فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/08/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی اصفهانی، عباس علی واشیان صفحه 9
    بهداشت روح و روان و پیشگیری از اختلالات و گسترش آن در جامعه از جمله مباحثی است که بسیاری از متخصصان حوزه سلامت را بر آن داشته است تا در این خصوص کاوش و بررسی انجام دهند. علت این امر، لزوم سلامت همه جانبه و تاثیر آن بر کارکردهای مختلف انسان است. این تحقیق که به مفاهیم بنیادین در نظام سلامت روح و روان از جمله سلامت، روح، نفس، روان، فواد، قلب، سلامت روانی و نظام جامع پرداخته، مقدمهای را فراهم مینماید تا ارکان اساسی این نظام در حوزه اهداف، مبانی، اصول، قواعد، قلمروها و ویژگی ها و نیز نظام سلامت روح و روان موجود تبیین شود و تصویر روشنی از نظام جامع سلامت روح و روان مطلوب تسهیل گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، نظام جامع، سلامت روحی، سلامت روانی
  • مهدی رستم نژاد، روح الله رستگارصفت صفحه 31
    مثبت اندیشی نحوه تفکر خوشبینانه و امیدوارانه به زندگی است که در آن انسان به جنبه های خوشایند و روشن زندگی خود توجه کافی می کند و از پرداختن به یاس و احساسات نابجا و مخرب دوری می جوید. این نوع تفکر دارای آثار و برکات فراوانی در زندگی است. هر چند تا کنون کتاب های مختلفی در این زمینه نگارش یافته است، کمتر منبعی می توان یافت که به مثبت اندیشی از نگاه متون اسلامی (آیات و روایات) نگریسته باشد. در این نوشتار، ضمن بیان مختصری از مفهوم مثبت اندیشی به بازخوانی تعدادی از آیات قرآنی و روایات که به نحوی موید این دیدگاه می باشند، پرداخته شده است؛ مانند هر مفهوم دیگر، مثبت اندیشی نیز دارای مفاهیم نادرست و مخالف با آموزه های دینی است که می توان از آن به آسیب شناسی مثبت اندیشی اطلاق کرد. این نوشتار، به طور گذار به معرفی و آسیب شناسی این مفهوم با کمک متون دینی می پردازد و عمده تمرکز آن پرداختن به بیان اموری است که انسان را از مثبت اندیشی باز می دارد که به آن «موانع مثبت اندیشی» گفته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، احادیث، مثبت اندیشی، موانع مثبت اندیشی
  • حسین علوی مهر، محمدرضا انجم شعاع صفحه 51
    بنیان نهادن یک تمدن عادلانه، کامل و مناسب نسل بشر که سعادت او را در هر دو جهان تامین کند، هدف نهایی اسلام است و قرآن کریم اصول بنیادی لازم برای رسیدن به این هدف ارزشمند را ارائه می دهد. پژوهش حاضر به دنبال واکاوی و بررسی بنیان های تمدنی در قرآن کریم به عنوان یک پدیده فرا طبیعی و فرا انسانی بوده و به برخی از ایده های قرآن در جهت ساماندهی «تمدنی قرآنی» پرداخته است تا از این روزنه امکان ارائه یک چارچوب عادلانه و مناسب در جهت بنا نهادن آن را اثبات نماید؛ از این رو، به بررسی مفاهیم اصلی مانند تمدن و برخی از اصول کلی قرآن کریم در کنار قوانین و انگاره های مصداقی و جزئی این کتاب آسمانی در مسیر بنا نهادن تمدن قرآنی انسانی مطلوب پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن، تمدن، مولفه های تمدنی، تمدن اسلامی
  • محمد جواد اسکندرلو، سید بهادر علی زیدی صفحه 75
    هدف این پژوهش بررسی آیاتی است که در آن به مراحل خلقت و تکوین جنین اشاره شده است. کشف حقایق جدید در علم جنین شناسی پزشکی وانطباق آن با آیات قرآن سبب شده است، تا انسان در برابر اعجاز نهفته در قرآن که به مراحل آفرینش جنین اشاره نموده، سر فرود آورد؛ چرا که این گونه مطالب در چهل و اندی آیه و ده ها حدیث شریف آمده و در طول پانزده قرن خطوط اصلی در زمینه این علم را ترسیم نموده و هم اکنون آن را علم جنین انسانی می نامند. هرقدر که انسان در مطالعه آیات قرآن که به علوم مختلف اشاره نموده، تعمق کند و آن را با حقایق ثابت علمی که به تدریج کشف می شود، مقایسه نماید، ایمان و یقین وی به خداوند و قرآن و آنچه رسول خدا از جانب خداوند آورده می شود، افزون می گردد.
    کلیدواژگان: تفسیر، اعجاز علمی، قرآن، جنین شناسی، مراحل خلقت
  • سیدمحمود طیب حسینی، علیرضا حیدری نسب، حمیده حیدری نسب صفحه 91
    با آنکه قرآن کتاب هدایت است و امر هدایت مربوط به روح میباشد، ولی به سبب دو بعدی بودن زندگی انسان، این کتاب الهی دارای برخی اشارات علمی سودمند برای تغذیه و سلامت جسم نیز می باشد.
    مطالعه تحلیلی در رویکرد قرآن به خوراکی ها نشان میدهد که همواره ذکر میوه ها در قرآن مقدم بر گوشت هاست. به علاوه، ذکر میوه ها از فراوانی بیشتری در مقایسه با گوشت ها برخوردار است و این تقدم در ذکر و تکرار میتواند مشعر به تقدم استفاده از میوه بر گوشت باشد.
    از بین میوه های مختلف یازده میوه به صراحت در قرآن آمده که از این میان خرما با بیست و یک بار تکرار جایگاه ممتازی دارد.
    الهام از نحوه اهتمام قرآن به میوه ها و تنظیم استفاده از آنها از سویی، گامی در جهت بهبود سلامت و تقلیل هزینه هاست و از سویی دیگر، حرکت به طرف سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه می باشد.
    کلیدواژگان: میوه های قرآنی، قرآن و تغذیه، خرما، انگور، زیتون، انار، انجیر
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، روح الله بهادری جهرمی صفحه 117
    وجود خرافات ضد علم در قرآن ، در واقع، زیر مجموعه بحث کلان تری با عنوان «قرآن و فرهنگ زمانه» است که از ناحیه مستشرقان وارد فضای قرآنی شده است و بعد از آن از سوی برخی اندیشمندان مسلمان نیز پیگیری شده است. مسئله این است که آیا قرآن از فرهنگ زمانه تاثیر پذیرفته است یا نه؟ در این نوشتار دیدگاه دکتر جعفر نکونام درباره وجود خرافات ضد علم در قرآن مورد بحث و نقد قرار گرفته است. قبول وجود خرافات حتی از باب جدل و تمثیل مستلزم سیالیت دلالت متن، فرو کاستن بخشی از متون وحیانی به شواهد تاریخی، غیر قابل بهره برداری ، بی اعتبار شدن قرآن، سرایت اشکال به تمام دین و... است. وجود جن خرافه ای است که به نظر ایشان از باب جدل و تمثیل در قرآن بیان شده و در این نوشتار بدان پرداخته است. وجود جن با توجه به آیات زیادی که در قرآن درباره آن وجود دارد و نیز روایات بسیار زیاد قابل انکار نیست و تنها دلیل بر نفی وجود آن، صرفا استبعاد و اثبات نشدن آن از سوی علوم تجربی امروزی است.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم تجربی، خرافات، فرهنگ زمانه، جن، جعفر نکونام
  • غلامرضا بهروزلک، محمد علی قاسمی صفحه 135
    این نوشتار به معرفی کتابی های مرتبط با مباحث میان رشته ای قرآن و سیاست اختصاص دارد که برخی از آنها تفاسیری هستند که با گرایش سیاسی نوشته شده اند و برخی دیگر تک نگاره هایی هستند که به یکی از موضوعات سیاسی از منظر قرآن پرداخته اند و تعدادی دیگر به نقد برخی از موضوعات علوم سیاسی از دیدگاه قرآن اختصاص دارد و پاره ای به گونه ای دیگر با موضوع سیاست و قرآن به صورت میان رشته ای ارتباط دارند، به هر رو این منابع از ارزش و اعتبار یکسانی برخودار نیستند و شرح اختصاری هر یک می تواند زمینه مناسبی را برای مطالعات میان رشته ای قرآن و سیاست فراهم آورد، در این پژوهش بخشی از راه شناخت کتاب منبع این گرایش را برای محقق، طی می نماید؛ در راستای دست یابی به این هدف، کتاب شناسی این نوشتار تا حدی به روش توصیفی انجام می پذیرد تا اثر گذار و زمینه بهره مندی بیشتری را از مطالب کتاب های یاد آوری شده، فراهم سازد.
    کلیدواژگان: قرآن، سیاست، منبع شناسی، کتاب شناسی میان رشته ای
|
  • Muhammad Mahdi Isfahani, Abbas Ali Vashiyan Page 9
    In order to provide the hygiene of soul and spirit, pre-empt and control the rise and spread of mental disorder in the society, most of the health experts are forced to dedicate a great deal of their studies and researches to psychopathy. The reason behind such an endeavor is the necessity of comprehensive health and its profound impact on human’s efficiency in different levels of life. The paper at hand deals with the fundamental concepts of spiritual and psychological health system such as: health, soul, spirit, psycho, heart, psychological health and comprehensive health system. It paves the ground for laying the foundations of a compressive health system with particular objectives, fundamental concepts, premises, rules, realms and properties. Given that, it describes the current state of psychological health system and provides a clear picture from an ideal compressive psychological health system.
    Keywords: the Quran, Hadith, Compressive health system, psychological health, Mental health
  • Mahdi Rustam Nejad, Rohullah Rastagarsifat Page 31
    Positive thinking is an optimistic and hopeful attitude to life where one dwells on the appealing, clear and delightful aspects of his life, avoids hopelessness and escape inappropriate and destructive feelings. This way of looking at things has indeed its great substantial impacts on one’s life. A great number of books, though, have been written on the subject but a few have addressed the question from an Islamic perspective. Thus, the article begins with general remarks on positive thinking and restudies the affirmative verses of the Quran and Hadith literature on positive thinking. Like every other concept, positive thinking can also run counter to religious teachings which they are termed as pathology of positive thinking. The article, almost relying on religious texts, has briefly introduced the concept and pathologies of positive-thinking. It has, however, mainly embarked on the impediments of positive-thinking that prevent man from optimism.
    Keywords: the Quran, Hadith, Positive, thinking, Impediments of positive, thinking
  • Hussain Alavi Mehr, Muhammad Reza Anjam Shuaa Page 51
    The ultimate goal of Islam is to lay the foundations of a just, perfect and appropriate civilization that provides human felicity in this world and in the hereafter. The Quran, thus, offers necessary premises to meet such an invaluable objective. The current research investigates the civilizational foundations in the Quran, citing it as a supernatural and superhuman phenomenon. The writer sheds light on the Quranic civilizational theories to prove the possibility of presenting a fair and appropriate framework to lay the foundations and pillars of Quranic civilization. Thus, he studies the prime concepts such civilization and overhauls some of the Quranic principles in line with the heavenly laws and applicants that seem necessary in establishing an ideal Quranic and human civilization.
    Keywords: the Quran, Civilization, Civilizational Constituents, Islamic Civilization
  • Muhammad Javad Eskandarloo, Sayyid Bahadur Ali Zaidi Page 75
    The current paper is an attempt to study those Quranic verses that deal with the early stages of human embryonic creation and formation. The revelation of new scientific facts in the science of embryology and their conformity with the Quranic verses make every one confess the miraculous nature of the Quran. Again, the Quran proves to be far ahead of its time. For the Quranic depiction of human embryonic development, which is delineated by somehow 40 verses and tens of traditions, is absolutely harmonious with the recent findings of embryology. The more one ponders upon the Quranic verses and compares them with the latest scientific discoveries, he would find more harmony and compatibility between science and the Quran. Such an issue, causes one to put his complete faith and trust in Allah, in the Quran and in the words of the prophet of Islam.
    Keywords: Exegesis, Scientific Exegesis, the Quran, Embryology, Stages of Creation
  • Sayyid Mahmoud Tayyeb Hosseini, Ali Reza Heydarynasab, Hamidah Heydarynasab Page 91
    Although the Quran is the book of guidance and guidance is related to one’s soul, but the Quran contains valuable scientific indications for maintaining healthy nutrition and physic as well. An analytic study of the Quran’s approach to edibles show that it has always mentioned fruits prior to meats. As such, the Quran has more frequently mentioned fruits than that of the meats. The frequency and the precedence in mentioning of fruits, comparing to that of meat, show the importance and utility of fruit. From amongst the various fruits, the Quran has explicitly cited the names of eleven fruits. Top and distinguished among them is date with 21 times. One can be inspired by the importance and utility the Quran gives to fruits. It can be a small step forward to optimize our health and minimize expenses on the one hand and to move towards a pure and Islamic life-style on the other.
    Keywords: the Quranic fruits, the Quran, Nutrition, Date, Grape, Olive, Pomegranate, Fig
  • Muhammad Ali Rezaei Isfahani, Rohullah Bahaduri Jahrumi Page 117
    The existence of anti-scientific superstitions in the Quran, is indeed a sub-branch of a broader topic ‘the Quran and the dominant culture of the era of revelation’ which is primarily imported in the Quranic atmosphere by Orientalists but later on the Muslim intellectuals have followed the suit as well. The question at hand is whether or not the Quran is under the influence of dominant culture? [in other words, has the Holy Quran been passive or active towards the dominant cultural values of its time?] The current paper deals with Dr. Jaafar Nikonam’s views about the existence of anti-scientific superstitions in the Quran. According to him the existence of Jinn is a superstition that is dealt with in the Quran metaphorically and due to its polemic significance. But to the critics, Jaafar Nikonam’s theory seems inaccurate for its poor reasons and the wrong implications it entails. So, to accept the anti-scientific superstitions in the Quran, even in a polemic way, implies the fluidity of text connotation, reduction of part of revelational texts to unusable pieces of historical evidence, invalidation of the Quran, generalization of the very problem to the whole religion and etc. To the author, considering a great number of verses and the traditions related to Jinn, one can hardly deny the existence of Jinn. The only reason that has been put forth by the proponent is a mere assumption of improbability and that today’s empirical science could not prove such existents.
    Keywords: the Quran, Empirical Science, Superstitions, the Dominant Culture, Jinn, Jaafar Nikonam
  • Ghulam Reza Behroozilak, Muhammad Ali Qasemi Page 135
    The article at hand is an attempt to introduce the works which are closely related to the interdisciplinary discussions of the Quran and politics. Many of the collected works are exegeses that have been written with political tendency whereas some are monographs that have dealt with one of the political issues in the light of the Quran. A few of the writings have delved into the ocean of politics and the Quran with an interdisciplinary method. Thus, the collected works can never be identical in terms of value and credit. The author has provided a brief explanation for every collected work to pave the ground for further interdisciplinary studies on Quran and politics. One of the necessities that a researcher needs to meet is to be fully acquainted with bibliography on the Quran and politics. The article follows a descriptive method.
    Keywords: the Quran, Politics, Interdisciplinary Bibliography