فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1395)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم مومنی، محمدتقی ایمان، ماهرخ رجبی صفحات 321-340
    هدف
    مطالعه حاضر بررسی جامعه شناختی رابطه الگوهای دینداری و انواع مدارای اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 94-1393 بوده است.
    روش
    روش این پژوهش، کمی از نوع پیمایش و ابزار بررسی، پرسشنامه بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت است. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 376 نفر معین شد. برای تبیین مدارا از نظریه اینگلهارت به عنوان چارچوب نظری استفاده شد. پایایی سازه ها با استفاده از آلفای کرونباخ بالای70/0 برآورد شد و همچنین اعتبار آن نیز از طریق کارشناسان مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار استنباطی(تفاوت میانگین، همبستگی پیرسون و رگرسیون) با استفاده از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که مدارا با سن، جنس، مدت حضور در دانشگاه و گروه تحصیلی رابطه معناداری دارد. همچنین تحلیل رگرسیونی بیانگر آن است که کسانی که بعد مناسکی دینداری در آنها قوی تر است، مدارای کمتری دارند. اما در مقابل، کسانی که الگوی اخلاق گرایی در آنها برجسته تر است، از مدارای بالاتری برخوردارند. در نهایت، با ورود هشت متغیر، واریانس تببین شده به 3/10 درصد رسید.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش مدارا با افزایش میزان گرایش به الگو های اخلاق گرا و عرفان گرای دینی، پیشنهاد می شود روی الگوی اخلاق گرای دینی بیش از پیش سرمایه گذاری شود؛ زیرا این الگو نه تنها به مدارای اجتماعی بیشتر منجر شده، بلکه واجد پیامدهای اخلاقی مثبت دیگری نیز خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، دینداری، الگوی اخلاقی، الگوی مناسکی، الگوی عرفانی
  • زینب طولابی، مهتاب زارعی صفحات 341-356
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین هوش اجتماعی، رفتار مدنی- تحصیلی و خودکارامدی جمعی دانشجویان آموزشکده فنی دختران استان ایلام بوده است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل دانشجویان آموزشکده فنی دختران ایلام در سال تحصیلی94-1393 است که تعداد 221 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که: بین ابعاد هوش اجتماعی و خودکارامدی جمعی دانشجویان، بین ابعاد هوش اجتماعی و رفتار مدنی- تحصیلی دانشجویان و بین رفتار مدنی- تحصیلی و خودکارامدی جمعی دانشجویان، رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان می دهد که بهره مندی دانشجویان از هوش اجتماعی، بر کارامدی جمعی و میزان همکاری آنها در جمع و نیز سطح بهره مندی آنان از رفتار متمدن تحصیلی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، رفتار مدنی، تحصیلی، خودکارامدی جمعی، دانشجویان
  • حسین کرمانی صفحات 357-378
    هدف
    سبک زندگی مفهومی است که به تدریج به جای طبقه در علوم اجتماعی استفاده می شود و توجه زیادی را به خود معطوف کرده است. از آنجا که دانشجو معلمان نقش مهمی در ساختن جامعه دارند و تربیت معلمان فرهیخته و دارای سبک زندگی اسلامی از اهداف دانشگاه فرهنگیان است، در این تحقیق کوشیدیم تا سبک زندگی اسلامی را در بین دانشجو معلمان اندازه گیری کرده، رابطه برخی متغیرها با آن را بسنجیم.
    روش
    روش تحقیق در این مطالعه، پیمایش به وسیله پرسشنامه بود. ابتدا با مرور منابع مختلف، شاخصهای سبک زندگی و سبک زندگی اسلامی را مشخص و سپس دانشجویان کارشناسی پردیس شهید چمران را به عنوان جمعیت آماری انتخاب کردیم. حجم جمعیت آماری 433 نفر بود. نمونه گیری از نوع سرشماری بود و پرسشنامه در اختیار همه اعضای جمعیت آماری قرار گرفت. از این تعداد، 169 نفر در تحقیق شرکت کردند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که قومیت و درآمد رابطه ای با سبک زندگی و سبک زندگی اسلامی ندارد؛ بین تعداد دوستان و سبک زندگی و سبک زندگی اسلامی رابطه وجود دارد و همگنی دوستان با سبک زندگی اسلامی رابطه دارد، اما با سبک زندگی خیر. همچنین مشخص شد استفاده از تلفن همراه هوشمند رابطه ای با سبک زندگی اسلامی ندارد، اما با سبک زندگی رابطه دارد. این تحقیق همچنین نشان داد که میزان اعتماد، مصرف فرهنگی و فعالیتهای اوقات فراغت در بین دانشجو معلمان پایین است، اما سبک زندگی اسلامی در بین آنها در سطح بالایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی، تلفن همراه هوشمند، دانشگاه فرهنگیان
  • زینب مجیدی کاکرودی، هادی کرامتی، جواد کاووسیان صفحات 379-394
    هدف
    پژوهش حاضر به تبیین سهم استرس تحصیلی، صفات شخصیتی، درک عملکرد خانواده با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان مقطع کارشناسی پرداخته است.
    روش
    جامعه آماری تحقیق، دانشجویان کارشناسی دانشگاه خوارزمی در سال 95-94 می باشند که از بین آنان نمونه ای به حجم 400 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. سنجش متغیرها بر اساس پرسشنامه استرس تحصیلی دوران دانشجویی گادزلا، پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی NEO، پرسشنامه سنجش عملکرد خانواده FAD و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون ورود مکرر و گام به گام بررسی شد.
    یافته ها
    بین استرس تحصیلی با اعتیاد به اینترنت رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین صفات شخصیت با اعتیاد به اینترنت و بین عملکرد خانواده با اعتیاد به اینترنت رابطه معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد بین استرس تحصیلی، صفات شخصیت و عملکرد خانواده با اعتیاد به اینترنت رابطه چندگانه وجود دارد. به عبارتی؛ این متغیرها 42 درصد واریانس مربوط به اعتیاد به اینترنت را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون چندگانه با روش ورود و مرحله ای نشان داد متغیرهای پیش بین استرس تحصیلی، صفات شخصیت و عملکرد خانواده، متغیر ملاک(اعتیاد به اینترنت) را می توانند در سطح بالایی پیش بینی کنند که از بعد تربیتی و آموزش لازم به توجه است.
    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، صفات شخصیتی، درک عملکرد خانواده و اعتیاد به اینترنت
  • نیلوفر میکائیلی، یاسر حبیبی صفحات 395-418
    هدف
    این پژوهش با هدف ارائه الگوی علی رابطه بین اعتیاد به اینترنت با خودتنظیمی هیجانی، حساسیت به طرد و خودافشایی برخط با میانجی گری اضطراب اجتماعی در دانشجویان انجام شد.
    روش
    جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی شاغل به تحصیل در سال 95-94 بودند که 370 نفر از آنان با روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های اضطراب اجتماعی، اعتیاد به اینترنت، خودافشایی برخط، حساسیت به طرد و خودتنظیمی هیجانی پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی در بعضی از فاکتورهای برازش مدل مناسب نیست و نیازمند اصلاح است؛ در نتیجه با حذف مسیر غیر معنادار اثر مستقیم حساسیت به طرد بر اعتیاد به اینترنت، برازش الگوی نهایی پیشایند داده ها نیز با ریشه خطای میانگین مجذورات تقریب برابر با 05/0 تایید شد. بر اساس نتایج مدل، متغیرهای خودتنظیمی هیجانی، حساسیت به طرد و خودافشایی برخط، از طریق اضطراب اجتماعی اثر غیر مستقیم و معناداری بر اعتیاد به اینترنت داشت.
    نتیجه گیری
    این مدل می تواند نقش مهمی در کاهش اعتیاد به اینترنت داشته باشد؛ به نحوی که 53 درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت توسط متغیرهای مطرح شده در این مدل تبیین می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، فضای مجازی، روان شناسی پیشگیری، خودافشایی، حساسیت به طرد، معادلات ساختاری
  • مریم موسیوند، علی صفایی شکیب، فریده کمری صفحات 419-442
    هدف
    هدف پژوهش، ارزیابی سطح سرمایه اجتماعی در دانشگاه آزاد اسلامی و رابطه رگرسیونی آن با سرمایه روان شناختی بوده است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. 375 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات، از طریق دو پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال(1998) و سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران(2007) صورت گرفت. اعتبار پرسشنامه سرمایه اجتماعی(84/0) و سرمایه روان شناختی(88/0) از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. تحلیل داده ها با آزمونهای همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه، ANOVA و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    سطح سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی در دانشگاه آزاد به ترتیب متوسط و ضعیف ارزیابی شد. همچنین رابطه مثبت و معناداری(79/0) بین سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی مشاهده شد(001/0=p). ابعاد شناختی، ارتباطی و ساختاری سرمایه اجتماعی به ترتیب بالاترین تاثیر رگرسیونی را روی سرمایه روان شناختی داشتند و همگی پیش بینی کننده های معناداری برای سرمایه روان شناختی دانشگاه آزاد بودند(001/0>p). علاوه بر این، تمامی شاخصهای سنجش برازش مدل، حاکی از توانایی بالای مدل نهایی پژوهش در اندازه گیری متغیرهای پژوهش بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سطح سرمایه اجتماعی دانشگاه آزاد متوسط ارزیابی شد و همه ابعاد سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده های معنادار سرمایه روان شناختی بودند؛ لذا ارتقای سطح سرمایه اجتماعی به ویژه از بعد شناختی، سبب ارتقا و تعالی سازمانی در دانشگاه آزاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، رابطه رگرسیونی، سازمان دانشگاه آزاد
  • جعفر محرمی، ناصر صبحی قراملکی، عباس ابولقاسمی صفحات 443-460
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر اساس پروتکل درمانی آرون تی بک، بر ناامیدی و بی لذتی در دانشجویان مبتلا به افسردگی بود.
    روش
    پژوهش حاضر با روش کارآزمایی بالینی تصادفی با دو گروه آزمایش و گواه، در مرکز فوق تخصصی مغزواعصاب الومینا انجام شد. ابتدا مراجعه کنندگان با مصاحبه تشخیصی بالینی و استفاده از آزمون افسردگی بک(نمرات بالاتر از 20) به صورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و گواه قرار داده شدند و همزمان آزمون ناامیدی بک و آزمون بی لذتی اسنیس- همیلتون از آنان گرفته شد. پس از طول درمان، مجدد هر سه آزمون گرفته شد و با آزمون اف. تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بررسی میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون دو گروه آزمایشی و گواه در سه متغیر سطح افسردگی، ناامیدی و بی لذتی، نشان دادکه سطح کلی افسردگی و ناامیدی کاهش یافته، ولی احساس بی لذتی در سطح معنادار کاهش نداشته است.
    نتیجه گیری
    در دانشجویان افسرده ای که علامت ناامیدی شدید است، با توجه به اینکه ناامیدی پیش بین خودکشی و از علامتهای کلیدی افسردگی است، درمان شناختی- رفتاری بر اساس مدل بک، اثربخش و مفید می باشد. این درمان در کاهش علامت بی لذتی در افسرده ها نیز موثر است، اما نه به اندازه ناامیدی. سطح کلی افسردگی دانشجویان افسرده ای که با این روش درمان شده اند، بهتر شده است؛ ولی با وجود بهبود کلی و افزایش خلق، علامت بی لذتی تا حدودی در آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی، درمان شناختی، رفتاری، ناامیدی، بی لذتی، دانشجویان
|
  • Maryam Momeni, Mohammad Taghi Iman, Maahrokh Rajabi Pages 321-340
    Objectives
    The present article aims to study the relationship between religiosity and patterns of social tolerance among students of Shiraz University in the academic year 1393-94.
    Methods
    The method used in this research is quantitative survey and questionnaire five-point Likert scale is based and Cochran formula is used and the sample size was determined using 376 people. In order to explain the tolerance, the theory of Ingle hart was used as a conceptual framework. Cronbach's Alpha reliability of structures using 70/0, respectively, as well as its validity was confirmed by experts (validity). Data analysis, inferential statistics (mean difference, correlation and regression) using SPSS statistical software was performed.
    Results
    The results indicated that the tolerance for age, sex, duration of attending college, school groups are associated. Also the regression analysis indicate those with stronger ritual dimension of religiosity have less tolerance. In contrast, tolerance is more prominent in those whose moral model of tolerance is higher. Finally, with the interference of eight variables the defined variance reached to 3.10 percent.
    Conclusion
    The author of the research concludes due to the fact that the increase in tendency toward tolerance is coincident with increase in mysticism pattern of moral and religion, more investment is suggested in the pattern of religious morals, because this model is not only leading to more tolerance in society, but would also include other positive moral consequences.
    Keywords: tolerance, social, religious, moral pattern, pattern ritual, spiritual pattern
  • Zeynab Tolabi, Mahtaab Zarei Pages 341-356
    Objectives
    The main purpose of this study is to explain the relationship between social intelligence and civil-educational behavior, collective efficacy on students in girls Technical Institute in Ilam province.
    Method
    520 female students from technical institute in ilam province took part in this study from which 221 were randomly selected using Morgan sampling method. This study is an applied and descriptive survey to evaluate the normal distribution of data variables Klvmvgraf Smirnov test was used and to determine relationships between variables the Spearman correlation coefficient was applied.
    Result
    The results of the present survey show significant relationship between social intelligence and collective efficacy of students. Also there is relationship between student's social intelligence and civil educational behavior and there is significant relationship between social self efficacy of students and civil –educational behavior.
    Conclusion
    the author concludes that student's social intelligence has affect on social efficacy collaboration and civil –educational behavior.
    Keywords: social intelligence, civil behavior education, collective efficacy, students
  • Hosein Kermani Pages 357-378
    Objectives
    Lifestyle is a social concept that have widely been used in recent years, this concept is a key term in Iranian supreme leader speeches too. Regarding to Farhangian university statement of purpose, training well educated and ethical teachers is one of the most important aspects of this institution. So, this paper aims to measure Farhangian university students’ Islamic Lifestyle (ILS) and identify the affecting factors.
    Method
    The research method is survey and the B.A. students of Shahid Chamran Pardis by 433 students is the research statistical community scale. The reseacher has selected a sample, consisting of 169 students .
    Results and
    Conclusion
    The finding shows no relationship between ethnicity and income with ILS but we can see a relationship between friend ,s number and ILS. Also, the result indicats that using smart cellphone has no effect on students’ ILS. The results also show that trust, cultural consumption and leisure activities is low among students, while ILS is high for them.
    Keywords: lifestyle, islamic lifestyle, smartphone, farhangian university
  • Zeynab Majidi, Haadi Keramati, Javad Kavousian Pages 379-394
    Objectives
    The aim of this study is to determine the academic stress, personality traits, and understanding the family function with Internet addiction in Kharazmi University undergraduate students.
    Method
    The research sample of this study consisted of 400 randomly selected undergraduate students of Kharazmi University in the years 95-94. The variables were examined using Gadzla’s academic stress questionnaire, five-factor personality questionnaire NEO, family function questionnaire FAD, and Young’s internet addiction questionnaire. Data were analyzed step by step using Pearson correlation and regression analysis.
    Results
    According to the obtained results, there is a significant relationship between the academic stress and internet addiction. Also, there is a significant relationship between personality traits and internet addiction, and family function and Internet addiction are significantly related.
    Conclusion
    The results of multiple regression analysis showed that there are multiple relationships among academic stress, personality traits and family function with internet addiction. In other words, these variables determine 42% of the variance related to the internet addiction.
    Keywords: academic stress, personality traits, family function, internet addiction
  • Niloofar Mikaeili, Yaser Habibi Pages 395-418
    Objectives
    This study aims to provide causal model for relation of Internet addiction with emotional self-regulation, rejection sensitivity and online self-disclosure with mediation of social anxietyin Students.
    Method
    All students of Mohaghegh Ardabili University studying in 2015-2016 were selected as sample group. The participants responded to the questionnaires of social anxiety, addiction to the Internet, online self-disclosure, rejection sensitivity, and emotional self-regulation.
    Results
    The results showed that the proposed model was not appropriate in some model fitting parameters and it needed some modifications. As a result, the final data model fitting with the root of mean square error approximately 0.05 was confirmed by eliminating insignificant path of direct effect of rejection sensitivity on Internet addiction.
    Conclusion
    According to the results, the variables including emotional self-regulation, rejection sensitivity and online self-disclosure through social anxiety had an indirect and significant effect on Internet addiction. So, this model can play an important role in reducing Internet addiction so that 53% of the Internet addiction variance is explained by the variables considered in this model.
    Keywords: internet addiction, psychology of prevention, self, disclosure, rejection sensitivity, structural equations
  • Maryam Moosivand, Ali Safaei Shakib, Farideh Kameri Pages 419-442
    Objectives
    The study aimed to assess the level of social capital in the Islamic Azad University and its relation with psychological capital.
    Method
    The present study is an applied research correlated with a descriptive research project. There were 375 employees of Azad University who were selected randomly as the sample. In order to collect the data, the researcher has used Nahapiet and Ghoshal questionnaire (1998) as well as Luthans et al questionnaire (2007). By applying Cronbach’s alpha method, the validity of social capital (0/84) and psychological capital (88/0) was calculated. Data analysis was performed with Pearson correlation, multiple linear Resresion, ANOVA as well as structural equation modeling in the SPSS software.
    Results
    The level of “social capital” and “psychological capital” in Azad University was evaluated by “average” and “poor”. It is noteworthy to mention that a significant and positive correlation (0/79) was observed between social capital and psychological capital (p=0/001). The cognitive, communicational and structural dimensions of social capital had respectively the highest regression effect on psychological capital and all of them were predictor for the psychological capital of Azad University (P
    Conclusion
    Considering the point that the level of the social capital of Azad University was evaluated as average and all aspects of social capital were significant predictors of psychological capital, the improvement of the social capital level, mainly the cognitive dimension, will be resulted to the promotion of the related organization, Azad University .
    Keywords: social capital, psychological capital, regression, equation, azad university
  • Jafar Moharrami, Naser Sobhi Gharamohammadi, Abbas Abolghasemi Pages 443-460
    Objectives
    The aim of this study is to determine the Efficacy of Cognitive- Behavior Therapy on depressed and hopeless students based on Aaron T.Beck treatment protocol.
    Method
    The method of the present survey is clinical randomly selected with two test and control groups. The patients were selected through clinical cognitive interviews and Beck depression test (scores higher than 20) randomly in two test and control groups and at the same time Beck hopelessness test and the Snaith Hamilton Pleasure Scale were performed .after the treatment period the same three tests were repeated and analyzed with F. test.
    Results
    The average result of pre- test and post-test in two test and control groups and in three variables (depression level, hopelessness and sadness) indicates a reduction in the level of depression and hopelessness. On the other hand the result indicates no significant reduction in the level of sadness.
    Conclusion
    The results of analysis indicate the Efficacy of Cognitive- Behavior Therapy on depressed and hopeless students based on Aaron T.Beck treatment model. The treatment is also efficient in reducing the sadness of depressed students (but not as much as hopelessness factor).
    Keywords: depression, cognitive, behavior therapy, hopelessness, sadness, students