فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1396)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • هاجر آصف، مجتبی امیری *، علی اکبر فرهنگی، محمد سلطانی فر صفحات 425-446
    هدف
    نظر به اهمیت مفهوم توسعه، به ویژه توسعه فرهنگی و نبود مطالعات جدی در این حوزه، پژوهش حاضر با هدف تعیین موانع توسعه فرهنگی و بررسی نقش رسانه های جمعی در کاهش این موانع صورت گرفت.
    روش
    برای تحقق هدف، از روش تحلیل محتوای کیفی، با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساخت یافته با گروهی از خبرگان و تلفیق دیدگاه های آنان با ادبیات نظری پژوهش و انجام مطالعات اسنادی، برای طراحی الگوی مفهومی استفاده شد.
    یافته ها
    توسعه فرهنگی با موانع مختلفی از قبیل ساختاری، قانونی، تکنولوژیکی، اقتصادی، تاریخی، رفتاری و محیطی مواجه است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که رسانه های جمعی، با توجه به کارکردهای تخصصی شان، از طریق تمرکز بیشتر بر موانع رفتاری، محیطی و تاریخی می توانند با اقداماتی از قبیل اندیشه پردازی، ارزشگذاری، هنجارسازی، نمادسازی، جامعه پذیری، هویت بخشی، فرهنگ سازی، الگوسازی، نوآوری رفتاری، خلاقیت، خودباوری و خودآموزی، روند توسعه فرهنگی را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه فرهنگی، رسانه های جمعی، موانع، موانع توسعه فرهنگی
  • سارا حیدری *، زهرا هاشمی، زهرا نقش صفحات 447-466
    هدف
    هدف محققان در این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای عقلانیت دینی بین رابطه دینداری والدین با تاب آوری و سلامت روان دانشجویان بود.
    روش
    روش پژوهش، همبستگی و جامعه آماری آن، شامل دانشجویان دختر دانشگاه الزهرا و والدینشان بوده که نمونه ای به تعداد 308 نفر دانشجو و پدر و مادر آنها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. دانشجویان به پرسشنامه های عقلانیت دینی میردریکوندی، سلامت روان گلدبرگ و تاب آوری کانر- دیویدسون و والدین آنان به پرسشنامه دینداری خدایاری فرد پاسخ دادند. پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ و روایی آنها به کمک نظر متخصصان و اساتید روان شناسی در حد مطلوب گزارش شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل مسیر که توسط نرم افزار لیزرل 8.7 انجام شد، نشان داد که مدل مد نظر، برازش بسیار خوبی دارد و اثر مستقیم دینداری والدین بر عقلانیت دینی دانشجویان و عقلانیت دینی دانشجویان بر تاب آوری و سلامت روان آنها معنادار است. همچنین اثر غیر مستقیم دینداری مادر بر سلامت روان و تاب آوری نیز معنادار به دست آمد که این اثر غیر مستقیم در پدر، غیر معنادار است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن بود که عقلانیت دینی واسطه ای مناسب بین دینداری والدین، به ویژه دینداری مادر، با تاب آوری و سلامت روان دانشجویان محسوب می شود؛ به این معنا که به میزانی که والدین از دینداری بالاتری برخوردار باشند، عقلانیت دینی فرزندانشان افزایش می یابد و این موجب افزایش تاب آوری و سلامت روان در میان آنان می شود.
    کلیدواژگان: عقلانیت دینی، دینداری والدین، تاب آوری، سلامت روان
  • منصوره مهدی یار، سید محمدرضا تقوی*، محمدعلی گودرزی صفحات 467-484
    هدف
    هدف محققان در پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی مقیاس تعلقات دنیوی بود. سوال پژوهش این بود که آیا این مقیاس از پایایی و روایی مناسب برخوردار است یا خیر؟
    روش
    پایایی این مقیاس از دو طریق بازآزمایی و همسانی و روایی آن از طریق تعیین ضریب همبستگی بین این مقیاس با مقیاس صبر و پرسشنامه های نگرشهای ناکارامد و افسردگی و بالاخره، تحلیل عامل اکتشافی انجام شد.
    یافته ها
    برای پایایی مقیاس(بازآزمایی و همسانی درونی) به ترتیب ضرایب پایایی 87/. و 88/. و برای روایی مقیاس(از طریق تعیین ضرایب همبستگی با سه مقیاس مذکور) به ترتیب ضرایب همبستگی 58/.-، 69/. و 42/. به دست آمد. تحلیل عامل اکتشافی، به روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس، سه عامل را به دست داد که به ترتیب: تعلق به وضع موجود، تعلق به مادیات و تعلق عاطفی نام گرفت که در مجموع 33.4 درصد از واریانس کل را تبیین کرد.
    نتیجه گیری
    مقیاس تعلقات دنیوی، واجد شرایط لازم به لحاظ خصوصیات روان سنجی، برای استفاده در پژوهشهای مختلف در ایران دانسته شد.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، مقیاس تعلقات دنیوی، روان شناسی اسلامی، مفهوم پایه
  • عباسعلی رستگار *، فاطمه ملکی صفحات 485-502
    هدف
    مقاله حاضر، به ارزیابی اثر تعدیل گر هویت فرهنگی محلی بر رابطه مادی گرایی و گرایش به رفتارهای زیست محیطی پرداخته است.
    روش
    این پژوهش مبتنی بر نمونه گیری از دانشجویان هفت دانشگاه در مناطق مختلف کشور است. مدل ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS 2.0 بررسی شده است.
    یافته ها
    رابطه مثبت و معناداری بین ماتریالیسم و گرایش به رفتارهای زیست محیطی مشاهده شده است، اما میزان تاثیرگذاری آن قابل تامل است.
    نتیجه گیری
    نقش تعدیل گر هویت فرهنگی محلی، مدیران را ملزم می دارد که در تمرکز بر تولید و توزیع محصولات سازگار با محیط زیست توجه ویژه ای بر هویت فرهنگی محلی افراد داشته باشند.
    کلیدواژگان: رفتارهای زیست محیطی، ماتریالیسم، محصولات سبز، هویت فرهنگی محلی
  • مریم موسیوند، صفی الله صفایی، علی صفایی شکیب، صیدمهدی ویسه* صفحات 503-524
    هدف
    هدف محققان در این پژوهش، بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب بر هویت دینی دانشجویان دهه دوم و سوم انقلاب اسلامی در دانشگاه های همدان بود.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی؛ روش گردآوری داده ها، میدانی و به لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق، 56000 نفر از دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه پیام نور همدان بودند که با استفاده از جدول بارتلت، 357 نفر از آنان به روش تصادفی طبقه بندی، برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن به صورت محتوایی و سازه تایید شد و پایایی کل پرسشنامه 5/86 درصد بود. داده های تحقیق به وسیله نرم افزارهای SPSS19 و AMOS22 تجزیه تحلیل شده است.
    یافته ها
    در مجموع، کاربست مولفه های شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب، 0.62 درصد از تغییرات هویت دینی را تبیین می کند. نتایج آزمون تی، گویای آن است که دانشجویان پسر از هویت دینی بیشتری برخوردارند. میانگین هویت دینی و مولفه هایش در دانشجوبان بالاتر از حد متوسط 3 است که از بین شاخصهای تشکیل‏دهنده هویت دینی، شاخصهای احساسی و اعتقادی به ترتیب بالاترین اولویتها و شاخص‏ پیامدی از پایین‏ترین اولویت برخوردار است.
    نتیجه گیری
    بین میزان استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب و هویت دینی آنان رابطه معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: هویت دینی، دانشگاه، شبکه اجتماعی، Amos
  • یدالله حبیبی *، یاور عیوضی، ابراهیم معظمی گودرزی صفحات 525-550
    هدف
    با توجه به اهمیت فرهنگ، پویایی جوامع در گرو شناخت و حل به موقع مسائل فرهنگی است. بررسی علمی وضعیت فضای فرهنگی و نمادین جامعه، علاوه بر کمک به پالایش ساختار فرهنگ، سیاستهای توسعه ای را نیز تسهیل می کند. هدف محققان در پژوهش حاضر، شناسایی مهم ترین مسائل فرهنگی کشور بود که مفهوم شناسی «مسئله فرهنگی»، از پیش شرط های چنین مطالعه ای تلقی می شود.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع اکتشافی بوده و از تکنیک تحلیل محتوا برای حصول به اهداف پژوهش استفاده کرده است. جامعه آماری با در نظر گرفتن معیارهای درون گنجی و صلاحیتهای نخبگی، شامل 211 مطلب است که به صورت تمام شمار بررسی شده اند.
    یافته ها
    از مهم ترین یافته های پژوهش می توان به استخراج 111 مسئله فرهنگی اشاره داشت. نفوذ فرهنگی، مدیریت ناکارامد فرهنگ، رواج فرهنگ برهنگی، تزلزل نهاد خانواده و دروغگویی، مهم ترین مسائل فرهنگی کشور در زمان حاضر می باشند؛ این در حالی است که مهم ترین نشانگاه های منفی از منظر مطالب بررسی شده، منبع داخلی داشته و فقط 26.7 درصد نشانگاه های منفی شامل شخصیتهای حقیقی و حقوقی خارجی بوده اند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود سیاستگذاری های فرهنگی در راستای اولویتها تهیه و تنظیم شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، توسعه، مسئله فرهنگی، تحلیل محتوا، نخبه
  • سید جواد خاتمی سبزواری*، زهره بقیعی صفحات 551-572
    هدف
    محققان در این پژوهش، به دنبال تبیین ماهیت نفوذ فرهنگی در آیات قرآن و یافتن مصادیق به روز در عصر حاضر بودند؛ تا با تبیین در مراکز علمی، باعث روشنگری اذهان عمومی شود.
    روش
    روش این نوشتار، کتابخانه ای از نوع تحلیلی- توصیفی بود که با بررسی بیانات مقام معظم رهبری و تطبیق آنها با آیات و مصادیق روز تدوین شده است.
    یافته ها
    نظام سلطه گر و متجاوز غرب در سالهای اخیر چندین مرتبه از این حربه استفاده کرده است که از جمله آن می توان به مسئله نفوذ فرهنگی در جشنواره موسیقی اشاره کرد که دشمن برای نفوذ در کشور، مامور مستقیم دستگاه های امنیتی خود را به عنوان یک فرد صاحب هنر، برای جشنواره موسیقی معین می کند که به داخل کشور بفرستد، اما با درایت و آگاهی وزارت اطلاعات، جلوی آن گرفته می شود.
    نتیجه گیری
    نظام سلطه گر غرب، فعالیت گسترده ای را برای رسیدن به این هدف دنبال می کند و از طریق فناوری های روز در عالم واقع و فضای مجازی بهره می گیرد و با ایجاد یاس و ناامیدی در جوانان، آنها را منزوی کرده و سپس با دادن وعده های فریبنده به ایشان، آنها را در راستای اهداف شیطانی خود به خدمت می گیرد. دشمن با تاکید بر شکافهای اجتماعی، از جمله گسست نسلها و جریان سازی موازی در قبال انقلاب، در جهت منفعل ساختن اقشار اجتماعی کوشش می کند و این همان نفوذ فرهنگی است که مقام معظم رهبری، مبارزه و مقابله با آن را در اولویت سایر روش ها می داند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نفوذ فرهنگی، تهاجم فرهنگی، آیات نفوذ، مقام معظم رهبری
|
  • H. Asef, M. Amiri *, A. Farhangi, M. Soltani Far Pages 425-446
    Objectives
    Given the significance of cultural development concept as well as the lack of serious studies in this regard, the present research aims to determine the obstacles of cultural development and studying the role of mass media in reducing obstacles.
    Method
    To reach this goal, the researchers, using the method of analyzing qualitative content, have devised a conceptual model by conducting in-depth and semi-structured interviews with a group of experts and integrating their views into theoretical literature of research and documentary studies.
    Results
    The findings of the article indicate that cultural development confronts with structural, legal, technological, economical, historical, behavioral and environmental obstacles.
    Conclusion
    The authors of the article conclude that mass media, due to their specialized functions, can focus on behavioral, environmental and historical obstacles through actions such as thinking, valuing, normalizing, symbolizing, socializing, identity, cultural development, modeling, behavioral innovation, creativity, self-esteem and self-education improve the process of cultural development.
    Keywords: development, cultural development, mass media, obstacles, cultural development obstacles
  • S. Heydari *, Z. Hashemi, Z. Naghsh Pages 447-466
    Objectives
    This study investigated mediation role of the religious wisdom in relationship with parent's religiosity and student's resilience and mental health.
    Method
    The method of this study is the calculation of correlations. Participants were 308 girl students with their parents. Students were selected from Alzahra university of Tehran with random sampling method. They completed the questionnaires of resilience of Connor- Davidson, mental health of Goldberg and religious wisdom of Mir-drikvandi. Parents completed the inventory of religiosity of Khodayari Fard. To examine the reliability of the measures, Cronbach, s alpha coefficient was used. The validity of the measures are verified by specialists. The path diagram of hypothetical model was tested by using Lisrel 8.7.
    Results
    The results of the survey showed that religiosity of parents directly affect student's wisdom and student's wisdom directly affect their resilience and mental health. The indirect effect of mother's religiosity on resilience and mental health is meaningful, but the indirect effect of father's religiosity is not meaningful.
    Conclusion
    The authors of the present article concluded that religious wisdom is a good mediator between parent's religiosity –particularly the mother- and the children's resilience and mental health.
    Keywords: religious wisdom, parent's religiosity, resilience, mental health
  • M. Mahdiyar, S. Taghavi*, M. Godarzi Pages 467-484
    Objectives
    The present research aimed at constructing and validating “the Attachment Scale” (SAS). To this end, a 36-item scale was developed based on the related Quran verses and the traditions.
    Method
    Two hundred and nine students in Shiraz University participated in the study to evaluate psychometric properties of the scale. Reliability and validity testing was used. Also, explanatory factor analysis, through the principle components analysis by varimax rotation was applied.
    Results
    The test-retest reliability of the scale with two weeks interval was 0.87 and the Cronbach Alpha of the scale was 0.88. Construct validity coefficient of SAS was investigated using Patience Scale (r= -0.58), Dysfunctional Attitudes Questionnaire (r= 0.69) and Depression Inventory (r= 0.42). Explanatory factor analysis resulted in three factors that were called “attachment to the status quo”, “attachment to the material things” and “emotional attachment” respectively, accounting for %33.4 of the total variance. All of the items of SAS had a significant correlation with the total score of SAS. Also, there were significant correlations among the subscales and between the subscales’ scores and the total score of SAS, as well.
    Conclusion
    Therefore, SAS was recognized as qualified to be used in scientific studies in Iran.
    Keywords: validation, secular attachment scale, islamic psychology, basic concept
  • A. Rastegar *, F. Maleki Pages 485-502
    Objectives
    In this paper, the effect of local cultural identity as moderating the relationship between materialism and tend to green products was evaluated according to the theory of cultural identity. Tend to eco-friendly products, was assessed in addition to the commitment to environmentally friendly behavior, the assessment of attention to the compatibility of products with environmental standards and the willingness to pay more for these products.
    Method
    This study is based on a sample of university students in 7 different geographic areas based on the regions separation according to, indicators of human development-education. The structural model is examined by the partial least squares approach by using Smart PLS 2.0 software.
    Results
    A significant positive relationship between materialism and tend to green goods and environmental behavior has been observed but its influence is considerable.
    Conclusion
    Investigation the moderating role of local cultural identity pushes companies and manufacturers to focus their special attention on the cultural identity of local people before production and distribution environmentally friendly products.
    Keywords: environmental behavior, green products, local cultural identity, materialism
  • M. Mosivand, S. Safayi, A. Shakib, S. Viseh* Pages 503-524
    Objectives
    The research purpose is to investigate the effect of web based social networks on the religious identity of Iranian second and third decade (after Islamic revolution) students in Hamedan universities.
    Method
    Research method is descriptive-analytical, and in the term of data collection method, is field method that via questionnaire data were collected and it's practical fromthe point of aim views. Researcher statistical population is 56000 students of BU-Ali-Sina, Islamic Azad University, and Hamedan PNU University, which by Bartlett table, 357 of them, randomly categorized for the study. The main research instrument was a researcher made questionnaire, and its validity was confirmed in content and structure. The questionnaire total reliability was 86.5%. Researcher's data were analyzed by AMOS22 and SPSS19.
    Results
    The results of the study indicate that, in general, the total use of web-based, social network components explain 62% of religious identity changes. T-test result declare that, male students have more religious identity. Religious identity average and its components in students is above average 3, that emotional index occupied the leading place and is followed by believes indices, and consequences indices stay at the bottom of the list among religious identity indices.
    Conclusion
    There is a significant relation between social network consumer uses based on web and their religious identity.
    Keywords: religious identity, university, social network, Amos
  • Y. Habibi *, Y. Eyvazi, E. Godarzi Pages 525-550
    Objectives
    Today, considering the importance of culture, the dynamics and evolution of societies depends on the timely recognition and resolution of cultural problems.A scientific review of the existing status of the cultural and symbolic of Society, in addition to helping to refine the structure of culture, also facilitates developmental policies.The present study aims to identify the most important cultural problems in the country. The conceptualization of the "cultural problem" is considered a prerequisite for such a study.
    Method
    In terms of research strategy, the present study is exploratory and has used content analysis technique to achieve research goals. The statistical population is 211 text, considering the defined criteria and elite qualifications, which have been studied in all.
    Results
    One of the most important findings of the research is the extraction of 111 cultural problems. Cultural influence, inefficient management of culture, the prevalence of nudity culture, the decay of family institution and lying are the most important cultural problems of the country at the present time. Nevertheless, the most important negative signs from the perspective of the materials examined were domestic sources, and only 26.7% of those are foreigns.
    Conclusion
    It is suggested that cultural policies should be prepared in accordance with the priorities.
    Keywords: culture, development, cultural problem, content analysis, elite
  • S. Khatami*, Z. Baghiyi Pages 551-572
    Objectives
    The purpose of the present study is to explicate the nature of cultural invasion in Quranic verses based on the speeches of the supreme leader and to find its modern manifestation in current issues so that it could enlighten the minds of common people through its explication in scientific centers.
    Method
    The present study enjoys a descriptive-analytic research design which draws on library sources on the speech of Imam Khamenei and its compatibility with Quranic verses and its modern day manifestation.
    Results
    The findings of the study show that the hegemonic and expansionist governments of the Western globe have frequently used the strategy of cultural invasion in the recent years. One example of the cultural invasion is the cultural infiltration in Music Festival. In order to penetrate the cultural domain of Iran, the enemy tried to send its security agent as a direct missioner under the mask of an expert in art to the music festival which failed owing to the agility of the Ministry of Intelligence.
    Conclusion
    The hegemonic system of the Western world has employed widespread tactics and strategies to attain its goal of cultural invasion. This hegemonic system makes use of modern technology in the real and virtual worlds with the purpose of driving the youth to seclusion through the creation of hopelessness and helplessness in their world view and then making them its followers by making false promises. Focusing on social segregation and banking on generation gaps, and establishing parallel cultural systems, the enemy has tried to make the common people adopt a passive role in social issues. This is called cultural invasion which the Leader of Islamic Republic of Iran has emphasized on resistance to this trend as one of the priorities.
    Keywords: culture, cultural invasion, cultural penetration, Quranic verses, supreme leader (the leader of islamic republic of iran)