فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1393)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 178
  • مریم سادات میرحیدری، محبوبه غفوری، عبدالله بیچرانلو صفحه 179
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناخت فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ارائه شده در وب سایت های دانشگاه های دولتی شهر تهران از نقطه نظر تاثیرگذاری بر شکل گیری و تقویت هویت ایرانی، اسلامی و انقلابی دانشجویان، انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی است و در گروه پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. در این نوشتار با استفاده از روش تحلیل محتوا، برنامه ها و فعالیت های ارائه شده در وب سایت های دانشگاه های دولتی شهر تهران طی یک دوره یک ساله (دی ماه91 – دی ماه92) بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزارگردآوری اطلاعات سیاهه وارسی محقق ساخته است که با 18 شاخص هدف و 42 مولفه، میزان شاخص های راهبردی هویت ایرانی، اسلامی و انقلابی در وب سایت های مذکور را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده است. بیشتر شاخص ها و مولفه های موجود از سندمولفه های هویت ایرانیان و همچنین سندشاخص های راهبردی، استخراج گردیده اند.
    یافته ها
    یافته ها نمایان گر آن است که توجه برنامه های فرهنگی و مطالب موجود در وب سایت ها به مولفه های هویت ایرانی و اسلامی بیشتر از مولفه های هویت انقلابی است. در بررسی و مقایسه نتایج شاخص ها نیز مشخص گردید که شاخص رفتاری در هویت اسلامی که انعکاس دهنده ارزش ها و مراسم دینی در یک جامعه مذهبی است، جلوه و برجستگی بیشتری در مقایسه با شاخص سرزمین که آن هم حاوی ارزش ها و مراسم سنتی در هویت ایرانی است، داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که غنی سازی برنامه ها و فعالیت های فرهنگی، مذهبی، سیاسی و ارائه شناخت های زیربنایی، می تواند در شکل گیری و تقویت هویت ایرانی، اسلامی و انقلابی جوانان در وب سایت دانشگاه هامفید واقع شود.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، وب سایت، دانشگاه های دولتی شهر تهران، هویت ایرانی، هویت اسلامی، هویت انقلابی
  • محمد عباس زاده، مجتبی میرزایی صفحه 199
    اعتماد اجتماعی یکی از عناصر کلیدی در تحقق توسعه پایدار و همه جانبه جوامع تلقی می شود. در تحقق این مفهوم خیلی از عوامل می توانند دخیل باشند که مقوله دینداری اعضای جامعه یکی از آنهاست.
    هدف
    از این رو مقاله حاضر در نظر دارد، اعتماد اجتماعی دانشجویان و نقش دینداری آنان را در توسعه این مفهوم مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    پژوهش حاضر، به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه با حجم نمونه 401 نفر در بین دانشجویان دانشگاه تبریز در تمامی مقاطع تحصیلی در سال تحصیلی 93-92 انجام گرفته و از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین دینداری و اعتماد اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یعنی با افزایش میزان دینداری، افزایش در اعتماد اجتماعی نیز حاصل می شود. علاوه بر این، نتایج، بیانگر وجود ارتباط مثبت و معنی داری بین ابعاد اعتماد اجتماعی (اعتماد نهادی، اعتماد بین شخصی و اعتماد تعمیم یافته) و ابعاد متغیر دینداری (مناسکی، تجربی و پیامدی) بود. نتایج تحقیق همچنین میانگین نمره دانشجویان را برای اعتماد اجتماعی، متوسط ارزیابی نمود.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق بعد اعتماد بین شخصی بیشترین میانگین را در بین ابعاد اعتماد اجتماعی به خود اختصاص داده است. همچنین براساس نتایج تحقیق، اعتماد اجتماعی بیشتر از همه از بعد مناسکی متغیر دینداری متاثر است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، دینداری، اعتماد نهادی، بعد مناسکی دینداری
  • سید مهدی شریفی، بهاره رادمنش صفحه 225
    درجهان حاضر با توجه به تغییر الگوهای ارتباطی افراد و گسترش استفاده از وسایل ارتباط جمعی روز به روز شاهد کاهش تاثیر ارتباطات میان فردی و افزایش قدرت تاثیر گذاری این وسایل بر زندگی افراد هستیم. به گونه ای که رسانه ها باانتقال مفاهیم و معلومات تاثیر بسیاری بر تغییر سبک زندگی افراد دارند. سبک زندگی دانشجویان به دلیل پیشگام بودن در استفاده از رسانه ها و تماشای برنامه های ماهواره ای در معرض تغییرات گسترده تری قرار دارد.
    هدف
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی تاثیر برنامه استعداد یابی شبکه تلویزیونی من و تو یک بر سبک زندگی دانشجویان دانشگاه تهران است.
    روش
    روش این تحقیق، روش پیمایشی است وابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته است که برای حصول اطمینان از پایایی آن، ابتدا آلفاکرونباخ 35 پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفت و عدد 939/0 به دست آمد که نشان دهنده میزان اعتبار بالای سوالات طرح شده است. این بررسی بصورت نمونه گیری گلوله برفی انجام گرفته است. آزمون آماری مورد استفاده در این پژوهش باتوجه به نرمال نبودن جامعه، آزمون کایاسکوئر بوده است.
    یافته ها
    نتایج حاصله حاکی از این است که بین تاثیر گذاری این برنامه و ابعاد مختلف سبک زندگی دانشجویان دانشگاه تهران رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بالا بردن سواد رسانه ای باید از سوی پایگاه های فرهنگی هرجامعه به ویژه نهادهای آموزشی و رسانه ها تحقق یابد. در این صورت مخاطب با مکانیزم های تاثیرگذاری آشنا می گردد و امکان تاثیر پذیری مخاطب کاهش می یابد. سواد رسانه ای سبب ایجاد تفکر انتقادی می شود. کمبود برنامه های موسیقی متنوع و عدم توجه به سبک های موسیقی مورد علاقه جوانان باعث رجوع آن ها به شبکه من وتو یک شده است، پیشنهاد می شود رسانه ملی با ایجاد یک شبکه اختصاصی برای پرداختن به موسیقی، خلاء موجود در این بخش را رفع نماید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، باورهای مذهبی، برنامه استعداد یابی، شبکه تلویزیونی من وتو یک، دانشجویان دانشگاه تهران
  • مجتبی گلچین، فائزه تقی پور، آذر قلی زاده صفحه 245
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی «تاثیر نشریات دانشجویی در حفظ و تقویت هویت فرهنگی دانشجویان شهر قم» پرداخته است. بدین منظور تاثیر نشریات دانشجویی بر عناصر هویت فرهنگی شامل: (باورهای مذهبی، ارزش ها، هنجارها، زبان، میراث فرهنگی و هنر) به عنوان متغیرهای اصلی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش از نوع همبستگی، مدل معادلات ساختاری و جامعه مورد مطالعه، دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر قم بالغ بر 22099 دانشجو انتخاب گردید و تعداد 384 دانشجو به عنوان نمونه آماری تحقیق با روش نمونه گیری تصادفی – طبقه ای متناسب با حجم نمونه، مطابق فرمول کوکران تعیین شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته که بر اساس طیف پنج درجه ای لیکرت با سه بخش اطلاعات جمعیت شناختی، هویت فرهنگی (51 سوال بسته پاسخ) با آلفای کرنباخ 82/0 و وضعیت نشریات دانشجویی (20 سوال بسته پاسخ) که با آلفای کرنباخ 80/0 تایید گردید، استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو بخش شامل آمار توصیفی نظیر فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی از نرم افزارهای لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان ضریب تاثیر پذیری مطالب مندرج در نشریات دانشجویی بر عناصر هویت فرهنگی دانشجویان شهر قم 80/0 بوده و میزان ضریب تاثیرپذیری مطالب مندرج در نشریات دانشجویی شامل باورهای مذهبی 70/0، ارزش ها 95 /0، هنجارها 90/0، زبان و میراث فرهنگی 80/0، هنر79/0 می باشد. در بررسی دو کارکرد نشریات دانشجویی میزان ضریب تاثیرپذیری در حوزه اطلاع رسانی 62/0 و در حوزه فرهنگی نشریات دانشجویی 73/0 بود.
    نتیجه گیری
    نشریات دانشجویی می توانند تاثیر زیادی برهویت فرهنگی با تاکید بر تقویت ارزش ها، باورهای مذهبی و میراث فرهنگی دانشجویان داشته باشند.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، باور مذهبی، میراث فرهنگی، هنجار، نشریه دانشجویی
  • آرش پسران، سها پورمحمد صفحه 263
    با رشد سریع شهر ها و طبعا مشکلات متنوع در نقاط مختلف دنیا، انسان هرچه سریع تر به سوی دغدغه های کاری و سردرگمی های اندیشه سوق پیدا می کند. سوالی که در اینجا مطرح است بر می گردد به اینکه منبع اندیشه و روش صحیح اندیشیدن چیست؟ چگونه می توان فضاهای معماری را با توجه به معیار”تفکربرانگیزی“، خلق و مورد ارزیابی قرار داد؟
    هدف
    با توجه به ارتباط مهم تولید یک فضای معماری و اندیشیدن، اهمیت اندیشیدن، مبانی اعتقادی و فکری مردم و لزوم تداعی این مفهوم در زندگی، هدف بر مبنای بررسی تاثیر و چگونگی این مبانی در فضاهای معماری می باشد. در عین حال معماری محیط انسانی، یک عامل مهم تعیین کننده عکس العمل های روانی افراد است و می توان به کمک آن اشخاص را به سوی هدف خاص تفکر هدایت کرد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است، و از دو بخش عمده تشکیل می گردد: ابتدا شاخصه های تفکرمندی از دیدگاه قرآن از طریق کنکاش در منابع اسنادی و اینترتنی استخراج می گردند. و سپس با تحلیل و استنتاج شاخصه ها، مصداق های معماری تدوین، و در نهایت مصداق ها و آیتم ها در نمونه موردی مورد بررسی قرار می گیرند.
    یافته ها
    اصول تئوریک موجود در مبانی قرآنی فارغ از محدودیت های زمان و مکان است در حالی که استفاده کالبدی مناسب از آنها منوط به توانایی های معمار می باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی در این پژوهش سعی شده با استخراج مفاهیمی در رابطه با تفکر از آموزه های قرآنی، اصولی برای طراحی معماری و نیز طراحی فضاهای تفکر برانگیز ارائه گردد. این اصول جهت استفاده برای هردو جنبه خلق فضای اندیشه برانگیز و یا ارزیابی یک فضا و مقایسه چند فضا از جهت میزان تفکرانگیز بودن، قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: تفکر، اندیشه قرآنی، معماری تفکر برانگیز، کتابخانه ملی
  • مریم صداقت، جواد پورکریمی، راحله محمدی صفحه 281
    هدف
    این پژوهش با هدف شناسایی رابطه سبک تفکر و شایستگی مدیران سازمان های پژوهشی انجام شد.
    روش
    گروه نمونه متشکل از 228 نفر از مدیران جهاد دانشگاهی سراسر کشور بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در این پژوهش از دو نوع ابزار استفاده شده است: ابزاری که بر اساس عناصر فرهنگی برای شناسایی شایستگی توسط محقق ساخته شد و پرسش نامهTSI استرنبرگ برای شناسایی سبک تفکر.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی، سه نوع شایستگی حرفه ای، شخصیتی و ارزشی را تایید کرد و نشان داد که میزان شایستگی مدیران جهاد بالاتر از میانگین بوده و مخصوصا به لحاظ شایستگی حرفه ای و شخصیتی از جایگاه بالایی برخوردارند. بین شایستگی مدیران و سبک های تفکر، سلسله مراتبی، ناسالار و بیرونی همبستگی های مثبت معنادار و بین شایستگی و سبک تفکر درونی همبستگی منفی معنادار مشاهده شد. نتایج رگرسیون حاکی از آن است که سبک تفکر سلسله مراتبی می تواند شایستگی و سبک تفکر درونی می تواند عدم شایستگی مدیران را پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    با توجه به امکان پیش بینی شایستگی مدیران با استفاده از سبک های تفکر سلسله مراتبی و درونی می توان از این متغیرها در انتخاب مدیران شایسته بهره جست.
    کلیدواژگان: سازمان های پژوهش محور، سبک تفکر، شایستگی، مدیران
  • ناصر صبحی قراملکی، پرویز پرزور صفحه 297
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه هوش معنوی و هوش هیجانی در بین دانشجویان و طلاب بود.
    روش
    روش تحقیق علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری کلیه افراد شاغل به تحصیل در دانشگاه ها و حوزه های علمیه شهر اردبیل در سال تحصیلی 1392- 1391 بودند. نمونه ای به تعداد 160 نفر(شامل 80 نفر دانشجو و 80 نفر طلبه) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هوش معنوی کینگ و هوش هیجانی پترایدز فارنهایم استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین دو گروه دانشجویان و طلاب از لحاظ نمره کل هوش معنوی و همچنین در زیر مقیاس های تفکر انتقادی وجودی و معناسازی شخصی، تفاوت معناداری وجود دارد(001/0p<). به عبارت دیگر، طلاب نسبت به دانشجویان از هوش معنوی بیشتری برخوردار بودند. از طرف دیگر، طبق یافته های این پژوهش، بین دو گروه دانشجویان و طلاب، از لحاظ نمره هوش هیجانی تفاوت معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد، تفاوت دو گروه در هوش معنوی، به فراوانی انجام مناسک و رفتارهای دینی در طلاب محدود نمی شود، بلکه طلاب در خصوص توانایی های ذهنی مربوط به هوش معنوی، به ویژه تفکر انتقادی وجودی، تولید معنای شخصی و حتی به لحاظ میانگین در توانایی بسط حالت هشیاری، نمرات بالاتری نسبت به دانشجویان کسب کرده اند. بنابراین، می توان با تقویت این دو هوش در بین این دو گروه تاثیرگذار در جامعه، به توانمندسازی آنها کمک نمود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش هیجانی، دانشجویان، طلاب
|
  • Mirheidari M., Ghafouri M., Bicharanlou A Page 179
    Objectives
    This article intends to identify the cultural, social and political activities which are displayed in Tehran state universities websites and attempts to analyze their effect on formation and development of student's islamic-iranian & revolutionary identity.
    Method
    The method of the survey is descriptive and is categorized as applied research group.
    Results
    The results of the study indicate that Tehran state universities websites pays more attention to the components of islamic-iranian identity in comparison with revolutionary identity components. The results also show the behavioral indicators in islamic identity –which is a reflection of values and religious ceremonies in a religious society-have a more demonstration in comparison to land index; Although land indicator is also including values and traditional ceremonies of iranian identity.
    Conclusion
    The author of the article concludes enrichment of cultural, social and political activities will conclude in formation and development of islamic-iranian & revolutionary identity in universities websites.
    Keywords: cyber space, website, tehran state universities, iranian identity, islamic identity, revolutionary identity
  • Abbaszadeh M., Mirzaie, M Page 199
    Social trust is one of the key elements in achieving sustainable and holistic development in the communities. Many factors can be involved in the realization of this concept. The concept of society members’ religiosity is one of them.
    Objectives
    The present paper intends to study the social trust of the students and the role of religion in the development of the concept of society members’ religiosity.
    Method
    The method of the present study is survey method and is conducted by using a questionnaire with 401 students as sample among students of Tabriz University in 1392-1393. To fulfill the process, stratified random sampling method is used. For data analysis, Pearson correlation and multiple regression was used.
    Results
    Findings of this paper suggest that there is a positive and significant relationship between religiosity and social trust. That is, the increasing religiosity leads to an increase in social trust. In addition, the results indicate a significant positive relationship between social trust (institutional trust, interpersonal trust and generalized trust) and dimensions of religiosity (ritual, experimental, and outcomes). The results also show the intermediate mean score for the social trust of students.
    Conclusion
    The authors of the present survey conclude the highest average is allocated to an interpersonal trust among the social trust dimensions. Also based on research results, social trust is mainly affected by the ritual aspect of religiosity.
    Keywords: social trust, religiosity, institutional trust, ritual aspect of religion publications
  • Sharifee M., Radmanesh B Page 225
    Objectives
    This survey concerns the effect of" find out the talent" program (broadcasted from" I and you" one T.V. channel)on life style of Tehran university students.
    Method
    The method of the research is survey and questionnaire. The method is also included cronbach, s alpha and snowball sampling. 35 questionnaires are used and the result number is 0/939 which indicates the high authenticity of questions. Statistical test of the research is chi-square.
    Results
    The results of the study indicate a significant relationship between the effects of this program (find out the talent) and different aspects of Tehran university student's life style.
    Conclusion
    The author of the survey concludes the crucial function of cultural bases of each society in developing the media knowledge and literacy. To be aware of the effective factors of media mechanism will result in negative consequences reduction. Critical thinking is the fruit of media knowledge and literacy. The author of the article suggests a special T.V. channel for broadcasting music production programs in iranian national television organization.
    Keywords: find out the talent program, i, you one t.v. channel, life style, students of tehran university, religious beliefs
  • Golchin M., Taghipour F., Gholizadeh A Page 245
    Objectives
    This article intends to analyze the effect of student's publications on developing the cultural identity of Qom university students. Therefore the main variables of cultural identity which are analyzed are religious believes, values, norms, language, cultural heritage and art.
    Method
    The method of the survey is correlation and structural trading model. The statistical community of the research included university students of Qom state universities (22099 persons) and 384 persons were selected random-stratified as the sample of the research in accordance with Cochran formula. Data collection is through questionnaire based on a 5-point LIKERT with three divisions: demographic information, cultural identity and students publications. data analysis included: 1-descriptive statistics like frequency, percentage, average and standard deviation.2- interential level using LISREL software.
    Results
    The results of the study indicate the rate of multiplier effects of contents of student publications on the cultural identity of Qom university students is. /80 and the rate of multiplier effects of contents of student publications included religious believes 0/70, values0/95, norms0/90, language and cultural heritage0/80 and art0/79. the rate of multiplier effects in the area of notification was 0/62 and in cultural area 0/73
    Conclusion
    The author of the article concludes student publications have the high potentiality to influence on the cultural identity of students based on developing values, religious beliefs and cultural heritage.
    Keywords: religious believes, norms, language, cultural heritage, cultural identity, student publications
  • Pesaran A., Pour Mohammad S Page 263
    Objectives
    The present study aims to Analyze the thought provoking architecture based on islamic vision and analyzes the effects of peoples believes and thoughts on the areas of architecture.
    Method
    The method of the research is descriptive-analyzes and includes two parts: first of all the indicators of thoughtfulness are derived from the holy Quran. Second part is analyzing the indicators and comparing them with architecture planning.
    Results
    The results of the article indicate the theory and principals of the holy Quran is free from the limitations of place and time and therefore the proper advantages of the mentioned principals depend on the abilities of the architect.
    Conclusion
    The author of the paper concludes some concepts on thinking process which ore referred in the holy Quran might be the framework in planning the provoking architecture.
    Keywords: thinking, quran –thought, reflection, provoking architecture, national library
  • Sedaghat M., Pourkarimi J., Mohamadi R Page 281
    Objectives
    This study aimed to identify the relationship between thinking style and competency of managers in research based organizations.
    Method
    The sample of the present survey included 228 ACECR managers from all around of Iran which were selected through stratified sampling. Two kinds of instruments were used in this study: one which constructed by researchers on the basis of cultural elements to identify competency and TSI to assess the thinking styles.
    Results
    Confirmatory Factor Analysis showed three factors for competency that are profession, personality, and values. The results indicated that competency is on the average; especially in profession and the personality competency. Also there are positive significant correlations between competency and global, hierarchic, anarchic, and external thinking and negative significant correlation between competency and internal thinking. Regression analysis showed that competency was predicted by hierarchic thinking and incompetency was predicted by internal thinking styles in ACECR managers.
    Conclusion
    The author of the article concluded due to the possibility of manager's competency anticipation by the means of hierarchic thinking styles and internal thinking styles; the researcher is able to make usage of mentioned variables in selecting the managers.
    Keywords: competency, managers, thinking styles, research based organizations
  • Sobhi, Gharamaleki N., Porzoor P Page 297
    Objectives
    The aim of this study was to compare the spiritual intelligence and emotional intelligence of college and religious students.
    Method
    The population of this study included all college students and religious students in the city of Ardabil during the academic year 2012/2013. The sample size was 160 people (including 80 college students and 80 religious students) who were selected by multi-stage cluster random sampling. To collect the data, the Spiritual Intelligence Scale of King and Trait Emotional Intelligence Questionnaire of Petrides & Furnham were used. Method of Cause-a comparison and analysis of the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used.
    Results
    The results of the present survey indicate a significant differences (pConclusion
    The results shows, differences between the two groups on spiritual intelligence, are not limited to Frequency of religious students, the rites and religious behavior. Instead, religious students in mental abilities related to spiritual intelligence, particularly in the critical existential thinking, personal meaning production, and even in terms of means in ability to stretch out in conscious state, have gained higher scores than college students. The authors of the paper conclude strengthening this both intelligences (spiritual and emotional intelligence) among these two impressive groups will result in a powerful and effective community.
    Keywords: spiritual intelligence, emotional intelligence, college students, religious students