فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 41 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد دبیری ، سید کاظم میرجلیلی صفحه 7
    از وظایف اخلاق هنجاری ارائه معیارهای فراگیر اخلاقی و تعیین مصادیق ارزش اخلاقی است؛ در این میان سه نظریه غایت گرا، وظیفه گرا و فضیلت محور تلاش کرده اند تا به این مهم بپردازند. هر یک از این سه نظریه اشکالاتی دارند که نیازمند بررسی و تحقیق است. از این میان امکان تلفیق میان این سه دیدگاه به گونه ای که ساختار آنها باقی بماند نیز وجود ندارد. بنابراین تنها راه حل این است که ویژگی های یک نظریه اخلاقی درست و قابل قبول بررسی شود تا راهی برای دستیابی به آن باز شود. مهم ترین شاخص هایی را که یک نظریه درست باید رعایت کند عبارتند از: توجه کافی به بی طرفی اخلاقی، برخورداری از ادله درست، در نظر گرفتن ماهیت اخلاق، بهره مندی از مبانی اخلاقی صحیح، نظام مندی و سازگاری و کاربردی بودن. می توان از دین اسلام با توجه به برخورداری از مبانی قوی و دستورات روشن، به نظریه ای رضایتبخش در این باب دست یافت. البته این مهم نیازمند بررسی مسئله در ابعاد نظری، عملی و کاربردی مبتنی بر آموزه های اسلامی است.
    کلیدواژگان: نظریه اخلاقی، اخلاق هنجاری، نظریه درست، ویژگی های نظریه اخلاقی، اخلاق اسلامی
  • زهرا روحی نیاسر ، میترا (زهرا) پورسینا ، مهناز (فاطمه) توکلی صفحه 21
    بعد نفسانی وجود انسان از سه ساحت معرفتی، عاطفی و ارادی تشکیل شده است. محبت یکی از مهم ترین و شاخص ترین مولفه های ساحت عاطفی نفس محسوب می شود. این مقاله به تبیین جایگاه محبت در ساحت های نفس و تحلیل ساز و کار تاثیر آن بر عملکرد انسان، به خصوص در رسیدن به کمال نهایی از دیدگاه علامه طباطبایی می پردازد. علامه به تاثیر نیازها و احساس های انسان بر ساحت معرفتی وی التفاتی ویژه دارد و این خود، موجب تمایز تحلیل ایشان در تاثیر عنصر محبت بر صدور نهایی فعل می شود. از دید وی، محبت، حقیقتی وجودی و میلی تعلقی به کمال است که میان همه موجودات جاری است؛ اما صورت کامل محبت در انسان ظهور و نمود پیدا کرده است. از آنجا که امور مختلفی متعلق حب انسان قرار می گیرند، محبت انواع مختلف مثبت و منفی، و خیالی، وهمی و عقلانی پیدا می کند؛ در صورتی که متعلق محبت امری روحانی و کامل باشد، نوع محبت انسان مثبت خواهد بود. این محبت به مثابه استاد راه، انسان را به کمال حقیقی اش رهنمون می سازد. محبت با یکسویه کردن حرکت کمالی دیگر ساحات وجودی انسان، آنها را به سوی هدف حقیقی واحدی سوق می دهد و ضمن شکوفایی استعدادها، بین قوا اتحاد ایجاد می کند. از سوی دیگر، به یاری عقل، فرد را به انتخاب هدف متعالی و استاد راه کامل رهنمون می سازد تا با برقرارسازی علقه با وی، مسیر کمالی درست و حقیقی را طی کند.
    کلیدواژگان: محبت، نفس، ساحت های نفس، ساحت عاطفی، کمال حقیقی، علامه طباطبایی
  • محسن بهرامی صفحه 41
    تنگناهای اخلاقی صورتی خاص از تعارضات اخلاقی اند که در آنها، ارتکاب تخلف اخلاقی گزیر ناپذیر می نماید. در دهه های اخیر، فیلسوفان اخلاق در مواجهه با این گونه تعارضات، به شیوه های متوسل شده اند که برخی به رفع و برخی به حل تعارض می انجامد. رفع تعارض، برای انکار واقعی بودن دو راهه و حل آن با پذیرش واقعی بودن آن و بر فرض سنجش پذیری و متساوی الاطراف نبودن آنها مبتنی است. در این مقاله با رهیافت تحلیلی منطقی، به بررسی و نقد ساختار و لوازم منطقی این شیوه ها پرداخته ایم. انکار انحصار تقسیم به دو گزینه و مواجهه فعال و خلاق برای جستجوی گزینه های دیگر، اصلاح و بازنگری در تشخیص وظایف، تصرف در تکالیف متعارض (مصالحه و تلافی) ، تعلیق تکالیف به انتظار تغییر شرایط، جانب داری از یک طرف و جمع میان تکالیف، روش های پیشنهادی برای مدیریت و رفع تعارضات ظاهری است. ترتیب یک نظام سلسله مراتبی از تکالیف و ارزش های اخلاقی یا طبقه بندی میان آنها، استثناءکردن، تفکیک میان تکالیف واقعی و ظاهری، ترکیب دو روی آورد وظیفه شناسانه و غایت انگارانه، روش هایی اند که برای حل تعارضات واقعی پیشنهاد شده اند.
    کلیدواژگان: تعارض اخلاقی، دوراهه اخلاقی، تکلیف، الزام، ارزش و سنجش پذیری
  • بابک رستمی ، فریبا کریمی ، عبدالرسول هادیان شیرازی صفحه 65
    هدف پژوهش حاضر شناسایی رهبری اخلاقی بر اساس مطالعه آموزه های اسلامی بود. مضامین رهبری اخلاقی با مطالعه تفسیر قرآن کریم و نهج البلاغه، با استفاده از روش تحلیل مضمون استقرایی شناسایی گردید. در این تحلیل حوزه پژوهش شامل تفسیر قرآن کریم (تقسیرراهنما) به جهت تاکید بر مفاهیم اجتماعی و کتاب نهج البلاغه که در بردارنده خطبه ها، نامه ها و کلمات قصار امام علی× است مورد تاکید و توجه قرار گرفت. به منظورشناسایی مولفه های رهبری اخلاقی از روش تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی جهت استخراج مضامین و قالب مضامین مورد استفاده قرار گرفت. مضامین استخراج شده رهبری اخلاقی در متون اسلامی با مضامین فراگیر در حوزه های ویژگی های فردی رهبری اخلاقی و ویژگی های اجتماعی رهبری اخلاقی شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، حکمت ورزی، تعالی بخشی، عدالت محوری، درایتگری، ایدئولوژی
  • محمدرضا جباران صفحه 89
    اخلاق زیستی در پارادایم جاری بر مبنای نظریه «تام بیوچامپ» و «جیمز چیلدرس» مبتنی بر چهار اصل خودمختاری، عدالت، فایده رسانی و ترک زیان رسانی است. یکی از انتقاداتی که به این نظریه شده عدم انسجام درونی و واگرایی ارکان آن یعنی اصول چهارگانه مبنایی است. طبق این انتقاد نظریه مبانی چهارگانه اصول زیستی خود باعث ابطال خود می شود. این در حالی است که اخلاق زیستی که مجموعه هنجارهای رفتاری است بدون استناد به مبانی نظری محکم قابل توصیه نیستند و هرگز رواج پیدا نمی کنند. برخلاف اخلاق سکولار و نظریه های رایج اخلاق هنجاری که هر کدام به یکی از ابعاد وجودی انسان پرداخته و آن را به عنوان معیار ارزش اخلاقی ذکر کرده و سایر ابعاد را نادیده گرفته اند، نمی توان از این نظریه در برابر این اشکال دفاع کرد، ولی بر مبنای اخلاق اسلامی که برای ارزش اخلاقی معیارهای متعددی متناظر با ابعاد وجودی انسان دارد، این اشکال قابل پاسخگویی است؛ بر این اساس همگرایی بین مبانی اخلاق زیستی در موقعیت های خاص در حوزه پژوهش قابل اثبات است.
    کلیدواژگان: اخلاق زيستي، اخلاق پژوهش، عدالت، خودمختاري، فايده رساني، زيان رساني
  • قدسیه اکبری ، مرضیه آبیاری ، افضل بلوکی صفحه 107
    وضوع مقاله، بررسی و تحلیل کارآمدی یا عدم کارآمدی و ترجیح نظریه های وظیفه گروانه، با تاکید بر دیدگاه راس یا غایت گرایانه، با تاکید بر دیدگاه میل در مواقع مواجهه با تزاحم های اخلاقی است و بیان این مطلب که کدام یک متضمن ملاک و معیار خوبی یا بدی، درستی یا نادرستی اعمال و رفتارهای آدمی است. پرسش اصلی مقاله که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته این است که در مواجهه با تزاحم اخلاقی، توجه به تکلیف مهم تر است یا نتیجه عمل؟ دست یابی به معیاری ثابت و قطعی که بتواند بهترین نتیجه را در انجام افعال اخلاقی عائد فاعل کند، ضرورت انجام تحقیق را بیان می کند. یکی از اهداف مهم نوشتار حاضر بیان ناکارآمدی دو دیدگاه وظیفه گرایی و نتیجه گرایی در ارائه معیار ارزشمندی افعال اخلاقی است. از داده های قابل توجه این مقاله، این است که همراهی نیت تقرب و کسب رضایت الهی در افعال انسان، هردو دیدگاه وظیفه گروانه و نتیجه گروانه را تعدیل و موجه می کند به گونه ای که برای رفع تزاحم و سنجش درستی و نادرستی اعمال، شایسته ترین و قاطع ترین معیار غیرقابل تزاحم به شمار می آید.
    کلیدواژگان: وظیفه، غایت، قرب، راس، میل
  • عباس فنی اصل صفحه 123
    پیامبر اسلام| هدف بعثت را تکمیل مکارم اخلاقی معرفی کرده است که این انحصار، شبهه تعارض آن با اهداف متعدد ذکرشده در قران را موجب شده است. پاسخ به شبهه و اثبات صحت این انحصار و وابستگی مکارم اخلاقی در تحقق خود به بعثت را مقاله حاضر عهده دار است. در این راستا تلاش می شود ضمن بررسی منابع حدیثی و کتب تفسیری و اخلاقی فریقین و پژوهش های انجام یافته در این خصوص، با مشخص کردن جایگاه حدیث مکارم در تعالیم دینی ضمن اثبات صحت انحصار هدف بعثت در اخلاق و ارزیابی سایر اهداف ذکرشده در قران در جهت همین هدف، با دلایل متعددی نیاز اخلاق در تحقق به بعثت را به اثبات رسانیم.
    کلیدواژگان: بعثت، علم اخلاق، مکارم اخلاق، سعادت
  • سید محمدرضا موسوی فراز صفحه 143
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی تطبیقی مبنای خداشناختی اخلاق دینی از منظر استاد مطهری و بندیکت قدیس پرداخته است. در این تحقیق دیدگاه های شهید مطهری به عنوان یک نظریه پرداز اسلامی و بندیکت قدیس به عنوان پدر رهبانیت غرب مورد بحث قرار گرفته است. اعتقاد به خدا اصلی ترین مبنای هر دین الهی و هر مکتب اخلاق دینی است. اخلاق اسلامی و اخلاق مسیحی بدون اعتقاد به خدا بی معنی است. دستورات بندیکت ازجمله فضائل اصلی اخلاق یعنی ایمان، امید و محبت وابسته به این مبنا است. بدون اعتقاد به خدا متون مقدس دینی که منبع ارزش گذاری مفاهیم اخلاقی هستند، اعتبار خود را از دست می دهند. اعتقاد به خدا باعث اعتقاد به حضور و نظارت خدا و مقدمه اعتقاد به معاد است. شهید مطهری نیز اخلاق بدون اعتقاد به خدا را بی اعتبار و بدون توجیه می داند. تنها با اعتقاد به خدا است که رعایت امور اخلاقی که سود مادی برای انسان ندارد، عقلانی می شود. همچنین اعتقاد به معاد انگیزه رعایت اخلاق را ایجاد، و ضمانت اجرای اخلاق را فراهم می کند. شهید مطهری و بندیکت قدیس، درباره این مبنای اخلاق، نظر تقریبا یکسانی دارند.
    کلیدواژگان: خلاق بندیکت، مبانی اخلاق، مبانی خداشناختی، مطهری، قواعد بندیکت
|
  • Ahmad Dabiri , Seyyed Kazem Mirjalili Page 7
    Presenting comprehensive moral criteria and determining the extensions for ethical values is regarded as a function of normative ethics. Meanwhile, the theories consequentialism, functionalism and virtue ethics have tried to study the issue. Each of the theories meets objections and, therefore, needs to be studied critically. And it is not possible for us to combine them in such a manner that their structures remain. Therefore, the only solution is to examine the characteristics of a valid ethical theory in order to open up a way to achieve it. The most important indicators that a proper theory must adhere to include: proper attention to ethical neutrality, reasonability, being of consideration on the nature of ethics, being qualified with correct ethical principles, integrity, adaptability and applicability. It is possible to achieve satisfactory theories of Islam based on strong principles and clear instructions. Of course, this requires the study of the issue in terms of theoretical, practical and practical aspects on the basis of Islamic teachings.
    Keywords: Ethical Theory, Normative Ethics, Correct Theory, Features of Moral Theory, Islamic Ethics.
  • Zahra Rohi Niaser , Mitra (Zahra) Poursina , Mahnaz (Fatemeh) Tawakkoli Page 21
    Human mental dimension consists of three aspects of epistemology, emotion and volition. Affection is one of the most important components of emotional aspect of the soul. This article explains the status of affection in the areas of the soul and studies its mechanism of influencing human function, especially in human ascending to ultimate perfection as viewed by Allameh Tabatabai. Allameh has a special concern of the effects of human needs and feelings on human epistemic realm, a concern which distinguishes his analysis of the effect of affection on the final issue of one`s function. From his point of view, affection is an existential truth and tendency to perfection found in all beings. Its full degree, however, appears in human being. Since various things are taken as objects of human affection, it take different forms as positive, negative, imaginative, and rational types; given the object of human affection to be a perfect and spiritual object, the affection would be positive. This affection as a true leader leads man to his true perfection. Harmonizing perfectional movement of other human aspects of existence, affection would lead them to its full degree of perfection. On the other hand, with the help of reason, he leads the individual to a transcendental purpose, and the master of the perfect path leads the way to the true and perfect perfection through the establishment of a connotation with him.
    Keywords: Love, Breath, Areas of the Soul, Aspect of Affection, Real Perfection, Allameh Tabatabaei.
  • Mohsen Bahrami Page 41
    Ethical limitations are a particular form of moral conflict in which immoral case of action is unavoidable. In recent decades, ethical philosophers have resorted to ways in which they encountered such conflicts, some eliminating the conflict and some solving the conflict. The elimination lies in the denial of the reality of the two ways and the solution lies in accepting its reality and is based on the assumption of  being measureability and the state of the sides as not being identical. In this paper, with a rational analytical approach, we review and critique the logical structure and logic of these methods. Denial of the division as being limited to two options, active and creative meeting to seek other options, reform and reconsideration in determining functions, seizing conflicting duties (compromise and retaliation), suspending assignments waiting for appropriate circumstances, partiality to one side and harmonizing functions, proposed methods for management and eliminating apparent conflicts. Establishing a systematic order of functions and moral values or classifying them, excepting, separating real function from formal ones, harmonizing two functionalism and consequetialism may be regarded as the methods for solving the conflicts.
    Keywords: Ethical Conflict, Ethics, Duties, Obligation, Value, Measureability
  • Babak Rostami , Fariba Karimi , Abdolrasoul Hadian Shirazi Page 65
      The purpose of this study may be regarded as knowing moral leadership as described in Islamic teachings. The qualities of ethical leadership were recognized by studying commentaries of the Holy Qur'an and Nahj                                      al-Balagha using the method of inductive content analysis. In this analysis, the field of research including the commentary of the Holy Qur'an (the commentary Rahnama) because of its emphasis on social concepts and Nahj al-Balaghah containing Imam Ali`s sermons, letters and short speech have been relied on. The extracted topics of ethical leadership in Islamic texts have been grasped with general themes in the areas of individual characteristics of moral leadership and moral characteristics of moral leadership.
    Keywords: Ethical Leadership, Philosophizing, Transcendenc-Giving, Justice-Orientation, Segacity, Ideology
  • Mohammadreza Jabbaran Page 89
    Biological ethics in its current paradigm on the basis of Tom Beauchamps and James Childress` theory is based on four principles of autonomy, justice, utility and harmlessness. One critique of this theory is lack of internal consistency and divergence of its pillars, namely the four principles. According to this critique, the theory of the four foundations of biological principles is self-contradictory. This is while bioethics, as a set of behavioral norms, may not be recommended and prevalent without ever being based on theoretical foundations. Contrary to secular ethics and current theories of normative ethics, each having focused on one existential dimension of human being as ethical value norm and lack of any attention to other dimensions and, therefore, it is not possible to defend this theory against the critique. On Islamic ethics, however, the critique may not be of any effect; since Islamic ethics regards all aspects of human being. On this basis, convergence of the principles of biological ethics in particular situations may be argued for.
    Keywords: Biological Ethics, Ethics of Research, Justice, Autonomy, Utilization, Being of Harm
  • Qodsieh Akbari , Marzieh Abyari , Afzal Boluki Page 107
    The subject of this paper is to examine and analyze the efficiency, or inefficiency, and the preference of functionalist theories, with an emphasis on Ross`s functionalism and Mill`s view in the field of ethical limitations. The authors have explained the standards for human deeds as being good or bad, right or wrong. The main question of the paper, performed with a descriptive-analytic method, follows as: when meeting ethical limitations, what is preferred, noting duty or its consequence? Achieving a stable and definite ethical criterion leading to the best consequence has necessitated the study. One important goal in the paper lies in explaining the failure of functionalism and conseque in deciding a standard for measuring the value of ethical deeds. One significant finding in the paper lies in the fact that regarding human intention, proximity and divine satisfaction in human deeds will cause both theories to be acceptable, in such a way that, in order to eliminate the limitation and to measure the correctness and inaccuracy of the acts, it may be regarded as the most decisive criterion.
    Keywords: Function, Goal, Proximity, Ross, Mill
  • Abbas Fanniasl Page 123
    The Prophet of Islam has viewed the purpose of be'sat as the completion of moral virtues; such exclusion disagrees with the other purposes of prophecy mentioned in the Quran. It has been intended in this paper to solve the conflict and prove the exclusion. To do so, an attempt has been made to survey Fariqain`s traditional, exegetic and ethical sources and the performed researches of the field and, in this way, with reliance on the position of the Hadith in religious teachings and proving the exclusion of the end of prophecy in the field of ethics and regarding other ends mentioned in the Quran in relation to this final and ultimate end, essential need of morality to prophecy has been explained.
    Keywords: Prophecy, Ethical Values, Ethics, Happiness
  • Seyed Mohammad Reza Mousavi Faraz Page 143
    This paper using descriptive-analytical method compares theological basis of religious ethics from the perspective of Morteza Mutahhari (Muslim contemporary theologian) and St Benedict (father of western Christian monasticism). Belief in God is the most essential basis for every divine religion and school ofreligious ethics. Islamic and Christian ethics are meaningless without the belief in God. Benedict's moral advices, including major moral virtues namely faith, hope and love, is based on this foundation .Religious sacred texts, which are the sources for valuing moral concepts, shall lose their authenticity, without the belief in God. Belief in God results in the belief in the presence of God at all times and His close observation. This, in turn, will bring about the belief in the Resurrection. Mutahhari, too, considers ethics without the belief in God as invalid and unjustifiable. Sticking to moral principles, which has no worldly benefits, will be reasonable only through the belief in God. He mentions that belief in the Resurrection Day shall be an incentive to adhere to moralities and a guarantee for putting them into practice. Mutahhari and Benedict have almost identical point of view on this subject.
    Keywords: Mutahhari, Benedict's ethics, Rule of Benedict, basis of morality, theological foundations.