فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1396)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی مظفری صفحات 143-158
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات فرهنگ سازی بهینه از اینترنت(شبکه اجتماعی) و جلوگیری از آسیبهای آن در بین دانشجویان دانشگاه های علمی و کاربردی شهر قزوین انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی در سال تحصیلی 94-1393 بودند که از بین آنها حدود 250 نفر طبق جدول برآورد حجم نمونه مورگان و کرجسی و به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است که روایی آن با روش پانل متخصصان و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون واریانس یک راهه و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از برآورد ضریب همبستگی چندگانه نشان داد که اعتیاد به شبکه های مجازی، آسیب جسمی و روانی، انحرافات اخلاقی، افت تحصیلی، نگرش مثبت به شبکه های مجازی و هویت کاذب، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نحوه استفاده از شبکه های مجازی دارند.
    نتیجه گیری
    شبکه های اجتماعی به دلیل رشد روزافزون تعداد اعضا و تاثیرگذاری بر فضای واقعی، اهمیت بسزایی یافته اند، لذا برای کاهش آسیبهای آن در بین دانشجویان باید در سطح وسیعی به آموزش و فرهنگ سازی پرداخت.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازی، شبکه مجازی، انحرافات اخلاقی، دانشجویان شهر قزوین
  • محمد ابراهیم مداحی* صفحات 159-168
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ادراک خویشتن و سبک های هویت با التزام عملی به اعتقادات مذهبی انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است.
    یافته ها
    بین ادراک خویشتن و سبک های هویت با التزام عملی به اعتقادات مذهبی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. در گام اول، بعد تعهد هویت توانست 33 درصد واریانس التزام عملی به اعتقادات مذهبی را تبیین کند. در گام دوم با اضافه شدن ادراک خویشتن، این متغیرها 49 درصد واریانس التزام عملی را تبیین کردند (001/0>p). همچنین بین سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری و بعد تعهد هویت با التزام عملی به اعتقادات مذهبی رابطه مثبت و معنادار و بین سبک هویت اجتنابی با التزام عملی به اعتقادات مذهبی رابطه منفی و معنادار وجود دارد(05/0> p).
    نتیجه گیری
    افرادی که به شناخت و درک واقعی از «خود» و توانمندی ها، نقاط قوت و ضعف، ارزشها و معیارها و به طور کلی به خویشتن پذیری و ادراک خویشتن نایل شده و در زمینه کسب هویت به ثبات معقول دست یافته اند، به گونه ای که تعریف واحد و یکپارچه از «هویت خود» دارند؛ به ایدئولوژی ثابت از موضوعات پیرامون خود و جهان آفرینش رسیده اند که سبب بالا رفتن میزان تعهد در آنان می شود.
    کلیدواژگان: ادراک خویشتن، سبک های هویت، بعد تعهد هویت، التزام عملی به اعتقادات مذهبی
  • محمدعلی قاسمی نژاد *، عباس ابوالقاسمی، نادر حاجلو، محمد نریمانی صفحات 169-182
    هدف
    هدف از انجام پژوهش، پیش بینی استحکام روانی بر اساس بهزیستی روان شناختی و ذهن آگاهی دانشجویان ورزشکار بود.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی- همبستگی است. 224 دانشجوی ورزشکار با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند در دانشگاه محقق اردبیلی انتخاب شدند و به پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی، ذهن آگاهی ورزشی و استحکام روانی پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین بهزیستی روان شناختی و ذهن آگاهی، با استحکام روانی دانشجویان ورزشکار ارتباط مثبت معناداری به دست وجود دارد. یافته ها حاکی از این بود که متغیرهای آگاهی، داشتن هدف در زندگی، روابط مثبت، غیر قضاوتی بودن، پذیرش خود و رشد شخصی، به ترتیب مهم ترین پیش بینی کننده استحکام روانی اند؛ به نحوی که 60 درصد از واریانس آن را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    برای ارتقای سلامت و ایجاد شور و هیجان در دانشگاه ها در جهت افزایش استحکام روانی، می توان نقش بهزیستی روان شناختی و ذهن آگاهی را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: استحکام روانی، ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی، دانشجویان
  • سمیرا محمود روشن ضمیر، حمیدرضا ایرانی*، حمیدرضا یزدانی صفحات 183-204
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی عوامل سازمانی موثر بر رفتارهای انحرافی بود.
    روش
    بر اساس ادبیات پژوهش، عوامل رضایت شغلی، تعهد سازمانی، جو اخلاقی، استرس شغلی، عدالت سازمانی، حمایت سازمانی درک شده و سیاست سازمانی شناسایی شد. جامعه آماری پژوهش، 200 نفر از کارکنان شاغل در ستاد مرکزی دانشگاه تهران بودند که با استفاده از جدول مورگان تعداد حجم نمونه 127 نفر تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل استفاده شده است.
    یافته ها
    به جز رابطه استرس شغلی بر رضایت شغلی، تمامی فرضیات تایید شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد افرادی که از شغل خود راضی اند و تعهد بیشتری به سازمان خود دارند و از حمایت سازمانی بیشتری با استرس شغلی کمتری برخوردارند، با احتمال کمتری مرتکب رفتارهای انحرافی می شوند. همچنین رفتار انحرافی می تواند به عنوان عمل متقابل در برابر رفتارهای ناعادلانه و سیاستهای سازمانی مشاهده شود.
    کلیدواژگان: رفتار انحرافی، جو اخلاقی، تعهد سازمانی، حمایت سازمانی درک شده، دانشگاه تهران
  • نفیسه بختیاری، اسماعیل سلیمانی* صفحات 205-226
    هدف
    این تحقیق با هدف مقایسه هوش اخلاقی و مولفه های آن در دانشجویان متقلب و غیر متقلب آموزشی دانشگاه ارومیه انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش، شامل کلیه دانشجویان متقلب دارای حکم انضباطی از سوی کمیته انضباطی بود که در بازه زمانی 95-1392 این حکم را دریافت کرده بودند. برای نیل به هدف، 20 دانشجوی متقلب و 20 دانشجوی غیر متقلب با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه هوش اخلاقی لینک و کیل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هوش اخلاقی و مولفه های درستکاری، مسئولیت پذیریی و بخشش دانشجویان متقلب کمتر از دانشجویان غیر متقلب است؛ ولی در مولفه دلسوزی تفاوت معناداری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    تقویت باورهای اخلاقی دانشجویان می تواند موجب تقویت سیاستگذاری های کلان در ساختار دانشگاهی برای جلوگیری از گسترش تقلب شود.
    کلیدواژگان: تقلب، هوش اخلاقی
  • سنا جاوید*، رضا صدری، حبیب الله سالارزهی، الهام نوروزی چشمه علی صفحات 227-240
    هدف
    هدف این مطالعه، شناسایی و اولویت بندی اثرات منفی استفاده دانشجویان از شبکه های اجتماعی مجازی بوده است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی، در بین دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال تحصیلی 95-1394 و با استفاده از روش AHP فازی چانگ انجام شده است که از بین آنها 34 نفر در هر دو مرحله به سوالات پرسشنامه ها پاسخ داده اند.
    یافته ها
    100 درصد افراد نمونه آماری، از این شبکه ها استفاده کرده اند که این امر حاکی از گسترش استفاده از شبکه های اجتماعی در میان دانشجویان بوده است و عوامل نگرش دانشجویان به ارزشهای غیر سنتی و شکل گیری خرده فرهنگها، به وجود آمدن ناامنی و فرهنگ مصرف کنندگی و انتشار مطالب آموزشی غیر معتبر با مقدار یکسان 0.120 بالاترین اثر مخرب را از نظر داشجویان داشته اند.
    نتیجه گیری
    نگرش کلی دانشجویان هنگام پاسخگویی، بیشتر مبتنی بر روند آموزشی بوده و به عقیده آنها عوامل به وجود آمدن ناامنی و فرهنگ مصرف کنندگی، استفاده نادرست و غیر آموزشی از برنامه ها داده نگرش دانشجویان به سمت ارزشها و باورهای اجتماعی غیرسنتی هویتی و شکل گیری خرده فرهنگهای مختلف و انتشار مطالب آموزشی غیر معتبر یا نادرست دارای ارزشی برابر بوده و از دیدگاه دانشجویان دارای بالاترین اهمیت اند.
    کلیدواژگان: AHP، فضای مجازی، شبکه اجتماعی، فازی
  • شکوفه کلانتری قزوینی، نادرقلی قورچیان *، حمیدرضا آراسته، امیرحسین محمد داودی صفحات 241-264
    هدف
    هدف این پژوهش آن بود تا ضمن شناسایی و بررسی وضعیت موجود ابعاد و مولفه های اثرگذار بر ارتقای اخلاق دانشجویی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی، بتواند راهکارهای مناسبی برای ارتقای اخلاق دانشجویی ارائه دهد.
    روش
    روش این پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده ها از دو روش تکنیک دلفی(پرسش از خبرگان) و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، استادان و دانشجویان کلیه واحدهای دانشگاهی مورد مطالعه بودند. تعداد نمونه دانشجویان از طریق جدول کرجسی مورگان، 340 نفر به دست آمد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. 20 نفر از استادان نیز به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از طریق قضاوت خبرگان و پایایی آن، از طریق محاسبه آلفای کرونباخ (94/0) تایید شد.
    یافته ها
    در نتیجه انجام تحلیل عاملی تعداد 31 مولفه در قالب پنج بعد برای اخلاق دانشجویی استخراج شد که این ابعاد و بار عاملی آنها عبارتند از: 1. اخلاق دانشجویی(52/0)، 2. ملاحظات پژوهشی(86/0)، 3. صداقت پژوهشی (94/0)، 4. رفتار اجتماعی(91/0)، 5. رفتار فردی(85/0).
    نتیجه گیری
    شناسایی ابعاد و مولفه های اخلاق دانشجویی می تواند به مدیران و سیاستگذاران آموزش عالی برای رشد و ارتقای آن کمک کند.
    کلیدواژگان: اخلاق دانشجویی، ابعاد و مولفه های اخلاق دانشجویی، دانشگاه
|
  • Mozaffari, M.M.* Pages 143-158
    Objectives
    The present study is a culture-building practice and aims to investigate the effects of optimized usage of internet (social networks) and to avoid its damaging aspects among students of university of applied science and technology in Qazvin.
    Method
    The present study, in terms of goal is applied and in terms of collecting information style, is survey-descriptive. The population under study is undergraduate students in the academic year 2014-2015 from which about 250 people were selected according to Morgan and Kerjcie sample size table using cluster sampling method. For data collection, a five point Likert scale questionnaire containing 25 components with the reliability equal to 0/81 according to Cronbach's alpha was used. In addition to descriptive statistics for data analysis, inferential test, ANOVA and multiple regressions were used.
    Results
    The results of the multiple correlation coefficients showed that addiction to virtual networks, physical and psychological damage, moral deviation, academic failure, positive attitude to virtual networks and false identity respectively have the highest impact on the use of virtual networks.
    Conclusion
    Social networks have got great importance because of the rapid growth of members and influencing the society, therefore, to reduce damages students should receive educational and cultural instructions on a large scale.
    Keywords: culture-building practices, virtual networks, moral deviations, university students of qazvin
  • Maddahi, M.I Pages 159-168
    Objectives
    The present article aims at analyzing the relationship between Self-Perception and Identity Styles with practical devotion to religious beliefs.
    Method
    The method of the study is descriptive correlation.
    Results
    The results of the survey indicate a significant and positive relationship between Self-Perception and Identity Styles with practical devotion to Religious Beliefs. In the first step identity commitment factor defined 33% of variance of practical devotion to Religious Beliefs and in the second phase by adding Self-Perception, it resulted to 49% of variance. (P
    Conclusion
    The author of the article concluded that the following individuals are acknowledged in having an accurate viewpoint toward the creation and life which results in an increase of their devotion to Religious Beliefs: to know the abilities and a real concept of themselves, to know the weak points and also their positive features , having a good comprehension of their own identity.
    Keywords: self-perception, identity styles, identity commitment aspect, practical devotion to religious beliefs
  • Ghaseminezhad, M.A. Abolghasemi, A. Hajloo, N. Narimani, M Pages 169-182
    Objectives
    The aim of this study is predicting mental toughness based on psychological well-being and mindfulness of athlete students.
    Method
    The method of study is descriptive-correlational study and 224 student athletes are selected using purposive sampling method at the University of Ardabil and responded to psychological wellbeing, mindfulness exercise and mental toughness questionnaire.
    Results
    The results showed that there is a significant positive relationship between psychological well-being and mindfulness with mental toughness in athletes. Results showed that the variables of knowledge, having a purpose in life, positive relationships, being non-judgmental, self-acceptance and personal growth are the most important predictor of mental toughness. So that 60% of the variance explained it.
    Conclusion
    The author of the survey concluded that to promote health and create excitement in universities in order to increase the mental toughness , the role of mental-psychological well-being and mindfulness should be more considered.
    Keywords: mental toughness, mindfulness, psychological well-being, students
  • Mahmood Roshan Zamir, S.Irani, H.R. *. Yazdani, H.R Pages 183-204
    Objectives
    The aim of this study is to identify factors affecting deviant behaviors.
    Methods
    Based on the literature job satisfaction, organizational commitment, ethical climate, job stress, organizational justice, perceived organizational support, organizational politics were identified. Statistical population of this research includes 200 staff at headquarters of University of Tehran. Using Morgan table sample size was determined 127. To analyze the data, structural equation modeling was used with LISREL software.
    Results
    Except for the relationship between job stress and job satisfaction all hypotheses were confirmed.
    Conclusion
    The results showed that people, who are satisfied with their jobs, are more committed to their organizations and have more organizational support with less job stress and have an appropriate ethical climate in organization, are less probable to commit deviant behaviors. Moreover deviant behavior may be observed as reciprocity against unfair behavior and organizational politics.
    Keywords: deviance behavior, job satisfaction, organizational commitment, job stress, organizational justice
  • Bakhtiari, N. Soleimani, E. * Pages 205-226
    Objectives
    The main theme of the article is a comparison of moral intelligence and its components of cheating in the cheater and noncheater students of the Urmia University.
    Methods
    The present research method is the description of the causal-comparative one. The population of this research study includes all cheating students who had disciplinary penalty by the disciplinary committee in the period of 1392 to 1395 and had received the sentence. To achieve the ideal conclusion, 20 cheating and 20 non-cheaters students were selected by simple random sampling. Len nick & Kiel moral intellectual questionnaire was used to collect information.
    Results
    The results showed that moral intelligence, integrity components, responsibility and forgiveness of cheating students were less than non- cheaters.
    Conclusion
    The author of the survey concluded that the ethical belief development can strengthen macro policies in the academic structure and prevent the spread of cheating.
    Keywords: cheat, moral intelligence
  • Javid, S. *. Sadri, R. Salarzahi, H. Noroozi Cheshmeali, E Pages 227-240
    Objectives
    The aim of the present research is to identify and prioritize the negative consequences of misusing the virtual Social Media.
    Method
    The method of the study is descriptive- survey method and statistical community of the research is students of Sistan and Baloochestan University in the academic year 1394-95 and using A.H.P. fuzzy chang. The number of student sample size was 34 persons who participated in answering the two phase questionnaire.
    Results
    The results of the survey indicate that 100% of the students use the mentioned Medias. It shows the reality of development and rapid spread of the virtual media among students. The damaging effects from student's view with the rate of 0,120 are as follow: tendency toward none traditional moralities, formation of subcultures, insecurity, consumerism and development of invalid educational texts.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the general outlook of the students in answering the questions is based on the educational process and they believe that elements of insecurity and consumerism are rooted in none-educational and misusage of the programs. In their opinion the following elements are equal in value and in the highest level of importance: tendency toward none traditional social believes and identity, formation of different subcultures, development of invalid educational texts.
    Keywords: ahp, virtual media, social network, fuzzy
  • Kalantari Ghazvini, Sh. Ghoorchian, N.*. Arasteh, H. R.Mohammad Davoodi, A.H Pages 241-264
    Objectives
    The aim of this research is to identify and review the status of the influencing dimensions and components on the promotion of student ethics in Islamic Azad University so that can offer appropriate solutions for student ethics.
    Methods
    Statistical Society was faculty member and all students of the Qazvin province Islamic Azad universities. The number of Student sample size was 340 persons through the Kerjcie and Morgan table Determining Sample Size and for faculty member were 20 through Purposive sampling. Proportional random sampling method was used. The method of this research was descriptive and for data collection Delphi technique and questionnaire was used. Formal and content validity of the questionnaire through the judgment of experts and its reliability through the Cronbach's alpha (94.0) was approved.
    Results
    A total of 31 component within the framework of the 5 dimension was extracted for student ethics that these dimensions and their factor loadings are: 1-student ethics (0.52), 2-research consideration (0.86), 3-integrity research (94/0), 4-social behavior (0.91), 5-individual behavior (0.85).
    Conclusion
    Identifying the dimensions and components of student ethics can help higher education managers and policy makers to grow and promote it.
    Keywords: student ethics, dimensions, components of student ethics, islamic azad university