فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 22 (بهار 1396)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 22 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خبازی کناری، صفا سبطی صفحات 7-18
    به نظر «کانت» زیبایی امری عینی و متکی بر مفاهیم نیست، بلکه ذهن واضع حکم زیباشناختی در ابژه هنر است. احساس رضایتمندی در حکم ذوقی را ناشی از قضاوت تاملی به واسطه ذهن قضاوت کننده می داند. او هنر را از طبیعت، علم و پیشه وری متمایز دانسته و هنرها را به مکانیکی، مطبوع و زیبا تقسیم می کند. به زعم کانت هنرمطبوع هنری است که غایت آن صرفا لذت است، در حالی که معیار قضاوت در هنر زیبا قوه حاکمه تاملی بوده و اثر محصول نبوغ خالق به مدد صورت یا فرم است. کانت هنرهای زیبا را از منظر بیان ایده ها به سه قسم تقسیم می کند : هنرهای سخنوری، هنرهای تجسمی (شامل هنرپلاستیک و هنر نقاشی) و هنر زیبای تاثرات حسی. کانت به طور واضح صنایع دستی را در طبقه بندی خود جای نداده است اما با توضیحاتی که در مورد استفاده معین از شیء به مثابه شرط محدودکننده ایده های زیباشناختی ارائه می دهد، بنظر می رسد که می توان صنایع دستی را اگر تابع معیارهای زیبایی شناسی باشد، زیر مجموعه معماری و در گروه هنر پلاستیک قرار دارد. اما با توجه به طیف گسترده تولیدات صنایع دستی از تولید انبوه گرفته تا اشیاء منحصر به فرد با ویژگی های زیبایی شناختی، و از کاربردی گرفته تا تزیینی، نمی توان همه آثار صنایع دستی را به طور یکسان مورد قضاوت قرار داد. پژوهش حاضر می کوشد تا طیف صنایع دستی را از جنبه زیبایی شناختی تحلیل کند. بدین وسیله حیطه «نقد قوه حکم» بر اساس مفاهیم ذکر شده در کتاب هنر و غیرهنر را در صنایع دستی متمایز کرده، مرزهای هنر مطبوع و هنر زیبا در آن را معرفی می کند.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، صنایع دستی، کانت، هنر
  • فریده آفرین صفحات 19-32
    واژه استتیک نزد ملدینه به دو معنا به کار می رود. یکی به معنای احساس و دیگری به معنای زیباشناسی هنری که درباره هنر و زیبایی بحث می کند. در هر دو شق نقطه مشترک حول محور مفهوم ریتم می گردد. با این محور به بررسی هر دو معنای استتیک خواهیم پرداخت. مسئله مورد بررسی چگونگی گذر از محدودیت ابژکتیویسم و سوبژکتیویسم در استتیک با توسل به ریتم نزد آنری ملدینه است. اهم مفاهیم استتیک آنری ملدینه را ریتم، یک زمان - فضای درون – تا - خورده در ریتم، بحران، آشوب و تکوین بعد ریتمیک یعنی موتیف به عنوان شرط تجربه زیباشناختی شکل می دهد. به علاوه دو معنای استتیک یکی به معنای حسیات و دیگری تامل در امر زیبا و تئوری هنر، در نقطه تشکیل درک زیباشناسی یا بعد ریتمیک در اثر هنری کنار هم می آیند. همانگونه که ریتم تنظیم کننده موقعیت هستنده است، فعالیتی است که کثرت داده ها را در سطح اثر هنری گرد هم می آورد، با کنار گذاشتن تعدادی، پاره ای از آن ها را درهم می تند و منجر به شکل گیری موتیف به عنوان شاکله ای می شود که اثر نقاشانه را تولید می کند. ریتم بر بنیاد بعد ریتمیک و د رک زیباشناسی شکل می گیرد. استتیک ملدینه با شرح تکوین بعد ریتمیک یا موتیف به عنوان واکنش اول به آشوب داده ها و یا ماده و ریتم به عنوان دومین واکنش به آن، رویکردی پساکانتی دارد.
    کلیدواژگان: آفرینش، استتیک، اگزیستانسیال، ریتم، بحران گشودگی، موتیف
  • فاطمه پورمند، اشرف سادات موسوی لر صفحات 33-47
    ساختارشکنی و سورئالیسم، علی رغم خاستگاه های متفاوتشان، در انتقادی که به نگرش های قطعیت گرا وارد می کنند، اشتراک نظر دارند؛ برای آن ها قابل پذیرش نیست که گستره نامحدود معانی و تفاسیر را بتوان به رابطه معین و تقابلی «مفاهیم دوگانی» تقلیل داد. ساختارشکنی، در رویکرد به متن و ساختارهای زبانی و سورئالیسم در اهتمام به تغییر تجربه های ادراکی و ارتقاءدادن واقعیت دریافتی، تقابل گرایی ساختاری را به چالش می کشند. با مفروض داشتن تشابه نگرش مذکور، این پژوهش با هدف بهره گیری از نظریه برای خوانش اثر هنری، با روشی تحلیلی، به رویکردهای هنر سورئالیستی قرن 20 (تصویر دوبعدی) منظر ساختارشکنی می پردازد. مبنای تحلیل ساختارشکنانه در این تحقیق، مدنظر قرار دادن رابطه معکوس و مختل شده دو جزء تقابلی و همچنین «تعین ناپذیری» جایگاه نهایی آن ها است. نتیجه آنکه تصاویر سورئالیستی، به واسطه گسستی که در رابطه معمول مفاهیم متقابل پدید می آورند، قطعیت هایی که متزلزل می سازند و اطمینان خاطرهایی که به پرسش می گیرند، علاوه بر واسازی نظام تصویری مورداستفاده )هنر انتزاعی و هنر بازنما( نگرش ساختارشکن را نسبت به پندارهای معمول ما از واقعیت، تجسم «عینی» می بخشند.
    کلیدواژگان: تقابل های دوتایی، تعین ناپذیری، ساختارشکنی، سورئالیسم، هنر سورئالیستی
  • فارس باقری صفحات 49-60
    در این مقاله پرسش بر سر شکل های مواجهه -آگاهانه یا ناآگاهانه- کاراکتر ایرانی از «خود» و «دیگری» در نمایشنامه جعفرخان از فرنگ برگشته نوشته حسن مقدم است. «خود» و «دیگری» استعاره و اشاره ای به مهم ترین سوژه ادبیات مدرن ایرانی است. این نسبت، متضمن یک رابطه است. رابطه ای که فضایی ایجاد می کند تا فرم های اجتماعی و ارتباطی هر بار در قالب شخصیت های اجتماعی و انواع مواجهه هایشان –«خود» و «دیگری»- نمودار و بازتولید می شوند.
    در این جا، آن چیزی که مورد توجه واقع می شود، بر اساس منظر نظریه پردازان معاصر حوزه بازنمایی، مفاهیمی چون زبان و پوشش و نظام استعاری و نشانه ای «خود» و «دیگری» درون روابط متقابل کاراکترها مورد بررسی قرار می گیرد که گفتمان مورد نظر را می سازند. در اینجا منظور از گفتمان، نگرش و زاویه دید خاص در هر دوره تاریخی است که از راه آن «خود» ایرانی دست به تجربه می زند و نیز تجربه «دیگری» است که در نمایشنامه برساخته شده است. در این مقاله سعی بر آن است تا نشان داده شودکه شخصیت های این نمایشنامه چگونه به عنوان نوعی سوبژکتیوییه و «خود»، در برابر سوبژکتیویته «دیگری» قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: نمایشنامه ایرانی، حسن مقدم، جعفر خان از فرنگ برگشته، گفتمان، خود، دیگری
  • شهره فضل وزیری، احمد تندی صفحات 61-73
    احیای دوباره موضوع آیکونوگرافی(iconograph)و آیکونولوژی(iconology) در نظام مطالعاتی اندیشه و فرهنگ غرب حضور پر اهمیتی یافته است. در این مقاله سعی شده، به دلایل انتخاب موضوع نقش لیلی و مجنون و جهان بینی شرایط خلق این آثار توسط غیاث الدین نقش بند تاحدود قابل استنادی، دست یافت. به همین منظور با تکیه بر نظریه آیکونوگرافی وآیکونولوژی، درونمایه های تصویر لیلی و مجنون در ادبیات و تفکر غالب بر فرهنگ و زمینه ای که اثر در آن پدید آمده، بررسی می شود. جهت نیل به این مقصود پس از پرداختن به ادبیات داستانی لیلی و مجنون، پارچه هایی منقوش به این روایت را دردوره صفوی با تکیه بر مراحل : توصیف، تحلیل و تفسیر مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. دردوره های تاریخی نساجی ایران خصوصا در دوره صفوی موضوعات نگارگری در نقوش پارچه ها به کرات بکار گرفته شده است که در این مورد روایت تصویری از خمسه نظامی مورد توجه بافنده بوده که غیاث الدین با این انتخاب نقش بر پارچه زده است.
    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، آیکونولوژی، نظامی، لیلی و مجنون، پارچه های صفوی، غیاث الدین
  • مازیار آصفی، مرتضی شجاری، صفا سلخی خسرقی صفحات 75-88
    مساجد سنتی در معماری اسلامی به گونه ای طراحی شده اند که به واسطه ی ویژگی سیالیت خود، مرحله به مرحله ناظر را دعوت به تجربه ی حرکت از درجات پایین تا به درجات عالی تر می نماید. بطوریکه مراتب تکاملی انسان در حکمت صدرایی، قابل انطباق با مراحل حرکت در معماری می باشد. هدف این مقاله شناسایی چگونگی اثربخشی حرکت در فضای معماری در به کمال رسیدن ناظر آن است. روش تحقیق منتخب از نوع تفسیری است که ارتباط محرکهای فضای سیال را با حرکت جوهری نفس آدمی در متن یک تجربه ادارکی ناظر ازفضا بازگو می کند. یافته های تحقیق اشاره به این نکته دارد که موفقیت یک اثر معماری زمانی است که فضا حالت خنثی نداشته و ناظر خود را متاثر سازد. چنین فضایی که ناظر را ترغیب به حرکت کرده و عنان چشم، پا و ذهن مخاطب را از دستش خارج کرده و در مسجد کبود تبریز این امر به خوبی قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، به کمال رسیدن ناظر، تجربه ادارکی فضا، فضای سیال، مسجد کبود
|
  • Mehdi Khabbazi Kenari, Safa Sebti Pages 7-18
    In Kant’ viewpoint, beauty is neither objective nor does it rely on concepts, but it is the subject that establishes the judgment of aesthetic in object of art. Kant believes that the feeling of pleasure in judgment of taste arises from reflective judgment of the subject of judgment. He argues that art is distinguished form nature, science and craft, and divides it into mechanical art, pleasant art and beautiful art. Pleasant art is a kind of art whose purpose is just pleasure, while the criteria of judgment in beautiful art is reflective judgment. The work of beautiful art is the product of author’s genius through form. From the perspective of ideas Kant divides fine arts into three kinds: art of speech, visual art (Including plastic art and painting) and art of the beautiful play of sensations. According to his description of certain use of the object as a condition that limits the aesthetical ideas, it seems that handicrafts are sub- architecture, and should be regarded as plastic art. But given the wide range of handicraft products, from mass production to unique objects with aesthetical features, and from useful to the decorative, they cannot all be equally judged as craft. This research seeks to analyze aesthetically the range of crafts based on the concepts explained in “Critique of Judgment”. This this way it distinguishes the field of art and non-art in the productions of handicraft and introduces areas of pleasant art and fine art in objects of handicraft.
    Keywords: Kant, aesthetics, art, handicraft
  • Farideh Afarin Pages 19-32
    Henri Maldiney has applied two meanings to aesthetics. One is related to sensation, another is belong to theory of art and artistic aesthetic. In both definitions there is a common point, rhythm. Rhythm goes beyond the limits of its definition in music and painting. Also, it resolves the objective and subjective limitation in aesthetics. Rhythm is a kind of ontological term which bring together heterogenous parts. In this paper I elucidate the formation of rhythm and show the relationship between these two meanings of asthetics.
    The important concepts in Maldiney’s aesthetics include rhythm, space-time which is implicated in rhythm, existential crisis, chaos, genesis of rhythmic dimension and last but not least the motif. Two meanings of aesthetics are related together in the point of formation of aesthetics or rhythmic dimension in artistic work. Rhythm on the one hand is modulation of being/artist in different situations or possibilities of existence and on the other hand, is an operation which bring together the different Givens and parts in the surface of artistic works. Rhythm is grounded on aesthetic dimension. According to this, it’s possible to read Maldiney’s aesthetics post. kantian one.
    Keywords: aesthetics, rhythm, existential crisis, sensation, creation, motif
  • Fateme Pourmand, Ashraf Mousavi Lar Pages 33-47
    Deconstruction and Surrealism, despite their different origins, are in accord on their criticism of deterministic approaches; both of them stand against reducing the infinite domain of meanings and interpretations to the determined and contrastive field of “binary oppositions”. Deconstruction challenges the structural contrastivism through its approach towards text and lingual structures, as surrealism does the same by altering the perceptive experiences and elevating the perceived reality. Given the aforementioned similarity in approach, the current research aims to use the reader-response theory to study the approaches of surrealistic art in 20th century (two-dimensional image) from the deconstructive viewpoint. The deconstructive analysis in this research is based on the reversed and disrupted relationship between oppositional components, and the “undecidability” of their final status. The research concludes that by disrupting the conventional relationship among contrastive concepts, wavering the certainties, and questioning the accepted convictions, surrealist images not only deconstruct the used visual system (abstract art and figurative art), but also “embody” (visualize) the deconstructive approach towards our conventional notions about reality.
    Keywords: deconstruction, surrealism, surrealist art, binary oppositions, undecidability
  • Fares Bagheri Pages 49-60
    In this article, the question is about in what forms an Iranian character encounter - Consciously or unconsciously- with “self” and “other”, in the play “ Ja’far Khan az farang bargashteh” by “Hassan Mohaghdam”? The “self” and “other” are metaphors which refer to the most important subject of modern Iranian literature. This relation involves a relationship. The relationship which creates a space so that social and communicative forms could appear and be reproduced as social characters as well as their different kinds of encounters – “self” and the “other”. Here, the focus is on concepts such as language and outfit as well as the metaphorical and semiotic system of “self” and “other”. This system will be examined within the interaction of characters and constitute the above discourse. Here by discourse, I mean a certain attitude and point of view in any historical period by which the Iranian “self” tends to experience something and it is the “other’s” experience constituted in the play. In this article, I attempt to show how the characters in the play as a kind of subjectivity and “self”, stand against subjectivity of “other”.
    Keywords: Iranian play, Hassan moghadam jafar khan az farang bargashteh, discourse, self, other
  • Shohreh Fazl-Vaziri, Ahmad Tondi Pages 61-73
    The reinstatement of iconography and iconology in the West has become important. In this article, we tried to find the reasons for choosing the topic of Laily and Majnoon in Ghiaseddin fabrics. For this purpose, using the iconographic and iconological theory, the inner meaning of this story is examined in the literature and culture dominant at the time of the emergence of the effect. This review is evaluated based. Three steps: description, analysis and interpretation. In the history of textile in Iran, especially during the Safavid period. The use of miniature textiles has been used extensive. In this research, a narrative of the literary story of the Nezamy, that was considered by Ghiaseddin, was used. He has chosen this narrative and woven it.
    Keywords: Iconography, Iconology, Laily, Majnoun, Ghiaseddin, Safavid Textiles
  • Maziar Asefi, Morteza Shajari, Safa Salkhi Khasraghi Pages 75-88
    Traditional mosques in Islamic architecture are designed in a way that due to their characteristics of fluidity, gradually, get spectator to experience movement from lower levels to higher ones. So that levels of human evolution in Sadra’s wisdom are applicable to stages of motion in architecture. The purpose of this paper is to identify how motion in architectural space has impacts on the completion of its observer. The selected research method is interpretation which explores the relationship between drives of the fluid space with the Substantial Movement of human’s soul in the context of a perceptual experience by space observer. The findings point to the fact that the success of a work of architecture is when space is not neutral and affects its supervisor. When such a space encourages observer to move while gets the eyes, feet and mind of him out of his hand and this is clearly visible in Tabriz Blue Mosque
    Keywords: substantia, movement, perfection of observer, space perceptual experience, space fluidity, Tabriz Blue Mosque