فهرست مطالب

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افشین هنربخش*، محبوبه چوگان، رفعت زارع بیدکی، مهدی پژوهش صفحات 274-285
    خشک سالی هیدرولوژیکی موجب کاهش آب های سطحی و زیرزمینی می شود. هدف از پژوهش حاضر تحلیل فراوانی منطقه ای جریان حداقل در بخش هایی از حوزه آبخیز کارون شمالی در استان چهار محال و بختیاری بود. برای این منظور، از اطلاعات 11 ایستگاه هیدرومتری استفاده شد. تعداد 15 ویژگی مختلف فیزیوگرافی، اقلیمی و هیدرولوژیکی حوضه در برآورد جریان حداقل استفاده شدند. در ابتدا ایستگاه های هیدورمتری با استفاده از روش تجزیه و تحلیل خوشه‏ای به دو گروه همگن تقسیم شدند. سپس با استفاده از روش تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) از بین 15 ویژگی فیزیوگرافی، اقلیمی و هیدرولوژیکی مهم ترین ویژگی ها برای هر منطقه انتخاب شد. در نهایت مدل های برآورد جریان حداقل هر منطقه با استفاده از روش رگرسیون گام به گام در دوره های بازگشت 2، 10، 25 و 50 ساله توسعه یافتند. نتایج نشان داد که ویژگی‏های مساحت حوضه با بار وزنی 347/0، ضریب کشیدگی با بار وزنی 398/0، طول حوضه با بار وزنی 326/0و ضریب گردی با بار وزنی326/0مهم ترین ویژ گی ها در برآورد جریان حداقل بودند. به طورکلی همه مدل های رگرسیونی-لگاریتمی در دو منطقه برای تمامی دوره های بازگشت ها با ضریب تعیین بیشتر از 96/0 کارایی مناسبی در برآورد جریان حداقل داشتند.
    کلیدواژگان: حوضه ارمند، خشک سالی هیدرولوژیکی، رگرسیون چند متغیره، جریان حداقل، PCA
  • مقاله اصلی
  • مهداد انکاری* الهام ابراهیمی آق مسجد صفحات 286-298
    هدف از انجام این پژوهش حذف یون نیترات با استفاده از نانو رس مونت موریلونیت هایی است که سطحشان توسط گروه عاملی اکتا دسیل آمین اصلاح شده است. در این پژوهش ابتدا نانو رس با استفاده از اکتادسیل آمین اصلاح شد و خصوصیات سطحی این نانوجاذب اصلاح شده با دستگاه های میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) و طیف پراش اشعه ایکس(XRD) بررسی شد. در ادامه، فرایند جذب یون نیترات با استفاده از مدل جذب سطحی و با بررسی پارامترهای میزان زمان تماس بین جاذب و جذب شونده، میزان غلظت جذب شونده، تاثیر pH و تاثیر مقدار دوز جاذب در حذف نیترات مورد بررسی قرار گرفت. میزان جذب توسط دستگاه جذب اتمی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اصلاح سطح نانورس توسط گروه آمین سبب افزایش فاصله بین لایه ای از مقدار58/7 آنگستروم به 91/22 آنگستروم شده است و اندازه نانو ذرات اصلاح شده حدود 80 تا 100 نانو متر می باشد که با افزایش سطح نانو جاذب تعداد سایت های جذب فعال هم افزایش پیدا کرده است. در بررسی جذب یون نیترات هم حداکثر میزان جذب در pH برابر با 5، غلظت اولیه mg/l 100، زمان تماس min 40 و مقدار g 7/0 از نانو جاذب به دست آمد. در بررسی ایزوترم های تعادلی مشخص شد که فرایند جذب از دو ایزوترم لانگمویر و فروندلیش پیروی می کند و بالاترین ظرفیت جذب تک لایه برابر با mg/g 352/18 به دست آمد. سینتیک فرایند مذکور هم با مدل سینتیکی مرتبه دوم دارای تطابق است و مقدار جذب شونده در واحد جرم جاذب در حالت تعادل برابر با mg/g 518/2 است.
    کلیدواژگان: یون نیترات، نانورس مونت موریلونیت، اکتا دسیل آمین، جذب سطحی، محلول آبی
  • میثم صمدی *، ابوالحسن فتح آبادی صفحات 299-309
    پیش بینی مقادیر جریان ورودی به سیستم منابع آب به منظور آگاهی از شرایط آینده و برنامه ریزی برای تخصیص بهینه منابع آب به بخش های مختلف از قبیل شرب، کشاورزی و صنعتی امری ضروری در مدیریت منابع آب می باشد. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی مقادیر دبی ماهانه ورودی به سد گرگان برای آینده بود. بدین منظور از داده های هیدرومتری ایستگاه قزاقلی با دوره آماری 47 سال و سه مدل سری زمانی، شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان جهت پیش بینی استفاده شد و نتایج مدل های مختلف مورد مقایسه قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده در مدل سری زمانی بر اساس معیارهای آکاییک و شوارتز، مدل(1,0,1) ARIMA (1,0,0)به عنوان مدل بهینه انتخاب شد. در مدل شبکه عصبی، شبکه با ورودی 2 و 10 نرون به عنوان شبکه برتر انتخاب شد و در مدل ماشین بردار پشتیبان شبکه با ورودی 1 به عنوان شبکه برتر انتخاب شد. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده و با توجه به معیارهای ارزیابی مدل ها، مدل ماشین بردار پشتیبان بهترین عملکرد را نسبت به دو مدل دیگر داشت. مقادیر RMSE و AARE برای مدل ماشین بردار پشتیبان به ترتیب 31/5 و 07/1، برای مدل شبکه عصبی به ترتیب 88/9 و 78/2 و برای مدل سری زمانی به ترتیب 84/8 و 20/1 به دست آمد. بر اساس نتایج این پژوهش، بهترین مدل برای پیش بینی دبی ماهانه ورودی به سد گرگان مدل ماشین بردار پشتیبان می باشد.
    کلیدواژگان: آکاییک، ایستگاه قزاقلی، شوارتز، مدل سازی، نرون
  • علی طالبی *، محمدرضا علمی، فاطمه رجبی محمدی، سارا پرویزی صفحات 310-320
    امروزه خشک سالی به عنوان یکی از پدیده های محیطی شناخته شده است که تاثیر مهمی بر کیفیت آب دارد. هدف از انجام این تحقیق به دست آوردن رابطه بین وقوع خشک سالی و کیفیت آب در حوزه آبخیز زاینده رود بود. با توجه به تاثیر خشک سالی بر کیفیت منابع آب و همچنین تعیین تیپ آب و بررسی ارتباط آن با عوامل محیطی، در مطالعه حاضر داده های حاصل از آنالیز شیمیایی با استفاده از نرم افزار AqQa مورد بررسی و پردازش قرار گرفت. سپس تیپ شیمیایی منابع و همچنین رابطه خشک سالی با کیفیت آب تعیین گردید. منطقه مورد مطالعه رودخانه زاینده رود بود که دارای پنج ایستگاه هیدرومتری با دوره آماری مشترک 34 سال می باشد. دو ایستگاه قبل از سد و سه ایستگاه بعد از سد تنطیمی واقع شدند. در این دوره آماری با استفاده از شاخص های خشک سالی SPI و RDI سال های خشک و تر از یکدیگر تفکیک شده، سپس حداکثر خشک سالی و ترسالی مشترک در پنج ایستگاه تعین شد و داده های کیفیت آب در سال های خشک و تر مقایسه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، با وقوع خشک سالی ها میزان غلظت یون ها در منابع آب افزایش یافته و با وقوع تر سالی غلظت یون ها در آب بهبود یافته است. طوری که در ایستگاه اسکندری یون منیزیم در سال خشک 37٪ افزایش و در ایستگاه پل زمان خان یون سولفات در سال خشک 56٪ افزایش یافته است. تیپ آب موجود در هر ایستگاه از نوع سدیم بیکربنات بود که می تواند مربوط به عامل زمین شناسی باشد.
    کلیدواژگان: خشک سالی، زاینده رود، کیفیت آب، نرم افزار AqQa، RDI، SPI
  • وحید شهابی زاد*، علیرضا حسن اقلی، عباس ستوده نیا صفحات 320-330
    امروزه استفاده صحیح و پایدار از منابع آب و خاک موجود در اولویت دستور کار سازمان های اجرایی قرارگرفته است. ازاین رو، طراحی بهینه سامانه های زه کشی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بدین منظور باید ضرایب تخلخل موثر و هدایت هیدرولیکی خاک با دقت قابل قبولی تعیین شوند و انواع معادلات زه کشی زیرزمینی غیرماندگار نیز در شرایط مزرعه موردبررسی واقع شوند. این پژوهش در سیستم زه کشی زیرزمینی موجود در دشت شادگان واقع در استان خوزستان انجام شد. با اندازه گیری زمان، ارتفاع سطح ایستابی و دبی خروجی از لترال زه کش، ضرایب هیدرودینامیکی خاک تعیین شد. همچنین، با حل معکوس، ضرایب تخلخل موثر و هدایت هیدرولیکی خاک اراضی دشت شادگان تخمین زده شد. به طور متوسط با روش Taylor تخلخل موثر m3.m-3 0117/0 و با روش Skaggs هدایت هیدرولیکی خاک m.d-1 31/0 محاسبه شد. در ادامه با استفاده از داده های اندازه گیری شده زمان و ارتفاع سطح ایستابی و همچنین استفاده از معادلات زه کشی متداول غیرماندگار فاصله زه کش ها تخمین زده شد. فاصله محاسبه شده با فاصله m 50 موجود مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی صورت گرفته نشان داد که به ترتیب معادلات Glover، Dumm، Van Schilfgaarde ، Bouwer وVan Schilfgaarde ، Glover اصلاح شده و Hammad، از اولویت برخوردارند. در استفاده از معادلات زه کشی غیر ماندگار باید توجه داشت که نمی توان به صورت مطلق معادلات را اولویت بندی نمود بلکه در هر منطقه باید این معادلات به صورت جداگانه ارزیابی قرار گیرند و بهترین معادله با توجه به شرایط موجود در مزرعه انتخاب شود.
    کلیدواژگان: تخلخل موثر خاک، هدایت هیدرولیکی خاک، حل معکوس، معادلات زهکشی غیرماندگار
  • ولی بهنام، احمد غلام علی زاده آهنگر، محمد رحمانیان *، ابوالفضل بامری صفحات 331-342
    آلودگی خاک ها به سرب و کادمیوم تولید شده توسط خودروها یک مسئله زیست محیطی جدی می باشد. سرب در نتیجه استفاده از سوخت های بنزینی سرب دار و کادمیوم موجود در تایر خودروها از طریق استهلاک خودروها و ترافیک به محیط وارد می شوند. این تحقیق با هدف بررسی تغییرات مکانی فلزات سرب و کادمیوم در خاک های کنارجاده ای زابل – زاهدان و ارزیابی آلودگی منطقه به این فلزات انجام شد. 252 نمونه خاک از عمق 0 -20 سانتی متری برداشت و غلظت کل فلزات سرب و کادمیوم، ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک شامل pH، EC و ماده آلی اندازه گیری شد. بررسی آلودگی خاک توسط فاکتور غنی شدگی و شاخص زمین انباشتگی صورت گرفت. نقشه پراکنش مکانی غلظت فلزات مورد مطالعه به روش کریجینگ ترسیم شد. میانگین غلظت در فاصله 0، 50 و 100 متری به ترتیب 12/2، 03/2 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم برای سرب که از میانگین جهانی (25 میلی گرم بر کیلوگرم) برای این فلز کمتر و همچنین، به ترتیب 21/0، 21/0 و 20/0 میلی گرم بر کیلوگرم برای کادمیوم که از میانگین جهانی (53/0 میلی گرم بر کیلوگرم) برای این فلز کمتر بود. نتایج آنالیزهای زمین آماری نشان داد هر دو متغیر ناهمسانگرد بودند و مدل نمایی برای سرب و مدل گوسی برای کادمیوم بهترین برازش را داشتند. تجزیه و تحلیل نقشه پهنه بندی فلزات نشان داد که کادمیوم و سرب منشا زمین شناسی و انسانی دارند. در حقیقت این فلزات به طور طبیعی در خاک وجود دارند اما فعالیت های انسانی سبب تجمع بیشتر این فلزات در خاک شده است.
    کلیدواژگان: آلودگی، توزیع مکانی، کریجینگ، سرب، کادمیوم
  • عظیم شیردلی، فرصت لطفی، ذبیح الله خانی تملیه *، پریسا فخیمی، مصطفی صالحی صفحات 343-356
    یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد و عملکرد گیاهان، دما است. از اینرو، در این مطالعه روند دمایی آتی در منطقه ابهر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی طی دوره های زمانی آینده تعیین و با دوره مشاهداتی مقایسه شد. سپس، با استفاده از شبیه سازی عملکرد گیاه به وسیله مدل AquaCrop، عملکرد گیاه در دوره های زمانی آتی و در زمان های کشت متفاوت شبیه سازی و برآورد گردید. در این مطالعه، بازه زمانی دوره مشاهداتی 2010-1986 میلادی، افق نزدیک 2045-2011، افق متوسط 2079-2046 و افق دور 2100-2080 در نظر گرفته شد. به منظور ریزمقیاس نمایی، نتایج مدل شبیه سازی گردش عمومی جو از نرم افزار LARS-WG طی مدل HadCM3 و سناریوی A2 استفاده شد. همچنین، تولید فایل سناریو نیز انجام گردید. طبق نتایج به دست آمده، بیشترین عملکرد در کشت 5 خرداد با t/ha 29/46 و کمترین عملکرد در کشت 15 خردادماه با t/ha 6/40 خواهد بود. با انتقال زمان کشت مرسوم از 25 اردیبهشت به 5 خرداد شاهد افزایش عملکرد t/ha 28/0 خواهد بود. در افق های آینده زمان کشت 5 اردیبهشت بیشترین عملکرد را خواهد داشت. در افق های آتی عملکرد ذرت علوفه ای کاهش خوهد یافت. می توان فروغ آمایی کمتر در طول دوره رشد کوتاه تر و همچنین سیستم فتوسنتزی C4 این محصول را در این کاهش عملکرد دخیل دانست.
    کلیدواژگان: AquaCrop، تغییر اقلیم، دشت ابهر، دمای هوا، عملکرد
  • مجتبی هادی*، علی احسانی، مهدی صدیقی، رضا انصاری طادی صفحات 357-368
    در فرآیند تصفیه یا گندزدایی آب تشخیص سریع و پایش عوامل بیماری زا از جمله باکتری ها و ویروس ها به عنوان شاخص هایی مهم در کنترل کیفیت آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی، پایش و اندازه گیری پیوسته و تشخیص عوامل بیماری زا با مشکلاتی از جمله پایین بودن غلظت آن ها در آب و ناکافی بودن حساسیت روش های موجود، پیچیده بودن زمینه ی شیمیایی آب و عدم گزینش پذیری کافی روش های فعلی، و نیز عدم کارآمدی این روش ها در تشخیص سریع و پایش پیوسته و ارزان عوامل بیماری زا همراه بوده است. این موضوع اهمیت و لزوم توجه به علوم و فن آوری های جدید را در ساخت حسگرهای زیستی به منظور دست یابی به حساسیت، سرعت پاسخ، و گزینش پذیری بیش تر نشان می دهد. در این مقاله به طور مختصر رویکرد جدید علوم نانو و کاربرد مواد نانوساختاری در طراحی و ساخت حسگرهای زیستی جدید به منظور تشخیص و پایش عوامل بیماری زا در آب معرفی شده و مثال هایی نیز از کاربرد نانوزیست حسگرها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت آب، عوامل بیماری زا، مواد نانو ساختاری، نانو زیست حسگر
|
  • Afshin Honarbakhsh*, Mahbobeh Chogan, Rafat Zare Bidaki, Mehdi Pazhuhesh Pages 274-285
    Hydrological droughts reduce groundwater and surface water, lakes and rivers. The purpose of the present study was to analyze the minimum regional flow frequency in parts of the northern Karun basin in Chaharmahal and Bakhtiari province. For this purpose, 11 hydrometric stations were used. For the minimum flow estimation, 15 different physiographic, climatic and hydrological features of the basin were used in. At first, hydrometric stations were divided into two homogeneous groups using cluster analysis method. Then, using principal component analysis (PCA), the most important features were selected for each region among the 15 physiographic, climatic and hydrological characteristics. Finally, the models for estimating the minimum flow of each region were developed using stepwise regression method in return periods of 2, 10, 25 and 50 years. The results showed that the characteristics of the basin area with a weight of 0.347, elongation coefficient with a weight of 0.389, a length of the basin with a weight of 0.326 and a coefficient of roundness with a weight of 0.326 were the most important features in the estimation of minimum flow. In general, all regression-logarithmic models in the two regions for all rounds of returns with a coefficient of greater than 0.96 were considered to have a good performance for minimum flow estimation.
    Keywords: Armand Basin, Hydrological Drought, Multivariate Regression, Minimum Flow, PCA
  • Mehdad Enkari, Elham Ebrahimi Aghmasjed* Pages 286-298
    The purpose of this study was to remove nitrate ion using nano clay montmorillonites whose surface was modified using the octa decy lamine functional group. In this study, nano clay was first modified using octa decyl amine and the surface properties of this nanoparticle modified by scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction spectrum (XRD) were investigated. In the next step, the nitrate ion adsorption process was investigated by using adsorption model and by examining the parameters of contact time between adsorbent and adsorbent, absorbent concentration, pH effect and effect of adsorbent dose on nitrate removal. Absorption rate was evaluated by atomic absorption. The results showed that the correction of the nanoclay surface by the amine group increased the interlayer spacing from 7.58 Angstrom to 22.91 Angstrom and the size of the modified nanoparticles was about 80 to 100 nanometers. By increasing the nano absorbing surface, the number of sites active absorption has increased. In the study of adsorption of nitrate ions, the maximum adsorption at pH was 5, the initial concentration of 100 mg/l, the contact time of 40 min, and the 0.7 g of nano-adsorbent. In the study of equilibrium isotherms, it was found that the adsorption process follows Langmuir and Freundlich isotherms and the highest single-layer adsorption capacity was 18.352 mg/g. The kinetics of the above process is consistent with the second-order kinetic model and the amount of absorbance per unit mass of the adsorbent in equilibrium is 2.518 mg/g.
    Keywords: Octadecylamine, Adsorption, Aqueous Solution, Nanoclay, Nitrate Ion
  • Meisam Samadi*, Abolhasan Fathabadi Pages 299-309
    In water resources management, there is a critical need to the prediction of the amount of inflow into the water supply system in order to be aware of future conditions and planning for optimal allocation of water resources to different sectors such as drinking, agriculture and. The aim of this study is to forecasting the monthly inflow to the Gorgan dam for future. To this aim, the data of the Qazaghli station with a 47-years history period and three Time series, neural network and Support vector machine models used for prediction. According to the obtained results, the ARIMA (1, 0, 0) (1, 0, 1) was found to be the premier parsimonious time series model based on the Akaike and Schwarz criteria. Moreover, The ANN model with 2 input and 10 neurons tuning and the SVM model with one input were the best performing models. Finally, according to the obtained results and evaluation criteria, the SVM model has the best efficacy in comparison with two other methods. The RMSE and AARE was 5.31 and 1.07 for SVM model, respectively; 9.88 and 2.78 for neural network, respectively and 8.84 and 1.07 has been obtained for Time Series model, respectively. Based on the results of this research, the best model to predict the monthly discharge input to the Gorgan dam was SVM.
    Keywords: Akaike, Ghazaghli Station, Schwarz, Modeling, Neuron
  • Ali Talebi*, Mohammad Reza Elmi, Fatemeh Rajabi Mohammadi, Sara Parvizi Pages 310-320
    Nowadays, drought is known as one of the environmental phenomena that has important impact on water quality. The aim of this study was to obtain a relationship between drought and water quality in Zayande-Roud watershed. With respect to the impact of droughton water qualityand also determining the type of water and its relationship with environmental factors, in this study, chemical characteristics of water were investigated using AqQasoftware. Then, chemical type of water resources and its relationship between drought and water quality was determined. The study area was Zayande-Roud River that has five hydrometric stations with 34 years common data. Two stations were located before dam and three stations after dam. In this period, using drought indices (SPI and RDI), dry and wet years were separated from each other, then maximum common dry and wet years were determined in five stations. Then, water quality data were compared in dry and wet years. Based on the results obtained, with the occurrence of drought, the concentration of ions in water has increased and in wet years the concentration of ions in water has improved. As example in Eskandari station, magnesium ion has increased by about 37% in dry years and the rate of sulfate ion in Pol-e-Zaman Khan station has increased by 56% in dry years. Water type in each station was sodium bicarbonate that can be related to geological factors.
    Keywords: AqQa Software, Drought, Water Quality, Zayande-Roud, RDI, SPI
  • Vahid Shahabizad*, Alireza Hassanoghli, Abbas Sotoodenia Pages 320-330
    Today, proper and sustainable use of water and soil resources is on the agenda of executive agencies. Therefore, optimum design of drainage systems is very important. Effective porosity and soil hydraulic conductivity coefficients should be determined with acceptable precision. In addition, it is essential to evaluate the drainage equation for the unsteady subsurface under farm conditions. This research was carried out in subsurface drainage system in Shadegan Plain. The effective porosity and soil hydraulic conductivity were determined by measuring the time, the height of water table, and the discharge outlet from the lateral drain. Moreover, through inverse solving, the soil effective porosity and hydraulic conductivity in Shadegan Plain were estimated. The mean effective porosity calculated using Taylor method was 0.0117 (dimensionless) and the mean soil hydraulic conductivity calculated by Skaggs method was 0.31 m/d. In following, using measured data of time and height of water table and also prevalent unsteady subsurface equations, the drain intervals were estimated. The calculated distance was analyzed with 50 (m) measured distance. The evaluations showed that the Glover, Dumm, Van Schilfgard, Bouwer and Van Schilfgard, modified Glover and Hammad equations have priority repectively. In using unsteady drain equations, it should be noted that it is not possible to prioritize specific equation. On the other hand, for each region, these equations must be evaluated individually and the best equation must be selected.
    Keywords: Effective Porosity, Soil Hydraulic Conductivity, Inverse Method, Unsteady Drain Equation
  • Vali Behnam, Ahmad Gholamalizadeh Ahangar*, Mohammad Rahmanian, Abolfazl Bameri Pages 331-342
    Soil contamination produced by Cd and Pb released from vehicles is a serious environmental problem. Lead as a result of using leaded petrol fuels and cadmium in the car tire is introduced into the environment through vehicle depreciation and traffic. This study aimed to investigate the spatial distribution of heavy metals such as Pb and Cd at the roadside soils of Zabol - Zahedan route. 252 soil samples were taken from a depth of 0 -20 cm and the concentration of total lead and cadmium metals, physicochemical properties of soil including pH, EC and organic matter were measured. The contamination assessment of soil was done through using enrichment factor and geoaccumulation index. Metals’ spatial distribution maps for heavy metals concentration were used kriging methods. The mean concentration at 0, 50 and 100 meters, respectively, was 2.12, 2.03 and 2 mg kg-1 for lead, which is less than the global mean (25 mg kg-1) for this metal, and respectively 0.21, 0.21 and 0.20 mg kg-1 for cadmium, which was lower than the global average (0.53 mg kg-1). The results of the geospatial analysis showed that both variables were anisotropic and the exponential model for lead and Gaussian model for cadmium had the best fit.
    Keywords: Contamination, Spatial variations, Kriging, Lead, Cadmium
  • Azim Shirdeli, Forsat Lotfi, Zabihollah Khani Temeliyeh*, Parisa Fakhimi, Mostafa Salehi Pages 343-356
    Temperature is one of the factors affecting plant growth. Hence, in this paper, future temperature trends in Abhar region affected by climate change during future periods was evaluated and compared with the period of observation. Plant yield in the future and different cultivation periods was later simulated and estimated through AquaCrop simulation model of plant yield. The study observation period was considered as 1986-2010 AD, near horizon 2011-2045, the average horizon 2046-2079 and 2080-2100 horizon in the current study. LARS-WG software was used in HadCM3 model and A2 scenario in order to downscale the results of general atmosphere circulation's simulation model. Furthermore, the scenario file was generated in this study. According to the results obtained, the highest yield wil be cultivated on May 26 with 46.29 tons per hectare and the lowest yield will be produced on June 5 with 40.6 tons per hectare. If we change the traditional cultivation time from May 15 to May 26, a growth of 0.28 tons per hectare will be expected. The highest yield will be on May 15 in the future. Moreover, the sorghum's yield will decrease. Lesser photosynthesis during the shorter growing season and C4 photosynthetic system of this product could be involved in this yield loss.
    Keywords: AquaCrop, Climate Change, Abhar Plain, Air Temperature, Yield
  • Mojtaba Hadi*, Ali Ehsani, Mehdi Sedighi, Reza Ansari Tadi Pages 357-368
    In water disinfection and treatment, rapid detection and monitoring of pathogens such as bacteria and viruses, as important water quality indices, are of prime importance. On the other hand, continuous monitoring and detection of pathogens have encountered the problems such as low concentration of bacteria and viruses in water, low sensitivity of the conventional detection methods, complex sample matrices and insufficient selectivity of the conventional methods, and inability of these methods in fast and cheap detection and continuous monitoring of pathogens. These indicate the importance of considering new sciences and technologies in fabrication of biosensors in order to achieve higher sensitivity, response rapidity, and selectivity. In this paper, briefly, new nanoscience approach and application of nanostructured materials in design and fabrication of nanobiosensors in order to detecting and monitoring of bacteria and viruses in water have been introduced and some examples of the applications of nanobiosensors have been also presented.
    Keywords: Nano-Biosensor, Nano-structured Materials, Pathogens, Water Quality Control