فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی هوشیاری، سید مرتضی فرشته نژاد صفحات 1-16
    از معماری دوره اسلامی در ایران پیش از صفویه آثار بسیاری بجامانده که بیشتر شامل آرامگاه و بناهای مذهبی و عام المنفعه است. درواقع، در یک بازه زمانی هزارساله، از آغاز اسلام تا صفویه، کاخ چندانی از معماری ایران بجا نمانده است. حال، پرسش های اصلی این است که معماری کاخ ایرانی در این بازه زمانی از دوره اسلامی به چه شکل بوده است. ویژگی های معماری و تزئیناتی آنها چگونه بوده است. پاسخ به این پرسش ها می تواند در شناخت معماری غیرمذهبی دوره اسلامی ایران، بسیار موثر باشد. به منظور دقیق تر و محدودتر کردن کار پژوهش، دوره غزنویان انتخاب گردید، زیرا غزنویان بااینکه حکومتی ترک نژاد بودند اما پایتخت آنها غزنه، مرکزی برای شکوفایی فرهنگ ایرانی و زبان فارسی بوده است. بنابراین می توان در آنجا باتوجه به نفوذ فرهنگ ایرانی به جستجوی معماری اصیل ایرانی پرداخت. با شیوه کتابخانه ای و جستجو در منابع و متون مربوط به معماری اسلامی ایران و بررسی کاوش های باستان شناسی، مشخص گردید که از دوره غزنویان دو کاخ در خارج از مرزهای کنونی ایران و در افغانستان امروزی، کاوش شده است. هدف از این نوشتار، شناخت معماری این دو کاخ غزنوی و بررسی ویژگی های معمارانه و تزئیناتی آنهاست. از این رهگذر می توان پی برد که معماری کاخ ایرانی در بخشی از این دوره اسلامی که اطلاعی از معماری کاخ در آن موجود نیست، چگونه بوده و این دو بنای غزنوی تا چه اندازه از تزئینات و معماری ایرانی و یا آن گونه که برخی پژوهشگران غربی گفته اند، از کاخ های دوره عباسی در سامرا تاثیر پذیرفته اند. باتوجه به طرح چهارایوانی این دو بنا، مشخص گردید که این شکل از معماری بجز مسجد، کاروانسرا و مدرسه، در کاخ هم استفاده می شده و حتی از دیگر چهارایوانی های ایران نیز از نظر زمان ساخت قدیمی تر بوده است. با بررسی تطبیقی ویژگی های معماری و تزئیناتی آنها با برخی آثار ساسانی و کاخ های سامرا هم مشخص گردید که از معماری پیش از اسلام ایران بسیار الهام گرفته بودند و نظر به فرهنگ خراسانی و ایرانی غالب بر دربار غزنوی، معماری کاخ در آن دوره کاملا ایرانی بوده است
    کلیدواژگان: کاخ، چهارایوانی، غزنویان، لشگری بازار، غزنه، سامرا
  • محمود گلابچی، رامتین خلعتبری زمانپور، سارا آکوچکیان صفحات 17-34
    در سالیان اخیر، توجه ویژه ای به اصول توسعه پایدار به عنوان رویکردی جامع با هدف بهبود کیفیت زندگی، در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شده است که دراین میان، گردشگری یکی از زمینه های بسط توسعه پایدار محسوب می گردد. سهم عمده ای از مساحت کشور ایران به مناطق کویری و بیابانی جذاب اختصاص یافته که باعث می شود قابلیت تبدیل به یکی از بهترین مقاصد گردشگری کویری را داشته باشد. مبانی نوین توسعه پایدار، حول محور توسعه بومی و بهره گیری از تنوع های مکانی- فضایی استوار است و از این منظر، درکنار احترام به ویژگی های طبیعی، فرهنگی- اجتماعی و میراث معماری مناطق کویری، می توان به توسعه پایدار این مناطق دست یافت. درکنار بستر طبیعی موجود در مناطق کویری و جذبه فراوان آن برای طیف های گسترده ای از انواع گردشگری، باید مجموعه های گردشگری- اقامتی در این مناطق وجود داشته باشند که ضمن خدمت رسانی به مردم بومی، به عنوان مقصد اسکان گردشگران در این مناطق انتخاب شوند.
    ساخت و طراحی مجموعه های گردشگری- اقامتی از ابعاد مختلفی تشکیل می گردد که باتوجه به ماهیت موضوع و بستر طراحی، انتخاب ساختگاه مناسب را می توان اولین قدم و یکی از مراحل موثر بر نتیجه نهایی طراحی دانست. حال پرسشی که در ذهن متبادر می گردد این است که روند منطقی این انتخاب به چه صورت می تواند انجام پذیرد. عوامل موثر بر انتخاب نهایی چیست و درنهایت، میزان تاثیرگذاری آنها چگونه مشخص خواهد شد. پژوهش حاضر به دنبال ارائه پیشنهاد مسیری منطقی برای انتخاب ساختگاه مناسب مجموعه های گردشگری- اقامتی کویری ازمیان مجموعه ای مشخص از انتخاب ها به صورت قیاس منطقی است. در این پژوهش، معیارهای موردمطالعه براساس مطالعات انجام شده توسط سایر محققین و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان ازطریق پرسش نامه های خبره انتخاب شده و در مرحله بعد، براساس روش PHA (روش تحلیل سلسله مراتبی در تصمیم گیری)، به بررسی معیارها و اثرگذاری آنها بر فرایند انتخاب ساختگاه اقدام شده است. به منظور مشخص شدن کارکرد منطق پیشنهادی، شهرستان خوروبیابانک در استان اصفهان به عنوان یکی از مناطقی که قابلیت ایجاد گردشگری کویری را دارد، به عنوان بستر مطالعاتی بررسی و سپس ازمیان شش گزینه مشخص شده در این شهرستان، منطقه موردنظر در روستای مصر به عنوان گزینه نهایی انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، مناطق کویری و بیابانی، مجتمع گردشگری، اقامتی، انتخاب ساختگاه، AHP، خوروبیابانک
  • علیرضا کوچکزایی، حسین احمدی، محسن محمدی آچاچلویی صفحات 35-46
    یکی از مهم ترین دلایل خشکی چرم های تاریخی، تخریب چربی آزاد موجود در ساختار آنهاست، که کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. ازاین رو شناخت فرایند تخریب چربی چرم، به عنوان یکی از ترکیبات مهم افزودنی در فرایند فرآوری چرم، با هدف درک هرچه بهتر آسیب های وارده به آثار چرمی که زمینه ساز انتخاب راه کار صحیح برخورد با آثار است، اهمیت و ضرورت می یابد. لذا در این پژوهش، چربی آزاد موجود در 7 نمونه چرم مورد استفاده در ساخت یک مشک منسوب به دوره سلجوقی و مکشوفه از محوطه تاریخی قلعه کوه قاین، با هدف ارزیابی تخریب آنها، بررسی شد. دراین راستا، پس از استخراج چربی آزاد نمونه های تاریخی با استفاده از حلال دی کلرو متان در دستگاه سوکسله، مطالعه ساختاری به روش طیف بینی انعکاس کل تضعیف شده تبدیل فوریه مادون قرمز (ATR-FTIR)، انجام گرفت. این روش باتوجه به مشخص کردن ویژگی های ساختاری و مولکولی چربی براساس ارتعاش مولکولی پیوندهای موجود در ساختار آن، جهت ارزیابی ویژگی های ساختاری و تغییرات آن، مفید است. پیه گوسفند نیز، به منظور مقایسه طیف مادون قرمز آن، با چربی نمونه ها، بررسی شد. براساس نتایج حاصل، تمام نمونه ها اکسید شده بودند و این آسیب منجر به تغییر در ساختار چربی و تشکیل محصولات ثانویه اکسیداسیون شامل ترکیبات کتونی، آلدهیدی، الکلی و اسید کربوکسیلیک گردیده بود. در برخی نمونه ها، علاوه بر اکسیداسیون، نیتراته و سولفاته شدن چربی ها نیز مشهود بود. براین اساس، یکی از مهم ترین دلایل تشدید خشکی نمونه های چرم مورد مطالعه، اکسیداسیون و تخریب چربی آزاد آنها بود. ازطرفی محصولات اکسیداسیون چربی، در تخریب ساختار پروتئینی چرم نیز دخیل هستند و گسترش آسیب های آن را درپی دارند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، چرم تاریخی، چربی آزاد چرم، تخریب روغن، اکسیداسیون روغن، ویژگی های طیفی، ATR، FTIR
  • هاشم حسینی صفحات 47-62
    کهن​الگوی تقسیمات چهاربخشی یکی از ویژگی های شاخص معماری و شهرسازی ایران در ادوار قبل و بعد از اسلام است که فلسفه وجودی آن تاکنون موضوعی مبهم باقی مانده است. موضوع این تحقیق، بررسی سیر تحول و دلایل رواج این نوع از طراحی در معماری و شهرسازی ایرانی است. ردیابی شاخص ترین بناها و شهرهای دارای طراحی چهاربخشی در تاریخ معماری و شهرسازی ایران به علاوه علل و ویژگی های کاربرد آنها، از اهداف این پژوهش است. بدیهی است تحقیق درباره موضوعاتی ازاین قبیل می تواند در درک و شناخت بهتر مبانی حکمی و فلسفی معماری و شهرسازی گذشته کشور کمک موثری نماید. همچنین، راه را برای بازخلق عناصر معماری و شهرسازی بومی هموارتر سازد. اساس انجام این تحقیق، بر روش تاریخی- تحلیلی استوار است که در آن سعی شده با دیدی میان رشته ای نکات جدیدی از ساختار فکری طراحی معماری و شهرسازی مطرح گردد. بنابر یافته های تحقیق؛ تقسیمات چهاربخشی در معماری و شهرسازی قبل از ساسانیان تحت تاثیر یک جهت یابی مقدس با محوریت جهت طلوع خورشید یا مشرق و نماد چلیپا، شکل گرفته است. در این جهت یابی، مذهب میترائیسم نقش اساسی داشته است. در ادامه، طی دوره ساسانیان و اعتقاد به ایزدهای آسمانی که در قالب دو گروه از ستارگان مقدس زردشتی تجسم یافته اند؛ جهت های شمال، جنوب و مغرب نیز اهمیت یافتند. در دوران اسلامی باوجود فراموش شدن فلسفه اولیه تقسیمات چهاربخشی به واسطه تغییرات جهان بینی رخ داده در این دوران، طراحی مزبور با مفاهیم رمزپردازانه جدیدی که اغلب منبعث از قرآن، حدیث و عرفان این دوران است، تداوم یافته و یک ویژگی پایدار در معماری و شهرسازی ایران گردیده است.
    کلیدواژگان: تقسیمات چهاربخشی، جهت یابی مقدس، معماری و شهرسازی ایران
  • غلامرضا کیانی صفحات 63-78
    توسعه شهر اصفهان در دوره صفویه براساس طرحی ازپیش اندیشیده و در مدتی معین به انجام رسید. صفویان موفق شدند تا مناظر شهری ارزشمندی را در شهر اصفهان کهن تولید نمایند و بر معماری شهری دوره های پس از خود، تاثیرات شگرفی بگذارند. در مواجهه با چنین طرح های جامع تاریخی که حاصل دوره سنت است، هیچ مدرک دقیقی از طرح ها، نقشه های شهری، خط مشی ها و قوانین، استراتژی ها و... دردست نیست. بنابراین برای مطالعه و شناسایی ارزش های موجود در طرح توسعه صفوی، باید به این پرسش ها پاسخ داد: ویژگی های جغرافیایی و توان اکولوژیک شهر اصفهان چه تاثیری در طرح صفویه داشته اند. طرح صفوی باوجود محدودیت شیب زمین و نبود توپوگرافی، تمنیات منظری خود را چگونه تامین می کرد. مسئله مهم مالکیت اراضی و هزینه های هنگفت طرح توسعه شهر باوجود شرایط سیاسی جنگی چگونه تامین می شد. چه نهادهایی در اجرا مشارکت داشته و زبان الگویی در طرح پایتخت جدید چگونه نمود می یابد. توان فنی و مهندسی صفویان در چه سطحی بوده و اساسا این طرح عظیم چگونه مدیریت می شد. این گونه پرسش ها تاکنون به طور مستقیم موردمطالعه جدی قرار نگرفته اند. این نوشتار تلاش می کند تا ضمن پاسخ گویی به این پرسش ها و برشمردن بسترهای اجرایی همراه با شناسایی نقش و اهمیت آنها در به ثمررساندن طرح جامع صفوی، بتوان به بخشی از استراتژی ها و سیاست های صفویه در پیاده کردن طرح توسعه شهری اصفهان قرن یازدهم پی برد. مقاله حاضر با به کارگیری روشی کیفی به جستجوی پدیده هایی از دانش طراحی و مهندسی دوره صفوی پرداخته و از طریق شواهد موجود به تفسیر روابط میان سامانه های تعریف شده می رسد. همچنین، این سامانه ها را به عنوان ارزش های میراثی طرح صفوی در حوزه مدیریت شهر و حفاظت از مناظر شهری تاریخی تبیین می کند.
    کلیدواژگان: مناظر شهری، طرح جامع صفوی، بسترهای اجرایی، اصفهان
  • محمودرضا ثقفی، فرهنگ مظفر، مهندس سیدمحسن موسوی صفحات 79-90
    مسئله اصلی این پژوهش، روش آموزش موثر در دروس پایه معماری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی روش جدیدی در آموزش دروس پایه با نام روش مشارکت مستقیم استاد و دانشجو در درس مقدمات طراحی معماری(1) و میزان اثرگذاری آن بر فرایند یادگیری دانشجویان، از طریق ارزیابی فعالیت های آنان به عنوان آزمون این روش صورت گرفته است. این روش با بررسی ادبیات موضوع در زمینه شیوه های مختلف آموزش معماری و تجزیه و تحلیل آنها، حاصل شده است. برای ارزیابی دقیق متغیر وابسته فرایند یادگیری، دو مولفه تاثیرگذار آن: موفقیت تحصیلی دانشجویان (نمود بیرونی) و رضایتمندی دانشجویان (نمود درونی) بررسی شده اند. درواقع، پرسش اصلی تحقیق پیش رو این است که روش مشارکت مستقیم استاد و دانشجو بر فرایند یادگیری دانشجویان در درس مقدمات طراحی معماری (1)، چه تاثیری دارد. برای رسیدن به پاسخ این پرسش، رابطه روش یادشده با میزان رضایتمندی و موفقیت تحصیلی دانشجویان در درس مقدمات طراحی معماری (1)، بررسی شده است. از نظر روش، این تحقیق از نوع موردپژوهی است. روش گردآوری داده ها، جمع آوری نتایج ارزیابی و داوری تمرین ها برای سنجش و مقایسه موفقیت تحصیلی و گردآوری نظرات دانشجویان از طریق پرسش نامه برای سنجش رضایتمندی دانشجویان است. جامعه آماری، دو گروه از دانشجویان درس مقدمات طراحی معماری (1) در دانشگاه مازندران است؛ در یک گروه روش مشارکت مستقیم استاد و دانشجو موردآزمایش قرار گرفت سپس، با مقایسه نتایج ارزیابی دو گروه در زمینه های مختلف، نتایج متفاوتی به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در روش مشارکت مستقیم استاد و دانشجو، میزان رضایتمندی دانشجویان از فرایند یادگیری شان بیشتر بوده است. همچنین میزان ارزیابی استادان از فعالیت های دانشجویان بیانگر موفقیت بیشتر دانشجویان در روش مشارکت مستقیم استاد و دانشجو بود.
    کلیدواژگان: روش مشارکت مستقیم، فرایند یادگیری، مقدمات طراحی معماری، موفقیت تحصیلی، رضایتمندی
  • نجلا درخشانی، علیرضا رازقی صفحات 91-104
    بازار تاریخی تهران که در دوره قاجاریه مرکز تجارت و قلب تپنده شهر بوده، امروزه همچنان با مقداری تغییر در کالبد و نوع فعالیت در اجزا و پیکره، مرکز تجاری شاخص در تهران محسوب می شود. در این بازار، حالت های متعددی به لحاظ کیفیت های کالبدی و عملکری وجود دارد. با مطالعه و طبقه بندی این کیفیت ها می توان به شناخت مطلوب تری از این بازار و میزان تاب آوری آن در دو حوزه کالبدی و عملکردی، دست یافت. تاب آوری کالبدی، عملکردی و ارزش های تاریخی– فرهنگی مقوله ای پراهمیت در ارتباط با حفاظت از وجوه عینی و مفهومی بازار تاریخی تهران محسوب می گردد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی نگرش جامعه بومی بازار تاریخی تهران در ارتباط با بازار و فرایند حفاظت و مرمت بوده است به نحوی که بتوان درنهایت به استنتاج علل بروز کیفیت های مختلف در میزان تاب آوری کالبدی، عملکردی و ارزش های تاریخی– فرهنگی بازار تاریخی تهران دست یافت و بستری مناسب را به منظور حفاظت از بازارهای تاریخی فراهم نمود. این تحقیق مبتنی بر نگرش سنجی بوده که با استفاده از پرسشگری صورت پذیرفته است. جهت دست یابی به علل بروز حالات متنوع ایجادشده در بازار تاریخی تهران در محدوده های واجد نقصان در کیفیت های تاب آوری، به پرسش گری و نظرسنجی از بازاریان پرداخته شد. حسب بررسی های صورت پذیرفته، مهم ترین علل نقصان در تاب آوری کالبدی و عملکردی بازار تاریخی- فرهنگی تهران عبارت است از: کاهش میزان تعلق خاطر در بازاریان، افزایش گرایش به نوسازی به معنای تقلیل کیفیت های سنتی و جایگزینی کالبد مدرن بین بازاریان، کاهش میزان مشارکت بازاریان در فرایند مرمت و حفاظت به دلیل آگاهی و نداشتن شناخت مطلوب از فرایند حفاظت و مرمت، کاهش میزان گرایش به تداوم حفاظت از آداب، سنن و کیفیت فرهنگی بازار، کاهش میزان رضایتمندی بازاریانی که در مناطقی با کالبد فاقد مداخله و یا واجد ترکیبی از مداخلات اصولی و غیراصولی فعالیت دارند و درنهایت، رضایتمندی بازاریانی که در مناطقی با کالبد نوسازی شده فعالیت دارند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، کالبد، عملکرد، ارزش های تاریخی- فرهنگی، بازار تاریخی تهران
  • اصغر جوانی، مریم قاسمی سیچانی، اقای بهمن فیزابی صفحات 105-122
    آرایه های معماری ایرانی– اسلامی، همواره برای پژوهشگران حوزه هنر و معماری بااهمیت بوده است. استاد قوام الدین بن زین الدین شیرازی (سال های فعالیت 248 – 318 ه.ق.)، ازجمله معماران تاثیرگذار در حوزه معماری ایرانی– اسلامی و آرایه های وابسته به آن است که به سبب موثربودنش در این حوزه، شخصیت وی مهم قلمداد می شود. این پژوهش به منظور کشف شیوه طراحی قوام الدین شیرازی در نقش و نوشته کوفی معقلی، «مربع آیه 84 سوره اسراء»(که دراین مقاله به اختصار نقش مربعی خوانده می شود)، واقع در زیارتگاه خواجه عبدالله انصاری که در گازرگاه هرات قرار گرفته، انجام شده است. هدف دستیابی به رابطه بین آرایه نقش مربعی و منبع الهام بخش آن است. پرسش این است: نظام طراحی قوام الدین در آرایه معماری نقش مربعی قرارگرفته در زیارتگاه خواجه عبدالله انصاری، بر چه مبنایی است؟
    شیوه پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. در گردآوری اطلاعات علاوه بر مراجعه به منابع تاریخی مکتوب و نوشته های خواجه عبدالله انصاری، مشاهده نقش مربعی به مثابه منبع دست اول معماری نیز، مدنظر بوده است.
    با بررسی اطلاعات مختلف و تفاسیر انجام شده از نقش مربعی به دست خواجه عبدالله انصاری در کتاب «صد میدان» ذیل میدان ارادت درمی یابیم: آیه یادشده اشاره به اهمیت نیت در نماز دارد؛ نیتی که آداب معنوی نماز است؛ سفری که شروع آن با نیت پاک صورت می پذیرد و اگر در نیت خلل باشد کل سفر بی فایده خواهد بود. مفهومی که قوام الدین نیز بر پایه آن شالوده آرایه نقش مربعی را بنا می نهد. با مشاهده و بررسی نحوه قرارگیری این آیه در چهار طرف مربع و تکرار متن نماز در داخل مربع به صورت کوفی معقلی، درمی یابیم قوام الدین ازطریق محاط کردن متن آیه «قل کل یعمل علی شاکلته» در اطراف مربع؛ مفهوم آیه مزبور را به طور عینی به کل مطالب داخل مربع تسری داده و از این طریق، ترجمان بصری مفاهیم خواجه عبدالله را در قالب آرایه معماری عینیت بخشیده است.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، اسلامی، آرایه معماری، قوام الدین شیرازی، صد میدان
|
  • Mehdi Hooshyari, Morteza Fereshte Nejad Pages 1-16
    Among the many surviving architectural edifices of the pre-Safavid Islamic era in Iran, there are mainly the burial places, religious and public benefit buildings. However, as a matter of fact, throughout a time span of a thousand years, from the beginning of Islam until the Safavids, there is not a considerable number of palaces which belong to the pre-Safavid Iran. Therefore, the main questions here will be how the shape of the Iranian palace has been formed in this period of the Islamic era, and how their architectural and decorative characteristics were. Addressing these question could shed light on our understanding of the non-religious architecture during the Islamic times in Iran. To make this research as precise and limited as possible, investigations will be confined to the edifices belonging to the Ghaznavid period, because even though they were a dynasty of Turkic origin, their Capital, Ghazni was a center in which the Persian culture and language outshone. Therefore, due to the predominance of the Iranian culture, an authentic Iranian architecture could be sought for in this period. Hence, through studying the related works of scholars and the archeological findings of the excavation, we found no evidence of the mentioned palaces in Iran today; however, the studies suggest that within the cultural reach of Persia (Iran), the remains of the two Ghaznavid palaces in the modern day Afghanistan, have previously been excavated. Thus, studying the architectural and decorative features of these two palaces is the aim of this paper. In this manner, we could understand the architecture of the Iranian palace in this part of the Islamic era whose palatial architecture is not known enough; and also decide whether and to what extent they have been inspired by the Iranian Architecture, or if, as some western scholars have suggested, they were built with the influence of the Abbasid palaces of Samarra. The result of this study indicates that because of the four-Iwân plan in these buildings, this form of architecture has been used not only for the mosques, caravansaries and schools, but also in the palaces; in addition, they appears to have had precedence in terms of the construction time, over the other similar examples of four-portico buildings in Iran. Moreover, the comparative analysis between their characteristics and those of the older Sassanid instances as well as the palaces of Samarra, determines that apart from having been inspired by the pre-Islamic architecture of Iran, due to the predominant of Khorasani and Persian culture under the rule of Ghaznavids, the architectural style of the palace in this period has been completely Iranian.
    Keywords: Palace, four, Iwân plan, Ghaznavids, Lashgari Bazaar, Ghazni, Samarra
  • Mahmood Gholabchi, Ramtin Khalatbari Zamanpoor, Sara Akoochekian Pages 17-34
    In recent years, particular attention has been given to the principles of sustainable development as a comprehensive approach with the aim of improving the quality of life, in economic, social and environmental aspects. Among these contexts, tourism is one of the fields in which sustainable development can be outspread. In addition, significant proportion of Iran’s area consists of desert region that can be considered to have a potentiality of becoming one of the best tourist destinations across these areas. The recent principles of sustainable development are based on indigenous development and utilization of geospatial diversity. From this point of view, while respecting the natural, cultural and social features as well as the architectural heritage in the desert regions, these areas could be considered as sustainable tourism targets. In addition to the existing natural environment in the desert regions and their strong attraction for the extensive ranges of tourism types, the touristic and residential complexes are necessary not only to support the needs of the local residents, but also to serve as the accommodational choice of the tourists in these areas.
    Design and construction of such complexes are consisted of several factors, and when considering the essence of the issue and the context of the design, the site selection would be the first and one of the most effective steps towards achieving the final design. Then, the questions of this study are what the logical process of the site selection would be, and eventually, what the most effective factors are in this process; also, how the amount of impact factor in each criterion could be identified. As a consequence, the aim of this study is to propose a logical procedure for a proper site selection for the similar desert resort complexes among the specific choices through a logical comparison. The criteria used in this study are derived from previous studies, along with the expert interviews developed through questionnaires; subsequently, based on the AHP method (Analytic Hierarchy Process), these criteria and their influence on the site selection process have been surveyed. In order to demonstrate the performance of the proposed logic, Khur-o-Biabanak county in Isfahan province, one of the regions which holds the desert tourism potentiality, has been studied as the contextual case study; and finally, amongst the six specified choices in this country, Mesr village has been selected as the final option.
    Keywords: Tourism, desert, wilderness areas, desert resort complexes, site selection, AHP, KhuroBiabanak
  • Alireza Koochakzaei, Hossein Ahmadi, Mohsen Mohammadi Achachluei Pages 35-46
    One of the main reasons for the historic leather samples becoming dry and brittle is the degradation of the excess residual fat in their structure; however, this subject has not been well-established so far. Therefore, in order to facilitate the grounds for an optimum conservation encounter, with the aim of understanding the harms imposed on the leather samples, characterizing the degradation process of the leather’s fat, as an important additive compound used in the leather making process, is significant and necessary. Thus, in this research, the excess residual fat in seven historic leather samples, belonging to a leather bag, discovered in Ghayen’s Ghal’e-Kuh historic site and attributed to the Seljuk period, was examined for the structural degradation assessment. For this reason, after having extracted the samples’ excess residual fat by dichloromethane solvent using the Soxhlet extraction apparatus, the structural assessment was done through the Attenuated Total Reflectance-Fourier Transform Infrared Spectroscopy (ATR-FTIR) technique. This method is useful for investigating the fat’s structural properties and their alterations, because it could demonstrate fat’s structural and molecular features based on the molecular vibrations of the structural bands. In addition, the mutton suet was simultaneously evaluated for its infrared spectrum so that it could be compared with the case study fat samples. According to the results, all samples were oxidized, and this degradation resulted in the fat’s structural alteration and production of the secondary compounds such as ketones, aldehydes, alcohols and carboxylic acids. Moreover, in addition to the oxidation, in some samples the nitration and sulfating of the fat were observed too. Accordingly, oxidation and degradation of the excess residual fat is characterized as the major factors of the severe dryness in the leather samples. More so, the fat oxidation products are also involved in the decay of the protein structures in the leather’s fat and subsequently extend its degradation.
    Keywords: Pathology, historic leather, excess residual fat, oil degradation, oil oxidation, spectral characteristics, ATR, FTIR
  • Dr Hashem Hoseyny Pages 47-62
    The fourfold division archetype is one of the distinguishing characteristics of Iranian architecture and urbanism in the times prior to and after the Islamic periods. However, its philosophy of existence has so far remained obscure. Therefore, the subject matter in this paper will be searching for its origin as well as analyzing the dimensions of its design. Therefore, the objectives of this research are tracing the most significant monuments and cities in Iran which contain the fourfold division pattern, as well as, knowing the reasons and characteristics of their application. It is, however, clear that examining this subject will be useful in better perceiving some of the ancient Iranian intellectual and philosophical principles underlain in the architecture and urbanism of the past in Iran; and subsequently it is helpful in surmounting the obstacles in the path of rebuilding the elements belonging to the vernacular architecture and urbanism. The methodology of this study is based on the historical and analytical research; in which, while extending an interdisciplinary approach, we have attempted to introduce new concepts of design framework for architecture and urbanism. According to the findings of this study, the fourfold division pattern in pre-Sassanid Iran has been formed under the influence of a sacred orientation, based on the Sun rising in the East and the mithraic cross-shaped symbol. Mithraism, therefore, has had a significant role in this architectural orientation, and subsequently, during the Sassanid period, as people believed in the two celestial deities who were visualized in the form of the Zoroastrian holy stars, also other directions such as the North, South and West, were considered important. In the Islamic era, however, due to the ideological shift and consigning the original philosophy of the fourfold division to total oblivion, this form continued to exist while bearing new symbolic notions, often originated from Quran, Hadith and esoteric sources of Sufism, and eventually became an enduring feature in the architecture and urbanism of Iran.
    Keywords: Fourfold division, symbolic directions, architecture, urbanism, Iran
  • Gholamreza Kiani Pages 63-78
    The urban development of the city of Isfahan during the Safavid period was based on a preconceived plan and was brought to an end in a limited time. The Safavids were able to create valuable urban landscapes in the old city of Isfahan, and in this way, could assert a significant influence on the urbanism of the onward periods. In facing such master plans, as the results of an era which is considered the period of tradition, we have no specific evidence at hand today from the initial plans, urban maps, policies, rules, strategies. Therefore, in order to study and identify the values of the Safavid development plan, we need to examine the following questions: What effect have Isfahan’s geographical features and ecological potentiality had on the Safavid plan? Despite the ground’s sloping constraints and the absence of the topographic features, how were the desired perspectives obtained? In addition, how was the important issue of land ownership managed and how were the enormous costs of the city development plan reimbursed, despite being politically in a state of war. Which executive institutions did partake in the implementation process and how was the model language was manifested in the new capital plan? How could we assess the technical engineering level in the reign of the Safavids, and basically how could this large-scale project be managed? These questions have not been directly and seriously approached in the past. Therefore, while pointing out the executive settings and their role and significance in the finalization of the Safavid master plan, this article will attempt to answer these question to determine parts of the Safavid urban development plan strategies and policies during the eleventh century. This paper, by employing a qualitative method, seeks for the phenomena belonging to the design and engineering knowledge of the Safavid era, and through using the existing evidences arrives at the interpretation of the relationships within the defined systems. Moreover, these systems are explained as the heritage values of the Safavid plan in terms of urban management and urban conservation of historic landscapes
    Keywords: Urban landscapes, Safavid master plan, executive settings, Isfahan
  • Dr Mahmoudreza Saghafi, Dr Farhang Mozaffar, Seyed Mohsen Moosavi Pages 79-90
    Finding the effective method for teaching basic courses of architecture is the main problem in this study. Accordingly, the objectives of this research are investigating the impact of a new method for teaching the architectural design basics (module I), entitled “DCIS” (Direct Collaboration of Instructor and Student), and assessing the students’ learning process through evaluating their activities as a validation test. This test method has been derived from the architectural education methods literature. To assess the dependent variable concerning the learning process precisely, its two important components are investigated in this research: the students’ success, as an external aspect, and their satisfaction as an internal one. Therefore, as the main focus of this paper, the question will be what the impact of DCIS on the learning process is among the students of Architectural Design Basics (I). To answer this question, the relationship between DCIS and students’ success and satisfaction has been analyzed. Case Study research is the methodology of this assessment. The results of the involved student's practice exercises were used to assess their success through comparing them to each other; moreover, questionnaires were distributed among the students to survey their satisfaction. Also, the statistical population of this research consisted of two groups of architectural students in the University of Mazandaran participating in the “Architectural Design Basics” course module I. Therefore, DCIS has been applied to one of these two groups. The comparison between the assessment results gained from these groups indicates different conclusions within various contexts. The results show that the students’ satisfaction from their learning process in the test group was more than the control group. In addition, the instructors’ assessment of the students’ exercises present that the students had more success when the DCIS Teaching Method was implemented.
    Keywords: Direct collaboration method, learning process, Architectural Basic Design (I)
  • Najla Derakhshani, Alireza Razeghi Pages 91-104
    Bazaar of Tehran, once a commercial marketplace and the heart of the city during the Qajar era, still remains Tehran’s leading commercial center in spite of the changes that have been made to its Corporal and functional character. There are various functional and Corporal qualities in this historic bazaar that could as yet be discovered, provided that these qualities are surveyed and classified to achieve a better understanding about this bazaar and its durability in terms of Corporal and functional aspects. In addition to the Corporal and functional durability, the historical and cultural values are esteemed very significantly in relation to the conservation of the objective and conceptual reality belonging to Tehran’s historic bazaar. The aim of this study, therefore, is to assess the attitudes of the local community merchants in the historic bazaar of Tehran concerning the market and the conservation processes; this has to be done in a manner with which we could not only develop a new classification of various Corporal and functional qualities besides the historical and cultural values in this bazaar, but also could discover the reasons for these variations. Hence, the tradespeople were interviewed about their opinions of the underlying causes of the lack of durability in certain domains and regions so that we could arrive at better decisions while getting the historic bazaars prepared to be conserved. The methodology of this study is based on the attitude measurement research through questionnaires. According to the results of the interview surveys, the most significant causes of the current lacking Corporal and functional qualities of Tehran’s historic bazaar could be outlined as: the decrease in the sense of belonging to the Bazaar among the traders, the heightened inclinations towards the renovation in sense of substituting the conventional traditional qualities with the modernized types of elements, the diminishing partnership of the merchants in conservation actions which is resulted from the lack of the working knowledge in the conservational processes, the decline in the tendencies among the traders to continue the cultural qualities of Bazaar as its conventional tradition, reduction in the level of overall satisfaction among the merchants whose workplaces are either situated in the non-intervened parts of Bazaar, or in the places where the interventions have been a mixture of authentic and rudimentary actions, and at last, to the contrary to what has been stated, the satisfaction of those who work in the renewed and modernized parts of the structure of Bazaar.
    Keywords: Durability, Corpus, function, historical, cultural values, historic bazaar of Tehran
  • Dr Asghar Javani, Dr Asghar Javani, Dr Bahman Feizabi Pages 105-122
    The Perso-Islamic architectural ornaments have always been of great importance for the scholars of art and architecture. The grand master, Qavam al-Din ibn Zayn al-Din Shirazi (active during 813-842 A.H.), has been one of the most influential architects in this style of architecture and most renowned for his leading prominence in this style, especially its relevant architectural ornamentations. This study explores the designing style of Qavam al-Din Shirazi in the Kufic Mo’aqqali patterns and inscriptions within the “square Kufic motifs, bearing the Ayah 84, Surah 17, Al-Isra” (here briefly called “square motif”), located in the Shrine of Khwaja Abdullah Ansari in Gazirgah, Herat. The aim of this study is to discover the link between this square motif and its sources of inspiration. The question is what underlying design system has been the basis of the square motif in this shrine. Thus, this research follows a descriptive-analytical method. In the process of DATA collection, apart from using the written historical sources and the writings of Khwaja Abdullah Ansari, this square motif has been kept under focus as our primary evidence and the first-hand observation source.
    Therefore, through examining various resources and information on the subject, including the interpretation offered by Khwaja Abdullah Ansari in a chapter from his book, “Maydan-i Iradat” (the field of Willfulness) from the book “Sad Maydan” (The One Hundred Fields), it is understandable that the aforementioned verse alludes towards the significance of the intention in prayers; such an intention which would serve as the spiritual rites of the prayer during an inner journey, beginning with a noble intention; otherwise, if the initial intention is flawed, the entire journey would be considered futile. This seems to be the foundation upon which Qavam al-Din Shirazi has developed the conception of his design. On one hand, considering the quadruple arrangement of the verse on all the four sides of the square motif, and on the other hand, the repetition of the “Namaz’s” (prayer’s) content within the circumscribed Kufic writings, organized in the mo’aqqali design, it is conceived that through circumscribing the content of the square motif by the verse “Qul kullun yaAAmalu AAala shakilatihi” (Say: everyone acts according to his own disposition), he has visually and objectively infused its connotation into the circumscribed textual content; in other words, in this manner, he has actualized a visual interpretation for the concepts introduced by Khwaja Abdullah Ansari in the form of the architectural ornamentation.
    Keywords: Perso, Islamic architecture, architectural ornament, square motif, Qavam al Din Shirazi, Sad Maydan