurdistan province, to create a favorable spiritual leadership and quality of work life and strengthen psychological empowerment.
    Keywords: Spiritual leadership, Quality of work life, Psychological empowerment
  • Maryam Mokhtari Dinani * Pages 247-263
    Objective
    The aim of this study was to determine the relationship between the thinking style and self-efficacy in the Youth and Sport Office managers of cities in the Tehran Province.
    Methodology
    This study was an applied and survey one. The population was all the Youth & Sport Office managers of cities in the Tehran Province (N = 114). The sample was considered an equal population. The Strenberg (1991) thinking style questionnaire and the Nezami et al. (1996) self-efficacy questionnaire were used to collect data. The internal reliabilities of both questionnaires were confirmed by Cronbach's alpha, which were determined to be 0.82 and 0.74, respectively. Data analysis was performed by the Pearson Correlation, multiple regression, and t-test.
    Results
    The results obtained showed that there was a positive significant relationship between the self-efficacy and all of the thinking styles. According to regression analysis, the legislative, global, liberal, external, and hierarchic thinking styles were the most important predictors for self-efficacy in sport managers.
    Conclusion
    With regard to the results obtained and the low average of conservative thinking style in both men and women, it is necessary to provide the necessary facilities to learn the conservative thinking style for all sport managers.
    Keywords: Thinking style, Self-efficacy, Manager, Sport
  • Abed Haghdadi, Ezatollah Shahmansouri, Esfandiar Khosravizadeh * Pages 265-276
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between the human resource management practices on maintenance of sport board volunteers’ in the Markazi Province.
    Methodology
    The research method was of a correlation kind. The statistical population consisted of all directors, vice presidents, and secretaries of sport boards of the Markazi Province (146 persons). The census sampling method was used. Data collecting was done by a researcher-made questionnaire. The data was analyzed by the regression method.
    Results
    The results obtained showed that there was a statistical significant relationship between the human resource management practices and the maintenance of sport board volunteers in the Markazi Province. In this regard, the effects of appointment, orientation and instruction, recruitment, and also appreciation and motivation upon maintenance of volunteers were 0.49, 0.27, 0.23, and 0.18, respectively.
    Conclusion
    Human resource management practices have influences on volunteers maintaining in sport boards. Therefore, it is suggested that human resource management practices, especially appointment, orientation and instruction, recruitment, and also appreciation and motivation is used to maintain sport board volunteers in the Markazi Province.
    Keywords: Human resource management, Maintenance, Volunteers, Sport Boards
  • Rahim Ramzaninezhad *, Mehr Ali Hematinezhad, Mohammad Hasan Gholizadeh, Mohammad Rahim Ramzanian, Misagh Hoseini Pages 277-289
    Objective
    The purpose of the present study was to investigate the impact of coach changes on the performance of football clubs in the Iranian premier league.
    Methodology
    The statistical community of the present study contained all the clubs that participated in 12 seasons of Iranian football clubs premier league from 2001 to 2013. The whole data was extracted from the archive of Iran premier league organization and the Foolad Mobarakeh Sepahan sport club. Improvement or degradation of football clubs in each season compared to the previous season based on coach changes or stability was investigated. The data was analyzed with one-way Anova using the Gabriel post hoc test and the independent sample t-test in a significance lower than 0.05.
    Results
    The results obtained demonstrated that coach stability had a significant effect on the improvement of performance, and successive changes of coaches had a significant impact on degradation of performance. These results showed that the coach changes caused a 1.48 decline in their rank on the league schedule, and coach stability caused a 1.19 improvement in their rank on the league schedule.
    Conclusion
    Generally, analysis of the results supported the hypothesis that coach stability provided enough time for employing new players and implementation of their tactics and work philosophy that eventually improved the performance of the clubs.
    Keywords: Coach changes, Coach stability, Head coaches, Club performance