فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - پیاپی 1 (زمستان 1390)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
پیاپی 1 (زمستان 1390)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 2
  • نعیمه کهولت، بهرام جوکار صفحه 3
    هدف
    افزایش موفقیت تحصیلی دانشجویان، از اهداف مهم مراکز آموزش عالی کشور محسوب می شود؛ لذا توجه به عوامل موثر بر آن، قابل اهمیت است. از این رو، تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط شادی با موفقیت تحصیلی انجام گرفته است.
    روش
    روش مقاله زمینه یابی(Survay) است. شرکت کنندگان پژوهش 530 نفر (353 دختر و 177 پسر) از دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به وسیله مقیاسهای عاطفه مثبت و منفی (PANAS) و رضایت از زندگی (SWLS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین برای تعیین موفقیت تحصیلی آزمودنی ها، معدل تحصیلی آنان مورد استفاده قرار گرفت. پایایی پرسش نامه ها به روش آلفای کرونباخ و روایی آنها با استفاده از روش تحلیل عاملی احراز شد. نتایج بیانگر روایی و پایایی مطلوب پرسشنامه ها بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه شناختی شادی (رضایت از زندگی) پیش بینی کننده مثبت و معنادار برای موفقیت تحصیلی است، اما مولفه هیجانی شادی (عواطف مثبت و منفی) از قدرت پیش بینی معنادار برای موفقیت تحصیلی برخوردار نیست.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که رضایت از زندگی به عنوان مولفه شناختی شادی، یکی از عوامل موثر در افزایش موفقیت تحصیلی دانشجویان است.
    کلیدواژگان: عواطف مثبت و منفی، رضایت از زندگی، موفقیت تحصیلی
  • رقیه صادقی نیری صفحه 15
    هدف
    در این مقاله سعی شده ضمن معرفی شادی ممدوح و مذموم، به شرایط شادی ممدوح و عوامل و راهکارهای عملی ایجاد آن در کلام قرآن و معصومین(ع) اشاره شود. اسلام به عنوان دینی که به تمامی نیازهای روحی و جسمی انسان توجه دارد، داشتن نشاط و روحیه شاد را لازمه یک زندگی موفق می داند. خداوند در قرآن کریم به سیاحت و سفر امر فرموده است تا انسان هم از سرنوشت گذشتگان آگاهی یابد و عبرت گیرد و هم از زیبایی طبیعت بهره ببرد و شادمان شود. ورزش و بازی نیز از جمله عوامل شادی محسوب می شود که قرآن و رهبران دینی به آن عنایت داشته و به بعضی از ورزشها به دلیل اینکه در ورزیدگی و فنون رزمی و دفاعی تاثیر دارند، بیشتر توجه شده است. سرگرمی های لذت بخش و هدفدار نیز در کلام معصومین(ع) سفارش شده اند.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته است. برای گردآوری اطلاعات، علاوه بر منابع کتابخانه ای، از یک پرسشنامه استفاده شد که جامعه آماری آن 200 نفر از دانشجویان دانشگاه تربیت معلم آذربایجان بودند.
    یافته ها
    ایمان به خدا و عمل به آموزه های دینی موجب شادی و نشاط در افراد می شود.
    نتیجه گیری
    بررسی مفهوم شادی و نشاط در قرآن کریم مبین آن است که اسلام برای ایجاد شادی و نشاط پایدار در وجود انسانها، علاوه بر راهکارهای اعتقادی، همچون: داشتن و تقویت ایمان، توکل و رضایتمندی، راهکارهای عملی، مانند پرداختن به تفریحات سالم، انواع ورزشها، خوردنی ها، استفاده از رنگهای شاد و متنوع، عطر و... را نیز پیشنهاد داده است که با به کار بستن آنها شاهد جامعه ای شاد و با نشاط خواهیم بود.
    کلیدواژگان: شادی، شادی ممدوح، شادی مذموم، عوامل شادی، راهکارهای ایجاد شادی، امید
  • فرهاد شفیع پور مطلق صفحه 30
    هدف
    هدف پژوهش حاضر آن است که مشخص کند کاربرانی که دارای گرایش مذهبی اسلامی قوی تری هستند، در کنکاشهای اینترنتی خود از مسائل غیر اخلاقی، غیر ارزشی و عواملی که موجب انحطاط آنها می شود، دوری می کنند.
    روش
    روش تحقیق، زمینه یابی پیماشی (survey) است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش به طور کلی نشان می دهد کاربرانی که گرایش مذهبی اسلامی در آنها قوی تر است، در کنکاشهای اینترنتی بیشتر به مسائل اخلاقی و ارزشی توجه دارند. در مورد عامل (R1) عقاید و مناسک، میانگین افراد متاهل از مجرد بالاتر است. بین کاربران دارای رشته های تحصیلی مختلف در خصوص عوامل یاد شده بر اساس پرسشنامه گرایش مذهبی(R، R1، R2)، تفاوت معنادار مشاهده نمی شود. بین کاربران گروه های سنی مختلف در خصوص عامل عقاید و مناسک (R1)، تفاوت معنادار است؛ ولی در خصوص دو عامل دیگر(R2 و R)؛ یعنی اخلاق و جهت گیری مذهبی اسلامی، تفاوت معناداری مشاهده نمی شود.
    نتیجه گیری
    نهادینه کردن اخلاق اسلامی در کاربران، بهترین راهبردی است که می تواند آنها را از کنکاشهای اینترنتی غیر اخلاقی دور کند. همچنین می توان ابزارهایی را در جهت دورسازی کاربران از مسائل غیر اخلاقی و غیر ارزشی به کار گرفت؛ مثل طرح قوانین ویژه اینترنت، اخذ مجوز و تعهد مبتنی بر محتوا یا قرار دادن فیلترهایی در خصوص منع کاربران، چنان که کشورهای مختلف از آنها استفاده می کنند. اما هیچ راهکاری بهتر از تقویت مبانی ارزشی، اخلاقی و دینی و ایجاد خود کنترلی و خود ایمنی نیست.
    کلیدواژگان: گرایش مذهبی، کاربران، کنکاشهای اینترنتی
  • هادی زینی ملک آباد، نصرت نیل ساز صفحه 50
    هدف
    شادی، نشاط و تفریح از جمله نیازهای روحی و فطری انسان دانسته شده است که در بسیاری از جنبه های حیاتی وی نقش موثری ایفا می کند. دین اسلام به شادی و نشاط که نیازی فطری و مورد قبول دانشمندان و نیز امامان معصوم(ع) است، نگاه ویژه دارد. این مقاله با هدف تبیین ضرورت و اهمیت شادی و نشاط در زندگی فردی و اجتماعی، به بررسی معنا و مفهوم شادی در قرآن پرداخته، مهم ترین مصادیق شادی و نشاط مذموم و ممدوح قرآن و روایات را ارائه کرده است؛
    روش
    کتابخانه ای مبتنی بر توصیف و تحلیل؛
    یافته ها
    قرآن کریم و روایات، مهم ترین معیارهای شادی و نشاط ممدوح را با محوریت توحید، دوری از گناه، احیای ارزشها، شاد کردن دیگران و شادی با معصومین(ع) تبیین کرده و شادمانی برای گناه، افراط در شادی، دروغ شادی آور و شادمانی کاذب را از مصادیق شادی مذموم دانسته و در نهایت، مهم ترین عوامل شادی آفرین را با تاکید بر قرآن و روایات در پرهیز از گناه و آزار مومن و اجتناب از لهو تبیین برشمرده است.
    نتیجه گیری
    وجود آیات متعدد در قرآن کریم، سخنان پیامبر(ص) و احادیث و روایات منقول از ائمه معصومین(ع) و به طور کلی متون دینی، حاکی از اهمیت این موضوع در اسلام است. از این رو، نگاه قرآن و روایات اسلامی به نشاط و شادابی، نگاه مثبت است و با تبیین مصادیق مورد قبول، آن را از علائم مومنان و اوصاف بهشتیان بر شمرده و مذمت آن نیز به سبب تقارن با موضوعات مذموم و مکروه شریعت است.
    کلیدواژگان: شادی و نشاط، قرآن، روایات، شادی ممدوح، شادی مذموم، عوامل شادی آفرین
  • علیرضا حیدرزادگان، فاطمه مشهدی عباس صفحه 69
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شادی و نشاط با موفقیت تحصیلی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شده است.
    روش
    این تحقیق،از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش 250 نفر از دانشجویان دختر و پسر کارشناسی دانشکده های مهندسی، جغرافیا و علوم پایه دانشگاه سیستان و بلوچستان بودند که 150 نفر از آنان بر اساس جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این تحقیق، پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد (1990) و معدل دانشجویان بود.
    یافته ها
    داده ها با استفاده ازضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و آزمون t مستقل، تحلیل شدند. نتایج نشان دادکه: رابطه معناداری بین شادکامی و میزان موفقیت تحصیلی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان وجود دارد. بعد کارامدی، بیشتر از ابعاد دیگر، موفقیت تحصیلی را پیش بینی کرد. همچنین، میزان شادی در بین دانشجویان دختر و پسر برابر بود.
    نتیجه گیری
    با افزایش شادی در بین دانشجویان می توان میزان کارامدی و موفقیت تحصیلی آنها را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: شادی، موفقیت تحصیلی
  • علیرضا بخشایش، مهناز مرتضوی، محمود حائری صفحه 84
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی مفهوم شادی و نشاط از دیدگاه اسلام و روان شناسی انجام شد. شادی به معنای سرزندگی و کامیابی، از مهم ترین نیازهای روانی بشر است و به دلیل تاثیرات عمده ای که بر زندگی انسان می گذارد، از اهمیت زیادی برخوردار است. در آموزه های دینی به جایگاه و اهمیت شادی در زندگی و علل و آثار آن توجه ویژه ای شده؛ تا آنجا که مکرر در دستورات اسلامی و احادیث و روایات ائمه معصومین(ع) به شادی های مثبت و هدفمند توصیه شده است. در خصوص شادی و نشاط به عنوان یکی از هیجانات مثبت در روان شناسی نیز پژوهشهای فراوانی صورت گرفته است.
    روش
    روش پژوهش، تحلیلی- اسنادی بود؛ به این ترتیب که با جمع آوری اطلاعات از متون اسلامی و روان شناختی، به بررسی مفهوم شادی پرداخته است.
    یافته ها
    یافته های حاصل نشان داد: 1. شادی و نشاط از مسائل ضروری زندگی افراد در جامعه است. 2. در آموزه های دینی و اسلامی تاکید زیادی بر جایگاه شادی و نشاط در زندگی شده است. 3. در روان شناسی نیز به ویژه در سالهای اخیر در قالب روان شناسی مثبت، تاکید زیادی بر مفهوم شادی شده است.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد دین اسلام کامل ترین دینی است که به تمامی امور زندگی بشر توجه کرده و اگر بگوییم دین اسلام و فرهنگ اسلام، مساوی است با نشاط، امید و شادی؛ سخنی به گزاف نگفته ایم. از مباحث مطرح شده در این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که بسیاری از آموزه های اسلامی با موارد مطرح شده روان شناسان و پژوهشگران در زمینه شادی همسو و هماهنگ است.
    کلیدواژگان: شادی، نشاط، اسلام، روان شناسی، هیجانهای مثبت
  • محسن اکبرپوربنی، محمودرضا توکلی محمدی صفحه 102
    هدف
    هدف از بهداشت روانی، حفظ سلامت روانی افراد از طریق پیشگیری از وقوع ناراحتی های روحی و ایجاد و تقویت زمینه های شادی و نشاط در افراد است. از طرفی، تقویت باور های دینی و اعتقادات مذهبی عاملی اساسی برای پیشگیری از اختلالهای روانی یا کاهش اثر سوء آن در طول زندگی انسان به شمار می رود. با توجه به مجزا بودن قسمت خواهران و برادران دانشگاه قم در حیطه کارمندی و دانشجویی، این مطالعه به منظور مشخص کردن رابطه بین اعتقادات مذهبی با شادی و نشاط و سلامت روانی کارکنان زن دانشگاه قم به انجام رسید.
    روش
    در این تحقیق تعداد 50 نفر از کارکنان زن دانشگاه قم که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، مورد ارزیابی و آزمون قرار گرفتند. پرسشنامه های مورد استفاده منطبق با آزمونهای جهت گیری مذهبی آلپورت، پرسشنامه شادکامی آکسفورد و سلامت روانی SCL-90-R که روایی و اعتبار آنها تایید شده بود، استفاده شدند. نتایج به دست آمده پس از نمره گذاری، با استفاده از نرم افزار SPSS ارزیابی و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحقیق بیانگر این نکته بود که سلامت روانی کارمندان زن دانشگاه قم و نشاط کاری آنها، در ارتباط مستقیم و مثبت با باورها و اعتقادات مذهبی بوده و در مقابل اضطراب، پرخاشگری، افسردگی و روان پریشی دارای رابطه معکوس با باور های مذهبی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق، لزوم ایجاد راهکارهای برای تقویت باور های مذهبی در دستگاه های اداری و اجرایی کشور و بسترسازی بهتر و بیش از پیش برای این موضوع به خوبی احساس می شود. برخی از این راهکارها با تاکید بر جنبه های اسلامی در آن، در مبحث نتیجه گیری و پیشنهاد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اعتقادات مذهبی، سلامت روانی، شادی و نشاط، کارکنان زن دانشگاه قم
  • سیده طیبه حسینی، طاهره کمالی زاده صفحه 117
    هدف
    سوال اساسی این است که شادی و نشاط جایز از منظر قرآن کریم و روایات چیست و چگونه می توان با تکیه به این دو منبع گرانسنگ و عظیم، شاد زیست؟
    روش
    روش کار تحلیلی، توصیفی و مراجعه به آیات و روایات مرتبط با شادی و نشاط است
    یافته ها
    دراحادیث، چهره گشاده وتبسم برلب داشتن،استعمال بوی خوش،وفاداری،رعایت حق الناس، رفع گرفتاری های دیگران، دیدار نمودن یکدیگر و...موجب شادی وانبساط خاطر انسان شمرده شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه آن که برای رسیدن به شادی ودرنهایت به آرامش واقعی، باید به بزگترین منبع آرامش، «خدا» مرتبط شد. بنابراین با: نیایش، دعا، نماز، توکل براو،تشکرازاو،خدمت به خلق او،توبه و...می توان احساس عزت، لذت وشادی وآرامش نمود. مسافرت نمودن،ورزش کردن،ولیمه دادن،غسل کردن و...نیز باعث شادی ونشاط می شوند.
    کلیدواژگان: شادی، شادی درقرآن، مصادیق شادی در حدیث
  • سعید عسکری، محسن درکه، حسن رضایی، جواد محمدی صفحه 138
    هدف
    دانشجویان به عنوان آینده سازان هر جامعه ای محسوب می شوند که می توانند باعث پیشرفت و ارتقای علمی آن کشور شوند. اما مشکلات تحصیلی می تواند سلامت روانی این قشر از جامعه را به مخاطره اندازد. از طرفی، یکی از عواملی که می تواند باعث جلوگیری از مشکلات روانی و سلامت روان در دانشجویان شود، انجام فرایض دینی و الهی است. در این پژوهش، به بررسی تاثیر روزه بر سلامت روانی دانشجویان پرداخته شده است.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه تجربی و طرح پژوهش پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش 100 دانشجوی کارشناسی ارشد خوابگاهی دانشگاه رازی بودند که در سال 90-1389 در حال تحصیل بودند. از این تعداد به صورت تصادفی 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه کنترل دانشجویانی بودند که روزه نگرفته و گروه آزمایش دانشجویان روزه دار بودند. قبل از ماه رمضان با استفاده از آزمون سلامت روانیGHQ مورد پیش آزمون قرار گرفتند. بعد از ماه مبارک رمضان شرکت کنندگان مجدد مورد پس آزمون قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس، تجزیه و تحلیل آماری شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد روزه باعث افزایش سلامت روانی دانشجویان می شود.
    کلیدواژگان: انجام دادن فرایض دینی باعث افزایش سلامت روانی دانشجویان می شود
|
  • N. Kohoulat, B. Jowkar Page 3
    Aim
    Since increasing student''s academic success drops out as one of the important goals in universities، so the present study was conducted to determine the association between happiness and academic success.
    Method
    The survey method is used a sample of five-hundred-thirty students (353 girls، 177 boys) from Shiraz University، who were selected via multi-stage cluster sampling method، completed the positive affect and negative affect scale (PANAS) and satisfaction with life scale (SWLS) and their academic averages were calculated as index of academic success. To determine reliability of measures، cronbach alpha coefficient was calculated and to examine validity، factor analysis method is used.
    Results
    The results showed acceptable validity and reliability of instruments. Results of simultaneous multiple regressions showed that، affective component of happiness was negative predictor and cognitive component of happiness was positive predictor of academic success.
    Conclusion
    These results confirmed the research hypothesis about the prediction of academic success by affections and life satisfaction.
  • R. Sadeghiniri Page 15
    Aim
    The author of the article attempts to introduce desired and condemned happiness by focusing on holy Koran and Islamic teaching. Islam considers happiness and mirthfulness as a spiritual need of the human beings. The viewpoint of holly Koran & Islamic traditions on happiness and joyfulness is positive and a feather of faithful people. The condemned happiness is that kind of happiness، which is against morality and religion، sinful happiness، extremist happiness، mendacity happiness. Holly Koran has referred to traveling and journey for people to be aware of the history of the ancestors and taking advantages of the beauties of nature. Different sports and exercises are also a source of happiness which in referred in holy Koran and Islamic texts.
    Method
    The method of the present article is descriptive-analysis and library. The questionnaire is distributed among statistical community consisting two hundred of university students of azarbayjan teachers training university.
    Results
    The results of the research show that faith and belief in god and practicing the religious teachings results in happiness and joyfulness.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the holly Koran not only suggests strengthening faith، confidence and satisfaction in providing permanent happiness and joyfulness but also put forward some practical ways such as healthy entertainment، different sports، nourishments، a variety of happy colors، perfumes and good smells،…
  • F. Shafiepour Motlagh Page 30
    Aim
    The aim of this study is to show whether the internet users with strong islamic religious tendency avoid immoral and value free issues in their searches in the internet.
    Method
    The research instruments were two questionnaires، one with internet research (constructed by the researcher) with five scale linker and reliability confident of 0. 83 % and the other questionnaire with religious tendency including three factors of ideas (R1)، morals (R2)، and Islamic religious tendency (R) that were prepared by Azarbayejany and its reliability confident is 0. 947 the statistical community of this research including all of the girl student users of Mahallat Islamic Azad University in 1384-85. The method of sampling was random 100 users، which were chosen from among statistical community.
    Results
    The results indicate that those users with stronger islamic religious tendency search for moral and value issues. The mean of married people is higher than single ones about R1 factor (ideas). Comparing users according marriage، age، course of study and economic status show that there is meaningful difference at the level of P<0. 05 between the single and married groups in connection with the three factors (R، R1، R2). There is not meaningful difference between users with various course studies based on ANOVA test. In addition، the results show that there is not meaningful difference between various age groups about (R، R2).
    Conclusion
    The author of the paper concludes the development of islamic ethics among internet users is the best strategy to prevent and self-control against immoral searches in virtual world. There are some other solutions such as particular internet laws، filters… but no solution is more effective than self-control and religious and moral values.
  • H. Zeinih, N. Nilsaz Page 50
    Aim
    Happiness and joyfulness as a vitality and prosperity is one of the most important human psychological and innate needs. There has been a special attention in the religious teachings to role and importance of happiness in life and its causes as far as repeatedly in holy Koran، islamic prescriptions، hadithes and narratives infallible Imams (PBUH) have recommended the positive and targeted happiness. The author of the article then presents the examples of both condemned and desired happiness and joyfulness from the Viewpoint of holly Koran & Islamic traditions.
    Method
    Method of research is library based on analytic-descriptive method.
    Results
    The results of the research show that desired happiness and joyfulness from the viewpoint of holly Koran & islamic traditions is based on monotheism، avoiding sins، values، to make others happy and the examples of condemned happiness are sinful happiness، extremist happiness، mendacity happiness and liar happiness. At the end of article، the most important factors of happiness based on holly Koran and islamic tradition are described in sin avoidance and keeping away from diversion and frivolity.
    Conclusion
    The author of the article concludes that many verses of the holy Koran، holly prophet''s speech and islamic traditions and texts indicate the importance of the topic in Islam. Overall، the viewpoint of holly Koran & islamic traditions on happiness and joyfulness is positive and that is a sign and a feather of faithful people. The condemned happiness is that kind of happiness، which is against morality and religion.
  • A. Heidarzadegan, F. Mashhadi Abbas Page 69
    Aim
    The authors of the paper declaire their purpose of study as analyzeing the role of happiness and joyfulness in academic achievement in the University of Sistan and Baluchestan.
    Methods
    The statistical population is comprised of number of 250 male and female students in engineering، geographic and basic sciences based on Morgan table a number of 150 male and female students were selected randomly by stratified sampling method. The detailed information about respondents were collected by Standard Oxford Happiness Questionnaire (1990) and average scores of university students. The data had been analyzed by using the statistical tests such as Pearson correlation coefficient، regression and t-test.
    Results
    The findings of the study show a significant relationship between happiness and academic achievement of students in Sistan and Baluchestan University and effective dimension predicts the academic achievement of the students better than other dimensions. The author results in an equivalent rate of happiness between male and female students at the end of the survey.
    Conclusions
    The paper concludes that the rate of efficient and academic achievement among students will improve; as their satisfaction and happiness improves.
  • A. Bakhshayesh, M. Mortazavi, M. Haery Page 84
    Aim
    Current study was done with the purpose of comparing the happiness concept in the viewpoint of Islam and psychology. Happiness as a vitality and prosperity is one of the most important human psychological needs and because of its main effects on human life has a great importance. There has been a special attention in the religious teachings to role and importance of happiness in life and its causes as far as repeatedly in islamic prescriptions، hadithes and narratives infallible Imams (PBUH) have recommended the positive and targeted happiness. Many researches also have been conducted in psychology regarding happiness and joyfulness as one of the positive excitements.
    Method
    Method of research was analytic-documentary method that investigated the concept of happiness by collecting data from islamic and psychological texts.
    Results
    Results showed that: 1) mirthfulness is one of the essential issues of individual life in society. 2) There has been a special emphasis on the religious teachings to role and importance of happiness in life. 3) Also in psychology، (in the format of positive psychology); there has been a great importance to happiness (especially recent years).
    Conclusion
    This research showed that Islam is the most complete religion that pays attention to all of human life affairs and if we say Islam and islamic culture is equal to exhilaration، hope and happiness; we have said nothing wrong. From the topics mentioned in this study، we conclude that many of islamic teachings is aligned and coordinated with issues raised by researchers and psychologists in the field of happiness.
  • M. Akbarpour Boni, M.R. Tavakoly Mohammadi Page 102
    Aim
    The aim of mental health is to keep the mental condition of people in a stable and healthy manner and prevent conflicts and problems related to mental issues. On the other hand، mental health attempts to provide a happy and joyful condition. Religious beliefs and ideas are considered as basic factors in preventing psychological disorders. The present study aims to analyze and determine the relation between religious beliefs & happiness، joyfulness and mental health of female clerks in Ghom University.
    Method
    The statistical community of this study included fifty randomly selected of female clerks in Ghom University. Distributed questionnaire is derived from alpurt religious test and Standard Oxford Happiness Questionnaire and mental health (SCL-90-R). The result of the research is analyzed and evaluated through SPSS software.
    Results
    The results of the study indicate that mental health of female clerks in Ghom University and their joyfulness and happiness are directly linked together and is related to their religious beliefs. on the other hand we find no relation between ANXIETY، aggression، depression، psychotic disorders and religious beliefs.
    Conclusion
    The author of the article concludes the necessity of developing the religious ideas and tendencies in administrative departments and executives bureaus.
  • T. Hosseini, T. Kamalizadeh Page 117
    Aim
    The aim of the present paper is to analyze the concept of happiness and joyfulness in view point of holy Koran، islamic prescriptions and traditions and narratives of infallible Imams (PBUH). The author then discusses the methods of following the two resources of holly Koran and traditions for a better and happier life.
    Method
    Method of present research is based on analytic-descriptive and referring to holly verses of Koran and Islamic traditions related to happiness and joyfulness.
    Results
    The results of the research show the followings as advised behaviors to make others happy and joyful: smiling and happy face in mutual negotiations، usage of perfume and good smell، loyalty، regarding man''s right، helping others in difficulties، friendly meeting each other،….
    Conclusion
    The author of the article concludes that to obtain happiness and tranquility we have to implore Allah and pay more attention to praying ceremonies، resignation to the will of God، gratitude to God، service of people،repentance،. travelling، exercising and sport، banquet، greater ablution، also bring happiness and joyfulness as well.
  • S. Askari, M. Derekeh, H. Rezaee, J. Mohammadi Page 138
    Aim
    The authors of the article as the propose and background of their study believe that students as harbingers of society’s future can promote their communities scientifically. On the other hand، educational difficulties affect their mental health. Nonetheless، praying and fulfilling the religious duties can ameliorate the mental problems and promote mental health among the students. In this paper، we have studied the effect of fast on students’ mental health.
    Method
    This research is semi-empirical and pretest-posttest design with control group. Statistic society of this research is a one-hundred-student group living in dormitory of Razi University educating in 1389-90. We selected 30 people of them randomly and divided them into two fifteen-people groups. One group is considered as control group. Moreover، the students belonged to experience group observed the fast and using GHQ before Ramadan had been tested and after Ramadan were retested again. Then data were analyzed by using covariance analysis.
    Results
    The results of the survey indicate that fasting improve the mental health among students.
    Conclusion
    Considering the results، fulfilling religious duties promote the mental health of students.