فهرست مطالب

مطالعات حقوق بشر اسلامی - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدمحمدمهدی غمامی*، جواد محمدی صفحات 9-35
    پرسش از چرایی و امکان الزام قانونی اخلاق ریشه در بنیادی ترین مفاهیم حقوق عمومی همچون آزادی، قانون و اخلاق دارد و کیفیت و حدود دخالت دولت ها در نسبت میان آزادی و اخلاق ظرافت و دقت خاصی می طلبد زیرا توجه به هرکدام از این مفاهیم بدون در نظر گرفتن دیگری می تواند جامعه را با بحران هنجارهای ناهمگون و ناشناخته یا نقض اعتقادات عمومی مواجه نماید. امروزه می توان گفت اصلی ترین و فراگیرترین وسیله بیان آزادانه افکار و عقاید مردم، شبکه های اجتماعی مجازی، به ویژه نرم افزار پیام رسان تلگرام است اما گسترش سریع این گونه ابزارها در میان مردم باعث شده است تا نهادهای اجتماعی و دولت نتوانند در این فضا به شکل موثر در حمایت از الزامات قانونی و اصول اخلاقی وارد شود. سوالی که مطرح می شود این است که «بایسته های حقوقی در الزام به اخلاق در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ و به طور خاص در مورد شبکه اجتماعی تلگرام چه راهکارهایی جهت صیانت از ارزش های اخلاق وجود دارد؟» در این مقاله که به شکل توصیفی و تحلیلی و از طریق بررسی قوانین و مقررات عمومی انجام شده است پس از تبیین سوال و بیان مفاهیم و چهارچوب تحقیق ازجمله مبانی الزام به اخلاق، به جستجو در میان بایسته های مذکور پرداخته شده است تا با جمع بندی قوانین، راهکارهای حقوقی شامل راهکارهای سلبی و ایجابی، برای الزام اصول اخلاقی با رعایت ملاحظاتی ازجمله آزادی بیان و اصل قانونی بودن جرم و مجازات مشخص شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، قانون، آزادی بیان، الزام به اخلاق، تلگرام
  • مهدی اشجعی خامنه*، رضافانی صفحات 37-51
    عکس العملی که در برابر فعل غیر قانونی و مخل نظم عمومی انجام می گیرد، معمولا مجازات نامیده می شود. بین جرم و مجازات باید تناسب وجود داشته باشد و کرامت انسانی متهم نیز در این میان نباید فراموش شود؛ در قرآن کریم به ضرورت این تناسب اشاره شده است. حال با توجه به این که دوره ی صفویه اولین دوره ای است که کشور ایران را در متن یک حکومت کاملا مستقل مذهبی شیعه قرار داده است ؛ ما را بر آن داشت تا در این جستار با استفاده از نظر اندیشمندان حقوق بشر اسلامی و تئوری های موجود، این مطلب را بررسی کنیم که جایگاه اصل تناسب جرم و مجازات در حقوق جزای اسلامی چیست؟ و جلوه های رعایت این اصل در عدالتخانه ی حکومت صفویه که سنگ حکومتی مذهبی و شیعی را به سینه می زند، چیست؟ پس از بررسی و تحلیل نظر اندیشمندان به این نتیجه رسیده ایم که حقوق جزای اسلامی در خصوص جرم و مجازات دارای تناسب بوده و مجازاتها که ضمانت اجرای جرم ارتکاب یافته می باشد، برای حفظ امنیت مردم وضع گردیده و خداوند متعال که از رافت و کرامت بی انتهایی برخوردار است قبل از مجازات خصوصا در قصاص به بخشش مجرم توصیه کرده و اجرای حدود را با کوچکترین شبهه ای ساقط کرده است؛ حتی مشهور فقهای شیعه معتقدند که بموجب قاعده درء همه مجازاتها اعم از حدود و قصاص و دیات و تعزیرات با شبهه ساقط می شوند. اما متاسفانه این مولفه های شرع انور اسلام در حکومت صفوی رعایت نشده است.
    کلیدواژگان: تناسب جرم و مجازات، حقوق بشر اسلامی، کرامت انسانی، مذهب شیعه، صفویه
  • مهوش منفرد*، سید احمد طباطبایی صفحات 53-77
    سازوکارهای ملل متحد برای حمایت بهتر و موثرتر از موازین ارائه شده در اسناد حقوق بشری را می توان به دو دسته تقسیم کرد؛ نهادهای مبتنی بر معاهدات حقوق بشری و نهادهای مبتنی بر منشور. مدافعان و حامیان حقوق بشر در سراسر جهان از لزوم تقویت سازوکارهای ملل متحد برای حمایت موثرتر از موازین مقرر شده در اسناد حقوق بشری حمایت می کنند. اگرچه اولین و مهم ترین روش اجرای اسناد بین المللی حقوق بشر، حمایت ملی و محلی از آنهاست، اما برای اجرای حقوق بشر بین المللی توجه به نقش ملل متحد به عنوان رکن پیشگام بین المللی و کارایی آنها برای حمایت، ضرورتی انکارناپذیر است. ارکان مبتنی بر معاهدات در نه معاهده ی مهم حقوق بشری پیش بینی شده اند و شکل فعالیت آنها بر مبنای روشن حقوقی موجود در خود معاهدت است. با اینکه کار این ارکان از اهمیت زیادی برخوردار است در عین حال با چالش هایی جدی نیزمواجه هستند. مقاله پیش رو با اشاره به برخی از این چالش ها به بررسی این مساله می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، نهادهای مبتنی بر معاهدات، سازمان ملل متحد، حقوق بین الملل
  • عباس میرشکاری*، مرضیه مختاری، سید جواد فراهانی صفحات 79-100
    در این مقاله سعی شده ارزیابی حقوق شهروندی زنان در بستر پیوند قانون اساسی و معاهدات حقوق بشری در نظام قانونی ایران صورت پذیرد تا هم تنسیق قواعد حقوق بشری در نظم حقوقی داخلی (در ارتباط با مباحث شهروندی زنان) امکان سنجی شود و هم ترسیم افق های آینده و نوآوری های تفسیری در چارچوب نظم قانونی مهیا گردد. هرچند منبع پایه ای نظام شهروندی ، قانون اساسی است و علی الاصول وضعیت حقوق،تعهدات و امکان مشارکت زنان به عنوان شهروندان برابر باید در چارچوب آن بازنمایی شود، اما اعلامیه ی جهانی حقوق بشر و میثاقین بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سایر کنوانسیون های حقوق بشری را نیز (که مورد تصویب، الحاق یا امضاء دولت ایران رسیده است و موجب تعهدات بین المللی برای دولت می باشد) می توان از جمله ی منابع قانونی به شمار آورد و در صورتبندی نظام حقوق شهروندی به طور عام و شهروندی زنانه به طور خاص پیش چشم داشت.روزنه های گشوده ی قانون اساسی به سوی معاهدات جهانی حقوق بشر از یک سو و سیاق عبارت بندی عام قانون پیش گفته از سوی دیگر(که امکان کاربردپذیری نظریه های شهروندی را به عنوان ابزار تفسیر اصول قانون اساسی فراهم می نماید) پتانسیل های همیشه تازه ای هستند تا خواست ها، تجربیات زیستی، دغدغه ها و دل مشغولی های زنان را به یک زبان حقوقی برگردان کنند و نو به نو امکان مطالبه ی تضمینات مربوط به شناسایی، اجرا، احترام و تضمین حق ها و آزادی های شهروندی برای زنان را طبق قانون اساسی فراهم نمایند .از این منظر هم چنین می توان نسبت حقوق شهروندی و حقوق بشر را نیز دست کم در ارتباط با مسائل زنان شفاف نمود.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، حقوق شهروندی، حقوق بشر، قانون اساسی، آزادی های عمومی
  • جعفرحیدرقلی زاده*، جمال بیگی، مسعود مطلبی صفحات 101-126
    تروریسم پدیده ای جدید و نوظهوری نیست، بلکه یکی از پیچیده ترین موضوع هایی است که از زمان پیدایش حکومت ها به اشکال مختلف در سراسر جهان وجود داشته و قربانیان بسیاری را گرفته است. اما این پدیده در طول تاریخ به مرور زمان متناسب با شرایط نظام بین المللی، دگردیسی های در شکل و روش های اجرایی داشته؛ به طوری که این پدیده مشحون از بدو حیاتش، قبل ازجنگ جهانی دوم و تا اوایل قرن بیستم، اکثرا مشتمل برکشتن مخالفان سیاسی بود، ولی بعد از گذشت زمان از خشونت علنی و خشن با استفاده از سلاح گرم و سرد به سمت انواع بدون صدا و مخفیانه با تاثیر روحی و روانی شدیدتری گرایش پیدا کرد و از اوایل دهه90 دچار تحول مفهومی شد که از آن به عنوان«دگردیسی مفهومی تروریسم» یاد می شود. این دگردیسی بیشتر در اثر جهانی شدن فناوری اطلاعات و ابعاد گسترده استفاده از سیستم های مجازی و رایانه ها، افزایش مسافت های هوایی، اقتصاد جهانی خصوصی،گسترش و ایجاد شبکه های سازمان یافته بین المللی بود. این نوشتار به بررسی چگونگی دگردیسی مفهومی تروریسم در سه بعد دولتی و غیر قابل کنترل بودن تروریسم، سایبری و سازمان یافته شدن تروریسم و جهانی شدن تروریسم از منظر حقوق بین الملل می پردازد و درصدد اثبات این فرضیه می باشد که مفهوم متاخر آن درگذر از قرن 20 به قرن 21 دچار دگردیسی شده و از تهدیدی ملی به یک تهدید بین المللی و جهانی مبدل گردیده است. روش تحقیق در این نوشتار مبتنی بر مطالعه توصیفی و تحلیل محتوا می باشد.
    کلیدواژگان: تروریسم، تروریسم دولتی، تروریسم سازمان یافته، تروریسم جهانی، حقوق بین الملل
  • سید محمد حسینی، مهرداد محمدی* صفحات 127-151
    در پی پیشرفت صنعت و تکنولوژی در قرون اخیر، محیط زیست و منابع طبیعی آن به شدت مورد استفاده قرار گرفته شده و رو به زوال نهاده اند، که نتیجه منطقی آن آلودگی و تخریب بیش از حد آنها بوده است. با گسترش مباحث حقوق بشر مخصوصا در سیاق حقوق بین الملل در طی قرن گذشته این سوال همواره مطرح بوده که آیا بشر، حقی نسبت به محیط زیست و منابع طبیعی موجود در آن دارد، و به عبارت رساتر این حق نوعی از حقوق بشر محسوب میشود؟. فرضیه این تحقیق آن است که حق بر محیط زیست الزاما یک حق بشری محسوب نمی شود اگرچه ارتباط تنگاتنگی با حق بشر دارد. این پژوهش در صدد است با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی موشکافانه و دقیق نسبت به ابعاد مختلف موضوع و با رویکردی حقوقی پرداخته و دیدگاه های مختلف نسبت به ارزش و کاربرد محیط زیست را بررسی نموده و در نهایت پس از تبیین رابطه محیط زیست با حقوق بشر به مهمترین مصادیق حق بر محیط زیست به عنوان یک حق بشری اشاره کند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، محیط زیست، حق بر محیط زیست، انسان محوری، طبیعت محوری
|
  • Seyed Mohammad Mahdi Ghamami*, Javad Mohammadi Pages 9-35
    The question of the reason and the possibility of the legal enforcement of morality is rooted in the most fundamental concepts of public law, such as liberty, law, and morality, and the quality and extent of government interference in the relation between liberty and morality requires subtlety and precision, because paying attention to each of these concepts without regard to the other Can clash society with the crisis of heterogeneous nor unknown norms or violations of public opinion. Nowadays we can say that the main and most widely used means of expressing people’s thoughts and ideas is virtual social networks, especially telegram messaging software, but the rapid spread of such tools among the people has made it impossible for social institutions and government to effectively support moral enforcement and principles in this area. The important question is “What are the legal requirements for morality enforcement in the Islamic Republic of Iran? And in particular, on the social network of telegram, what are the solutions to protecting the values of morality? “In this paper, that is descriptive and analytical through the review of general laws and provisions, after explaining the questions and expressing the concepts and framework of research, including the foundations of morality enforcement. We search among the abovementioned requirements by collecting laws in order to identify legal solutions, including positive and negative solutions, to the determination of moral principles, including observance of considerations such as freedom of speech and the legality of the offense and punishment.
    Keywords: Morality, Law, Freedom of speech, enforcement of morality, Telegram
  • Mehdi Ashjaei Khameneh*, Reza Faani Pages 37-51
    A reaction against an unlawful verb can be punished there must be proportionality between crime and punishment and the human dignity of the accused should not be forgotten; in the Holy Qur’an, this is fully explained. now, given that the Safavid period is the first time that has put Iran in the context of a completely independent Shia rule. we have tried to try to find out in this paper, which is done in a library method, to find out, using the views of scientists and theories Islamic human rights . Is this proportioned in Islamic penal law? Is the Safavid government, which kills a religious and Shiite shrine, is seen in this royal justice, or only the government, in its appearance, carries the name of Islam and Shi’a, and the Safavid kings did not stop injustice and torture? the result is that Islamic penal law is proportionate in terms of crime and punishment, and the penalty for committing a crime has been committed. and to protect the safety of the people, God Almighty, however, has the privilege and dignity, recommends more than punishment, especially in Qisas, for the forgiveness of the offender, and has implemented the limits with the slightest doubt.
    Keywords: Proportionality of crime, punishment, Islamic human rights, human dignity, Shia religion, Safavid
  • Mahvash Monfared*, Seyed Ahmad Tabatabaei Pages 53-77
    The United Nations (hereinafter UN) mechanisms for better and more effective support of the standards stipulated in the human rights instruments, can be divided into two categories, treaty-based bodies and charter -based bodies. The proponents of human rights around the world, support the necessity to strengthen the United Nations mechanisms for more effective protection of the rights that have been stipulated in human rights instrument. Although the first and most important method for implementation of international instruments on human rights, are national and local support for them, but for the implementation of the international human rights, attention to the UN’s role as a pillar of the international pioneer and performance to support it, is a fundamental necessity. The pillars of treaties- based bodies have been predicted in nine human rights treaties, and the shape of their activities have been based on the existing clear laws in the treaties. Although the work of the pillars has the utmost importance, yet they face with serious challenges. This article discusses this issue by referring to some of these challenges.
    Keywords: Human rights, Treaty-based bodies, The United Nations, International law
  • Abas Mir Shekari*, Marzieh Mokhtari, Seyed Javad Farahani Pages 79-100
    This article tries to review the concept of women’s citizenship rights in context of the theory of the relationship between the Constitution and human rights treaties under Iranian legal system; both to apply the human rights rules at domestic law and legal order (specially related to issues about women’s citizenship) and also to provide new possibilities for creative interpretation of domestic codes and regulations and propose new solution about women’s concerns. Despite of the fact that the Constitution shall be considered as the main source and basic code about all citizenship issues and considering the fact that the rights, responsibilities and also any kind of possibility for each woman as e free and independent citizen for social and political participations, shall be recognized and construed under the Constitution, but we still believe that human rights declaration and both international civil and political rights covenant and international economic, social and cultural rights covenant and all other international human rights conventions, -which have been approved and ratified by the Iranian government following constitutional arrangements and practices, and therefore resulted to international responsibilities of Iranian government-shall be considered as important part of legal sources and we can highlight these legal documents to clarify the structure of Iranian citizenship rights system and its various aspects(specially about women’s legal issues). The flexibilities and possibilities to accept international treaties in domestic order under the constitution arrangements and also basic principles of the constitution to recognize women’s rights as equal as men are potential legal instruments to represent women’s concerns, experiences, challenges and wishes by legal wording. Women can always use these measures and principles to ask the legal system to recognize, respect, execute and protect their rights and freedoms under the constitutional law. This approach even can clarify the relationship between human rights and citizenship rights about the women’s issues.
    Keywords: Women's rights, Citizenship rights, Human rights, Constitutional law, Public freedoms
  • Jafar Heidar Gholizadeh*, Jamal Beigi, Masoud Motallebi Pages 101-126
    Terrorism is not a new and modern phenomenon, but is one of the most complex issues which have been in various kinds since the emersion of governments and has had many victims. But during the years this phenomenon with the terms of international system, have been some evolutions in the shape and methods of implementations. Somehow this phenomenon from the beginning, before the 2nd worldly war and till the earlier of 20th century, mostly had been included in killing of the opponents, but during the time, they tended to common violence and harsh by using of different weapons to the varieties of silence and private weapons but more frightening with the high influence of spiritual and mental effects, and since the earlier of the 90s it got into the conceptual evolution which called as a ``metamorphism terrorism``. This evolution was mainly because of developed global technology and improving of information and increasing of fly distances, private global economics, developing and creating of organized international networks and dimensions of using of figurative systems and computers. This paper is investigating and studying of how terrorism evolution concept in three dimensions: uncontrollable terrorism, organized terrorism and globalization terrorism in international law and is going to affirm this hypothesis which its last concept is passing from 20th century to 21st century, from international terrorism to global metamorphism terrorism and its cause is a wide metamorphism in expansion of technology and globalization terrorism. The research method of this paper is attributive study and content analysis.
    Keywords: Terrorism, Governmental terrorism, Organized Terrorism, Global Terrorism, International Law
  • Seyed Mohammad Hosseini, Mehrdad Mohammadi* Pages 127-151
    In the course of last decades, and in line with the progress of technology, Environment and Natural Resources have severely affected due to human activities. These changes caused serious Pollution and Degradation of Environment in its different areas. In this context, There exists a question alongside the Development of Human Rights issues that whether Human has a right to Environment and its natural resources or not. In other words is this right a kind of Human Right that all humans are entitled to according to the rules and standards of human rights. Precise Answer to this Question depends on different Views to the Values and Functions of Environment. This research attempts to analyze the exact relationship between environment and human right from a legal point of view, and provides the most important examples of the right to environment as an important environmental right in order to explain and understand this right as a human right.
    Keywords: Human Rights, Environment, Right to environment, Anthropocentric, Ecocentrism