فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 40 (تابستان 1397)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 40 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد آقاشریفیان * صفحات 7-26
    هنرمندان و معماران در عرصه های مذکور در تعامل و ارتباط شخصی و اجتماعی از دستگاه ارزشی اخلاقی فردی و جمعی گریزی نداشته اند. بخشی از آموزه های اخلاقی به ویژه در حوزه حرف و مشاغل سنتی در قالب سوگندنامه، عهدنامه ها و فتوت نامه های حرفه ای مورد اشاره قرار گرفته است. این که شاخص های این دستگاه ارزشی در سنت پیشینیان چه تفاوت ها و شباهت هایی با وضعیت معاصر دارد موضوع این پژوهش نیست؛ این پژوهش در پی آن است که هنجارها و ارزش های اخلاقی و معنوی به ویژه صفت حیا چه نسبتی با آموزه های دینی، حرفه بنایی و ایجاد بنا و هویت بنا دارد؟ در این پژوهش با بهره مندی از روش ترکیبی با مراجعه به بخشی از میراث مکتوب در حوزه معماری سنتی، یعنی فتوت نامه بنایان، با روش توصیفی و به مدد تحلیل محتوای این سند، درصدد تبیین و استخراج اخلاق حرفه ای معماری و به ویژه اصل اخلاقی، عرفانی حیا بوده و دربردارنده این نتیجه است که معماری سنتی، شامل اصول و شاخصه هایی چون توحیدمحوری، اقتدا بر پیامبران، توجه به آیات و روایات، استناد متون صنفی به اولیا الهی، کسب و احراز شرایط اولیه پیشه، سلوک معنوی در حرفه، کسب مهارت های لازم، آموزش های مکمل، رعایت مهارت های مدیریتی تربیتی، رعایت ادب شاگردی، رعایت سلسله مراتب شغلی، رعایت اصول بهداشتی و خصوصا حضور و تجلی صفت حیا است.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، حیا، فتوت نامه بنایان، معماری سنتی
  • محمد عالم زاده نوری * صفحات 27-46
    این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که «از نظر اسلام ارزش اخلاقی رفتارهای جزئی چگونه سنجیده می شود؟» پاسخ به این سوال در مقایسه میزان ارزش اعمال و قضاوت اخلاقی نسبت به آن ها و نسبت به فاعل آنها موثر است. روش این پژوهش کاملا اسنادی و کتابخانه ای است و با جمع آوری آیات و روایات، تحلیل مفاد آن ها و بررسی آرای مفسران قرآن کریم و شارحان حدیث، صورت گرفته است. برای کشف میزان ارزش یک عمل، باید میزان مقربیت و مبعدیت آن را سنجید. هرچه یک عمل در حرکت دادن به سمت خدا و نزدیکی به او تاثیر بیشتری داشته باشد و انسان را بیشتر در معرض رحمت خدا قرار دهد ارزشمندتر و خوب تر است. «ارزش اخلاقی عمل» به دو معناست؛ یکی ارزش کلی (ذاتی و نوعی) ، دوم: ارزش جزئی (موقعیتی و شخصی) پاداش یک عمل نه فقط براساس ارزش کلی و ذاتی که بعد از ملاحظه همه شرایط و ویژگی های موقعیتی محاسبه می گردد. وقتی حسن فعلی یک عمل را با همه عوامل تاثیرگذار دیگر، جمع جبری می کنیم ارزش نهایی عمل به دست می آید. علاوه بر حسن فعلی و درجه صلاحیت نوعی، ویژگی هایی که در ارزش جزئی عمل تاثیر دارد به قرار زیر است: ایمان، نیت الهی، علم و معرفت، مقدار عمل، دشواری عمل، توان و تلاش، منظومه و بافت مناسب، استمرار، اهمیت نسبی و موقعیتی، گستره تاثیر و بهره مندی مردم.
    کلیدواژگان: عمل، ارزش اخلاقی، حسن فعلی، حسن فاعلی
  • علی برخورداری*، حسن میانداری، محسن جوادی صفحات 47-68
    در این تحقیق با گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و توصیف رویکرد تکاملی در مرحله اول، و تحلیل و مقایسه با رویکرد دینی در مرحله دوم، متناسب با روش متداول در حوزه علوم انسانی؛ با مقایسه و تطبیق بین رویکرد دینی و تکاملی مقوله «دگردوستی» واکاوی می شود تا جهات اشتراک و افتراق دو رویکرد به صورت مسئله محور محک بخورد. در اخلاق تکاملی، دگردوستی نهایتا از دامنه خویشان ژنتیکی و گروه خارج نمی شود. بنابراین توجیه دگردوستی در غیر قبیله از معضلات اخلاق تکاملی است. با تبیین پی آمد ثابت می شود که در اخلاق اسلامی اصولا این معضل محل ورود ندارد. ازجمله یافته های این پژوهش رخ نمایی توانمندی برتر اخلاق اسلامی در تبیین دامنه، ماده و موضوع دگردوستی و انفاق است. در اخلاق اسلامی برخلاف اخلاق تکاملی هم موضوع انفاق وسیع است و هم ماده و دامنه انفاق. ماده انفاق؛ از درم و قلم و قدم گرفته تا وقت و اعتبار و آبرو و شفاعت و… همه را شامل می شود. موضوع انفاق هم، از انفاق بینشی گرفته تا انفاق کنشی کشیده می شود و دامنه انفاق نیز از خویشان تا دشمنان وسعت می یابد.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، اخلاق تکاملی، دگردوستی، انفاق و داروینیسم
  • مسعود صادقی * صفحات 69-88
    تعریف و تحلیل مفهوم افشاگری، نخستین مسئله ی این مقاله است. پس از آن تبیین یکی از مهم ترین و راهگشاترین تقسیم بندی ها از انواع افشاگری موضوع بحث قرار خواهد گرفت. در ادامه، تاریخچه مختصری نیز از افشاگری در تاریخ معاصر ارائه شده است. بررسی زمینه افشاگری و فضا و عواملی که افراد را در معرض این پدیده قرار می دهد، مبحث دیگری است که شاکله این نوشتار را قوام بخشیده است. در گام بعدی، چند عامل جامعه شناختی و روان شناختی که می توانند مانعی در راه افشاگری قلمداد شوند مورد تحلیل قرار گرفته اند. آخرین مبحث این نوشتار حول محور تحلیل اخلاقی افشاگری با رویکرد دینی می چرخد. شش ویژگی اخلاقی، به عنوان معیارهای یک افشاگری اخلاق مدار در مقاله معرفی و تحلیل شده اند که رعایت آن ها می تواند مضرات افشاگری را به حداقل و منافع آن را به حداکثر برساند.
    کلیدواژگان: افشاگری، افشاگر، اخلاق افشاگری، افشاگری درونی، افشاگری بیرونی
  • محمد خیری* ، امیر قربانی صفحات 89-106
    زندگی انسان در جهان مادی در عین خوشی ها و لذت ها همواره دستخوش رنج ها و سختی هایی است که برای برون رفت از آن ها باید با اتکاء به منابعی تقویت کننده به گونه ای موثر به مقابله با آن ها پرداخت. مقابله را می توان فرایندی پیوسته در حال تغییر دانست که با برطرف ساختن نیازهای موقعیتی یا شخصی در حفظ یا تحول این نظام های معناده از نقشی درخورتوجه برخوردار است. بر این اساس، در مقابله دینی که هر رویدادی در پرتو امر قدسی و ایمان به آن تفسیر می شود، فرد دین دار به انواعی از مقابله های شناختی، عاطفی و رفتاری متوسل می شود و «سبکی از زندگی» را رقم می زند که از آن به «زندگی مومنانه» یا «حیات طیبه» تعبیر می شود. ایمان مومنان با ایجاد پایداری در قبال رویدادهای تلخ، حلم در تعامل با دیگران و خویشتن داری در رویارویی با ناملایمات، پرده ای از زندگی دین دارانه را به نمایش می گذارد. با این تصویر از ایمان، می توان جوهر «مقابله ایمانی در اسلام» را پرورش «روحیه استقامت و سرسختی» یا به تعبیر روان شناختی «سخت رویی» دانست. بدین ترتیب، سخت رویی مومنانه، مجموعه ای از ویژگی های شخصیتی و نیز رویکردهای دین دارانه است که به عنوان یک «منبع مقاومت» درپی ایمان و التزام به راهبردهای ایمانی در شخص حاصل می شود. مقاله حاضر درصدد تبیین انواع مقابله اخلاق دینی و مدل مقابله ایمانی تحولی برگرفته از آموزه های اخلاقی قرآن است.
    کلیدواژگان: مقابله، مقابله دینی - اخلاقی، اخلاق دینی، مقابله ایمانی تحولی، سخت رویی، صبر، حلم، رضا
  • سیداحمد هاشمی علی آبادی * صفحات 107-126
    بررسی عوامل موثر در شکل گیری شخصیت انسان ازجمله مسائل مهم و کلیدی در حوزه علوم تربیتی و روان شناسی و نیز در نگاه آیات و روایات است. در این میان نقش تغذیه جسمی انسان و تاثیر جدی آن بر بعد شخصیتی و روانی جای مداقه و بررسی بیشتری دارد. این پژوهش ضمن بررسی اهمیت لقمه از نگاه آیات و روایات، به بررسی تاثیر حرام یا حلال بودن آن در شکل گیری و رشد شخصیت انسان می پردازد. بررسی آیات و روایات نشان می دهد که ازجمله مهم ترین روزنه های ورود شیطان و اخلال در شخصیت انسانی، حرام نمودن و یا حداقل شبهه دارکردن لقمه است. بنابراین انسان باید نقش لقمه را در مقایسه با سایر عوامل جدی تر بنگرد. پژوهش حاضر در بردارنده این نتایج شد که تاثیرگذاری لقمه حرام از سه جهت در شخصیت انسان حائز اهمیت است: الف) بعد معرفتی انسان و مانعیت در شناخت صحیح؛ ب) در قلب و روان انسان به صورت تاریک شدن، مهرخوردن و حتی مرگ قلب؛ ج) در رفتار به صورت تغییر شخصیت انسانی و تبدیل آن به حیوانیت و سبعیت. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: لقمه حرام، تربیت آدمی، شخصیت انسان
  • اشرف سراج*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 127-142
    اخلاق ازجمله واژگانی است که در حوزه معرفت بشری دامنه وسیعی دارد و اندیشمندان معانی و تعاریف مختلفی برای آن ارائه داده اند. از آنجا که اخلاق و مصادیق آن مفاهیمی انتزاعی اند، ذهن انسان برای درک و گفتگو درباره آن ها از روش های مختلفی بهره می برد. یکی از نظریه های مهمی که می تواند این موضوع را تبیین کند، نظریه «معاصر استعاره» است. لیکاف و جانسون (2003) معتقدند که استعاره، امری ذهنی است که انسان برای ملموس کردن مفاهیم انتزاعی از آن بهره می برد. هدف از انجام این تحقیق پاسخ به این پرسش هاست که فردوسی برای بیان مفاهیم اخلاقی در شاهنامه از چه استعاره هایی استفاده کرده و از چه حوزه های مبدایی برای توصیف مفاهیم انتزاعی اخلاق بهره برده است. به این منظور، 3800 بیت از شاهنامه فردوسی بررسی شده است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است. داده های تحقیق نشان می دهد فردوسی از حوزه های مبدا انسان، شیء، ساختمان، روشنایی و تاریکی، جهت های بالا و پایین، لباس، آب، سفر و شغل برای عینی تر کردن مفاهیم اخلاقی در شاهنامه استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره های مفهومی، حوزه مبدا، حوزه مقصد، اخلاق، شاهنامه فردوسی
  • مرضیه صادقی * صفحات 143-156
    در مباحث فلسفه اخلاق یکی از نظریاتی که گرچه محبوبیت عام ندارد ولی از سوی افرادی چون خانم «این رند» مورد دفاع قرار گرفته، نظریه خودگروی اخلاقی است. نگارنده در مقاله حاضر درصدد طرح این دیدگاه، و سپس تفسیر خودگروی اخلاقی با رویکرد خودارزشمندی می باشد که البته در این صورت خودگروی از شکل متداولش که محرک انسان خودخواهی باشد، فاصله گرفته و به سوی توجه به خویشتن و عنایت به نفس در جهت ارزشمندی و فعلیت کرامت ذاتی انسان سوق پیدا می کند. درواقع گرایش به خود در قالب سه وظیفه: نسبت به خدا، خود و دیگران مراحل تکاملی خود را طی می کند.
    کلیدواژگان: خودگروی اخلاقی، خودارزشمندی، نفس، خودخواهی
|
  • Mehrdad Aqasharifian Esfahani Pages 7-26
    Artists and architects have not left individual and collective moral and social values in their personal and social interaction. Some ethical teachings, especially in the field of traditional professions and jobs, have been mentioned in the form of formal oath notes, treaties, and ethical treaties in the field of profession. The fact that what differences and similarities may be found between the characteristics of this traditional value system and those of the contemporary situation is not what studied in the paper. This research seeks to find the relationship of this those ethical and spiritual norms and values, especially the quality of haya, modesty to religious teachings, bricklaying, house-building and the identity of bricklayers. This research, using a multi-aspect method by referring to a part of the written heritage in the field of traditional architecture, namely, the ethical treat of the bricklayers, by a descriptive method and analyzing the content of these documents, has sought to revive the ethical set carried by the document, more specially the quality of haya. As shown in the paper, traditional architecture includes principles and attributes such as monotheism, obeying the prophets, attention to verses and traditions, referring professional texts of to Divine friends, the acquiring necessary conditions in professions, spiritual conduct in the profession, Complementary training, adherence to educational management skills and so on.
    Keywords: Applied ethics, haya, the ethical treat of the bricklayers, traditionalarchitecture
  • Mohammad Alemzadeh Noori Pages 27-46
    This research attempts to answer the question: how is Islam's ethical value of partial behavior assessed? The answer would be notable with regard to the comparison of the level of values in deeds and ethical judgment of them and their doers. The method of this research is completely documentary and library-based and performed by collecting verses and narrations, analyzing their contents and examining the opinions of the commentators of the Holy Qur'an and the commentators of Hadith. As understood, the norm for
    measuring human deeds lies in their being a means causing proximity or distance. The more an action in moving toward God, having a closer relationship with Him and exposing human being to God's mercy, the more valuable and better. Ethical value of an action has two meanings: one is general and the other particular, the reward of an act is not only based on the general and intrinsic value, but it is measured after considering all conditions and characteristics of the situation. When husni fi`li of an action is combined with all other influential factors, the final value of the action occurred. In addition to husni fi`li and the degree of typical competence, those attributes of values in small actions are as follows: faith, Divine intention, science and knowledge, amount of action, hardness of action, power and effort, proper order and texture, continuity, relative and temporal importance, range of influence and enjoyment of people.
    Keywords: Act, moral value, husni fi`li, husni fai`li.
  • Ali Barkhordari, Hasan Miandari, Mohsen Javadi Pages 47-68
    In this research, by collecting information from library sources and describing the evolutionary approach at first and then, analyzing and comparing the two approaches, altruism has been studied. in this way, the differences and likenesses have been measured in a problem-based way. In evolutionary ethics, altruism ultimately does not go beyond the range of genetic relatives. Therefore, the justification of non-tribal altruism is one not solvable problems of evolutionary ethics. It is proved by the explanation that in Islamic ethics, however, one may not found such a problem at all. In the paper, the superiority of Islamic ethics in explaining the scope of altruism has been proved. In Islamic ethics, in contrast to evolutionary ethics, there is a wide range of charities, in the fields of both matter and scope. The matter of charity is very vast and include all cases from money, pen, step to forgiveness, intercession, and all. The issue of charity is drawn from the mental charity to functional charity, and the scope of the charity extends fromrelatives to enemies.
    Keywords: Islamic ethics, Evolutionary Ethics, Altruism, charity, Darwinism.
  • Mas`ood Sadeqi Pages 69-88
    Definition and analysis of divulgence is the first problem of the paper and, following it, explaining one of the most notable and helpful classification of all types of divulgence has been focused on. Then, a brief history of the subject has been given. The grounds, space and agents causing one to divulge have formed another part of the paper. In the next step, some sociological and psychological agents of divulgence have been analyzed. The final part of the paper is limited to an ethical analysis of divulgence. Six ethical properties have been given as the norms of an ethical divulgence paying attention to them its defect would be the least and profits the most.
    Keywords: Divulgence, Revealer, Disclosure Ethics, Internal, Exterior disclosure
  • Mohammad Kheiri, Amir Qorbani Pages 89-106
    Human life in this world, in addition to its joys and pleasures, is accompanied with Pains and Vicissitudes and, relying on some powerful spiritual sources, one may oppose and be released from them. The opposition may be known as a progressive and changing process that satisfying temporal or individual needs in keeping or developing such meaningful systems, is of an important role. On this basis, in religious opposition in which each event is commented in the shadow of a sacred being and belief in it, a religious man resorts to some kinds of mental, emotional and functional opposition and takes such style of life called faithful life or pure life. One`s strong belief, causing power against vicissitudes, patience to others and against pains and difficulties, exhibits a religious life. With this image, one may regard breeding powerful spirit as the essence of faithful opposition in Islam. As understood, the faith-based strength lies in a set of individual properties and religious approaches is followed by human faith and obedience to faith-based strategies. The paper may be regarded as an attempt for explaining all types of religious and ethical opposition extracted fromQuranic ethical teachings.
    Keywords: Opposition, An Ethico-Religious Opposition, Islamic ethics, Faith-Change Model of Opposition, Patience, meekness, Reza
  • Seyyed Ahmad Hashemi Aliabadi Pages 107-126
    As understood in the Quranic verses and traditions, the elements of human character may be taken as the most notable problems in educational and psychological fields from which human food and its deep effect on mental aspect needs more studies. This paper, relying on the Quranic verses and traditions has studied the problem. As may viewed by the religious texts, one of the most important way for Satan to influence human mind and heart lies in unlawful or doubtful food. The findings show that such kind of food affects human character in perception, heart and deed results in incorrect perception, darkness of heart and animal nature and deed.
    Keywords: unlawful Food, Human education, Human person
  • Ashraf Seraj, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Pages 127-142
    Ethics is among those words of vast range in human field of knowledge with various definitions. As ethics and its extensions are abstract concepts, different methods have been used in ethical studies. The cotemporary theory of metaphor is regarded as one of the important theories that may explain the subject. As Lakoff and Johnson (2003) viewed, metaphor is a mental thing by which man make abstract meanings sensible. In this paper, it has been intended to describe the metaphors and main fields of Shahnameh for
    ethical abstract concepts. To do so, 3800 couplets of Ferdowsi have been surveyed. The method of the study is a descriptive and analytical one. As found by the study, Ferdowsi has used such origin fields as man, thing, bulding, lightness, darkness, up directs, down directs, dress, water, journey, and job to objectify ethical concepts.
    Keywords: Cognitive linguistics, Conceptual metaphors, main fields , Destination field.
  • Marziyah Sadqi Pages 143-156
    Ethical egoism is an ethical theory, though being lack of public concern some scholars like Ayn Rand have supported it. The author has proposed the view, commented ethical egoism with self-worth approach. In this reading of the theory, however, it has been transformed from its current version that leads to selfishness and leads to one`s attention to his/her mind to perceive his/her essence value. On the transformed reading, tendency to the self happens by performing one`s duties toward God, toward the self and toward
    the others.
    Keywords: ethical egoism, Self-Worth, self, egoism