فهرست مطالب

مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • کریم اسگندری *، شادی عرفای جمشیدی صفحات 8-34
    هوش فرهنگی مهم ترین ابزاری است که می تواند برای مواجهه مناسب با موقعیت های چند فرهنگی به کار گرفته شود. اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین، رهنمودها و توصیه های بسیاری در هر جنبه از زندگی بشر را دارا می باشد و قرآن به عنوان یک راه کار بزرگ الهی برای انسان ها بهترین و با قوام ترین راه را به بشریت ارایه می دهد و انسان ها را به سمت راهی که مطمئن تر و مستحکم تر است هدایت می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مولفه های هوش فرهنگی روسای شعب بانک ملت از دیدگاه اسلام و قرآن می باشد. برای این منظور هوش فرهنگی بر اساس نظریه تلفیقی «انگ، ونداین و کریستین که » و «قرآن و اسلام» در چهار مولفه هوش فراشناخی اسلامی- ایرانی، هوش شناختی اسلامی- ایرانی، هوش انگیزشی اسلامی- ایرانی و هوش رفتاری اسلامی تعریف شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، روسای شعب بانک ملت استان آذربایجان شرقی می باشد که تعداد آن ها 71 نفر می باشند. ابزار جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه می باشد که پس از سنجش روایی و پایایی آن، در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات حاصله با استفاده از روش های آماری توصیفی تلخیص و طبقه بندی شد و برای آزمون سوال های پژوهش از آزمون One T-Test Sample و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج حاصله بیان گر آن است که وضعیت هوش انگیزشی اسلامی- ایرانی روسای شعب بانک ملت نسبت به سایر مولفه های هوش فرهنگی اسلامی- ایرانی وضعیت بهتری دارد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی اسلامی- ایرانی، هوش فراشناختی اسلامی- ایرانی، هوش شناختی اسلامی- ایرانی، هوش انگیزشی اسلامی- ایرانی، هوش رفتاری اسلامی- ایرانی
  • عبدالحسین کلانتری*، هابیل حیدرخانی، سیروس محبی صفحات 36-58
    اقتصاد مقاومتی یک شعار نیست، یک واقعیت اقتصادی است که شاخص های آن ریشه در عمل دارد، نه حرف. در بحث اقتصاد مقاومتی نباید همه ی مسئولیت ها و وظایف را به گردن دولتمردان انداخت، بلکه نقش مردم بسیار مهم تر و حساس تر می باشد.
    با توجه به اهمیت موضوع اقتصاد مقاومتی، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار تحقیق پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS، به دنبال بررسی نقش سرمایه اجتماعی در گرایش به الگوهای اقتصاد مقاومتی می باشد. جامعه آماری پژوهش شهروندان 18 سال به بالای شهر کرمانشاه می باشد که با استفاده از فورمول کوکران تعداد 384 از آنها به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است.
    نتایج این تحقیق نشان دهنده ی رابطه ی مثبت، مستقیم و معنادار بین تمامی متغیرهای مستقل و متغیر وابسته پژوهش می باشد. بدین صورت که هرچه میزان کل سرمایه اجتماعی(32/0) و شاخص های آن یعنی اعتماد اجتماعی (38/0 =P)، انسجام اجتماعی (31/0 =P)،مشارکت اجتماعی (33/0 =P)، آگاهی اجتماعی (30/0 =P) و تعامل اجتماعی (24/0 =P) در بین شهروندان بیشتر باشد گرایش به الگوهای اقتصاد مقاومتی بیشتر امکان پذیر می گردد. همچنین نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز نشان دادند که متغیر سرمایه اجتماعی در مجموع 48/0 از واریانس متغیر گرایش به اقتصاد مقاومتی را تبیین می کند،با مدنظر قرار دادن مقادیر مربوط به حجم اثر شاخص ضریب تعیین این مقدار در حد متوسط (23/0) برآورد می شود.
    کلیدواژگان: الگوهای اقتصاد مقاومتی، بیانات مقام معظم رهبری، سرمایه اجتماعی، شهر کرمانشاه
  • هاشم زارع * صفحات 60-81
    بی شک امروزه بالندگی علوم مختلف در پیدایش دانش های نوین مدیون افرادی هستند که بدون تعصب و با استفاده از علوم درون و بین رشته ای در یک فرآیند منطقی و با استفاده از برهان های نوین علمی و بدون نگرانی از شرایط و جو حاکم بر جامعه علمی، به مسائل پیش رو می نگرند. در این بین علم اقتصاد و عالمان این علم نیز از این امر مستثنا نمی باشند. با توجه به شرایط امروز جهان دیگر زمان آن رسیده که عالمان اقتصاد اسلامی با اعتقاد خردمندانه بر دانش الهی خود برای بسیاری از سوالات پیش روی اقتصاددانان در دنیا پیش قدم شوند و هیچ هراسی در این جهاد بزرگ به دل راه ندهند. تلاش و مطالعه پیش رو رشحه ای از دریای ژرف و عمیق مبانی اقتصاد اسلامی است که سعی می کند با تکمیل فروض و ارائه راهکار اسلامی، وجود تعادل رقابتی را به شرط وجود تعادل جبرانی از فضای نظری به سوی عالم واقعیت سوق دهد. به عبارت دقیق تر با فرض وجود تعادل جبرانی، از طریق انتقال بخشی از ذخایر دارایی و مازاد درآمد تحت عنوان خمس و زکات و نه هرگونه پرداختی دیگری(این دو نوع پرداختی دارای قواعدی است که با تئوری سازگاری دارد) به افراد با درآمد منفی و یا دچار ورشکستگی، تعادل رقابتی در چارچوب یک اقتصاد اسلامی امکان پذیر و هیچگاه نقض نگردد.
    کلیدواژگان: تعادل رقابتي، تعادل جبراني، اقتصاد اسلامي، زکات، خمس
  • علی اکبر ایزدی فرد، سید مجتبی حسین نژاد * صفحات 83-104
    از جمله مباحث مهم در حوزه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، مباحث فقه الکترونیک است. با توجه به نقس اساسی االکترونیک و اینترنت در پیشرفت جامعه، اهمیت فقه الکترونیک و کاربرد آن در حوزه حقوقی و قانونی و حوزه شریعت اسلام بر کسی پوشیده نیست. نگارندکان در این تحقیق پس از بررسی واژه ها و مفاهیم کلی و اهمیت فقه الکترونیک و کاربرد آن در حوزه حقوقی و قانونی و شریعت اسلام، به بررسی تطبیق حکم وضعی و تکلیفی فعل و انفعالات الکترونیکی پرداخته و به این نتیجه می رسند که مقتضای قاعده در رابطه با حکم وضعی و تکلیفی اعمال الکترونیکی، همان حکم وضعی و تکلیفی نوعی سنتی از آن است. سپس در نهایت به ادله مشروعیت اعمال الکترونیکی پرداخته و پس از پاسخ به اشکالات مقدر یعنی مناقشه موضوعی مشروعیت اینترنت و بررسی ادله حکم تکلیفی و وضعی مصادیق و اعمال اینترنتی، معتقد به تعمیم حکم به نوع مجازی و الکترونیکی این دسته از اعمال می باشند.
    کلیدواژگان: فقه، الکترونیک، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اطلاق و عموم، اصالهالفساد، اصالهالصحه
  • اکرم مولوی زاده*، عالیه شکربیگی، غلامرضا خوش فر صفحات 106-128
    تمایزات سبک های زندگی ربط وثیقی با میزان مصرف فرهنگی دارد. بنا بر نظر بوردیو، آنچه تعیین کننده نحوه گزینش ژانرهای مختلف کالاهای فرهنگی است، تعامل نظامی از رویه های ادراک و ارزیابی (ذائقه)، و نظامی از اعمال قابل طبقه بندی است که سبک زندگی را ایجاد می کند. سبک های زندگی موجب نوعی نظم منطقی در مصرف فرهنگی می شوند که بر اساس آن می توان افراد را بر حسب تشابهات و یا تمایزاتشان در سطوح عالی، میانی و عامی قرار داد. پژوهش حاضر، با هدف شناسایی رابطه بین سبک زندگی (ایرانی- اسلامی) و مصرف فرهنگی شهروندان گرگانی بر مبنای نظریه های جامعه شناسی، به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق 350676 نفر شهروندان گرگانی بالاتر از 18 سال بوده اند که تعداد 384 نفر به عنوان نمونه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک (با استفاده از نقشه حوزه و بلوکهای شهری) انتخاب شده و به پرسشهای تحقیق پاسخ داده اند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته بوده که با اعتبار یابی محتوایی از نوع صوری توسط کارشناسان و پایایی مطلوب (ضریب آلفا ی کرونباخ=933/0) مورد تایید قرار گرفت. نتیجه تحقیق نشان دهنده رابطه معنادار (409/0r=) بین دو متغیر اصلی تحقیق (سبک زندگی و مصرف فرهنگی) بوده است. همچنین تحلیل رگرسیونی و تحلیل مسیر داده ها نشان داد که3/37 درصد از تغییرات مصرف فرهنگی توسط متغیرهای مستقل اصلی و فرعی تحقیق تبیین -شدند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی- ایرانی، مصرف فرهنگی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی
  • پیمان زنگنه*، سمیه حمیدی صفحات 130-148
    حضور استعمار و ظهور دولت های استبدادی در جهان اسلام از عوامل زوال اندیشه سیاسی بوده است. درکنار این عامل تعاملات ساختاری استعمار و استبداد به ترویج سطحی نگری و گسترش اندیشه جبرگرایی نیز منجرشد. این نگرش ضمن تاثیر بر باورها و فرهنگ سیاسی مردم، دین را از اثرگذاری مطلوب بر حیات سیاسی و اجتماعی جامعه به حاشیه راند و آن را به عنوان امری شخصی و غیر اجتماعی در حوزه عبادات و اعمال فردی جای داد. به تریج در واکنش به انزوای دین در عرصه اجتماعی، مصلحانی برآمدند و بر آن شدند تا با بازتعریفی جدید از گزاره های دینی، آن را به حیات سیاسی و اجتماعی بازگردانند. مصلحان دینی در دو عرصه مبارزه با خرافات و تحجر دینی و مقابله با استعمار بر آن شدند تا ضمن تاکید بر اصل دین، آن را با شرایط و مقتضیات زمانی تطبیق دهند. برآمدن موج اول گفتمان اصلاح دینی در قرن نوزدهم در راستای پیرایش اندیشه دینی و محوریت دادن به آن و اصلاح جامعه بود. این گفتمان با بازتفسیری جدید از گزاره های دینی برآن شد تا دین را در متن کنش های سیاسی و اجتماعی قراردهد و از آن جهت رهایی از پیامدهای نامطلوب استعمار و استبداد یاری طلبد. این گفتمان با رویکردی انتقادی نسبت به استعمار، پذیرش دست آوردهای علمی غرب و تلاش در جهت اصلاح نهاد استبداد، در صدد ایجاد قرائت جدیدی از گزاره های دینی برآمد.
    کلیدواژگان: گفتمان اصلاح دینی، نفی استعمار، نفی استبداد، پیوند دین و سیاست، گفتمان انقلاب اسلامی
|
  • Karim Esgandari *, Shadi Orafaye Jamshidi Pages 8-34
    Cultural intelligence is the most significant tool that can be used to proper encounter with multi-cultural situations. Islam as the final and most complete religion, contain guidelines and recommendations in every aspect of human life and Quran as a great divine solution for people, proffer the best and most consistency way to humanity and also conducts people to the path which is more reliable and secure. Present study is aimed at an examination the status of Components of the Islamic Cultural Intelligence of the managers of Bank Mellat's Branches from the perspective of Islam and the Quran. For this purpose; Cultural intelligence is defined on the basis of the combination of theory "Ang,Van Dyne & Christine Koh" and "Quran and Islam", in the four components of Iranian Islamic Meta-cognitive Intelligence, Iranian Islamic Cognitive Sciences, Iranian Islamic Motivational Intelligence and Iranian Islamic Behavioral Intelligence. The statistical population consists of 71 people including the managers of Bank Mellat's Branches. The data collection instrument is a questionnaire that they were distributed among a population after assess the reliability and validity of the questionnaire. Obtained Information were summarized and categorized by using Descriptive statistics. In order to test the research questions, One T-Test Sample and Friedman test were used. The results indicate that the Iranian Islamic motivational intelligence of managers of Bank Mellat's Branches is in better condition than other components of the Iranian Islamic cultural intelligence.
    Keywords: Iranian Islamic Cultural Intelligence, Iranian Islamic Meta-cognitive Intelligence, Iranian Islamic Cognitive Sciences, Iranian Islamic Motivational Intelligence, Iranian Islamic Behavioral Intelligence
  • Abdol Hossein Kalantari *, Habil Heidarkhani, Sirous Mohebi Pages 36-58
    Economy of Resistance is not a slogan, it's an economic fact whose indices are rooted in action, not words. In the context of a resilient economy, not all responsibilities and responsibilities should be left to the governor, but the role of the people is much more important and more sensitive.
    Regarding the importance of the subject, the present study uses a field method, a scrolling technique, a questionnaire, and the use of SPSS and Smart PLS software to investigate the role of social capital in the trend towards resilient economy patterns. The statistical population of the study is citizens aged 18 years and older in Kermanshah and Using the Cochran formula, 384 of them have been studied as sample size.
    The results of this research show a positive, direct, and meaningful relationship between all independent variables and the dependent variable of the research. So, the total amount of social capital (0.32) and its indices: social trust (P = 0.38), social cohesion(P = 0.31),social participation (P = 0.33), social awareness (P = 0.30) and social interaction (P = 0.24) among the citizens, the tendency toward resistance patterns of the economy is more possible. Also, the results from the structural equation model (Smart PLS) also showed that the social capital variable in a total of 0.48 is explained by the variance of the variable of tendency toward the resistive economy, considering the volume of the effect of the indicator of the coefficient of determination of this value in The average(0.23)is estimated.
    Keywords: Resistance Economics Patterns, Supreme Leader's Comments, social capital, Kermanshah City
  • Hashem Zare * Pages 60-81
    Undoubtedly, today, the growth of various sciences in the emergence of modern knowledge owes to those who, without bias and using the intra and interdisciplinary sciences in a logical process, using modern scientific arguments without worrying about the atmosphere of the scientific community are looking at the issues ahead. In the meantime, the economics and the scholars of this science are not excluded from this. According to the conditions of today's world, it's time for Islamic scholars, wisely believing in their divine knowledge, to take initiative to answer many questions to economists in the world, with no fear in this great jihad.
    This study is a droplet of deep sea of the foundations of Islamic economics that tries to bring competitive equilibrium from theoretical space to the real world on the condition that compensatory equilibrium exists by completion of the Islamic assumptions and presentation of the Islamic strategy. More precisely, with the assumption of compensatory equilibrium, through the transfer of a part of the assets and income surplus under the name of khums and zakat and Not any other payment (These two types of payments have rules that are consistent with the theory) to People with negative income or bankruptcy, Competitive equilibrium within the framework of an Islamic economy is possible and never get violated.
    Keywords: Competitive Equilibrium, Compensated Equilibrium, Islamic Economics, Zakat, Khums
  • Akram Molavizadeh *, Alieh Shekarbeagi, Gholamreza Khosh Far Pages 106-128
    There exists a tangible relationship between differences in lifestyles cultural goods. In doing so, the purpose of the present study was to identify the relationship between Islamic-Iranian lifestyle and cultural consumption of citizens in Gorgan during 2016-2017 and it was conducted as a survey method on the basis of sociologist's theories. The statistical population of the citizens more than 18 years old in Gorgan was 350, 676 people and 384 people were selected as a sample based on cluster sampling and systematic random sampling and they were asked to fill out the questionnaire. The instrument of the present study was a researcher-made questionnaire, which was formally validated by a group of experts with a high degree of reliability (Cronbach's alpha coefficient = 917/0). The SPSS software was used for the data analysis. In this regard, ‘demographic characteristics’, ‘ranges, levels, and diversity of cultural consumption’ and ‘levels of lifestyle’ of citizens in Gorgan were identified by with descriptive analysis of the data. Furthermore, the correlational relationships between independent variables, i. e. ‘background’, ‘personal’ and ‘structural’ variables, and the dependent variable, i. e. ‘cultural consumption of Gorgan citizens’, have been tested based on research hypotheses in inferential analysis of the data. The results of correlation analysis between lifestyle and cultural consumption show the relationship between the two main variables of the research study (r = 409/0). Furthermore, the regression analysis and path analysis showed that 3/37% of the variation of dependent variable was explained by primary and secondary independent variables of the research
    Keywords: cultural consumption, Islamic-Iranian lifestyle, socio-economic status, social capital, cultural capital, economic capital
  • Peyman Zanganeh *, Somaye Hamidi Pages 130-148
    Presence of colonization and emergence of despotic states in Islam World are among the factors of political thought decline. In addition to this factor, colonization structural interactions and despotism resulted in extension of surface looking and developing deterministic thought. This attitude affecting political culture and beliefs of people, marginalized religion from contributing positively social and political life of community. And fit it as something personal and individual actions . Gradually in response to the isolation of religion in public, reformers were found that wanted to with a new definition of religious proposition to returne it to political and social life. Religious reformersboth struggle with superstition and religious fanaticism and fight against colonialism. They emphasized that principle of religious and want to adapt it to the condition and requirement. Emergence of first movement of religious correction discourse in 19th century was along with correcting religious thought, orienting it and rectification of society. This discourse with new reinterpretation of religious statements tried to place the religion in the context of social and political acts and request help for releasing from unpleasant consequences of colonization and despotism. This discourse with critical attitude toward colonization and acceptance of western scientific achievements and attempt to rectify despotism structure followed the aim of making new presentations of religious statements. The second movement of religiouscorrection or Islamic Revolution Discourse was created in continuance of first movement path and while using fundamentally and more evolutionarily of first movement discourse of religious correction, extended confrontation with colonization
    Keywords: Religious Correction Discourse, Anti-colonization, Anti-despotism, Religion, Politics Connection, Islamic Revolution Discourse