فهرست مطالب

پژوهش های زبانشناختی در زبان های خارجی - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش های زبانشناختی در زبان های خارجی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا دوستی زاده *، فاطمه ارزجانی صفحات 167-190
    «توانش ارتباط بین فرهنگی»بعنوان یکی از موئلفه هایی مطرح است که در صورت وجودآن زبان آموز می تواند در جامعه زبان مقصد علاوه بر تسلط زبانی به فرهنگ آن جامعه نیز مسلط باشد. مسلم است شرط اساسی کسب این توانش، تسلط به مهارت های چهارگانه زبانی بطور کل و اکتساب توانش های دستوری و گفتمانی بطور جزءاست. نقش کتاب های آموزشی را نمی توان در مسیر تحقق این توانش انکار کرد، بطوری که ارایه ی مباحث فرهنگی اساس این اکتساب محسوب می شود. مقاله حاضر ضمن بررسی نظریه های موجود درزمینه توانش ارتباط بین فرهنگی و راه ها و نشانه های کسب آن به بررسی نقش کتاب های درسی بومی در این نوع اکتساب می پردازد.لذا این تحقیق به بررسی کتاب آموزشی زبان آلمانی پیش دانشگاهی با توجه ویژه به نظریه های توانش بین فرهنگی وهمچنین نظریه های بررسی کتب درسی می پرازد ودر این راستا نه تنهاعدم احراز توانش ارتباط بین فرهنگی دراین کتاب آموزشی مشخص می شود بلکه گرایش به فرهنگ آلمانی در کتاب را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: توانش ارتباط بین فرهنگی، توانش دستوری، توانش راهبردی، کتاب آموزشی بومی، مهارت های جهارگانه
  • عباسعلی رضایی، مصطفی مهدی زاده* صفحات 191-214
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیرات برنامه ریزی راهبردی، نوعی از برنامه ریزی قبل از انجام وظیفه، بر روی دقت و شیوایی شرکت کنند گان فارسی زبان در حال یادگیری زبان انگلیسی در سه سطح توانش پایین، متوسط و بالا طراحی و اجرا شد. نود شرکت کننده فارسی زبان درحال فراگیری انگلیسی به سه گروه برابر سطح پایین، سطح متوسط و سطح بالا تقسیم شدند، سپس کارکرد شفاهی آنان بر روی یک وظیفه روایتی بررسی و واکاوی شد. آزمون های t انجام شده بر روی داده ها نشان داد که شرکت کنندگان سطح زبانی متوسط، هم از نظر دقت و هم از نظر شیوایی، بیشترین بهره بری را از برنامه ریزی راهبردی بردند. اما شرکت کنندگان سطح زبانی پایین، هیچ بهری از دقت و شیوایی نبردند. شرکت کنندگان سطح زبانی بالای دارای زمان برنامه ریزی راهبردی، شیوایی فزونتری از خود نشان دادند. نتیجه این پژوهش آموزش زبان وظیفه محور، پیشنهاد هایی را برای شیوه آموزش زبان انگلیسی و نکته هایی برای پژوهش های بیشتر و گسترده تر ارائه داده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی هدایت نشده، دقت تولید شفاهی، شیوایی تولید شفاهی، آموزش زبان وظیفه محور، فراگیری زبان دوم
  • مهوش خواجوی*، فرهاد طهماسبی صفحات 215-242
    نشانه شناسی ساختارگرا درپی کشف نشانه های درون متن است وساختارگرایان، معنارادر روابط میان اجزای متن می جویند؛آنها با خوانش خلاق در پی یافتن نشانه ها هستند،تا به مفهوم متن دست یابند. ساختارگرایی بانظریه ((دریافت)) همسویی دارد؛ قبل ازطرح مبحث ساختارگرایی متن درسایه مولف قرارداشت اماپس ازاین که رولان بارت نظریه ی((مرگ مولف)) رامطرح کرد،خواننده،خوانش خلاق واکتشافی متن، اهمیت یافت.
    پس ازبارت نظریه پردازان مختلف ازمنظرهای گوناگون به خوانش متون روی آوردند،ازجمله ریفاتر که معنای متن راحاصل دریافت هاوانتظارات خواننده می داند و یاکوبسن ،عوامل سازنده پیام راکه دربردارنده متن هم هست شامل:گوینده،مخاطب،موضوع ،پیام،مجرای ارتباط ورمز می داند،وی این اجزا را پردازنده نقش های شش گانه زبان (عاطفی،ترغیبی ،ارجاعی، فرازبانی، همدلی وادبی) می شمارد هدف مقاله آن است که نشان دهد الگوی ساختارگرای ریفاترو یاکوبسن درتحلیل شعر((مسافر)) تاچه اندازه به خوانش خلاق شعرمنتهی می گردد.
    بخش اول این مقاله، به معرفی رویکرد نظری ریفاتر وسپس برمبنای آن به خوانش شعر((مسافر)) می پردازد. ودربخش دوم نیز،الگوی ارتباط یاکوبسن را طرح وبرمبنای آن پیام های متن را مشخص می کند.
    نتیجه پژوهش بیانگراین نکته است که اگرچه هردوالگو به دریافت ها وبرداشت های مشابهی منتهی می شوند، الگوی ریفاترکارآمدتروگسترش پذیرتر به نظرمی رسد
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ساختارگرایی، ماتریس، هیپوگرام، انباشت، الگوی ارتباط
  • ملیحه سادات موسوی *، محمودرضا عطایی، عصمت بابایی صفحات 243-266
    هدف اصلی ارزشیابی استاندارد-محور تضمین کیفت و مسئولیت پذیری معلمان در محیطهای آموزشی است. این پژوهش سعی در ارزشیابی صلاحیت حرفه ای معلمان سطح بزرگسال شاغل در آموزشگاه های خصوصی ایران دارد. بدین منظور، 385 معلم شاغل به خدمت در اقصی نقاط ایران به پرسشنامه خودارزیابی معلمان زبان (نویسنده و همکاران، 2016) پاسخ دادند. به علاوه، با 25 نفر از آنها در مناطق مختلف مصاحبه شد و 32 نفر از این معلمان در حین تدریس در تهران و حومه تهران مشاهده شدند. نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده نقاط ضعف و قوت معلمان زبان انگلیسی سطح بزرگسال شاغل در بخش خصوصی در پنج مولفه توصیف زبان و درک فرایند فراگیری و رشد زبان، مهارت بین فرهنگی، مهارت ارزیابی، مهارت برنامه ریزی، به کارگیری، و مدیریت کلاس، و مهارت حرفه ای است. نتایج تحقیق حاضر دارای کاربردهای مهمی برای سیاستگذاران ، برنامه ریزان ، اساتید، و مربیان معلمان در رشته آموزش زبان انگلیسی است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی معلم، شاخصه عملکرد، بخش خصوصی، استانداردهای کیفی، توان حرفه ایی
  • آذین حسین زاده*، الهام علیزاده صفحات 267-286
    ازبرخوانی، کمک ابزار آموزشی موثر، اما غایب در ساختار نظام آموزش زبان خارجی در ایران صحبت بر سر چگونگی آموختن زبان خارجی، گفتاری بحث برانگیز است. بسیاری در این زمینه نظریه پردازی کرده اند. ازبرخوانی، از مهم ترین ابزارهای شناخته شده ای است که در گذشته، در کشور ما و به ویژه در مدارس بین المللی دوزبانه کاربرد فراوان داشته است. درپی برچیده شدن این گونه مدارس، ازبرخوانی نیز تا حدود فروانی از گستره روش های زبان آموزی برون رفته و به دست فراموش سپرده شد. در این مقاله، تلاش کرده ایم تا با توجه به تشکیل کمیته های تخصصی برای کاربست پاره ای دگرگونی ها در سرفصل دروس، با پژوهش میدانی و استناد به تجربه های بخشی از دانش آموزانی که پیش از این در این مدارس درس خوانده و هم اکنون به تدریس زبان خارجی در دانشگاه ها مشغولند و نیز با به کارگیری این شیوه آموزش، بین دو گروه مختلف از دانشجویان، یکی با استفاده از ازبرخوانی و دیگری بدون استفاده از آن، سهم انکارناپذیر این ابزار را بررسی و بر به کارگیری دوباره آن تاکید کنیم.
    کلیدواژگان: آموزش زبان، ازبرخوانی، رویکرد ارتباطی، ترانه، مدارس بین المللی
  • شهرزاد امینی*، رضا غفارثمر، مجید نعمتی صفحات 287-316
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه میان انواع بازخورد ،یادگیری خودتنظیمی و پیشرفت نگارش انجام شد. بدین منظور، از طرح تحقیق شبه تجربی استفاده شد که در آن سه گروه آزمایشی برای هر یک از سه نوع بازخورد و یک گروه گواه در نظر گرفته شد. تعداد 30 فراگیر زبان در هر یک از گروه ها حاضر بودند و پرسشنامه ارزیابی خودتنظیمی آکادمیک را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند و نگارش آن ها پیش و بعد از دریافت آموزش ارزیابی شد. نتایج آماری نشان داد که تفاوت معناداری بین توانایی خودتنظیمی چهار گروه با توجه به نوع بازخورد دریافتی وجود ندارد. علاوه بر این، نتایج آزمون t زوجی نشان داد که تفاوت آماری معناداری بین توانایی خودتنظیمی چهار گروه در پیش آزمون و پس آزمون وجود ندارد. نتایج آماری رابطه ی ضعیف و مثبتی را بین توانایی یادگیری خودتنظیمی و پیشرفت نگارش از طریق دریافت بازخورد معلمان نشان داد. در مقابل، رابطه ی ضعیف و معکوسی بین توانایی خودتنظیمی و پیشرفت نگارش از طریق بازخورد همسالان، مبتنی بر رایانه و بدون بازخورد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رایانه، بازخورد، همسالان، مهارت نوشتاری، یادگیری خودتنظیمی
  • محمد جواد هادی زاده*، محمد تقوی صفحات 317-340
    با تحول آموزش زبان دوم از آغاز قرن نوزدهم رویکردها و روش هایی همچون روش دستور-ترجمه، روش شنیداری-گفتاری و روش مستقیم در این زمینه به کار گرفته شده اند؛ با طرح نظریه ی آموزش زبان ارتباطی نیز رویکردهای محتوامحور متعددی شکل گرفت. آموزش مبتنی بر داستان یکی از رویکردهای مهم آموزش زبان دوم است که در مقاله ی حاضر معرفی گردیده و نشان داده می شود که برای آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان به عنوان رویکردی کارآمد می تواند مورد توجه قرار گیرد. در این نوشتار پس از مروری کلی بر روش های مختلف آموزش زبان و بیان اهمیت هر یک، بر آموزش مهارت زبانی از طریق داستان گویی تاکید می شود و از میان داستان های موجود در زبان فارسی داستان های مثنوی که برآمده از ارزش های عام بشری هستند به عنوان منبعی معتبر برای تولید محتوای آموزشی انتخاب می گردند. با این انتخاب علاوه بر معرفی جنبه های مختلف فرهنگ ایرانی اسلامی می توان به یک رویکرد بومی در آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان نیز نزدیک شد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی، نظریه های یادگیری زبان، رویکرد فرهنگی، آموزش مبتنی بر داستان، داستان های مثنوی
  • سید محمد علوی، محمد تمیمی * صفحات 341-372
    این پژوهش بر آن است تا در راستای نیل به الگوی بافت محور آموزش و پرورش، به عنوان ضرورتی برای توسعه پایدار، نقش فرهنگ را در یکی از مهمترین روش های تدریس یعنی یادگیری گروهی بررسی و واکاوی کند. بدین منظور شرکت کنندگان در پژوهش که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، به ترتیب به دو پرسشنامه پیرامون شاخص های فرهنگی و یادگیری گروهی پاسخ دادند. در این پژوهش برای پایایی از شاخص پایایی گویه راش، برای روایی از تحلیل عامل تاکیدی به همراه شاخص برازش راش، و برای تحلیل داده ها از رگرسیون چندگانه استفاده شد.. نتایج تحلیل از یک سو نشان داد که عدم تطابق فرهنگی می تواند ابعاد شناختی یادگیری گروهی را به طور معنی داری متاثر سازد و بدین جهت کارامدی یادگیری گروهی را تحت الشعاع خود قرار دهد. از سوی دیگر دریافتیم که این تاثیر چندان بزرگ نیست که به بهانه ای برای عدم استفاده از یادگیری گروهی تبدیل شود. این یافته ها بر لزوم توجه به آموزش بافت محور معلمان برای اجرای کارامد یادگیری گروهی صحه می گذارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، یادگیری گروهی، ابعاد شناختی، آموزش و پرورش بافت محور، اثربخشی، خرد جمعی ناسازگاری فرهنگی
|
  • Mohammad Reza Doostizadeh *, Fatemeh Arzjani Pages 167-190
    Intercultural communication is to be noted as a competence, with these competences can educate a learner not only the foreign language but also the culture of the alien society power.Of course, the basic conditions for the acquisition of these skills are, acquisition of the four language skills in general and taking note of grammatical and discursive competence in individuals.The role of textbooks can not be denied for the realization of this potential.The Presentation the cultural themes in a textbook should be the acquisition of such competence.This article analyzes the theories of intercultural communication competence in terms of both the opportunities and signs of the acquisition of these competences and focussed on the role of textbooks to it.Therefore, this study examines the text books of German pre-university education with special attention to intercultural competence theories as well as study on the theories which check the text books,and in this regard, not only non-recognition of intercultural Communication competence will be determined in this textbook, but also the orientation to German culture specifies.
    Keywords: Intercultural Communication Competence, grammatical competence, strategic competence, regional textbooks, four language skills, discursive competence
  • Abbas Ali Rezaee, Mostafa Mehdizadeh* Pages 191-214
    This study set out to investigate the differential effects of unguided strategic planning on the accuracy and fluency of low-, mid-, and high-proficiency learners’ oral production. Sixty participants were assigned to two equal groups of low- and mid-proficiency. Thirty English major graduate students of the University of Tehran, Iran, were also assigned to a high-proficiency group. The participants within each proficiency group were divided into two groups of unguided strategic planning (USP) and no planning (NP), and their oral productions of a narrative picture story task were audio-recorded, transcribed, segmented, coded, and scored for measures of accuracy and fluency. The results of a set of t-tests revealed that the mid-proficiency participants benefited most from strategic planning, as both the accuracy and fluency of their oral production improved. Low-proficiency participants, in contrast, showed no sign of improved accuracy or fluency under the SP condition. High-proficiency participants also demonstrated higher fluency after the strategic planning opportunity. The findings of the study are discussed within the wider framework of Task-Based Language Teaching (TBLT).
    Keywords: Task-Based Language Teaching, unguided strategic planning, oral production, Accuracy, Fluency, Proficiency
  • Mahvash Khajavi *, Farhad Tahmasebi Pages 215-242
    Structural semiotics is interested in finding signs in a text and structuralists look for meanings in the relations among text components. Relying on creative reading, they try to find signs to achieve the correct context.
    Structuralism is compatible with the "reception" theory. Before introduction of structuralism, texts were influenced by authors. However, upon the introduction of the "Death of the Author" theory by Roland Barthes, the reader as well as creative and heuristic reading of texts obtained prominence.
    After Barthes, several theorists turned to reading contexts through different perspectives Riffaterre, argues that the concept and meaning of a context is the result of the findings and expectations of the reader Jakobson, refers to the speaker, the audience, the theme, the message, the communication channel and the code as the constituent factors of a message which also includes text. He describes these factors as determinants and processors of the six aspects of a language (i.e. conative, phatic, referential, meta-lingual, expressive and poetic aspects).
    In study, an attempt is made to show that analyzing Mosafer poem through Riffaterre and Jakobson's structural model would lead to a creative reading of poem.
    The first part of paper introduces the theoretical approach of Riffaterre and subsequently commences the reading of Mosafer. The second part starts with an introduction to Jakobson's communication model and determines the text's message based on this model.
    The result of this study indicates that although both models lead to similar perceptions and findings, Riffaterre's model seems more effective and more expansible.
    Keywords: Semiotics, structuralism, Matrix, Hypogram, accumulation, Communication Model
  • Malihesadat Moosavi *, Mahmoodreza Ataei, Esmat Babaei Pages 243-266
    Quality assurance and accountability of EFL teachers in the educational context are the main aims of standard-based evaluation. This study aimed at evaluating professional competence of in-service adult-level EFL teachers in the private sector. To this end, the self-assessment questionnaire was responded by 385 EFL teachers working in the private sector in South, North, East, West, and Center of Iran. Moreover, 32 EFL classes in the private sector were observed in Tehran and Suburbs of Tehran and 25 EFL teachers working in private sector in different parts of Iran were also interviewed. Indeed, the findings of the present study unraveled the strength and weakness of adult-level EFL teachers in five domains of professional competence including describing language and understanding language acquisition and development processes, intercultural skill, assessment skill, professionalism skills, and planning, implementing, and managing instruction. The results of the present study may have potentially significant implications for Iranian ELT policy making, ELT program development, teacher education, and teacher training.
    Keywords: Teacher Evaluation, Performance Indicator, Private sector, Quality Standards, Professional Competence
  • Azine Hossein-Zadeh * Pages 267-286
    In the contemporary world, how to speak a foreign language has become the most controversial category, and many theorists have used various tools to stress on it. Recitation is one of those tools that has been used in past decades in our country. Especially in international bilingual schools there have been frequently used. And at the academic record of students, these grades were inserted for that course. However after the victory of Revolution and the following of abolition of such schools recitation was out and gradually was forgotten. In this essay by the use of free research we have tried by the citing statics and experiences of some of the students that have studied at that schools and now are teaching foreign languages at colleges or institutes, and also with utilization of this method in French classes of Hakim Sabzevari university, between two groups of students, one by recitation and the other without it, show the undeniable contribution of this tool and emphasize on using this method again as before.
    Keywords: teaching foreign language, Recitation, Song, communicative approach, international schools
  • Shahrzad Amini * Pages 287-316
    This study intended to investigate the relationship among feedback types, self-regulated learning, and writing achievement. To this end, a type of the non-randomized control group pre-test post-test design, was applied, where three experimental groups, for the three types of feedback as treatments, and a control group were postulated, each including about 30 Iranian EFL students, who were pre-post tested through the Academic Self-Regulated Learning Scale (ASRL-S) questionnaire, and whose writings were inter-rated both before and after the treatments. The results of the one-way between-groups ANOVA indicated a statistically insignificant difference between the self-regulatory ability of the four groups with respect to the type of feedback they received. Moreover, the results of paired samples t-test showed a statistically insignificant difference in all the four within-group self-regulatory abilities from pretest to posttest. Furthermore, the results of Pearson product-moment correlation coefficient indicated a small positive correlation between self-regulatory learning and writing achievement with teacher feedback; however, small negative correlations were revealed between self-regulatory learning and writing achievement with peer, computer-assisted, and no feedback.
    Keywords: Computer, feedback, Peer, self-regulated learning, teacher, Writing
  • Mohammadjavad Hadizadeh* Pages 317-340
    With the development of second language teaching since the beginning of the nineteenth century, approaches and methods such as grammar-translation method, audio-lingual method and direct method have been employed in this field; several content-based approaches was also emerged by introducing the theory of communicative language teaching. Story-based instruction is considered as one the major approaches of second language teaching, which is introduced in the present paper, and it is shown that it can be considered as an efficient approach for teaching Persian language to the non-Persians. After reviewing the various methods of language teaching and explaining the importance of each one, this paper has emphasized on teaching language skills through storytelling. Among the stories in Persian language, Masnavi stories are selected as an authoritative resource for producing educational content, which are derived from human common values. In addition to introducing various aspects of Islamic Iranian culture, a native approach in teaching Persian language to the non-Persians would be achievable through this choice.
    Keywords: Persian language pedagogy, Language learning theories, Cultural approach, Teaching through story, Tales from Masnavi
  • Sayyed Mohammad Alavi, Mohammad Tamimy * Pages 341-372
    This study attempts to investigate how culture affects the cognitive drivers of Cooperative Learning (CL) so that the way for the culturally responsive education, as an imperative for sustainable development, is further paved. For this purpose, perceptions of 241 and 200 Iranian learners of English as a Foreign Language (EFL), arrived at through convenience sampling, were respectively solicited about their culture and experience of group work using two questionnaires whose constructs’ psychometric properties were double checked using CFA and Rasch. The data were analyzed using forced entry multiple regression and the results suggest that: (a) the cultural factors can significantly predict the cognitive drivers of CL and as a result, its classroom practice can be troubled by mismatching cultural factors including assertiveness and future orientation; (b) the role of culture, notwithstanding its significance, is not too big to have CL simply abandoned on the pretext of neo-colonialism; (c) contextualized teacher development is necessary to have CL effectively implemented.
    Keywords: Culture, cooperative learning, Cognitive Drivers, Culturally Responsive Education, Group Work, Mutually Shared Cognition, Cultural Conflict