فهرست مطالب

محیط زیست و مهندسی آب - سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله اصلی
  • اعظم اردلانی، مرتضی بختیاری*، مجتبی صانعی، سیدمحمود کاشفی پور صفحات 1-11
    سالانه هزینه های مالی و جانی زیادی در اثر تخریب پل ها در مواقع وقوع سیلاب ایجاد می شود. بررسی ها نشان می دهد ایجاد تغییر در هندسه پایه پل ها می تواند موجب ایجاد تغییراتی در زمان رسیدن به حداکثر آبشستگی شود. در تحقیق حاضر هدف بررسی تغییرات زمانی عمق آبشستگی در پایه پل است. به این منظور از یک فلوم آزمایشگاهی به طول 14 ، عرض 5/1 و ارتفاع m 7/0 استفاده شد. چهار شکل مختلف شکاف شامل دو نوع شکاف مستطیلی شکل (عمودی و افقی)، شکاف های مربعی و لوزی شکل بر روی پایه مستطیلی ایجاد شد. آزمایش ها در سه تراز بالای بستر، هم تراز بستر و زیر بستر و با چهار دبی جریان شامل 2/21، 6/25، 29 و l/s 32 در رسوبات با قطر میانگین mm 5/0 انجام شد. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد نرخ آبشستگی در دقایق اولیه شروع آزمایش بیشتر است. با گذشت زمان، از شدت تغییرات کاسته می شود. همچنین میان رسیدن پارامتر بدون بعد آبشستگی به یک میزان مشخص و تغییرات بعدی در این پارامتر مدت زمانی طول می کشد که می تواند در شرایط رخداد سیلاب، انجام اقدامات اضطراری کارایی داشته باشد. همچنین در یک زمان ثابت، قرارگیری شکاف بالای بستر نسبت به زیر بستر تا حدود دو برابر، میزان آبشستگی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آبشستگی موضعی، شکاف، لنگر دوم سطح، پایه پل، حفره آبشستگی
  • نیلوفر پیرستانی*، محمدهادی ابوالحسنی، فاطمه سادات امین جواهری صفحات 12-22
    هیدروکربن های آلی به دلیل سرطان زا و جهش زا بودن، نگرانی های زیادی را به وجود می آورند. در این پژوهش، از جاذب کاه و کلش به عنوان جاذب آلی برای حذف آلودگی نفتی از پساب استفاده شد. آزمایش های جذب به صورت ناپیوسته با استفاده از محلول های آزمایشگاهی حاوی نفت انجام گرفت. شرایط بهینه جذب با تغییر فاکتورهای موثر بر جذب که شامل pH، غلظت اولیه آلوده کننده، زمان تماس و مقدار جاذب بر میزان جذب که در سطوح مختلف بود، موردبررسی قرار گرفت و میزان جذب نفت به روش وزنی تعیین شد. بیشترین کارایی جاذب در زمان تعادل برای جذب نفت در 15 دقیقه به میزان 85/28 درصد جذب مشاهده شد و کمترین مقدار آن به میزان 82/17 درصد جذب، با اختلاف معنی داری در min 3 دیده شد که میزان جذب در بیشترین حالت به نسبت زمان کم قابل توجه بود. چراکه با افزایش بیشتر زمان میزان جذب افزایش یافت. بیشترین میزان جذب کاه در 7=pH به میزان 95/36 درصد جذب مشاهده شد که اختلاف معنی داری با دیگر pH ها نداشت. کمترین درصد جذب به میزان 09/19 درصد در 9=pH دیده شد. تاثیر مقادیر جاذب کاه در g/l 2 به میزان 05/61 درصد جذب بود، که با اختلاف معنی داری بیشتر از دیگر مقدار جاذب ها بود. کمترین درصد جذب با اختلاف معنی داری نسبت به سایر مقادیر در 25/0 و g/l 5/0 به میزان 92/25 درصد جذب مشاهده شد. از این رو می توان نتیجه گرفت که جاذب کاه و کلش در صورت افزودن زمان تماس بیشتر، کارایی بالای در جذب نفت از پساب دارد و می تواند در تصفیه فاضلاب های صنعتی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، پساب ساختگی، فاکتورهای جذب، کاه و کلش
  • محمدرضا تفاحی یزدی، محمدعلی شیرغلامی*، سعید جعفری، محمد دهقانی صفحات 23-34
    در میان آلاینده های صنعت نساجی، رنگ زاها از سایر آلاینده ها سمی تر بوده و حضور آن ها در محیط بیشتر حس می شود. رنگ زای راکتیو به دلیل داشتن وزن مولکولی بالا و ساختار آروماتیک آلاینده تر از سایر رنگزاهاست. این رنگ زاها به شدت در آب محلول بوده و به آسانی به وسیله روش های تصفیه زدوده نمی شوند. در میان روش های تصفیه پساب، استفاده از فیلتر کردن غشایی به وسیله نانوالیاف، می تواند بهتر از بقیه روش ها باشد، چون این غشاها بسیار متخلخل بوده و منافذ آن ها از درون به هم پیوسته می باشند و همچنین می توان به راحتی آن ها را عامل دار نمود. در این تحقیق سعی شد با استفاده از غشای حاصل از الکتروریسی محلول PVA، رنگزای راکتیوآبی 19 از پساب رنگرزی شبیه سازی شده با غلظت g/l 0/1 حذف شود. در همین راستا، تاثیر عوامل مختلف بر شرایط تولید الیاف مانند نوع غلظت پلیمر، شدت ولتاژ اعمالی، فاصله نازل تا جمع کننده و سرعت تغذیه بررسی شد. همچنین تاثیر عوامل محیطی شامل pH و دمای محلول، مدت زمان تماس و مقدار توده الیاف بر راندمان حذف رنگ مطالعه شد. با استفاده از wt% PVA 7/1، ولتاژ کاری kV 15، آهنگ تغذیه ml/h 1 و فاصله cm 13 نازل تا جمع کننده، الیاف با ظرافت بالا تهیه شد. راندمان حذف رنگ 91 درصدی با استفاده از این الیاف و در شرایط محیطی 1/2 =pH، دمای °C 35 و 20 میلی گرم توده الیاف به دست آمد. نتایج حاکی از گرماگیر بودن فرآیند جذب رنگ روی توده الیاف می باشد.
    کلیدواژگان: الکتروریسی، پلی وینیل الکل، رنگ راکتیو آبی 19، پساب رنگرزی
  • ام البنین سندی، روح الله میرزایی* صفحات 35-46
    فرآیند جذب سطحی یکی از موثرترین روش های حذف رنگ ها از فاضلاب است. هدف اصلی این پژوهش بررسی کارایی سنگ مرمر در حذف رنگ بازی قرمز 46 از محیط آبی است. مطالعه حاضر در مقیاس آزمایشگاهی در سیستم ناپیوسته و به صورت تجربی انجام شد. در این تحقیق اثر غلظت اولیه رنگ، مقدار جاذب، زمان واکنش و pH بر روی کارایی حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین مشخصات ذرات پودر سنگ مرمر از SEM، FT-IR و XRD استفاده شد. همچنین ایزوترم های جذب لانگمویر و فروندلیچ به منظور تعیین کنش بین جاذب و رنگ و مدل های سینتیک شبه مرتبه اول و دوم برای محاسبه ثابت های میزان جذب استفاده شدند. نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگ با افزایش غلظت جاذب افزایش و با افزایش مقدار جاذب از 05/0 به 2 گرم در لیتر راندمان حذف از 1/31% به 43/97% افزایش یافت. بیشترین راندمان حذف رنگ در pH برابر با 9 با 4/56% حذف به دست آمد. همچنین با افزایش غلظت اولیه رنگ از /l mg30 بهmg/l 250 راندمان حذف رنگ از 84/90% به 7/56% کاهش یافت. همچنین مشخص شد که زمان مناسب جهت دستیابی به حداکثر حذف رنگ، 90 دقیقه است. نتایج نشان داد که حذف رنگ بازی قرمز 46 از مدل ایزوترمی لانگمویر (89/0= r2) و سینتیک جذب رنگ از مدل شبه مرتبه دوم (1= r2) پیروی کرد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که می توان از پودر سنگ مرمر به عنوان جاذبی ارزان قیمت در جهت حذف رنگ بازی قرمز 46 استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایزوترم، پودر سنگ مرمر، جذب سطحی، رنگ بازی قرمز 46
  • عظیم شیردلی، ذبیح الله خانی تملیه*، حسین رضایی صفحات 47-60
    دما یکی از پارامترهای عمده رشد گیاهی و تاثیرگذار بر میزان نیاز آبی می باشد. از این رو در این مقاله روند دمایی آتی در منطقه ی ابهر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی در طی دوره های زمانی آتی بررسی و مقایسه ی آن با دوره مشاهداتی انجام شد. به این منظور بازه زمانی دوره مشاهداتی 2010-1986 میلادی، افق نزدیک 2045-2011، افق متوسط 2079-2046 و افق دور 2100-2080 در نظر گرفته شد. به منظور ریزمقیاس نمایی، تولید فایل سناریو و شبیه سازی گردش عمومی جو از نرم افزارLARS-WG استفاده شد. جهت شبیه سازی اقلیمی از مدل HadCM3 تحت سناریوی A2 استفاده گردید. در تولید فایل سناریو، اعداد هر دو سری GCM PREDICTIONS وLARS-WG PARAMETERS یکی در نظر گرفته شد. سپس تولید فایل سناریو برای هر یک از سه افق زمانی آینده نزدیک، متوسط و دور انجام گرفت. نتایج این پژوهش، روند افزایشی پارامتر های دمای کمینه، متوسط و بیشینه در طی افق های زمانی آتی را نشان می دهد. مقادیر افزایش پارامترهای مورد مطالعه در طی افق های زمانی مذکور به ترتیب پارامتر دمای حداقل سالانه C°63/0،C° 64/1 و C°34/3، پارامتر دمای متوسط سالانه C°26/0، C°72/0 و C°46/1 و پارامتر دمای بیشینه سالانه C°32/0،C° 55/0 و C°08/1 خواهد بود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، مدل LARS-WY، دشت ابهر
  • طیبه طباطبایی، طیبه تهمتن، محمد انصاری زاده * صفحات 61-72
    رنگ زاهای آزو به عنوان دسته ای از رنگ ها کاربرد گوناگونی در صنایع مختلف دارند. برای حذف این مواد روش های فیزیکی و شیمیایی در نظر گرفته شده ولی به دلیل محدودیت و مشکلات این روش ها، تصفیه زیستی که روش اقتصادی و موثر برای پالایش و آلودگی زدایی از فاضلاب های آلوده به مواد رنگ زاست، ترجیح داده می شود. در این تحقیق توانایی حذف ماده رنگ زای ریمازول بلک- بی و ریمازول رد _ بی به وسیله باکتری Streptomyces hygroscopicus سویه PTCC1132 مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از روش تاگوچی و بررسی عواملی مانند درجه حرارت ( ̊C 28-35)،pH(6-8)، غلظت نمک (5/0-2%)، غلظت رنگ زا (mg/l500-10000)، شرایط بهینه رنگ بری تعیین و میزان کاهش رنگ نمونه ها به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Vis بررسی شد. بعد از طراحی 16 آزمایش، نتایج با برنامه کامپیوتر Qualitek-4 تجزیه و تحلیل شد. بررسی ها نشان داد که باکتری Streptomyces hygroscopicus سویه PTCC1132 با احراز شرایط بهینه رشد به دست آمده طی تحلیل آزمایش ها، یعنی دمای ̊C 33، pH برابر 9، و غلظت نمک 1% تا 39/96 درصد رنگ زای آزوی ریمازول بلاک-بی با غلظت ppm)5000) را از محیط آبی حذف می کند. این سویه با احراز شرایط بهینه رشد به دست آمده، یعنی دمای ̊C33، pH برابر 8، و غلظت نمک 1 تا 100% ، رنگ زای آزوی ریمازول رد- بی را با غلظت ppm)10000 (از محیط آبی حذف کرد. در نتیجه استفاده از این باکتری در تصفیه زیستی پساب های واجد رنگ های صنعتی می تواند کمک موثری در تصفیه و استفاده مجدد این گونه آب ها باشد.
    کلیدواژگان: حذف زیستی، باکتری، رنگ بری، رنگ زا، پساب نساجی
  • مقاله مروری
  • علی بحری*، حسنیه قائمی، عزیز عبدالهی، محمد مهدی دعایی صفحات 72-83
    میکروپلاستیک ها به عنوان آلاینده های نوظهور و کمتر شناخته شده، طی چند دهه اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته اند. این آلاینده ها به قطعات پلاستیکی با قطر کمتر از mm 5 گفته می شود که از راه های مختلفی به محیط های دریایی وارد شده و سلامت محیط و جانداران را به خطر می اندازد. در این پژوهش بر اساس مطالعات محققین مختلف این آلاینده معرفی و به برخی از اثرات آن در محیط های دریایی اشاره شد. بر اساس مطالعات، تاثیر میکروپلاستیک ها بر مهره داران و بی مهرگان دریایی از طریق بلعیدن مستقیم قطعات پلاستیکی است که منجر به آسیب های داخلی در جانداران می شود. همچنین این آلاینده ها بر پراکنش گونه های خاصی از جانداران دریایی که از سطح این مواد به عنوان مکان هایی برای تخم گذاری استفاده می کنند، دارای اثرات سوئی هستند. با این حال، بسیاری از پژوهشگران، مهم ترین اثر میکروپلاستیک ها در محیط های دریایی را جذب آلاینده های شیمیایی بر روی آن ها برشمرده اند. به گونه ای که میکروپلاستیک ها علاوه بر انتقال این آلاینده ها، پایداری محیطی این مواد را نیز افزایش می دهند. بنابراین، پایش مستمر و دائمی این مواد و کشف نقاط داغ آلودگی های آن ها از اهمیت ویژه ای در مباحث محیط زیستی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آلاینده، جانداران دریایی، آب، میکروپلاستیک
  • یادداشت فنی
  • جاهده تکیه خواه *، سیدمحسن حسینی صفحات 84-89
    لازمه گریز از پیامدهای نامطلوب گردشگری و دستیابی به الگوی بهینه توسعه گردشگری، برنامه ریزی زمین و ارزیابی توان بوم شناسی است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و مکان یابی پهنه های مناسب اکوتوریسم در مسیر گردشگری قشلاق سنندج انجام شد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی، مطالعات کتابخانه ای، میدانی و هم چنین استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS بود. به همین منظور لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل نقشه های سطوح ارتفاعی، شیب، جهت شیب، پوشش گیاهی، مخاطرات طبیعی، کاربری اراضی و منابع آبی تهیه شدند. متغیرها با استفاده از مدلAHP و بر اساس نظر متخصصین ارزش گذاری شدند. سپس با استفاده از تحلیل گرهای فضایی در محیط GIS خروجی های موردنظر از نقشه های مرجع تهیه و ضمن همپوشانی این نقشه ها در محیط GIS با استفاده از عملگر جمع جبری، خروجی نهایی پهنه بندی فضایی گردشگری به دست آمد. نتایج در پنج طبقه مطلوبیت محاسبه و نشان داد که حدود 20 درصد از منطقه مناسب قابلیت توسعه گردشگری و حدود %20 از منطقه قابلیت توسعه به صورت متوسط با رعایت جوانب بوم شناسی را دارا است. حدود %33 هم ممنوع بودن توسعه گردشگری منطقه را نشان داد. نتایج این تحقیق را می توان به عنوان شاخصی جهت توسعه کاربری های مناسب و بهینه در چارچوب طرح های اقتصادی در منطقه، مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، گردشگری
|
  • Azam Ardalani, Morteza Bakhtiari *, Mojtaba Sanei, Seyed Mahmood Kashefipour Pages 1-11
    Many financial and living expenses are caused annually due to the destruction of bridges in the flood events. Studies show that changes in bridge's geometry can lead to changes in the time to reach maximum scouring. The purpose of this study was to investigate the time variation of scour depth at the bridge pier. For this purpose, a laboratory flume with a length of 14 meters, a width of 1.5 meters and a height of 0.7 meters was used. Four different forms of the slot were created on the rectangular pier including two rectangular (vertical and horizontal), square and diamond slots. Experiments were carried out at three levels: above the bed, on the bed and under the bed at four flow rates of 21.2, 25.6, 29 and 32 l/s in sediments with a mean diameter of 0.5 mm. The results of this study showed that the scour rate is higher in the first minutes of the start of the test. Over time, the intensity of changes is reduced. increasing the depth and volume of the scour hole, decreases the intensity of the changes. Moreover, there is a delay between approaching the dimensionless scour number to a certain degree and next changes in this parameter, which indicates that in a flood event, performing emergency measures could be effective. In addition, at a given time, placing slot at the top of bed increased the scouring dimensionless number by twice rather than placing under the bed.
    Keywords: Local Scouring, Slot, Second Momentum, Bridge Pier, Scour Hole
  • Niloofar Pirestani *, Mohammad Hadi Abolhasani, Fatemeh Sadat Amin Javaheri Pages 12-22
    Organic hydrocarbons as a result of carcinogenesis and mutation caused many concerns. In this research, straw and chalk absorber was used as an organic adsorbent to remove oil pollution from wastewater. The adsorption experiments were performed discontinuously using oil-containing laboratory solutions. Optimum adsorption conditions were obtained by changing the factors affecting adsorption including pH, initial concentration of contaminant, contact time and adsorbent amount on adsorption at different levels, the oil absorption was determined by weighting method. Ultimately, the use of adsorbent for laboratory wastewater was studied. The highest absorbent efficiency at the time of equilibrium was observed for absorbing oil in 15 minutes a bout 28.85% absorbance, which did not have a significant difference with other contact times, which could be due to low contact time and the lowest value was observed with a significant difference of 3 minutes about 17.82% absorption, with the absorption rate being most significant in relation to the time of low, due to increased absorption time Increases. The highest rate of straw absorption was observed in pH = 7, which did not have a significant difference with other pH about36.95% absorption and the lowest percentage of adsorption was observed at pH = 9, which had no significant difference with other pHs (19.09% absorption; P
    Keywords: Oil Pollution, Fugitive Effluent, Adsorption Factors, Straw
  • Mohammadreza Tafahi Yazdi, Mohammadali Shirgholami *, Saied Jafari, Mohammad Dehghani Pages 23-34
    Textile pollutants, especially dyes are toxic compared to other pollutants and their presence is more sense in the environment. Reactive dye due to its high molecular weight and aromatic structure is more dangerous than other dyes. These dyes are highly soluble in water and are not easily removed by common treatment methods. Among the methods of wastewater treatment, application of membrane filtration via nanofibers can be more effective, since these membranes are very porous and their pores are interconnected; moreover, they can easily be functionalized. This research aimed at removal of reactive blue 19 dye from the simulated dyeing effluent using adsorbent through a membrane produced by electrospinning of the PVA solution. In this regard, the influence of different parameters on the fiber production conditions such as polymer concentration, applied voltage intensity, distance of nozzle to collector and feeding rate were investigated. In addition, effects of environmental factors including pH and temperature, contact time and nanofiber mass on the dye removal efficiency were studied. The very fine nanofiber was produced by 1.7% wt PVA at 15 kV with 1.0 ml/h feeding rate from 13 cm. The research found 91% dye removal efficiency using prepared nanofibers at pH 2.1, 35˚C and 20 mg/l nanofibers. The results indicate that the process of dye adsorption on the nanofiber mass is endothermic.
    Keywords: Electrospinning, Poly Vinyl Alcohol, Blue 19 Dye, Nanofiber
  • Omolbanin Sanadi, Rouhollah Mirzaei * Pages 35-46
    It is essential to remove dye products from wastewater. The main aim of present study was to investigate the efficiency of marble powder as an adsorbent for removal of BR 46 dye from aqueous solution.This study was performed experimentally in laboratory scale and in a batch system. In this research, the effect of initial dye concentration, absorbent dosage, contact time and pH on efficiency of dye removal were investigated. SEM, XRD and FT-IR were used to characterize the marble powder. Langmuir and the Freundlich adsorption isotherms were selected to explicate the interaction of the dye and adsorbent. Two kinetic models (the pseudo-first-order and the pseudo-second-order) were used to calculate the adsorption rate constants. The results showed that the efficiency of dye removal was increased with increasing adsorbent dosage and by increasing adsorbent dose from 0.05 to 2 g/l, dye removal efficiency was increased from 82.91 to 87.55%. The highest dye removal efficiency (56.9%) was obtained in pH= 9. By decreasing initial dye concentration from 30 to 250 mg/l, dye removal efficiency was increased from 90.84% to 56.7%. The appropriate time period to get the maximum of dye adsorption and equilibrium state was 90 min.The results also showed that the adsorption of Basic Red 46 followed the Langmuir isotherm model (r2= 0.89). Moreover, results indicated that the adsorption kinetics of the dye followed pseudo-second-order model. Compared to the other expensive dye removal methods, the marble powder can be considered as a non-expensive adsorbent for the removal of BR 46 from aqueous solution.
    Keywords: Adsorption, Basic Red 46, Marble Powder, Isotherm
  • Azim Shirdeli, Zabihollah Khani Temeliyeh *, Hossein Rezaie Pages 47-60
    Temperature is one of the major parameters of plant growth and influences the amount of water requirement.Therefore, in this paper, the future temperature trend in the Abhar area was studied under the influence of climate change during the future time periods and compared with the observation period. In this way, the observation period of 1986-2010, the horizon near 2045-2011, the middle horizon of 2046-2070, and the far horizon of 2080-2100 was considered. The LARS-WG software was used in order to downscale, scenario file generation and general circulation atmospheric model simulation. In order to simulate the climate was used, the HadCM3 model by A2 scenario. In generating a scenario file, the numbers of both series (GCM PREDICTIONS and LARS-WG PARAMETERS) were considered, and the scenario file was generated for each of the three horizons future near, middle and far. The results of this study show the increasing trend of minimum, average and maximum temperature parameters over the next horizons. The amounts of the increase of the parameters studied during the mentioned horizons, respectively, in the parameter of the minimum annual temperature of 0.63,1.64 and 3.34°C, the mean annual temperature was 0.26, 0.72 and 1.46 °C and maximum temperature parameter will be 0.32, 0.55 and 0.81°C.
    Keywords: Climate Change, Temperature, LARS-WG Model, Abhar Plain
  • Tayebeh Tabatabaie, Tayebe Tahamtan, Mohammad Ansarizadeh * Pages 61-72
    Azo dyes have different applications in industry. However they could impose carcinogenic and mutagenic influence on different organisms. Several chemical and ph ysical methods have been proposed in removing of these dyestuffs. Alternatively, biological treatment is recognized as economical and environmentally friendly method for decolorization of dyestuff wastewaters. In the current research the capacity of the removal of Remazol Black-B and Remazol Red-B by Streptomyces hygroscopicus PTCC1132 in static condition was investigated. An OA layout was constructed with four factors (temperature, pH, salt concentration and dye concentration) at four levels for the experimental design. The design and analysis of Taguchi experiments was performed by Qualitek-4 software. We showed that the Remazol Black-B decolorization can be significantly improved by Optimization of the factors involved in Remazol Black-B decolorization by S. hygroscopicus. The optimal conditions were pH 9, temperature 33oC, salt concentration 1 % and dye concentration 5000 ppm. Under optimum conditions. Thus, this straine, under the achived effective condition az a result of exprements analysis i.e, temperature 33 degree of centigriade, pH=8, and salt concentration =1% up to 100 percent of azo dyes(RR-B) with the density of(10000 ppm)will be removed aqueous medium. employing this type of bactria in biological treatment of wastwater with industrial dyes can be of great help in treatment and re-use wastewater.
    Keywords: Biological Elimination, Bacteria, Decolorization, Azo Dyes, Textile, Wastewater
  • Ali Bahri *, Hosnie Ghaemi, Aziz Abdolahi, Mohammad Mehdi Doaie Pages 72-83
    Microplastics as emerging and unfamiliar contaminants have been considered by researchers during the last decades. These small particles and fragments, typically have a size less than 5 mm and could penetrate into the marine environments by different ways, threatening the environment and animal health. Therefore, in this study, according to the studies by different researchers, this pollutant is introduced and some of its effects are mentioned in marine environments. One impacts of microplastics on marine organisms, such as marine vertebrates and invertebrates, arise from direct ingestion of plastic fragmentS by the marine biota leading into internal injuries. They also can have negative effects on the distribution of certain species of marine organisms, which they oviposit on the surface of these contaminants. Chemical adsorption is the most important impact of microplastics in marine environments, which not only transfers pollution, but also increases environmental resistance of these contaminants. Recent research works on the effects of microplastics pollution in the marine environment emphesis that permanent and continous monitoring of these materials and discovery of the pollution hotspots is crucial in environmental issues.
    Keywords: Pollutant, Marine Biota, Water, Microplastic
  • Jahede Tekeykhah *, Seyed Mohsen Hosseini Pages 84-89
    The unavoidable requirement to avoid the undesirable consequences of tourism and to achieve optimal pattern of tourism development is land planning and ecological capability assessment. The purpose of this study was to identify and locate the appropriate ecotourism zones on the route of the Gheshlagh tourism in Sanandaj, Kurdistan, Iran. The research method was descriptive-analytic, library and field studies, as well as the use of GIS geographic information system. For this purpose, required layers of information including altitude, gradient, slope, vegetation and water resources were prepared. In the next step, variables were evaluated using the AHP model and experts’ opnion. Then, using spatial analyzers in the GIS environment, the outputs were derived from the reference maps, and the overlay of these maps in the GIS environment using the algebraic aggregation operator was the final output of the tourism spatial zonation.The results were calculated in five classes of utility and showed that about 20% of the region is suitable for development of tourism and about 20% of the region has the ability to develop moderately with ecological aspects. About 33% of the total area showed prohibited tourism development. The results of this research can be used as an indicator for the development of appropriate and optimal applications within the framework of economic projects in the region.
    Keywords: Zoning, Hierarchical Analysis Process, Geographic Information System, tourism