فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1397)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحات 165-166
    وضع نگران کنندۀ افزایش نرخ طلاق و کاهش نرخ ازدواج، پیامدهای متعددی را در جامعه بروز می دهد؛ نداشتن پایگاه خانوادگی، تزلزل در دلبستگی فرد به زندگی هنجارمند را سبب خواهد شد و ایجاد رابطه های سست و ناپایدار و هنجارشکنی هایی همانند ازدواج سفید، میل به همزیستی و دوستی با جنس مخالف و در نتیجه، در هم شکنی پایگاه خانه و خانواده را می نمایاند. مهم ترین آسیب نبودن کانون خانواده در زندگی فرد، عدم تعادل روحی و روانی وی را در درازمدت به صورت احساس از خود بیگانگی، یاس و ناامیدی و بی هدف بودن در زندگی نمایان می کند؛ گرچه به ظاهر اینگونه افراد خود را فارغ از قید و بندهای همسرداری و خانواده نشان می دهند، اما در خلوت خود، احساس رضایت باطنی ندارند. از طرفی، ایجاد ساختارهای مالی و اقتصادی مناسب در کنار فرهنگ غنی دینی و ملی، نگرانی ها و توجی هات گریز از تشکیل خانواده را کاهش می دهد. تحقیقات نشان می دهند که هرچه افراد جامعه از نظر فرهنگی و اجتماعی بالغ تر باشند، حقوق شهروندی خود و دیگران را بیشتر رعایت می کنند و خانواده های تشکیل شده توسط آنان از قوام و دوام بالاتری برخوردارند. همچنین در ارتباط عاطفی افراد منطقی تر، وابستگی های رفتاری گسترده تر شده و در کنار هر فرد حداقل چند ابزار ارتباطی تسهیل می شود؛ اما به دلیل فقدان بلوغ افراد و ضعیف بودن عواطف و احساس اشخاص نسبت به هم، روابط سردتر و شکننده تر است.
    بدیهی است پدیدار شدن چنین احساسهایی افراد را ترغیب می کند که خلا حاصله را با جایگزینی غیر اصیل و گاه مخرب جبران کنند؛ بدین گونه که اعتیاد فزاینده به انواع مخدرها، سرگرمی های خالی از محتوا جایگزین نهادهای اصیل مانند خانواده، عشق و پایبندی افراد به خانواده، جامعه و ملت می شود.
    این نشریه مفتخر خواهد بود که کندوکاوهای عالمانه و راهگشای اندیشمندان را در جامعۀ اسلامی در جهت خدمت به ملت شهید پرور اشاعه داده تا افقی نو حاصل شود.
  • جلیل حیدری دهویی* ، امیرسالار ونکی ، نوید محمدی صفحات 167-184
    هدف
    هدف از نگارش مقالۀ حاضر، ارائۀ چارچوبی برای تسهیل فرایند تصمیم گیری در انتخاب همسر مناسب بود.
    روش
    در این مقاله ابتدا معیارهای انتخاب همسر از مقالات استخراج شد. سپس در قالب روش بردا در اختیار تعدادی از دانشجویان و مشاوران این حوزه قرار گرفت و در نهایت، فهرست نهایی معیارها احصا شد. سپس سعی شد با استفاده از روش تصمیم گیری چندشاخصه و تحلیل روابط خاکستری فازی پویا، این فرایند ساختارمند شود.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که داشتن اعتماد به نفس و سلامت جسمی و ذهنی همسر، مهم ترین معیارهای انتخاب همسر می باشند. علاوه بر این، اهل فرزند و خانواده بودن، داشتن زمینۀ خانوادگی خوب و آیندۀ مالی خوب نیز وزن بالایی در میان معیارها دارند.
    نتیجه گیری
    نظر به اینکه فرایند انتخاب همسر، تصمیمی فردی است، لذا فرایند طراحی شده برای یک مورد مطالعه در دنیای واقعی استفاده شده است. فرایند طراحی شده می تواند برای جوانان در این تصمیم گیری دشوار، تصمیم سازی کرده، آنها را در اتخاذ تصمیم نهایی یاری رساند. به کارگیری چارچوب طراحی شده در سایر موقعیتهای واقعی می تواند میزان اعتبار خروجی های تحقیق را تبیین کند
    کلیدواژگان: انتخاب همسر، تصمیم گیری چندشاخصه، تحلیل خاکستری فازی پویا
  • راضیه شیخ الاسلامی ، فاطمه کمالی * صفحات 185-204
    هدف
    پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش واسطه ای بلوغ عاطفی در ارتباط بین دلبستگی به والدین و همسالان و بخشش بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و مدل تحلیل مسیر بود. شرکت کنندگان این پژوهش، 280 نفر (174 دختر و 106 پسر) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که به شیوۀ خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در پژوهش، شامل پرسشنامۀ دلبستگی به والدین و همسالان (آرمسدن و گرینبرگ، 1987) ، پرسشنامۀ بلوغ عاطفی (سینگ و بهارگاوا، 1974) و مقیاس بخشش تامپسون و همکاران (2005) بود. برای تعیین پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ و برای احراز روایی مقیاسها از روش تحلیل عوامل استفاده شد. شواهد، مؤید پایایی و روایی مطلوب مقیاسها بود. به منظور بررسی مدل پژوهش، از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    دلبستگی به والدین، هم به صورت مستقیم و هم غیر مستقیم و از طریق ابعاد بلوغ عاطفی، پیش بینی کنندۀ بخشش است؛ به این صورت که دلبستگی به والدین به واسطۀ بلوغ عاطفی، بخشش را به صورت مثبت پیش بینی می کند. دلبستگی به همسالان نیزاز طریق بلوغ عاطفی توانست بخشش را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    روابط عاطفی با افراد مهم زندگی، به واسطۀ بلوغ عاطفی، تاثیر بسزایی در بخشش خود و دیگران دارد
    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، دلبستگی، بخشش
  • عباس ابوالقاسمی* ، حسن سلیمانی راد صفحات 205-224
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه، پیش بینی بهزیستی روان شناختی دانشجویان سلفی گیر بر اساس صفات سه گانۀ تاریک شخصیت، نیازهای روان شناختی و احساس بیگانگی بود.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. 263 نفر (136زن و 127 مرد) از میان دانشجویان دانشگاه گیلان، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های بهزیستی روانی ریف، صفات سه گانۀ تاریک شخصیت جوناسن و وبستر، نیازهای مازلو لستر و احساس بیگانگی دین و چک لیست سلفی محقق ساخته پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که مؤلفه های ماکیاولیسم، نیازهای ایمنی و عزت، احساس ناتوانی و انزوا، می توانند بهزیستی روان شناختی دانشجویان سلفی گیر را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که اشکال در ارضای نیازهای عزت و ایمنی و احساس بیگانگی و صفت ماکیاولیسم در بهزیستی روان شناختی دانشجویان سلفی گیر که عکسهای سلفی خود را در شبکه های اجتماعی مجازی به اشتراک می گذارند، نقش مهمی دارند.
    کلیدواژگان: سلفی، بهزیستی روانی، صفات شخصیت، نیازهای روان شناختی، احساس بیگانگی
  • حسین دهقانی پوده ، امین پاشایی هولاسو * صفحات 225-250
    هدف
    اقتصاد مقاومتی، اقتصادی دانش بنیان، بهره ور، مولد، باعث ارزش افزوده بالا و کاهندۀ خطرپذیری های اقتصادی در جهان پرتلاطم امروز خواهد بود و به مجموعه رفتارهای اقتصادی دلالت می کند که منجر به تقویت زیرساختهای حکومت اسلامی می شود؛ به گونه ای که باید از همۀ ظرفیتهای بالقوه و بالفعل برای ارتقای رفاه عادلانه در جامعه استفاده شود. لازمۀ تحقق چنین اقتصادی و بخش جدایی ناپذیر آن، فرهنگ است. تحقیق حاضر با اذعان به این موضوع، با هدف طراحی مدل تعاملی گونه های فرهنگ سازمانی بر تحقق اقتصاد مقاومتی دانش بنیان مبتنی بر دیدگاه حضرت امام خامنه ای به رشتۀ تحریر درآمده است.
    روش
    این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعۀ آماری آن به صورت هدفمند انتخاب شد و بر اساس جدول مورگان، تعداد 140 نفر از آنان برای نمونۀ آماری برگزیده شدند. برای بررسی فرضیه ها از پرسشنامۀ محقق ساخته شامل 36 سؤال استفاده شد که پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار اس. پی. اس. اس، 984/0 محاسبه شد. از آنجا که داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آنها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    بین فرهنگ سازمانی و اقتصاد مقاومتی دانش بنیان رابطۀ مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی 96 درصد بر تحقق اقتصاد مقاومتی دانش بنیان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد مقاومتی دانش بنیان، مدل یابی معادلات ساختاری
  • مهدیه دوست‏محمدی ، سعیده خجسته * صفحات 251-272
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطۀ بین میزان استفاده از شبکه‏های اجتماعی مجازی با اعتماد به نفس و سلامت روان اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر کرمان انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعۀ مطالعه، اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز کرمان بودند. نمونۀ بررسی 28 عضو هیئت علمی مرکز کرمان و 150 دانشجو بود که دانشجویان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامۀ شناسایی و تحلیل فرصتها و آسیبهای شبکه‏های اجتماعی در فضای مجازی، پرسشنامۀ سلامت عمومی GHQ و پرسشنامۀ اعتماد به نفس آیزنک بود. یافته‏ها: بین اعتماد به نفس، نشانه‏های جسمانی، اضطراب و بی‏خوابی، کارکردهای اجتماعی و افسردگی، رابطه وجود دارد. نظرات نسبت به استفاده از شبکه‏های اجتماعی مجازی بر حسب جنسیت و رشتۀ تحصیلی یکسان است و بین استفاده از شبکه‏های اجتماعی مجازی و سلامت عمومی، اعتماد به نفس، نشانه‏های جسمانی، اضطراب و بی‏خوابی و افسردگی رابطۀ معناداری وجود دارد؛ اما بین استفاده از شبکه‏های اجتماعی و کارکردهای اجتماعی رابطۀ معنادار وجود ندارد. نتیجه‏گیری: آگاهی‏بخشی و ترغیب دانشجویان به مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و طراحی و راه‏اندازی شبکۀ اجتماعی بومی به منظور افزایش آگاهی دانشجویان و اعضای هیئت علمی پیشنهاد می‏شود.
    کلیدواژگان: شبکه‏ های اجتماعی مجازی، اعتماد به نفس، سلامت روان
  • پروانه گلرد*، احمدرضا داورزنی صفحات 273-288
    هدف
    با شروع عصر دانش محور، لزوم بهره مندی از روش های نوین در حوزۀ آموزش و یادگیری، افزایش دوچندان یافته و بر این اساس، نظام یادگیری الکترونیک در کانون توجه بسیاری از مراکز آموزشی قرار گرفته است. موفقیت در استقرار این نظام آموزشی به عوامل متعددی بستگی دارد. هدف از نگارش این مقاله، تعیین عوامل فرهنگی و ساختاری مؤثر بر استقرار نظام یادگیری الکترونیک بود.
    روش
    روش پژوهش، مطالعۀ توصیفی- پیمایشی روی 170 پرسشنامۀ جمع‏آوری شده از بین اساتید، کارکنان و دانشجویان واحدهای دانشگاه پیام نور استان تهران است.
    یافته ها
    پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ (927/0) که برای عوامل ساختاری 895/0، برای عوامل فرهنگی 887/0 و برای یادگیری الکترونیک 901/0 بود، تایید شده است. برای آزمون فرضیه ها از مدل‏سازی معادلات ساختاری و نرم‏افزار آموس21 استفاده شد. نتیجه‏ گیری: عوامل ساختاری از قبیل فرایند آموزش، حمایتهای مدیران ارشد و پشتیبانی های مالی و زیرساختهای فرهنگی، از جمله پذیرش ایده های نو، فرهنگ یادگیرندگی و نگرش به یادگیری الکترونیک، تاثیر بالایی برای استقرار نظام یادگیری الکترونیک دارند.
    کلیدواژگان: نظام یادگیری الکترونیک، عوامل ساختاری، عوامل فرهنگی
  • اسماعیل صدری دمیرچی* ، عارفه کیانی صفحات 289-306
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی گرایش به اعتیاد بر اساس عزت نفس اجتماعی و تنظیم شناختی هیجانی در دانشجویان مقطع کارشناسی در سال 97-1396 انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماری پژوهش را کلیۀ دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تشکیل می دادند که از میان آنان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 198 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه های گرایش به اعتیاد، مقیاس عزت نفس اجتماعی و فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از گزارش فراوانی، میانگین، انحراف معیار، حداقل و حداکثر و در بخش آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    بین عزت نفس اجتماعی و مؤلفه های تنظیم شناختی هیجانی سازگار با گرایش به اعتیاد در بین دانشجویان، رابطۀ منفی معناداری وجود دارد. همچنین بین مؤلفه های تنظیم شناختی هیجانی ناسازگار با گرایش به اعتیاد در بین دانشجویان، رابطۀ مثبت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    عزت نفس اجتماعی و مؤلفه های تنظیم شناختی هیجانی سازگار و مؤلفه های تنظیم شناختی هیجانی ناسازگار، از متغیرهای مهم و مرتبط با گرایش به اعتیاد در دانشجویان می باشند.
    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، عزت نفس اجتماعی، تنظیم شناختی هیجانی
|
  • Heidary J *_Vanaki AS _Mohammadi N Pages 167-184
    Objectives
    This article aims to provide a framework to facilitate the decision-making process of choosing a suitable spouse.
    Method
    In this article, at first, the criteria for choosing a spouse were extracted from the papers. Then, these criteria were given to a number of students and counselors in this field in the form of the Borda count method. Finally, the final list of the criteria was determined. It was tried to make this process more structured by using the dynamic fuzzy gray relational analysis (GRA) as a multi-attribute decision making method.
    Results
    The findings of this study show that self-confidence and mental and physical health of the spouse are the most important criteria for choosing a spouse. Furthermore, being with family, having a good family background and having good financial future also have a high weight among the criteria.
    Conclusion
    Since the process of choosing spouse is a personal decision,the designed process has been applied to a real-world case study. Designed process can make decision for young people in such a difficult decision situation and help them in the final decision. Applying the designed framework to other real situations can explain the extent to which the outcomes of the research are valid.
    Keywords: mate selection, multi-attribute decision making, dynamic fuzzy gray relational analysis (GRA
  • Sheikholeslami R _Kamali F * Pages 185-204
    Objectives
    The aim of this study is to investigate the mediating role of emotional maturity in the relation of parent and peer attachment and forgiveness.
    Method
    Participants are 280 (174 girls and 106 boys) students of Shiraz University which were selected using the multistage cluster sampling method. Data collection tools consisted of the Inventory of Parent and Peer Attachment (Armesden & Greenberg, 1987), Thompson Scale (2005) and the Emotional Maturity Scale (Singh & Bhargava, 1974). The reliability and validity of the instruments are measured using Cronbach’s alpha and factor analysis, respectively, all yielding a desirable reliability and validity. Structural equation modeling is used to evaluate the model.
    Results
    the results of the survey indicate that parent attachment predicts forgiveness both directly and indirectly through components of emotional maturity. Parent and peer attachment predicts forgiveness through emotional maturity.
    Conclusion
    Conclusively, results of this study showed that emotional relation with significant people in life had an important effect on the forgiveness through emotional maturity.
    Keywords: emotional maturity, attachment, forgiveness
  • Abolghasemi A *_Soleimani Rad H Pages 205-224
    Objectives
    The aim of the present study is to predict the psychological well-being of the selfie-taking university students According to Dark Triad Traits, Psychological Needs and Feeling of Alienation.
    Method
    This descriptive research is of the correlation study. 236 (136female and 127 male) among students of the university of Guilan were chosen through convenience sampling and answere the following questionnaires of Ryff's psychological well-being, Jonason & Webster's Dark Triad Traits, Lester’s Maslow Needs, Dean’s Feeling of Alienation and the self-made checklist by the researcher.
    Results
    The results of the multiple regression analysis have shown that the components of Machiavellianism, safety and esteem needs, feeling of inability and loneliness can predict the psychological well-being of the selfie-taking university students (p<0,001).
    Conclusion
    These findings indicate that the difficulty in satisfying the needs of safety, esteems and alienation play a great role in psychological well-being of the selfie-taking university students who share their selfies on the social media.
    Keywords: selfie, psychological well-being, personality traits, psychological needs, feeling of alienation
  • Dehghani Podeh H _Pashaei Houlaso A * Pages 225-250
    Objectives
    Economy of resistance is a knowledge-based, efficient and productive economy that makes high added value and reduces the risks in today's unstable world of economy and leads to the strengthening of infrastructure of Islamic governmental system. The capacity and potentials of the process is in a way that improves the well-being of fair society and is essential for the realization of such an economy. Cultural aspect is an integral part in studying the mentioned subject. The present article intends to acknowledge the above subject and research with the aim of designing interactive forms of organizational culture in realization the knowledge-based economy of resistance based on the views of Imam Khamenei.
    Method
    The method of the study is descriptive survey method and statistical population is purposefully selected based on Morgan table, and 140people were selected as sample. To examine the hypotheses of the questionnaire (consisting of 36 questions) A Cronbach's alpha reliability analysis software SPSS and 0/984 calculated was used, and since the data were normal, structural equation modeling was used to analyze them.
    Results
    The results of the survey indicated a significant and positive relationship between organizational culture and knowledge-based economy of resistance.
    Conclusion
    The author of the article concluded that the influence of the organizational culture on knowledge-based economy of resistance is 96% .
    Keywords: organizational culture, knowledge-based economy, knowledge-based economy of resistance, structural equation modeling
  • Doost Mohammadi M _Khojasteh S * Pages 251-272
    Objectives
    The aim of this study is to determine the relationship between the use of virtual social networks with self-esteem and mental health of faculty members and students of Payame Noor University in Kerman.
    Method
    The research method of the survey is descriptive correlational. The study population is the faculty members and students of Payame Noor University of Kerman. The sample is comprised of 28 members of the faculty members of Kerman University and 150 students. The students were selected randomly. Due to the limited number of faculty members, all of the subjects in the statistical population (28 people) were selected as the research sample and based on Morgan's table of the total .The research tool was a questionnaire for identifying and analyzing the opportunities and vulnerabilities of social networking in cyberspace, GHQ general health questionnaire and Eysenck self-confidence questionnaire.
    Results
    The results of the present article indicate a relation between Self-confidence, physical symptoms, anxiety, sleep deprivation and social function and depression. Opinions about the use of networks Virtual societies are the same in terms of gender and field of study. There is a significant relationship between the use of virtual social networks and general health, self-esteem, physical symptoms, anxiety, insomnia and depression, but there is no significant relationship between the use of social networks and Social functions.
    Conclusion
    It is concluded in awareness and encouragement of students to the participation in social activities and design and launch a native and local social network. It is recommended to increase the awareness of students and faculty members.
    Keywords: virtual social networks, self-confidence, mental health
  • Gelard P *_Davar Zani AR Pages 273-288
    Objectives
    Through beginning knowledge based age, the traditional methods of education do not meet the requirements of specialty educational requirements and the necessity for benefiting modern methods in the field of education and learning has significantly increased. On this basis, the E-learning system is at center of attention of many educational centers; meanwhile, establishing this educational system depends on several factors that are described in this article.
    Method
    The present article deals with determining Effective Structural and Cultural Factors on Establishment of E-Learning System within descriptive-survey article. In this research, a questionnaire was distributed among 170 university professors, employees and students of Payam Noor University of Tehran.
    Results
    The reliability of questionnaire was confirmed with Cronbach’s alpha (0.927) for structural factors (0.875), for cultural factors (0.887) and for E-learning (0.901). For hypothesis test, it is benefited from modeling structural equations and Amos21 software.
    Conclusion
    Results show that structural factors including: Process of education, support of senior managers, financial support and cultural infrastructures such as modern ideas, learning culture and attitude toward E-learning has significant effect on establishment of E-learning system.
    Keywords: e-learning system, structural factors, cultural factors
  • Sadri Damirchi E* , Kiani A Pages 289-306
    Objectives
    The purpose of this study is to investigate the prediction of tendency to addiction based on social self-esteem and cognitive emotion regulation in undergraduate University Students at 2016-2017.
    Method
    The method of this study is descriptive- correlational and Statistical population of the study comprised all of undergraduate students of Ardabil University of Medical Sciences that among them, 198 students were selected as sample by using available sampling method. Questionnaire tendency to addiction, social self-esteem scale and short form of the cognitive emotion regulation questionnaire were used for data collection. Descriptive statistics methods (average, standard deviation) and Inferential statistics (Pearson correlation coefficient and multiple regression) were used for analyzing data.
    Results
    The findings showed that there is a significant negative correlation between social self-esteem and cognitive-emotional adjustment components compatible with the tendency to addiction among students. There was also a significant positive correlation between the components of cognitive-emotional adjustment incompatible with addiction tendency among students.
    Conclusion
    Itcan be concluded that social self-esteem and components of cognitive-emotional adjustment and components of cognitive-emotional disorder are among important variables related to addiction tendency in students.
    Keywords: tendency to addiction, social self-esteem, emotional cognitive regulation