فهرست مطالب

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 26 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود علیا ، گلنار نریمانی صفحات 7-23
    نوشتار حاضر با تمرکز بر رساله پیشانقدی مشاهداتی درباره احساس امر والا و امر زیبا و تحلیل رویکرد، روش و ابزارهای مفهومی اصلی کانت در پی آن است تا روشن کند، اولا کانت با پیشینیان و همعصران بریتانیایی و آلمانی اش در مسائل مربوط به زیباشناسی چه نسبتی داشته، ثانیا اتخاذ رویکردی تجربی، پسینی و در عین حال تبویبی در تحلیل احساس امر والا و امر زیبا به چه شکل خاصی از نظریه زیباشناسی منتهی شده است. هدف ما آن است که نشان دهیم گرچه اندیشه کانت از دوره پیشانقدی به نقدی تحولاتی اساسی را از سر گذراند، برخی ایده های مرکزی از همان دهه 1760 از دغدغه های اصلی فلسفی اش بودند. از رهگذر این نوشتار سعی کرده ایم چهره ای دیگر از کانت را نشان دهیم: فیلسوفی که برای مخاطب عام هم می نویسد، منظری مبتنی بر تجربه و مشاهده دارد و سبکی آزاد. نهایتا نتیجه بررسی چهار بخش رساله آن است که گرچه در بادی امر ظاهرا کانت هم مانند پیشینیانش به موضوعی زیباشناختی می پردازد، در بن ملاحظات زیباشناختی اش دغدغه اصلی اخلاق و انسان شناسی نهفته است. فرضیه ما این است که اتخاذ سبکی آزاد در نوشتار، منظری تجربی و مشاهدتی و روشی مبتنی بر انسان شناسی باعث شده تا کانت بیش از نگارش رساله ای درباره زیباشناسی، رساله ای در اخلاق و انسان شناسی تجربی غنی از مشاهدات بنویسد و توجه خاصش به این دو موضوع را از منظری تجربی آشکار کند. با اثبات این فرضیه از رهگذر تفسیر متن نشان داده ایم که مشاهدات روایت چالش درونی کانت در جستجوی اصل اعلای اخلاق و نارضایتی او از ابتنای آن بر احساس و تلاشش برای برگذشتن از این سد یعنی کوشش برای یافتن اصول پیشین است.
    کلیدواژگان: احساس امر والا و امر زیبا، اصل تجربی اخلاق، انسان شناسی تجربی، زیباشناسی پیشانقدی، فضیلت، طبایع بشری، مشاهده و تجربه
  • علی روحانی ، محمد مهدی فیاضی کیا صفحات 25-41
    این پژوهش از خلال رویارویی میان دو سنت پدیدارشناسی و ساخت گرایی در نقد سینمایی و به کمک آرای امانوئل لویناس می کوشد تا چگونگی تحقق «گفتن» را در سینمای عباس کیارستمی بررسی کند. این پژوهش پس از بررسی رویکرد لویناس به مفهوم دیگری و زبان، می کوشد تا نشان دهد که چگونه پدیدارشناسی سینمایی از خلال رویکرد به فرم سینمایی و پایبندی به واقع گرایی در پی تقلیل ناپذیری فردیت به کلیت بوده است که در واقع هسته اصلی فلسفه لویناس را شکل می دهد. اما این تقلیل ناپذیری در عین حال شامل تقلیل ناپذیری سوژه نیز می شود یعنی آنچه «دیگری» دیگری محسوب می شود. در حالی که در سنت پدیدارشناسی سینما، تلاش برای واقع گرایی، امکان بحران سوژه را فراهم کرده است. بنا به یافته های این پژوهش در دوران نخست سینمای کیارستمی شاهد غلبه گفته بر گفتن هستیم. در حالی که در دوران دوم چنان «گفتن» غلبه کرده و سوژه چنان امکان تفسیر و مصاحبت را در اختیار «دیگر» قرار می دهد که به نظر می رسد هستی سوژه با بحران مواجه می شود. این بحران در دوران سوم سینمای کیارستمی همچون بحران واقعیت در برابر امر غیرواقعی مطرح می شود.
    کلیدواژگان: امانوئل لویناس، امر واقعی، دیگری، سوژه، کیارستمی
  • افسانه رستمی ، جواد علی محمدی صفحات 43-55
    پیوند گفتگومندی با نقد هنری، مسئله مورد توجه این مقاله را تشکیل داده است. نقش واژه گفتگومندی ابتدا در انسان شناسی فلسفی، فرهنگ، و سپس در نقد هنری معاصر مورد بررسی قرار گرفته است. مفهوم گفتگومندی از آرای اولیه میخائیل باختین درباره رمان به عاریت گرفته شده و سپس رابطه این مفهوم با آرای متاخر او چون پاسخ پذیری و نانهایی پذیری در ارتباط قرار گرفته است. نقد گفتگویی است بین دو نظام نشانه ای که هر دو طرف می تواند زبان بوده، و یا گفتگوی زبان با نظام نشانه ای دیگر باشد. بنابراین گفتگومندی در درون نقد همواره نهفته است. این مقاله نشان داده است که مهمترین نمودهای کیفیت نقد گفتگومندانه معاصر، عدم قطعیت معنای نقد و افزایش نقش تعاملی مخاطب در هنر و نقد امروزین و گشودگی نقد بر رشته های دیگر می باشد. همچنین این مقاله دریافته است که اختلاف نظرات گفتمان های مختلف هنری توسط نقد گفتگومندانه و گفتگوی بین آن ها، می تواند به تولید متن هنری تبدیل شود. رویکرد این مقاله ترکیبی از رویکردهای مورد توجه پژوهش هنر یعنی، فلسفه هنر، زبان شناسی، جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی بوده است.
    کلیدواژگان: گفتگو، گفتگومندی، معاصر، نقد هنری
  • فیروزه شیبانی رضوانی صفحات 57-69
    این پژوهش، در جهت شناخت و دستیابی به نظریه خوانش متن (اثر تجسمی) از نقطه نظر واساز است. با توجه به متون دریدا، می توان نظریه او را در تحلیل اثر تجسمی به سه بخش عمده خلاصه کرد: زمینه یا ماده اثر، نشانه های اثر که به صورت ردپا فرایند دلالت را طی می کنند و در نهایت، پاررگون که مرزهای اثر و محدوده آن را تعریف کرده و به صورت گسترده تر مرزهای میان هنر و غیر هنر می سازد. از نقطه نظر واساز هر یک از سه مفهوم ذکر شده تفسیر اثر را در فرایند معناسازی تصمیم ناپذیر می کند. این پژوهش، به مفهوم پاررگون که ابتدا در نقد سوم کانت مطرح شده می پردازد سپس واسازی دریدا از این مفهوم را برای تحلیل و خوانش آثار تجسمی منتخب به کار می برد. به این ترتیب و با توجه به مفهوم پاررگون هنر واجد معناهای تازه می شود و امکان گسترش به حوزه های دیگر را پیدا می کند. در نقد عملی سه اثر از نقاشی های علیرضا اسپهبد، یک اثر از اسماعیل شیشه گران و یک اثر از بابک گلکار مورد تحلیل قرار می گیرند. آثار اسپهبد و شیشه گران با محوریت متن و آثار گلکار با محوریت مولف مورد واکاوی مفهوم پاررگون قرار می گیرند. تحلیل این نمونه آثار، تلاشی در جهت توضیح جایگاه هنر معاصر ایران است که در پی یافتن الگوی زیباشناسی بر می آید.
    کلیدواژگان: اسماعیل شیشه گران، بابک گلکار، پاررگون، خوانش اثر تجسمی، دریدا، علیرضا اسپهبد، واسازی
  • جمال عرب زاده ، پرهام پیوندی صفحات 71-84
    در این پژوهش، مبنای مطالعه نگاره های شاهنامه بایسنقری (833ه ق) بر دو مولفه اساسی زمان و مکان است. به طوری که با بررسی شیوه بازنمایی و حضور این دو پدیدار هم زاد و درهم تنیده در این نگاره ها، راهی به جهان آن ها گشوده شود؛ همان جهانی که در آگاهی و ادراک شخص هنرمند، و سپس مخاطب، پدیدار می شود، نه جهانی فی نفسه و در خود. به همین سبب در این جا رویکرد پدیدارشناسانه، که اساسش بر کارکردهای آگاهی است، به کار گرفته شده؛ تا از طریق آن سازوکار آگاهی و ادراک هنرمند در مواجهه با پدیدارهای زمان و مکان و تاثیر آن در آفرینش او دریافته شود. هم زمانی اوقات مختلف در یک تصویر، هم زمانی نمایش درون و برون و نبود پرسپکتیو نقطه ای، اصلی ترین خصیصه های زمانی و مکانی بررسی شده در این مقاله است. در نهایت، نتیجه ای که بنا بر مطالب این پژوهش حاصل گردیده، چنین می نماید که ماهیت زمان و مکان این تصاویر همیشه آسمانی و مثالی نیست، بلکه گاه بسیار آشنا و این جهانی اند، و سر چشمه آن ها، یکسر در طبیعت و حقیقت آگاهی هنرمند بوده است.
    کلیدواژگان: ادراک، پدیدارشناسی، زمان، شاهنامه بایسنقری، مکان
  • ندا اخوان اقدم صفحات 85-103
    تاریخ دین زردشتی به لحاظ مستندات تصویری چندان غنی نیست و یکی از دلایلی که برای این امر ذکر شده مخالفت این دین با شمایل پرستی است. در نظر زردشتیان تصویرسازی بی اعتنایی به امور دینی و همچنین تلاشی برای آفرینش اهریمنی است که با این کار امکان ورود نیروهای شر در قالب تصویر مهیا شده و به همین دو دلیل گناه محسوب می شود. از سوی دیگر ساسانیان، زردشتیان متعصبی بودند که تصاویری از مقدسان خود را بر صخره ها نقش کرده و این موضوع را خلاف اعتقادات دینی خود نمی شمردند به همین دلیل نقوش برجسته فراوانی از این دوره به جامانده است. برخی از محققان آنان را مخالفان سرسخت تصاویر بدون تکیه گاه یا همان مجسمه های ایستاده و از اینرو شمایل شکن می دانند و معتقدند شمایل شکنی از زردشتی گری به مسیحیت و اسلام راه یافته است. از سوی دیگر برخی نیز ساسانیان را پیرو جنبش ضدشمایلی معرفی می کنند. اما با توجه به مفهوم شمایل شکنی و ضدشمایلی و نیز آثار به جامانده از ساسانیان اعم از بصری و ادبی به نظر می رسد که آنان در اصل فاقد تخیل تصویرپردازی بودند.
    کلیدواژگان: ساسانيان، دين زردشتي، شمايل، شمايل نگاري، شمايل شکني
|
  • Masoud Olia , Golnar Narimani Pages 7-23
    GroundedThe present article deals with one of Kant’s most significant pre-Critical text, Observations on the Feeling of the Beautiful and the Sublime (1764), from the viewpoint of Kant’s methodology and conceptual means in dealing with the most important subjects of aesthetics in eighteenth-century, the beautiful and the sublime. Our main purpose is to demonstrate that albeit being inspired by his predecessors and contemporaries both in Britain and Germany in matters of taste (also our main presumption), Kant adopted a genuine approach in Observations. Through an in-depth analysis of the text we have endeavoured to show that the reasons for this originality are firstly, Kant’s specific observational, empirical method combined with his trying to find a universal principle for ethics, and secondly, Kant’s persistent concerns about ethics, anthropology and pedagogy presented by a taxonomic structure – issues present in the pre-Critical period and central to Kant’s philosophy all through the critical period. Our analysis is based on a close reading of the text, revealing its formal structure, leading to the conclusion that Observations is for the most part a taxonomically structured text on anthropology and ethics than aesthetics. Otherwise put, through aesthetics Kant is dealing with central issues in ethics and anthropology, i.e. highest principle of morality, the sexes, human temperaments and the ends of nature. We hope to succeeded in shedding a light on another aspect of the transcendental Kant: the empirical one
    Keywords: feeling of the sublime, the beautiful, pre-Critical aesthetics, Observation, empirical anthropology, ethics, virtue, highest principle of morality, human temperaments
  • Seyyed Ali Rouhani , Mohammad Mahdi Fayyazikia Pages 25-41

    Through the confrontation between the two traditions of phenomenology and structuralism in the film critique, this study adopts Emanuel Levinas’ ideas to investigate the realization of ‘the Saying’ in Abbas Kiarostami’s cinema. Having examined Levinas’ approach to the concepts of Otherness and language, this study also demonstrates the ways through which the Cinematic Phenomenology seeks the notion of the irreducibility of the Individual to the Total through certain attitudes towards the film form and insistence on realism that also happens to be the main feature of Levinas’ philosophy. Such irreducibility, however, includes the irreducibility of the very subject too, in terms of its being appeared to be the Other’s Other. In the meantime, the struggle for realism in the phenomenological tradition of film has opened up the potentiality for the subject to be in crisis. As this study shows, the notion of ‘the Said’ has overwhelmed ‘the Saying’ in the first stage of Kiarostami’s carrier as a filmmaker while the latter Kiarostami reveals such strong elements
    of ‘the Saying’ that the subject now may let the Other interpret independently and loom out as a collocutor to the degree that the existence of such subject faces crisis. This crisis in the latest stage of the Kiarostami Cinema could be read as the crisis of the Real as confused with the Unreal
    Keywords: Emmanuel Levinas, the Real, the Other, Kiarostami
  • Afsaneh Rostami , Javad Alimohammadi Pages 43-55
    This article is concerned with the relation between dialogism and art criticism. Dialogism is a notion introduced by Mikhail Bakhtin based on his analysis on the concept of polyphony which is borrowed from music. In this article, the importance of dialogism is discussed in philosophical anthropology, culture, and contemporary art criticism. Moreover, the notion of dialogism is studied in relation to Bakhtin’s latest concepts of answerability and unfinalizability. Criticism is a dialogue between two semiological systems, for instance, between language and language or language and a visual semiological system. Therefore, dialogism is located within any criticism. This article discusses that the most important aspects of dialogic quality of the contemporary art criticism are the increased interactive role of the audience, the importance of the indeterminacy of meaning, and its receptiveness of other disciplines. Eventually, the development of a dialogic criticism among various artistic discourses which leads to the production of an artistic text has been discussed in this research.
    The approach of this work is a combination of approaches which an artistic research is concerned with, such as art, philosophy, linguistics, sociology, and cultural studies
    Keywords: dialogism, dialogue, art criticism, contemporary
  • Firoozeh Sheibani Rezvani Pages 57-69
    This study is in fact an attempt made to come to an understanding and achieve a theory of text interpretation (that of the Visual Arts, here) from a deconstructive perspective. On the basis of Derrida’s work, one can sum up his theory with regard to the analysis of the visual work in three main areas: the context, background, or material of the work, signs of the work that pursue the signification process in form of traces, and, eventually, Parergon that defines the limits of the work and its scope and, more generally, that of the art and non-art. From a deconstructive perspective, each of the three aforesaid concepts does in fact render the interpretation of the work undecidable in the process of signification. This study first delves into the concept of Parergon, which is originally introduced in Kant’s third Critique, and then applies Derrida’s interpretation and analysis of it to its own selected works of art. Thus, with regard to the concept of Parergon, art comes to intake new meanings and also gain the possibility of expanding into other fields and areas. In the practical criticism conducted by this study, three of the paintings created by Alireza Espahbod, one by Ismail Shishehgaran, and one by Babak Golkar are put to analysis. The works of Espahbod and Shishehgaran are delved into on the basis of the concept of Parergon and with the centrality of text, while this is done to Golkar’s work with the centrality of the author. The analysis of these case works can be considered as an attempt to give an account of the status of Iran’s contemporary art by seeking its own aesthetic paradigm.
    Keywords: Alireza Espahbod, Babak Golkar, Derrida, Ismail Shishehgaran, parergon, reading of visual art
  • Jamal Arabzadeh , Parham Peyvandi Pages 71-84
    In this article, the images of BĀYSONGORĪ ŠĀH-NĀMA (833 Ah) are studied based on the two principal components of time and place. By studying the method of representation and manifestation of these two inseparable and intertwined phenomena in these images, we try to open a way into their world; namely, the world that emerges in the consciousness and perception of the artist, and consequently the viewer, not the universe in itself. Therefore, we’ve chosen the phenomenological approach which is based on the functions of consciousness. This approach will help us unravel how the artist’s consciousness and perceptual mechanism affect his creation as he encounters the phenomena of time and place. The coexistence of different times in one picture, the simultaneity of the representation of inside and outside, and a lack of one-point perspective are the main features related to time and place that are studied in this article. Eventually we’ll see that the nature of time and place in these pictures are not always heavenly, but in fact they are very familiar and worldly, and their source is entirely in nature and the truth of the artist’s consciousness
    Keywords: B?YSONGOR? ??HN?MA, Phenomenology, perception, time, place
  • Neda Akhavan Aghdam Pages 85-103

    The history of Zoroastrianism is not rich in terms of visual documentation and one of the reasons declared is their opposition to the iconolatry. In their view, making image is considered to be a disregard toward religious affairs, as well as an attempt to a bad creation; the result of image making would be to provide the evil forces a place to enter, hence it is considered a sin. On the one hand, Sasanian who were biased Zoroastrians have depicted the images
    of their sacred gods on the rock reliefs though they were stubborn opponents to standing images and sculptures. That’s why some scholars regard them as iconoclast and believe that iconoclasm movements in Christianity and Islam are inspired by them. On the other hand, some have said that Sasanian follow aniconism movement in the creation of their god images. But according to pictorial and literary works of this era it seems that they had no imagination in imaging their gods
    Keywords: Sasanian, Zoroastrianism, icons, iconography, iconoclasm