فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه طب توانبخشی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/26
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مقاله پژوهشی
  • پدرام پورمحمودیان*، هومن مینونژاد، علی اشرف جمشیدی صفحات 1-9
    مقدمه و اهداف عدم تعادل در زمانبندی و میزان فعالیت عضلات کوادریسپس و همسترینگ موجب افزایش احتمال آسیب لیگامان صلیبی قدامی (ACL) می شود. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی زمانبندی و میزان فعالیت عضلات واستوس مدیالیس و سمی تندینوس مردان ورزشکار در هنگام پرش-فرود از ارتفاع های مختلف جهت شناخت تغییراتی است که در زمان بندی و میزان فعالیت این عضلات همراه با تغییر ارتفاع ایجاد می شود و آیا این تغییرات احتمال بروز آسیب ACL را تغییر می دهند یا خیر.
    مواد و روش ها در تحقیق نیمه تجربی با نمونه گیری در دسترس حاضر، 16 ورزشکار (والیبالیست، هندبالیست، بسکتبالیست) با متوسط سن 2/1±1/23 سال، وزن 4/2±8/64 کیلوگرم و قد 5/4±178 سانتی متر، حرکت پرش-فرود را از ارتفاع های 20، 40 و 70 سانتی متر انجام دادند. میزان فعالیت فازهای فیدفوروارد و فیدبک و نتایج زمانبندی فعالیت عضلات با استفاده از دستگاه ME6000 مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه زمانبندی و میزان فعالیت هر عضله در فرود از سه ارتفاع، از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر، و برای مقایسه میزان فعالیت و زمانبندی بین عضلات واستوس مدیالیس و سمی تندینوس از آزمون T مستقل با نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد(05/0≥p).
    یافته ها میزان فعالیت فیدفورواردی (001/0=p) و زمان آغاز فعالیت (014/0=p) عضله واستوس مدیالیس در ارتفاع 70 سانتی متر به طور معناداری بیشتر از ارتفاع های 20 و 40 سانتی متر است، اما در میزان فعالیت و زمان آغاز فعالیت عضله سمی تندینوس تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0p).
    نتیجه گیری افزایش ارتفاع فرود باعث افزایش نسبت کلی فعالیت کوادریسپس به همسترینگ و فعال شدن زودتر عضله واستوس مدیالیس می شود. این تغییرات منفی در زمانبندی و میزان فعالیت عضلات میزان نیروهای برشی وارد بر ACL را افزایش می دهد و فرد را مستعد آسیب می سازد.
    کلیدواژگان: پرش -فرود، زانو، لیگامان صلیبی قدامی، واستوس مدیالیس، سمی تندینوس، الکترومیوگرافی
  • سیده گلاله حسینی، ملاحت اکبرفهیمی*، افسون حسنی مهربان صفحات 10-22
    مقدمه و اهداف بررسی اثر دراز مدت استفاده از آکوپیشن ها در ارتقاء توانمندی های فردی از جمله اقداماتی است که اهمیت کاردرمانی را در زندگی افراد مشخص می نماید. هدف از مطالعه حاضر پاسخ به این سوال است که آیا افرادی که به طور مستمر از آکوپیشن های ورزش و مطالعه استفاده می کنند، از کارکردهای اجرایی بهتری برخوردار هستند.
    مواد و روش ها مطالعه ی حاضر گذشته نگر با 100 شرکت کننده 95-50 سال انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایلایه ای در 4 منطقه تهران انجام گرفت. شرکت کننده ها بر طبق پرسش نامه دموگرافیک در 4 گروه فقط مطالعه، فقط ورزش، هر دو و هیچکدام قرار گرفتند و سپس برای بررسی کارکرد اجرایی 3 آزمون استروپ، برج لندن و ویسکانسین را انجام دادند. برای بررسی اختلاف میانگین نمرات آزمون کارکرد اجرایی در 4 گروه از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و برای بررسی تفاوت بین گروه از آزمون مقایسه زوج با اصلاح بنفرونی استفاده شد.
    یافته ها افرادی که هیچ آکوپیشن مستمری (ورزش و مطالعه) از نوجوانی تا زمان حاضر نداشتند در مقایسه با 3 گروه دیگر (فقط مطالعه، فقط ورزش، هر دو) در آزمون های کارکرد اجرایی به طور معناداری ضعیف تر بودند (05/0>P)، اما بین سایر گروه ها (هر دو فقط ورزش، هر دو فقط مطالعه، فقط ورزش و فقط مطالعه) تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری افرادی که یکی از آکوپیشن های ورزش، مطالعه و یا هر دو را انجام می دادند در مقایسه با افرادی که هیچ کدام از این آکوپیشن ها را انجام نمی دادند، از کارکرد اجرایی بهتری برخوردار بودند. به نظر می رسد انجام زود هنگام دو فعالیت مطالعه و ورزش در سال های جوانی و ادامه آن تا پیری می تواند از افت شدید کارکردهای اجرایی در پیری جلوگیری کند، اما این نظریه نیاز به بررسی های بیشتری در مطالعات طولی دارد.
    کلیدواژگان: سالمندی، کارکرد اجرایی، آکوپیشن، ورزش ایروبیک، مطالعه
  • فرزانه کریم زاده*، امیر لطافت کار، امید میرزاحسینی صفحات 23-35
    مقدمه و اهداف شیوع دردهای اسکلتی-عضلانی در مادران دارای کودک فلج مغزی به طور معناداری بیشتر از مادران کودکان عادی است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ثبات مرکزی بر استقامت عضلات خم کننده و باز کننده تنه و کیفیت زندگی مادران دارای کودک فلج مغزی است.
    مواد و روش ها در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 30 نفر از مادران مبتلا به کمردرد دارای کودک فلج مغزی 6 تا 18 ساله شهر اصفهان، با توجه به ملاک های پژوهش به روش هدفمند و در دسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 20 دقیقه تمرینات منتخب ثبات مرکزی را انجام دادند، در حالی که گروه کنترل، هیچ گونه فعالیت ورزشی منظمی را انجام ندادند. کیفیت زندگی و استقامت عضلات خم کننده و باز کننده ستون فقرات به ترتیب با استفاده از پرسش نامه وضعیت سلامت (36SF)، آزمون استقامت ایستای خم کننده های تنه و آزمون ایستای بازکننده های تنه قبل و پس از هشت هفته مداخله تمرینی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده بهبود معنادار در کیفیت زندگی (001/0=P)، استقامت عضلات خم کننده (002/0=P) و بازکننده تنه (040/0=P) متعاقب انجام تمرینات ثبات مرکزی بود.
    نتیجه گیری با توجه به نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر، تمرینات ثبات دهنده باعث بهبود کیفیت زندگی و استقامت عضلات خم کننده و بازکننده تنه در مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی می شود. لذا با توجه به اهمیت سلامت مادران دارای کودک فلج مغزی، پایین بودن سطح کیفیت زندگی آن ها و تاثیر مثبت تمرینات ثبات مرکزی بر کیفیت زندگی و استقامت عضلات تنه، این روش می تواند به عنوان یک مدالیته در درمان مادران مبتلا به کمردرد مزمن دارای کودک با ناتوانی جسمی–حرکتی توصیه گردد.
    کلیدواژگان: تمرینات ثبات دهنده مرکزی، کمردرد مزمن غیراختصاصی، فلج مغزی، مادر
  • پروین رئیسی رودباری، مهدی رضایی*، نوید میرزاخانی، علیرضا اکبر زاده باغبان صفحات 36-46
    مقدمه و هدف از آنجا کهتوجه به عوامل موثر بر رضایت شغلی کاردرمانگران اهمیت بسیاری دارد، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط صلاحیت بالینی و رضایت شغلی در کاردرمانگران شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها در پژوهش حاضر 62 نفر کاردرمانگر (18 مرد، 44 زن) شاغل در مراکز دولتی و خصوصی که بین 23 تا 48 سال (58/29،M= 96/6SD=) سن داشتند، شرکت کردند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه ارزیابی صلاحیت بالینی کاردرمانگران و پرسش نامه رضایت شغلی هرزبرگ استفاده شد. داده های پژوهش از طریق آزمون های آماری t مستقل، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری 05/0p≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین صلاحیت بالینی (234/0p=) و رضایت شغلی، همبستگی معناداری وجود ندارد. همچنین بین حیطه های صلاحیت بالینی به ترتیب شامل مسئولیت حرفه ای (335/0(p=، دانش عملکردی (194/0p=)، فرآیند عملکرد (124/0p=)، تفکر انتقادی (127/0p=)، ارتباط موثر (161/0p=)، اقدام به رشد حرفه ای (932/0p=)، مدیریت محیط درمان (309/0p=) و رضایت شغلی همبستگی معناداری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که تنها ضریب بتای حیطه مسئولیت حرفه ای (001/0p=) در پیش بینی رضایت شغلی کاردرمانگران اثر معناداری دارد و حیطه های دیگر صلاحیت بالینی شامل دانش عملکردی (119/0p=)، فرآیند عملکرد (289/0p=)، تفکر انتقادی (960/0p=)، ارتباط موثر (169/0p=)، اقدام به رشد حرفه ای (091/0p=)و مدیریت محیط درمان (316/0p=) تاثیر معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری برای افزایش رضایت شغلی کاردرمانگران، توجه به حیطه مسئولیت حرفه ای آنها بیشترین اهمیت را دارد.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، رضایت شغلی، کاردرمانگران
  • ثریا نظری، محمد کمالی، محمد اکبری، علی اشرف جمشیدی خورنه *، محمد رازی، علی اکبر نظری، یاشار کچیلی صفحات 47-56
    مقدمه و اهداف یکی از شایع ترین آسیب های ورزشی، پارگی رباط صلیبی قدامی است. علی رغم صرف هزینه های بسیار برای جراحی بازسازی این رباط همچنان نرخ بازگشت به سطح پیش از آسیب در میان این بیماران پایین است. یکی از موانع بازگشت به سطح پیش از آسیب، ترس از حرکت یا آسیب مجدد (کینزیوفوبیا) در این بیماران است. هدف مطالعه ی حاضر، اندازه گیری کینزیوفوبیا قبل و بعد از انجام آزمون های عملکردی در بیماران با نقص رباط صلیبی قدامی و مقایسه آن با افراد سالم است.
    مواد و روش ها مطالعه ی پیش رو تحلیلی- مقطعی بر روی 16 بیمار مبتلا به پارگی کامل رباط صلیبی قدامی که مدت زمان سپری شده از آسیب آنها بین 3ماه تا 2سال بود و تحت مداوای فیزیوتراپی قرار گرفته بودند و 16 فرد سالم انجام شد. شاخص های قرینگی نمره آزمون های عملکردی پرش متقاطع، زمان پرش شش متر و نمره های کینزیوفوبیا جمع آوری شدند. بیماران (16n=) به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه (8n=) پیش از انجام آزمون های عملکردی، «گروه یک»، و یک گروه (8n=) پس از انجام آزمون های عملکردی، «گروه دو». شرکت کنندگان تحقیق حاضر، پرسش نامه مقیاس ترس از حرکت تمپا (TSK-17) را دریافت و تکمیل کردند. از پرسش نامه TSK-17 برای سنجش کینزیوفوبیا استفاده شد. آزمون تحلیل واریانس جهت مقایسه TSK-17 و سایر اندازه های بالینی بین گروه ها انجام شد.
    یافته ها مقایسه ی سطح کینزیوفوبیا بین «گروه یک» و «گروه دو» تفاوت معناداری را نشان داد (004/0p=). در عین حال سطح کینزیوفوبیای گروه سالم با «گروه دو» تفاوت آماری معناداری نداشت. نمره آزمون های عملکردی بین سه گروه تفاوت معنا داری نداشت. همچنین سطح فعالیت و زمان سپری شده از آسیب بین دو گروه بیماران تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری باتوجه به یافته ها، می توان گفت انجام آزمون های عملکردی توسط بیماران با نقص رباط صلیبی قدامی می تواند در کاهش میزان کینزیوفوبیا به عنوان یک مانع مهم برای بازگشت به سطح پیش از آسیب موثر باشد. به نظر می رسد این کاهش نتیجه آگاهی بیشتر بیمار از وضعیت عملکردی و توانایی های خویش باشد.
    کلیدواژگان: ترس از حرکت، آسیب مجدد، پارگی کامل رباط صلیبی قدامی، آزمون عملکردی
  • سعید رضایی*، الهه عرب عامری، میرمعصوم سهرابی صفحات 57-64
    مقدمه و اهداف کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی در رشد (DCD) کنترل وضعیت ضعیف تری داشته و نسبت به همسالان سالم خود بیشتر در معرض افتادن و صدمه دیدن هستند. ورزش کردن ممکن است قابلیت تعادل در این جمعیت را بهبود بخشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات بدنی منتخب بر تعادل کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی بود.
    مواد و روش ها روش مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. آزمودنی ها 20 کودک پسر دارای اختلالات هماهنگی در رشد، در محدوده سنی 10–7 سال بودند که به دو مرکز دولتی و خصوصی سرپایی روانپزشکی کودک و نوجوان مراجعه کرده و به صورت تصادفی انتخاب شدند و به دو گروه (تجربی و کنترل) تقسیم شدند. از هر دو گروه، پیش آزمون توسط آزمون اصلاح شده لک لک برای سنجش تعادل ایستا و آزمون راه رفتن تاندومی برای سنجش تعادل پویا صورت گرفت. گروه تجربی در یک دوره برنامه منتخب تمرینات بدنی به مدت 8 هفته (سه جلسه در هفته، هر جلسه 45 دقیقه) شرکت کردند. در انتها مجددا گزینه های مربوط به آزمون های تعادلی از هر دو گروه به عمل انجامید.
    یافته ها نتایج نشان داد که در پیش آزمون میانگین نمرات تعادل کودکان گروه تجربی و کنترل تفاوت معنادار وجود ندارد، اما در پس آزمون میانگین تعادل ایستا و پویا در گروه تجربی بیشتر از گروه کنترل بود (01/0 >P ).
    نتیجه گیری مطالعه ی حاضر نشان داد که انجام تمرینات بدنی منتخب باعث بهبود تعادل کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی شده است.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، تمرینات بدنی، تعادل، کودکان
  • سید حسین حسینی*، فرزانه ساکی، شهاب الدین باقری، عاطفه یاراحمدی صفحات 65-75
    مقدمه و هدف انتخاب مناسب نوع انقباض برای دستیابی به آمادگی و قدرت عضله اهمیت زیادی دارد، به ویژه زمانی که هدف اصلی، بهبود قدرت بخش خاصی از کوادریسپس باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه فعالیت عضلات کوادریسپس بین سه نوع انقباض اکستنسور زانو با بارهای مختلف در زنان جوان است.
    مواد و روش ها20 زن جوان با میانگین سن 5/4±7/24 سال، قد 4/9±3/168 سانتی متر و وزن 2/7±6/62 کیلوگرم برای شرکت در پژوهش حاضر داوطلب شده و انقباضات ایزومتریک، کانسنتریک و اکسنتریک کوادریسپس را با بارهایی معادل 30-80 % وزنه یک تکرار بیشینه با دینامومتر ایزوکینتیک اجرا کردند. اندازه گیری فعالیت وستوس مدیالیس، وستوس لترالیس و رکتوس فموریس با الکترومایوگرافی 8 کاناله انجام شد. از آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بونفرونی جهت تحلیل داده ها، استفاده گردید.
    یافته ها بین فعالیت عضلات پای برتر و غیربرتر تفاوتی وجود نداشت (05/0P)، اما در بارهای سنگین تر، تفاوتی مشاهده نشد. فعالیت کوادریسپس کلی در بارهای سبک تر، در انقباض اکسنتریک کمتر از دو انقباض دیگر بود (01/0>P)، ولی در بارهای سنگین تر تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری از نتایج پژوهش حاضر چنین استنباط می شود که گروه کوادریسپس بیشترین فعالیت را در طی انقباض کانسنتریک دارد. یافته جالب توجه تر آنکه با تغییر نوع انقباض از اکنستریک به کانسنتریک، درگیری عضله وستوس مدیالیس بیشتر می شود. چنین نتایجی در شرایط پاتولوژیک مزمن مفصل پاتلوفمورال کاربرد زیادی دارد، زیرا این اختلالات غالبا به ضعف کوادریسپس به ویژه بخش داخلی آن نسبت داده شده است.
    کلیدواژگان: عضلات کوادریسپس، اکستنشن زانو، نوع انقباض، بار
  • حمیده قائمی، نفیسه محمدی*، داوود سبحانی راد، راضیه یزدانی صفحات 76-83
    مقدمه و اهداف اختلال یادگیری ماهیتی غیر یکنواخت دارد که این عدم یکنواختی در الگوهای تحصیلی، قوت و ضعف پردازش اطلاعات منعکس می شود. کودکان دارای مشکلات یادگیری سطوح بالایی از نسبت فعالیت های امواج آلفا و بتا را از خود نشان می دهند که به پیشرفت فعالیت های ذهنی صدمه می زند. نوروفیدبک به کاهش نسبت آلفا و تتا کمک کرده و سبب بهبود مهارت های خواندن، نوشتن و ریاضیات می شود. بررسی بیشتر زوایای روش نوروفیدبک که از روش های درمانی جدید می باشد، می تواند به پیشرفت و به کار گیری موثرتر آن در اختلال یادگیری منجر شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی تعیین تاثیر نوروفیدبک بر مهارت های سرعت و صحت خواندن کودکان دچار اختلال یادگیری در بازه سنی 10-7 سال می باشد.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر در چهارچوب طرح نیمه تجربی پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه اجرا شد. جامعه ی آماری شامل 15 کودک 10-7 ساله مبتلا به اختلال یادگیری بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند، و تحت 15 جلسه درمان نوروفیدبک قرار گرفتند. کودکان در دو مرحله پیش و پس از درمان نوروفیدبک با آزمون خواندن و نارساخوانی نما مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون آماری t زوجی و ویلکاکسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها بر اساس نتایج به دست آمده، تفاوت میانگین و انحراف معیار سرعت خواندن قبل و بعد از نوروفیدبک از نظر آماری معنادار (001/0p<) بود، اما تغییرات عمده در مورد مهارت صحت خواندن قبل و بعد از نوروفیدبک حاصل نشد.
    نتیجه گیری نتایج بیان می کند که نوروفیدبک موجب بهبود سرعت خواندن کودکان مبتلا به اختلال یادگیری می شود، اما به نظر می رسد برای رسیدن به تغییرات عمده در زمینه مهارت صحت خواندن تعداد جلسات بیشتری نیاز باشد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، نوروفیدبک، سرعت خواندن، صحت خواندن
  • زهرا مالکی، مهدی رضایی*، نوید میرزاخانی، زهرا شفیعی، سید مهدی طباطبایی صفحات 84-93
    مقدمه و اهداف تفکر انتقادی توانایی افراد در مهارت های حل مساله، مشکل گشایی و تصمیم گیری است. کسب مهارت تفکر انتقادی هدف نهایی یادگیری و ضرورتی برای تصمیم گیری و کار بالینی است. علوم توانبخشی به عنوان یکی از شاخه های علوم پزشکی، نقش مهمی در فرآیند درمان، مراقبت و ارتقای سلامت جامعه دارد و مهارت های تفکر انتقادی متخصصان توانبخشی ارتباط مستقیمی با کیفیت خدمات توانبخشی ارائه شده دارد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان کاردرمانی مقطع کارشناسی بود.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی-مقایسه ای است. در پژوهش پیش رو 72 نفر دانشجوی کارشناسی کاردرمانی (20 نفر سال اول، 14 نفر سال دوم، 16 نفر سال سوم و 22 نفر سال آخر) از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 13941393 به روش تمام شماری انتخاب شدند و پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و ابزار سنجش مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم-ب[1] را تکمیل نمودند.
    یافته ها در مطالعه ی پیش رو میانگین نمره کل تفکر انتقادی در دانشجویان سال اول 15/3±60/11، سال دوم 73/3±56/12، سال سوم 35/4±56/13 و سال چهارم 41/4±68/11 بود. اما نتایج حاصل از آزمون آماری کروسکال والیس بین میانگین نمره های تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی کاردرمانی در 4 سال تحصیلی تفاوت آماری معناداری نشان نداد(499/0P=).
    نتیجه گیری به نظر می رسد نظام آموزشی دانشگاه شهید بهشتی در طراحی برنامه ی درسی مناسبی که توان ارتقای تفکر انتقادی دانشجویان را داشته باشد، ضعیف عمل می کند. علی رغم اهمیت تفکر انتقادی در کاردرمانی، این مهارت در طول تحصیل دانشگاهی پیشرفت چندانی نمی کند و این موضوع می تواند گویای نارسایی سیستم آموزشی و برنامه درسی در حال حاضر رشته کاردرمانی در این دانشگاه، به عنوان مهم ترین عامل دخیل در این زمینه باشد. لذا پیشنهاد می شود در روش های تدریس و واحدهای درسی ارائه شده، بررسی و بازنگری به عمل آید.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، کاردرمانی، توانبخشی، دانشجویان، برنامه درسی
  • حسین فرزانه*، سعید ایل بیگی، مهرداد عنبریان صفحات 94-106
    مقدمه و اهداف هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر تغییر سرعت و شیب تردمیل بر مقدار زاویه ی پشت پای افراد با پای چرخیده به خارج طی فاز استانس، راه رفتن و دویدن بود.
    مواد و روش ها بدین منظور تعداد 15 نفر از دانشجویان پسر به صورت هدفمند و بر اساس شاخص افتادگی استخوان ناوی انتخاب شدند، و پس از قرارگیری نشانگرها بر طبق مدل نشانه گذاری کلارک (1983)، هر آزمودنی به مدت 20 دقیقه، عمل راه رفتن و دویدن را در سه شیب (0، 5 و 10 درجه)، و سه سرعت (25/1، 25/2، 25/3 متر بر ثانیه) بدون استفاده از کفش انجام داد. اطلاعات دو بعدی زاویه ی پشت پای آزمودنی ها با استفاده از دو دوربین فیلم برداری (125 هرتز)، و سیستم آنالیز حرکت (Hp cosmos para motion) ثبت گردید.
    یافته ها نتایج آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که مقدار زاویه ی پشت پای آزمودنی در نتیجه افزایش شیب تردمیل، به جز در مرحله جدا شدن انگشتان پا از زمین، در سایر مراحل فاز استانس راه رفتن و دویدن از کاهش معنا داری برخوردار است. همچنین، پژوهش حاضر نشان داد که با افزایش سرعت تردمیل، مقدار زاویه ی پشت پای آزمودنی ها نیز به طور معناداری در کلیه مراحل فاز استانس راه رفتن و دویدن افزایش می یابد(001/0p≤).
    نتیجه گیری بر اساس نتایج به دست آمده از محدوده های (شیب و سرعت) مورد بررسی، به نظر می رسد عامل افزایش سرعت نسبت به عامل افزایش شیب، عامل موثرتری در افزایش و ایجاد نوسانات نامطلوب مقدار زاویه ی پشت پای افراد با پای چرخیده به خارج باشد.
    کلیدواژگان: سرعت، شیب، جاگینگ، زاویه پشت پا، پای چرخیده به خارج
  • مریم خلجی*، مهین عقدایی، سید محمد کاظم واعظ موسوی صفحات 107-119
    مقدمه و اهداف تمرینات عملکردی به عنوان روشی جدید و کاربردی برای بهبود سازگاری های عضلانی در کم توانان ذهنی معرفی شده است. لذا، پژوهش حاضر به مطالعه ی تاثیر تمرینات عملکردی بر سرعت حرکت مچ و زمان حرکت دسترسی به اشیا با اشکال (استوانه، مکعب، هرم) در اندازه های متفاوت (کوچک، متوسط، بزرگ) در کودک شش ساله با سندرم داون پرداخت.
    مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر تک آزمودنی و آزمایشی است. یک دختر با سندرم داون که اختلال جسمانی و حرکتی شدیدی نداشت، از کانون سندرم داون معرفی شد (جنسیت: مونث، سن: شش سال). آزمودنی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. پیش آزمون و پس آزمون دسترسی به اشیا با اشکال و اندازه های متفاوت، با استفاده از دستگاه تحلیل حرکتی گرفته شد. آزمودنی به مدت 24 جلسه ی 60 دقیقه ای (پنج جلسه در هفته) تحت تمرینات عملکردی هماهنگی چشم دست قرار گرفت. هر جلسه تمرین شامل سه بخش 15 دقیقه ای که بین آن ها 5 دقیقه استراحت بود، انجام گرفت.
    یافته ها میانگین زمان حرکت دسترسی به شی استوانه با اندازه ی متوسط کمتر (17/1200MT= ) و اندازه اثر بیشتر از اشکال با اندازه های دیگر بود (89/0E=). میانگین سرعت حرکت مچ در دسترسی به شی استوانه با اندازه ی متوسط بیشتر (83/596 =V) و اندازه اثر بیشتر از اشکال با اندازه های دیگر بود (94/0E=). میانگین زمان حرکت و سرعت دسترسی به اشیا با اشکال و اندازه های دیگر در پس آزمون نشان داد که آزمودنی اجرای بهتری نسبت به پیش آزمون داشت.
    نتیجه گیری یافته ها نشان داد که 24 جلسه تمرینات عملکردی باعث کاهش زمان حرکت، بهبود سرعت حرکت مچ و در الگوی دسترسی شد. پژوهش حاضر یافته های گذشته مبنی بر اینکه تمرینات تکلیف محور با رعایت اصل اختصاصی بودن تمرین، الگوی حرکتی در افراد با سندرم داون را بهبود می دهد، حمایت می کند.
    کلیدواژگان: زمان حرکت، سرعت حرکت مچ، تمرینات عملکردی، طرح تک آزمودنی، نشانگان داون (تریزومی 21)
  • فاطمه باقرزاده*، یونس لطفی، احمدرضا ناظری، عنایت الله بخشی، میترا رضاپور صفحات 121-127
    مقدمه و اهداف یکی از مهم ترین قابلیت های سیستم شنوایی مرکزی، پردازش شنوایی دایکوتیک است که با افزایش سن همانند شنوایی محیطی دستخوش تغییرات بسیاری می گردد. نتیجه ی تحقیقات در مورد مقایسه ی غیر قرینگی عملکردی نیمکره های مغزی در شنوایی دایکوتیک در افراد سالمند موسیقی دان و غیر موسیقی دان نشان می دهد، افراد موسیقی دان نسبت به غیر موسیقی دان، برتری دارند. در مطالعه ی حاضر، غیر قرینگی عملکردی نیمکره های مغزی در شنوایی دایکوتیک در افراد سالمند موسیقی دان و غیر موسیقی دان با شنوایی هنجار با استفاده از آزمون دایکوتیک اعداد مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها مطالعه ی حاضر به روش مقطعی-مقایسه ای با استفاده از نسخه فارسی آزمون اعداد دایکوتیک بر روی 20 فرد سالمند موسیقی دان و 20 فرد سالمند غیر موسیقی دان با شنوایی محیطی هنجار و برتری دست راست انجام شد. سپس تحلیل نتایج آزمون با استفاده از آزمون های t مستقل و من- ویتنی بررسی شد. در نهایت نتایج گوش راست و چپ در سه وضعیت توجه تقسیم شده (عدم اعمال توجه)، توجه انتخابی (توجه به راست و چپ) مقایسه گردید.
    یافته ها مقایسه امتیاز آزمون دایکوتیک اعداد در هر سه وضعیت توجهی (بدون اعمال توجه، توجه به گوش راست و چپ) نشان داد که بین دو گروه سالمند موسیقی دان و غیر موسیقی دان تفاوت معنادار وجود داشت، در وضعیت توجه تقسیم شده به راست (001/0>P-value) و در شرایط توجه تقسیم شده به چپ و تمرکز توجه به راست و چپ (001/0=P-value) می باشد.
    نتیجه گیری نتایج حاصل از مطالعه، عملکرد بهتری را در سالمندان موسیقی دان به ویژه هنگام توجه به چپ، نسبت به سالمندان غیر موسیقی دان تایید کرد. سالمندان موسیقی دان غیر قرینگی عملکردی نیمکره ای کوچکتری را با امتیاز بالاتر در آزمون دایکوتیک اعداد آشکار کردند.
    کلیدواژگان: سالمندی، موسیقی، آزمون اعداد دایکوتیک، توجه شنوایی
  • مهدی قنادزاده، الناز علیمی* صفحات 128-135
    مقدمه و اهداف کودکان اختلال طیف اتیسم مشکلات مختلفی از جمله نقص در تعاملات اجتماعی و رفتارهای تکراری نشان می دهند. این مشکلات بر توانمندی های کودک برای مشارکت در سطح مدرسه و جامعه تاثیر می گذارد. تعدد این مشکلات منجر به ایجاد سردرگمی برای درمانگران، مربیان و خانواده ها برای انتخاب مناسب ترین نوع خدمات توانبخشی برای کودک می شود. هدف از مطالعه ی حاضر، ترجمه و بررسی روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه ای می باشد که برای بررسی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم در نیوزلند توسط Jeff Sigafoos طراحی شده است. نتایج حاصل از این پرسش نامه می تواند در جهت سهولت در طراحی برنامه درمانی توانبخشی برای کودکان دارای اختلال طیف اتیسم به کار گرفته شود.
    مواد و روش ها در پژوهش تحلیلی-توصیفی حاضر از روش روان سنجی استفاده شد. ابتدا پرسش نامه ی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی از طراح اصلی آن دریافت و اجازه ی ترجمه آن اخذ شد. ترجمه به صورت پیش رو-پس رو صورت گرفت. پس از آن روایی ظاهری توسط 10 نفر از خانواده های کودکان دارای اختلال طیف اتیسم و روایی محتوایی توسط 10 مربی در آموزش کودکان اتیسم دارای تجربه در زمینه ی کار بالینی بررسی شد. نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI) محاسبه گردید.
    یافته ها پس از مرحله ی ترجمه یکی از سوال ها حذف شد. روایی ظاهری بسیار بالا (97/0) برای این پرسش نامه به دست آمد. نسبت روایی محتوایی (1-8/0) و شاخص روایی محتوایی در محدوه قابل قبول (99/0) قرار گرفت.
    نتیجه گیری پرسش نامه ی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی دارای روایی ظاهری و محتوایی مناسب برای بررسی نیازها و اولویت های درمانی و آموزشی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم است.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، نیازسنجی آموزشی، اولویت درمانی، روایی
  • بهارک مرادی کلارده، محمد علی آذربایجانی*، مقصود پیری، حسن متین همایی صفحات 136-145
    مقدمه و اهداف گذار یائسگی با تغییرات نامطلوب در ترکیب بدن، توزیع چربی، افزایش چربی احشایی و شیوع کبد چرب غیرالکلی همراه است، اما مطالعات محدودی اثرات فعالیت بدنی را بر عملکرد کبد در دوران یائسگی بررسی نموده اند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثر تمرین مقاومتی غیرخطی بر سطوح آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، گاما گلوتامیل ترانسفراز، بیلی روبین کل و پلاکت در زنان یائسه چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود.
    مواد و روش ها از میان زنان یائسه دارای کبد چرب غیرالکلی 60 تا 71 سال، 23 نفر به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه تمرین مقاومتی (12 نفر( و کنترل (11 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی 12 هفته، با شدت های متفاوت تمرین مقاومتی انجام دادند و گروه کنترل زندگی روزمره عادی خود را ادامه دادند. نمونه های خونی قبل و بعد از انجام پروتکل گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری ANCOVA یک راهه و t زوجی و نرم افزار SPSS 22 (05/0p<) انجام شد.
    یافته ها سطوح آلانین آمینوترانسفراز (013/0p=) و آسپارتات آمینوترانسفراز (000/0p=) در گروه تمرین مقاومتی به طور قابل توجهی کاهش یافت، اما در گروه کنترل تغییر معناداری دیده نشد (05/0p>). سطوح آلکالین فسفاتاز، گاماگلوتامیل ترانسفراز، بیلی روبین کل و پلاکت در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (05/0p>) و در گروه تمرین مقاومتی قدرت عضلانی بهبود یافت (000/0=p).
    نتیجه گیری نتایج نشان داد که با افزایش سن، گذار یائسگی و بی تحرکی، افزایش وزن و شیوع کبد چرب غیرالکلی مشهود است. این عوامل سلامت زنان در مرحله یائسگی را به خطر می اندازد، اما تمرین مقاومتی غیرخطی برای بهبود عملکرد و قدرت عضلات مفید است. این امر می تواند مورد توجه پزشکان، مربیان و طراحان برنامه های تمرینی برای کاهش اثرات جانبی درمان های دارویی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: یائسگی، تمرین مقاومتی غیرخطی، کبد، قدرت عضلانی
  • بهنام مرادی*، صدرالدین شجاع الدین، ملیحه حدادنژاد صفحات 146-158
    مقدمه و اهداف متاسفانه علی رغم مزایای ویژه کش های مقاومتی در تمرینات توانبخشی بیماران مولتیپل اسکلروزیس، مطالعات اندکی در این زمینه گزارش شده است. هدف از مطالعه ی پیش رو، بررسیتاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی با کش بر شدت خستگی، کیفیت زندگی و قدرت عضلات اندام تحتانی مردان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.
    مواد و روش ها30 بیمار (با مقیاس ناتوانی 1 تا 4، سن 25 تا 35 سال، توانایی راه رفتن مستقل) انجمن ملی ام اس تهران، به طور داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (15نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. هشت هفته تمرین مقاومتی، 3 بار در هفته به صورت پیشرونده روی این بیماران اجرا شد. خستگی و کیفیت زندگی به ترتیب با پرسش نامه های خستگی و 36 سوالی ارزیابی شد. قدرت عضلات با دینامومتر دستی اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های T با سطح معناداری 05/0 P≤استفاده شد.
    یافته ها نتایج t مستقل تفاوت معناداری (خستگی 029/0=P، کیفیت زندگی 000/0=P، قدرت پلانتار فلکسورها 007/0=P، اکستنسورهای زانو و ران به ترتیب 000/0=P، 001/0=P) را در پس آزمون دو گروه تجربی و کنترل نشان داد، در حالی که در پیش آزمون دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج t همبسته نیز تفاوت معناداری (خستگی 019/0=P، کیفیت زندگی 000/0=P، قدرت پلانتار فلکسورها 010/0=P، اکستنسورهای زانو و ران به ترتیب 000/0=P، 002/0=P) را در مقایسه میانگین های پیش آزمون پس آزمون گروه تجربی نشان داد، در حالی که مقایسه میانگین های پیش آزمون پس آزمون گروه کنترل معنادار نبود.
    نتیجه گیری هشت هفته تمرین مقاومتی می تواند به طور معنا داری خستگی، کیفیت زندگی و قدرت بیماران مولتیپل اسکلروزیس را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی با کش، خستگی، کیفیت زندگی، قدرت، مولتیپل اسکلروزیس
  • علیرضا نصیرزاده*، حیدر صادقی، حمیدرضا مختاری نیا، عباس رحیمی صفحات 159-172
    مقدمه و اهداف از آنجا که تغییر در سرعت حرکت می تواند اثر قابل توجهی بر ویژگی های بیومکانیکی راه رفتن داشته باشد، هدف از انجام تحقیق حاضر، مطالعه چگونگی تغییر تقارن حرکت بین اندام های تحتانی حین راه رفتن طبیعی با سرعت های مختلف از دیدگاه کینماتیکی بوده است.
    مواد و روش ها11 پارامتر زاویه ای و 8 پارامتر زمانی نمودار زاویه زمان سطح سجیتال مفاصل اندام تحتانی 10 مرد جوان فعال در سه سرعت حرکت (آهسته، معمولی و سریع) با استفاده از یک سیستم آنالیز حرکت 6 دوربینه مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون ANOVA با اندازه گیری های مکرر طرح ترکیبی 3×2 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شد.
    یافته ها نتایج نشان داد از میان 4 پارامتر زاویه ای و 6 پارامتر زمانی که تاثیر توام سرعت و اندام تحتانی بر آنها معنی دار بود، در راه رفتن با سرعت آهسته عدم تقارن بین اندامی در مورد تمامی این 10 پارامتر بروز کرده است. در حالی که در سرعت راه رفتن معمولی 2 پارامتر زاویه ای و 4 پارامتر زمانی و در مورد راه رفتن سریع تنها یک پارامتر زمانی عدم تقارن بین اندامی را نشان دادند.
    نتیجه گیری با توجه به اینکه تحلیل تاثیر توام سرعت حرکت و اندام تحتانی نشان داد که عدم تقارن در سرعت آهسته راه رفتن بیشتر است و با افزایش سرعت حرکت، تقارن حرکت بهبود پیدا می کند، بنابراین توصیه می شود در زمان ارزیابی های آزمایشگاهی و بالینی راه رفتن، عامل سرعت حرکت به دلیل احتمال تاثیرگذاری آن بر رفتار اندام های تحتانی به عنوان عامل کنترلی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کینماتیک، راه رفتن، سرعت، تقارن بین اندامی
  • اسماعیل مظفری پور*، رضا رجبی، هومن مینونژاد صفحات 173-181
    مقدمه و هدف تغییرات در راستای اندام تحتانی به عنوان یک ریسک فاکتور برای آسیب های این ناحیه تلقی می شود که زاویه Q نیز از این عوامل است، لذا هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط و میزان اثرگذاری عوامل آناتومیکی راستای اندام تحتانی بر میزان زاویه Q بود.
    مواد و روش ها تعداد 120 دانشجوی مرد دانشگاه تهران در تحقیق پیش رو شرکت کردند. راستای اندام تحتانی در غالب فاکتورهای: آنتی ورژن ران، چرخش داخلی و خارجی ران، ولگوس و وروس زانو، هایپر اکستنشن زانو، چرخش تیبیا، تیبیاوارا، و شاخص قوس کف پا مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها نتایج تحقیق حاضر نشان داد که متغیرهای شاخص قوس کف پایی، وروس و ولگوس زانو، آنتی ورژن ران و پیچش درشت نی دارای بیشترین تاثیر در پیش بینی مقدار زاویه Q هستند(05/0≥ (Pکه در این میان شاخص قوس کف پا، آنتی ورژن ران، پیچش درشت نی، وروس و والگوس زانو به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بودند.
    نتیجه گیری نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تغییر در راستای آناتومیکی اندام تحتانی می تواند بر میزان زاویه Q تاثیر گذار باشد که در میان متغیرهای مورد مطالعه، شاخص قوس کف به دلیل اثرگذاری بر هر سه نقطه تشکیل دهنده این زاویه دارای بیشترین تاثیر می باشد و با تغییر میزان این زاویه، فرد در معرض آسیب های مختلف در سگمان های اندام تحتانی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زاویه Q، راستای اندام تحتانی، آسیب های اندام تحتانی
  • پروین دیباج نیا، معصومه رضایی، مهدی طباطبایی، محمد آقازاده امیری *، محمد همتیان صفحات 182-189
    مقدمه و اهداف مطالعات جمعیت شناختی نشان داده که فراوانی اختلالات کمبود توجه و بیش فعالی در کودکان دارای ناکارآمدی تقاربی در مقایسه با جمعیت عادی کودکان بیشتر است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی مقایسه ای علائم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در کودکان ایرانی دارای ناکارآمدی تقاربی با کودکان سالم می باشد.
    مواد و روش ها در مطالعه مشاهده ای–مقایسه ای حاضر، تعداد 47 کودک مبتلا به ناکارآمدی تقاربی چشم از دو مدرسه در شهر بروجن با 61 کودک سالم، مورد مقایسه قرار گرفتند. معاینه بینایی کودکان، توسط اپتومتریست انجام شد و کودکان با سابقه قبلی ضربه و جراحی چشمی، نارسایی تکاملی و بیماری های روانی از مطالعه خارج شدند.
    پس از تکمیل فرم رضایت شخصی پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه علائم مرضی کودکان (CSI4) مقیاس مربوط به علائم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و نافرمانی توسط والدین تکمیل شد و داده ها بررسی و توسط نرم افزار SPSS 19 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها اطلاعات حاصل از 47 کودک دارای ناکارآمدی تقاربی و 61 کودک نرمال مورد بررسی قرار گرفت. متوسط سنی کودکان مبتلا به ناکارآمدی تقاربی چشم 6/1±7/10 و کودکان سالم 8/1±7/10 به دست آمد. اختلاف معنادار آماری بین دو گروه در مقیاس بی توجهی، مقیاس پرتحرکی و رفتار تکانه ای به دست نیامد(05/0p>).
    نتیجه گیری در مطالعه ی حاضر مشخص گردید که علائم بی توجهی، پرتحرکی و رفتارهای تکانه ای در کودکان ایرانی مبتلا به ناکارآمدی تقاربی نسبت به کودکان نرمال تفاوتی نداشت.
    کلیدواژگان: کودکان، ناکارآمدی تقاربی، کمبود توجه، بیش فعالی
  • منصور آهنگری، عسگر دوستدار*، محمود جباروند، مهدی خبازخوب صفحات 190-197
    مقدمه و اهداف هدف از تحقیق پیش رو تعیین توافق iTrace در نتایج ابرومتری با Zywave در بیماران دارای قوز قرنیه است.
    مواد و روش ها در مطالعه ی مقطعی،مشاهده ای مقایسه ای حاضر، خطاهای اپتیکی 51 چشم از 40 بیمار 19 تا 27 ساله دارای قوز قرنیه که به بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی فارابی تهران مراجعه کرده بودند، در یک جلسه ویزیت و بدون دیلاته کردن مردمک چشم با دستگاه های iTrace و Bausch & Lomb Zywave II اندازه گیری شد. یافته های اسفر، سیلندر و خطاهای اپتیکی مرتبه پایین و مرتبه بالا دو دستگاه باهم مقایسه و آنالیز شد. در این مطالعه سایز مردمک 5 میلی متر مورد بررسی قرار گرفت. آنالیزهای آماری شامل: آزمون t زوج، ضریب همبستگی پیرسون و نمودار بلاند-آلتمن[1] بود.
    یافته ها در مطالعه ی پیش رو در نتایج مقایسه ی دو دستگاه Zywave و iTrace به وسیله آزمون t زوجی (به غیر از خطای تری فویل (3،3)) تفاوت معناداری مشاهده نشد و دامنه توافق بلاند-آلتمن در اسفر (53/0 تا 51/0-) و سیلندر (19/1 تا 29/1-) و همچنین دامنه توافق در خطاهای مرتبه پایین شامل دفوکوس (2،0) (07/3 تا 50/2-)، آستیگماتیسم (2،2) (56/1 تا 22/1-) و آستیکماتیسم مایل (2-،2) (92/0 تا 11/1-) بود. همچنین در خطاهای مرتبه بالا شامل کما افقی (3،1) (48/0 تا 48/0-)، کما عمودی (1-،3) (92/0 تا 77/0-)، تری فویل (3-،3) (49/0 تا 57/0-)، خطای کروی (33/0 تا 41/0-) و خطای کلی مرتبه بالا (64/0 تا 73/0-) و ابیراهه کلی (87/2 تا 11/3-) به دست آمد. یافته های دو دستگاه هم در خطاهای مرتبه پایین و هم در خطاهای مرتبه بالا همبستگی خوبی نشان دادند (به جز در تری فویل (3،3) که همبستگی ضعیفی دیده شد).
    نتیجه گیری با هر دو دستگاه iTrace و Zywave در خطاهای مرتبه پایین و در خطاهای مرتبه بالا در بیماران دارای قوز قرنیه توافق مشاهده شد، وجود چنین نتیجه ای می تواند دلیلی بر قابل استناد بودن یافته های دستگاه iTrace نسبت به Zywave باشد.
    کلیدواژگان: ابرومتری، ابیراهه چشم، iTrace، Zywave، قوز قرنیه
|
  • Pedram Pourmahmoudian *, Hooman Minoonejad, Ali Ashraf Jamshidi Pages 1-9
    Background And Aim
    Lack of balance in pattern and activity of quadriceps and hamstring muscles increases the risk of Anterior Cruciate Ligament injury (ACL). The purpose of the present study was to investigate the changes in pattern and activity of vastus medialis and semitendinosusmuscles in landing from different heights and to understand if these changes will increase the risk of ACL injury or not.
    Materials And Methods
    Following a semi-experimental method, in the present study, 16 athletes (from volleyball, handball, and basketball sports), 23/1±1/2 years, 178±4/5 cm height, and 64/8±2/4 kg weights, did jump-landing from 20, 40, and 70 cm heights. The results of activity in feed forward and feedback phases and pattern were investigated using ME6000. To compare pattern and activity of each muscle in the three heights use, one way repeated measures ANOVA and to compare pattern and activity between vastus medialis and semitendinosus, independent T test were run in SPSS (version 20) (p≤0/05).
    Results
    Feed forward activity (p=0/001) and onset time (p=0/014) of vastus medialis in 70-cm height were found to be significantly more than those of 20- and 40-cm heights, but in activity and onset time of semitendinosus,no significant difference was observed (p>0/05). The results of independent T showed that feed forward and feedback activity of semitendinosusis significantly fewer than those of vastus medialis (p
    Conclusion
    Increase in landing height can increase the quadriceps to hamstring activity ratio and onset time of vastus medialis. These negative changes in pattern and activity of muscles increase the shear forces on ACL and the risk of injury.
    Keywords: Jump-landing, Knee, Anterior Cruciate Ligament, vastus medialis, Semitendinosus, Electromyography
  • Seyedeh Golaleh Hosseini, Malahat Akbarfahimi *, Afsoon Hassani Mehraban Pages 10-22
    Background And Aim
    One consequence of aging is decline of executive functions. Different, factors such as exercise, have effects on executive function. The aim of tthe present study was to answer the question whether the individuals who are consistently engaged in occupations of sport and reading have better executive functions.
    Materials And Methods
    The current retrospective study was performed on 100 participants aged between 50-95 years old. Cluster layer sampling was conducted in four districts of Tehran. Initially, participants were included in four groups of only reading, only sports, both, and none according to demographic questionnaire. Next, they performed three tests of Stroop, Tower of London, and Wisconsin for evaluating the executive functions. To examine the difference between the average scores of executive functions in the four groups, one-way analysis of variance and to examine the difference between groups, paired t-test with Bonferroni correction were run.
    Results
    The results of the present study showed that there is a significant difference between people who have no continuous occupations (sports and reading) from adolescence to the present and the other three groups in executive function tests. But no significant difference was observed between the other groups.
    Conclusion
    People who are doing one of the occupations of sport, reading, or both have better executive functions compared with those who do not do any of these occupations. It seems that early enagagement in sport and reading in younger years and continuing it until aging could prevent a sharp drop in executive functions in aging. But further longitudinal studies are needed to investigate this theory.
    Keywords: Aging, Executive Functions, Occupation, Aerobic sport, Reading
  • Farzaneh Karimzadeh *, Amir Letafatkar, Omid Mirzahosseini Pages 23-35
    Background And Aim
    Musculoskeletal pain in mothers of children with Cerebral Palsy (CP) is significantly higher than that in mothers of typically normal children. The purpose of the present study was to evaluate the effect of eight weeks core stabilization exercises on trunk flexor and extensor musculature endurance as well as quality of life in mothers of children with CP.
    Materials And Methods
    In the current quasi experimental study, 30 mothers of children with CP who had low back pain, aged 6 to 18 years, were selected in Isfahan based on targeted and convenience sampling methods according to the criteria of the study. Next, they were randomly divided into two groups of experimental and control, each containing 15 mothers. The experimental group performed core stabilization exercises for 8 weeks, three days a week, each session lasting 20 minutes, while the control group did not do any regular exercise. Quality of life and trunk flexor and extensor musculature endurance were respectively measured using SF-36 questionnaire and trunk flexor and trunk extensor endurance tests prior to and after the eight weeks of exercise program.
    Results
    Finding revealed significantl improvement in the quality of life (p=0.001), trunk flexor (p=0.002), and extensor musculature endurance (p=0.040) after implementing the core stabilization exercises intervention.
    Conclusion
    Based on the results, core stabilization exercise program can improve quality of life and trunk flexor and extensor musculature endurance in mothers of children with CP. Therefore, considering the importance of the health of mothers with CP children, their low levels of quality of life, and positive effect of core stability exercises on the quality of life and trunk muscle endurance, this exercise is recommended for mothers of children with Physical disability who have chronic low back pain.
    Keywords: Core Stabilization Exercises, Non, Specific Chronic Low Back Pain, Cerebral Palsy, Mother
  • Parvin Raeesi Ruddbari, Mehdi Rezaee *, Navid Mirzakhany, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 36-46
    Introduction
    Considering the significance of investigating the factors affecting occupational therapist's job satisfaction, the present study was conducted to study the relationship between clinical competency and job satisfaction of occupational therapists in Tehran.
    Materials And Methods
    A total of 62 occupational therapists (18 males and 44 females), aged between 23-48 (M=29.58, SD=6.96), employed in governmental organizations and private sectors, participated in the present study on a voluntary basis. Herzberg's Scale of Job Satisfaction and Occupational Therapists Clinical Competency Scale were used for data collection. SPSS (v. 18) was utilized for data analysis running Two-Independent-Samples test, Spearman correlation, and multiple regression analysis.
    Results
    The results of Pearson correlation test revealed that there is no significantrelationship between clinical competency and job satisfaction (p=0.234). No significant difference was found between areas of clinical competency, i.e. professional responsibility (p=0.335), functional knowledge (p=0.194), performance process (p=0.124), critical thinking (p=0.127), effective communication (p=0.161), professional development (p=0.932), management of practice environment (p=0/309), and job satisfaction, either. Multiple regression analysis showed that only professional responsibility (p=0.001) had a significant role in predicting job satisfaction of occupational therapists, and other areas of clinical competency, including functional knowledge (p=0.119), performance process (p=0.289), critical thinking (p=0.960), effective communication (p=0.169), professional development (p=0.091), and treatment environmental management (p=0.316) had no significant effect.
    Conclusion
    Paying attention to the professional responsibility of occupational therapists was demonstrated to have the most important role in the improvement of their job satisfaction.
    Keywords: Clinical competency, Job satisfaction, Occupational therapists
  • Sorayya Nazari, Mohammad Kamali, Mohammad Akbari, Ali Ashraf Jamshidi *, Mohammad Razi, Ali Akbar Nazari, Yashar Kocheyli Pages 47-56
    Background And Aim
    One of the most common sport injuries is Anterior Cruciate Ligament (ACL) rupture. Despite high amounts of expentiduture on ACL reconstruction, the rate of return to Pre-Injury Level (RTP) is low. One of the hindrances to RTP is fear of movement/re-injury (kinesiophobia) in the patients. The purpose of the present study was to measure kinesiophobia levels before and after doing functional tests in ACL deficient (ACLD) patients and to compare it with those of the healthy participants.
    Materials And Methods
    A cross-sectional research was carried out on 16 ACLD patients with injury during the past 3 months to 2 years who had taken physical therapy treatment and 16 healthy participants. Cross over hop, six-meter timed hop score indexes, and kinesiophobia scores were compiled. Patients (n=16) were randomly divided into two groups: one group (n=8) took the Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK-17) questionnaire before functional tests (group one) and the other (n=8) took and filled it after functional tests (group two). TSK-17 was used to measure kinesiophobia. An analysis of variance was run to compare TSK-17 and other clinical measures between groups.
    Results
    Comparison of kinesiophobia level between groups one and two showed a significant difference (p=0/004). However, no statistically significant difference was found between group control and group two. Scores of functional tests between the three groups revealed no significant differences either. In addition, no significant difference was found between activity level and injury time past between the two groups of patients.
    Conclusion
    It can be cocluded that doing functional tests by ACLD patients could be effective to decrease kinesiophobia as an important hinderance to return to pre-injury level. It seems that this reduction is the result of patient’s more recognition of her/his abilities and functional status.
    Keywords: Fear of movement, re, injury, Anterior Cruciate Ligament Deficient, Functional test
  • Saeed Rezaei *, Elahe Arabameri, Mir Masoum Sohrabi Sohrabi Pages 57-64
    Background And Aim
    Children who suffer from Developmental Coordination Disorders (DCD) have weaker situation control and are more prone to falls and damages compared with their healthy peers. Exercise may improve balance capability in this population. The aim of the current study was examining the impacts of selected physical exercises on children suffering with DCD.
    Materials And Method
    The study followed a semi-experimental method. A total of 20 testees, boy children in the age range of 7-10 referring to two private and public psychological centers for child and adolescent outpatients, were randomly chosen and divided into two experimental and control groups. A pretest was administered for the two groups using the revised version of Stroke Stand for measuring standing balance and tandem walk test for measuring dynamic balance. The experimental group participated in a selected program of physical exercises for eight weeks (three sessions a week, 45 minutes each session). At the end of the treatment period, items related to balance test were administered for the two groups again. Data was analyzed using Kolmogorov Smirnov test and T test.
    Results
    The results showed that in the pretest, there was no staitstifcal difference between average scores of experimental and control children, but in posttest, the statistic and balance average in the experimental group was significantly more than those of the control group (P
    Conclusion
    The present study showed that doing selected physical exercises will improve balance in children with DCD.
    Keywords: Development, Coordination, Disorder, Exercise, Balance, Children
  • Seyyed Hossein Hosseini *, Farzaneh Saki, Shahabeddin Bagher, Atefeh Yarahmadi Pages 65-75
    Background And Aim
    Selection of contraction type to achieve muscle strength and fitness is very important, especially when the main goal is improvement of certain parts of quadriceps. Thus, the purpose of the current study was to compare the quadriceps muscles activity among three types of knee extensor contractions with different loads in young females.
    Materials And Methods
    A total of 20 healthy females with the mean age of 24.7±4.5 years, heaight 168.3±9.4 cm, and weight 62.6±7.2 kg, volunteered to participate in the study and performed isometric, concentric, and eccentric contractions with loads weighing 30-80% 1RM weight using isokinetic dynamometer. Measurement of vastus medialis, vastus lateralis, and rectus femoris activity was carried out using 8-channels electromyography. Data analysis was performed running repeated measures analysis of variance and bonferroni tests.
    Results
    There was no difference observed between dominant and non-dominant lower limb in muscle activity (p>0.05). Quadriceps activity in eccentric contraction was less than concentric and isometric contractions (P=0.000), and vastus medialis and vastus lateralis activities were more than that of rectus femoris (P=0.002). In the lighter loads, vastus lateralis was more active than the other two muscles (P
    Conclusion
    The results of the current study suggest that quadriceps group has the most activity during concentric contraction. The more interesting result is that by changing the contraction type from eccentric to concentric, recruitment of vastus medialis increases. These results are very important for chronic pathological conditions of the patellofemoral joint since these disorders are often attributed to the weakness of quadriceps, especially its medial part.
    Keywords: Quadriceps Muscles, Knee Extension, Contraction Type, Load
  • Hamide Ghaemi, Nafiseh Mohammadi *, Davood Sobhanirad, Razieh Yazdani Pages 76-83
    Background And Aim
    Learning disorder has a heterogeneous nature reflected in the educational patterns, strengths, and weaknesses of information processing. Children with learning disabilities present high levels of alpha and beta wave activities which harm development of their mental activities. Neurofeedback helps to reduce the proportion of alpha and theta waves and thus can result in improving the reading, writing, and mathematics skills. Further investigation of the various aspects of neurofeedback, as a relatively new methods of therapy, can lead to its improvement and effective use in treating learning disorders. The aim of the present study was to determine the effect of neurofeedback on the speed and accuracy of reading skill in 7-10 year-old children with learning disabilities.
    Materials And Methods
    The present study was carried out following quasi-experimental design of the pre-test and post-test in one group. The sample, selected based on convenient sampling, consisted of 15 children with learning disabilities with the age range of 7-10 years old. Participants received 15 sessions of neurofeedback. Next, they were evaluated and compared in terms of reading and dyslexia tests of NAMA in two stages, before and after neurofeedback sessions. Data was analyzed using paired t-test and Wilcoxon test.
    Results
    Findings revealed that the difference between pretest and posttest, in terms of mean and standard deviation, was statistically meaningful (p
    Keywords: Learning disorders, Neurofeedback, Speed reading, Reading accuracy
  • Zahra Maleki, Mehdi Rezaee *, Navid Mirzakhani, Zahra Shafiee, Seyyed Mehdi Tabatabaee Pages 84-93
    Background And Aim
    Critical Thinking is the ability of problem solving and decision making. It is the goal of learning and necessary for clinical reasoning. Rehabilitation has an important role in health care process. Rehabilitation specialists’ critical thinking skills directly influence the services they provide. The present study aimed to assess occupational therapy BSc students’ critical thinking skills in different years.
    Methods and Materials: In the present descriptive-analytic study, 72 occupational therapy students were selected from Shahid Beheshti University of Medical Scineces based on Census and filled in the demographic sheet and California Critical Thinking Skills Test-B.
    Results
    The mean score for students’ critical thinking was 11/60±3/15 in the first academic year, 12/56±3/73 in the second year, 13/56± 4/35 in the third year, and 11/68± 4/41 in the fourth year. However, there was no significant difference in the total Critical Thinking and skills scores among students of different academic years.
    Conclusion
    Despite the importance of Critical Thinking, it seems that it is not well-developed during their studies at Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. Two important factors might be the potential insufficiency of educational system and the occupational therapy curriculum. Thus, revising teaching methods and the occupation therapy curriculum seems necessary and beneficial.
    Keywords: Critical thinking, Occupational Therapy, Rehabilitation, Students, Curriculum
  • Hossein Farzaneh *, Saeed Ilbeigi, Mehrdad Anbarian Pages 94-106
    Background And Aim
    The purpose of the present study was to identify the effect of speed and incline on Rear Foot Angle (RFA) during treadmill jogging in people with pronate foot.
    Materials And Methods
    A total of 15 male students were purposefully selected using navicular drop index. After measuring RFA according to Clarke (1983), each participant walked on the treadmill in three slopes (0°, 5°, and 10°), and three speeds (1/25 m/s, 2/2 m/s 5, 3/25 m/s), without shoes. The RFA angles were recorded during walking using two-dimensional motion caption system (Hp cosmos Para motion) making use of two cameras (125 Hz).
    Results
    The results of Analysis of Variance with repeated measures showed that the RFA decreased with increasing inclination and speed of running in all phases of running, except for during toe-off the ground. Moreover, the results also showed that increase in the speed of running significantly increased the RFA angle in all phases of walking and running (p≤0/001).
    Conclusion
    Based on the results of the current research, according to the slope and speed variables, it seems that the speed variable could be considered as a more important factor for untoward oscillations in people with pronate foot than inclination variable.
    Keywords: Speed, inclination, Jogging, Rear foot angle, Pronate foot
  • Maryam Khalaji *, Mahin Aghdaei, Mohammad Kazem Vaezmousavi Pages 107-119
    Background And Aim
    Functional training is becoming a more practical method to improve muscular fitness in people with mental disability. The purpose of the present study was to determine the effect of functional training on the speed of wrist and total movement time of reaching to objects with different shapes (cylinder, cube, and pyramid) and different sizes (small, medium, and large) in a six-years old girl with Down Syndrome.
    Material and
    Methods
    The current study is a single subject experimental study. One girl with down syndrome with no physical or motor disorder was introduced by Down Syndrome Association (age: six years old) participated in the study. The participant was selected based on availablity sampling. The pretest and posttest of reaching to objects with different shapes and sizes were recorded using motion analysis device. The participant took part in 24 sessions of functional training of eye-hand coordination program, each lasting about 60 minutes (five days a week). Each session of training consisted of three 15-minute parts with five-minute breaks.
    Result
    The mean of the movement time of reaching to medium cylinder was lower (MT=1200.17) and the effect size (D= 0.89) was higher than those of the other shapes and sizes. The mean of the velocity of reaching to medium cylinder was higher (V=596.83) and the effect size (D= 0.94) was higher than those of other shapes and sizes. The mean of movement time and velocity in the posttest showed that the subject had better performance compared with pretest performance.
    Conclusion
    The results revealed that the functional training decreased movement time and increased the speed of reaching. These findings support previous results stating that task-oriented training, with respect to the principle of specificity of training, promotes movement patterns in individuals with Down Syndrome.
    Keywords: Movement time, Speed of wrist movement, Functional training, Single subject design, Down Syndrome (Trisomy 21)
  • Fatemeh Bagherzadeh *, Yones Lotfi, Ahmad Reza Nazeri, Enayatollah Bakhshi, Mitra Rezapour Pages 121-127
    Background And Aim
    One of the most important capabilities of central auditory nervous system is dichotic listening processing, which undergoes changes with aging, similar to peripheral hearing. The results of the studies about comparison of functional asymmetry of cerebral hemispheres between musician and non-musician elderlies reveal advantages of musician old age in dichotic listening processing. In the present investigation, functional asymmetry of cerebral hemispheres is investigated in dichotic listening musician and non-musician elderlies with normal hearing using dichotic digit test.
    Material and
    Methods
    The current cross-sectional study was performed on 40 right-handed musician (N= 20) and non-musician (N= 20) elderlies aged 60 to 80 years with normal hearing using the Persian version of the dichotic digit test. Data was analyzed running independent t test and man-whitny test. Finally, the results of right and left ears were compared in Non-Forced Attention (NF), Forced Right (FR), and Forced Left (FL) attention conditions.
    Results
    Comparison of dichotic digit test results in divided attention condition showed significant difference between the two groups (p-value
    Conclusion
    The results of the present study confirmed better function in musician elderlies compared with non-musician elderlies in divided attention and competitive environment particularly in FL attention condition. In fact, musician elderlie's desire to acquire information through both ears in noisy places, unlike their non-musician counterparts. Finally, musician elderlies showed lower hemispheric asymmetries with higher scores obtained in dichotic digit test.
    Keywords: Aging, Dichotic digit test, Music, Auditory attention
  • Mehdi Ghanadzadeh, Elnaz Alimi * Pages 128-135
    Background And Aims
    Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) have various problems, including difficulties in social communication skills and presence of repetitive behaviors. The plurality of these problems can affect their abilities to participate in school and community. The variety of these difficulties make it difficult and confusing for the therapists, teachers, and parents to select the most appropriate type of rehabilitation service for these children. The purpose of the present study was translating and assessing face and content validity of a questionnaire developed by Jeff Sigafoos in New Zealand to investigate educational needs and intervention priorities for parents of children with ASD. The results of the study can be used to facilitate designing and planning of rehabilitation interventions for children with ASD.
    Materials And Methods
    In the present descriptive-analytic study, psychometric methods were employed. Firstly, Assessment of Educational Needs and Intervention Priorities questionnaire and the permission for its translation were obtained from the developer. Then, it was translated following the forward-backward process. Next, the translated questionnaire was evaluated in terms of face validity by 10 parents of children with ASD. Also,the content validity was assessed by 10 professionals in Psychology who had clinical expertise in working with children with ASD. Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) were determined, as well.
    Results
    After the translation process, one item was removed. A very high face validity index was obtained for the new questionnaire (0.97). CVR (1-0.8) and CVI (0.99) were found to be in acceptable ranges.
    Conclusion
    The new Assessment of Educational Needs and Intervention Priorities questionnaire enjoys high face and content validity making it appropriate for assessing educational needs and intervention priorities for parents of children with ASD.
    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Educational needs, Intervention priorities, Validity
  • Baharak Moradi Kelardeh, Mohammad Ali Azarbayjani *, Maghsoud Peeri, Hasan Matin Homaee Pages 136-145
    Background And Aim
    Menopause transition is accompanied with undesirable changes in body composition, fat distribution, increased visceral fat, and prevalence of nonalcoholic fatty liver disease. But limited studies have examined the effects of physical activity on liver function in post-menopausal climacteric. The purpose of the current study was to investigate the effects of nonlinear resistance training on levels of alanine aminotransfrase, aspartate aminotransfrase, alkaline phosphatase, Gamma-glutamyl transferase, total bilirubin, and platelet count in post-menopausal women with obesity and nonalcoholic fatty liver disease.
    Materials And Methods
    A total of 23 post-menopausal women with non-alcoholic fatty liver disease, between 60 to 71 years old, were randomly assigned to resistance training (n=12) and control (n=11) groups. The experimental group received 12-weeks of the resistance training with different intensities and the participants in control group continued their normal sedentary life. Blood samples were obtained before and after the protocol. Data was analyzed running one-way ANCOVA and paired t test using SPSS (version 22) (p
    Results
    Alanine aminotransfrase (p=0.013) and aspartate aminotransferase (p=0.000) levels significantly decreased in resistance training group but not in control group (p>0.05). Alkaline phosphatase, Gamma-glutamyl transferase, total bilirubin, and platelet counts did not significantly change in the two groups (p>0.05), while muscle strength was improved in resistance training group (p=0.000).
    Conclusion
    The results showed that with aging, menopausal transition, inactivity, weight gaining, and prevalence of non-alcoholic fatty liver disease were evident. These factors would endanger the health of post-menopausal women. But nonlinear resistance training is helpful to improve liver function and muscle strength. These findings can be helpful for physicians, coaches, and designers of training plans to reduce the side effects of drug therapy.
    Keywords: Menopause, Non-linear resistance training, Liver, Muscle strength
  • Behnam Moradi *, Sadredin Shojaadin, Malihe Hadadnezhad Pages 146-158
    Background And Aim
    Despite special benefits of the theraband resistance in rehabilitative exercises for patients suffering from Multiple Sclerosis (MS), only a few studies have been reported investigating this method of therapy. Thus, the current study was conducted to investigate the effect of eight weeks of theraband resistance training on the fatigue severity, the quality of life, and muscular strength of the lower extremity in men with MS.
    Materials And Methods
    A total of 30 patients from Tehran National MS Society (with the disability scale of 1 to 4, aged 25-35, and the ability to walk) participated in the present study on a voluntary basis and were randomly assigned to experimental and control groups, 15 each. Next, patient participants took part in eight weeks of resistance training, three times a week. Fatigue and the quality of life were assessed using the fatigue and 36-item questionnaires, respectively, and muscular strength was measured using a dynamometer. For data analysis, t-tests were run with the significance level set at P≤0/05.
    Results
    Independent samples t-test showed a significant difference between the post-tests of the experimental and control groups (FSS: P=0/029, QOL: P=0/000, Plantar flexors: P=0/007, and Extensors of the knee and hip: P=0/000 and P=0/001, respectively), whereas no significant difference was observed between the pre-tests. Also, dependent samples t-test revealed a significant difference in the means of the pretest-posttest comparisons for the experimental group (FSS: P=0/019, QO: P=0/000, Plantar flexors: P=0/010, and Extensors of the knee and hip: P=0/000 and P=0/002, respectively), while comparison of pretest-posttest means did not reveal a meaningful difference in the control group.
    Conclusion
    Eight weeks of resistance training can significantly improve the fatigue, the quality of life, and muscular strength of patients with MS.
    Keywords: Theraband ResistanceTraining, Fatigue, Quality of life, Strength, Multiple Sclerosis
  • Alireza Nasirzade *, Heydar Sadeghi, Hamid Reza Mokhtarinia, Abbas Rahimi Pages 159-172
    Background And Aim
    Changes in horizontal velocity are known to influence many biomechanical characteristics of walking. The aim of the present study was to investigate the influence of movement velocity on lower-limb symmetry in normal walking.
    Materials And Methods
    A total of 11 angular and eight temporal parameters from sagittal plane angle-time curves of both lower limbs joints of 10 young able-bodied males were collected at each of the three relative velocity conditions (slow, normal and fast) using a six-camera motion capture system. Data was analyzed using a series of 2×3 repeated measures ANOVAs at the significance level of 0.05.
    Results
    The results revealed that in all the four angular parameters and the six temporal parameters, on which speed and lower-limb had significant influence, asymmetry was found between the limbs in slow-velocity walking. However, in normal-velocity walking, the two angular parameters and the four temporal parameters and in fast-velocity walking only one of the temporal parameters demonstrated asymmetry between the limbs.
    Conclusion
    Analysis of interaction effects of walking velocity and lower-limb showed the greater asymmetries at the slow velocity condition with a trend toward improved symmetry at higher velocities. Considering the possibility of the effect of movement velocity, it is recommended that this factor be controlled during investigating the walking behavior in clinical and research settings.
    Keywords: Kinematic, Walking, Velocity, Inter, Limb Symmetry
  • Esmaeil Mozafaripour *, Reza Rajabi, Hooman Minoonejad Pages 173-181
    Background And Aim
    Changes in lower extremity alignment are considered as a risk factor for the injuries in this area together with Q angle. The purpose of the present study was to examine the relationship and affecting anatomical factors of lower extremity alignment on the Q angle.
    Materials And Methods
    A total of 120 male students from Tehran University participated in the study and their lower extremity alignments were investigated in these factors: hip anteversion, internal and external rotation of the hip, valgus and varus of knee, hyperextension of the knee, tibia rotation, tibiavara, and arch index.
    Results
    The results showed that the variables of plantar arch index, varus and valgus of knee, hip anteversion, and tibial torsion had maximum effect on the predicted value of the Q angle (p≤0/05) and the most influence was found to be respectively related to plantar arch index, anteversion of hip, tibial torsion, and varus and valgus of knee.
    Conclusion
    The results showed that the changes in the lower extremity anatomical alignment can affect the amount of Q angle. Among the variables studied, the plantar arch index was noted to have the greatest impact due to the influence of the three-point constituent of this angle. Changes in this angle can put the person at the risk of various injuries in the segments of the lower limb.
    Keywords: Q angle, Lower extremity alignment, Lowers limb injuries
  • Parvin Dibajnia, Masoomeh Rezaee, Seyed Mehdi Tabatabayee, Mohammad Aghazadeh Amiri *, Mohammad Hematian, Dehkourdi Pages 182-189
    Background And Aim
    Demographic studies have shown that Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is more prevalent in children with convergence insufficiency than in normal children. The purpose of the present study was to compare ADHD symptoms in Iranian children with convergence insufficiency and normal children.
    Materials And Methods
    In the current descriptive-comparative study, 47 children diagnosed with convergence insufficiency were compared with 61 normal children in Borujen city. Complete ocular exams were performed by an Optometrist. Children with a history of ocular trauma or surgery and developmental and psychiatric disorders were excluded. After obtaining the informed consent, the Persian translation of Child Symptom Inventory (CSI-4): Parent Checklist was usedto evaluate ADHD symptoms in these children. Data was analyzed using SPSS 19 software.
    Results
    Data was analyzed for 61 normal children and 47 cases with convergence insufficiency. The mean age of children with convergence insufficiency and normal ones were 10.7 (SD=1.6) and 10.7 (SD=1.8), respectively.No statistically significant difference was found between the two groups on inattention, hyperactivity-impulsivity, and oppositional behavior scales (p>0.05).
    Conclusion
    No significant difference was observed in ADHD symptoms between children with convergence insufficiency and normal children.
    Keywords: Children, Convergence insufficiency, Hyperactivity, Inattention
  • Mansour Ahangari, Asgar Doostdar *, Mahmoud Jabarvand Behrouz, Mahdi Khabazkhoob Pages 190-197
    Background And Aim
    To determine agreement between the aberrometry parameters of iTrace and Zywave in patients with keratoconus.
    Materials And Methods
    In the present cross-sectional, comparative, and observational study, optical aberrations of 51 eyes of 40 patients with keratoconus, aged between 19 to 27 years old, refering to Farabi Eye Hospital in Tehran, were measured using iTrace and Bausch & Lomb Zywave II at a single visit without pupil dilation. The results were compared and analyzed with regards to the sphere, cylinder, as well as lower and higher order aberrations of the two devices considering for 0.5 mm pupils. The statistical analyses used included paired t-test, Pearson correlation coefficient, and the Bland-Altmann plot.
    Results
    The results obtained from Zywave and iTrace showed no significant differences when paired t-test was used (except of Trefoil (3, 3)) and the Bland-Altmann agreement range was (LoA = -0.51 to 0.53) in the sphere and (LoA = -1.29 to 1.19) in cylinder. Also, the agreement on lower order aberrations, including defocus (2, 0) (LoA = -2.5 to 3.07), astigmatism (2, 2) (LoA = -1.22 to 1.56), and oblique astigmatism (2, -2) (LoA = -1.11 to 0.92). Also, higher order aberrations included horizontal coma (3, 1) (LoA = -0.48 to 0.48), vertical coma (3, -1) (LoA = -0.77 to 0.92), Trefoil (3, -3) (LoA = - 0.57 to 0.49), spherical aberration (LoA = -0.41 to 0.33), total higher order aberration (LoA = -0.73 to 0.64), and total aberration (tRMS) (LoA = -3.11 to 2.87). The findings of the two devices in lower and higher order aberrations showed good correlation, except in Trefoil (3, 3) that showed a weak correlation.
    Conclusion
    In both iTrace and Zywave devices, agreement was observed in lower order and higher order aberrations in patients with keratoconus. These results can prove the reliability of iTrace device findings compared with B & L Zywave II.
    Keywords: Aberrometry, Ocular aberration, iTrace, Zywave, Keratoconus