فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 24 (پاییز 1396)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 24 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین خسروی، مسعود علیا صفحات 7-21
    این مقاله در پی آن است که خوانش پل ریکور، فیلسوف فرانسوی، از مفهوم میمسیس را، که در زمره مهم ترین و بحث انگیزترین مفاهیم در تاریخ فلسفه هنر است، بررسی و تحلیل کند و به این پرسش اصلی پاسخ دهد که چگونه ریکور با آغازیدن از مفهوم ارسطویی میمسیس و با عطف نظر به مفاهیم همبسته با آن، یعنی موتوس و پراکسیس، دامنه دلالت این مفهوم را می گسترد و میمسیس را در نسبتی متقابل و بارآور با مفاهیم زمان و روایت قرار می دهد و معنای تازه ای به عمل روایت گری می بخشد. بر این اساس، نشان داده خواهد شد که کار فلسفی ریکور در باب روایت، می تواند شیوه ای نو برای اندیشیدن به این نسبت در پرتو پدیدارشناسی و هرمنوتیک فراهم کند.
    این نوشتار، بر پایه روشی توصیفی-تحلیلی در دو بخش سامان یافته است. در بخش نخست، عناصر مهم شبکه مفهومی ای که بافتار بحث ریکور درباره میمسیس را شکل می دهد، یعنی میمسیس ارسطویی، فهم روایی و زمان آگوستینی، برشمرده و تحلیل می شوند، و در بخش دوم آنچه ریکور از میمسیس مد نظر دارد در قالب سه دقیقه1 آن، یعنی میمسیس 1، میمسیس 2 و میمسیس 3، تشریح می گردد. در این میان، نشان خواهیم داد که این میمسیس های سه گانه به ترتیب ناظر به پیشاپیکربندی، پیکربندی و بازپیکربندی حیطه عمل اند، و تلقی ریکور از میمسیس می تواند از طریق نسبتی که بین مفهوم ارسطویی میمسیس و مفاهیم پدیدارشناسانه زمان، زمانمندی و عمل برقرار می سازد، دلالت های تازه ای به این مفاهیم ببخشد.
    کلیدواژگان: میمسیس عمل پراکسیس، پویسیس، طرح افکنی، روایت، موتوس، زمان
  • مجید حیدری*، محمدرضا ریخته گران صفحات 23-33
    در دوران مدرن آفرینش هنری، تحت تاثیر کانت، اغلب امری نبوغ آمیز و سوژه محور فهم می شود، آفرینشی مستقل و مقدس. نزد او معنای آفرینش مترادف عمل ترکیب در قوه متخیله است. این قوه تشتت شهودات حسی را منظم کرده و در قالب مقولات فاهمه وحدت می بخشد. این ترکیب یا وحدت بخشی یک سوی آفرینش است و دیگر سو هنرمند نابغه است. نزد هایدگر اما آفرینش هنری به نوعی در کارکردهای فرهنگی هنر نمایان می شود. به عبارت دیگر آفرینش هنری به معنای نشان دادن، بیان کردن و پیکره بندی مجدد عناصر فرهنگی یا سبک زندگی خود را نشان می دهد. سرآخر آفرینش هنری برای ریکور زایش یا نوآوری در معنا تعریف می شود. نوآوری در معنا به دو شکل پدید می آید یکی استعاره و دیگری داستان. استعاره روابط جدیدی بین چیزها برقرار می کند و جهان را باز تعریف کرده به معنای جدید می رسد. و داستان (با عملی شبیه به ترکیب در تفکر کانت) یک مجموعه حوادث و کنشها را در رابطه علی مشخص و زمانمند وحدت می بخشد و کلی معنا دار بوجود می آورد. به این ترتیب داستان تنها یک نوع ادبی هنری نیست و نوعی تفکر است. تفکری که حوادث و کنشها را در رابطه علی و زمانمند در کنار هم قرار می دهد و ادراک ما را از خود و جهان پیرامون بر می سازد. پس رابطه آفرینش هنری با داستان رابطه عمل با قالب عمل نیست بلکه آمیزشی هستی شناسانه در کار است. از مرور معنای آفرینش هنری نزد کانت، هایدگر و ریکور به این نتیجه می رسیم که نوع آفرینش هنری که ریکور با سود جستن از آراء کانت (ترکیب ) و هایدگر (زمانمندی) مطرح می کند به شکل قابل توجهی جامع تر از مدل کانت و هایدگر است و بین آفرینش هنری و روایت نسبت مشخصی برقرار می شود.
    کلیدواژگان: آفرینش هنری، کانت، هایدگر، ریکور، روایت
  • مهدی قادرنژاد حمامیان، مرضیه پیراوی ونک، صدرالدین طاهری صفحات 35-46
    مسئله خودآیینی هنر در زیباشناسی آدورنو از غنی ترین و تاثیرگذارترین مباحث زیباشناسی معاصر است. آدورنو از یک سو از استعاره «موناد» (در معنای لایبنیتسی) برای توصیف اثر هنری خودآئین استفاده می کند و از سوی دیگر همین اثر را به مثابه کالایی مطلق معرفی می کند. این مقاله در پی بازگشایی این پرسش است: از نظر آدورنو چگونه در وضعیت سیطره مناسبات کالایی، اثر هنری خودآیین متحقق می شود؟ فهم این مسئله در نظریه زیباشناسی آدورنو در گرو فهم بنیان های نظری فلسفه آدورنو و بالاخص نظریه دیالکتیک منفی اوست. در بخش اول این مقاله کوشش شده است با شرحی مختصر از شیوه ی تفکر نا - این همان و نظریه دیالکتیک منفی، به عنوان اساس فلسفه آدورنو، ضرورت طرح و دفاع دیالکتیکی- تاریخی آدورنو از خودآیینی هنر استنتاج شود و در بخش دوم با شرح وجه اقتصاد سیاسی نظریه دیالکتیک منفی و همچنین توضیح منطق کالایی حاکم بر هنر نشان داده شود که اثر هنری با به نهایت رساندن منطق کالایی، مقام کالایی مطلق نمودی از خودآیینی را آشکار می کند.
    کلیدواژگان: زیباشناسی آدورنو، اثر هنری، خودآیینی، اقتصاد سیاسی، کالایی شدن، کالای مطلق
  • احسان رجبی صفحات 47-58
    حکمت عملی از حوزه های نسبتا مغفول در مطالعه مبانی فکری هنر اسلامی است. یکی از مقوله های اساسی در رساله های حکمت عملی، که می تواند مبنایی برای بحث در باب جمال شناسی و صناعت باشد، «عمل» انسان و ربط آن با موضوع «عدالت» و یا به تعبیری دیگر «اعتدال» است. در رساله های متقدم حکمت عملی همچون تهذیب الاخلاق و تطهیر الاعراق نوشته مسکویه رازی، اعتدال محور اصلی مباحث اخلاقی است. در اخلاق ناصری نوشته خواجه نصیرالدین طوسی، اعتدال رفته رفته وجهی جمال شناسانه نیز پیدا کرده و با مفاهیمی چون وحدت، حسن و تناسب مترادف می شود. جلال الدین دوانی با تالیف اخلاق جلالی دقت شایان توجهی به مباحث جمال شناسی معطوف داشته و بدین ترتیب به آرای پیش از خود قوام تازه ای می بخشد. در یکی از آخرین تالیفات مهم این حوزه، یعنی کتاب جامع السعادات نوشته ملا مهدی نراقی، مجددا بر مباحث جمال شناختی پیشین تاکید شده است، با این تفاوت که در رساله اخیر، حضور تفکر دینی در خلال مباحث پررنگ تر شده است. با دقت در این سیر فکری، می توان نوعی نظریه جمال شناسی دایر بر مدار اعتدال را تشخیص داد که بر اساس آن، یک معنی واحد وجود دارد که اگر در ارکان اربعه ظاهر شود، اعتدال مزاج، اگر در نغمه ها واقع شود الحان نیکو، اگر در کلام واقع شود فصاحت، اگر در اعضا ظاهر شود حسن و اگر در خلقیات انسانی ظاهر شود، عدالت خواهد بود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اعتدال، جمال شناسی، حکمت عملی، عدالت، هنر اسلامی
  • زهرا آخوندی، رضا افهمی صفحات 59-74
    کاتارسیس در اندیشه ارسطو، امری اخلاقی، در تئاتر برشت به تخلیه عاطفی-جسمی و آگاهی شناختی و در نوشتار ویگوتسکی به تضاد آگاهی بخش پیرامون تجربه زندگی تعبیر شده است. جان کیج، موسیقی دان برجسته قرن بیستم، نیز ایجاد چالش برای کنش ادراکی مخاطب و هویت اثر در تجارب موسیقایی و پرفورمنس هایش، که اساسا از ماهیتی کاتارتیکی برخوردارند، را هسته اصلی اندیشه هنری خود می دانست. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر جست وجوی وجود و مفهوم تجربه کاتارسیس در آثار جان کیج است و در این راستا از روش تاریخی و توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای بهره گرفته است. یافته ها نشانگر سه مرحله تغییر اندیشه وی، از فاصله گذاری به انگیزش مخاطب برای مداخله، و در نهایت، متاثر از اندیشه ذن، بخشیدن مقام هنرمند به مخاطب، به عنوان روش ویژه خود در راستای دادن تجربه کاتارسیس به وی، است. کیج با قرار دادن مخاطب در جایگاه هنرمند، با بخشیدن مقامی رفیع به انسان، کاتارسیس را به تجربه دائمی وی در زندگی بدل می سازد.
    کلیدواژگان: کاتارسیس، جان کیج، هنر معاصر، تجربه هنرمندانه، پرفورمنس
  • میلاد روشنی پایان صفحات 75-86
    یکی از آثار دیوید هیوم، فیلسوف تجربه گرای اسکاتلندی قرن هجدهم، مقاله بسیار کوتاهی است با عنوان «درباره تراژدی». در غالب پژوهش ها با موضوع بررسی نظرگاه هیوم درباره تراژدی، این مقاله جایگاهی مرکزی دارد. هیوم با این پرسش مقاله را آغاز می کند که چگونه تراژدی با وجود انفعالات ناگوار و دردآوری که برمی انگیزد، هم چنان لذت بخش است؟ این مسئله او را بر آن می دارد که بر موضوع تراژدی و رابطه آن با انفعالات تمرکز کند. تاکنون نظر هیوم درباره این رابطه به شکل های متنوعی صورت بندی شده است که یکی از مشهورترین آن ها فرضیه تبدیل هیوم است. بر مبنای این فرضیه، انفعالات ناگوار به واسطه تمهیدات سبکی و بلاغی تراژدی به انفعالات لذت بخش تبدیل می شوند. این فرضیه در طول سالیان دستخوش تصدیق ها، انکارها، اصلاحات و تغییرات متعددی شده است و موافقان و مخالفان خود را داشته است. اما در غالب موارد موافقان و مخالفان این فرضیه در این نکته اتفاق نظر دارند که تراژدی از طریق تمهیدات شاعرانه و بلاغی-سبکی دست به تولید لذت می زند. این نظرگاه تا جایی پیش می رود که همه کارکردها و تاثیرات تراژدی به کارکردها و تاثیرات ذوقی و زیباشناسیک با محوریت تولید لذت تقلیل می یابد. این مقاله بنا دارد تا از سه طریق کارکردها و تاثیرات دیگر تراژدی از منظر هیوم را بررسی کند. اول با جستجوی بیشتر در مقاله «درباره تراژدی» که بخش هایی از آن پنهان تر مانده اند، دوم با بررسی آرای هیوم در باب تراژدی که در نوشته های دیگر او پراکنده شده است و سوم با استقرار مقاله «درباره تراژدی» در گستره فلسفه هیوم، و هم سنجش آرای هیوم درباره تراژدی با آرای فلسفی دیگر او. و از این طریق امیدواریم تا از یک سو امکان بررسی تاثیرات دیگر تراژدی نزد هیوم، به ویژه تاثیرات در داوری های شناختی و اخلاقی را وارسی کنیم و از سوی دیگر امکان بازنگری در فرضیه تبدیل هیوم را بیازماییم.
    کلیدواژگان: انطباع، انفعال، باور، تراژدی، داوری، دیوید هیوم، فرضیه تبدیل هیوم
|
  • Mohamadhosein Khosravi, Masuod Alia Pages 7-21
    This essay tries to discuss and analyse Paul Ricoeur’s reading of mimesis, which is among the most important and most discussed concepts in the history of philosophy of art, and to show how, beginning with Aristotelian concept of mimesis and attending to its associate concepts, i.e. mythos and praxis, he expands its field of significance and puts it in a reciprocal and enriching relation with the concepts of time and narrative and gives new meanings to the act of narration. Accordingly, it will be shown that Ricoeur’s work on the narrative can provide a new way to think this relation in the light of phenomenology and hermeneutics.
    This essay, based on the descriptiveanalytical method, is divided in two parts. In the first part, the significant elements of the conceptual network which forms the context of Ricoeur’s discussion of mimesis, namely Aristotelian mimesis, narrative understanding and Augustinian notion of time, are considered and analysed, and in the second part, what Ricoeur means by mimesis and its threefold moments, mimesis1, mimesis2 and mimesis3, is elaborated. It will be shown that these three moments of mimesis are correspondent to threefold concepts of prefiguration, configuration and refiguration, and Ricoeur’s conception of mimesis can give new significations to the Aristotelian concept of mimesis and phenomenological concepts of time, temporality and act by linking them.
    Keywords: mimesis, act, praxis, poiesis, emplotment, narrative, mythos, time
  • Majid Heidari *, Mohammadreza Rikhtegaran Pages 23-33
    Artistic creation is normally understood as subjective work of a genius; consequently an independentholy creation. Such an understanding is mainly due to Kant’s conception of aesthetic experience. In his point of view, artistic creation is equal to “synthesis” of productive imagination. Perceptions of intuition are schematized and synthesized by imagination to be categorized in understanding. Heideggerian conception of artistic creation is related to cultural (lifestyle) functions of art. In fact, artistic creation means manifesting, articulating, and reconfiguring lifestyle. Ricoeur equals creation with innovation in meaning that happens in two main ways: metaphor and narrative. Metaphor establishes new connections between ideas or things and through these new associations redefines the world. In seemingly the same process, emplotment (in the same action as Kant’s synthesis) gives order to set of actions or events in a specific causal relations and specific temporality in order to make a whole which is called story. Ricoeur believes that configurational mode of thinking is one of the main modes of conception that is responsible for gathering together or configuring actions or events. Therefore, story is not only an artistic genre but it is a mode of thinking that is related to artistic creation. Reviewing Kant and Heidegger on artistic creation and comparing their approach with Ricoeur we come to the conclusion that the latter’s theory of artistic creation seems to be more comprehensive, connecting the artistic creation with narrative.
    Keywords: artistic creation, synthesis, configuration, narrative, narrative thinking
  • Mehdi Qadernezhad, Marzieh Piravivanak, Sadreddin Tahery Pages 35-46
    The problem of Autonomy of art in Adorno’s aesthetic is one of the most valuable and impressive subjects in contemporary aesthetic. On the one hand, Adorno uses “monad” metaphor (in Leibnizian meaning) for describing autonomous art work, and, on the other hand, he introduces art work as an absolute commodity. This study wants to answer this question: according to Adorno’s idea, how autonomous art works are to be realized under the condions where commodified relation are dominated? Understanding this subject is dependent on conceiving the theoretical basis of Adorno’s philosophy and especially his negative dialectic theory. In the first part of this study I would try to prove the necessity of Adorno’s dialecticalhistorical defense of autonomy of art with a short explanation of his non- identical thinking approach and negative dialectic theory, as a basis of his philosophy. In the second part, while explaining the aspect of political economy in the theory of negative dialectic and by elucidating the dominant commodified logic in art, I would try to clarify that the art work reveals the absolute commodity to be an aspect of autonomy.
    Keywords: adorno's aesthetic, art work, autonomy, political economy, commodification, absolute commodity
  • Ehsan Rajabi Pages 47-58
    Practical wisdom is one of the neglected fields in studying the theoric principles of Islamic art. One of the basic topics of practical wisdom which can be a basis for discussing about aesthetics and craftsmanship, is human practice and its realtion with “justice” or in other words “equilibrium”. In early treatises of practical wisdom such as Tahḏib al-aḵlāq wa-taṭhir al-arāq written by Abū Alī Meskawayh, equilibrium is the pivot point of ethical discussions. In Aḵlāq-e Nāṣerī written by Ḵhāja Naṣīr-al-dīn Ṭūsī, equilibrium gradually implies some aesthetic aspects and becomes equivalent to concepts like unity, beauty and proportion. Davānī’s reflection on aesthetics in Aḵlāq-e Jalālī, consolidates his former discussions. Jāme’ al-sa’ādāt written by Mollā Mohammad-e Narāqī, is one of the last important treatises that confirms previous aesthetic ideas with a more religious approach. Reflecting on this intellectual process, a kind of aesthetic theory can be recognized which is based on equilibrium and states that there is a common meaning which is called equilibrium of humors when it appears through four elements, harmonic melodies when it appears in musical notes, rhetoric when it appears in combination of words, beauty when it appears in members of a body and justice when it appears in human morality.
    Keywords: practical, wisdom, ethics, aethetics, islamic art, equilibrium, justice
  • Zahra Akhoundi, Reza Afhami Pages 59-74
    Catharsis is construed as the moral affair in Aristotle’s thought, the emotionalsomatic discharge and cognitive awareness in Brecht’s theater and the informative conflict around the life experience in Vygotsky’s writing. John Cage, a prominent musician in the 20th century, also considers the core of his artistic thought to be the creation of a challenge for the audience’s perception in terms of the identification of musical experiences and performances. This paper aims to investigate the existence and concept of the cathartic experience in Cage’s works, and concerning this, employs a chronological and descriptive-analytical method and relies on library resources. The findings indicate three stages of changes in his thought, from distancing to motivating audience for intervention and finally, influenced by Zen, promoting the audience to the artist’s position as his own special method. In this way, Cage makes Catharsis as audience’s permanent experience in life.
    Keywords: catharsis, John Cage, contemporary art, artistic experience, performance
  • Milad Roshani Payan Pages 75-86
    David Hume, the Scottish empiricist, wrote a very short essay called “Of Tragedy”. It is always treated as an important text when discussing Hume’s view on tragedy. Hume begins the essay with the following question: why is it that tragedy is pleasurable, in spite of the painful passions it causes? Hume focuses on tragedy and its relationship with passions. So far Hume’s view on this relationship has been formulated in many different ways, one of which is Hume’s conversion theory. According to this theory, painful passions are turned into pleasurable ones using stylistic and formal rhetorical means. This view has been constantly proved, disproved, edited and changed by either its supporters or its critics. However, in most cases, the supporters or the critics agree that tragedy induces pleasure using poetic or rhetoricalstylistic means. This view goes on to argue that all the functions and effects of tragedy should be reduced to functions and effects of taste and aesthetic, focusing on the production of pleasure. This paper tries to explore other effects of tragedy according to Hume. First I would analyze and explore the ignored parts of the “Of Tragedy” essay, then I look into Hume’s thoughts on tragedy, scattered over other Humean texts and finally, I would situate Hume’s essay in the broader context of Hume’s philosophy to compare his other philosophical ideas with those focusing on tragedy. This way we can analyze other effects of tragedy according to Hume, especially its effects in the domain of cognition and mortality, and also find a way to reconsider Hume’s conversion theory.
    Keywords: tragedy, David Hume, passion, impression, Hume's conversion theory, belief, judgment