فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 38 (زمستان 1396)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 38 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت الله آزاد * صفحات 7-26
    «بغض»، از مهم ترین عواطف دینی است که در این مقاله از دو زاویه بررسی می شود. از زاویه نخست ماهیت این مفهوم و تفاوت آن با مفهوم کینه بررسی می شود و از زاویه دوم، هنجارهای اخلاقی حاکم بر این عاطفه در روابط دیندارانه تبیین خواهند شد. نتیجه این بررسی حاکی از آن است که اولا: مفهوم بغض با مفهوم کینه بسیار متفاوت است؛ کینه ماهیتی غیراخلاقی دارد؛ اما بغض دینی، عاطفه ای اخلاقی است که هنگام نقض ارزش های دینی اخلاقی نمودار می شود؛ ثانیا: در صحنه عمل، افراد با ادعای بغض دینی، اغراض شخصی و کینه خود را آشکار می سازند.
    اصول مختلفی همچون پرهیز از خوش بینی به خود به هنگام بغض ورزی، خیرخواهی مبغوض، پرهیز از پیش داوری از جمله هنجارهای حاکم بر این عاطفه برای عدم خروج بغض از حالت اخلاقی آن است. این تحقیق به هدف برداشتن گامی برای کاربست صحیح بغض در روابط دین دارانه جمعی صورت گرفته است. دست مایه تحقیق حاضر، آموزه های قرآنی روایی درباره بغض و کینه و برخی مطالعات اخلاقی و روان شناختی مرتبط با این موضوع می باشد. بر این اساس، تحقیق حاضر به روش اسنادی مبتنی است و به تناسب مقام، شکلی توصیفی یا تحلیلی پیدا می کند.
    کلیدواژگان: بغض، کينه، اخلاق دين داري، خويشتنداري، خيرخواهي
  • محمدعلی عبداللهی، محسن شیراوند * صفحات 27-46
    نظریه احساس گرایی یکی از مهم ترین و در عین حال افراطی ترین نظریات غیرشناختی در حوزه اخلاق محسوب می شود. این نظریه از طرف آلفرد آیر (1910 1989) و تحت تاثیر آموزه های حلقه وین و فلاسفه تحلیلی کلاسیک دوره اول نظیر: فرگه، راسل، مور و ویتگنشتاین به مهم ترین نظریه اخلاقی قرن بیستم مبدل شد. این نظریه معتقد است که اخلاق چیزی جز ظهور احساسات و عواطف فردی نیست. چنین نگرشی به اخلاق صرف نظر از ازاله عقلانیت و سوق دادن احساسات در وادی معرفت شناسی به نسبی گرایی اخلاقی منجر خواهد شد. در این پژوهش ما صرفا به بررسی و نقد احساس گرایی در پرتو توجه به اصل تحقیق پذیری به عنوان مهم ترین آموزه حلقه وین خواهیم پرداخت. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی به این نتیجه نائل شده که نظریه احساس گرایی چیزی غیر از آموزه تحقیق پذیری حلقه وین ندارد. در واقع با نقد این اصل، عملا نظریه احساس گرایی فاقد هرگونه وجاهت علمی در حوزه اخلاق قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: آلفرد آیر، احساس گرایی، اخلاق، اصل تحقیق پذیری
  • هادی شجاعی * صفحات 47-62
    غالب فیلسوفان اسلامی ضمن پذیرش تعریف ارسطویی از فضیلت به توسط میان دو حد افراط و تفریط، خود را با اشکالات جدی در باب تعمیم و کلیت این قاعده نسبت به مصادیق مختلف فضیلت مواجه دیده و درصدد رفع آن اشکالات از طرق گوناگون برآمده اند. این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال اساسی است که فیلسوفان اسلامی چه راه حل هایی را برای رفع معضل تعمیم و کلیت در قاعده حد وسط ارسطو ارائه کرده اند؟ در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و تجزیه و تحلیل دیدگاه های فیلسوفان اسلامی، ضمن ارائه تبیینی فلسفی از فعل و انفعالات نفس انسانی در جهات تعادلی و فراتعادلی، دیدگاه حکمای اسلامی در عمومیت و کلیت قاعده اعتدال، تفکیک میان فضایل اخلاقی و عقلی و تاکید بر جریان قاعده حد وسط در فضایل اخلاقی و همچنین تصرف در معنای حکمت و تفکیک آن به حکمت نظری و عملی ارائه خواهد شد. تبیین این دیدگاه در نهایت راهکارهایی را در جهت برون رفت از اشکالات قاعده حد وسط ارسطویی در مباحث فضیلت شناختی پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: فضیلت، نفس انسانی، حد وسط، فلسفه اسلامی
  • محمدرضا باغبانزاده * صفحات 63-74
    در این نوشتار با توجه به داستان وادی نمل، تلاش شده تا به نقل مفاهیم اخلاقی، در مکالمه بین مورچه و سلیمان نبی× که زعامت و پیشوایی جامعه انسانی را برعهده داشته است بر اساس چنین گفتگویی، ضمن اثبات شعور و درک حیوانات، انطباق شاخص های اخلاقی قابل ملاحظه ای که در این گفتگو وجود داشته، با جامعه کنونی ترسیم می گردد. مفاهیم عالی چون: شکر نعمت، لزوم انتقادپذیری حاکمان، توجه به رضایتمندی حق تعالی و لزوم پرهیز رهبر جامعه از فساد و ظلم و برقراری عدالت در سطوح مختلف جامعه و نیز وظیفه رعایا در مقابل حکومت، از مهم ترین نکات اخلاقی قابل برداشت از داستان مورچه در سوره نمل است که به صورت حکمت در قصص قرآنی از زبان حیوانات با مسائل اخلاقی جامعه امروز دلالت دارد.
    کلیدواژگان: سليمان×، شاخص هاي اخلاقي، مورچه، حکومت، انتقادپذيري
  • محمد جواد دانیالی، علی موحدیان عطار، فتح الله نجارزادگان صفحات 75-98
    در این مقاله ضمن اینکه اصالت اراده در ارزش داوری انسان تبیین شده است، میزان توجه به این مسئله در قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است؛ اینکه آیا از منظر قرآن کریم تنها اراده انسان ها معیار ارزیابی اخلاقی انسان است یا معیارهای غیرارادی نیز در این ارزیابی دخالت دارد. ایمان و کفر، علم و جهل، شک و یقین از جمله معیارهایی است که در قرآن برای ارزیابی اخلاقی انسان ها مطرح شده است. در برخی از این عناوین اراده نقش جدی و در برخی نقش کمرنگی دارد. در این مقاله به تفصیل جایگاه اراده در «ایمان» به عنوان یکی از محوری ترین فضایل اخلاقی انسان بررسی شده است. اراده در معیارهای دیگر سعادت و ارزشمندی قرآن نیز که به نوعی ذیل ایمان هستند، تحقیق شده است؛ در مجموع این نتیجه به دست آمده که اراده در تحقق «ایمان» جایگاه و نقش اصلی را دارد. در برخی امور دیگر مانند «شک » که زمینه ساز گمراهی انسان است، اراده در شرایط خاص نقش بسیار تعیین کننده ای داشته است. بنابراین در بررسی نقش اراده و کارآمدی آن باید شرایط آن را نیز در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ارزش داوری، معیارهای ارزش در قرآن، اراده، حسن و قبح، ایمان
  • مریم قاسمی، محمدرضا شرفی، سیدمهدی سجادی، شهین ایروانی صفحات 99-118
    هدف اصلی این پژوهش به دست آوردن رویکردی اجتماعی به تربیت اخلاقی است. ابتدا با کمک گرفتن از دیدگاه دیویی به عنوان اندیشمندی که تربیت اخلاقی را با رویکردی اجتماعی معرفی نمود، سعی شد عاملی اثرگذار که موجب می شود فرایند تربیت اخلاقی رویکردی اجتماعی به خود بگیرد، استنتاج گردد که این عامل در مولفه «ارتباط» معرفی شد. اثرگذاری این عامل به گونه ایست که با تقویت آن، توان های اخلاقی انسان تقویت می شود. سپس نقش این مولفه در ارتقای اخلاقی انسان مبتنی بر دیدگاه اسلام بررسی گردید و ضمن به دست آمدن تایید بر اهمیت این مولفه، تلاش گردید چگونگی نقش آفرینی آن در ارتقای اخلاقی به دست آورده شود. حاصل این تلاش و بررسی ، معرفی توانمندی هایی یازده گانه به عنوان محورهای تربیت اخلاقی با تکیه بر وجه اجتماعی انسان، مبتنی بر دیدگاه اسلام است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، جان دیویی، ارتباط، اسلام، توانمندی های اخلاقی
  • محمد سربخشی * صفحات 119-134
    در صورت انتخاب رویکرد غیر واقع گرایانه در اخلاق نمی توان ضمانتی اخلاقی، منطقی و عملی برای تحقق ارزش های اخلاقی مدنظر ارائه داد؛ زیرا احکام اخلاقی اگر تابع احساسات افراد یا توافق های جمعی و یا صرف امر و نهی باشند واقعیتی نخواهند داشت که بتوان آنها را توجیه عقلانی کرده و عامل اخلاقی را منطقا به سوی فعل اخلاقی دعوت کرد، ولو آن که قوانین دولتی می توانند افراد جامعه را وادار به مراعات احکام اخلاقی نمایند. در این صورت آنچه مراعات شده است قانونی حقوقی است، نه فعلی اخلاقی و لذا دارای ارزش اخلاقی نخواهد بود. اما در صورت پذیرش واقع گرایی انگیزه های مختلفی برای تحقق عمل اخلاقی می توان ارائه کرد که بالاترین آنها عمل براساس حب به کمال مطلق الهی است. عملی که با این انگیزه انجام گیرد، در عین این که با ارزش ترین عمل اخلاقی خواهد بود موثرترین پشتوانه عقلانی، واقعی و اجرایی را خواهد داشت. مقاله حاضر توضیح و تبیین ابعاد مختلف مسئله فوق است.
    کلیدواژگان: تضمین اخلاقی، انگیزه، واقع گرایی اخلاقی، غیر واقع گرایی، اخلاق، حقوق
|
  • Hojatollah Azad * Pages 7-26
    The paper has focused on grudge, as one of the most important religious emotions. Firstly, the nature of this concept and its difference with the concept of hatred, kinah, are examined and, then, moral norms governing it in the religious relations will be explained. As founded in the study: the concept of grudge differs considerably with that of hatred; hatred has an immoral character, while religious grudge is a moral emotion appearing in the cases of breaking ethico-religious values; again, in the scene of action, one, claiming religious grudge, may make his/her personal bad intention clear. Various principles such as avoiding optimism when grudging and badly-intended benevolence, and avoidance of prejudice, may be regarded as necessary norms providing this affection`s nature as opposed to immoral state. This research has intended to take steps toward establishing this moral affection properly in a religious society. The study has been performed on the Quranic verses and narratives in the field along with some ethical and psychological teachings related to the issue. Accordingly, the study has used a documentary method and taken an analytico-descriptive form.
    Keywords: Hatred_Grudge_Moral in a Religious Life_Self_Restraint_Benevolence
  • Mohammadali Abdollahi Dr, Mohsen Shiravand Dr * Pages 27-46
    Emotivism is one of the most important and, at the same time, most extreme non-cognitive theories in the field of ethics. As the most important moral theory of the 20th century, this theory was influenced by Alfred Ayer (1910-1910), being influenced by the teachings of the Vienna circle and classical analytic philosophers of the first period such as Frege, Russell, Moore and Wittgenstein. This theory believes that morality is nothing but the appearance of individual emotions and feelings. As is clear, such an attitude to ethics will lead to ethical relativism, regardless of opposing rationality and directing humsn emotions toward epistemology. In this research, we will merely examine and criticize the attitude in the light of the principle of verification as the most important doctrine of the Vienna circle. This study, using analytical method, has come to the conclusion that the theory of emotionality has nothing except the Vienna Circle principle of verification and, therefore, by criticizing this principle, the theory of emotivism would be devoid of any scientific point of view in the field of ethics.
    Keywords: Alfred Ayer, Emotivism, Ethics, Research Principle
  • Hadi Shojaee * Pages 47-62
    Agreeing with Aristotelian definition of virtue as the desirable middle between the two extremes, one of excess and the other of deficiency. Most Muslim philosophers have met with serious problems in the way of generalization of this rule to various instances of virtue and sought to overcome the problems in various ways. This research attempts to answer the basic question: what Islamic philosophers have proposed to solve the generalization problem of Aristotle's rule? In this paper, by a descriptive-analytical method and analyzing the views of Islamic philosophers, while presenting a philosophical explanation of the actions of human soul in equilibrium and meta-equilibrium directions, the viewpoint of Islamic scholars in the generalization of Aristotle`s rule of moderation, the separation between ethical and rational virtues and emphasis on its applicability in ethics, and separation of the theoretical and practical wisdom have been explained. The explanation of this perspective ultimately suggests ways to solve the problems in generalizing Aristotelian rule in the field of virtues.
    Keywords: Virtue, Human Soul, Middle Ground, Islamic Philosophy
  • Mohammadreza Baghbanzadeh Amshe Dr * Pages 63-74
    In this paper, according to the story of the Valley of the Ants, wadi an-naml, it has been tried to explain the ethical concepts in the conversation between an ant and the prophet Solomon (AS), as a social human leader. As understood by the dialogue, we find a type of knowledge in animals and of correspondence of ethical values mentioned in it to present society. The great concepts such as: thanksgiving for blessings, the necessity for rulers` capability of criticism, avoiding opperession, establishing justice at various levels of society and noticing Divine satisfaction as well as the citizens` duties before the government, are the most important moral points of the story denoting our today social issues.
    Keywords: Solomon (AS), Ethical Indicators, Government, Capable of Criticism, Ant Story, Quranic Stories
  • Mohamajavad Daniali Dr *, Ali Movahedian Attar Dr, Fathollah Najjarzadegan Dr Pages 75-98
    In the paper, essentiality of human will in value-judging has been explained and the extention to which the holy Quran has noticed it has been studied. The question if human will alone has been known by the Quran as a norm for human ethical evaluation or other norms may be found for it, has been studied in the paper. Infidelity and faith, knowledge and ignorance, doubt and certainty have been known by the Quran having to do with human value-assessment. In some of these cases human will is of a considerable part and in others of weak part. In the paper, the place of human will in faith as one of the most important ethical virtues has been studied in detail. Besides, the effect of human will in other norms of happiness, and of valueableness of the Quran that may be in some way counted as being under the rule of faith, have been explained.
    As concluded in the paper, human will is of the essential place and part in establishing faith. In other cases like doubt that make the ground for misleading, human will would play a vital part. Therefore, when studying the part and applicability of human will, its conditions should be brought into consideration.
    Keywords: Value, Assessing, Value in the Quran, Will, Good, Evil, Faith
  • Maryam Ghasemi, Mohammadreza Sharafi Dr, Seyyed Mahdi Sajjadi Dr, Shahin Iravani Dr Pages 99-118
    The main purpose of this study is to obtain a social approach to moral education. At first, using Dewey's view as the one introducing ethical education with a social approach, an attempt has been made to know and introduce the agent that causes a the process of moral education take the form of a social approach, as shown in the paper, that agent may be known as "communication". The impact of this agent is such that it strengthens human moral strengths. Then, the role of this component in promoting human morality based on the viewpoint of Islam was studied and, while gaining confirmation of the importance of this component, attempts have been made to find out how its role in promoting ethics was achieved. As concluded by the study, the eleven capabilities known as the basis of moral education with regard to the social aspect of human being may be known as being based on the viewpoint of Islam.
    Keywords: Moral Education, John Dewey, Communication, Islam, Ethical Capabilities
  • Mohammad Sarbakhshi Dr * Pages 119-134
    Given choosing an unrealistic ethical approach, moral, logical and practical safeguards can not be provided for the realization of ethical values, since if moral judgments taken as being based on human emotions, collective agreements or pure formal convention, they will not be real and may not be explained rationally and evoke the agent to act ethically; even though government laws could force the people of the community to comply with ethical rulings. In this case, what is observed is a legal law, not a moral one, and, therefore, will not have moral value. But if realism is accepted, various motivations for the realization of moral action can be presented, the highest of which is based on the divine absolute perfection. The action taken with this motive, while being the most valuable moral act, will have the most effective rational, real, and executive support. The paper has explained the various dimensions of the above issue.
    Keywords: Ethical Assurance, Motivation, Ethical Realism, Anti, Realism, Ethics, Law